4 maj 2024

Redaktionen

 

Den nya kontorshuset,  helt i trä,  planeras ha en yta om cirka 15.800 kvm BTA och vara beläget centralt i Riga på mark som idag ägs av Eastnine.


Byggnaden ska bli den första kommersiella byggnaden i trä i Baltikum med certifieringen WELL Building Standard och LEED Platinum.

 


 

Eastnine har inlett undersökningar om att bygga ett nytt stort kontorshus, konstruerat helt av trä, i Riga. Byggnaden skulle bli unik i Baltikum och innebära att en milstolpe uppnås inom såväl hållbarhet som medarbetarupplevelse. Avsikten är att kontoret ska uppfylla certifieringskraven för både LEED Platinum och WELL Building Standard.

 

Den nya byggnaden planeras ha en yta om cirka 15.800 kvm BTA och vara belägen centralt i Riga på mark som idag ägs av Eastnine. Kontorshuset i trä kommer att präglas av öppna ytor med utsikt mot en grön innergård och ha fler parkeringsplatser för cyklar än för bilar. Konstruktionen sätter fokus på miljön för människan, med välkomnande öppna, gröna utrymmen både utanför byggnaden och inuti, samt skapandet av gemensamma ytor lämpade för samarbete. För närvarande finns inga kommersiella fastigheter i Baltikum med WELL Building Standard-certifiering. WELL, ett ledande globalt klassificeringssystem från International WELL Building Institute, och som fokuserar uteslutande på hur byggnader, och allt i dem, kan förbättra människors komfort, framdriva bättre val och generellt förbättra, istället för att kompromissa om, hälsa och välbefinnande.

 

– Det har blivit allt viktigare för företag att erbjuda riktigt bra arbetsmiljöer för att kunna attrahera de bästa medarbetarna. I Riga råder det brist på förstklassiga och hållbara kontorslokaler och det finns ingen aktör som är bättre lämpad än Eastnine att kunna leverera just det, säger Kestutis Sasnauskas, vd för Eastnine.

 

– Byggnaden skulle bli den första kommersiella byggnaden i trä i Baltikum av den här storleken och den första som kvalificerar sig för dubbla hållbarhetscertifieringar i form av den spännande globala certifieringen WELL Building Standard och LEED Platinum, säger Natalija Monkevičienė, Head of Business Development på Eastnine.

 

Den internationellt kända arkitektfirman Arrow från Danmark ansvarar för det arkitektoniska konceptet. Projektet är i designfasen och beräknas vara färdigt 2022.

 

Eastnine AB (publ) är ett svenskt fastighetsbolag med ett substansvärde på 242,3 miljoner euro, cirka 2,6 Mdr kr. Bolaget ska utvecklas till ett renodlat fastighetsbolag med förutsägbara kassaflöden genom att vara en långsiktig förvaltare av hållbara och förstklassiga kontorslokaler i de baltiska huvudstäderna. Eastnine är noterat på Nasdaq Stockholm, Mid Cap, sektor Real Estate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huvudkontoret för den Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA kommer att omfatta 17.700 kvm i området Telakkaranta i centrala Helsingfors.

 

 

 

Skanska säljer i Helsingfors, Finland, för cirka EUR 135 M, cirka 1,4 Mdr. Köpare är HANSAINVEST Real Assets. Projektet är utvecklat av Skanska Finland och försäljningen bokförs i affärsområdet Kommersiell fastighetsutveckling i det andra kvartalet 2019. Tillträde till fastigheten är i januari 2020.

 

Fastigheten kommer att vara huvudkontoret för den Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA, som Skanska tecknade ett hyresavtal med i december 2017. Kontorsbyggnaden som är i åtta våningar är under uppbyggnad i området Telakkaranta i centrala Helsingfors. Totalt består byggnadskomplexet för ECHA av cirka 17.700 kvm uthyrbar yta. Byggandet av de nya lokalerna förväntas vara klar före utgången av 2019. L-Arkkitehdit Oy ansvarar för byggnadens arkitektoniska utformning.

 

– I linje med vår tillväxtstrategi kommer vi att vara involverade i projektet på ett tidigt stadium så att vi kan påverka dess utveckling för att skapa mervärde. Med förvärvet av denna fastighet diversifierar vi vår fastighetsportfölj – ett unikt projekt i en av Europas vackraste och lovande städer, säger Nicholas Brinckmann, vd för HANSAINVEST Real Assets.

 

Kvarteren i Telakkaranta genomgår en utveckling där det gamla industriområdet i hjärtat av Helsingfors får nya byggnader för bostäder, näringsliv och stadskultur.

 

Varvet, hamnen och de två kranarna ger Telakkaranta sin unika karaktär. I regionen samverkar varvet och havet med fastlandet på ett utomordentligt sätt. Området har en strandpromenad, där restauranger och kaféer planeras. Totalt förväntas kvarteren i Telakkaranta vara färdigställda år 2025.

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd (M).

 

 

Under torsdagens stadsbyggnadsnämnd antogs ett start-PM för fler än 900 lägenheter i den nya stadsdelen Riksby i Bromma. Stadsdelen är en del av programmet för centrala Bromma som totalt omfattar 3.000-4.000 bostäder. Riksby har ett strategiskt läge med närhet till spårbunden kollektivtrafik vid Brommaplan, Abrahamsberg och norra Ulvsunda.

 

–  Centrala Bromma är ett viktigt stadsutvecklingsprojekt i Västerort som syftar till att binda samman Stockholmsregionen. Stadsdelen Riksby, med fler än 900 lägenheter, utgör en viktig del i den utvecklingen. Med en jämn fördelning av hyres- och bostadsrätter, en ny grundskola, nya förskolor och idrottsplatser samt närhet till Lillsjön och värdefulla naturområden kommer det att bli en attraktiv stadsmiljö med bostäder, arbetsplatser och service, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

torsdag, 13 juni 2019 13:44

HEBA firar 25 år på börsen

 

Patrik Emanuelsson, vd för HEBA Fastighets AB. 

 

 

HEBA:s B-aktie noterades på Stockholms Fondbörs O-lista den 13 juni 1994. Sedan introduktionen har börsvärdet tiodubblats och uppgår nu till nästan 6,5 Mdr kr.

 

Sedan börsintroduktionen har HEBAs fastighetsbestånd växt från 33 till dagens 69 fastigheter, varav samtliga är belägna i Stockholm med omnejd.

 

– HEBA har som mål att växa i Stockholmsområdet  med  både hyresbostäder och samhällsfastigheter. Tillväxten sker med stor fokus på hållbarhet genom att erbjuda människor trygga och miljövänliga bostäder, säger Patrik Emanuelsson, vd för HEBA Fastighets AB.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

torsdag, 13 juni 2019 13:41

Citycon säljer för 824 Mkr till NREP

 

Entrén till köpcentrumet Duo i Tammerfors.

 

 

Citycon ska sälja de finska köpcentrumen Arabia i Helsingfors och Duo i Tammerfors för 77 MEUR (cirka 824 Mkr) till NREP. Försäljningspriset är linje med senaste värdering och transaktionen förväntas ske före halvårsskiftet.

 

– Denna avyttring återspeglar vår strategi att fokusera på större, urbana köpcentrum med matvaruaffärer som ankarhyresgäster. Vi kommer att använda vinsten till att stärka vår balansräkning och finansiera pågående projekt. Affären vittnar också om en stark efterfrågan på nordiska detaljhandelsfastigheter med en bra hyresgästmix, säger F. Scott Ball, vd för Citycon.

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Jacob Cronstedt, grundare av och partner i Ailon.


 

I I I

 

I oktober 2018  köpte AEROF (Aberdeen European Residental Opportunities Fund) tillsammans med Ailon Group, Transformatorverkstaden i kvarteret Påsen i Hammarby sjöstad, Stockholm. Aberdeen Standard och Ailon planerar att skapa en kombination av micro living och co-working i kvarteret.


 

Partnerskapet mellan den globala tillgångsförvaltaren Aberdeen Standard Investments och Ailon Group, en specialist på utveckling av studentboende och micro living i Norden, utvecklar nu över 2.000 enheter och de båda parterna har planer för ytterligare 3.000 enheter under de tre nästkommande åren.

 

Det var år 2017 som Aberdeen Standard och Ailon valde att skapa en skalbar plattform i ett joint venture som skulle ge Aberdeen Standard exklusiva rättigheter att utveckla bostäder i konceptet micro living med en erfaren partner.


Partnerskapets plattform och dess framgång har medfört att joint venture-bolaget har blivit en av de första i sitt slag för att introducera konceptet micro living i en stor skala i Norden.

 

Bostadsprojekten är en blandning av nya bygg- och konverteringssystem och de planeras vara de första i en serie investeringar i konceptet micro living av joint venture-bolaget i större nordiska städer som har en växande och en stabil befolkningsutveckling.

 

Bostäderna kommer att rikta sig till studenter, unga yrkesverksamma och unga företagare. Alla bostadsprojekt ligger nära allmänna kommunikationer och lokala centrum. Majoriteten av projekten kommer att slutföras under 2020-21.

 

Jacob Cronstedt, grundare och partner i Ailon, säger i en kommentar:
– Micro living har blivit en integrerad del av den totala allokeringen för institutionella investerare i Europa och det finns en stor efterfrågan på denna produkt i Norden. Sociala och demografiska förändringar samt mer flexibla villkor för sysselsättning återspeglar den starkare efterfrågan för Micro-Living. Detta är en effekt av stigande hyror i storstäderna och en ökning av ungdomars självständiga livsstil. Efterfrågan på tillfälliga, möblerade lägenheter, för såväl studenter som unga yrkesverksamma, har också ökat. Det har också blivit mindre viktigt för den nya generationen ungdomar att äga sitt hem, och det är lättare och mer flexibelt att inte ha en inteckning, vilket är ett stort, långsiktigt engagemang.

 

Aberdeen Standard Investments

Aberdeen Standard Investments (ASI) är ett varumärke för Aberdeen Asset Management och Standard Life Investments som förvaltar över 519,4 miljarder pund, cirka 6.240 Mdr kr i över 1.000 investeringar i 80 länder. Koncernen Standard Life Aberdeen bildades i en fusion mellan Standard Life plc och Aberdeen Asset Management PLC i augusti 2017.

 

Ailon Group
Ailon är en ägare, bostadsutvecklare och operatör av micro living som i partnerskap har fokus på marknaderna i Norden. Koncernen Ailon har även verksamhet i Storbritannien och Tyskland. Ailons plattformar ägs tillsammans med kapitalpartners, som främst består av ledande pensionsfonder, sovereign wealth funds och finansinstitut. Ailons nuvarande investeringar omfattar 6.000 bostäder och kommersiella enheter.

 



 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 


 

Juvelen om 8.600 kvm i bästa pendlarläge med omedelbar närhet till Uppsala Resecentrum och bara ett stenkast från Vasakronans egen fastighet Magasin X.

 


 

Skanska säljer det nyligen färdigställda kontorshuset Juvelen i centrala Uppsala för drygt 560 Mkr till Vasakronan. Beräknat tillträde är i december 2019. Projektet är utvecklat av Skanska Sverige och försäljningen kommer att bokföras i rörelsegrenen Kommersiell Fastighetsutveckling i det andra kvartalet 2019.

 

Fastighetens mark är triangelformad, vilket arkitekterna från Utopia tagit fasta på genom att låta triangelformen återkomma i hela byggnadens utformning såväl i byggnadselement som i glaspartier. Fastigheten har en total uthyrbar yta om cirka 8.600 kvm fördelat på sju våningar plus ett entresolplan på våning 7.

 

Byggnaden uppfyller både LEED Platinum och Mörkgrön nivå enligt Skanskas egen gröna karta.

 

Fastigheten är belägen på Stationsgatan i bästa pendlarläge med omedelbar närhet till Uppsala Resecentrum och bara ett stenkast från Vasakronans egen fastighet Magasin X. Området runt Resecentrum har på båda sidor av järnvägsspåren på senare år utvecklats till ett av Uppsalas främsta kontorslägen.

 

– Vasakronans uthyrningsgrad i region Uppsala ligger på 98 procent och hyresutvecklingen är stabilt uppåtgående. Förvärvet av Juvelen är ett starkt tillskott till vår portfölj, säger Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

torsdag, 13 juni 2019 08:22

Genesta kan köpa för 10 Mdr kr

 

David Neil, vd och en av Genestas grundare.

 



Genesta slutför den första stängningen av sin tredje value-add fond med 3,6 Mdr kr. Kapitalet har säkrats från åtta investerare från tidigare fonder. Stängningen följer det framgångsrika slutförandet av investeringsperioden för föregångaren GNRE Fund II som förutspås överträffa sina avkastningsmål med god marginal.


I dagsläget har GNRE II slutfört två försäljningar med en kombinerad årlig avkastning på över 30 procent.

 

Den nya fonden siktar på en årlig avkastning om 12-14 procent genom att huvudsakligen investera i kontor i huvudstadsregionerna i Norden, men även i logistik och handel i huvudstäderna och i större regionstäder. Fonden kommer att arbeta med värdeskapande investeringar främst genom ombyggnad, upprustning och uthyrning. Fonden förväntas ha en investeringsvolym på totalt cirka 10 miljarder kronor.

 

– Vi är väldigt nöjda med det starka stödet vi har från våra befintliga investerare. Detta är ett bevis på våra tidigare fonders framgångar och att våra klienter tror på vår strategi, säger David Neil, vd och en av Genestas grundare.

 

Fonden, som har som mål att resa totalt 5 Mdr kr, ska nu resa ytterligare cirka 1,5 Mdr kr från institutionella investerare.

 

 

 

 

 



 

 

 

 


 

Byggnadsarbetet för Northvolt Ett i Skellefteå påbörjas i augusti där en storskalig produktion beräknas att börja år 2021.


 

Nu är det klart att Northvolt tecknat en överenskommelse om en kapitalökning på 1 miljarder dollar (9,44 Mdr kr) för att möjliggöra bygget av batterifabriken Northvolt Ett i Skellefteå. I samarbete med Volkswagen-koncernen har Northvolt även planer på att etablera en andra fabrik i Niedersachsen, Tyskland.

 

– Detta är inte bara en bra milstolpe för Northvolt, det markerar också ett centralt ögonblick för Europa som tydligt visar att vi är redo att konkurrera i den kommande vågen av elektrifiering och att vi ska göra det med hjälp av battericeller som har lägsta möjliga CO2-avtryck, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt.

 

Utöver Volkswagen samt fonder som förvaltas av Goldman Sachs, deltar även BMW-koncernen, AMF, Folksam Group och IMAS Foundation i satsningen.

 

– Med dessa finans- och industripartners i världsklass ser vi en enorm möjlighet för ytterligare kapacitetsutbyggnad och produktinnovation under de närmaste åren. Det här är bara början, säger Peter Carlsson.

 

Som tidigare meddelat har Europeiska investeringsbanken (EIB) i princip godkänt ett lån på 400 MUSD, cirka 3.825 Mkr, som en del av den totala finansieringen för Northvolt Ett i Skellefteå. Byggnadsarbetet påbörjas i augusti med där en storskalig produktion beräknas att börja 2021.

 

Sedan den officiella lanseringen mars 2017 har Northvolt vuxit från 12 till nästan 300 personer och har nu över 45 olika nationaliteter från företag som Tesla, Daimler, LG Chem, Panasonic, Spotify och Google. Ifjol levererade Northvolt sin första produkt – ett batteripaket till Epirocs flotta av underjordiska gruvmaskiner – samt producerade sin första battericell.

 

För närvarande har företaget ett operationsforskningslaboratorium och två cellfabriker under uppbyggnad i Sverige – Northvolt Ett i Skellefteå och Northvolt Labs i Västerås – samt en batterisystemfabrik i Gdańsk, Polen, som redan är i produktion.

 

Morgan Stanley & Co. International plc agerar som finansiell rådgivare för Northvolt.





 

 

 

 

 



 

 

 

 


 

Skanska ska bygga ett nytt skärmtak över terminal C på Logan International Airport i Boston, USA samt genomföra renoveringar.


Skanska ska bygga ut och renovera Brigham kvinnosjukhus i Boston.

 

Skanska har tecknat avtal med Massachusetts flygplatsmyndighet om att bygga ett nytt skärmtak över terminal C på Logan International Airport i Boston, Massachusetts, USA samt att genomföra renoveringar. Kontraktet är värt 67 MUSD, cirka 631 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2019.

 

Den första delen av kontraktet var värt cirka 141 Mkr och inkluderades i orderingången för första kvartalet. Projektet inleds i november och är planerat att öppnas för trafik i september hösten 2021. Uppdraget kommer även att omfatta en utbyggnad och förbättring av avgångshallarna på det övre planet samt förbättringar och utvidgning av området för väskinlämning. Projektet omfattar också rivning av befintligt skärmtak samt avlägsnande av två befintliga hissar och installation av tre nya hissar.

 

Skanska har även tecknat avtal för utbyggnad och renovering av Brigham kvinnosjukhus i Boston. Detta kontrakt värderas till 45,6 MUSD, cirka 430 Mkr.

 

Utbyggnaden och renoveringen kommer att ske i flera steg, och akutavdelningen kommer att vara i bruk under hela tiden. Den första fasen kommer att omfatta expansionen av cirka 2.300 kvm i anslutning till akutavdelningen. Andra och tredje fasen innefattar rivning och ombyggnation av befintlig akutavdelning. Även detta projekt är planerat att pågå till slutet av 2021.