19 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Illustration för Vårby udde i Huddinge.

 

 

Visionsbild för Väsjön i Sollentuna.

 


 

 

 

 

 

 

 

Visionsbild för Orminge i Nacka kommun.


Visionsbild för Drottninghög i Helsingborg.



Visionsbild för Hasseludden i Nacka.

 

 

 

 

 

Visionsbild för Norrsken i Östersund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB och Magnolia Bostad bildar ett JV-bolag, där parterna äger hälften var av detta bolag, för utveckling av förvaltningsfastigheter. JV-bolaget förvärvar fem projekt omfattande cirka 2.550 hyresrätter från Magnolia Bostad och SBB. SBB köper även två äldreboenden belägna i Nacka och Östersund från Magnolia Bostad.

SBB säljer ett projekt i Norrköping till det gemensamt ägda JV-bolaget, och Magnolia säljer fyra projekt belägna i Huddinge, Nacka, Sollentuna och Helsingborg. JV-bolaget kommer att ansvara för den framtida finansieringen av uppförandet.

SBB köper samtidigt två projekt med äldreboenden som är belägna i Östersund och Nacka från Magnolia Bostad. Projektens bedömda fastighetsvärde vid färdigställande uppgår totalt till cirka 470 Mkr.


Magnolia Bostad kommer att ansvara för projektledning av samtliga projekt inom såväl JV-bolaget som de sålda äldreboendena till dess fastigheterna är färdigställda. Äldreboendena kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver eller motsvarande.

– Med denna affär stärker SBB sin position som största privata ägare av reglerade hyresrätter i Stockholm. Vi har en uttalad ambition att utifrån kommunernas behov bygga nya bostäder och samhällsfastigheter, både för egen förvaltning och genom joint ventures. SBB och Magnolia Bostad utvecklar sedan tidigare hyresrätter i Nykvarn, och vi ser fram mot att nu fördjupa vårt samarbete i detta nya JV, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

Magnolia Bostad säljer fyra projekt som är belägna i Huddinge, Nacka, Sollentuna och Helsingborg till JV-bolaget. Projektet i Huddinge omfattar cirka 1.800 bostäder och försäljningen är villkorad av lagakraftvunnen detaljplan vilket förväntas erhållas 2023. De tre övriga projekten har lagakraftvunna detaljplaner och omfattar sammantaget cirka 500 bostäder som beräknas färdigställas 2023. Det projekt som förvärvas från SBB är beläget i Norrköping. Ambitionen med JV-bolaget är att växa genom fler förvärv över tid. Resultatpåverkande värdeförändring i JV-bolaget uppstår i takt med att projekten marknadsvärderas.

– Det är mycket roligt att vi nu fördjupar vårt samarbete med SBB som långsiktiga partners. Med detta JV-bolag tar vi ett kliv framåt i vår utveckling av fastigheter för egen förvaltning, säger Fredrik Lidjan, vd för Magnolia Bostad.

Wigge & Partners har agerat legal rådgivare till Magnolia Bostad och Wistrand Advokatbyrå har agerat legal rådgivare till SBB. Bernström & Partners har varit transaktionsrådgivare i affären.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


tisdag, 10 november 2020 14:39

SKB bygger 114 bostäder i Bromma

 

 

 


I utkanten av Nockebyskogen, utmed Drottningholmsvägen och nära Nockebyhov villaområde, finns ett fält med historiska anor från Gustav III:s tid. Här bygger SKB kvarteret Skrönan bestående av sex flerbostadshus med sammanlagt 114 lägenheter i storlekar från 2 rok om 53 kvm till 6 rok om 129 kvm. Foto: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

 

 

 

 

 

 

 



Nu har SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, tagit ett spadtag för 114 lägenheter i Nockeby, Bromma. År 2022 står de sex flerbostadshusen utmed Drottningholmsvägen klara för inflyttning.

– Husen byggs i fyra våningar med en femte indragen våning, vilket ger en horisontell form som förstärker känslan av stadsvilla. Husen smälter därmed fint in i området och fungerar som en länk mellan skogen och den lägre villabebyggelsen. Vi bygger också med största respekt till några orubbliga grannar. För samtidigt som vi bygger nytt, bevarar vi områdets gamla hundraåriga ekar och den ovanliga de Geer-moränen från istiden, säger SKBs vd Eva Nordström.

Nu har den första bottenplattan gjutits och mer grundläggning som sprängning och pålning ska göras. Här pågår även arbetet med att bygga en ny gata från Åkeshovsvägen och Gustav IIIs väg som ska gå parallellt med Drottningholmsvägen innanför den befintliga cykel- och gångvägen.

Spadtaget för kvarteret Skrönan genomfördes med endast ett fåtal närvarande och spelades in för att föreviga tillfället, se gärna filmen på SKBs LinkedInsida eller på Instagram.

Arkitekturen blir enkel, proportionerlig och tidlös om än med en blinkning till 1930-talets funkisarkitektur, som är vanlig i området. Husen blir putsade i en ljust sandfärgad kulör där fönster och smidesräcken kontrasterar i en varmt bronsfärgad ton.

Bakom och mellan byggnaderna bildas mindre bostadsgårdar med naturkaraktär i direkt anslutning till skogen. Gårdarna mellan husen är på grund av terrängen något upplyfta från gatunivån och ansluter naturligt mot Nockebyskogen.

SKB är en kooperativ hyresrättsförening med 90.000 medlemmar. Med fler än 8.000 lägenheter i huvudstaden och fem närliggande kommuner är SKB den största privata hyresrättsaktören i Stockholm. Den verkställande organisationen i SKB har drygt 130 medarbetare och drivs på företagsmässiga villkor som en ekonomisk förening.


 

 

 

 


 

 

 

 


Rekryteringen av Martin Sandgärde (bilden), idag chef för handel i Stockholm på Vasakronan, innebär att han efterträder Bo de Besche, som nyligen tillträdde rollen som Vasakronans regionchef för Uppsala.

Martin Sandgärde
har en bakgrund som civilingenjör från KTH. Han började på Vasakronan år 2010 som biträdande fastighetschef och han blev därefter affärsutvecklare för handel. Under en period var han fastighetschef, innan blev chef för handel i Stockholm.

– Martin har under sina tio år på Vasakronan visat att han har en affärsmässighet och ett erkänt gott ledarskap. Han kommer med sin erfarenhet och kompetens att bidra till att driva utvecklingen i affärsområde Nord vidare på ett bra sätt, säger Ronald Bäckrud, regionchef Stockholm.

Vasakronans region Stockholm består av fyra affärsområden, City, Nord, Syd och Öst.  Affärsområde Nord omfattar ett bestånd motsvarande ett värde om cirka 17 Mdr kr, bestående av fastigheter i främst Solna, Sundbyberg och Kista.

Martin Sandgärde tillträder sin nya tjänst den 1 december 2020.


 

 

 


Fastpartner har tecknat ett hyresavtal med Arlandastad Bil AB är på 10 år och som även innebär uppförande av en ny bilhall på cirka 2.800 kvm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fastpartner har tecknat två hyresavtal i Arlandastad med Cramo AB och Arlandastad Bil AB. Dessa uthyrningar innebär en vidareutveckling av fastigheten Märsta 24:4, där befintliga byggnader renoveras samt att en ny byggnad uppförs på fastigheten.

Hyresavtalet med Cramo AB avser cirka 7.500 kvm lager, kontor och utbildningslokaler samt cirka 15.000 kvm uppställningsyta.
Anläggningen blir Cramos största liftcenter i regionen. Hyresperioden är 10 år med inflyttning i början av år 2022. Anpassningar av lokalen kommer att påbörjas omgående vilket kommer att lyfta den befintliga fastigheten såväl interiört som exteriört.

Hyresavtalet med Arlandastad Bil AB är på 10 år och innebär uppförande av en ny bilhall på cirka 2.800 kvm.
Projektet har påbörjats och färdigställs med inflyttning andra kvartalet nästa år. Hyresgästen skall bedriva nybilsförsäljning av person- och transportbilar.

– Det är mycket glädjande för Fastpartner att kunna presentera två betydande uthyrningar i vårt företagskluster i Arlandastad. Trots utmanande tider är efterfrågan god på dessa typer av ytor. I och med uthyrningarna är den befintliga byggnaden fullt uthyrd och vi har även lyckats vidareutveckla fastighetens stora markyta, säger Patrik Arnqvist, regionchef på Fastpartner.

– Det är också glädjande att Fastpartner i och med dessa två projekt kommer ett steg närmare målet om att 80 procent av fastighetsvärdet skall vara miljöcertifierat till år 2025. Både Cramos och Arlandastad Bils lokaler kommer att miljöcertifieras med målet att uppnå miljöcertifieringen Miljöbyggnad Silver, avslutar Andreas Ågren, förvaltare på Fastpartner.

 

 

 


SBB:s köp på Morö Backe i Skellefteå omfattar 766 hyreslägenheter och 123 lägenheter som hör till gruppboenden inom vård och omsorg.

 

 

 

 

 

 

 



Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB,  har tecknat avtal med Skellefteås allmännyttiga fastighetsbolag, Skebo, om förvärv av Skebos hyres- och samhällsfastigheter på Morö Backe till ett överenskommet fastighetsvärde om cirka 1,3 Mdr kr. Affären omfattar 766 hyreslägenheter och 123 vård- och omsorgslägenheter. SBB kommer tillsammans med kommunen att ta fram byggrätter för att investera ytterligare cirka 3 Mdr kr i byggandet av 1 500 nya lägenheter i Skellefteå.

För att kunna realisera byggnationen av nya lägenheter har SBB tilldelats markanvisningar på flera platser i centrala Skellefteå samt Bureå. Satsningarna kommer bland annat att genomföras i områden som Getberget, Eriksberg, Morö Backe, Sjungande Dalen, Söder torg samt Bureå. Det är en fortsättning på SBB:s engagemang i Skellefteå som även innefattar ägandet av Sara kulturhus.

– Det känns väldigt bra att fortsätta vårt engagemang i Skellefteå, som står inför en av de största industrietableringarna i Sverige i modern tid och därför har ett stort behov av fler bostäder. Vi ser fram emot att vara en drivande aktör i Skellefteå under lång tid framöver. Denna affär, tillsammans med vår överenskommelse med Skellefteå kommun, möjliggör för oss att genom framtida investeringar tillgodose behovet som finns i Skellefteå, säger Ilija Batljan, vd för SBB.

– Vi har satt ett tydligt politiskt mål på 5.000 nya bostäder fram till 2025. Detta tar oss en bra bit närmare det målet. Skellefteå får in ytterligare en långsiktig fastighetsägare som vill utveckla och tillhandahålla bostäder och vårt allmännyttiga bolag får medel att fortsätta satsa offensivt, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun.

– Skebo är en drivande aktör i Skellefteås utveckling. Vi har en hög efterfrågan på våra nyproduktioner och den utveckling Skellefteå står inför pekar på omfattande behov av nya bostäder. Försäljningen är en del av en satsning som möjliggör en utveckling i Skellefteå som både är ekonomisk, socialt och klimatmässigt hållbar. Vi är också säkra på att vi har hittat en köpare som vill utveckla området på Morö Backe och andra områden i Skellefteå ytterligare. SBB kommer nu att vara en av flera, starka långsiktiga aktörer i Skellefteå, säger Åsa Andersson, vd för Skebo.

Förvärvet av fastigheterna på Morö Backe finansieras genom försäljning av vissa finansiella tillgångar. Förvärvet liksom investeringen i nya lägenheter är villkorat av att Skellefteå kommunfullmäktige godkänner affären. Skellefteå kommun, Skebo och Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) genomför en stor affär som ger upp till 1.500 nya bostäder i Skellefteå.

 

Totalt uppgår SBB:s investeringar och framtida planer till 4,3  Mdr kr. Cirka 1,3 Mdr kr gäller förvärv av Skebos lägenheter på Morö Backe. Cirka 3 Mdr kr är investeringar i nyproduktion, bland annat kopplat till tilldelning av markanvisningar i Skellefteå och Bureå.

Bakgrunden till affären är den starka tillväxt som väntas i Skellefteå, med upp till 10.000 nya arbetstillfällen. Prognoser visar att 5.000 nya bostäder behöver byggas i Skellefteå fram till år 2025.

– Vi har satt ett tydligt politiskt mål på 5.000 nya bostäder fram till 2025. Detta tar oss en bra bit närmare det målet. Skellefteå får in ytterligare en långsiktig fastighetsägare som vill utveckla och tillhandahålla bostäder och vårt allmännyttiga bolag får medel att fortsätta satsa offensivt, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun.

– Det är en strategiskt viktig affär som gör Skebo till en än mer kraftfull motor i Skellefteås tillväxt. Försäljningen betyder att vi får utrymme att bygga fler nya bostäder, säger Harriet Classon, styrelseordförande i Skebo.

Övertagandet sker under förutsättning att Skellefteås kommunfullmäktige godkänner affären vid nästa möte den 17 november.






tisdag, 10 november 2020 11:59

Heimstaden köper bostäder i Nederländerna

 

 

 


En del av Heimstadens senaste förvärv i Nederländerna är bostäder i staden Merel, Venhuizen, cirka 4 mil nordost om Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Heimstaden Bostad utökar sin portfölj i Nederländerna genom förvärv av 673 bostäder i provinsen Nordholland från det holländska bostadsföretaget Mooiland. Transaktionen förväntas avslutas den 15 december 2020.


Portföljen består av 620 lägenheter och 53 enfamiljshus samt kommersiella och parkeringsplatser. Heimstaden har lokala kontor i Nederländerna som kommer att förvalta det förvärvade beståndet.

– På Heimstaden förenklar och berikar vi våra kunders liv genom Friendly Homes. Som en hållbar bostadsleverantör ser vi fram emot att ge ett positivt samhälls- och miljöbidrag på alla våra marknader, säger Simon Kuijs, investeringschef på Heimstaden.

Avtalet med Mooiland är Heimstaden Bostads första förvärv från ett holländskt ideellt bostadsföretag. Den nederländska myndigheten för bostadsföretag, lokala myndigheter och bostadsorganisationer har godkänt förvärvet.

Heimstaden Bostad tar över alla befintliga kontrakt och Heimstaden kommer att förbinda sig till sju års hyresbegränsningar för att garantera prisvärda bostäder för kunderna.


– Att tillhandahålla prisvärda och hållbara hem till våra kunder i Noord-Holland stämmer överens med våra värderingar, och det är en uppgift vi är glada att uppfylla, säger Simon Kuijs.

Merparten av portföljen är hyresreglerad och ungefär hälften av portföljen har en energimärkning i kategorin A, B eller C. Heimstaden Bostad kommer att investera i hållbarhetsförbättringar för att förbättra energimärkning för resten av portföljen.

– Vi är övertygade om att Heimstaden kommer att ta väl hand om våra kunder i Noord-Holland. Under hela förvärvsprocessen har Heimstaden visat sig vara en professionell motpart som tar sitt ansvar gentemot samhället på allvar – vad gäller ett hållbart och prisvärt boende, säger Anne Wilders, styrelseledamot i Mooiland.

Heimstaden Bostad äger cirka 100.900 lägenheter med ett fastighetsvärde om cirka 139 Mdr kr. Huvudkontoret ligger i Malmö.

 

 

 


Catella Residential IM, (CRIM) har tillsammans med Westbridge minskat koldioxid om cirka 13.500 ton i Catellas 100 bostadsfastigheter i Tyskland. På bilden syns CRIM:s bostäder i HafenCity i Hamburg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catella Residential IM ska göra sin europeiska bostadsportfölj på 4,5 miljarder euro, cirka 46 Mdr kr, koldioxidneutral via partnerskap med ESG-rådgivare Westbridge, (ESG står för Environmental, Social, and Governance.)

Catella Residential Investment Management GmbH (CRIM) har uppdragit åt den tyska ESG-tjänsteleverantören Westbridge Advisory att göra Catellas europeiska bostadsportfölj om ett värde om 4,5 miljarder euro att bli koldioxidneutral genom leverans av förnybar energi. Den europeiska portföljen omfattar 207 bostadsfastigheter med totalt cirka 27.000 bostäder. Cirka 100 fastigheter, med cirka 13.000 bostäder, finns i Tyskland, medan resten är spridda över Österrike, Frankrike, Spanien, Finland, Polen, Belgien, Danmark, Nederländerna och Storbritannien.

Westbridge har redan uppnått en koldioxidminskning om cirka 13.500 ton för Catellas bostäder i Tyskland, värda cirka 2,2 miljarder euro, genom att förändra energiförsörjningen för 100 fastighetstillgångarna. Samtidigt som det tyska beståndet var koldioxidneutralt, effektiviserade Westbridge också kostnadsstrukturen för energiförbrukning och genererade en total besparing om cirka 455.000 euro. Av detta var 280.000 euro hänförliga till omvandlingen av naturgasförsörjningen och resten 175.000 euro gällde omställningen till klimatvänlig el. Omvandlingsprojekten för bostadsfastigheterna i de andra europeiska länderna befinner sig för närvarande i den operativa genomförandefasen och förväntas slutföras under första halvåret 2021.


Catella Residential Investment Management GmbH (CRIM)
Catella lanserade sin första europeiska bostadsfond år 2007 med en volym på 1,3 miljarder euro och fonden har sedan dess uppnått en genomsnittlig nettoavkastning för investerare på 8,6 procent per år fram till slutet av tredje kvartalet 2020. Teamet bakom CRIM lanserade också den första särskilda Europeiska studentbostadsfonden under år 2013.



 

 

 


Fastighets AB Regios innehav i Boglundsängen i Örebro omfattar drygt 20.000 kvm handel och service, när projekt i handelsområdet blir färdigställda. Bild: White Arkitekter






 

 

 


Handelsområdet Boglundsängen i Örebro fortsätter att utvecklas i snabb takt. För ett år sedan kunde Regio och P&E Fastighetspartner berätta om planerna för omprofilering av området och nyproduktion av restauranger för de populära kedjorna Burger King, ChopChop och KFC, vilket följts av etableringar för Mio och Lekia/Babya. Fastighets AB Regio har sett en stark utveckling inom affärsområdet externhandel under 2020. I samarbete med P&E Fastighetspartner tecknas nu ett avtal med Chilli om 1.300 kvm butikslokaler för möbler och inredning, med öppning under första kvartalet 2021, vilket blirr den sjätte etableringen på kort tid i Boglundsängen.

Jan-Christer Nilsson, partner P&E Fastighetspartner, säger:
– Externhandeln har haft en extremt stark utveckling under 2020. Vi förvaltar flertalet handelsområden över södra och mellersta Sverige och ser samma trend i statistiken överallt. Ökningen av omsättningen är ofta tvåsiffrig jämfört med motsvarande månader förra året.

Eric Bergström, vd för Regio och partner Brunswick Real Estate, säger:
– Vi har en långsiktig plan att skapa ett riktigt attraktivt handelsområde i Boglundsängen, med en genomtänkt mix av butiker och restauranger. Vi kan konstatera att efterfrågan på butiker för hem och fritid bara har vuxit sig allt starkare under Corona-pandemin.

 

Hösten 2017 förvärvade Regio en portfölj om nio fastigheter i handelsområdet Boglundsängen i Örebro. Ambitionen var att fortsätta utveckla Boglundsängen till en av Örebros främsta handels- och mötesplatser för de boende i närområdet. Boglundsängen ska på sikt erbjuda er ett brett utbud av butiker och restauranger och inslag av samhällsservice.

Idag omfattar Regios portfölj i Boglundsängen cirka 12.000 kvm handel. Regios framtidsplaner för området innehåller restauranger och butiker, men även förhoppningar om inslag av samhällsservice. Vid hela projektets färdigställande, när alla etapper är genomförda, kommer Regios innehav i Boglundsängen innefatta drygt 20.000 kvm handel och service.

Fastighets AB Regio äger och förvaltar kommersiella fastigheter i växande större regionstäder och storstädernas ytterområden. Portföljen omfattar fastigheter med en uthyrbar area om drygt 600.000 kvm. Regio är ett samägt fastighetsbolag som startades av Tredje AP-fonden och Brunswick Real Estate under 2015. Brunswick förvaltar det samägda bolaget där AP3 är majoritetsägare.

måndag, 09 november 2020 14:37

Besqab satsar på egenutvecklade fastigheter

 

 

 


Kapellgärdet i Uppsala består av cirka 150 hyresrätter, ett vårdboende med 80 vårdbostäder och en förskola. Total uthyrningsbar yta uppgår till cirka 12.600 kvm. Hyresavtal på 15 år har tecknats med en privat vårdoperatör avseende vårdbostäderna och en privat förskoleaktör avseende förskolan. Från och med januari 2021 kommer Besqabs förvaltningsportföljen bestå av tre färdigställda vårdboenden med en total uthyrningsbar yta om cirka 13.000 kvm och en uthyrningsgrad om 100 procent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som ett led i Besqabs ambition att fortsätta utveckla och växa bolaget har styrelsen beslutat att bredda verksamheten. Utöver nuvarande fokus på bostadsutveckling ska Besqab också äga och förvalta egenutvecklade hyresrätter, vårdboenden och annan samhällsservice. Med ambitionen att växa den befintliga förvaltningsportföljen har beslut fattats om att uppföra cirka 150 hyresrätter, ett vårdboende med 80 vårdbostäder och en förskola i Uppsala för eget ägande.

Att bredda verksamheten är ett naturligt steg i Besqabs fokus på att växa och öka antalet produktionsstarter. Under sin 30-åriga historia av bostadsutveckling har Besqab utvecklat vårdboenden och byggt hyresrätter till externa beställare. 2019 påbörjades utveckling av egna hyresrätter i Uppsala som såldes till en investerare i samband med produktionsstart.

– Vi är nu redo att ta nästa steg och utökar värdekedjan och erbjudandet till att också omfatta ägande och förvaltning av egenutvecklade hyresrätter, vårdboenden och annan samhällsservice. Vi har tillväxtambitioner och med två tydliga affärsben skapas bättre möjligheter att växa hela verksamheten. Bostadsutveckling kommer fortsatt vara Besqabs kärnaffär och med ett breddat erbjudande ser vi goda möjligheter till fler produktionsstarter, säger Besqabs vd Carola Lavén.

Ambitionen är att successivt bygga upp en långsiktig förvaltningsportfölj av egenutvecklade fastigheter med stabila operativa kassaflöden parallellt med ett fortsatt fokus på bostadsutveckling. En breddad verksamhet ger ökad flexibilitet kring upplåtelseform samt möjliggör utveckling av större områden och fler produktionsstarter. Besqab kommer därmed kunna erbjuda kommuner och andra aktörer bredare och attraktivare samarbeten. Samtidigt bygger bolaget upp stabilare kassaflöden över tid.

– Besqab har redan idag en attraktiv förvaltningsportfölj med två nybyggda vårdboenden i Stockholm och ett tredje i Uppsala som färdigställs till årsskiftet. Jag ser fram emot att vi nu successivt kommer addera fler egenutvecklade fastigheter till portföljen. Vid sidan av bostadsutveckling tar vi en tydligare position som ägare och förvaltare av hyresfastigheter, vårdboenden och annan samhällsservice, fortsätter Carola Lavén.

Från och med januari 2021 kommer förvaltningsportföljen bestå av tre färdigställda vårdboenden med en total uthyrningsbar yta om cirka 13.000 kvm och en uthyrningsgrad om 100 procent. Den genomsnittliga hyrestiden för tecknade hyreskontrakt uppgår till cirka 15 år. Som ett led i Besqabs breddning av verksamheten har beslut fattats om att uppföra projektet Kapellgärdet i Uppsala för eget ägande. Kapellgärdet består av cirka 150 hyresrätter, ett vårdboende med 80 vårdbostäder och en förskola. Total uthyrningsbar yta uppgår till cirka 12.600 kvm. Hyresavtal på 15 år har tecknats med en privat vårdoperatör avseende vårdbostäderna och en privat förskoleaktör avseende förskolan. Uthyrningsgraden i projektet, exklusive hyresrätterna, uppgår därmed till 100 procent. Arbetet med bygglov pågår och projektet förväntas produktionsstarta under fjärde kvartalet 2020. Ytterligare cirka 15 radhus ingår också i planen för kvarteret. De planeras att upplåtas med bostadsrätt och uppföras i ett senare skede.

 

Med avsikten att långsiktigt äga och förvalta egenutvecklade fastigheter omklassificeras Besqabs utvecklingsfastigheter till förvaltningsfastigheter och redovisas från och med det fjärde kvartalet 2020 till verkligt värde i enlighet med IAS 40.

 

I delårsrapporten per den 30 september uppgick det redovisade värdet i enlighet med tidigare tillämpade redovisningsprinciper för utvecklingsfastigheter till 420,1 Mkr och det bedömda övervärdet (1) för färdigställda utvecklingsfastigheter till 160,0 Mkr.

Omklassificeringen av utvecklingsfastigheter till förvaltningsfastigheter och värdering av verkligt värde i enlighet med IFRS påverkar både Besqabs segmentsredovisning och redovisningen enligt regelverket IFRS. Bytet av värderingsmetod medför att förändringar av verkligt värde redovisas i resultaträkningen, med följdenlig påverkan på uppskjuten skatt och resultat. I balansräkningen har värdeförändringen motsvarande påverkan på förvaltningsfastigheter samt på periodens resultat i eget kapital och uppskjutna skatteskulder.

Från och med det fjärde kvartalet 2020 kommer Besqab att redovisa driftnetto för segment Fastighetsutveckling. Driftnetto bedöms inte påverkas av den nu förändrade principen.

Förändringen i sin helhet kommer att redovisas i Besqabs bokslutskommuniké för 2020.

För att bättre avspegla den framtida affären kommer Besqab att se över sina finansiella mål. De nya finansiella målen kommer presenteras vid en kapitalmarknadsdag den 2 december 2020. Carola Lavén, vd, och Magnus Ekström, CFO, kommer då att lämna ytterligare information om Besqabs strategi, pågående projekt och redovisningsmässiga förändringar som följer av Besqabs bredare verksamhet.

 

 

 

 



måndag, 09 november 2020 14:28

Bostadsförmedlingen förmedlar fler bostäder

 

 

 


Skanska bygger åt Familjebostäder 99 hyresrätter fördelat mellan fyra hus och ett underjordiskt garage i projekt Nya skattsedeln på Hägerstensåsen. Bostäderna ska vara inflyttningsklara under våren 2021. Ett projekt som var det mest klickade nybyggnadsprojektet i oktober 2020 hos Bostadsförmedlingen i Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 

 


Hittills i år har 14.707 lägenheter förmedlats av Bostadsförmedlingen i Stockholm. Det är 2.331 lägenheter fler än vid samma tidpunkt 2019.

I oktober förmedlades 231 studentbostäder och 200 ungdomslägenheter. 411 av de totalt 1.735 förmedlade bostäderna var nyproducerade.

I oktober 2020 hade:
Kortaste kötiden: Pärlgatan 6A, Märsta Centrum; vanlig hyresrätt (2 rum och kök; 47 kvm) – 20 dagar.

Längsta kötiden: Magnus Ladulåsgatan 18, Södermalm; vanlig hyresrätt (2 rum och kök; 65 kvm) – 35,2 år

Mest klickade annonsen: Ölandsgatan 51B, Södermalm; vanlig hyresrätt (3 rum och kök; 91 kvm) – 44.355 sidvisningar

Mest klickade nybyggnadsprojektet: Projekt Nya skattsedeln, Hägerstensåsen – 7.212 sidvisningar