4 maj 2024

Redaktionen

 

 

 

 

Østensjøvannet är en insjö i stadsdelen Østensjø i Oslo kommun. Insjön har en areal om 0,33 kvadratkilometer och ligger 107 meter över havet. Østensjøvannet är känt för sitt rika fågelliv.

 


Scandinavian Property Group, SPG, förvärvar en utvecklingstomt i Oslo. Tomten är 1,4 hektar stor och den ska bebyggas med bostäder. I dagsläget finns en gammal fabrik på tomten som ska renoveras för att bevara områdets identitet.

 

– Tomten har ett fantastiskt läge med utsikt över Østensjøvannet, säger Managing Partner Knut Holte. SPG vill tillsammans med Pilot arkitekter utveckla innovativa och gröna bostäder som tillför värde till närområdet och samtidigt tar hänsyn till de sårbara närliggande grönområdena.

 

Han fortsätter:

– Delar av projektet på Østensjøvannet kommer att utvecklas till seniorbostäder för aktiva vuxna människor. Genom att bygga bostäder som enkelt anpassar sig till olika livssituationer, gör man det möjligt att bo på samma ställe under hela livet. SPG har lång erfarenhet inom omsorgssektorn och anpassade bostäder blir en alltmer central del inom äldrevården. Som ett resultat av detta anser vi att det ligger helt rätt i tiden att fokusera på detta segment.

 

Scandinavian Property Group grundades 2004 och investerar på den skandinaviska marknaden. Sedan starten har bolaget genomfört fastighetstransaktioner för över 60 Mdr kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


fredag, 31 maj 2019 14:57

Ett nytt stadshus i Ängelholm

 

 

 

 

Stadshuset i Ängelholm, som byggdes 1973 är i dåligt skick, för trångt för kommunens verksamhet, har mycket höga energikostnader och därför behöver staden ett nytt stadshus.

 


Ett nytt stadshus ska byggas och det ska ligga på Stationsområdet. Efter omfattande utredningsarbeten och politiska diskussioner har nu frågan om ett framtida stadshus kommit till ett avgörande. Nyligen tog kommunstyrelsens arbetsutskott det första beslutet på vägen mot ett nytt stadshus i Ängelholm.

 

– Till slut kan vi fatta beslut i stadshusfrågan. Stadshuset är en viktig plats som ska vara tillgänglig för ängelholmarna, men det ska också vara en attraktiv arbetsplats för kommunens medarbetare. Genom att bygga nytt centralt och nära stationen, uppfyller vi båda målen. Det säger kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M).

 

Framtiden för stadshuset i Ängelholm har utretts i flera rapporter de senaste åren. Inte minst, har en allt sämre arbetsmiljö för medarbetarna gjort ett ställningstagande och beslut om framtiden mycket angeläget.

 

Den politiska styrgruppen för fastighetsfrågor har haft ett särskilt ansvar att driva frågan framåt till en hållbar lösning. I augusti 2018 presenterades tre olika förslag på hur nuvarande stadshus kan nyttjas i framtiden: Nya bostäder, annan kommunal verksamhet eller stadshus även i fortsättningen? Utredningen visade tydligt att förslaget att bygga ett nytt stadshus på en annan plats, var det mest kostnadseffektiva förslaget i relation till att bygga om det nuvarande stadshuset. Under hösten och våren har ytterligare utredningar gjorts som förstärkt den slutsatsen.

 

Flera alternativa placeringar till ett nytt stadshus har funnits med i utredningen och nu landar beslutet alltså i att det ska byggas i Stationsområdet, mycket nära Ängelholms station. Kommunen och statliga ägda Jernhusen har undertecknat en avsiktsförklaring som bland annat reglerar framtida markbyten mellan parterna samt ersättningsnivåer.

 

I samband med beslutet om att bygga nytt, blir det också aktuellt att ta ställning till framtiden för nuvarande stadshus. Särskilda utvärderingskriterier ska därför tas fram för att kunna ligga till grund för framtida exploatering. Kriterierna ska visa vilka värden på fastigheten som ska beaktas och prioriteras.

 

Kommunstyrelsens arbetsutskott, föreslår nu kommunstyrelsen att godkänna förslaget om att bygga ett stadshus. Därefter är det kommunfullmäktige fattar slutgiltigt beslut den 24 juni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Nu har Vildmarkshotellet i Kolmården 211 nyrenoverade rum.

 


På en klippa mitt i Kolmårdens urskog reser sig Vildmarkshotellet en hotellfastighet som ägs av Pandox och med hotellrörelsen som opereras av Kolmården. Under vintern har en omfattande ombyggnation genomförts av hela hotellet.

 

– Vildmarkshotellet får en fantastisk atmosfär som harmoniserar med havet och vildmarken utanför. Att bo på hotellet blir en del i helhetsupplevelsen av Kolmården och en reseanledning i sig, säger Christine Karmfalk, vd för Kolmården.

 

De senaste åren har gästerna på Vildmarkshotellet efterfrågat flera aktiviteter i Kolmårdsskogarna och möjligheten att utforska omgivningarna.

 

– Vi ser att olika utomhusaktiviteter kan komplettera besöket på hotellet och djurparken på ett naturligt sätt. Att paddla kajak, klättra längs Bråviksbranten och cykla längs mountainbikespår i skogen är några av aktiviteterna vi arbetar för att realisera i hotellets närområde, säger Christine Karmfalk.

 

På hotellet har det också skett en stor utveckling av restaurangen som till ytan byggts ut och öppnats upp mot utsikten över Bråviken. Dessutom har man skapat ännu en restaurang för att erbjuda möjligheten till fler matupplevelser och få en högre kapacitet.

 

– Matupplevelsen får en central roll i det nya hotellet. Vår förhoppning är att Vildmarkshotellet ska bli en naturlig mötesplats för såväl långväga gäster som de som bor alldeles i närheten, fortsätter Christine Karmfalk

 

Ombyggnation och utbyggnation har varit omfattande och innefattar såväl konferenslokaler, hotellrum, gym, lobby, lekrum och restauranger. Sedan innan finns ett spa med magisk utsikt över Bråviken och både inne- och utomhuspool.

 

Investeringen uppgår i cirka 100 MKr och har genomförts av fastighetsägaren Pandox tillsammans med Kolmården som driver verksamheten. Ombyggnationen påbörjades under hösten 2018 och är klar för invigning den 5 juni 2019.

 


Det var i juni 2009 som Pandox förvärvade hotellfastigheten Vildmarkshotellet i Kolmården av Parks & Resorts Scandinavia. Köpeskillingen uppgick till 160 Mkr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Sedan år 2010 har antalet arbetsplatser vuxit med 28 procent i Høje Taastrup. Det placerar förortskommunen, cirka 2 mil väster om Köpenhamn, till den kommun som har Danmarks största tillväxt av företag och arbetsplatser. Bild: Arealudviklingsselskabet Høje Taastrup C P/S.

 

 

 


CC Property, Newsec Advisory och Colliers International inleder ett nytt samarbete om försäljning av byggrätter i Høje Taastrup C. Det nya stadsdelen ska omfatta 1.500 bostäder och 4.000 arbetsplatser. Høje Taastrup är en förortskommun, cirka två mil väster om Köpenhamn. Normalt är fastighetsrådgivarna tuffa konkurrenter, men det omfattande stadsutvecklingsprojektet i Høje Taastrup C har lett till ett nytt och otraditionellt mäklarsamarbete.

 

– Det är inte var dag som vi fastighetsrådgivare arbetar nära varandra om uppgifter, men den stora potentialen som finns i Høje Taastrup C har banat väg för ett nytt samarbete i branschen. Tillsammans kan vi skapa en effektiv lösning för vår uppdragsgivare Area Development Company Høje Taastrup C. Genom samarbetet kan vi komma i kontakt med en mycket större del av marknaden och vi kan påskynda försäljningsarbetet på ett helt annat sätt när vi gör det tillsammans istället för separat, säger Peter Mahony, chef för CC Property, till Byens Ejendom


Uppgiften för de tre fastighetsrådgivarna är att sälja 180.000 kvm byggrätter i ett område om totalt 262.000 kvm till investerare och utvecklare som vill bidra till utvecklingen av området mellan Høje Taastrup Station och Stad 2 till ett aktivt och pulserande distrikt.

 

– Utvecklingsbolaget Høje Taastrup C ser fram emot detta innovativa sätt att etablera ett samarbete mellan flera fastighetsmäklare och säljare. Trots att vi redan har sålt en obetydlig del av byggrätterna är det viktigt att vår försäljning sker optimalt och i nära samarbete med vår partner, och jag är säker på att den modell vi valt är den rätta, säger Lars Bloch, direktör för Høje Taastrup CP/ S.

 

– Vi är tre mycket olika fastighetsrådgivare, men jag är säker på att vi kommer att komplettera varandra väl i försäljningsarbetet. I Newsec Advisory har vi stor erfarenhet av rådgivning om projektutveckling. Vi har ett solitt nätverk i Newsec i Norden och vi har nytta av vårt internationella samarbete med BNP för den här stora uppgiften, säger Brian Tretow-Loof, chef för Newsec Advisory i Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Den förvärvade tomträtten ligger i direkt anslutning till Hagdalens stadsdelspark som står inför en stor upprustning.

 

 


Botrygg har förvärvat tomträtten Låsgången 1 i Hagsätra, Stockholm. I dag består den av en mindre industribyggnad. Botrygg avser söka ny detaljplan för att uppföra ett punkthus i cirka 10 våningar likt intilliggande bebyggelse.

 

Fastigheten ligger i direkt anslutning till Hagdalens stadsdelspark, som står inför en stor upprustning. Kommunikationerna är också goda, från fastigheten är det bara fem minuters promenad till tunnelbanan

 

– Botrygg vill utöka sitt bestånd av hyresrätter i Stockholm, här räknar vi med att kunna bygga cirka 50 nya prisvärda hyresrätter, säger Adam Cocozza, vd för Botrygg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Med det nya kvarteret får Stenungsund centrum en ny silhuett och en tydlig entré. Bild: Strategisk Arkitektur

 

 


Tillsammans med Citycon och kommunen utvecklar Strategisk Arkitektur sedan flera år tillbaka Stenungsunds centrala delar. Den tidigare planeringen av centrumet och handel har skapat nya möjligheter för platsen. Nu planerar Citycon att förtäta området kring torget med bostäder och service för att skapa stadspuls och tydligare knyta centrum till järnvägen, där det nya resecentrumet för kollektivtrafik ska byggas.

 

Stenungsunds kommun har en vision att växa med 10.000 invånare till år 2035. Centrumomvandlingen sker successivt över en längre tid och nu planerar Strategisk Arkitektur på uppdrag av Citycon nya bostäder, handel- och servicelokaler vid parken intill kulturhuset Fregatten.

 

Två nya bostadshus med sammanlagt 200-250 lägenheter skapas i det mycket attraktiva läget nära service, handel, hav, hamn och resecentrum med pendlingsavstånd till Göteborg. De tidigare kärnvärdena för centrumutvecklingen; trivsam, hamn och stad, förstärks ytterligare med detta projekt.

 

De nya bostadsvolymerna skapar nya framsidor och aktiverar delar som idag är baksidor, vilket levandegör miljön under en större del av dygnets timmar. Centrum blir en stadsmässig plats, med små torg och gågator mellan bostadshusen, som man gärna söker sig till.

 

Med det nya kvarteret, som i sin skala trappas uppåt från strandpromenaden sett, får Stenungsund centrum en ny silhuett. Från dagens låga och upplevelsemässigt enformiga bebyggelse tillförs volymer som skapar dynamik och variation och som tillsammans bildar en tydlig entré till Stenungsund centrum. Placeringen av lamellhuset utökar inte bara centrumet, utan skapar ett levande gaturum mot parken och gör Gångfartsgatan framför huset mer intim och mänsklig.

 

Strategisk Arkitektur har ansvarat för att ta fram detaljplan och samrådsmaterial tillsammans med Stenungsunds kommun i en byggherredriven plan som planeras att gå ut på samråd efter sommaren. Vi ser fram mot att ihop med Citycon och kommunen utveckla en av västkustens pärlor som ett steg mot vision 2035.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

West Village Rissne består av 28 urbana stadsradhus, om 129 kvm samt 6 fristående villor, om 183 kvm. Projektet färdigställdes under 2018 av SMÅA, ett dotterbolag till ALM Equity. Bild: Ola Andersson på Andersson & Arfwedson Arkitekter.


 

 

ALM EQUITYS dotterbolag SMÅA vinner ett pris för årets byggnad i Sundbyberg. Det är de friliggande villorna i West Village Rissne som har vunnit när Sundbybergs stad utlyste tävlingen för tredje året i rad.

 

Projektet West Village Rissne färdigställdes under 2018 och består av totalt 34 småhus fördelat på radhus och 6 fristående villor.

 

Under maj månad nominerade en jury, bestående av förtroendevalda politiker och tjänstepersoner på Sundbybergs stad, fem byggnader där god arkitektur och ett positivt bidrag till en varierad stadsbild var kriterierna. Byggnaderna som nomineras ska vara färdigställda och inflyttade under det föregångna året. Därefter har Sundbybergsborna själva fått rösta fram det vinnande bidraget.

 

I West Village Rissne uppförde SMÅA 28 urbana stadsradhus, om 129 kvm, i två och tre plan samt 6 fristående villor, om 183 kvm, i tre plan, för både stora och mindre familjer. Mitt i området ligger en skyddad grönskande innergård för lek och socialt umgänge. Stadsradhusen och villorna ligger nära skolor, idrottsplats och en kort promenad från gröna områden, mataffärer, restauranger och tunnelbanan som tar cirka 15 minuter in till T centralen.

 

Stadsradhusen är i två och tre plan med lättskötta tomter och där de översta planen har upp till cirka 3 meter i takhöjd.

 

Villorna är tre plan och har trälagd altan mot en privat trädgård i söderläge. Alla hus är utrustade med extra bekvämligheter såsom wc/dusch på alla plan, samt golvvärme på entréplan. Villorna har privat parkering i anslutning till husen, medan Radhusen har parkeringsplatser på lokalgatorna.

 

Stadsradhusens tegelfasader i olika brända kulörer breder ut sig och skapar tillsammans med olika höjder på husen en levande gatumiljö.

 

Arkitekt i projektet var Ola Andersson på Andersson & Arfwedson Arkitekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


onsdag, 29 maj 2019 12:47

Sköld går till Specialfastigheter

 


Specialfastigheter har rekryterat Michaela Sköld (bilden) som ny förvaltningschef. Hon kommer närmast från Fortifikationsverket där hon varit chef för förvaltningsstödsenheten region Mitt och där hon även haft rollen som ställföreträdande regionchef.

– Med lång erfarenhet från fastighetsbranschen, strategiskt arbete med både verksamhetsutveckling och utveckling av arbetssätt och sist men inte minst hennes kunskaper om säkerhet, kommer hon bidra till att utveckla verksamheten i allmänhet och förvaltningen i synnerhet, säger Åsa Hedberg, vd för Specialfastigheter.

Michaela Sköld tillträder sin nya tjänst den 12 augusti och kommer att ingå i Specialfastigheters ledningsgrupp.






onsdag, 29 maj 2019 12:43

Catena ökar i Rollsbo, Kungälv

 

Fastighetern Muttern 6 i Rollsbo industriområde i Kungälv.



Catena ökar sitt innehav i Rollsbo industriområde i Kungälvs kommun genom förvärv av fastigheten Muttern 6 om drygt 7.800 kvm. Förvärvet sker som en bolagsaffär till ett värde om 52 Mkr, säljare är Thunbolagen West AB.

Muttern 6 omfattar en tomtarealen om 36.000 kvm och fastigheten är i dagsläget vakant. Sedan tidigare äger Catena fastigheterna Fördelaren 1 och Bulten 1 i samma område, båda är fullt uthyrda.

– Vi ser en stor potential kring Rollsbo som är attraktivt och växande, med förvärvet fortsätter vi att stärka våra positioner i området och kan erbjuda ytterligare moderna och ändamålsenliga lokaler lämpliga för lager och logistik, säger Johan Franzén, regionchef på Catena.

 

I Gränbystaden, Uppsala, har Atrium Ljungberg och Atea har tecknat ett grönt hyresavtal där hyresvärd och hyresgäst har överenskommit om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.


Atrium Ljungberg har nyligen tecknat hyresavtal med Atea om 600 kvm kontor i Gränbystaden, Uppsala. Därmed är närmare 5.000 kvm nybyggd kontorsyta fördelat på tre hus fullt uthyrda. I husen inryms förutom kontor även 200 nya hyreslägenheter, butiker, service och restauranger.

– Vi har under flera år breddat utbudet i Gränbystaden något vi fortsätter med även framåt. Målet med att addera kontor i dessa hus var att undersöka efterfrågan på kontor i Gränbystaden. Gensvaret har varit mycket stort, därför kommer vi att fortsätta addera ytterligare kontorsyta till området som är på god väg att bli en ny kontorsmarknad i Uppsala, säger Daniel Kvant Suber, affärsutvecklingschef Uppsala och Norra Stockholm, Atrium Ljungberg.

Atea är sedan tidigare hyresgäst hos Atrium Ljungberg genom sitt huvudkontor i Kista Front. Det nya kontraktet i Gränbystaden löper på fem år och inflyttning sker i november 2019. Atea blir grannar med bland andra Rikshem, Swedbank, Fastighetsbyrån, Fonia och Revisorshuset. Kontoret har direkt access från det nyligen invigda parkeringsgaraget och i nära anslutning till Gränbystadens galleria.