4 maj 2024

Redaktionen

 


 


Cushman & Wakefield förstärker Valuation & Advisory med fyra nya medarbetare i Stockholm. Den stora satsningen på nyanställningar görs för att bredda kunskapsbasen ytterligare och för att möta morgondagens allt mer föränderliga villkor för fastighetsvärdering och strategisk analys. De nya medarbetarna är från vänster i bild Claes Hielte, Staffan Dahlén, Annie Lilja och Johan Östberg.

Claes Hielte har anställts som Associate. Han kommer närmast från en tjänst som Director på JLL, där han arbetat med värdering och strategisk rådgivning med fokus på bostadssegmentet.

Staffan Dahlén har anställts som Senior Valuer och har påbörjat sin anställning i Göteborg men kommer från och med oktober att arbeta på Stockholmskontoret. Han kommer närmast från en anställning på Savills som Associate Director och har tidigare arbetat för Stena Fastigheter som Transaction Manager och innan dess som Fastighetsekonom på Uppsalahem.

Annie Lilja har anställts som Senior Valuer och påbörjar sin anställning i september. Hon har tidigare arbetat för Swedavia där hon haft flera olika roller och senast ansvarat för kapitalanalys.

Johan Östberg stärker upp teamet i rollen som analytiker. Johan är utbildad civilingenjör inom lantmäteri från Lunds Tekniska Högskola och har bland annat erfarenhet från Svefa och Lantmäteriet.

– Vi upplever ett starkt intresse för initierade analyser och strategisk rådgivning kopplat till våra värderingstjänster. I den föränderliga värld vi lever så gäller det att hela tiden ha fokus på framtidens fastighetsfrågor och tillföra kunden nya insikter och idéer. Genom rekryteringarna vi nu gör så tillför vi ytterligare erfarenhet samt breddar kunskapsbasen för att möta kundernas önskemål och behov såväl idag som i framtiden, säger Anders Elvinsson, Head of Valuation & Advisory, Cushman & Wakefield.

Cushman & Wakefields affärsområde Valuation & Advisory har i 14 år i rad blivit utsett till Sveriges bästa fastighetsvärderingsföretag av Euromoney Magazine. Årligen värderar teamet över 4.200 fastigheter till ett sammanlagt värde på över 1.100 Mdr kr på den svenska marknaden. Dessutom utförs ett stort antal analyser av olika slag åt såväl privata som offentliga aktörer.

 






måndag, 10 juni 2019 15:37

Ersta nya sjukhus byggs för 2 Mdr kr

 

Det norska byggföretaget HENT har fått Ersta diakonis uppdrag att bygga Ersta nya sjukhus vid Folkungagatan på Södermalm, Stockholm. Bild: Tengbom

 


Ersta diakoni påbörjar nu sin enskilt största satsning sedan bildandet 1851. Det handlar om en utbyggnad av nuvarande Ersta sjukhus på Södermalm i Stockholm. Totalt omfattar satsningen drygt 2 Mdr kr, inklusive medicinsk utrustning.  Det är det norska byggföretaget HENT som har fått Ersta diakonis uppdrag att bygga Ersta nya sjukhus.

 

Initialt handlar det om inre rivning och etablering på byggområdet, som tar mellan sex och åtta veckor. Därefter ska det gamla psykiatrihuset på Folkungagatan 121 rivas. Verksamheten på Ersta sjukhus kommer att pågå som vanligt under tiden.

 

Det nya sjukhuset blir kommer att ha 90 vårdplatser och en kapacitet på upp till 60.000 patientbesök och 6.000 operationer per år. Den totala ytan kommer uppgå till strax under 23.000 kvm, fördelat på åtta våningsplan och källare.

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Motorvägen State Route 905 från San Diego, Kalifornien, till gränsen i Mexico, har för närvarande en längd om cirka 14,5 mil.

 


 

Skanska har tecknat avtal med Kaliforniens transportdepartement om att bygga en fyrfilig motorväg med anslutningar till State Route 905 i San Diego, Kalifornien, USA. Kontraktet är värt motsvarande cirka 950 Mkr och inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2019.

 

 

Projektet omfattar bland annat två viadukter som kommer att knyta samman tre olika motorvägar i anslutning till storstadsregionen som inkluderar San Diego och Tijuana. Arbetena inleds i juni och motorvägen planeras kunna öppna för trafik i september 2021.

 


 


 

 

 

 

 

 

 


 

Rekryteringen av Christoffer Bööj (bilden) som ny affärsutvecklare på Catena – innebär en central roll med stor fokus på nya affärer och projektutveckling som direkt stöttar Catenas fortsatta tillväxtstrategi.

 

Christoffer Bööj kommer senast från en tjänst som Branch Manager på Goldbeck Scandinavia där han ansvarat för att bygga upp bolaget på den skandinaviska marknaden. Innan dess har han haft flera roller i Logistics Contractor inom bland annat affärs- och fastighetsutveckling. I sin nya roll som affärsutvecklare på Catena blir hans huvudsakliga uppdrag att initiera, genomföra affärer och transaktioner av fastigheter samt driva projektutveckling – främst i regionerna Malmö, Helsingborg, Göteborg och Jönköping.

 

– Det är med glädje vi välkomnar Christoffer som med sin gedigna bakgrund och en god förmåga att bygga långsiktiga relationer med kunder och samarbetspartners ger oss ännu bättre förutsättningar att fortsätta utvecklas i enlighet med våra höga ambitioner, säger Catenas vd Benny Thögersen.

 

Christoffer Bööj tillträder tjänsten den 1 september i år.

 






 


Rekryteringen av Peter Svensson (bilden) innebär att han blir vd för Einar Mattsson Projekt AB i början av september. Han har en mångårig branscherfarenhet och kommer närmast från vd-uppdraget för PEAB Bostadsutveckling. Han har dessförinnan arbetat på NCC, Skanska och Bjerkings. Peter Svensson efterträder Barbro Frisch som arbetar som tillförordnad vd sedan årsskiftet.

 

– Peter Svensson är en av de mest erfarna på svensk bostadsmarknad och vi glada över att han nu ansluter till Einar Mattsson. Hans ledaregenskaper och tekniska bakgrund är värdefulla nu när konkurrensen driver fram höjda kvalitetskrav och minskade produktionskostnader, säger Einar Mattssons koncernchef Stefan Ränk.

 

– I den förändrade marknadssituation som råder på svensk bostadsmarknad är Einar Mattsson Projekt AB väl positionerat. Jag ser fram emot att stärka bolagets utveckling därifrån med det långsiktiga perspektiv som kännetecknar Einar Mattssons verksamhet, säger tillträdande vd Peter Svensson.

 






måndag, 10 juni 2019 10:14

Aberdeen säkrar refinansiering åt RDI

 

Aberdeen refinansierar åt RDI och två nya Crossrail-stationer för den nya järnvägslinjen Elisabet, om 117 kilometer som ska korsa London från öst till väst. Crossrail förväntas öppnas i slutet år 2020 med tåg och vagnar med en total längd om cirka 200 meter och som kan ta emot cirka 1.500 passagerare.


Aberdeen Standard Investment, säkrar 75 miljoner pund, cirka 897 Mkr, i en refinansiering åt RDI, en reit i UK, och dess fastigheter i London.

 

Avtalet med Aberdeen Standard Investments gäller i 7 år för en refinansiering av två fastigheter, med förfall av lånen i december 2019 och i augusti 2022. I ett första steg har 25 miljoner pund för en refinansiering av den första faciliteten genomförts till en fast ränta om 2,90 procent, där den föregående vägda genomsnittsräntan var 3,13 procent. Den andra refinansieringen om 50 miljoner pund förväntas bli slutförd i augusti i år.

 

Refinansiering avser fyra centrala tillgångar i London, dels två nya Crossrail-stationer, dels the Southbank market, som har en hög uthyrningsgrad om 94,5 procent med EBITDA, vilken har ökat med 0,9 procent sedan 31 augusti 2018.


Stephen Oakenfull, vice vd på RDI, säger i en kommenterar:
– Vi är väldigt nöjda med att ha etablerat en ny finansiering med Aberdeen Standard Investments, vilket visar att den ökade löptiden för finansiering på Londons fastighetsmarknad har utvecklats till en institutionell tillgångsklass. Denna refinansiering har säkerställts till en attraktiv fast ränta.


 

 

 

 

 

 

måndag, 10 juni 2019 08:45

Mattias Roos sparkas som vd för SSM

 

Mattias Roos sparkas på dagen som vd för SSM Holding efter en katastrofal utveckling av aktien sedan noteringen i april 2017. SSM har tillsatt Mattias Lundgren som interim vd, bilden till höger.

 


SSM Holding genomför ett byte av vd och bolaget har tillsatt Mattias Lundgren som interim vd med omedelbar verkan. Styrelsen har samtidigt påbörjat rekrytering av ny vd. Mattias Lundgren kommer närmast från ett interimsuppdrag som CFO för det börsnoterade fastighetsbolaget Eastnine och han har dessförinnan jobbat 20 år inom NCC-koncernen i olika ledande positioner inom ekonomi- och affärsutveckling, senast som NCC:s CFO och medlem av koncernledningen.

 

Fram till och med hösten 2018 var Mattias Lundgren CFO i NCC och medlem av koncernledningen. Innan dess har han även varit ekonomi- och affärsutvecklingschef inom NCC Housing (nuvarande Bonava) samt vd för NCC Boende Sverige (nuvarande Bonava Sverige).

 

– SSM är i ett skede där det behövs ett annat ledarskap för att fortsätta utveckla bolaget i önskad riktning. Mattias Lundgren, med sin strategiska och finansiella bakgrund samt branscherfarenhet, är en utmärkt kandidat för detta. Styrelsen vill samtidigt tacka Mattias Roos för hans betydelsefulla bidrag till SSM:s utveckling och önskar honom lycka till i framtiden, säger Anders Janson, styrelseordförande för SSM.

 

I enlighet med Mattias Roos anställningsavtal är uppsägningstiden från bolagets sida tolv månader. Mattias Roos har inte rätt till avgångsvederlag.

 

I en kommentar kan sägas att aktiekursen för SSM har varit en katastrof. Vid noteringen den 6 april 2017 var kursen 58 kr och nu drygt två år senare har aktien rasat till 8,98 kr. Under första kvartalet i år resultatavräknades endast 1 bostadsrätt. SF

Se analys

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Spårvagn på Bybanen i Bergen. Foto: Nina-no

 


Skanska har tecknat avtal med Hordaland kommun om att bygga en etapp av spårvägen i Bergen, Norge. Kontraktet är värt cirka 1 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det andra kvartalet 2019. Projektet beräknas vara färdigställt i slutet av 2022.

 

Den aktuella etappen, som sträcker sig från Fyllingsdalen till Bergens centrum, är särskilt komplex och innefattar konstruktionen av en tunnel om 1.200 meter tunnel samt en stationshall. Projektet inkluderar också byggandet av ny infrastruktur i närheten av spårvägen, rivningsarbeten och produktion av flertalet betongfundament.

 

Projektet har höga hållbarhetsambitioner och Skanska kommer att vidta ett antal åtgärder för att minska produktionens klimatfotavtryck såsom användandet av biodrivmedel och elektriskt drivna maskiner samt grön betong med en lägre koldioxidbelastning. Projektet kommer att certifieras enligt CEEQUAL nivå ”Very Good”.

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Christer Edfeldt är vd för Bostadsförmedlingen i Stockholm sedan augusti 2017.

 


I maj förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 1.110 bostäder, varav 205 var studentbostäder, 124 ungdomslägenheter och 146 nyproducerade. Den genomsnittliga kötiden var 10,7 år.

 

Hittills i år har Bostadsförmedlingen förmedlat 6.069 lägenheter, vilket är 378 lägenheter fler än vid samma tidpunkt 2018.

 

Den kortaste kötiden – 2 månader – under maj hade en hyresgäst som skrev kontrakt på en studentlägenhet om 24 kvm på Hanstavägen 49 i Kista och den längsta kötiden – 32,9 år – hade en hyresgäst som tecknade kontrakt på en tvårummare på 42 kvm på Wittstocksgatan 8, Östermalm.


Den mest klickade annonsen med 25.128 sidvisningar under maj månad gällde 19 nybyggda bostäder om 2 rum och kök (47–63 kvm) på Johanneshovsvägen 125 i Årsta och den mest klickade nybyggnadsprojektet var projekt Algoritmen i Hagastaden med 5.188 sidvisningar.

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

Anna Whitlocks är Stockholms största gymnasieskola med cirka 2.400 elever. Gymnasiet är uppkallat efter skolpionjären och kvinnosakskämpe Anna Whitlock och grundades 2016. Bild: MAF Arkitektkontor

 


Stockholmarna har röstat fram sin favorit. Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2019.

 

– Anna Whitlocks gymnasium är en mycket värdig vinnare. Det är imponerande hur den gamla myndighetsbyggnaden har förvandlats till en modern skolbyggnad. Dessutom har skolan bidragit till att ge än mer liv och rörelse i området, säger juryns ordförande, stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson.

 

Sammanlagt kom det i år in drygt 4.800 röster. Vinnaren Anna Whitlocks gymnasium fick drygt 800 av rösterna.

 

Det är tionde året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna gallrades fram av en jury.

 

Arkitekt bakom projektet är MAF Arkitektkontor och byggherre är Fastighets AB Balder.

 

Anna Whitlocks gymnasium fick sitt pris i form av en bronsplakett då priset delades ut av juryns ordförande, stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson, under en ceremoni i Stockholmsrummet i Kulturhuset.

 

 

Gymnasiets lokaler ligger i gamla Ämbetshuset på Hantverkargatan på Kungsholmen, huset har även kallats för Länsstyrelsens byggnad som uppfördes 1926 som kontorshus för statliga verk efter ritningar av arkitekt Axel Lindegren med Kreuger & Toll som byggmästare. Fastigheten Murmästaren 3 är grönmärkt som särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.