4 maj 2024

Redaktionen

 


Styrelsen i Bonnier Fastigheter får en ny ledamot i Thomas Persson (bilden). Han ersätter Lennart Sten som accepterat andra uppdrag och han har därför på grund av tidsskäl avböjt omval. Thomas Persson arbetar sedan ifjol som chef för affärsgenerering och som chef för region öst på Magnolia Bostad. Han har varit International Partner på Cushman & Wakefield under åren 2015-2018 och dessförinnan arbetade han under 18 år i roller som projektledare, vd och senior partner på Catella Corporate Finance.

 

Utöver Thomas Persson består styrelsen därmed av Carl-Johan Bonnier, Pontus Bonnier, Jens Engwall, Ingalill Berglund och styrelsens ordförande Erik Haegerstrand.

 

– Vi tackar Lennart Sten för en värdefull insats i styrelsen och välkomnar Thomas Persson. Han har lång erfarenhet från fastighetsbranschen och ett stort kontaktnät både i Sverige och internationellt. Thomas, tillsammans med Ingalill Berglund och Jens Engwall, representerar mycket värdefullt kunnande om fastighetsbranschen, säger Erik Haegerstrand.






 

Catella förvärvar i HafenCity Hamburg, som är ett av de största fastighetsprojekten i Europa under 2000-talet. Området bildade en egen stadsdel år 2008.


Catella Residential Investment Management GmbH (CRIM) har förvärvat cirka 300 lägenheter för cirka 117 miljoner euro, 1,25 Mdr kr, belägna i danska Århus, holländska Tilburg och i tyska Hamburg, på uppdrag av en sydtysk pensionsfond.


Matthias Bursi, chef för CRIM European Residential Fund, säger:

– Under de senaste fyra åren har vi investerat cirka 500 miljoner euro i bostadsfastigheter i fyra europeiska länder. De danska och nederländska investeringarna representerar en geografisk utvidgning av portföljen och den är anpassad till en fokus på växande städer och regioner som har sunda demografiska och ekonomiska utsikter, i kombination med en attraktiv fastighetsriskprofil. Genom att investera i moderna bostäder som kombinerar service för företag och äldreboenden, ser vi en framtid i våra investeringar mot en snabbt växande efterfrågan på nya former av bostäder med levande koncept.

 

Investeringen i den östra danska kuststaden Aarhus ligger med lägenheter i townhouses som omfattar totalt 101 bostäder. Den lummiga omgivningen och goda tillgängligheten på platsen förväntas intressera barnfamiljer. Projektet utvecklades och såldes av ett konsortium av lokala utvecklare med en byggentreprenör och två private equity-företag.

 

I den sydholländska staden Tilburg har CRIM förvärvat ett före detta kloster ombyggt till ett bostadshus år 2017, ett hus som ligger i hjärtat av det nya distriktet Koningsoord. Bostadsfastigheten, med totalt 99 lägenheter för seniorer och unga yrkesverksamma, innehåller även ett dagis, en restaurang och ett kontor för boende.

 

Det nyckelfärdiga projektet i Hamburgs HafenCity ligger i Baakenhafen och såldes av Garbe Immobilien Projekt GmbH. Byggnaden består av 93 lägenheter. På bottenvåningen finns planer för butiker där lokala tillverkare kan visa och sälja högkvalitativa hantverksprodukter.

 

Michael Keune, vd för CRIM, säger:

– Vi har också investerat i Tysklands främsta platser för projektutveckling, nämligen i Hamburgs HafenCity. Vi är stolta över att ha fått möjligheten att genomföra ett attraktivt projekt på en av de sista tillgängliga fastigheterna i HafenCity, i ett samarbete med en respekterad lokal projektutvecklare.

 

 

Catella Investment Management GmbH (CRIM), med huvudkontor i Berlin, förvaltar totalt 3,1 miljarder euro i åtta länder.

 

 


 

 

 

 

 

 

onsdag, 05 juni 2019 14:26

Byggstart för Bovieran i Salem

 

Bovieran har slutsålt 54 lägenheter i Salem, som nu har byggstartats för färdigställande hösten 2020.



Sedan säljstarten har intresset varit stort och under tisdagen den 4 juni var det dags för det första spadtaget för ett slutsålt Bovieran i Fårhagen, Salem.

Under tisdagen var representanter från Salems kommun med ordförande i kommunstyrelsen Lennart Kalderen och kommundirektör Mats Bergström på plats för det första spadtaget tillsammans med representanter från Skanska och Bovieran. Bovieran i Fårhagen ligger cirka 900 meter från Salem Centrum.

 

Bovierans nya 55+boendet i Salem med 54 lägenheter och 1.600 kvm stora vinterträdgård beräknas stå klart till hösten 2020.

 

Bovieran AB med huvudkontor i Göteborg grundades 2005 och ägs sedan 2015 av Fastighets AB Balder.

 

Förutom Bovieran i Salem planerar Balder och Bovieran nya fastigheter i bland annat Karlskrona, Färjestaden, Falun, Åsa, Kristianstad och Nykvarn. Samtidigt pågår försäljningen av Bovierans lägenheter i Borgholm, Eskilstuna, Karlstad, Landskrona, Staffanstorp, Södertälje, Skövde, Vänersborg och Växjö.

 

 

 

 

 

 

 

 

Amanda Welander, bilden till höger, skriver i Real Estate Market Outlook 2019 från CBRE att för år 2019 som helhet blir det en något starkare transaktionsvolym än i fjol, med en prognos med en ökning med 3 procent.


 

1. Låga vakansgrader blir en utmaning för hyresmarknaden för kontorsfastigheter. Amanda Welander skriver i Real Estate Market Outlook 2019 från CBRE att ett lågt nytt utbud i närtid borgar för att hyrestillväxten i kontorshyror kommer att fortsätta, men att tillväxttakten kan komma att sakta ned något från höga nivåer. Kontorsbaserade jobb förväntas växa långsammare framöver, med 1,5-2 procent per år istället för 2-3 procent, men Stockholm har ändå en av de högsta tillväxterna i kontorsjobb i Europa. Under 2018 stod, tech-relaterade företag såsom IT-, systemutveckling och spel, för cirka 30 procent av uthyrda kontorsytor i Stockholm.


2. Handeln påverkas av bostadsrättsmarknaden då hushållens förtroendeindikator har vägt på handeln under det senaste året, sannolikt på grund av turbulensen i bostadsrättsmarknaden. CBRE tror att detta kan komma att förbättras 2019-2020 tack vare högre löner, expansiv finanspolitik och stabilare huspriser. Bland investerare präglas sentimentet fortsatt av osäkerhet, men med ett intresse att återvända till vissa typer av större handelsfastigheter.

 

3. Logistikfastigheter förväntas göra nya rekord för uthyrning. Sektorn har sett ett stort investerarintresse den senaste tiden, och det intresset menar CBRE kommer att fortsätta då 2019 blir ett rekordår för investeringsvolymer i detta segment.

 


4. Bostäder intresserar utländska investerare och CBRE ser ett ökat intresse för bostadsmarknaden från internationella investerare. Vad gäller bostadsbyggandet kommer det att minska i år, och bostadspriserna kommer sannolikt att stabilisera sig.

 


5. Sektorn samhällsfastigheter har stor potential att växa med en stor strukturell tillväxt framöver, som dock behöver finansieras.
På transaktionsmarknaden är skolor det största segmentet, följt av äldreboenden. Det är fortsatt intresse från institutionella investerare.

 


6. Datahallar har utmärkta expansionsmöjligheter, stabila och förnybara energikällor. Tillgång till välutbildad arbetskraft driver intresset för Sverige och Norden. Infrastruktur, för vilka latensen (väntetiden) inte är kritisk, är Norden ett kostnadseffektivt alternativ.

 


7. I en prognos säger Amanda Welander att för året som helhet blir det en något starkare transaktionsvolym än i fjol, med en prognos med en ökning med 3 procent.
Konsumenterna deppar och ett mindre bostadsbyggande talar för en lägre BNP-tillväxt i år. Framöver tror dock CBRE att en fortsatt låg ränta, stabilare huspriser, högre löner och lägre inkomstskatter, kan förbättra sentimentet. En svag valuta talar även för att det blir en högre andel internationella investerare av transaktionsvolymen i år.

 

 

 

 

Fastigheten, Aviabulevardi II, om cirka 8.000 kvm, är nyproducerad och belägen i Vanda och den är granne med fastigheten Aviabulevardi I som Niam förvärvade av Skanska i mars 2017.



Skanska har tecknat ett avtal med Niam AB om en försäljning av kontorsfastigheten Aviabulevardi II i Vanda, Finland för cirka 30 MEUR, cirka 319 Mkr. Avyttringen kommer att rapporteras av Skanska Commercial Development Nordic under andra kvartalet 2019. Tillträdet av fastigheten är planerad att ske i början av oktober 2019.

 

Aviapolis i Vanda, är ett av de snabbast växande affärsklustren i regionen Helsingfors, som angränsar till Helsingfors flygplats.

 

Fastigheten, Aviabulevardi II, är nyproducerad och belägen alldeles intill tågstationen i Aviapolis och den är granne med fastigheten Aviabulevardi I som Niam förvärvade av Skanska i mars 2017.

 

Aviabulevardi II, som omfattar cirka 8.000 kvm, är fullt uthyrd till en diversifierad mix av hyresgäster.

 

Fredrik Jonsson, vd för Niam säger:

– Vi tror att fastighetens läge, i kombination med moderna lokaler samt utökad service i takt med att området Aviapolis utvecklas, utgör ett attraktivt erbjudande till hyresgäster. Kontorsmarknaden i Helsingfors är fortsatt attraktiv för investeringar och vi tror att den kommer att fortsätta stärkas framöver.

 

 

Siv Malmgren, vd för John Mattson.



På grund av ett mycket starkt intresse för börsintroduktionen av John Mattson stängdes teckningsboken i förtid. Under första handelsdagen på börsen den 5 juni gick aktiekursen upp med cirka 12 procent till 102 kr under hög omsättning. I erbjudandet inför noteringen var priset 90 kronor per aktie till ett sammanlagt värde om 3.030 Mkr.

 

I erbjudandet erbjöds huvudägaren AB Borudan totalt 14,5 miljoner aktier. Huvudägaren har genom en option om övertilldelning åtagit sig att sälja ytterligare högst 2,175 miljoner aktier, motsvarande högst 15,0 procent av antalet aktier i erbjudandet.


Första AP-fonden, Länsförsäkringar Fonder, Carnegie Fonder, Prior & Nilsson, Fidelity Management & Research och Tagehus Holding AB har som ankarinvesterare förvärvat aktier för 910 Mkr, vilket motsvarar 30,0 procent av det totala antalet aktier i bolaget efter genomförandet av erbjudandet.

 

Siv Malmgren, vd för John Mattson, säger i en kommentar:

– Vi är mycket glada över allmänhetens och de institutionella investerarnas intresse för bolaget John Mattson. Vi ser fram emot att, som noterat bolag, fortsätta vårt långsiktiga utvecklingsarbete för att skapa goda livsmiljöer över generationer.

 

Anders Nylander, styrelseordförande i John Mattson, säger:

– Att börsnotera John Mattson är en stor händelse för bolaget. Jag är övertygad om att det skapar ännu bättre förutsättningar för en positiv utveckling av bolaget. Det stora intresset för att teckna aktier visar att många delar den uppfattningen.

 

Rådgivare var Carnegie Investment Bank AB och Svenska Handelsbanken AB. Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB var legal rådgivare till bolaget och huvudägaren.

 

 

 

Occupier Services utökar teamet med Jeanette Henningsson, t v och Susanne Brile, t h.



Cushman & Wakefield fortsätter att förstärka affärsområdet Occupier Services och anställer nu två nya medarbetare. Occupier Services har den senaste tiden expanderat genom både nationella och internationella kunder och nu utökas teamet ytterligare med Jeanette Henningsson, som har mångårig erfarenhet från tech– och spelbranschen, däribland DICE, i roller inom hyresgästrådgivning samt inom bygg- och flyttprojektledning. Närmast kommer hon från en roll som Leasing Manager på Systembolaget.

 

Jeanette Henningsson säger:

– Jag ser fram emot att jobba i en mycket professionell och framgångsrik organisation. Att hjälpa kunder att hitta rätt lokal för deras verksamhet och sedan se till att den anpassas rätt, är något jag verkligen brinner för.

 

Susanne Brile har anställts som administratör till affärsområdet Occupier Services. Hon kommer närmast från JM@home AB och hon har tidigare arbetat hos Deloitte och Svensk Fastighetsförmedling.

 

Rekryteringarna är ett sätt för Cushman & Wakefield att svara mot en marknad i stort behov av kreativa och kraftfulla lösningar och möta den växande kundskaran med flexibla lösningar och ännu fler kompetenta talanger.

 

Bob Gustafsson, Head of Tenant Representation, säger:

– Vi ser en fortsatt stark efterfrågan av våra tjänster på marknaden där företag i allt större utsträckning söker maximal flexibilitet i sina hyresavtal samtidigt som lokalen är ett kraftfullt verktyg att attrahera framtidens talanger. De stora och framgångsrika projekt vi genomför för våra kunder tillför extra energi, vilket i kombination med ny kompetens från nya medarbetare ytterligare bidrar till vår fortsatta utveckling och tillväxt. Vi hälsar Jeanette och Susanne varmt välkomna till teamet.




 

Valmet hyr 7.900 kvm i Prologis Park DC3, på Hamneviksvägen, Göteborg.



Nyligen agerade CBRE rådgivare till Prologis vid uthyrningen av 13.400 kvm till Valmet i Prologis Park DC3, på Hamneviksvägen, Göteborg. Avtalet omfattar 7.900 kvm logistikyta och 4.500 kvm lagringsyta utomhus.

 

Christoffer Bladh Nord, Head of A&T Industrial & Logistics, kommenterar:

– Prologis har visat stor flexibilitet och kreativitet som fastighetsägare i denna uthyrning som vi medverkat i genom förmedlingen av Valmet som ny hyresgäst. Vi kommer att se fler aktörer med industrikaraktär söka sig till moderna lager och logistikytor då vakansgraden är låg men efterfrågan är fortsatt hög över hela industri- och logistiksegmentet.

 

Tillträde kommer ske mot slutet av hösten när anpassning av lokalen är klar.

 

CBRE har ett team inom Industrial & Logistics, Advisory and Transaction Services, som agerar som uthyrningsrådgivare i hela Sverige. Det är fortsatt stort behov för rådgivning inom logistik och för att möta den växande efterfrågan rekryteras ytterligare en medarbetare, säger CBRE i ett pressmeddelande.

 




 


Uthyrningsrådgivare hos CBRE blir Rikard Lindkvist (bilden) den 12 augusti i år. Han har mångårig erfarenhet av framgångsrikt uthyrningsarbete och han kommer senast från en tjänst på Savills och dessförinnan var han på JLL.

 

Glenn Håkansson, Head of Investor Leasing, CBRE, Göteborg, säger i en kommentar:

– Logistikmarknaden är fortsatt het och jag är väldigt glad att vi nu kan presentera Rikard Lindkvist som förstärkning av vår organisation. Han är en erfaren person på Directornivå. Vi säkerställer därmed att vi fortsatt är en av de ledande uthyrningsrådgivarna på den svenska marknaden.

 

– Jag ser verkligen fram emot att börja på CBRE med dess internationella bredd. Det känns stort och otroligt bra att ansluta till teamet och utvecklas tillsammans med nya kollegorna, säger Rikard Lindkvist.

 

Patrik Kallenvret, vd för CBRE i Sverige välkomnar Rikard Lindkvist:

– Vi har letat efter rätt person att stärka vårt logistikteam och är nu mycket glada över att presentera Rikard Lindkvist. Rikard har en gedigen erfarenhet från uthyrningsarbete. Han stärker oss och han är viktig för vår fortsatta tillväxt inom affärsområdet Investor Leasing.

 






 

Eva Landén, vd för Corem.



Corem har tecknat avtal om att sälja en portfölj om 30 fastigheter till Onyx Sweden Holdco S.à r.l. – ett bolag som kontrolleras av Blackstone Group International Partners LLP. Affären görs som bolagsförsäljning med ett underliggande fastighetsvärde om 4.218 Mkr före avdrag för uppskjuten skatt. Cushman & Wakefield har varit köparens rådgivare. Beräknat resultat från transaktionen uppgår till cirka 630 Mkr, efter avdrag för uppskjuten skatt, transaktionskostnader samt återföring av tidigare redovisad uppskjuten skatt. Avtalet är villkorat av prövning hos Konkurrensverket och frånträde är planerat till den 5 juli.


Corem genomför försäljningen för att koncentrera fastighetsportföljen geografiskt och den är ett led i bolagets strategi att långsiktigt utöka och utveckla beståndet på bolagets prioriterade orter.

Fastigheterna utgörs till merparten av lager/logistikanläggningar och är belägna på 13 orter runt om i landet: Tranås, Falun, Gävle, Västerås, Halmstad, Helsingborg, Hudiksvall, Uppsala, Katrineholm och Kumla. Objekten har en total uthyrbar area om cirka 500.000 kvm, ett årligt hyresvärde om cirka 309 Mkr och en uthyrningsgrad om 88 procent.

Efter affären uppgår andelen av fastighetsportföljen som är belägen i Region Stockholm till cirka 56 procent, 22 procent i Region Väst och 14 procent i Region Syd. Utifrån redovisade siffror per 31 mars innebär försäljningen även att Corems justerade soliditet ökar från 39 procent till 53 procent, samtidigt som belåningsgraden minskar från 54 procent till 35 procent.

– Den strategi vi arbetat utifrån sedan bolaget startade visar sig framgångsrik när vi nu kan avyttra en väl sammansatt portfölj till en ny logistikaktör, säger Eva Landén, vd för Corem.

Corems rådgivare i samband med försäljningen har varit JLL och legal rådgivare har varit Walthon Advokater.