4 maj 2024

Redaktionen

 

 

 

 

Det nya utsiktstornet invid Getteröns naturreservat i Varberg ska bli  tolv meter högt och bestå av 140 träribbor som tillsammans formar en tredimensionell, stabil väv.


 

Arkitekttävlingen om det nya utsiktstornet på före detta Lassabackadeponin invid Getteröns naturreservat i Varberg är nu avgjord,med White arkitekter som vinnare. Det tolv meter höga tornet består av 140 träribbor som tillsammans formar en tredimensionell, stabil väv. I silhuetten kan man känna igen formen av ett timglas vilket ger tornet en tydlig och igenkännbar karaktär.

 

Som en del av utvecklingen av Varbergs nya ekologiska rekreationsområde vid Getteröns naturreservat, avser Varbergs kommun att bygga ett utsiktstorn. Därför inbjöd kommunen till en arkitekttävling. Viktiga kriterier för tornet var, förutom att ha den traditionella funktionen av ett utsiktstorn, att det även skulle ha kvalitéer som gjorde det unikt och till ett av stadens nya landmärken.

 

Precis som med Varbergs framtida Vattentorn VÅGA, även det ritat av White, kommer utkikstornet att få en viktig roll som symbol för Varberg. Tornets tolv meter höga konstruktion kommer att synas i det flacka Halländska kustlandskapet samt från infarten till staden med bil och tåg norrifrån.

 

Därmed får Varberg det man efterlyste i tävlingsinbjudan – en visuell symbol för platsen som lockar besökare och skapar en stimulerande och upplevelserik miljö för olika sorters besökare.

 

– Vi är givetvis jätteglada att Varberg ser att just vårt förslag har alla de kvaliteter som krävs för att vara den framtida symbol för Getteröns naturreservat, säger Ulla Antonsson, en av arkitekterna i tävlingsteamet från White.

 

– Med tanke på de ekologiska utmaningar som vårt samhälle står inför, är vi extra stolta över att få bidra till utvecklingen där en av 1900-talets deponier omvandlas till en ekologiskt hållbar plats med ett byggnadsverk som sätter människan i direkt kontakt med naturen, fortsätter arkitekt Mattias Lind.

 

– I tornets exponerade konstruktion möts form och teknik på samma självklara vis som vi ofta ser i naturens fascinerande formvärld, tillägger Lukas Nordström, också arkitekt i Whites team.

 

Juryn är enig om att Whites förslag utmärker sig genom sin form som väcker tankar och frågor hos betraktaren då juryn skriver: "Förslagets stora kvalitet är dess enkla och spännande form vilket ger utsiktstornet möjlighet att bli ett mycket tydligt landmärke. Formen stimulerar till funderingar – hur kan något rakt faktiskt upplevas som böjt? ".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Haut Nordic ska öppna ett hotell med 400 rum på Oslo Airport City under hösten 2022.



I förra veckan meddelades att den norska hotelloperatören Haut Nordic kommer att etablera ett stort fullservicehotell med 400 rum och konferenslokaler på Oslo Airport City.


Pangea Property Partners var rådgivare Oslo Airport City i affären. Under 2017/2018 var Pangea även rådgivare när Nordic Choice/Strawberry Fields avtalade om etablering av två stora hotell på Köpenhamns flygplats.

 

Projektkostnaden för hotellet i Oslo uppskattas till cirka 800 miljoner norska kronor (cirka 868 Mkr) och hotellöppningen beräknas till hösten 2022. Hotellet uppförs i ett utvecklingsområde nära Gardermoen som omfattar cirka en miljon kvm hotell-, kontor-, logistik-, detaljhandelsytor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Atrium Ljungberg köper befintliga fastigheter och får optioner på markanvisningar i Slakthusområdet i Stockholm.


Atrium Ljungbergs förvärv av befintliga fastigheter samt markanvisningar i Slakthusområdet precis söder om Stockholms city är nu klar. Avtalet var villkorat beslut i exploateringsnämnden och fastighetsnämnden i Stockholms stad samt i styrelsen för S:t Erik Markutveckling AB. Beslut i nämnder och styrelse fattades i februari och den 6 maj godkändes affären slutligen i kommunfullmäktige.

 

Förvärv av befintliga fastigheter görs vid två tillfällen, där tillträde för cirka 51.000 kvm uthyrbar area sker den 11 juni, och en option på 32.000 kvm uthyrbar area efter att den ny detaljplan vunnit laga kraft, dock senast den 31 december 2021. Dessutom innefattar affären optioner, där Atrium Ljungberg ges möjlighet att avropa markanvisningar om cirka 100.000 kvm BTA.

 

Det initiala förvärvet om 51.000 kvm har ett hyresvärde om 73 Mkr där uthyrningsgraden uppgår till 95 procent. De fastigheter som ingår i förvärvet är bland andra de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna i den norra delen av Slakthusområdet. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 1.120 Mkr. I överenskommelsen med Stockholms stad ingår ett åtagande om att omlokalisera de hyresgäster som behöver nya lokaler för att Slakthusområdets vision ska kunna förverkligas.

 

Totalt beräknas förvärven och utvecklade markanvisningar uppgå till cirka 200.000 kvm BTA för kontor och bostäder, kompletterat med kultur, handel/restaurang, hotell, utbildning med mera. Den totala investeringen beräknas bli cirka 8 Mdr kr under perioden 2019 - 2030.

 

– Jag är väldigt glad att affären med Stockholms stad nu är klar. Det här en nyckelsatsning i vår strategi att skapa hållbara och innovativa stadsmiljöer. Vi ser verkligen fram emot att komma igång med utvecklingen av Slakthusområdet, här vill vi skapa en självklar mötesplats för kontor, boende, mat, kultur och upplevelser. En ny, dynamisk och attraktiv stadsdel som blir en motor för hela Söderort, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

 

 

 

 

 

 

 

 


måndag, 03 juni 2019 13:56

Niam: Näsby Slottspark byggstartas

 

 

 

 

Norra Parken, parkmiljö på kvarterets gårdssida. I hundratals år har parken runt Näsby Slott i Täby växt fram. Nu inleds en ny era och drygt 350 moderna bostäder byggs i en blandning av lägenheter och parhus.  Bild: AdoreAdore/Whyte Lilja

 

 

 


Flerfamiljsvillor på Strandängarna. Bild: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor


 

Huvudbyggnaden Näsby slott ritades av arkitekten Nicodemus Tessin och den stod klar år 1665. När Niam förvärvade Näsby slott bestod fastigheten av 27 byggnader omfattande cirka 17.500 kvm och ett landområde bestående av 311.000 kvm.


 

Det finns hundratals nybyggnationer i Stockholmsområdet. I Täby finns ett projekt som sticker ut. Näsby Slottspark säljer så bra att det nu byggstartas av Niam. I hundratals år har parken runt Näsby Slott i Täby växt fram. Nu inleds en ny era och drygt 350 moderna bostäder byggs i en blandning av lägenheter och parhus, för både unga familjer och seniorer. Bostäderna är uppdelade i tre kvarter – Södra Parken intill den vackra äppelträdgården, Norra Parken i anslutning till barockparken och Strandängarna med utsikt mot Näsbyviken.


I anrika Näsby Slottspark har försäljningen gått över förväntan för Niam. Den 3 juni tas det första officiella spadtaget på Djursholmsvägen 20 i Täby.


När planarbetet med att skapa bostäder i Näsby Slottspark drog igång våren 2016 gick marknaden på högvarv. Nu är verkligheten en annan. Men tack vare områdets unika kombinationer av kvalitéer där man kan bo i en slottsmiljö nära Näsbyviken med strandpromenad, slottspark, äppelträdgård och båthamn fortlöper projektet helt enligt plan.

 

– Vi är oerhört glada över det stora intresset. Att vi redan sålt 70 procent av bostäderna i första etappen och har 50 procent bokat i en andra etapp vittnar om projektets attraktionskraft, säger Hans Lisserkers, Head of Project Development på Niam.

 

– Det senaste halvåret har Näsby Slott renoverats för att möta kraven på sociala ytor i området. Och i april tog den nya restaurangen Lilla Slottskrogen mot sina första gäster. Vi bygger dessutom ett vård- och omsorgsboende med 54 platser. Här finns det långt mer än bostäder och det kommer verkligen bli ett boende i en levande slottspark, avslutar Hans Lisserkers.

 

Huvudbyggnaden Näsby slott ritades av arkitekten Nicodemus Tessin och den stod klar år 1665. Slotten är också hem för ett flertal värdefulla konstverk som är gjorda av några av Sveriges mest kända konstnärer. Under den andra halvan av 1900-talet användes slottsområdet av militären, men slottet är numera ett hotell och en konferensanläggning. När Niam förvärvade Näsby slott bestod fastigheten av 27 byggnader omfattande cirka 17.500 kvm och ett landområde bestående av 311.000 kvm.

 


 


Rekrytering av Rasmus Davidsson (bilden) sker efter en stark inledning på året med flera nya och långa värderingsuppdrag som förstärker Newsec inom den svenska rådgivningsverksamheten.

 

– Vi är stolta över att ha hittat en modell där vi skapar tydligt mervärde för våra kunder genom uppdragsanpassade lösningar. Nu stärker vi dessutom vårt erbjudande med ytterligare en kompetent och engagerad medarbetare, säger Ulrika Lindmark, ansvarig värdering och strategisk analys, Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.

 

Rasmus Davidsson är auktoriserad värderare och kommer närmast från en roll som värderingschef Stockholm hos Croisette.

 

– Det känns väldigt roligt och spännande att ansluta till marknadens ledande värderings- och analysavdelning och jag ser mycket fram emot att bidra till en fortsatt positiv utveckling hos Newsec, säger Rasmus Davidsson.






måndag, 03 juni 2019 11:12

Balder byggstartar Fixfabriken i Majorna

 

 

 

 

Balder kommer att uppföra totalt 280 lägenheter på den tidigare fabriksmarken i västra Majorna, intill Älvsborgsbrons södra fäste.


Williamsburg i New York, Shoreditch i London och Belleville i Paris är tre exempel på stadsdelar som blivit glödheta destinationer för urbana turister från hela världen. Det lär dröja innan Majorna i Göteborg kan mäta sig i den konkurrensen, men med Fixfabriken i spetsen är förnyelsen nu igång. Balder kommer att uppföra totalt 280 nya lägenheter på den tidigare fabriksmarken i västra Majorna, intill Älvsborgsbrons södra fäste. Intresset för området är stort. Kvarteret Bränneriet som redan säljstartats är Balders mest populära nyproduktionsprojekt hittills.

 

– Vi är otroligt stolta och ödmjuka inför uppgiften att utveckla och förvalta Fixfabriken och dess historiska mark på bästa möjliga sätt. Vi ser fram emot att få integrera ett nytt modernt kvarter utifrån de befintliga kvarterens gestaltning, säger Karin Henström, projektledare på Balder.

 

– Det är för lite folk i Majorna idag, vi behöver blåsa nytt liv i stadsdelen som stagnerat och blivit lite väl ensidig, tycker Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg.

 

Snart sätts spaden i marken för de nya bostadskvarteren i Fixfabriken. Det gamla industriområdet ska förvandlas till en levande och myllrande stadsdel.

 

Bakom kvarterens utformning står arkitektbyrån What! arkitektur som inspirerats av den kringliggande bebyggelsens olika karaktär och skala. Landshövdingehusen låga slutna kvarter och Klippans högre tegelarkitektur har stöpts ihop till en ny typologi specifik för Fixfabriken.

 

Tre- till fyravåningarskvarter med höga punkthus ovanpå kompletterar det befintliga bostadsutbudet, med något som inte funnits tidigare.

 

Enligt stadsarkitekt Björn Siesjö är det en välkommen och nödvändig utveckling. Låg täthet och dålig omsättning på lägenheterna har gjort stadsdelen alltmer ensidig. Siesjö pekar på problemet med uttunningen av stadskärnorna och att det på 1920- och 30-talen bodde tre gånger så många människor i samma lägenheter som finns i dag.

 

Fixfabriken och omgivande kvarter kommer att vitalisera Majorna. Stadsdelen är populär och omtyckt idag, men kommer bli ännu mer attraktiv genom mer levande stadsliv.

 

Gentrifiering är ett ofta använt begrepp när det handlar om stadsutveckling av äldre stadsdelar som ömsar skinn och lockar nya invånare. Gentrifieringens effekter är omdiskuterade och stadsarkitekt Siesjö är medveten om att det kommer att ske även i Majorna. Han oroas dock inte för en drastisk utveckling och menar att det ger goda förutsättningar för att låta en livaktig stadsdel växa fram omgiven av äldre byggnation.

 

Peter Hulting, ansvarig arkitekt på What! arkitektur är inne på samma linje. Han säger:

– Det är så här traditionell stad växer fram, genom att de nya kvarteren kopplas till den befintliga bebyggelsen berikar nytt och gammalt varandra och de upplevda avstånden minskar. Vi har alltså en stor fördel jämfört med andra områden som byggts i Göteborg, t.ex Norra Älvstranden, där stadslivet tagit lång tid att växa fram eftersom det inte fanns någon kringliggande bostadsbebyggelse från start.

 

Fakta om Majorna

Majorna är ett samlingsnamn för området som består utav de fyra mindre stadsdelarna Stigberget, Majorna, Kungsladugård och Sanna (Sandarna) och sträcker sig från Bangatan i öster till Kungstensmotet i väster.

 

Invånarantalet är strax över 30.000 personer.Hyresrätten är den överlägset mest förkommande bostadsformen.

 

Fixfabriken kommer bestå av 500 lägenheter som kommer att börja byggas under 2019 med första inflyttning 2021.

 

I samma detaljplan ingår ytterligare 750 lägenheter, varav en del kommer markanvisas av Göteborgs kommun och ett par kvarter byggs av HSB, öster om Balders kvarter. Totalt sett planeras således 1.000 nya lägenheter i området och när allt står klart beräknas stadsdelen ha vuxit med cirka 2.300 invånare.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Valengallerian i Trelleborgs centrum har 45 butiker och cirka 2,7 miljoner besökare per år.


Nu säljer Skandia Fastigheter Valfisken Större 45 som är Valengallerian i Trelleborg i en bolagsaffär. Köpare är Fastator, som via dotterbolaget Point Properties tillträder fastigheten under kvartal 3, 2019. Överenskommet underliggande fastighetsvärde uppgår till 221,7 Mkr. Hyresvärdet är 36,3 Mkr med en genomsnittlig återstående kontraktstid om 3,2 år exklusive bostäder.


Catella har bistått Skandia Fastigheter vid försäljningen.


Största hyresgäst i Valengallerian är ICA med 10 procent av hyresvärdet och areavakansen uppgår till 20 procent. Fastigheten består av 17.205 kvm uthyrningsbar yta och innehåller kommersiella lokaler, kontor, bostäder samt parkering.

 

Pangea Property Partners har varit rådgivare till Point Properties.

 

– Point Properties arbetar för att skapa nya förutsättningar för livskraftiga stadsmiljöer tillsammans med kommuner och andra aktörer kring samhällsservice, handel och boende. Förvärvet innehåller både boende, handel och samhällsservice och har ett bra centralt läge där vi ser fram emot att fortsätta bidra till en positiv utveckling för Trelleborg med denna spännande centrumfastighet, kommenterar Lars-Johan Jarnheimer, styrelseledamot i Point Properties.

 

– Point Properties växer vidare i snabb takt och fastigheten med sitt strategiska läge är viktig för staden och vi ser fram emot att vara med och utveckla fastigheten och staden vidare, kommenterar Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

Valengallerian i Trelleborgs centrum har 45 butiker och cirka 2,7 miljoner besökare per år. I och med försäljningen blir Valengallerian en del i Point Properties satsning för att revitalisera stadskärnor i mindre svenska städer.

 

– Då vi i dagsläget har fullt fokus på ett antal större stadsutvecklingsprojekt var intresset från en aktör med Point Properties inriktning särskilt välkommet. Deras ambition att skapa livskraftiga stadsmiljöer går helt i linje med våra visioner – inte minst när det gäller den framtid vi sett framför oss för Valengallerian. De kommer att ge fastigheten och staden de bästa förutsättningarna att få det lyft de behöver, säger Bo Jansson, chef för köpcentrum på Skandia Fastigheter.

 


 

 

 

 


måndag, 03 juni 2019 10:29

Slättö bygger logistik i Upplands Bro

 

 

 

 

Johan Karlsson, vd för Slättö Förvaltning.


Slättös sjunde fond, Slättö VII, har genom sitt dotterbolag Evolv Industrifastigheter tecknat ett hyresavtal med Budbee om nyproduktion av en logistikterminal på fastigheten Örnäs 1:24 i Brunna, Upplands Bro. Avtalet löper över 10 år och omfattar cirka 4.300 kvm. Inflyttning förväntas ske till sommaren 2020. Anläggningen blir Sveriges första skräddarsydda budbilsterminal för last mile logistics

 

Budbee är ett av Europas snabbast växande bolag inom last mile logistics med en unik implementering av AI-teknologi för planering av färdvägar. Budbee ägs av bland annat Kinnevik, bolag inom H&M-gruppens CO:LAB samt bolagets grundare och vd, Fredrik Hamilton.

 

Investeringen i Brunna är en del av Slättös nya strategi inom industri- och logistikfastigheter. Sedan knappt ett år tillbaka har Slättö genomfört ett tiotal affärer till ett samlat underliggande fastighetsvärde om knappt en miljard kronor inom segmentet

 

– Slättö har under ett antal år arbetat fokuserat för att bli skickliga inom bostadsaffären och då i synnerhet specialiserade på nyproduktion och förvaltning av hyresrätter. Att addera ytterligare investeringsstrategier är logiskt och ett naturligt steg i vår vidare utveckling, kommenterar Erik Dansbo, investeringschef på Slättö.

 

Bakom varumärket Evolv finns Lars Axelsson och Viktor Tennström, som också är delägare i portföljen tillsammans med Slättö

 

–  Jag har känt Lars och Viktor under ett antal år och i stigande grad varit imponerad av deras driv, skicklighet och inställning till affären. De kan verkligen hantverket, jobbar utan prestige och sliter stenhårt varje dag. Med de egenskaperna passar de väl in i Slättös kultur och jag är glad att ha möjligheten att arbeta och investera tillsammans med dem, kommenterar Slättös vd Johan Karlsson.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Från vänster: Adam Cocozza, vd för Botrygg och sedan tidigare en större aktieägare i SBB och Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, fortsätter växa inom segmentet samhällsfastigheter genom köp av 24 fastigheter i Linköping, huvudsakligen uthyrda till Linköpings kommun, från familjeföretaget Botrygg för 950 Mkr.

 

Fastigheterna, som är fullt uthyrda, ligger i attraktiva och centrala lägen i Sveriges femte största stad Linköping. Hyresintäkterna generas till 97 procent från verksamheter som finansieras av offentliga medel, varav 88 procent kommer direkt från Linköpings kommun avseende äldreomsorg, vård och utbildningslokaler. Den genomsnittliga kontraktslängden i portföljen är cirka 7,6 år och hyresintäkten 49,7 Mkr. Den totala uthyrningsbara ytan i portföljen är 28.261 kvm. För att säkerställa en smidig övergång och kontinuitet gentemot kommunen kommer Botrygg att fortsätta att förvalta beståndet under en övergångsperiod.

 

– Vi ser fram emot vårt långsiktiga samarbete med Linköpings kommun och är imponerade av den höga kvaliteten som Botrygg har på sina fastigheter. Med förvärvet fortsätter vi stärka vår position som Nordens ledande noterade aktör inom samhällsfastigheter samt stärker vår förvaltning i Nordens största städer, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

 

– En stor andel av vårt bestånd utgjordes av samhällsfastigheter i Linköping. Vi vill öka andelen bostadsfastigheter och försäljningen ger oss ett bra utrymme att förvärva nya projekt. För Botrygg var det också viktigt att sälja till en aktör som står för kvalitet och långsiktighet, säger Adam Cocozza, vd för Botrygg och en större aktieägare i SBB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Bygget av The Point i Hyllie, Malmö, 110 meter högt och med 29 våningar, beräknas stå färdigt i slutet på 2019.

 


 

Nu står det klart att IT-bolaget System Verification flyttar in på de två översta våningarna i Annehems The Point i Hyllie, Malmö. De får sällskap längre ner i huset av Babyliss Nordic AB, Corplus och Emerse Sverige AB.

 

Kontorshuset The Point blir 29 våningar och 110 meter högt. Nu har flera intressanta hyresavtal tecknats.

 

– Att System Verification väljer att teckna avtal i The Point är riktigt roligt. Vi har hyrt ut till dem tidigare och är nu mycket glada att få hjälpa dem till ännu ett nytt kontor, säger Pia Andersson, vd för Annehem.

 

System Verification sitter redan idag på Hyllie Stationstorg så flytten blir kort, men desto högre. På våning 28 och 29 kommer man nu anpassa våningarna efter kundens specifika önskemål.

 

– Vi har länge haft ögonen på The Point, och tycker att hela det visionära konceptet och premiumkänslan passar oss perfekt. Dessutom är läget, integrationen till Quality Hotel View och inte minst utsikten vi får på våning 28 och 29 fantastiskt, säger Hamdija Jusufagic, Group CEO System Verification.

 

The Points lobby blir integrerad med Quality Hotel View där man i de allmänna ytorna kommer mötas av bland annat bemannad reception, handblåsta armaturer från Stoft Studio och konstverk av Jenny Nordberg.

 

System Verification får sällskap av Babyliss Nordic AB som lämnar sina lokaler i Emporia och flyttar in på våning 21. Emerse Sverige AB har skrivit avtal på våning 12 och lämnar sina nuvarande lokaler i Lund. Även Corplus lämnar sina nuvarande lokaler i Västra Hamnen och flyttar in på våning 11.

 

– För oss på Corplus känns det verkligen spännande att kunna ta vår starkt expansiva verksamhet vidare i en premiumbyggnad som The Point. Det kommer även bli ett lyft för oss att sitta på Hyllie där trafiksituationen är bättre än där vi sitter idag samt att det är ett utmärkt pendlingsläge, säger Jon Cervin, CEO på Corplus i Malmö.

 

Det finns ytterligare hyresgäster som tecknat avtal, men som ännu inte offentliggjorts.

 

– Att vi nu gjort flera intressanta uthyrningar visar att The Points läge och erbjudande tilltalar en bred kundkrets. Vi hoppas att mixen av företag ska skapa en unik dynamik i huset och en bra miljö för företagen att växa och utvecklas i, säger vd Pia Andersson.