26 april 2024

Redaktionen

 

 

 

 


 

 

 

 


Rekryteringen av Anna Nygren (bilden) innebär att hon blir ny affärschef för hyresrätter och samhällsfastigheter inom Peab Projektutveckling Öst,  ett affärsområde för bostads- och fastighetsutveckling i Stockholm-Uppsala. Anna Nygren kommer senast från Svefa i en roll som senior transaktionsrådgivare.

– Vi kan se att denna del av vår verksamhet växer och har potential att växa mer de kommande åren. Efter strategiska överväganden bestämde jag mig för att vi behövde inrätta en ny tjänst, någon som kunde tillföra viktig kompetens och fokusera hundra procent på denna viktiga del av marknaden. Behovet av nya hyresrätter och samhällsfastigheter i vår region är de kommande åren enormt, säger Peter Lindwall, projektutvecklingschef för Öst Peab.

Anna Nygren
ska ansvara för affärsområdet hyresrätter och samhällsfastigheter i Peab Öst. Rollen kommer primärt kretsa kring att initiera, förvärva, utveckla, paketera, hyra ut och sälja projekt inom de två segmenten. Anna Nygren kommer senast från Svefa där hon de senaste fem åren innehaft en roll som senior transaktionsrådgivare med stort fokus på just samhällsfastigheter och byggrätter. Tidigare ansvarade hon för den strategiska renodlingen och utvecklingen av Jernhusens fastighetsportfölj samt hon har dessförinnan mångårig erfarenhet av transaktioner från Cushman & Wakefield och Tenant & Partner.

– Region Öst är en komplex marknad ur flera olika perspektiv. Där finns citylägen blandat med mycket mindre befolkade lägen, man skulle kunna säga att det är ett Sverige i miniatyr. Jag bedömer att min erfarenhet av kommersiella fastighetstransaktioner, som har innefattat många olika fastighetstyper och projekt av varierande storlek och komplexitet, passar utmärkt för den här rollen, säger Anna Nygren, tillträdande affärschef för hyresrätter och samhällsfastigheter för Peab Öst.

Anna Nygren tillträder tjänsten den 11 januari 2021.

fredag, 13 november 2020 12:46

Thomas Jalde lämnar Colliers för Savills

 

 

 

 


 

 

 

 


Affärsområdet Occupier Services på Savills förstärks med Thomas Jalde (bilden). Han kommer närmast från en tjänst som Director inom Corporate Solutions på Colliers International.

Thomas Jalde
har mångårig erfarenhet av hyresgästrådgivning och har, utöver sina 14 år hos Colliers, bland annat arbetat med uthyrning och förvaltning hos Wihlborgs, numer Fabege. Han är specialist inom strategisk rådgivning och hyresgästfrågor.

– Det är fantastiskt roligt att få in Thomas i teamet. Hans erfarenhet och kompetens är otroligt viktig för att utveckla våra affärer ytterligare och jag är säker på att han kommer att vara en stor tillgång för våra kunder. Dessutom känns det extra kul att kunna fortsätta växa i dessa annars så skakiga tider, säger Filip Lindmark, Head of Occupier Services på Savills.

– Occupier Services är ett affärsområde vi satsar hårt på och det känns otroligt glädjande att kunna presentera denna förstärkning av teamet med rekryteringen av Thomas. Vi ser fram emot att lägga i en ny växel till fördel för våra kunder, säger Jessica Gräsberg, Head of Agency på Savills.


 

 

 


SKB kommer att bygga 100 kooperativa hyresrätter i östra Skarpnäck, där det totalt blir omkring 700 nya bostäder. Bild: Lennart Johansson från Stockholms stad

 

 

 

 

 

 

 

 


Exploateringskontoret i Stockholm har tilldelat SKB en markanvisning i Skarpnäck. Det innebär att 100 kooperativa hyresrätter kommer att byggas i stadsdelsområdet.

Tomten ligger i södra delen av Skärgårdsskogen i östra Skarpnäck. Totalt byggs omkring 700 nya bostäder i området. Övervägande delen blir bostadsrätter, några äganderätter och cirka 175 hyresrätter, där 100 av dessa är kooperativa hyresrätter.


– Vi är mycket glada över att få bidra med kooperativa hyresrätter till Skarpnäck. Jag är övertygad om att ett samhälle mår bäst och blir långsiktigt hållbart när vi blandar olika upplåtelse- och bostadsformer som man gör här, säger Eva Nordström, vd för SKB.

Intresset att bygga i Skarpnäck var, enligt Stockholms stad, mycket stort och framförallt bland hyresrättsaktörerna där endast två kvarter var aktuella för anvisning.

– Att SKB fick ett av kvarteren är verkligen roligt för våra medlemmar och vi ser fram mot att skapa kreativa och långsiktigt hållbara lösningar för platsen, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef på SKB.

Bedömningen baserades bland annat på förståelse för platsens förutsättningar, anpassning till befintlig bebyggelse, kreativitet och hållbara lösningar. Som kooperativ bostadsförening fokuserar SKB på ett evigt ägande. Därför bygger föreningen med hög kvalitet, tar ett miljömässigt ansvar och vårdar fastigheterna med stor kunskap och omtanke.

– Vi möjliggör en hållbar livsstil och kvarteret i Skarpnäck kommer ha solpaneler, gröna tak, lättillgänglig cykelförvaring och gröna gårdar som bidrar till biologisk mångfald och lockar till socialt umgänge, säger Johan Jarding.   

SKB har funnits sedan 1916 och äger 146 fastigheter i Stockholms län. Föreningen är den största privata hyresrättsaktören i Stockholm med drygt 8.100 lägenheter i staden och i närliggande kranskommuner.


fredag, 13 november 2020 12:09

Oh Poké öppnar två restauranger i Uppsala

 

 

 


Gränbystaden, som ägs, förvaltas och utvecklas av Atrium Ljungberg, är Uppsalas största galleria där restaurangkedjan Oh Poké nu gör sin första etablering utanför Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oh Poké har tecknat avtal om etableringar i Uppsala, dels i Forumkvarteret, dels Gränbystaden galleria. Företaget tar ett nytt grepp på Poké bowl-trenden och har på två år öppnat femton restauranger, där etableringarna i Uppsala blir de första utanför Stockholm.

I början av 2019 öppnade den första Oh Poké i Stockholm och knappt två år senare finns hela femton restauranger, där etableringarna i Uppsala är de första utanför Stockholm. I Gränbystaden öppnas restaurangen den 13:e november och i Forumkvarteret veckan innan jul. Poké bowls är hälsosamma och smakrika skålar med ris, grönsaker och protein, ursprungligen fisk men det finns många varianter. Medgrundaren och entreprenören Sihaam Masae blev nyligen uppmärksammad av Tidningen Företagarna, för att ha en av Sveriges bästa idéer som företagare under 30 år.

– Vi ser fram emot att öppna i två bra lägen i Uppsala, säger Sihaam Masae, medgrundare Oh Poké. Dubbeletableringen ger goda synergieffekter. Vi vill att fler ska ha möjlighet att äta våra goda Poké bowls och uppleva den polynesiska värmen. 

Gränbystaden och Forumkvarteret ägs, förvaltas och utvecklas av Atrium Ljungberg. Medan Gränbystaden som innehåller Uppsalas största galleria, växer till en ny stadskärna med bostäder, kontor, service och upplevelser, utvecklas Forumkvarteret till ett urbant innerstadskvarter mitt i storstadsflödet i centrala Uppsala.

– Vi är mycket glada att Oh Poké öppnar på båda våra platser, säger Charlotta Gustafson, Head of Leasing på Atrium Ljungberg. Erbjudandet till våra besökare blir ännu bredare och Oh Poké lägger mycket fokus på upplevelsen.

Hyresavtalen med Oh Poké är så kallade gröna hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.

fredag, 13 november 2020 11:50

Catella säljer ett sjukhus i Vasa, Finland

 

 

 


Cofinimmo gör första investering i Finland i förvärvet av en sjukvårdsfastighet i Vasa centrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catella agerade som FinCaps finansiella rådgivare vid försäljning av en sjukvårdsfastighet i Vasa centrum.
Sjukhuset har hyrts ut till Mehiläinen med ett långt hyresavtal. Köparen är den internationella fastighetsinvesteraren Cofinimmo tillsammans med sin finska partner Mirabel Partners Oy. Cofinimmo är noterat på Euronext Bryssel och transaktionen är Cofinimmos första investering i Finland. Försäljningspriset är 20 miljoner euro, cirka 205 Mkr.


Sjukvårdsfastighet ligger i Vasas centrum, intill torget. En nybyggnad av ett medicinskt centrum i sex våningar pågår och det kommer att avslutas hösten 2021. Byggnadens totala yta blir cirka 4.200 kvm. Dessutom ingår i transaktionen ett parkeringshus med 52 platser.

Fastigheten har hyrts ut till Mehiläinen Oy i ett 20-årigt hyresavtal. Byggnaden kommer att omfatta lokaler för ett medicinskt centrum, företagshälsovård, sjukhus och tandvård. Fastigheten byggs av YIT Suomi Oy.






 

 

 


Norra Tornen är de högsta bostadshusen i Stockholms innerstad. Det första tornet, Innovationen, med 182 bostäder, färdigställdes under första kvartalet 2019. Det andra tornet, Helix, innefattar 138 bostäder som planeras att stå klart i december 2020. Inflyttningarna i Helix påbörjades sommaren 2020, med första inflyttning i slutet av juli 2020. De sista inflyttningarna planeras att slutföras i slutet på december 2020. Projektet Helix drivs tillsammans i ett  joint venture där Fastpartner och Slättö äger 50 procent.

 

 

 

 

 

 

 

 

För årets tre första kvartal gör Oscar Properties en förlust om –57,2 Mkr (23,7). Det som oroar i rapporten är att bolaget endast har likvida medel om 32,9 Mkr (70,8).

I niomånadersrapporten heter det att:
– Koncernens likvida medel uppgick den 30 september 2020 till 32,9 Mkr (70,8). Styrelsens bedömning är att bolaget behöver förstärka sitt rörelsekapital för att bolaget skall kunna fortsätta med sin verksamhet och fullgöra sina förpliktelser på kort och lång sikt. Dessa förpliktelser inkluderar genomförande av pågående och nystartade projekt, avslutande projekt i slutfasen, den löpande driften i allmänhet samt lösen av sedan tidigare förfallna leverantörsskulder.

Totala räntebärande skulder med förfallotidpunkt under den kommande tolvmånadersperioden uppgick per 30 september till 870 Mkr. Av dessa har dock obligationslånet om 312 Mkr förlängts till 2023 och resterande kortfristiga skulder förväntas till väsentlig del lösas i samband med färdigställande av projekt under 2021 samt avyttring av projektfastighet.

 

Som ett led i att etablera ett stabilare kassaflöde har avtal ingåtts om förvärv av en fastighetsförvaltningsportfölj, vilken kommer att bidra till ett positivt löpande kassaflöde framåtriktat. Detta tillsammans med en företrädesemission samt färdigställande av pågående projekt bedöms frigöra tillräckligt med likviditet för att bolaget ska kunna möta sina förpliktelser på kort och lång sikt. Förvärvet är avhängt av att nyemissionen om 325 Mkr genomförs enligt förväntan samt att finansiering av förvärvet i övrigt erhålls enligt plan.

Slutsatsen är att Oscar Properties måste få en godkänd nyemission om 325 Mkr för att förvärva SBB:s bestånd i bolaget Valerum för totalt 1,4 Mdr kr. Valerum äger 37 fastigheter, belägna i framförallt södra Sverige med hyresintäkter om 127 Mk och ett driftnetto motsvarande 82 Mkr.


Skulle åtgärderna om en nyemission, sålda färdigställda bostäder samt försäljning av en projektfastighet, misslyckas, är Oscar Properties framtid slut. I rapporten skriver bolaget:


Skulle de åtgärder som beskrivs inte falla väl ut och inte kunna genomföras kan det innebära att det föreligger en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten. Styrelsens bedömning är att det är mycket sannolikt att dessa åtgärder kommer att kunna genomföras och att fortsatt likviditet kan erhållas. Företagets finansiella rapporter har upprättats enligt antagande om fortsatt drift.

På grund av den svaga rapporten rasade aktien i Oscar Properties med drygt 11 procent till 0,50 kr. SF




torsdag, 12 november 2020 15:22

Datscha: Hög transaktionsvolym trots pandemin

 

 

 


Kristina Andersson analyschef på Datscha.

 

 

 

 

 

 

 

 


Trots pandemiutbrottet är det fortsatt högt tempo på den svenska transaktions-marknaden och intresset för fastigheter har ökat visar statistik från fastighetsinformations- och analysföretaget Datscha. Under årets tre första kvartal var den totala transaktionsvolymen för kommersiella fastigheter 138,5 miljarder, vilket är en ökning med två procent jämfört med rekordåret 2019. Även intresset från utländska investerare är fortsatt starkt där bland annat amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone gjort affärer för över 5 miljarder under perioden.

Förstaplatsen när det gäller geografiska marknader tar som vanligt Stor-Stockholm. Transaktionsvolymen uppgick till 48 miljarder under årets nio första månader, vilket dock är en minskning med 11 procent jämfört med samma period förra året. Stor-Göteborg seglar in på en andra plats med en andel om 9,5 procent av den totala transaktionsvolymen och tätt följt av Stor-Malmö på 8 procent. Sett till Sveriges landsdelar är det Norrland som överraskar och visar på en ökning med hela 31 procent i jämfört med fjolåret, då transaktioner för närmare 8,5 miljarder genomförts.

– En större affär är Magnolia Bostad som har sålt den första etappen av projektet Norra Kajen i Sundsvall till Heimstaden Bostad. Bygget omfattar utveckling av cirka 360 bostäder och bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 670 miljoner, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha

– Effekterna av Corona pandemin blir allt tydligare i Finland. Dystra siffror kan avläsas tre kvartal in på året på den finska fastighetsmarknaden. Under perioden uppgick transaktionsvolymen till cirka 40 miljarder och är en minskning med 19 procent i jämfört med samma period förra året. Transaktionstempot sett till antal affärer slutade på 119 affärer och det är det lägsta noteringen de senaste sju åren. Finland har haft hårda restriktioner för att förhindra smittspridning som troligen har påverkat fastighetsmarknaden i högre grad än i Sverige, säger Kristina Andersson.

 

 

 

 


 

 

 

 


Fastators innehavsbolag Studentbostäder i Sverige offentliggjorde den 26 oktober 2020 att bolaget börsnoteras genom ett samgående med börsnoterade Prime Living och där SBB, Fastator, Phoenix Insurance och Amasten blir största aktieägare och med en initial fastighetsportfölj med över 4.000 studentbostäder, en projektportfölj om över 2.000 studentbostäder och ett fastighetsvärde om 3,4 Mdr kr. Samgåendet är bland annat villkorat av en extra bolagsstämma den 26 november 2020. Studentbostäder i Sverige gör ett nyval vid en extra bolagsstämma med avsikt att utse Rebecka Eidenert (bilden), vd för Studentbostäder i Sverige, till ny vd för det nya sammanslagna bolaget.

Vidare meddelas att ledningsgruppen för det nya bolaget föreslås att bestå av Lars Wikström (fd vd för Prime Living) som CFO, Samira Mchaiter som förvaltningschef samt Camilla Thunmarker som projektchef.

– Som vd för Studentbostäder i Sverige sedan starten 2018 är det särskilt spännande att nu se bolaget ta stora kliv framåt. Både genom förvärv av befintliga fastigheter och nyproduktion kan SBS säkra boendet för fler studenter framöver framförallt på studieorter där behovet är som allra störst, menar Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Sverige.

Hon fortsätter:
– Hela branschen står inför paradigmskiftet att digitalisera och hitta nya sätt för modern förvaltning. SBS ser att förvaltning framöver kommer att handla om att hitta nya sätt för digital förvaltning och forma en verksamhet som kan möta framtida förändringar. Framåt kommer SBS fortsätta stärka upp organisationen, specifikt med att sätta en förvaltningsorganisation för att komma ännu närmare hyresgästerna, vidareutveckla och förbättra uthyrning och förvaltningen med fokus på en ännu bättre och mer effektiv process.
torsdag, 12 november 2020 13:26

Besqab bygger Sveriges första RAW-bostäder

 

 

 


Besqabs lägenheter i Rosendal, Uppsala, färdigställs inte fullt ut, vilket gör att nya bostäder kan erbjudas till ett lägre pris enligt konceptet RAW Property.

 

 

 

 

 

 

 



Ett nytt stycke bostadshistoria har skrivits i Uppsala, skriver Besqab i ett pressmeddelande. Det första spadtaget har tagits för RAW Rosendal – ett helt nytt bostadskoncept från RAW Property, ägt av Besqab. Konceptet går ut på att köparen bestämmer planlösning, ytskikt och interiör. Intresset är stort – över 60 procent av bostäderna är redan sålda.

– Det känns helt fantastiskt att ta spadtaget för Sveriges första RAW-projekt. Resan hit har varit lång och vi är tacksamma för förtroendet vi fått från Uppsala kommun, säger Oliver Thornton, vd för RAW Property.

RAW är ett helt nytt bostadskoncept i Sverige där köparen har full frihet över sina kvadratmeter.  Uppsala blev första stad där denna satsning görs, och responsen är positiv.

– Vi tyckte redan tidigt i processen att RAW Property hade en spännande idé, så vi var inte särskilt svårflörtade. Jag ser fram emot att komma tillbaka hit när huset är klart för att se hur alla satt sin egen prägel på sina hem, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Pålningen är redan igång och inflyttning beräknas ske hösten 2021.

– Det känns kul att utveckla det här projektet tillsammans med ett fantastiskt team, bland annat Johan Berg, Berg Thornton Arkitekter och totalentreprenören Reomti, säger Oliver Thornton. Fler RAW-projekt är planerade, bland annat i Linköping och i Stockholm.

Fakta om RAW Rosendal

Område: Rosendal i Uppsala. Antal lägenheter: 50. Storlekar: 29-170 kvm. Säljstart: Maj 2019. Planerad inflyttning: Tredje kvartalet 2021.

RAW Property erbjuder bostäder där den boende har frihet över sina kvadratmeter. Lägenheterna färdigställs inte fullt ut, vilket gör att nya bostäder kan erbjudas till ett lägre pris. Bakom det innovativa bostadskonceptet står Berg Thornton Arkitekter och Jeff Fastighetsutveckling. Besqab är huvudägare av RAW Property, och en aktiv ägare, främst genom styrelseordförande Albert Koistinen som utvecklar RAW.

 

 

 

 


 

 

 

 


Rekryteringen av Anders Hansén (bilden), som ny chef för Hyresgästrådgivning, Occupier Services, Sverige, innebär att CBRE fortsätter sin satsning för de nordiska marknaderna.

Nyligen tillkännagav CBRE utnämningar i sitt nordiska team. Sammantaget stärker det CBREs marknadsposition i Norden samt i respektive land.

Anders Hansén har arbetat på CBRE sedan maj 2015. Han är en uppskattad konsult och kollega i Sverige.
– Jag är mycket hedrad och full av både energi och idéer inför uppgiften att leda Occupier-teamet i Sverige. Vårt team består av professionella rådgivare som ofta får positiv feedback från våra kunder. Att arbeta över de nordiska gränserna kommer vara mycket uppskattat och värdefullt för oss men framförallt för våra kunder. Jag har arbetat på CBRE de senaste fem åren och jag har en tydlig plan för att hjälpa våra kunder på bästa sätt, säger Anders Hanén i en kommentar.

Anders Hansén ingår i den nya nordiska ledningen för teamet som arbetar med Occupier Services på nordisk nivå. Teamet är tillsatt för att möta kundernas behov och efterfrågan. Einar Schiefloe har utsetts för att leda arbetet inom Norden. Han kommenterar:
– Vi investerar mycket för att ge bästa service och rådgivning till våra kunder och marknaderna i alla nordiska länder. Vi har säkerställt att vi har experterna på plats för att leda och stärka Occupier-verksamheten och hjälpa våra kunder. Vi fortsätter vår resa för att bli marknadsledande inom detta område.

I en kommentar säger Patrik Kallenvret, Managing Director, CBRE Sweden:
– Våra kunder i Sverige och Norden efterfrågar stöd lokalt, men vill även få rådgivning, data och analyser om marknaden i hela Sverige och Norden. CBRE är unika med våra experter i hela Norden och därför var det naturligt och smidigt att möta kundernas behov genom att tillsätta ett team på nordisk nivå. Det känns så rätt att Anders ingår i det teamet, med hans erfarenhet och driv kommer vi ta stora steg framåt. Det känns lika rätt att Anders leder teamet i Sverige och jag är säker på att han, tillsammans med teamet kommer fortsätta ge den bästa rådgivningen på marknaden.