4 maj 2024

Redaktionen

 

 

 

 

Till år 2030 ska det byggas minst 12.000 nya bostäder samt 35.000 arbetsplatser i Norra Djurgårdsstaden. Planering för nya kvarter med bostäder, kontor och handel pågår med ett 30-tal byggaktörer.


 

Totalt har det hittills byggts runt 2.700 bostäder, sju förskolor, ytor för lokaler och butiker i Norra Djurgårdsstaden, enligt en hållbarhetsredovisning från Stockholms stad. Av det som hittills byggts är 55 procent hyresrätter, varav 10 procent  är studentlägenheter

 

Omkring 300.000 kvm har sanerats och 50.000 kvm eller sju fotbollsplaner park har anlagts. Cirka 500 träd av 25 arter har planterats och några riktigt stora träd har flyttats.  Cirka 26 procent är allmän platsmark, vilket motsvarar 20 kvm per bostad. Det finns nu 7 förskolor med 426 inskrivna barn.

 

Till år 2030 ska det byggas minst 12.000 nya bostäder samt 35.000 arbetsplatser. Planering för nya kvarter med bostäder, kontor och handel pågår med ett 30-tal byggaktörer.

 

Flera stora entreprenader med inledande markrening, utbyggnad av kajer, gator och parker är också igång. En interaktiv karta visar olika hållbarhetsdata kopplade till allmän platsmark, etapper och byggaktörer. Exempelvis hur spridningszonerna kopplar inom området och till angränsande Kungliga Nationalstadsparken, energiprestanda både uppmätt och projekterade värden, cykelplatser och mycket mera.

 

Den uppmätta energianvändningen i den första etappen med skarpa krav, Norra 2, är 15 procent lägre än Boverkets då gällande byggregler, BBR. I den etappen produceras också 240 MWh solenergi, vilket motsvarar hushållsenergi för 100 hushåll under ett år.

 

 

 

 

 

 

 

 


onsdag, 29 maj 2019 09:56

Ny affärsmodell: HSB Dela

 

 

 

 

HSB Dela prövas först för BRF Blanka på Lindholmen i Göteborg, där endast 18 av 122 bostäder är sålda till priser mellan 1,6 Mkr och 6,7 Mkr för 1 rok till 5 rok.

 


För många unga vuxna är det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. En stark prisutveckling på bostäder i kombination med höjda amorteringskrav och kreditrestriktioner slår hårt mot gruppen. För att hjälpa unga vuxna att köpa sin första bostad lanserar HSB en ny modell för att finansiera och äga sin bostad – HSB Dela.

 

HSB har under flera år arbetat med att ta fram en ny köpmodell riktad till unga bostadsköpare. Nu lanseras HSB Dela som är en ny lösning för att finansiera och äga sin bostad, där unga bosparare upp till 30 år erbjuds möjligheten att köpa en nyproducerad bostadsrätt med lägre kapitalinsats.

 

Testas först i Göteborg
HSB Dela är en nationell satsning som i första steget kommer att testas som ett pilotprojekt i Göteborg. Det första pilotprojektet är brf Blanka på Lindholmen i Göteborg där cirka 20 mindre lägenheter säljs med delat ägarskap till priser mellan 1,6 Mkr-2,4 Mkr för ettor om 24-39 kvm, samt en del tvåor om 47-67 kvm för 2,8 Mkr till 3,7 Mkr.

 

– Med HSB Dela bryter vi ny mark för att hjälpa våra unga bosparare som i dagsläget vill men inte kan köpa sin första egna bostad. Satsningen ger dessutom större möjligheter att skapa ett bra startkapital för kommande bostadsbehov, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

 

HSB Dela innebär att HSB går in som medfinansiär till privatpersoners bostadsköp med 50 procent. Köpare ingår då ett tidsbegränsat samägandeavtal med HSB som löper över 10 år, men kan när som helst efter tillträdet välja att sälja lägenheten – då säljs också HSBs andel. Tidigast fem år efter tillträdet finns också möjligheten att köpa ut HSBs andel av bostadsrätten.

 

– Nu kommer vi att testa konceptet HSB Dela i brf Blanka i Göteborg, där vi har många lägenheter som är attraktiva för målgruppen. Därefter är tanken att vi utvärderar och finjusterar modellen innan vi sprider satsningen vidare till andra HSB-föreningar i landet, säger Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg.

 

Om det visar sig att pilotprojektet blir framgångsrikt är det HSBs avsikt att söka långsiktiga finansiärer, som tror på nyproducerade bostadsrätter för unga vuxna som investering.

 

Erbjudandet om att köpa lägenhet via HSB Dela har gått ut till HSBs unga bosparare i åldern 18-29 år och intresset för pilotprojektet är stort – det har sedan fredagen den 17 maj kommit runt 180 intresseanmälningar för val av lägenhet.

 

 

 

 

 

 


tisdag, 28 maj 2019 17:00

CBRE växlar upp inom Capital Markets

 

 

 

Medarbetarna Johan Rosén (bilden t v) och Maria Ullberg har rekryterats till CBRE Capital Markets, som har en växande efterfrågan på transaktionsrådgivning. CBRE Capital Markets har agerat säljrådgivare i affärer till ett totalt värde om 4,5 Mdr kr hittills i år.

 

Johan Rosén tillträder tjänsten som Deputy Head of Capital Markets. Han har mångårig transaktionserfarenhet från Leimdörfer och Hemfosa och kommer senast från en tjänst som affärsutvecklingschef på Laeringsverkstedet Sverige.


Maria Ullberg börjar i augusti som Director på Capital Markets. Hon har mångårig erfarenhet av fastighetstransaktioner som ansvarig för U&P Fastighetskonsult ABs förvärv- och avyttringar och som projektledare på Hemfosa. Maria Ullberg har även flera års erfarenhet av fastighets- och projektutveckling och arbetar idag som affärsutvecklare på Ambea.

 

 

 

 



 

 

 

 

Stora Sköndal kommer att byggas under en 20-årsperiod och när stadsdelen är färdig kommer det finnas 4.500 nya bostäder och 1.500 nya arbetsplatser.

 


Stockholms stadsbyggnadsnämnd har beslutat om stadsutvecklingsplanen för området Framtidens Stora Sköndal. Beslutet är en milstolpe i projektet. Ebab har sedan starten arbetat med att planera och realisera denna unika möjlighet för Stora Sköndal och för stockholmarna att få en ny urban, innovativ och socialt hållbar stadsdel med stora natur-, kultur- och vattennära kvalitéer. Ebab har som samarbetspartner nu fått uppdrag att fortsätta utvecklingen av nästa etapp inom området. Markägare och beställare är Stora Sköndal Framtidsutveckling.

 

Staden tillsammans med Stora Sköndal Framtidsutveckling och Ebab Fastighetsutveckling kommer fortsatt ha ett nära samarbete kring planering och utveckling av nästa etapp. Första steget i att förverkliga den ny stadsdelen togs redan efter beslut om den första etappen Magnoliatomten där bostäder och verksamhetslokaler nu byggs samt genom att skapa en utflyktsdestination runt kulturbyggnaden Kristinahuset med park och brygganläggning.

 

När nästa etapp nu planeras finns en hög ambitionsnivå avseende framtidens innovativa och hållbara stadsplanering. I etappen skapas nya bostäder, ny förskola, ny grundskola och ett innovativt M-Hus. Här får alla aktörer som deltager en chans att visa vilka fina möjligheter det finns att utveckla framtidens klimatsmarta och hållbara bostäder samt lokaler i ett urbant läge bara 10–15 min från centrala Stockholm.

 

– Ebab är väldigt glada för Stora Sköndals beslut att fortsätta vårt samarbete. Vår styrka ligger i att vi har en stor samlad kompetens kring stadsutveckling, gestaltning och hållbart byggande. Program Stora Sköndal visar vilken stor potential området har. Tillsammans med Stora Sköndals fina verksamheter bidrar detta till och borgar för att nå vår gemensamma vision om stadsbyggande i Stora Sköndal, säger Thomas Järlö, affärsutvecklare för Ebab Fastighetsutveckling.

 

– Genom att utveckla en stor del viktiga samhällsfunktioner i nästkommande etapp tillsammans med bostäderna bidrar det till att skapa en levande stadsmiljö samt att tidigt etablera både arbetsplatser samt viktiga funktioner som måste finnas i närområdet för att skapa en mer hållbar livsstil. Dessa funktioner bidrar även starkt till vårt mål om social hållbarhet och ger oss en möjlighet att utveckla vår egen verksamhet, säger Åsa Andersson, vd för Stiftelsen Stora Sköndal.

 

 

Ebab är ett av Sveriges största fristående konsultbolag inom affärs-, projekt­- och fastighetsutveckling med över 35 år i branschen. Företaget sysselsätter närmare 250 människor och verkar främst i Storstockholm.

 

Stiftelsen Stora Sköndal är en idéburen och icke vinstutdelande organisation. Idag driver stiftelsen bland annat verksamheter inom äldreomsorg, förskola, boende för ensamkommande flyktingbarn, neurologisk rehabilitering och högskola. Stiftelsen äger och förvaltar även mark i Sköndalsområdet. Genom bolaget Stora Sköndal Framtidsutveckling driver stiftelsen tillsammans med partners arbetet med Framtidens Stora Sköndal.

 

Fakta om Framtidens Stora Sköndal
Särskild vikt kommer läggas vid att bevara Stora Sköndals vackra natur och kulturmiljöer. Stadsdelen kommer att byggas under en 20-årsperiod och när den är färdig kommer det finnas 4.500 nya bostäder och 1.500 nya arbetsplatser.

 

 

 

 

 

 


tisdag, 28 maj 2019 13:02

CityMark köper Strateg Analys

 

Delar av personalen på det nya Stockholmskontoret. Totalt omfattar den nya verksamheten 22 personer i Sverige. Foto: Samuel Karlsson

 

Ett plus ett blir tre när CityMark och analysverksamheten inom Strateg Fastighetskonsult AB samlas under samma tak.

 

– Det här har vi jobbat för länge. Tillsammans bildar vi en mer komplett aktör som kommer att kunna leverera starkare marknadsanalyser och ännu bättre fastighetsinformation till fastighetsbranschen, säger Daniel Roos, COO Nordic för CityMark.


Marknadsdata Information i Ljusdal AB, med varumärket CityMark har i dagarna förvärvat analysverksamheten inom Strateg Fastighetskonsult AB till det nya bolaget Strateg HM Analys AB. CityMark kartlägger den kommersiella lokalmarknaden och Strateg HM Analys AB levererar marknadsanalyser med inriktning mot fastighetsmarknaden. Strateg Analys kommer även i fortsättningen drivas av analyschef Lennart Lundblom med kollegor.

 

– Vi välkomnar affärsområdet Strateg Analys till DOCUnordic familjen. En affär som vi på CityMark är väldigt nöjda med att få till, då vi med våra gemensamma databaser fyllda med information om kommersiella fastigheter och hyresgäster kommer att kunna erbjuda än mer värde till våra kunder. Information som ständigt efterfrågats av kunder och aktörer i branschen, säger Daniel Roos.

 

– Jag är väldigt glad att Strateg och DOCUnordic träffat denna överenskommelse. Vi kommer att fortsätta driva verksamheten som tidigare men också utveckla den ytterligare. Nu får vi tillgång till ännu mer data som passar bra in i våra kartläggningar och analyser. Våra sekretessåtaganden vi har gentemot kunder och andra uppgiftslämnare kommer givetvis fortsätta gälla, säger analyschef Lennart Lundblom.

 

Den nye ägaren DOCUnordic förädlar och säljer händelsebaserad B2B-information inom sektorerna bygg och fastighet under bland annat varumärkena Byggfakta, Sverige Bygger och CityMark. Docunordic är verksam i Sverige, Norge, Danmark och Finland med cirka 420 anställda och omsätter cirka 600 Mkr.

 

Åsa Svedjetun, affärsutvecklare på Archus Development.

 

 

Archus Development har vunnit en ramavtalsupphandling i Heby kommun avseende fastighetsutveckling i samband med uppförandet av vård- och omsorgsboenden. Ramavtalet löper på ett år efter kontaktstecknande med möjlighet till tre års förlängning.

 

Heby kommun har behov av vård- och omsorgsboende och politikerna har beslutat att 80 nya platser ska byggas. Då kommunen inte själva vill äga eller förvalta byggnaden måste marknadens aktörer uppvaktas. En ramhandling har skapats innehållande boendets funktioner, och nu inleds en dialogbaserad förhandling med marknaden för att få fram ett köpeavtal för mark, med tillhörande hyresavtal och genomförandeavtal.

 

Archus Development har nu tecknat ett ramavtal med kommunen. Enligt avtalet ska Archus tillgodose kommunens behov av kompetens av fastighetsutveckling i samband med uppförandet av vård- och omsorgsboendet.

 

I uppdraget ingår projektledning, strategiska frågor i samband med försäljning av fastighet, upprättande av hyresavtal, gränsdragningslistor etc. Archus ska även göra en utredning av fastighetens möjliga framtida användning.

 

– Vi är stolta över att få förtroendet att vara leverantör av fastighetstutvecklingstjänster i samband med Hebys behov nya av vård- och omsorgsboenden. Att vinna ramavtalsupphandlingen är också ett erkännande av vår specialistkompetens och mångåriga erfarenhet av affärs- och fastighetsutveckling, säger Åsa Svedjetun, affärsutvecklare på Archus Development.

 

Avtalstiden är ett år från kontraktstecknande. Därefter har beställaren rätt att förlänga avtalet årsvis i maximalt tre år.





 

Kvarteren Markpundet i Bromma hör till de tomträtter som SKB friköper. Foto: Per Lundström

 



Det slutliga beslutet att SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening) köper loss 42 av sina 94 tomträtter i Stockholms stad, har nu fattats av kommunfullmäktige. Friköpet innebär att SKB får en bättre balans mellan den ägda och hyrda marken. Den totala affären hamnar på 1,1 Mdr kr.

SKB har funnits på Stockholms bostadsmarknad i över hundra år och har idag 145 fastigheter i Stockholms län. Tidigare i år avgjorde Exploateringsnämnden SKBs ansökan om friköp och i och med fullmäktiges beslut har SKB förvärvat 42 av de 94 tomträtterna. Fastigheterna är byggda mellan 1939 - 2004 och finns både i ytterstaden och innerstaden.

– SKB är en evighetsförvaltare, det betyder att vi aldrig säljer de fastigheter som vi bygger. Genom friköpet uppnår vi en bättre balans mellan den hyrda och ägda marken. Tomträtten som verktyg är dock alltid en förutsättning för vår nyproduktion, säger vd Eva Nordström.

– Friköpet är initialt en stor investering men det ger oss en starkare kontroll både på marken som våra hus står på, och på kostnadsutvecklingen förknippade med dessa, säger Joakim Wernersson, ekonomi- och finanschef, SKB.


 

 

 

 

Fredrik Ramner, kundansvarig på NIRAS.



Efter ett flerårigt tidigare samarbete med Migrationsverket har NIRAS fått ett förnyat förtroende att stödja Migrationsverket i det nya ramavtalet med rådgivning och projektledning i olika typer av lokalprojekt.


– Vi ser fram emot det förnyade samarbetet och nya spännande uppdrag tillsammans med Migrationsverket, säger Fredrik Ramner, kundansvarig på NIRAS.

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

Fastigheten Mektagonen i Göteborg byggdes på 70-talet och omfattar idag omkring 34.000 kvm lokaler. År 2009 totalrenoverades fastigheten och den har sedan dess på grund av kombinationen starkt läge, kvalitativa lokaler samt välsorterat serviceutbud, varit fullt uthyrd.


Newsec har på uppdrag av tjänstepensionsbolaget Alecta tecknat ett tioårigt hyresavtal med DB Schenker om 8.000 kvm i Mektagonen på Mölndalsvägen. Mektagonen byggs just nu ut med 10.000 kvm kontor och butiker varav DB Schenkers förhyrning omfattar hela kontorsytan. Willys har sedan tidigare tecknat sig för 2.000 kvm butik i fastigheten. I och med detta är fastigheten fullt uthyrd.

 

– Vi väljer nu att samlokalisera våra kontor i city och Mölndal för att flytta vår verksamhet till Mektagonen. Här får vi bra och moderna lokaler i ett starkt läge med tillgång till hög servicegrad och goda kommunikationer, säger Bengt-Arne Björk, vd för DB Schenker Properties.

 

Mektagonen byggdes på 70-talet och omfattar idag omkring 34.000 kvm lokaler. År 2009 totalrenoverades fastigheten och den har sedan dess på grund av kombinationen starkt läge, kvalitativa lokaler samt välsorterat serviceutbud, varit fullt uthyrd. I Mektagonen inryms flera verksamheter som exempelvis hotell, restaurang och pub samt gym, livsmedelsbutik, frisör och bilpool.

 

– Vi är stolta över att återigen ha genomfört en stor uthyrning. Tack vare gott samarbete och ett starkt team har Newsec kunnat leverera ett undertecknat avtal redan ett drygt år innan inflyttning, säger Marie Eriksson, uthyrningsansvarig, Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.

 

Sedan år 2007 förvaltar Newsec åt tjänstepensionsbolaget Alecta. Uppdraget omfattar i dagsläget ett 40-tal av Alectas fastigheter med en total uthyrningsbar area om drygt 600.000 kvm.

 

– I och med uthyrningen till DB Schenker får vi en stabil hyresgäst med långt avtal. Vi är mycket glada över deras val av fastighet och välkomnar DB Schenker som ny hyresgäst i Mektagonen, säger Jimmy Dahlgren, kundansvarig, Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

Grundarna av Zengun blir åter majoritetsägare, från vänster Sture Nilsson, vd och koncernchef  och Ulf Jonsson, senior projektchef.


Byggentreprenören Zenguns grundare blir åter majoritetsägare och köper tillbaka innehavet från Segulah fond V tillsammans med övriga ägare och ledande befattningshavare. Samtidigt emitterar Zengun Group AB ett obligationslån om 450 Mkr på den nordiska obligationsmarknaden. Emissionslikviden kommer även att användas för att betala tillbaka befintliga banklån.

 

Segulah gick in som majoritetsägare och strategisk partner till Zengun i mars 2016 och har tillsammans med grundarna utvecklat bolaget till en av region Stockholms premiumleverantörer av byggentreprenader inom segmentet kommersiella fastigheter. Bolaget har under denna period mer än fördubblat sin omsättning från 1 Mdr kr till drygt 2 Mdr kr och med en lönsamhet som tillhör branschens bästa.

 

– Grundarna och bolagets ledning har gjort ett enastående jobb med att utveckla och växa Zengun under de senaste tre åren – det har varit en framgångsrik investering för samtliga ägare i bolaget. Vi är glada att se grundarnas och övriga minoritetsägares starka framtidstro på Zengun och önskar dem framgång i den fortsatta utvecklingen av bolaget, säger Oskar Oxenstierna, Director, Segulah Advisor AB.

 

Grundarna kommer tillsammans med övriga nuvarande ägare att fortsätta vara aktiva i Zengun och förbli stora aktieägare. Bolaget kommer att fortsätta ledas av nuvarande koncernledning med Sture Nilsson som vd och koncernchef.

 

– Vi har haft en fantastisk utväxling och tillväxt i bolaget med Segulah som delägare, och jag vill uppriktigt tacka för all den kunskap som våra kollegor på Segulah bidragit med. Vi tar med oss massor av lärdomar och insikter när vi nu fortsätter driva Zengun vidare på den inslagna vägen. Vi är idag starkare än någonsin och väl positionerade för fortsatt tillväxt i det expansiva och dynamiska Stockholm, kommenterar Ulf Jonsson, grundare och senior projektchef.

 

– Under min tid i Zengun har jag lärt känna ett särskilt Zengun-engagemang och vilja att kunna leverera extra värde till varje kund. Jag tror helhjärtat på att med projekten i fokus fortsätta utveckla företaget tillsammans med våra medarbetare, ägare, kunder och samarbetspartners, säger Sture Nilsson, vd och koncernchef.

 

Zengun avser att notera obligationen på Nasdaq Stockholm Bond Market inom 30 dagar från emissionsdatum.


Pareto Securities och Transaktionsfabriken har varit finansiell rådgivare i transaktionen och Adokatfirman Vinge har agerat legal rådgivare