4 maj 2024

Redaktionen

 

Torget i Gasverket. Illustration: Tham Videgård Arkitekter

 


 

 

Vy från Kolkajen. Illustration: Tham Videgård Arkitekter

 

 

 


Vy från Bobergsgatan och Terminalgatan. Illustration: Tham Videgård Arkitekter

 

 


 

Södra Gränden. Illustration: Tham Videgård Arkitekter

 

 


Stadsbyggnadskontoret i Stockholm har nu samråd om Gasverket Östra i Hjorthagen. Ett samråd som ska leda till en ny detaljplan för att bevara och utveckla den östra delen av gasverksområdet med cirka 300 bostäder, centrum och service. Gasverket är ett kulturhistoriskt värdefullt område som saknar motstycke i Sverige. Planområdet ligger i den östra delen av Gasverksområdet och består idag av åtta befintliga byggnader och Spaltgasverket.

 

Förslaget till ny detaljplan gör det möjligt att bevara området och byggnadernas speciella karaktär. Befintliga byggnader bevaras men görs om så att kontor och centrum ryms i dessa byggnader. I vissa befintliga hus planeras dock för cirka 25 bostäder i de övre våningsplanen.

 

Längs med bergskanten, på platsen där Spaltgasverket och hus 15 och 16 ligger idag, planeras för nya byggnader med centrum, kontor och för cirka 275 bostäder. Även torg och park planeras i området.

 

Detaljplanen möjliggör en ny användning i de befintliga byggnaderna; centrum- och kontorsändamål anpassat till kulturhistoriska värden. I hus 26/24/25 samt i hus 21 möjliggörs även för bostäder i de övre våningsplanen.

 

Nya byggnader för centrum- och kontorsändamål samt bostäder möjliggörs längs bergskanten, på platsen där Spaltgasverket idag ligger samt inom fotavtrycket för hus 15/16.

 

Totalt möjliggör planen för cirka 300 lägenheter inom planområdet, även cirka 30.500 kvm för centrum- och kontorsändamål möjliggörs i området, varav cirka 11.500 kvm i befintliga byggnader.

onsdag, 12 juni 2019 10:22

Genova köper av Landera för 650 Mkr

 

I Genovas förvärv ingår bland annat fastigheten Magneten 19 som omfattar cirka 9.300 kvm och ligger vid Johannesfreds station i Ulvsunda industriområde, Bromma.



Genova Property Group AB har ingått avtal med privatägda Landera om att köpa sju fastigheter belägna i Stockholm, Uppsala och Norrtälje för ett underliggande överenskommet fastighetsvärde om 650 Mkr före avdrag för latent skatteskuld om 25 Mkr. Förvärvet ska finansieras genom befintliga medel och nyupptagna bankkreditfaciliteter. Vidare har Genova anlitat Carnegie och Swedbank för att utreda förutsättningarna för en riktad nyemission av preferensaktier. En eventuell nyemission genomförs för att stärka Genovas finansiella beredskap för investeringar i och förvärv av fastigheter.

– Det här är ett strategiskt viktigt förvärv som passar Genova mycket väl vad gäller både geografi och profil. Genom affären tar vi ett rejält tillväxtkliv på huvudmarknaderna Stockholm och Uppsala, och stärker vår ställning inom samhällsfastigheter. Genova ska växa både genom förvärv av förvaltningsfastigheter och nyproduktion, och vi ser hos dessa fastigheter även framtida intressanta möjligheter i bra lägen, säger Michael Moschewitz, vd för Genova Property Group.

I förvärvet ingår fastigheterna Uppsala Boländerna 8:12, Uppsala Årsta 83:1, Stockholm Magneten 19, Stockholm Nynäs 24, Botkyrka Elverket 1, Haninge Stegsholm 3:5 samt Norrtälje Jungfrun 4. Fastigheterna är fullt uthyrda och har en total uthyrningbar yta om cirka 27.000 kvm. Hyresintäkterna uppgår årligen till cirka 42 Mkr och driftnettot till cirka 35 Mkr. Den genomsnittliga återstående hyresavtalstiden är 7,6 år och bland hyresgästerna återfinns Yrkesplugget i Sverige, Entréskolan, Uppsala kommun och Polismyndigheten.

Tillträde kommer ske vid två tillfällen där de sex fastigheterna i Stockholm och Uppsala ska tillträdas under tredje kvartalet i år medan fastigheten i Norrtälje tas över under första kvartalet 2020.

Genova har uppdragit till Newsec att genomföra en extern marknadsvärdebedömning av de förvärvade fastigheterna. Newsecs bedömning av de förvärvade fastigheternas marknadsvärde per maj 2019 uppgår till 728 Mkr.

Förvärvet beräknas – inklusive de nyligen förvärvade fastigheterna Sjöborren 5 och 6 i Sollentuna – öka värdet på Genovas förvaltningsfastigheter till cirka 3,3 Mdr kr (2,5) och bolagets totala tillgångar till 4,2 Mdr (3,4), samtidigt som bolagets belåningsgrad stiger till 68 procent (63)och soliditeten sjunker till 31 procent (35).

 

 

Före ovan nämnda affär äger Genova äger, förvaltar och utvecklar fastigheter, värda cirka 2,8 Mdr kr, i Storstockholm- och Uppsalaregionen. Bolaget, som är noterat på Nasdaq First North Premier sedan december 2015, äger även cirka 5.300 bostadsbyggrätter.

 

 



 

 

 

 


onsdag, 12 juni 2019 10:09

Skanska hyr ut 3.200 kvm i Sthlm 04

 

Huvudentré till Sthlm 04, cirka 300 meter från Gullmarsplans t-banestation. Till vänster syns Sthlm 01 som ska stå inflyttningsklart under andra kvartalet 2020.


Låghuset Sthlm 04 ligger intill Skanskas höghus Sthlm 01 med 27 våningar i Hammarby sjöstad.

 

 


 

Den statliga myndigheten UKÄ, Universitetskanslersämbetet och Fazer Food Services tar plats i Skanskas projekt Sthlm 04 i Hammarby sjöstad. De tecknade avtalen innebär att Universitetskanslersämbetet hyr cirka 2.150 kvm och Fazer hyr cirka 1.050 kvm restaurang och café. Uthyrningarna omfattar därmed totalt cirka 3.200 kvm och verksamheterna flyttar in under det fjärde kvartalet 2020. Sthlm 04 omfattar totalt cirka 12.000 kvm lokaler.

 

– Den nya lokalen och läget möjliggör att vi som myndighet kan fortsätta vårt framåtriktade arbete med extern samverkan, öppenhet och att utveckla vår verksamhet och vårt arbetssätt, säger Anders Söderholm, generaldirektör på Universitetskanslersämbetet.

 

– UKÄs uppdrag, att tillsammans med lärosätena för all högre utbildning och forskning i Sverige kvalitetssäkra och utveckla verksamheten är av stor vikt för svenskt näringslivs konkurrenskraft. Vi är stolta att välkomna dem. Fazers etablering innebär ett starkt och viktigt komplement till den nu snabbt framväxande matscenen i Hammarby sjöstad. Sthlm New Creative Business Spaces, som när det är färdigställt kommer utgöra arbetsplats för närmare åttatusen människor, blir en plats att trivas och utvecklas på, säger Krister Lööw, som ansvarar för uthyrningen i Sthlm New.

 

 

 

 

 

 

 

Humlegårdens fastighet på Nybrogatan 17 är klar för inflyttning under andra kvartalet år 2020.

 

 

 

Humlegården Fastigheter välkomnar FM Global Insurance till Nybrogatan 17 på Östermalm i Stockholm, där bolaget hyr två våningsplan. Fastigheten står klar för inflyttning Q2 2020 och bland de övriga hyresgästerna återfinns Frantzén Group och Convendum.

 

 

FM Global är idag etablerade i Humlegårdens fastighet på Birger Jarlsgatan 27. Bolaget sökte större lokaler där det gavs möjlighet att utforma kontoret i enlighet med koncernens globala koncept. Valet föll på Humlegårdens nyproduktion på Nybrogatan 17, där FM Global har tecknat ett 7-årigt avtal avseende lokaler om cirka 1.360 kvm i fastighetens två översta våningsplan. Tillträde beräknas ske under hösten 2020.

 

Humlegårdens satsning på Nybrogatan består av två delar. Dels restaureras Astoriahuset mot Nybrogatan samtidigt som en ny byggnad uppförs, Nybrogatan 17, mot den intilliggande Sofie Almquist plats. Här vill Humlegården skapa en dynamisk plats där alla delar av upplevelsen är av hög klass. Sedan tidigare är det klart att stjärnkrögaren Björn Frantzén kommer att etablera en restaurang i Astoria och Convendum hyr tre plan i kontorsfastigheten Nybrogatan 17.

 

– Att stötta befintliga kunder i arbetet med att utveckla deras kontor är en viktig del i vårt erbjudande och vi är därför mycket glada över att vi får fortsatt förtroende från FM Global. Kontoret och dess läge är en viktig del av ett företags attraktionskraft och på Nybrogatan 17 erbjuder vi de bästa förutsättningarna för verksamheter som söker lokaler med karaktär, hög standard och ett serviceerbjudande i framkant, säger Maria Lidström, stadsutvecklingschef på Humlegården.

 

Colliers International har agerat rådgivare åt FM Global Insurance.

 

 



 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Annika Fridolf, fondchef på Brunswick Real Estate, representerade säljaren i affären med SBB.

 


Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fortsätter att förvärva kraftfullt. Nu säljer Brunswick Real Estate till SBB, på Sveafastigheter Fersens vägnar, en portfölj med äldreboenden bestående av sju fastigheter i Boden. De sju fastigheter omfattar 61.900 kvm och ligger i centrala Boden. Portföljens värde är väl förankrat med Bodens kommun som huvudhyresgäst och med en genomsnittlig kontraktslängd om drygt 12 år. Hyresintäkterna för år 2019 uppgår till cirka 65 Mkr. Fastighetsaktien uppskattar transaktionsvärdet till cirka 1 Mdr kr. SBB har tillträtt fastigheterna. Kilpatrick Townsend & Stockton har varit säljarens juridiska rådgivare.

 

Sveafastigheter Fersen AB, samägt av Partners Group och Brunswick Real Estate, har ägt portföljen sedan 2015. Brunswick Real Estate har varit ansvarig för förvaltningen av äldreboendet  tillsammans med Vimur Fastigheter som en lokal partner i Boden.

 

Annika Fridolf, fondchef på Brunswick Real Estate, säger:

– Vi är glada att meddela en framgångsrik avyttring i vår Fersen-portfölj. Med ett långt hyresavtal och en hyresgäst i den offentliga sektorn erbjuder portföljen möjligheter för en ny långsiktig ägare som SBB.

 

– Vi är glada att vi fått möjligheten att utöka vårt bestånd i den expansiva Luleå-Boden regionen och ser framemot att inleda ett långsiktigt samarbete med Bodens kommun. Med förvärvet stärker vi vår position som Nordens ledande noterade aktör inom samhällsfastigheter, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

 

– Det är väldigt glädjande att SBB med sin samlade kompetens och driv väljer att förvärva fastigheter i Bodens kommun och vi ser fram emot ett givande samarbete för hela Bodens bästa. Att SBB engagerar sig här i Boden visar på vår kommuns stora potential och att vi är på frammarsch, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Boden.



 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Alltsedan britterna ansökte om utträde ur EU den 29 mars 2017 har transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter minskat med närmare 30 procent i jämförelse med 2015.

 


 

I en folkomröstning den 23 juni 2016 röstade väljarna i Storbritannien med 52 procents majoritet ja till att lämna Europeiska unionen. För många kom resultatet som en chock. Den 29 mars 2017 ansökte britterna om utträde ur EU. När resultatet av omröstningen stod klart i 2016 blev den omedelbara följden att ett stort antal affärer i fastighetsbranschen slutfördes aldrig. Det märktes även på transaktionsvolymen som sjönk med närmare 30 procent i jämförelse med 2015,  säger Kristina Andersson, global analyschef på Datscha.

 

 

Kraftig nedgång i den brittiska fastighetsmarknaden första kvartalet

Det ser ut som att brexit fortsätter att påverka fastighetsmarknaden. Under det första kvartalet 2019 inträffade en kraftig nedgång i den brittiska transaktionsvolymen, som slutade på 12,1 miljarder pund. Transaktionsvolymen har sjunkit med hela 40 procent jämfört med första kvartalet 2018. De flesta affärerna gjordes i Londonregionen, där transaktionsvolymen uppgick till 7,4 miljarder pund.

 

– Det är London som lockar, i andra regioner är det trögare. London har alltid setts som trygg marknad och kommer antagligen att fortsätta att vara finanscentrum nummer ett i Europa. En anledning till att transaktionsmarknaden ändå hålls uppe är att pundet försvagats. Det har gjort att det har dykt upp investerare från asiatiska länder och USA som främst investerar i London, säger Kristina Andersson.

 

Även svenskar satsar i London

Det finns även svenska investerare som vågar investera innan brexit är klart. En av dem är Balder som i januari 2019 förvärvade fastigheten 8 Fenchurch Place i centrala London. Investeringen uppgår till 75 miljoner pund, motsvarande drygt 850 miljoner kronor. Säljare var franska Amundi. En annan svensk investerare är Pandox som köpt ett antal hotellfastigheter under de senaste åren.

 


Tuff strukturomvandling för handel

– Kontor var det segment som stod för den högsta transaktionsvolymen på 41 procent av transaktionsvolymen för första kvartal 2019. Med 17 procent av affärsvärdet var logistik- och industrifastigheter det näst största segmentet enligt Datscha. Vid sidan av brexit är det förändrade konsumentbeteende som påverkar brittiska fastighetsinvesteringar. Den snabba ökningen av e-handel gör att efterfrågan på industrifastigheter ökar samtidigt som köpcentrum i städer och stadsdelar har det svårare och alltfler butikskedjor går i konkurs. En av många aktörer som har problem är den anrika brittiska varuhuskedjan Debenhamns vars aktie blev handelsstoppad nu i april. Debenhamns är nära en konkurs och gjorde en förlust på sex miljarder kronor förra året, tillägger Kristina Andersson.

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Storleken för Stadsarkivet på Liljeholmskajen är 6.000 kvm. Lokalytan, från entrén tillsammans med lobby, wc och garderob/förvaringsskåp och de publika utrymmena med mötesrum, hörsal och läsesalar är 560 kvm. Resterande utrymmen, 5.460 kvm, är arkivlokaler. Foto: Mattias Ek

 


 


Invigningsceremoni där ritningarna över lokalerna arkiveras. På bilden räcker kulturborgarrådet Jonas Naddebo över ritningar till arkivarie Solveig Larsson. Foto: Caroline Berg

 


Stockholms stad har invigt ett nytt Byggnadshistorisk center vid Liljeholmenskajen som kallas Stadsarkivet vid Liljeholmskajen och som är en ny filial till Stadsarkivet på Kungsklippan och ett nytt centrum för kunskap om stadens bebyggelsehistoria och bebyggelseutveckling.

 

Ingången till Stadsarkivet Liljeholmskajen sker från bottenvåningen på en bostadsrättsförening vid Sjövikstorget nära Årstabron, mittemot Tantolunden på Södermalm. Storleken på lokalerna är 6.000 kvm. Lokalytan, från entrén tillsammans med lobby, wc och garderob/förvaringsskåp och de publika utrymmena med mötesrum, hörsal och läsesalar är 560 kvm. Resterande utrymmen, 5.460 kvm, är arkivlokaler.

 

Verksamheten är inrymd i två av de tunnelrör som tidigare utgjorde Vin & Sprits anläggning i Årstadal. Bergrummen fungerade som fabrik och lagringsanläggning av vin och sprit från 1959 fram till 1997 när anläggningen avvecklades.

 

Det var i april 2016 som staden fattade ett inriktningsbeslut om att förvärva ett bergrum och en lokal i Liljeholmen av JM AB. Bergrummen köptes av Fastighetskontoret efter inriktningsbeslut i fastighetsnämnden och kulturnämnden och hyrs ut till Stadsarkivet. Den totala kostnaden för inköp av bergrum och att bygga Stadsarkivet Liljeholmskajen blev 174 Mkr. Inredningen svarar arkitektfirman Ahrbom & Partners för och konstnären Ellen Ruge har skapat en konstnärlig gestaltning för de monumentala bergrummen.

 

– Det finns idag ett brett allmänintresse för arkitektur, design och historia. Här får stockholmare och andra unika möjligheter att upptäcka stadens bebyggelsehistoria, säger Jonas Naddebo, kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad.

 

Den övergripande idén för Stadsarkivet Liljeholmskajen är att samla arkiv, kompetens och externa aktörer med en gemensam utgångspunkt: Stockholms stads bebyggelseutveckling och stadsplanering.

 

– Staden äger många unika fastigheter för stockholmarna att besöka, Stadsarkivet Liljeholmskajen är inget undantag. I dessa gamla bergrum har Vin & Sprit en gång i tiden tappat och lagrat sina drycker, nu finns här miljontals kartor och ritningar om Stockholms framväxt att ta del av. Jag hoppas att många kommer att välja att åka hit, säger Dennis Wedin, som är stadens fastighetsborgarråd.

 

Lokalerna är anpassade för att rymma 100.000 meter arkiv, däribland 3,5 miljoner kartor och ritningar över byggnader, gator och parker i Stockholm. Här finns även visionära skisser som aldrig blev förverkligade. En stor del av samlingen är klassad som världsminne av Unesco. När verksamheten är i full gång kommer besökare att kunna ta del av samtal, visningar och mycket annat som har med stadens bebyggelseutveckling och stadsplanering att göra.

 

Kärnan för verksamheten blir Stadsarkivets bestånd av bygglovsritningar för Stockholm. Här finns i princip alla ansökningar om bygglov som gjorts i huvudstaden från början av 1700-talet till 1978. Det är en samling på drygt två miljoner ritningar. År 2011 upptogs detta ritningsarkiv på Unescos så kallade Världsminneslista (Memory of The World) eftersom Unesco bedömt att ritningsarkivet är unikt och intressant långt utanför gränserna för Stockholm och Sverige.

 

Förutom världsminnet finns stora mängder kartor, stadsplaner och ritningar från andra av stadens bebyggelse- och planeringsorienterade verksamheter. Ett exempel är Stadsingenjörskontorets arkiv som innehåller tomt- och plankartor från 1600-talets början fram till nutid. Det är handlingar som gör det möjligt att följa stadens planering och förändring på detaljnivå under en period på nästan 400 år.

 

 

tisdag, 11 juni 2019 09:33

Wihlborgs Prisma blir ett tech-hus

 

Wihlborgs uppför fastigheten Prisma i kvarteret Ursula i Oceanhamnen, Helsingborg. Den totala lokalarea blir 13.000 kvm. Entreprenör är Skanska och för formgivningen svarar EGA.


 


 

 


Wihlborgs har tecknat avtal med den nya tech-hubben HETCH som startar i Helsingborg i augusti. När Wihlborgs projekt Prisma i Oceanhamnen står klart i slutet av 2020 flyttar hyresästen in på 1.900 kvm, med option på att hyra ytterligare 1.800 kvm. Men redan nu i augusti startar Htech sin verksamhet på 500 kvm i Wihlborgs hus på Järnvägsgatan 7 i Helsingborg.

I Hetch ska startups, snabbväxande techbolag och större etablerade företag blandas och kunna bedriva forskning och utveckling inom techområdet. Hetch erbjuder bland annat tillgång till accelerator, startupcommunity, flexibla arbetsplatser, koppling till utbildning och forskning, affärsrådgivare, investerare och ett supporterande nätverk.    Initiativtagare är David Nilsson Sträng, grundare och tidigare delägare till Smart Refill.

Grundande partners i teknikhubben är SUP46, Wihlborgs och Cremento med Resurs Banks vd Kenneth Nilsson. Hetch stöttas också av Helsingborgs stad.

– Min vision är att Hetch ska bidra till att göra Helsingborg till den ledande techstaden i Sverige. För att nå dit har vi valt att samarbeta med SUP46, ett av Europas ledande startupcommunities, som blir en del av Hetch. Detta är deras första etablering utanför Stockholm. Men jag är också övertygad om vår framgång ligger i att Hetch inte bara attraherar startupbolag utan också etablerade bolag som kan placera innovationsteam här. Ett exempel är Resurs Bank som är med från start, säger David Nilsson Sträng.

– Vår vision är att Prisma ska bli ett tech-hus där Hetch blir ett nav som också ger ett mervärde till andra företag till huset. Som stor fastighetsägare i Helsingborg har vi dessutom bra möjligheter att hjälpa Hetch-företag att fortsätta utvecklas när deras behov förändras, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

 

 

 

Bellakvarter mellan Köpenhamns stad och flygplatsen Kastrup är ny stadsdel som växer runt Bella Center – nära tunnelbana, skola, daghem och butiker.


 


 

 

AXA Investment Managers – Real Assets har förvärvat en bostadsportfölj om 396 lägenheter i Köpenhamn, för 174 miljoner euro, cirka 1.85 Mdr kr av Bellakvarter Projektselskab A/S. Förvärvet omfattar 36.200 kvm i tre nya färdigställda projekt samt ett pågående projekt i Bellakvarter.

AXA – Real Assets gjorde sina första förvärv på den nordiska bostadsmarknaden är 2017. Affären i Bellakvarter är AXA IM – Real Assets andra förvärv i Danmark.

Fredrik Söderlund, Nordenchef på AXA IM – Real Assets, säger i ett pressmeddelande:

– Vår senaste investering har ett högkvalitativt och önskvärt läge för den ökade efterfrågan på attraktiva bostäder i Köpenhamn. Portföljen erbjuder dessutom en stark avkastningspotential som stöder vårt mål om ett långsiktig värdeskapande för våra kunder.

 

 

 

 

Nedre Manhattan, även känt som Downtown eller Lower Manhattan eller Downtown New York, är stadens finansdistrikt och centrum för företag, kultur och regering i New York City. Bilden visar Lower Manhattan sett från Jersey City.

 


 

 

Skanska har tecknat avtal med Hudson Square Realty, LLC för att riva och demontera fyra byggnader och en parkeringsplats på nedre Manhattan, New York, USA. Kontraktet är värt cirka 36,5 miljoner dollar, cirka 350 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2019.

 

Skanska kommer att hantera borttagning av farligt material i anslutning till platsen, samt fullständigt riva två åttavåningsbyggnader och två tvåvåningsbyggnader samt en parkeringsplats. I kontraktet ingår också att installera stöd till befintliga grundfundament för att behålla dem för användning i arbetet för kommande nya grunder, något som kommer att installeras under ett separat kontrakt.

 

Projektet inleddes i början av maj 2019 och är planerat att pågå till andra kvartalet 2021.

 

Skanska USA omsatte 67 Mdr kr år 2018 och hade cirka 9.000 anställda i sin verksamhet