4 maj 2024

Redaktionen

 

Ken Caplan, global chef för Blackstone Real Estate och Alan Yang, Chief Investment Officer i GLP, gör världens största affär med logistikfastigheter i USA.



Blackstone har gjort den största globala logistikaffären någonsin då Blackstone köper amerikanska logistiktillgångar av GLP, med säte i Singapore, för totalt 18,7 miljarder dollar, cirka 179 Mdr kr.

 

Transaktionen omfattar 16,6 miljoner kvm urbana logistikanläggningar, vilket nästan dubblerar storleken på Blackstones befintliga amerikanska innehav av logistikfastigheter.


Ken Caplan, global chef för Blackstone Real Estate, säger i ett pressmeddelande:

– Logistikfastigheter är ett globalt investeringsmål och vi ser fram emot att bygga vidare vår befintliga portfölj för att möta den växande efterfrågan på elektronisk handel. Vår globala storlek och vår förmåga att utnyttja differentierade investeringsstrategier gjorde det möjligt för oss att erbjuda en helhetslösning för GLP:s högkvalitativa portfölj.

 

Alan Yang, Chief Investment Officer i GLP, säger i ett pressmeddelande från Blackstone:

– GLP har under fyra år skapat en stor driftkompetens och globala insikter inom logistikområdet för att bygga en exceptionellt stor portfölj. Vi är stolta över den logistikportfölj som vårt team har byggt och vi är övertygade om att den kommer att fortsätta att blomstra under Blackstones ledarskap. Vi ser fram emot att utöka vårt innehav i USA för att fortsätta att ta tillvara viktiga möjligheter på den amerikanska marknaden.


GLP i Singapore, förvaltar globalt 64 miljarder dollar i fastighets- och private equity-fonder. GLP:s fastighetsfonder äger en total portfölj omfattande cirka 74 miljoner kvm. GLP gick in i USA:s fastighetsmarknad år 2015 och genom en rad stora förvärv blev fonden den näst största ägaren av logistikfastigheter i landet genom att samla högkvalitativa och moderna logistikmedel på 36 stora marknader. GLP kommer att fortsätta att investerat i USA inom fastigheter, teknik- och finansbolag.

 

Blackstones förvaltar fastigheter till ett värde om 140 miljarder dollar, cirka 1.341 Mdr kr. Blackstone opererar med investeringar i Nordamerika, Europa, Asien och Latinamerika. Blackstone är idag en av största ägarna av logistikfastigheter med tillgångar i Nordamerika, Europa och Asien.

 

 



 

Fastigheterna Jollen 4 och Näsbypark 73:5 är strategiskt belägna längs med Centralvägen i Täby.



Profi Fastigheter har sålt de två fullt uthyrda fastigheterna Jollen 4 och Näsbypark 73:5 i Näsby Park, Täby, till Vasaparken och Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). Fastigheterna omfattar 8.200 kvm lokaler för skola, kontor och idrottshall samt 110 p-platser. Pangea var Profis rådgivare.

Det var 2010 som Profi köpte fastigheterna, som är strategiskt belägna utmed Centralvägen i Täby. Parallellt med den aktiva förvaltningen har bolaget skapat en omfattande utvecklingsplan för de bägge fastigheterna.

– Under vårt ägande har vi bedrivit aktiv utvecklingsarbete för att göra fastigheten mer relevant och skapa en attraktiv samhälls- och bostadsprodukt. Det att vi nu säljer en fastighet med helt andra förutsättningar än den fastighet vi förvärvade för snart nio år sedan. Vi har fullföljt vår affärsplan och lämnar nu över ägandet till två väletablerade aktörer, vilket känns mycket bra, säger Thomas Sipos, vd för Profi.

 

Sigillet tar över Stampen 13:30 med 73 lägenheter och tre lokaler.



Skandia Fastigheter har sålt bostadsfastigheten Stampen 13:30, på Baldersgatan 6-10 i centrala Göteborg. Köpare är Sigillet Fastighets AB och tillträde skedde den 3 juni.

Stampen 13:30 byggdes 1961 och har en uthyrbar area om 4.700 kvadratmeter, fördelade på 73 lägenheter och tre lokaler. Under 2015 genomförde Skandia Fastigheter en omfattande ROT-renovering i fastigheten, där samtliga kök och badrum ingick.

– En viktig strategi i vår verksamhet är att utveckla våra fastigheter så att de blir bättre ur alla perspektiv. Därför fokuserar vi särskilt på blandade områden såsom Backaplan och Frölunda Torg, där vi kan ta större grepp. Det är mot den bakgrunden vi nu väljer att avyttra Stampen 13:30, säger Bo Jansson, fastighetschef för bostäder på Skandia Fastigheter.

 

Strategisk Arkitektur har bland annat tagit fram detaljerade färgstrategier som förhåller sig till den färgskala som finns i SAS-huset. Exempelvis ska den solblekta Miami Vice-känslan från då huset byggdes kompletteras med kraftigare kulörer och varma material för att skapa ytterligare dynamik.





På uppdrag av Mengus förnyar Strategisk Arkitektur det gamla SAS-huset i Frösundavik, Solna. Målsättningen är att detta ikoniska designhus ritat av den norske arkitekten Niels Torp och uppfört på 1980-talet ska omvandlas för att erbjuda fullservice och wellness-funktioner till en mångfald av världsledande företag och allmänheten.

Sedan snart tre år ägs huset av Mengus, som har ambitionen utveckla huset från att ses som ett huvudkontor endast för SAS till ett hus som inrymmer en mångfald av spännande hyresgäster och publika verksamheter.

I förstudien identifierades ett antal delprojekt, alltifrån utvändig skyltning och belysning till insidans reception, öppna lounger och mötesplatser, måleri och färgsättning, växtlighet och grönska, skyltsystem, coffee spots etc. Nu är Strategisk Arkitektur igång med ett 30-tal olika delprojekt för att lyfta fastigheten till en samtida och spännande kontorsfastighet med full service.

 

Polishuset som Hemsö köper uppförs på fastigheten Kvarnberget 9 längs med Rinkeby Allé nära Rinkeby centrum. Illustration: e.l.e arkitekter




Hemsö förvärvar en pågående byggnation av ett nytt polishus i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Hemsös andel av den totala investeringen uppgår till cirka 480 Mkr. Polismyndigheten har tecknat ett 15-årigt hyresavtal. Säljare är Familjebostäder och Hemsö tar över ansvaret som byggherre för projektet i samband med förvärvet.

Byggstart för det nya polishuset skedde i december 2017 med NCC som totalentreprenör. Polishuset beräknas stå klart under andra kvartalet år 2020 och kommer att ha cirka 240 nya arbetsplatser. Den totala investeringen uppgår till cirka 650 Mkr, varav Polismyndigheten står för cirka 30 procent av den totala entreprenadkostnaden.

‒ Genom att ta över det här projektet stärker vi vår portfölj avseende fastigheter inom rättsväsende och fördjupar samarbetet med Polismyndigheten som idag är Hemsös största hyresgäst. Vi ser även positivt till att bidra till en viktig investering som ämnar öka tryggheten för de som bor och arbetar i Rinkeby, säger Anna Marand, projektutvecklingschef på Hemsö.

tisdag, 04 juni 2019 10:03

SBB köper stort i Skåne

 

 

 

 

Cassandra Jertshagen, vd för Jefast AB säljer till Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, i framförallt Höganäs men även en fastighet i Helsingborg.


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, fortsätter växa inom social infrastruktur genom förvärv av cirka 48.000 kvm hyresrätter och samhällsfastigheter. De 451 bostäderna ligger i attraktiva och centrala delar av Malmö-Limhamn, Staffanstorp, Höganäs och Helsingborg. I förvärvet ingår även 25.000 kvm fastigheter med potential för framtida byggrätter i Höganäs. Hyresintäkterna i förvärvet uppgår till 73,9 Mkr och driftnettot till 53,3 Mkr.

 

– Vi har de senaste veckorna stärkt vår position i Nordens största städer och detta förvärv i Malmöregionen stärker vår position som Nordens ledande noterade aktör inom social infrastruktur, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

 

I ett pressmeddelande säger Jefast att bolaget har sålt 17 fastigheter i Höganäs och 1 fastigheter i Helsingborg om totalt 275 lägenheter och totalt 55.000 uthyrbar kvm till SBB. Undertecknandet och stängningen av transaktionen skedde den 3 juni 2019 baserat på ett överenskommet fastighetsvärde om 676 Mkr.

 

– Som ett steg för att ytterligare koncentrera vår verksamhet har vi tagit ett strategiskt beslut att avyttra bolagets Höganäsbaserade fastigheter utom för fastighetsfastigheten Vesta, Höganäs högsta byggnad, säger Cassandra Jertshagen, vd för Jefast AB.

Nordanö har varit finansiell rådgivare i affären och Fredersen var juridisk rådgivare för säljaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Humlegårdens nya kontorsfastighet Grow om 25.000 kvm i Solna strand har inflyttning efter sommaren. Bild: Tham & Videgård.

 

 

 

 

 

Maria Lidström, stadsutvecklingschef på Humlegården Fastigheter.

 

Humlegårdens nya kontorsfastighet Grow, om 25.000 kvm i Solna strand närmar sig färdigställande, inflyttningen påbörjas efter sommaren. Intresset har varit mycket stort och alla lokaler är nu uthyrda. Satsningen är ett viktigt steg i arbetet med att skapa dynamiska, attraktiva stadskvarter och tillföra moderna kontorslokaler och service som stärker kundernas verksamheter.

 

Fastigheten Grow är nu fullt uthyrd sedan avtal tecknats med mjukvaruföretaget Qlik avseende lokaler om 337 kvm med inflyttning i november 2019. Övriga hyresgäster är Arbetsförmedlingens huvudkontor, Technopolis co-workingkoncept UMA Solna Strand, Key Solution och DNV GL. I entréplanet etablerar K-Märkt en restaurang med spännande hållbarhetsprofil som stärker området och gör gatuplanet levande och inbjudande. Inflyttningen påbörjas efter sommaren och pågår året ut.

 

– Responsen i samband med uthyrningen av Grow har varit mycket positiv och bland de kommande etableringarna finns verksamheter som lämnar lägen i Norrort och innerstaden till förmån för Solna strand. Nu ligger vi i startgroparna för att påbörja ett nytt kontorsprojekt om 70.000 kvm i området, vilket blir nästa steg i utvecklingen av kvarteret, säger Maria Lidström, stadsutvecklingschef på Humlegården.

 

I Grow står mötet mellan människor och flexibilitet för verksamheterna i centrum. Här lyser de långa korridorerna med sin frånvaro. Genom innovativa planlösningar, stora ljusinsläpp, utblickar åt flera håll och gröna takterrasser skapas en trivsam miljö. Humlegården utvecklar även ytorna mellan byggnaderna och skapar gröna ytor, trevliga stråk, utegym och mötesplatser. Ambitionerna är höga och fastigheten certifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Omsorg om detaljerna och satsningen på gedigna material bidrar till en hållbar, attraktiv och funktionell miljö. Ett exempel är fasadens handgjorda tegel som murats upp på plats. Arkitekter är de prisbelönta Tham & Videgård.

 

Flera satsningar har gjorts i det stråk som sträcker sig från Swedbanks HQ i Sundbyberg till Grow i Solna strand. Här erbjuds moderna kontor, utmärkta kommunikationer, fyrstjärniga Grow Hotel, närservice och välbesökta restauranger, som skapar liv och rörelse från tidig morgon till sen kväll.

 

– Genom Grow levererar vi ett starkt kunderbjudande i ett attraktivt område, där lokalerna verkligen kan stödja verksamheterna och bidra till arbetsglädje. Satsningen är också ett tydligt bidrag till stadskvarteret genom att vi satsar på både byggnadernas utformning, ett spännande restaurangkoncept i entréplan och förstås även arbetet med stråken mellan husen, säger Maria Lidström.

 

 

 


måndag, 03 juni 2019 17:22

Logicenters byggstartar i Landskrona

 

 

 

 

Ett första spadtag för Logicenters anläggning om 24.000 kvm i Landskrona togs av från vänster: Lars Bording, Director Airshoppen, Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona stad och Eva Sterner, Head of Development på Logicenters.



Logicenters har byggstartat en logistikanläggning som beräknas stå till förfogande för hyresgästen Thomas Cook Travel Retail under 2020. Anläggningen om 24.000 kvm uppförs i Kronan företagspark i Landskrona. Förutom fastighetens moderna specifikationer kommer solceller att installeras på taket, något som går i linje med Logicenters strategi kring hållbarhet och energieffektivisering.

 

På plats vid första spadtaget fanns Eva Sterner, Head of Development på Logicenters och Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona stad. Från Thomas Cook Travel Retail deltog Magnus Persson, Warehouse Logistics Manager, Mikaela Andersson, Project Manager Warehouse och Lars Bording, Director Airshoppen.

 

– Det gläder mig att Logicenters etableras i Skåne med denna moderna nyutveckling. Landskrona har ett väldigt bra läge i en viktig logistisk knutpunkt i regionen. Dessutom är halva fastigheten fortfarande tillgänglig för den som är ute efter en bra logistikplats i Öresundsregionen, säger Matthias Kettelhoit, Commercial Head på Logicenters.

 

Logicenters kontrakt med Cook Travel Retail omfattar 12.000 kvm, fördelat på 10 000 kvm lager, 1 500 kvm entresol och 500 kvm kontor.

 

– När fastigheten står klar kommer vi ha möjlighet att öka kapaciteten för onlineverksamheten Airshoppen, vilket är viktigt för oss. Nu är det spännande att bygget drar igång och vi är glada över att Logicenters kunde uppfylla våra logistiska krav, särskilt kring hållbarhet, säger Magnus Persson, Warehouse Logistics Manager på Thomas Cook Travel Retail.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


måndag, 03 juni 2019 17:12

SISAB planerar att sälja 24 fastigheter

 

 

 

 

 

Claes Magnusson, är vd för SISAB sedan mars 2016.

 



 

Genom att sälja en liten del av SISAB:s bestånd av fastigheter fokuseras affären ytterligare till kommunala verksamheter i stadens lokaler. Dessutom frigörs kapital som kan återinvesteras i förskolor och skolor för ett växande Stockholm.

 

– Vi har identifierat 24 fastigheter, i vilka vi idag har privata hyresgäster, som kan säljas. Förhoppningen är att vi kan sälja alla dessa till en eller ett par köpare redan under 2019, säger Claes Magnusson, vd för SISAB.


Stockholm växer och behovet av utbildningsplatser är stort. SISAB:s kommande investeringar omfattar nu projekt för mer än 25 Mdr kr.

 

Att avyttra ett antal fastigheter är ett steg i att fokusera på kärnverksamheten och samtidigt frigöra kapital för investeringar i andra projekt. Samtliga fastigheter som ingår i den planerade avyttringen rymmer andra hyresgäster än Stockholms stad, säger SISAB i ett pressmeddelande.

 

SISAB äger och förvaltar 400 förskolor och 200 grund- och gymnasieskolor i Stockholm, från Kista i norr till Farsta i söder. Totalt ansvarar SISAB 1,8 miljoner kvm, med ett värde om cirka 13,5 Mdr kr, där mer än hundratusen människor vistas dagligen.

 

 

­

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


måndag, 03 juni 2019 15:46

Studio Stockholm ritar Apotekets nya hk

 

 

 

 

Studio Stockholm har under de senaste månaderna agerat på uppdrag av fastighetsägaren Fabege för att undersöka och definiera behov och strategi för Apotekets kommande arbetsplats på Dalvägen 12 i Arenastaden i Solna.

 



I början av april blev det klart att Studio Stockholm fått uppdraget att utveckla Apotekets nya huvudkontor i Arenastaden, Solna. Lokalen är på cirka 6.000 kvm och inflytt är beräknad till november 2019. Studio Stockholm har under flera månader agerat strategisk rådgivare till fastighetsägaren Fabege för att optimera det tilltänkta huset och nu fortsätter projektet med uppdrag från båda parter.

 

Studio Stockholm har under de senaste månaderna agerat på uppdrag av fastighetsägaren Fabege för att undersöka och definiera behov och strategi för Apotekets kommande arbetsplats. Arbetet visar att Apoteket kan sitta kvar i de befintliga lokalerna på Dalvägen 12, men man har behov av hela huset och att det öppnar upp för bättre förutsättningar.

 

– På ett av våra första möten med Fabege och Apoteket kunde vi visa på effektiva justeringar av arkitekturen i den befintliga lokalen som optimerar huset för Apotekets behov. Vi kommer till exempel flytta på receptionen till entréplan och öppna upp husets alla våningar som ger ökad kommunikation och synlighet, säger Alessandro Cardinale, arkitekt och partner på Studio Stockholm.

­

 

– Att samarbeta med en arkitekt som definierar potential och utmaningar i fastigheten och utvecklar en optimerad lösning är otroligt positivt för både fastighetsägare och hyresgäst. Vi är såklart glada över att Apoteket har fortsatt förtroende för oss och väljer att sitta kvar, säger Andreas Malmsäter, uthyrningschef på Fabege.

­

 

Studio Stockholm har varit partner under hela arbetet med Fabege och fortsätter nu samarbetet in i nästa fas i Apotekets uppdrag med inredningsarkitektoniskt koncept.