18 maj 2024

Redaktionen

 

 

 

 

Invigning på Arlanda av installationen Jupiter med fyra galileiska månar som en del av Sweden Solar System (SSS).

 

 


Under måndagen den 26 maj invigdes installationen Jupiter med fyra galileiska månar på Arlanda som en del av Sweden Solar System (SSS), världens största modell (skala 1:20 miljoner) av vårt solsystem. Strategisk Arkitekturs Eva M Persson och Erika Pekkari har utformat installationen på uppdrag av SPP. Storebrands vd Marita Loft avtäckte en stor glasprint som visar ett nytaget foto från Nasas rymdsond Juno, som cirkulerat runt Jupiter sedan 2016.

 

Jupiter representeras av en skalenlig, lysande, svävande takinstallation, som tillsammans med glasprint och skimrande månar på skalenliga avstånd från Jupiter är utplacerade i korridoren mellan Arlanda Sky City och det stora entrérummet utanför Clarion hotell konferenscenter.

 

Sweden Solar System uppfanns av astronomen Gösta Gahm och fysikern Nils Brenning och är världens till utsträckning största modell av vårt planetsystem, där Globen i Stockholm representerar solen. Planeterna skalas i storlek och avstånd relativt Globen och systemet täcker hela Sverige. Ett tjugotal planeter, småplaneter och kometer ingår just nu i SSS och de inre planeterna ”kretsar” i Stockholmsområdet. SSS förmedlar en direkt upplevelse av de enorma avstånden i rymden och hur små planeterna är jämfört med solen. Med projektet sammanbinds konst, mytologi och vetenskap med olika platser och aktiviteter i Sverige.

 

Strategisk Arkitektur skapar värde genom tydlig identitet och funktion i nära dialog med kunden.

 

Bolaget grundades 1991, är partnerägt och har närmare 70 medarbetare. Aktuella uppdrag är bland annat nytt kontors- och badhus i Solna, omdaning av NK, stadsutveckling av Bredden, nytt huvudkontor för Tele2 och nya bostäder i Västerås, Täby och Eskilstuna.

 

 

 

 


 

 

 

Ekonomichefen i Lennart Ericsson Fastigheter AB, Magnus Holmström (bilden), tog över rollen som vd i samband med bolagsstämman den 21 maj.

 

Harald Classon som är bolagets tidigare vd gick i pension i samband med stämman. Han kommer framöver fungera som rådgivare och även ingå i bolagets styrelse. Magnus Holmström kommer parallellt med rollen som vd behålla rollen som ekonomichef.

 

Ulrika Nord, (bilden t h), har anställts som förvaltningschef i Lennart Ericsson Fastigheter AB. Hon har tidigare arbetat för Rotpartner Stockholm AB.

 

– Vi vill tacka Harald för de fina och stora insatser han har gjort för bolaget och det känns tryggt att Magnus tar över rodret som är väl insatt i verksamheten. Samtidigt vill vi hälsa Ulrika varmt välkommen till bolaget, säger Claes Ericsson, styrelseordförande i Lennart Ericsson Fastigheter AB.

 

 

 

 

 



 

 

 

Sverigechef för Scandinavian Property (SPG) är nu Carl Zetterqvist (bilden). Han blir även vd för den svenska verksamheten. Carl Zetterqvist efterträder Christian Olofsson som går vidare inom bolaget.

 

– Jag ser framemot att leda bolaget i en fas där fokus dels ligger på att byggstarta cirka 1500 bostäder i Sverige under de närmsta två åren, dels  på att genomföra ytterligare förvärv, säger Carl Zetterqvist.

 

Carl Zetterqvist är idag partner samt Head of Investment & Asset Management på Stockholmskontoret och han har arbetat på företaget i fem år.

 

– Den svenska bostadsmarknaden har sedan hösten 2017 varit mycket utmanande. SPG har identifierat flera spännande möjligheter i dagens marknad och har för avsikt att genomföra flera förvärv av byggrätter under andra halvåret 2019. Jag är övertygad om att Carl är rätt person till att fortsätta arbetet med att utveckla vår satsning inom bostäder och samhällsfastigheter i Sverige, säger Knut Holte, Managing Partner på SPG.

 

 

 

 

 



måndag, 27 maj 2019 16:16

Galären tar över Alcatraz och Savoy

 

 

 

 

Under måndagen firades affären på Galären. På bild syns från vänster Gunnar Tåhlin och Stefan Karlsson.


Fastighetsbolaget Galären köper rörelserna på Savoy Hotell och nöjespalatset Alcatraz av entreprenören Stefan Karlsson.

 

Bakgrunden till affären är att Karlssons övriga verksamheter växt med flera hotell och restauranger vilket tar för mycket tid att driva, inte minst det senaste projektet, Hotell Havsbaden i Grisslehamn.

 

– För ett par veckor sedan berättade jag för Galären att jag planerade att avyttra mina verksamheter i Luleå eftersom tiden inte räcker till för allt, berättar Stefan Karlsson. De fick förhandsinformation eftersom de äger fastigheterna där jag driver Alcatraz och Savoy.

 

– Det slutade med att Galären erbjöd sig att köpa båda rörelserna och ta över driften, säger Stefan Karlsson.

 

För Galären innebär affären att man förändrar sin bolagsstruktur med ett nytt affärsområde för hotell och nöjen.

 

- Vi har haft ett starkt engagemang i både Alcatraz och Savoy i egenskap av fastighetsägare. Vi har tagit stora investeringskostnader och vet att den underliggande lönsamheten är god. Därför känns det här som ett naturligt steg, säger Gunnar Tåhlin, Galärens vd, som själv har bakgrund från hotellbranschen.

 

Det innebär att Galären sällar sig till andra fastighetsbolag som kompletterat sina verksamheter med affärer inom besöksindustrin. Närmaste exemplen är Umeå där fastighetsbolaget Balticgruppen bland annat äger hotellen Blå Aveny och U&me.

 

Savoy och Alcatraz har tillsammans 50 anställda på hel- eller deltid och omsätter cirka 70 Mkr. På båda anläggningarna planerar Galären för nyinvesteringar. På Savoy förbereds en utbyggnad med fler hotellrum och en ny takterrass med bar.

 

 


 

 

 

 

Från vänster: Jan Svensson, Hampus Magnusson och Erik Selin.

 


Med nya attraktiva radhus ger Balder ännu ett bidrag till förnyelsen av stadsdelen Bergsjön. Under måndagen togs det symboliska spadtaget för Bergsjö Småstad, med radhusen i projektet Bergsjö Gård i spetsen. 14 av de 19 radhusen redan är sålda – mestadels till köpare från helt andra delar av Göteborg.

 

– Det märks att tröskeln för att flytta till Bergsjön blivit allt lägre. Med nya fina bostäder stärker vi bilden av ett grönt, tryggt och trivsamt område att bo i, säger Erik Selin, vd för Balder.

 

Sedan 2013 har Balder gjort stora satsningar i Bergsjön med såväl ombyggnationer som sociala insatser med fokus på ungdomar i området. Stadens vision är att göra stadsdelen mer tillgänglig och skapa nya unika boendetyper. I Bergsjö Småstad har Balder startat tre projekt med större lägenheter och attraktiva radhus. I helheten ingår invändig och utvändig ombyggnation av befintliga hus, och även utvecklingen av livet mellan husen med nya lekplatser, fler idrottsplaner och samlingsytor för umgänge. Totalt nyproduceras ca 280 nya hem i form av radhus och lägenheter i bostadsrätts- och hyresrättsform.

 

De nya radhusen prefabriceras av Hällingsjö Hus i skyddad inomhusmiljö och monteras på plats i Bergsjön. Radhusen certifieras med Miljöbyggnad Silver för god hållbarhet och låg energiförbrukning. Standarden är genomgående hög med kök från Vedum, helkaklade badrum och vackert vitlaserade parkettgolv. Förutom själva radhusen investerar Balder i den yttre miljön med bland annat en grön innergård, en stor lekplats och en nybyggd gata in i området.

 

Radhusen i Bergsjö Gård beräknas stå klara sommaren 2020. Husen uppförs i två plan om sammanlagt 119 kvm. Priset ligger från 2.395.000 till 2.670.000 kr.

 

– Det blir mycket hus för pengarna, väldigt prisvärda bostäder med samma höga kvalitet som i alla våra områden, säger Erik Lavehall, regionansvarig för Balders fastighetsutveckling i Göteborg.

 

Första spadtaget förrättades gemensamt av Erik Selin, vd Balder, Hampus Magnusson, ordförande i byggnadsnämndens samt ordförande och förste vice ordförande i fastighetsnämnden, samt Jan Svensson, vd för Hällingsjö Hus.

 

Bergsjö Småstad är ett projekt inom satsningen Bostad2021, där Göteborgs stad i samarbete med ett flertal byggaktörer ska bygga 7.000 extra bostäder för att möta den växande stadens stora behov av bostäder. Bostäderna ska stå inflyttningsklara till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

 

 

 


 

 

 

 

Aros bostadsprojekt Link Järva Krog är del av den nya stadsdelen, invid NCC:s nya huvudkontor

 

Bostadsprojektet Link Järva Krog har en takterrass.


Aros Bostadsutveckling AB produktionsstartar 94 nya lägenheter i bostadsprojektet Link i den nya hållbara kvartersstaden vid Järva Krog i Solna.

 

Aros Bostad har tecknat entreprenadavtal med NCC Building Sweden om uppförande av totalt 94 nya bostäder i Solna. Bostadsprojektet Link Järva Krog är del av den nya stadsdelen, invid NCC:s nya huvudkontor, som kommer att rymma bostäder, kontor, service och restauranger med uteserveringar. Inflyttning av de nya bostäderna planeras till fjärde kvartalet 2020.

 

Aros Bostad har under kvartalet tillträtt fastigheten. Tack vare en stabil finansiering kan nya projekt startas oberoende av bankernas krav på försålda lägenheter.


Magnus Andersson, vd för Aros Bostad, säger:
– Det finns fortsatt en stark efterfrågan på nya bostäder i Stockholmsområdet, men köpbeteendet för nyproduktion har förändrats jämfört med vad vi varit vana vid under senare år. Bostadsköparna är idag i betydligt mindre utsträckning beredda att teckna sig för bostäder där inflyttningen ligger flera år bort. Intresset för Link Järva Krog har dock glädjande nog varit så pass stort att vi har släppt försäljningen av samtliga lägenheter i projektet.

 

Den 27 maj startas projektet genom en officiell tillställning tillsammans med NCC och bostadsköparna. I stället för det traditionella första spadtaget planteras ett träd som sedermera kommer att växa vidare på bostadshusets takterrass.

 

Josefine Andreasson, Projektledare Aros Bostad, säger
– Den nya kvartersstaden i Järva Krog är ett spännande stadsutvecklingsprojekt som verkligen kommer att förändra platsen i grunden. För oss som bostadsutvecklare är det viktigt att bidra till att framtidens bostäder är långsiktigt hållbara. NCC är en både kunnig och erfaren partner inom detta område.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Det var Stockholmshem genom arkitekterna DinellJohansson som vann plusenergitävlingen år 2014, där tävlingskriterierna för anvisning var arkitektur 50 procent, värme 40 procent (netto), LCA/screeening av material 10 procent.



Det är framförallt under sommaren som huset producerar ett nettoöverskott. Bild: DinellJohansson

 

Hyresgästerna har tillgång till kolonilotter. Bild: DinellJohansson

 

Stockholmshems två plusenergihus, med 43 lägenheter i kv. Backåkra på Labradorgatan 16 och 18 i Husarviken i Norra Djurgårdsstaden, är nu inflyttningsklara i maj/juni.

 

Plusenergihuset genererar mer energi än vad det gör av med sett över ett helt år. Det är framförallt under sommaren som huset producerar ett nettoöverskott som inte ska understiga den förbrukning som sker under vintern. Huset använder sig av en kombination av tekniker som solceller, borrhålslagring av överskottsvärme, högeffektiv isolering och energi-återvinning av avloppsvatten. Byggnaden är även utformad för eget vindkraftverk om det skulle behövas.

 

Fakta om plusenergihuset:

1. Plusenergihus – summan köpt energi över året.

2. Låg värme för uppvärmning (netto)

3. LCA/screening av material – mängd inbyggd energi och klimatpåverkan CO2

 

4. Cykelparkering 2,5 per lägenhet.

5. Avlopp från avfallskvarn till egen tank.

6. Laddningsmöjlighet för eldrivna tvåhjulingar.

7. Cirka 20 procent av bilplatserna ska ha möjlighet att ladda el.

8 Snålspolande armaturer.

9. Kompakt hus med enkelt utformat och energisnålt klimatskal.

10. Kolonilotter för de boende.

11. Sedumtak och regnträdgård.

12. Tung stomme för lagring av energi

 

Det var Stockholmshem genom arkitekterna DinellJohansson som vann plusenergitävlingen år 2014, där tävlingskriterierna för anvisning var arkitektur 50 procent, värme 40 procent (netto), LCA/screeening av material 10 procent.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Wästbygg har avtalat om att bygga 3.000 kvm fordonshall i Märsta åt Persson Invest.


Wästbygg har tecknat avtal med Persson Invest om att bygga en hall där olika fordonsrelaterade verksamheter ska samsas. I nuläget är det klart att en däckverkstad, en besiktning och en tvätthall kommer att uppta ungefär halva den 3.000 kvm stora fastigheten.

 

– Fastigheten byggs i anslutning till Wist Last & Buss anläggning för försäljning och service av Volvolastbilar och bussar som vi uppförde åt Persson Invest för fem år sedan. Vi ser fram emot att återuppta samarbetet med dem nu och har inlett projekteringsarbetet. Byggstart sker efter semestern, säger Kenneth Samuelsson, arbetschef på Wästbygg.

 

Solceller på taket och bergvärme säkerställer en hållbar fastighet och den ska lämnas över till beställaren under andra kvartalet 2020.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Hus 3, Campus Polacksbacken i Uppsala. Foto: Akademiska Hus


Akademiska Hus satsar 156 Mkr på att omvandla den gamla kasernbyggnaden Hus 3 på Campus Polacksbacken till en modern utbildningsmiljö för NTI-Gymnasiet och ProCivitas.

 

Hus 3 är en av tre kaserner på Polacksbacken som byggdes i början av 1900-talet för Upplands infanteriregemente. Byggnaden ligger mitt i ett av Uppsalas mest intressanta utvecklingsområden med goda allmänna kommunikationer och direkt närhet till bland annat Ulleråker där omfattande planer på nya bostadsområden finns.

 

Tidigare hyrde Uppsala universitet Hus 3 men lämnade lokalerna 2017 för att flytta till det nybyggda Segerstedthuset. Inför att den 7.500 kvm stora byggnaden nu får nya hyresgäster –  två gymnasieskolor som ägs av AcadeMedia – investerar Akademiska Hus i en omfattande renovering.

 

– Vi ser en stark efterfrågan på centralt belägna lokaler för gymnasieutbildningar, särskilt då det i kringområdet växer fram nya bostadsområden. Genom att välkomna AcadeMedia till våra lokaler vill vi bidra till att möjliggöra den befolkningsmässiga expansion som pågår i Uppsala. Samtidigt hoppas vi att närheten till Uppsala universitet ska leda till att fler av gymnasieleverna får ett ökat intresse för universitetets naturvetenskapliga utbildningar, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

 

 

 

 


 

 

 

 

Skanska bygger två flerbostadshus och ett kontorshus i Kungsbacka åt Aranäs Fastigheter, ett bolag som är den största privata fastighetsägaren i Kungsbacka med ett innehav av cirka 2.100 lägenheter.

 

 


Skanska har fått i uppdrag av Aranäs Fastigheter att bygga två flerbostadshus och ett kontorshus i centrala Kungsbacka. Uppdraget är värt cirka 305 Mkr, vilket inräknas i orderingången för Skanska Sverige för andra kvartalet 2019.

 

Husen byggs i Valand, en helt ny stadsdel som knyter ihop innerstaden med Kungsmässan Köpcentrum. Totalt ska sju kvarter byggas med såväl bostäder som näringsverksamhet.

 

– Vi är glada över förtroendet från Aranäs att får vara med och fortsätta att utveckla Kungsbacka. Här har vi redan samarbetat i en annan etapp vilket gett oss goda erfarenheter att bygga vidare på i detta spännande stadsutvecklingsprojekt, säger Lotta Cvach, distriktschef, Skanska Sverige AB.

 

De tre husen omfattar totalt 18.000 kvm bruttoyta och blir mellan fyra och fem våningar höga.

 

Projekteringsarbeten inleds omgående med beräknad byggstart under fjärde kvartalet i år. Husen beräknas stå färdiga etappvis från slutet av 2021 till februari 2022.