8 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Ingen svensk fastighetsentreprenör som Ilija Batljan, har på så kort tid som på cirka 5 år kunnat skapa ett bolag med ett fastighetsvärde om 131 Mdr, om budet på Entra godtas. Det var i december 2015 då Rikshems styrelse lämnade ett besked att Ilija Batljan avskedades eftersom han gjort omfattande fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera företagets styrelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, lägger ett bud på det norska noterade bolaget Entra med ett marknadsvärde om 52 miljarder norska kronor, cirka 50 Mdr kr. Entra, som noterades i oktober 2014, efter att Norge fått en borgerlig regering 2013, hette tidigare Statsbygg men namnändrades till Entra när Statsbyggs kontorsfastigheter bildade nya Entra. De största ägarna är den norska statliga pensionsfonden Folketrygfonden med 24,61 procent och Næreings- och fiskedepartementet med 17,24 procent och amerikanska State Street Bank and Trust comp med 15,39 procent av aktierna.

Entras fastigheter har cirka 59 procent offentliga hyresgäster. Fastighetsvärdena finns till 62 procent i Oslo, 11 procent i Bergen och 11 procent i Trondheim.

SBB:s bud värderas till cirka 30 Mdr kr, ungefär samma belopp som när SBB lade ett bud om 28 Mdr kr på ett liknande sätt på Hemfosa i november 2019. Skillnaden är att ingen av ägarna i Entra har meddelat att budet accepteras.

I ett pressmeddelande säger SBB att budets villkor är väsentligt bättre än tidigare erbjudande som meddelats till Entras styrelse på konfidentiell basis. Under tiden som SBB inväntar en rekommendation från Entras styrelse har SBB valt att offentliggöra sin avsikt att lämna ett erbjudande med målet i avsikt att ge Entras aktieägare en möjlighet att acceptera erbjudandet före årsskiftet.


SBB:s bud uppgår till 165 norska kronor för varje aktie i Entra, varav av 115,50 norska kronor i kontanter och 49,50 norska kronor i nyemitterade B-stamaktier. Det motsvarar en premie om 26,3 procent jämfört med Entras volymvägda genomsnittskurs under tremånadersperioden fram till och med den 23 november 2020 och en premie om 14,8 procent jämfört med stängningskursen för Entras aktie den 23 november 2020. Sammantaget kan upp till totalt 21,0 miljarder kronor utbetalas som kontantvederlag och stamaktier av serie B i SBB kan emitteras som aktievederlag till ett antal motsvarande 9,0 miljarder norska kronor.

Målsättningen med det föreslagna samgåendet är att skapa Europas ledande aktör inom social infrastruktur. Det sammanslagna bolagets totala bruttotillgångar, proforma, är värda cirka 131 Mdr kr. Samgåendet beräknas kunna skapa synergier om cirka 260 Mkr före skatt per år.

I en kommentar till budet säger Ilija Batljan, vd för SBB:
– Vi vill gärna att Entra blir en del av SBB och ansluter sig till vår ambition att skapa det ledande bolaget inom social infrastruktur i Europa, ett bolag med en unik, attraktiv och stabil fastighetsportfölj med långa hyresavtal, höga uthyrningsgrader samt en diversifierad och högkvalitativ bas av hyresgäster i Norden. Vi ser möjligheter att frigöra väsentliga synergier, särskilt genom refinansieringsfördelar, vilket skulle accelerera besparingar med hänsyn till operationella och finansiella kostnader, vilket kommer gynna alla aktieägare och andra intressenter. Vår filosofi är att hyresgäster inte ska behöva binda upp kapital i form av fastigheter. De bör istället ges möjlighet att prioritera investeringar i människor, tjänster och lösningar för samhällets bästa. Vår roll är att attrahera kapital på konkurrenskraftiga villkor från inhemska och internationella investerare.

 

På börsen i Oslo steg aktien i Entra med nära 20 procent till 172 NROK.

 

I en kommentar kan sägas, om budet går igenom, att ingen svensk fastighetsentreprenör har på så kort tid som på cirka 5 år kunnat skapa ett bolag med ett fastighetsvärde om 131 Mdr kr. Det var i december 2015 då Rikshems styrelse lämnade ett besked att Ilija Batljan avskedades eftersom han gjort omfattande fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera företagets styrelse. Ilija Batljan grundade under våren 2016 Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. SF

 

 

 


Klövern köpte en kontorsfastighet i centrala Köpenhamn för 1.440 miljoner danska kronor. Fastigheten, som har en uthyrningsbar yta om cirka 31.000 kvm och cirka 10.000 kvm garage, hade Codan Forsikring som ankarhyresgäst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Klövern har tecknat ett avtal med Parfums Christian Dior om 973 kvm kontorsyta och ett avtal med Politiforbundet om 1.946 kvm kontorsyta i det så kallade Codan-huset på Gammel Kongevej i Köpenhamn. Inflyttning beräknas ske den 1 mars 2021 respektive den 1 juni 2021.

– Det är med stor glädje vi välkomnar våra nya hyresgäster till Codan-huset där vi haft ett mycket stort intresse för förhyrningar efter vårt förvärv av fastigheten. Köpenhamns hyresmarknad är stark och dessa uthyrningar är ett led i vår plan att ställa om fastigheten från en single-tenant-fastighet till en attraktiv modern mutli-let-fastighet”, säger Andreas Lange, Klöverns affärsenhetschef i Köpenhamn.  




 

 

 


ByggVesta har tagit första spadtaget för 149 nya hyreslägenheter i Högsbo i Göteborg. Vid färdigställande tillträder en fond inom Aberdeen Standard Investments som ny ägare av dessa bostäder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ByggVesta har tagit första spadtaget för 149 nya hyreslägenheter i Högsbo i Göteborg. Projektet innehåller flexibla planlösningar och attraktiva lägenheter som passar unga, vilket leder till minskad bostadsbrist i staden. Lägenheterna hyrs ut av ByggVesta och vid färdigställande tillträder en fond inom Aberdeen Standard Investments som ny ägare. Invigningen firades digitalt med en film. Se filmlänk.

Gruset och planerna flög högt när ByggVestas senaste projekt på Nickelmyntsgatan i Högsbo i Göteborg invigdes av kommunalrådet Hampus Magnusson. På grund av pågående pandemi firas första spadtaget digitalt med en film istället för ett mingel på plats.

– Det är väldigt viktigt att byggandet inte stannar av, både för att vi måste bygga bort bostadsbristen och för att hålla näringslivet igång. Göteborg behöver fler bostäder och därför är det väldigt roligt att kunna inviga detta bygge, säger Hampus Magnusson, kommunalråd för moderaterna och ordförande i byggnadsnämnden.

Göteborg har ökat byggandet sedan år 2017 och just nu byggs över 9.000 bostäder i Göteborg.

– Det är särskilt viktigt att ungdomar och andra som söker sin första bostad får chansen att hitta ett hem, säger Hampus Magnusson. ByggVesta bygger nu 149 yteffektiva lägenheter på Nickelmyntsgatan i Högsbo. ByggVesta har en framträdande hållbarhetsprofil, som omfattar både sociala aspekter, miljö- och klimatmässiga satsningar samt ekonomisk hållbarhet. Huset i Högsbo byggs enligt ByggVestas energieffektiva koncept Egenvärmehus och har individuell mätning av värme, el och vatten. Dessutom finns goda möjligheter för återvinning och smart mobilitet. Kort sagt ett boende som skapar möjligheter att leva miljövänligt.

– Vårt bidrag till den växande stadsdelen innefattar flexibla planlösningar och attraktiva lägenheter som passar unga. Vi gör det möjligt med kompislägenheter, där flera hyresgäster kan dela på hyran, säger Marcus Svensson, vd för ByggVesta Development.

Högsbo har varit en boplats sedan stenåldern och de första spåren av mänsklig bebyggelse i området är cirka 8.000 år gamla. Just området vid Nickelmyntsgatan utgjorde en plats med rituell betydelse under yngre bronsålder där arkeologer hittat bearbetad flinta, keramikskärvor och lerkulor. Idag ligger Högsbo väl till i södra delen av Göteborgs centrum.

Filmen där Hampus Magnusson tar första spadtaget inleds med flygbilder ger en fin bild av läget vid Axel Dahlströms Torg med spårvagnshållplats, mataffär, bibliotek och annan service.

– Det är verkligen ett kanonläge för den här typen av bostäder i det allt populärare Högsbo, säger Marcus Svensson.

ByggVesta har sedan tidigare uppfört två fastigheter i Göteborg. Fastigheten på Nickelmyntsgatan förväntas stå klart för inflyttning under är 2021. Lägenheterna kommer att hyras ut av ByggVesta och vid färdigställande tillträder en fond inom Aberdeen Standard Investments som ny ägare.

 

 

 

 


 

 

 

 




Fastighetsinvesteraren Cromwell Property Group har bekräftat att Pontus Flemme Gärdsell (bilden) blir ny Nordenchef efter att han har haft rollen på interimsbasis sedan början av år 2020.

Under året har Pontus Flemme Gärdsell framgångsrikt ansvarat för Cromwells åtgärder mot COVID-19 i regionen samtidigt som han utvecklat och stärkt det lokala teamet. Detta innefattar de nyliga rekryteringarna av Sofia Sandh och Rickard Slagbrand som Investment Manager respektive Transaction Manager.

Pontus Flemme Gärdsell började hos Cromwell 2011 som Group Accountant för Sverige och blev två år senare Head of Finance i Sverige. Därefter blev han i början av 2017 utnämnd till Head of Finance för hela Norden.

Mark McLaughlin, Managing Director, Cromwell Europe, kommenterar:
– Pontus besitter en djup kunskap om den nordiska fastighetsmarknaden kombinerat med närmare tio års erfarenhet inom Cromwell. Hans befordran, tillsammans med de andra rekryteringarna vi har gjort, överensstämmer helt med vår övergripande målsättning att växa vårt fastighetsbestånd i regionen.

Pontus Flemme Gärdsell
tillägger:
– Under det senaste årtiondet har Cromwell förvaltat ett betydande antal fastigheter i Norden åt en rad olika investerare. Vi har kontinuerligt demonstrerat vår förmåga att verkställa våra investerings- och asset management initiativ, även under en utmanade tid som den vi nu befinner oss i med COVID-19-pandemin. Jag glädjer mig åt min nya roll, förstärkningen av vårt redan starka team samt alla de möjligheter som ligger framför oss”.

Pontus Flemme Gärdsell har en Master i Business och Economics från Lunds universitet. Innan han började hos Cromwell arbetade han för Deloittes under fem år.

I Norden har Cromwell kontor i Köpenhamn, Helsingfors, Malmö och Stockholm vid halvårsskiftet 2020. I Norden äger och förvaltar Cromwell totalt 46 kontors-, handels- samt industri/logistikfastigheter med en yta av över 329.000 kvm. Fastigheterna är uthyrda till 873 hyresgäster.

 

 

 


Invigningen av den nya Parklunden i Ryd, Linköping. förrättades av Victoria Parks vd Per Ekelund, Victoria Parks områdeschef Eleonor Biberg, samt kommunstyrelsens ordförande i Linköping Niklas Borg via en digital hälsning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Under fredagen den 20 november invigdes nya Parklunden i Ryd, Linköping. På uppdrag av Victoria Park har Strategisk Arkitektur genom nära dialog med alla aktörer möjliggjort en ökning om 65 procent nya bostäder och en tydligare stadsstruktur som bidrar till ett tryggare, livfullare och attraktivare Ryd. Projektet är ett praktexempel på hur bostadsbristen kan lösas genom förtätning och hållbar utveckling av miljonprogramsområden med långsiktigt sociala värden.

Strategisk Arkitektur har på uppdrag av Victoria Park sedan 2016 arbetat med förtätning av Kv. Ostbrickan 2 i miljonprogramsområdet Ryd, strax norr om Linköpings universitet. Området är konsekvent planerat med 888 befintliga bostäder i tvåvåningslameller med tydlig karaktär från mitten av 1960-talet.
Tidigt i projektet genomfördes täthetsstudier och studiebesök där en stor potential i Ryd identifierades. Idén om förtätning presenterades för Linköpings kommun, som visade sig ha ett stort intresse för fler bostäder i det här läget i staden.

Genom nära samarbete med Victoria Park och kommunens tjänstepersoner, samt jämte experter inom nyckelområden har ett effektivt och dialoginriktat planarbete bedrivits med tydliga målsättningar. Resultatet är en detaljplan som möjliggör en ökning av antalet bostäder med 65 procent.

– Vi har målmedvetet drivit detaljplane- och byggprojekteringsprocesserna med siktet inställt på rationell, ekonomisk byggbarhet och socialt hållbar komplettering av boendemiljön. Boende i Ryd kommer genom förtätningen att uppleva en tydligare stadsstruktur, vilket är en viktig del i utvecklingen av social hållbarhet i området, säger Andreas Fries, kundansvarig arkitekt och en av Strategisk Arkitekturs grundare.

Arkitekterna har lagt stort fokus på samspelet mellan gammalt och nytt i relationen mellan nya och befintliga hus, gaturummen och orienteringen i landskapet. Ambitionen är en förtätning med ett nytt förhållningssätt till gatan, samtidigt som det ursprungliga områdets 1960-talsstruktur och arkitektoniska kvaliteter omhändertas. De nya husen vänder entrélägen och fönster mot gator och stråk, vilket ökar trygghet och upplevelsen av ett mer stadsmässigt, befolkat och livfullt Ryd.

– De nya husen skänker förnyelse och ny charm till området, vilket i sin tur lyfter hela Ryd. Vi är väldigt nöjda med projektet och kommunens fina engagemang kring utvecklingen av nya bostäder kopplat till satsningen på Linköpings universitet, säger Per Ekelund, vd för Victoria Park.

Förutsättning för ett tryggare och trivsammare Ryd skapas med flexibla, modulära byggrätter, samt genom hantering av parkeringsfrågan. De 570 nya lägenheterna byggs på idag underutnyttjade parkeringsytor som förädlas med bostäder och gröna ytor utan att befintliga bostäders utsikt störs. All parkering kan lösas ovan mark; på markparkeringar samt parkering vid kantsten längs områdets gator.

Förtätningen möjliggör ett utökat och breddat lägenhetsutbud. Detta skapar ett attraktivare område som kan erbjuda flexibilitet över tid i form av boendekarriärer och anpassningar utifrån de boendes förändrade behov.

– För oss på Strategisk Arkitektur är den här typen av satsningar nödvändiga för att lösa bostadsbristen och en viktig del i utvecklingen av hållbara samhällen. Det handlar såväl om fysiska kvaliteter i befintliga och nya lägenheter, som mänskliga värden genom boendesocialt arbete och program för områdesutveckling, säger Andreas Fries.



tisdag, 24 november 2020 11:58

BistroBox invigt utanför Västerås

 

 

 


Archus uppdrag var att förvandla ett stort markområde intill motorvägen vid ett truckstopp intill E18, en liten bit efter Erikslunds shoppingcenter utanför Västerås.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En containerlikanande fasad och ett udda arkitektoniskt uttryck, blev lösningen som gör att den nya vägkrogen BistroBox skiljer sig ordentligt från traditionella vägkrogar och samtidigt ger Västerås ett nytt landmärke. BistroBox ligger vid ett truckstopp intill E18, en liten bit efter Erikslunds shoppingcenter utanför Västerås. Men det blir inte vilken vägkrog som helst. Designen är väldigt speciell, huset ser ut som en trave containrar, staplade på varandra och maten ska bli både hälsosam och nyttig!

Archus uppdrag var att förvandla ett stort markområde intill motorvägen vid en servicedepå till en attraktiv vägrestaurang. Uppdragets största utmaning låg i hur vägrestaurangen arkitektur skulle särskilja sig från den klassiska vägkrogsutformningen.

Resultatet blev en byggnad med containerfasad som, trots allt, passar väl in i miljön. Två riktiga containrar har använts, varav en på taket. För övrigt används sidor av containrar som fasader.

Den udda urbana arkitekturen gör att restaurangen ger ett ordentligt avtryck som särskiljer den från traditionella byggnader. Även restaurangens innehåll fortsätter att hålla löftet om att vara banbrytande, med en modern inredning och ett nyttigt matkoncept.

– Viktigt var att hitta ett koncept som skiljer sig markant från övriga ”vägkrogar”. Konceptet ska kännas unikt och på håll locka kunder med sin udda gestaltning, säger Andreas Kristoffersson, ansvarig för Inredning & koncept på Archus.



 

 

 


Bonnier Fastigheter fortsätter nu utvecklingen av kvarteret Munin i södra delen av genom att bygga Munin NXT omfattande 3.600 kvm kontor i ett av Uppsalas bästa kontorslägen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Under måndagen den 23 november 2020 togs ett symboliskt spadtag för Bonnier Fastigheters första nybyggnadsprojekt i Uppsala – Munin NXT. Projektet omfattar 3.600 kvm kontor i södra delen av city och det förväntas bli inflyttningsklart till sommaren 2022.

Vid spadtaget medverkade Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande Uppsala kommun, Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter och Anthony Norén, från Veidekke Entreprenad som är totalentreprenör för projektet.

Bonnier Fastigheter fortsätter nu utvecklingen av kvarteret Munin i södra delen av city genom att bygga Munin NXT i ett av Uppsalas bästa kontorslägen. Med hållbarhet i fokus skapas 3 600 kvm kontor, utrustade med bästa tänkbara service och teknik, där lokaler från 290 kvm och uppåt kommer att erbjudas. Byggnaden utvecklas energieffektivt med material som minskar både det direkta och indirekta miljöavtrycket – hela byggnaden är designad för en hållbar livsstil och kommer att certifieras enligt BREEAM nivå Excellent.

Samtidigt får det befintliga Muninhuset, som förvärvades 2018, ett lyft med inbjudande gemensamma miljöer både inomhus och utomhus, en bemannad gemensam reception och inspirerande mötesplatser.

– I Munin NXT kommer vi erbjuda kontorsmarknaden i Uppsala moderna kontor med de bästa tänkbara lösningarna. Ambitionen är att minimera vårt klimatavtryck i projektet samtidigt som vi skapar förutsättningar för våra hyresgäster att anpassa sina ytor i huset beroende på hur deras egen verksamhet förändras, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

Projektet beräknas vara klart för första inflyttning till sommaren 2022.

– Vi har stor brist på kontorsplatser i centrala Uppsala. När kontoren tas i bruk igen efter hemmajobbandet så behöver vi stå rustade. Fler arbetsplatser i bra lägen skapar fler jobb i Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande Uppsala kommun.

Företag och medarbetare har på rekordkort tid anammat nya digitala verktyg och arbetssätt, samtidigt som behovet av att träffa andra människor för att få till kreativa processer kvarstår.

– Arbetssätt och hur man använder kontoret har förändrats och kräver nu större flexibilitet där kontorets betydelse blir ännu viktigare när det gäller att mötas, kompetensöverföra samt rekrytera nya talanger. Munin NXT är planerat för att möta dessa behov, säger Lars Skoglund, marknadsområdeschef, Bonnier Fastigheter.

Bonnier Fastigheter i Uppsala
Bonnier Fastigheter etablerade sig i Uppsala år 2018 genom förvärvet av de välkända kontorsfastigheterna Stationsgallerian och Muninhuset. Under år 2020 kompletterades fastighetsbeståndet med kvarteret Cykelfabriken. Total uthyrbara yta i Uppsala uppgår för närvarande till cirka 60.000 kvm.

Bonnier Fastigheter, som är helägt av familjen Bonnier, bildades 1985 för att förvalta och utveckla Bonnierkoncernens fastighetsinnehav. Bolaget ska på utvalda delmarknader med lokal närvaro och ett långsiktigt engagemang förvärva, utveckla, förädla och förvalta fastigheter. Verksamheten bedrivs i tre affärsområden: Kommersiella Fastigheter, Bostad och Service. För närvarande äger och förvaltar bolaget fastigheter med en total yta om cirka 300.000 kvm, varav merparten är kommersiella fastigheter belägna i Stockholms innerstad och i Uppsala.

 

 

 

 


I september 2020 avtalade Järfälla kommun och Resona Utveckling om en markanvisning för kvarter 11, etapp IV i Barkarbystaden, omfattande 27.000 kvm BTA i ett centralt läge mitt emot Barkarbystadens tunnelbanestation.

 

 

 


New Property Retail & Development ska tillsammans med Resona utveckla och hyra ut det nya kvarteret i Barkarbystaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vid tunnelbanan Barkarbystaden uppför fastighetsutvecklaren Resona ett nytt kvarter i strategiskt bra läge om totalt cirka 27.000 kvm, varav cirka 6.000 kvm kommersiella lokaler. New Property Retail & Development har fått i uppdrag att tillsammans med Resona utveckla och hyra ut projektet. Cirka 4.500 kvm blir toppmoderna kontor och cirka 1.500 kvm lokaler i gatuplanet blir för handel, service och mat & dryck.

– Vi är ett fastighetsbolag som främst utvecklar bostäder, vilket gör det väldigt tryggt för oss att ha hittat en samarbetspartner som New Property Retail & Development som kan de kommersiella delarna, säger Sam Giertz, vd för Resona Fastigheter

– Barkarbystaden är ett modernt och trevligt område som nu växer fram i snabb takt. Bra mix av bostäder, kontor, skolor, restauranger och service. Precis vid den nya tunnelbaneuppgången är Resonas kvarter ett ”mixed-use” projekt som är utöver det vanliga, med inspirerande huskroppar och med ett komplett utbud av bostäder, kontor och ett levande gatuplan, säger Sofia Petzelius, vd/partner för New Property Retail & Development.

måndag, 23 november 2020 17:34

Wallenstam bygger idrottshall i Mölnlycke

 

 

 


Till sommaren 2021 kommer den nya idrottshallen i Mölnlycke Fabriker stå klar enligt plan. Foto: Rendering av Liljewall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Mölnlycke Fabriker bygger Wallenstam en helt ny idrottshall för gymnastik och trampolin åt Härryda kommun. Hallen på 1.800 kvm byggs i två separata delar för två av Härryda kommuns mycket aktiva klubbar, Pixbo Gymnastikförening och Sjövalla FK Trampolin. Till sommaren 2021 väntas hallen stå klar för att ta emot utövare och åskådare.

Mölnlycke Fabriker växer nu i genuina bruksmiljöer strax utanför Göteborg. Mölnlycke Fabriker kommer totalt sett omfatta drygt 600 nya lägenheter, kommersiella verksamheter, en ny arena och idrottshall. Nu pågår Wallenstams byggnation av 424 lägenheter i kvarteret Rosengången, Väven och Kvarnen. De första hyresgästerna i området välkomnas i början av december 2020 till kvarteret Rosengångens 123 hyreslägenheter.

– Nu i december månad välkomnar vi våra första bostadshyresgäster till Mölnlycke Fabriker, vilket känns fantastiskt roligt. Att som en del i helheten nu också bygga en ny idrottshall för två av kommunens aktiva föreningar skapar fler mötesplatser, aktivitet samt bidrar till mer liv och rörelse i den trivsamma bruksmiljön, säger Marina Fritsche, vice vd på Wallenstam.

Den 1.800 kvm stora hallen är specialanpassad för verksamheterna. Exempelvis sänks trampoliner ner 2,5 meter i golvet av säkerhetsskäl samtidigt som det är högt till tak, då gymnasterna ibland hoppar, skruvar, roterar 8-9 meter upp i luften. Installationer, armaturer och placering av ljus är också anpassade för att inte blända eller vara i vägen.

Exteriört kommer hallen att täckas av sedumtak och bidra till både grönska och trevlig utsikt för blivande bostadshyresgäster i området. Från områdets garage, som byggs precis i anslutning med solcellsmoduler i fasaden, kommer det att gå en gångväg genom idrottshallen och in till Mölnlycke Arena.

– Vi har i utvecklingen av området arbetat för att göra hela fabriksområdet mer tillgängligt, framkomligt och öppet för alla som bor, verkar i eller besöker Mölnlycke Fabriker. Det är en unik historisk miljö där vi bidrar till en sömlös väv av historia, idrott, hälsa och trygghet, säger Marina Fritsche.


 

 

 


Brf Fjällblicken, Riksbyggens andra etapp i området Luossavaara i Kiruna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kommer att skapas 2.000-3.000 nya jobb i Kiruna och Gällivare när LKAB storsatsar med en övergång till vätgasbaserad, koldioxidfri process för att tillverka järnsvamp. Riksbyggen har sedan tidigare en långsiktig plan att bygga cirka 250 nya bostäder i Malmfälten och välkomnar LKAB:s satsning.

– På Riksbyggen är mycket glada över satsningen LKAB gör och som kommer att få stor betydelse för hela regionen. Riksbyggen vill som långsiktig samhällsbyggare bidra till regionens tillväxt genom att fortsätta vårt framgångsrika byggande av hållbara bostäder i både Gällivare och Kiruna, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Riksbyggen har tidigare i år gett klartecken för byggandet av Brf Fjällblicken i Kiruna. Brf Fjällblicken är Riksbyggens andra etapp i området Luossavaara i Kiruna och inflyttningen är planerad att ske under våren 2022. I oktober var det inflyttning i Brf Midnattssolen på Repisvaara - Riksbyggens första bostadsprojekt i Gällivare i samband med samhällsomvandlingen

– Det är väldigt roligt att Riksbyggens första etapp i Gällivare nu är klar, ett viktigt bidrag i den pågående samhällsomvandlingen. Nästa planerade projekt i Gällivare är Brf Norrskenet längs Norskavägen. Här är tanken att uppföra nya bostadsrätter i varierande storlek med tilltalande läge nära både natur och centrumkärna, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad.

Brf Midnattssolen har ett fint läge vid foten av skidbacken Dundret, granne med skidspår och promenadstråk. Totalt handlar det om 40 lägenheter fördelade på två hus om vardera fem våningar. Brf Norrskenet är fortfarande under planeringsstadiet och alla detaljer är ännu inte satta.

År 2017 ingick Riksbyggen ett samarbetsavtal med LKAB i syfte att bygga 250 nya bostadsrätter i Gällivare och Kiruna över tid. Det handlar om ett långsiktigt arbete där Riksbyggen är en aktiv aktör i samhällsomvandlingen.