7 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Platzer bygger nu Gårda Vesta på Vestagatan i norra Gårda, Göteborg. Projektet omfattar 26.600 kvm fördelat på två torn om 25 respektive 14 våningar som sammanlänkas av en lägre byggnad. Första inflyttning sker i december 2020 och huset blir helt färdigställt under Q3 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejlers Sverige har tecknat ett 5-årigt hyresavtal med Platzer Fastigheter. Avtalet innebär att Gårda Vesta, Göteborgs första WELL-certifierade byggnad, når en uthyrningsgrad om 94 procent. Rejlers avtal omfattar 1.550 kvm i 2,5 våningsplan. CBRE var rådgivare i uthyrningen.

– Vi ser fram emot att flytta in i en modern fastighet, i en öppen miljö som främjar lärande och kreativitet, säger Jan Bengtsson, ansvarig för Rejlers kontor i Göteborg.

Platzer bygger nu Gårda Vesta på Vestagatan i norra Gårda, Göteborg. Projektet omfattar 26.600 kvm fördelat på två torn om 25 respektive 14 våningar som sammanlänkas av en lägre byggnad. Första inflyttning sker i december 2020 och huset blir helt färdigställt under Q3 2021.

Gårda Vesta är första byggnaden i Göteborg som arbetsplatscertifieras enligt WELL Building Standard. Certifieringen utgår från människans välmående och ställer höga krav inom tio olika områden som bland annat trygghet & gemenskap, sinne, kost och rörelse. De gemensamma ytorna utformas för samverkan och restaurangen får en tydlig prägel på hälsosam kost. Ett annat exempel är att de båda trapphusen blir ett totalt 41 våningar högt konstgalleri, som både uppmuntrar till rörelse och ger sinnet stimulans.

- Vi välkomnar Rejlers till Gårda Vesta och gläds åt att vi närmar oss fullt uthyrt hus när projektet går in i sista året av färdigställande, säger Mikael Dotevall, affärsområdeschef kontor på Platzer. Det visar på en fortsatt god efterfrågan på genomtänkta kontor med tydliga mervärden för användaren.

Övriga hyresgäster i Gårda Vesta blir Skatteverket, Länsförsäkringar i Göteborg och Bohuslän, Wasa Kredit, Länsförsäkringar Mäklarservice AB och Aros Kapital. I nuläget återstår enbart tre vakanta lokaler.




torsdag, 12 november 2020 12:17

Croisette öppnar kontor på Island

 

 

 


Styrmir Bjartur Karlsson, blir vd för Croisettes nya dotterbolag på Island.

 

 

 

 

 

 

 

 


Croisette Real Estate Partner har på fem år vuxit till över 50 medarbetare, fem affärsområden, fem kontor i Sverige – nu öppnar fastighetsrådgivaren ett kontor på Island, vilket blir Croisettes första kontor utanför Sverige.

Croisette fortsätter sin tillväxtfas och öppnar i december 2020 sitt första internationella kontor – på Island. Först på plats blir Styrmir Bjartur Karlsson, isländsk entreprenör och mäklare, bosatt i Reykjavik. Styrmir Bjartur Karlsson, som går in som Managing Director för dotterbolaget, har över två decenniers erfarenhet av att bedriva affärsverksamhet internationellt, varav han under sex år varit bosatt i Sverige.

– Det är en oerhörd lyckoträff att ha fått komma i kontakt med Styrmir, som visat sig vara en person perfekt för uppgiften att ta Croisette utomlands. Styrmir har inte bara det perfekta kontaktnätverket, han är dessutom en person som passar in i vår kultur, vår vision och våra tankar framåt. Det känns oerhört tryggt att få lägga ansvaret över vår framgång på Island på Styrmir, som delar precis vår ambition och naivitet kring vad som är möjligt, säger Per Svensson, CEO för och grundare av Croisette Real Estate Partner.

Lanseringen av Croisettes verksamhet på Island är den första i raden bland tilltänkta internationella etableringar. Island, som första land utöver Sverige, visar sig vara fullt av möjligheter för en nytänkande fastighetskonsult som Croisette. Inte nog med att det finns en dryg handfull noterade fastighetsbolag, men fastighetsrådgivare lyser också med sin frånvaro. Island är en modern ekonomi med en stark befolkningstillväxt, en ung och välutbildad befolkning och en hög digitaliseringsgrad. Dessutom rankas landet konsekvent bland världens bästa när det gäller välstånd, lycka och framförallt jämställdhet.

– Island är moget för en internationell aktörs entré på marknaden. Den isländska fastighetsbranschen har utvecklats snabbt de senaste tio åren i samband med den växande besöksnäringen och erbjuder mycket stora möjligheter när det gäller fastighetsutveckling och -transaktioner. Vi ser Croisettes entré på den isländska marknaden som en fantastisk möjlighet att bidra ytterligare till marknadens utveckling och öppna upp Island för ännu mer internationella investeringar. Jag är mycket hedrad att ansluta till Croisettes team och vi ser med tillförsikt på framtiden, säger Styrmir Bjartur Karlsson, CEO Iceland, Croisette Real Estate Partner.

– Det finns en hel del likheter med vår etablering från start i Malmö, en tillräckligt stor men oprioriterad marknad. För oss är det istället en väldigt prioriterad marknad och vi ser stora möjligheter till framtida synergier mellan länderna. Att landet i grunden sedan delar våra grundläggande värderingar är ett enormt plus, fortsätter Per Svensson.

Styrmir Bjartur Karlsson
är 42 år gammal och han har en examen i företagsekonomi från Reykjavíks Universitet. Han är dessutom en certifierad fastighetsmäklare. Han har över 20 års erfarenhet inom kommersiella fastigheter, både på Island och i Sverige samt en omfattande erfarenhet av internationell detaljhandel som direktör inom globala varumärken, i såväl frilufts- som modesegmenten.


torsdag, 12 november 2020 12:03

NCC bygger Lisebergs vattenpark för 700 Mkr

 

 

 


För cirka ett år sedan startades bygget av Liseberg Grand Curiosa Hotel, den första delen av Lisebergs expansionsplaner med upplevelsehotell och vattenpark. Nu påbörjas även byggnationen av vattenparken som får namnet Oceana och som beräknas vara färdigställd i början av 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NCC och Liseberg har nu tecknat kontrakt för utbyggnaden av nöjesparkens nya vattenpark. Uppdraget sker via utvecklingsbolaget Liseberg Skår AB och ordervärdet uppgår till cirka 700 Mkr.

Uppdraget är en del av NCC:s partneringavtal med Liseberg som inleddes 2018. För cirka ett år sedan startades bygget av Liseberg Grand Curiosa Hotel, den första delen av Lisebergs expansionsplaner med upplevelsehotell och vattenpark. Nu påbörjas även byggnationen av vattenparken som får namnet Oceana.

– Det blir en storslagen vattenupplevelse, olik allt annat som finns på marknaden i Skandinavien idag. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda den här typen av upplevelser inomhus och därmed anpassade för vårt svenska klimat, säger Thomas Sjöstrand, vd för Lisebergs Jubileumsprojekt.

Oceana kommer att bli cirka 13.600 kvm stort med en badyta om cirka 6.000 kvm inomhus och 4.000 kvm utomhus. Oceana kommer att få 14 åkattraktioner varav fyra större vattenattraktioner, en vågpool, familjeflod samt vattenlek för olika åldrar. Vattenparken kommer att rymma cirka 1.750 personer som mest.

Det kommer även att byggas café, butik, restaurang, omklädningsrum och reception i byggnaden som får ett plan för bad, källarplan samt ett torn på 40 meter som innehåller de fyra största attraktionerna.  

– Vattenparken blir ett fantastiskt tillskott till Göteborgs upplevelseutbud och det är mycket glädjande att vi nu kan starta byggnationen. NCC:s badhuskompetens och ett nära partneringsamarbete med Liseberg har varit avgörande i detta komplexa arbete. Det inger också stort hopp om ljusning framåt av att se Lisebergs vilja att driva igenom projektet trots en svår tid för turistnäringen, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef för NCC Building Sweden.

Byggnationen av vattenparken inleds omedelbart och den beräknas vara färdigställd i början av 2024.

Affären om cirka 700 Mkr orderregistreras i fjärde kvartalet 2020 i affärsområde NCC Building Sweden..

 

 

 


Rickard Kennedy, operativ chef för Skanska USA Building.

 

 

 

 

 

 

 



Skanska tecknar kontrakt om kontorsförbättringar i västra USA för cirka 198 miljoner dollar cirka 1,7 Mdr kr. Kontraktet, som är ett joint venture med Skanska Balfour Beatty, är värt 395 miljoner dollar. Skanskas del av kontraktet är värt 198 miljoner dollar, cirka 1,7 Mdr kr, vilket kommer att ingå i orderingången för Skanska USA i fjärde kvartalet 2020.


Byggnadsarbetena pågår och är planerade att vara klara under fjärde kvartalet 2023.

Skanska är ett av de ledande bygg- och projektutvecklingsföretagen i USA, specialiserat inom husbyggnad för företag, infrastrukturbyggande samt utveckling av kommersiella fastigheter i utvalda städer. Skanska USA omsatte 74 Mdr kr under år 2019 och hade cirka 7.900 anställda i sin verksamhet.

onsdag, 11 november 2020 14:25

K2A bygger 200 bostäder i Sköndal

 

 

 


I stora Sköndal ska K2A bygga cirka 200 hyres-, student-, ungdoms- och seniorbostäder i fem byggnader med en uthyrningsbar yta om cirka 7.500 kvm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB  har tecknat aktieöverlåtelseavtal om att via bolag förvärva tre fastigheter för byggnation av cirka 200 bostäder i ”Framtidens Stora Sköndal”, ett omfattande stadsdelsutvecklingsprojekt söder om Stockholm. Säljare är Sköndal Framtidsutveckling AB. Överenskommelsen innebär också startskottet för ett fördjupat strategiskt samarbete avseende utvecklingen av stadsdelen med fokus på social och miljömässig hållbarhet. K2A kommer nu att påbörja planarbetet som förväntas antas i andra kvartalet 2022. Transaktionen baseras på ett fastighetsvärde om cirka 62 Mkr.

På fastigheten avser K2A bygga cirka 200 hyres-, student-, ungdoms- och seniorbostäder i fem byggnader med en uthyrningsbar yta om cirka 7.500 kvm. Bostäderna kommer att uppföras med trästomme och miljöcertifieras enligt Svanen. Bostäderna bedöms därtill bli klassificerade som ”Dark green”, den högsta miljöklassificeringen enligt CICERO:s metodik, som även ligger till grund för klassningen av K2A:s ramverk för gröna aktier.

– Vi ser fram emot att ha med oss K2A i den fortsatta utvecklingen av Framtidens Stora Sköndal. Då vår ambition är att skapa en stadsdel för många ser vi speciellt fram emot deras erfarenhet och vilja att bygga bra bostäder för en bred målgrupp. Här behövs det fler bostäder. Viktigt är också att vi delar målsättningen att bygga en stadsdel med social och miljömässig hållbarhet som ledstjärna, säger Tomas Krywult vd och fastighetschef på Stora Sköndals Framtidsutveckling

– Vi är imponerade av Stora Sköndals Framtidsutvecklings arbete med social hållbarhet och vi är väldigt stolta över att vara först ut med att bidra till att utveckla huvudområdet i Framtidens Stora Sköndal, en satsning som bygger på en levande integrerad stadsdel med stort fokus på social och miljömässig hållbarhet. K2A har länge haft ett bra samarbete med Stiftelsen Stora Sköndal, som redan hyr lägenheter och en gruppbostad av oss i Vällingby. Parterna har gemensamma värderingar och värnar om att projektet ska innefatta en strategisk samverkan avseende ett hållbart tänk i alla delar. Genom de byggrätter vi nu förvärvar i etapp 2A kommer cirka 200 nya gröna bostäder att byggas som en del av detta spännande stadsdelsprojekt, kommenterar Johan Knaust, för K2A.


onsdag, 11 november 2020 14:17

SEPREF Q4 2020: Fortsatt hyresfall år 2021

 

 

 


Gästbloggare Karin Witalis har skrivit en kort summering av den senaste SEPREF-rapporten på CBRE:s Sveriges Fastighetsblog

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Enligt CBRE:s gästbloggare Karin Witalis har hyrorna gått upp efter förra kvartalets dipp. SEPREFs senaste konsensusprognos indikerar att kontorshyrorna i Stockholm, Göteborg och Malmö nu är tillbaka på samma nivå som under Q2 2020. Det är hyra för kontor i bästa läge (prime office rent) som prognosen avser. Hyresökningen var cirka 3 procent jämfört med föregående kvartal Q3, som innebar en dipp i kurvan. Trots det senaste kvartalets återhämtning når hyresnivån inte upp till den toppnivå som uppmättes under början av året.

Fortsatt dyster syn på ett års sikt

Hyresprognosen på ett års sikt visar på en fortsatt negativ marknadssyn, om än mindre negativ jämfört med den prognos som gjordes före sommaren. Då förväntade sig majoriteten av de svarande sjunkande kontorshyror i alla tre storstäderna, och inte någon förväntade sig stigande hyror på ett års sikt. I den senaste undersökningen har andelen som förväntar sig sjunkande hyror det kommande året fortsatt att minska, och i alla tre storstäderna finns det en grupp svarande som ser framför stigande kontorshyror på ett års sikt.

Stabila avkastningskrav närmaste året
Beträffande direktavkastningskrav för kontor (prime office yield) har nivån justerats nedåt något i Stockholm, men förblivit stabil i Göteborg och Malmö. Prognosen på ett års sikt indikerar ett fortsatt stabilt marknadsläge. I Malmö är det hela 90 procent av de svarande som bedömer att avkastningskraven ligger still nästa år. Motsvarande andel är 88 procent för Stockholm och 80 procent för Göteborg. I SEPREFs undersökning är det inte någon som förväntar sig sjunkande avkastningskrav under 2021.

 

 

 


Kanozi är ansvariga för inredningen av Vasakronans satsning på co-working i projektet Sergel Arena i det nya Sergelhuset.

 

 

Det nya Sergelhuset, på Sveavägen i Stockholm, har ritats av Marge arkitekter och Equator Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Satsningen på co-working i Sergel Arena för Vasakronan blir en smart och flexibel förlängning av det egna kontoret med bästa cityläget vid Sergels Torg i Stockholm. Kanozi Inredning & Design har ritat interiör och entréer för Sergel Arena i det nya Sergelhuset på Sveavägen i Stockholm.

Kvarteret som utgör nya Sergelhuset uppfördes från början åt Skandinaviska Enskilda Banken och utvecklingen av Sergels torg på 60-talet. Kanozi Inredning & Design har flirtat med platsens historia och behållit delar av den tidigare inredningen som ett medvetet val och hållbarhetstänk. Originaldetaljer och konstverk från tidigare livsepoker har bevarats och fått nytt liv i de nya välkomnande och inkluderande lokalerna. Med varma, taktila material och oväntade kombinationer av inredning, har en omfamnande atmosfär skapats som en vill stanna kvar och vistas i.

Inredningsdesignen har främst fokuserat på människans välbefinnande, smart teknik och flexibilitet för en varierande vardag, oavsett om en behöver jobba i större grupper eller i enskildhet, här finns arbetsplatser för alla. Förutom den fysiska designen, har stor vikt lagts på att tillfredsställa människans alla sinnen – ljud, ljus och doft har fått ta stor plats för att förstärka upplevelsen på Sergel Arena.

– Det har varit ett otroligt spännande projekt för oss att jobba med. Vi har verkligen uppskattat samarbetet med alla duktiga projektörer, konsulter och entreprenörer. Dessutom har vi haft en nytänkande kund som visat ett stort engagemang genom projektets gång. Jag tror att alla som har varit involverade i Sergel Arena har blivit inspirerade och motiverade till att leverera en genomtänkt slutprodukt med hög kvalitet för att förverkliga Vasakronans framtidsvision om en supermodern och kreativ arbetsplats, säger Thea Foss Henriksen, inredningsarkitekt på Kanozi Inredning & Design.

Kanozi har varit ansvariga inredningsarkitekter och Ciceron Projekt har ansvarat för hyresgästens projektledning genom hela projektet.


– Vi har tidigare jobbat med Vasakronan för andra projekt i bland annat i Uppsala, Stockholm, Malmö och Göteborg. Vi är såklart oerhört stolta över att ha fått fortsatt förtroende med att arbeta vidare med fler och mycket större projekt. Sergel Arena i centrala Stockholm är ett av dessa prestigeprojekt, säger Lisa Jonsson, arkitekt och huvudägare på Kanozi Arkitekter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

l
onsdag, 11 november 2020 12:57

Nya vårdbyggnader på Kungälvs sjukhus

 

 

 


År 2013 vann Swecos arkitekter tillsammans med Aart Arkitekter tävlingen för om- och tillbyggnaden av Kungälv Sjukhus i Göteborg. Nu är den första vårdbyggnaden klar där visionen har varit att utforma en byggnad som främja patientens tillfrisknande och som ger en känsla av omtanke och trygghet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I september genomfördes slutbesiktning och entreprenaden godkändes för de nya vårdbyggnaderna för somatisk vård på Kungälvs sjukhus. Det är den andra delen av ett omfattande bygg- och utvecklingsprojekt som Västfastigheter uppfört i Kungälv. Totalt omfattar de nya vårdbyggnaderna cirka 33.000 kvm och erbjuder 280 nya vårdplatser. Nu lämnas byggnaden över till verksamheten.

–  Vi som jobbat med projektet är stolta över att inom utsatt tid kunna lämna över nya, moderna lokaler till verksamheten i Kungälv. Det har varit ett roligt och väl intrimmat projekt där beställare, entreprenör och verksamhet arbetat tätt tillsammans, säger Daniel Dåverhög, projektledare på Västfastigheter.

Det nya huset är ritat av Sweco, som 2012 vann regionens arkitekttävling för projektet. Skanska Sverige AB har varit generalentreprenör. Materialvalen på utsidan är enkla, robusta och moderna. Fasaden på de nya vårdbyggnaderna har fått en egen identitet, medan de övriga är vita och på så vis knyter samman befintligt med nytt. I de nya lokalerna får patienterna rum med generösa fönster och från många av dem ser man ut över vacker natur.

– De nya vårdbyggnaderna på Kungälvs sjukhus är utvecklade och anpassade för att motsvara de krav som verksamheten ställer på moderna arbetssätt och vårdhygien. Dessutom har vi uppfört en ny försörjningsbyggnad för att höja sjukhusets tekniska standard och öka robustheten när det gäller teknisk försörjning, säger Roger Olausson, fastighetschef på Västfastigheter.

Byggnadsarbetena inleddes under 2016. Första delen färdigställdes 2019 och togs i bruk under hösten för ett år sedan. I och med att entreprenaden godkändes vid slutbesiktningen lämnas byggnaden nu över till verksamheten. Byggnaden är projekterad för att nå Miljöbyggnad Guld.


 

 

 


Peabs och Fojabs vinnande förslag: Den hemliga trädgården, blir ett bostadskvarter med stort fokus på social hållbarhet i Jönköping. Kvarteret får en högre andel små lägenheter än ett konventionellt bostadsprojekt, cirka 45 procent av bostäderna är 1 rok. Det möjliggör för unga att få ett eget boende till en rimlig kostnad. Bild: Fojab

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillsammans med Peab har Fojab utvecklat det vinnande förslaget för markansvisningstävlingen om ett nytt kvarter i Jönköping. Förslaget är ett bostadskvarter med stort fokus på social hållbarhet, publika verksamheter och inbjuder till boende för hela livet.

I april 2020 bjöd Jönköpings kommun in till en markanvisningstävling för att utveckla kvarteret Öljetten i nya stadsdelen Skeppsbron i Jönköping. För markanvisningen fanns ett klart och tydligt mål; en stark och tydlig idé om socialt hållbar stadsutveckling och hur man skulle låta det prägla kvarteret.

Det vinnande förslaget, Den hemliga trädgården, blir ett bostadskvarter med stort fokus på social hållbarhet. Ambitionen i projektet har varit att skapa ett kvarter som inbjuder till boende för hela livet. Förslaget innefattar olika typer av bostäder som är anpassningsbara efter livssituationen. Särskilt fokus har lagts på att möta ungas behov av eget boende, trygghet och social möten. Bland annat får kvarteret en högre andel små lägenheter än ett konventionellt bostadsprojekt, cirka 45 procent av bostäderna är 1 rok. Det möjliggör för unga att få ett eget boende till en rimlig kostnad.

– Vi är jätteglada över att vara med och skapa kvarteret Öljetten tillsammans med Fojab. Det är glädjande att Jönköpings kommun har en så hög ambitionsnivå vad gäller social hållbarhet. Vår ambition är att skapa ett tryggt, socialt hållbart och spännande kvarter som inbjuder till boende i alla åldrar. Det skall bli ett kvarter att mötas och umgås i. Vi har en utmaning i vår bransch att hitta lägenhetslösningar som är mer flexibla med hänsyn till livets olika skeden än de traditionella 1:orna, 2:orna och 3:orna. Det hoppas vi kunna ge prov på här, säger Annike Thorén, distriktschef på Peab.

Kvarter Öljetten är ett klassiskt stadskvarter som bygger på enkla volymer i en robust stomme. Kvarteret ges olika karaktärer vilket ger förutsättningar för bottenvåningar som spiller ut på gatan och olika sociala funktioner som tillförs stadslivet. Hälsa, rörelse och gemensamma platser för aktivitet har varit viktiga aspekter i gestaltningsförslaget. Kvarteret får många publika verksamheter och sociala funktioner såsom gästlägenhet, tvätt lounge, coworking och cykelverkstad. Utöver detta finns ”Den hemliga trädgården”, fickparken, som är en lummig, grön oas dit Jönköpingsborna bjuds in. Det privata gårdslivet lyfts upp på taket där möjlighet ges till odling, fysisk aktivitet och vardagsrörelse.

Juryns motivering

”Den hemliga trädgården är ett väldigt genomarbetat och fint förslag som har många grundkvaliteter i struktur, gestaltning och bostäder och som passar väl in i idén om vad Skeppsbron ska vara i framtiden. Vinnarförslagets styrka i frågan om social hållbarhet handlar framförallt om fokus på ungas boende och viljan att engagera unga i utformningen av kvarterets gemensamma miljöer. Det finns också ett spännande fokus på hälsa och rörelse i förslaget, även detta en central fråga i en tid av ökat stillasittande bland just unga”

onsdag, 11 november 2020 12:19

Hemsö bygger om fd korvfabrik till skola

 

 

 


Fastigheten Kadetten på Karlbergsvägen 77 i Stockholm byggs om till gymnasieskola. Bild: Tengbom

 

 

Gårdsbild med växthus. Bild: Tengbom

 


 

 

 

 

 

 

 

Öppen interiör. Bild: Tengbom


Drönarbild på Kadetten på Norrmalm i Stockholm.


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hemsö har sedan tidigare förvärvat fastigheten Kadetten på Karlbergsvägen 77 i Stockholm som nu kommer att konverteras till en modern gymnasieskola. Ett 12-årigt hyresavtal har tecknats med skolkoncernen AcadeMedia för hela fastigheten. Fastigheten är en före detta korvfabrik, som nyligen använts bland annat till kontor, belägen på Karlbergsvägen 77, kommer att omvandlas till en modern skolbyggnad.

I byggnaden skapas en ljusgård som blir en naturlig samlingspunkt och skolans hjärta samt en tillhörande innergård med ett orangeri. Dessutom skapas en ny välkomnande huvudentré och nya grönytor på framsidan. Projektet har stort hållbarhetsfokus med återbruk, återvinning och höga energimål som fokuspunkter. Fastighetens uthyrbara yta uppgår i dagsläget till cirka 11.400 km.

– Vi är mycket nöjda över att kunna starta det här projektet och omvandla fastigheten för utbildningsändamål. Behovet av gymnasieplatser är stort i Stockholm och här vill vi bidra. Att kunna omdana en befintlig äldre byggnad från 1960-talet istället för tidigare planer att riva den, ger också en stor positiv klimatvinst, säger Johan Einarsson, projektutvecklare på Hemsö.

Efter ett konstruktivt och kvalitativt samarbete med Stockholms stadsbyggnadskontor samt Tengbom arkitekter har en ny detaljplan nu vunnit laga kraft, som stödjer skoländamål långsiktigt. Stockholms Stad bedömer att det kommer behövas ytterligare 15 .00 nya gymnasieplatser i Stockholms län fram till år 2027.

– Vi är glada att kunna bidra med fler gymnasieplatser i Stockholm för att möta de växande elevkullarna. Vi har länge sett ett ökat intresse för Sjölins gymnasieskolor som erbjuder de mest sökta programmen, därför är det utmärkt att skolan i Vasastan nu får plats att växa, säger Jens Eriksson, segmentschef för AcadeMedias grund- och gymnasieskolor.  

Sjölins gymnasium kommer att evakuera sin verksamhet under ombyggnationen och flyttar till temporära lokaler på Sveavägen 34, före detta Berghs School of Communication.

Den totala ytan i fastigheten fördelas på sju våningar ovan mark, samt souterräng- och källarplan. Även matsal och salar för idrott kommer kunna inrymmas i de undre planen. Byggstarten beräknas ske i sin helhet under första halvåret 2021 och skolan kommer att stå klar till höstterminen 2022. Entreprenör för ombyggnationen är Novogruppen.