19 maj 2024

Redaktionen

måndag, 09 november 2020 14:08

BrainLit hyr 1.300 kvm hos Castellum på Ideon

 

 

 


BrainLit har vuxit ur sitt nuvarande kontor efter bara ett år och ljusteknikbolaget hyr nu 1.300 kvm på Ideon, 
Scheelevägen 34 i Lund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det innovativa ljusteknikbolaget BrainLit AB valde Castellum som ny hyresvärd. Redan 1 december 2020 flyttar bolaget in i sina nya lokaler på Ideon i Lund.

BrainLit startades 2012 av Tord Wingren som bland annat var en av uppfinnarna av Bluetooth-tekniken och även utvecklade det första plattformskonceptet för mobiltelefoner inom Sony Ericsson. Idag är verksamheten inriktad på ljusteknik som återskapar ett naturligt ljus i inomhusmiljöer, för att motverka det faktum att vi människor får allt mindre dagsljus under arbetstid. BrainLit beskriver sig som ett ”wellness-bolag” med siktet inställt på internationell expansion, och bolagets ljussystem finns hos en rad kunder, t.ex. svenska generalkonsulatet i Hongkong, Medicon Village i Lund och byggnaden The Spark.

– Castellum arbetar medvetet med att skapa hälsosamma miljöer för sina hyresgäster och deras anställda. För oss på BrainLit är det glädjande att få fortsätta att vara med på den resan. Samtidigt får vi själva de lokaler vi behöver för att fortsätta att växa extremt snabbt. Vi har helt enkelt vuxit ur vårt nuvarande kontor efter bara ett år, säger Niclas Möttus Olsson, vd för  BrainLit som hyr 1.300 kvm på Scheelevägen 34 i Lund.

– Att BrainLit väljer att växa tillsammans med Castellum är oerhört roligt. Vi är övertygade om att deras nya kontor och labbfunktioner hos oss på Ideon kommer ge BrainLit exakt vad de behöver för kommande resa nu och på längre sikt och ger oss möjlighet till ett långt samarbete framöver, säger Emilia Hasselgren, uthyrare hos Castellum.


måndag, 09 november 2020 11:44

NCC bygger ut pendeltågsdepån i Älvsjö

 

 

 


Älvsjö pendeltågsdepå, söder om Stockholm, behöver rustas upp och anpassas till de nya fordonen som är i trafik. Foto: Trafikförvaltningen Region Stockholm

 

 

 

 

 

 

 

 


NCC har tecknat ett strategiskt samverkansavtal med Trafikförvaltningen Region Stockholm för att bygga ut pendeltågsdepån i Älvsjö, söder om Stockholm. Avtalet är tecknat på fem år och kommer att bestå av ett antal delar. Det inleds med en markentreprenad.

Älvsjö pendeltågsdepå, söder om Stockholm, behöver rustas upp och anpassas till de nya fordonen som är i trafik. Depån är idag främst utformad för underhåll av den tidigare fordonstypen som nu har avvecklats samt att många av fastighetens konstruktioner och tekniska installationer har nått sin tekniska livslängd och det finns därför ett stort behov av en stor samordnad upprustning.

– Nyligen tecknade NCC avtal för att bygga ut tunnelbanedepån i Högdalen. Nu tar vi ytterligare steg för att utveckla Stockholms infrastruktur, vilket känns fantastiskt spännande att få vara en del av. NCC besitter en gedigen kunskap och erfarenhet inom området med många framgångsrika projekt i ryggen. En röd tråd genom dessa är samverkan – allt för att maximera kundvärdet, säger Matti Virkki, affärschef NCC Building Sweden.

Avtalet är tecknat på fem år och sker i strategisk samverkan. Inledningsvis kommer NCC och trafikförvaltningen tillsammans planera, budgetera och projektera uppdraget som består av sju olika delprojekt. Bland annat ingår ombyggnation av befintliga byggnader om cirka 20.000 kvm, nybyggnation av fastigheter på nyinköpt markyta om cirka 6.000 kvm i anslutning till depån, ny tvätt- och reningsanläggning samt förlängning av tunnlar.

Om parterna enas om riktkostnader för de olika delprojekten, avropar trafikförvaltningen uppdragen och entreprenadkontrakt tecknas. Samarbetet inleds omgående med att det första delprojektet i entreprenaden har avropats om cirka 30 MSEK samt planering, budgetering och projektering i delprojekt två. Trafikförvaltningen uppskattar att hela entreprenaden uppgår till cirka 650 Mkr.

Uppdragen orderregistreras löpande i affärsområde NCC Building Sweden och arbetet utförs tillsammans med NCC Infrastructure.

måndag, 09 november 2020 11:23

Imperia ska bygga 160 bostäder i Västerås

 

 

 


Oxbackens centrum är ett mindre stadsdelscentrum i centrala Västerås, precis utanför cityringen där Imperia Fastigheter har fått en plan godkänd för 160 nya bostäder, men också utveckling av befintlig vårdcentral, kyrka, torg och gröna ytor i området.

 

 

 

 

 

 

 



Archus har tagit fram den nu lagakraftvunna detaljplanen för nya Oxbackens centrum som bland annat innebär tillskapandet av 160 nya bostäder, men också utveckling av befintlig vårdcentral, kyrka, torg och gröna ytor i området.  Archus har på uppdrag av Imperia Fastigheter, som äger delar marken i planområdet, tagit fram de bebyggelseförslag som ligger som underlag för detaljplanen, samt ritat 160 nya bostäder med centrumverksamhet i bottenvåningarna. Lägenheterna blir yteffektiva citybostäder i varierad byggnadshöjd med flera takterrasser och fokus på sociala ytor.

Oxbackens centrum är ett mindre stadsdelscentrum i centrala Västerås, precis utanför cityringen. Trafikmiljön är enligt planen avsedd att fungera på fotgängarnas villkor och inne i området föreslås därför ett torg med en gångpassage mellan vårdcentralen och parkeringshuset.

Fler gröna ytor tillskapas genom ett nytt mobilitetshus som samlar områdets parkering på ett yteffektivt sätt och minskar trafiken genom området.

Den nya detaljplanen vann laga kraft den 29 oktober.

måndag, 09 november 2020 11:08

Power expanderar i Jönköping med Prologis

 

 

 


Prologis hyr ut nära 28.000 kvm till hemelektronikföretaget Powers centrallager i Skillingaryd utanför Jönköping. Prologis ska även bygga om Powers befintliga anläggning på över 63.000 kvm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logistikfastighetsföretaget Prologis har tecknat avtal om att bygga ut hemelektronikföretaget Powers centrallager i Skillingaryd utanför Jönköping. Expansionen omfattar nära 28.000 kvm och innefattar även viss ombyggnad av Powers befintliga anläggning på över 63.000 kvm. Avtalet är en Clear Lease®, där hyreskostnaden även omfattar underhåll, skötsel och förvaltning. Byggstart sker omedelbart och byggnaden väntas stå klar under hösten 2021.

Powers centrallager i Skillingaryd ska förse hela Norden med behovet av produkter, oavsett om det avser butiker, webbhandel eller slutkund direkt. Den nya byggnaden och förändringarna har planerats under lång tid, men planerna har tidigarelagts på grund av en accelererande utveckling under 2020.  För Power handlar det om att lagerhålla stora mängder elektronik för att både kunna hålla en hög snabb servicenivå och samtidigt konkurrenskraftiga priser.

– Efterfrågan har växt snabbt och kraven på mer yta har funnits ett tag, säger Ulrika Onselius, Sitemanager på Power International Logistics AB i Skillingaryd. Vi ser hela tiden framåt för att kunna säkra vår marknadsandel. Dels att vara effektiva i flöden, transporter och logistik, dels att kunna lagerhålla rätt volymer för att hålla löftet om snabba leveranser.

Ny- och ombyggnaden innefattar flera delar utöver ökad yta. Planen innehåller aspekter kring säkerhet, effektivitet och miljötänkande. I Prologis byggplan, som tagits fram i nära samarbete med Power, kommer hela anläggningen att få 33 nya lastportar, en utökad skyddad parkering och ett helt nytt flöde där alla transport kör i samma riktning runt fastigheten. Nybyggnaden får miljöcertifieringen BREEAM ”Very Good”.

– Med de nya portarna och det nya trafikflödet kommer alla varor tas in på en sida och leverera ut dem på den andra sidan, berättar Ulrika Onselius. Med transporterna parkerade i närheten kan också tiderna för lastning och lossning att kortas när de olika transporterna snabbt kan prioriteras.

I samband med nybyggnaden byts också all belysning ut till energisnål och smart LED-belysning, vilket både är energieffektivt och en arbetsmiljöförbättring. Anläggningen får också en rekreationsyta som ger personalen möjlighet att ses utomhus när vädret tillåter och taket förbereds också för solceller.

– Tillsammans med Power har en viktig miljöaspekt fått påverka utbyggnaden, säger Johan Nihlmark, affärsutvecklare på Prologis. Runt fastigheten rinner en liten bäck som behövde skyddas, varför lastgårdens omfattning begränsats och bäckammats avskärmats för att skydda djurlivet.

Avtalet med Power är det första Clear Lease®-avtalet som Prologis tecknar i Sverige

– Nya lösningar som låter kunden fokusera på sin egen verksamhet är något som Prologis hela tiden utvecklar, säger Johan Nihlmark. Clear Lease handlar om att vi tar hand om allt underhåll, skötsel och förvaltning mot ett fast tillägg. Vi har också nyligen lanserat en ny europeisk marknadsplats där våra kunder kan beställa centralt upphandlade produkter som racking, truckar, LED-belysning och till och med solcellsanläggningar. 



Per den 30 september 2020 ägde Prologis eller hade investeringar i, antingen på helägd basis eller genom saminvesteringsprojekt, fastigheter och utvecklingsprojekt, som förväntas uppgå till cirka 91 miljoner kvm i 19 länder. Prologis hyr ut moderna distributionsanläggningar till mer än 5.500 kunder uppdelade huvudsakligen i två kategorier: business-to-business och handel/e-handel.

 

 

 


Elizabeth River Tunnels var Skanskas första public-private partnership i USA. Projektet påbörjades 2012 och färdigställdes 2016.  Rutten mellan städerna Portsmouth och Norfolk, via tunneln under Elizabeth River i Virginia, är den mest trafikerade leden öster om Mississippi.

 

 

 

 

 

 

 


Skanska har tecknat ett avtal om försäljning av sin 50-procentiga ägarandel i Elizabeth River Crossings HoldCo LLC, (“ERC”) i Hampton Roads Metropolitan Area, Virginia, USA. Försäljningspriset är 625 miljoner dollar, cirka 5,4 Mdr kr. Sslutgiltigt redovisat belopp kommer att justeras med transaktionskostnader samt andra eventuella justeringsposter. Köpare är Abertis, och Manulife Investment Management, på uppdrag av John Hancock Life Insurance Company (U.S.A.). Transaktionen kommer att bokföras vid slutförd affär under Centralt, vilket förväntas ske under det fjärde kvartalet 2020.

ERC etablerades 2012 av Skanska och Macquarie Infrastructure Partners II, en fond som administreras av Macquarie Infrastructure & Real Assets (“MIP II”) som en del av ett offentligt-privat samverkansprojekt med Virginia Department of Transportation, med syftet att renovera de befintliga Downtown- och Midtown-tunnlarna, bygga en ny parallell Midtown-tunnel, förlänga Martin Luther King-viadukten till I-264, samt ta över ansvaret för vägtullar, drift och underhåll av dessa anläggningar fram till 2070. Den nya Midtown-tunneln färdigställdes framgångsrikt av ett Skanska-lett byggkonsortium hösten 2016, cirka ett år tidigare än beräknat.

Slutförandet av försäljningen är bland annat villkorat av godkännande från relevanta myndigheter samt andra godkännanden. Den slutliga köpeskillingen kan komma att justeras som en följd av särskilda villkor.

Skanska kommer att kommunicera det slutliga försäljningspriset och bekräfta försäljningen i samband med erhållande av samtliga godkännanden, uppfyllelse av övriga villkor relaterat till försäljnings- och köpeavtalet, samt full betalning för transaktionen. Det förväntas att slutförandet av försäljningen kommer att ske i slutet av 2020, varvid även MIP II kommer att avyttra sitt fulla ägande i ERC.


fredag, 06 november 2020 14:06

Ylva Lagesson, ny chef för NCC Industry

 

 

 

 


 

 

 

 


Rekryteringen av Ylva Lagesson (bilden) innebär att hon blir ny chef för NCC  Industry. Hon är för närvarande medlem i NCC:s koncernledning som chef för DOS (Development & Operations Services).

– NCC:s verksamhet inom affärsområdet Industry har varit stabil över åren, men vi ser möjligheter att öka lönsamheten och utveckla affären. Några av de åtgärder vi vidtar är en ny, mer effektiv organisation och ett tydligare fokus på de marknader där vi ser störst potential, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef för NCC.

Ylva Lagesson, som redan är medlem i NCC:s koncernledning i egenskap av chef för DOS (Development & Operations Services) har mer än 15 års erfarenhet från olika roller inom NCC.

– Jag ser mycket potential i den här affären. Detta är en organisation som har djup kunskap om sina produkter och som har tagit viktiga steg för att anpassa verksamheten till nya kundbehov och höga hållbarhetskrav, säger Ylva Lagesson, ny chef för NCC:s affärsområde Industry.

 

 

 


Catella köper i Amsterdams hamn, ett parkeringshus och två bostadshus med 107 lägenheter och en kontorsbyggnad med kommersiella butiker.

 

 

 

 

 

 

 

 


BMB-utveckling och Reggeborgh Vastgoed säljer en  parkeringsbyggnad och två bostadshus vid NDSM-kajen i Amsterdam till Catella Parken Europe, till ett icke publicerat belopp,

Parkeringshuset omfattar 525 parkeringsplatser, med en kommersiell  del på bottenvåningen och en takterrass för bostäder. Byggnaden, som förutom parkeringsanläggningen, består av två bostadshus med 107 lägenheter, en kontorsbyggnad och kommersiella butiker. Byggandet av projektet BinnenDok ska starta under första kvartalet år 2021 och projektet förväntas vara klart år 2023. Projektet  har ritats av Heren 5 arkitekter från Amsterdam.


BinnenDok-projektet realiseras i hjärtat av NDSM-kajen, det nya stadsdistriktet vid norra IJ-bankerna i Amsterdam, där det största och ett av världens mest moderna varv i världen en gång låg. Omvandlingen av detta område började för mer än 15 år sedan. Det totala utvecklingsprogrammet kommer att utökas under de kommande åren till cirka 5.000 hyres- och bostadsrätter, parkeringshus, mindre kontor och butiker.

Efter ha färdigställt mer än 300 sociala hem och ett medicinskt centra tidigare i år kommer BMB och Reggeborgh snart att leverera ett så kallat Pontkade-projekt i Amsteram med 250 hyres- och ägarbostäder med butiker och restauranger på bottenvåningarna.

 

 

 


Invid Sockenvägen ska Åke Sundvall uppföra cirka 70 bostäder, dels i ett flerbostadshus, dels som parhus. Gestaltningsambitionerna är höga. Gamla Enskede är område känt för sina gator med hus från tidigt 1900-tal, med trädgårdar och mindre parker.

 

 

 

 

 

 



Exploateringsnämnden i Stockholm har godkänt genomförandet av en exploatering inom del av fastigheten Enskede Gård 1:1 omfattande investeringsutgifter om 90,4 Mkr. Beslutet innebär att Exploateringsnämnden godkänner för sin del försäljning av mark inom del av fastigheten Enskedegård 1:1 till Åke Sundvall i Enskede 1 AB med en försäljningsinkomst om cirka 138,4 Mkr.

Enskede Gård 1:1, ägt av Stockholms stad, markanvisades till Åke Sundvall AB i december 2016.
Åke Sundvalls gör det möjligt att bygga cirka 70 bostäder vid Sockenplan i Gamla Enskede. Bostäderna planeras att fördelas på två flerbostadshus och fem parhus. Utöver det planeras för flera mindre parker och en ny angöringsgata i området.

 

 

 


Magnolia bygger åt Trenum cirka 900 hyresrätter i Tullholmsviken, Karlstad. Trenum ägs till hälften vardera av Tredje AP-fonden och Balder. Bedömd inflyttning sker från december 2023. Arkitekt är Lindberg Stenberg. Foto: Illustration

 

 

 

 

 



Nu har Magnolia byggstartat ett projekt i Tullholmsviken i Karlstads kommun åt byggherren Trenum, ett bolag som ägs till hälften vardera av Tredje AP-fonden och Balder. Tullholmsviken är en ny attraktiv stadsdel vid Vänerns strand, nära Karlstad centrum. Totalt planeras tre kvarter med sammanlagt cirka 900 lägenheter i olika storlekar. Husen har hämtat inspiration från områdets industriella historia.

Det var i april i år 2020, som Magnolia Bostad tecknade ett avtal om försäljning av cirka 900 bostäder till Trenum AB. Bedömt fastighetsvärde vid färdigställande uppgår till cirka 1,7 Mdr kr. Se länk.

Försäljningen innefattar en del av fastigheten Tullholmssågen 4 i Karlstad, som omfattar 53.500 kvm BTA. Fastigheten har ett attraktivt läge vid Tullholmsviken, endast en kort promenad från centrum med närhet till både Stadsträdgården och vattnet.

– Vi ser fram emot ännu ett projekt i Karlstad. Här har vi haft möjlighet att förvärva attraktiv mark i en kommun som är positivt inställda till stadsutveckling och vi har många bra samarbetspartners i staden, säger Magnus Eriksson, regionchef Mitt på Magnolia Bostad.

– Vi är glada över att utveckla vårt engagemang i Karlstad och ta oss an detta fina projekt med höga hållbarhetsambitioner. Vi ser nu fram emot att tillsammans utveckla Tullholmsviken till ett modernt och hållbart framtidsområde i en attraktiv del av staden, säger Erik Holmgren, fastighetsutvecklare på Balder.

 

 

 


För den nya Högdalsdepån innebär utbyggnaden att kapaciteten kommer att öka från dagens 28 uppställningsplatser till totalt 40 tåg ovan jord. Illustration: Ahnborg Arkitekter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NCC har fått i uppdrag av Region Stockholm att bygga ut tunnelbanedepån i Högdalen, söder om Stockholm. Affären är en samverkansentreprenad och har ett ordervärde på cirka 800 Mkr. NCC:s uppdrag omfattar utbyggnad av den befintliga depån i Högdalen som byggs ut för att ge plats åt de nya tåg som behövs när tunnelbanenätet växer. Den nya depån kommer att kunna serva både grön och blå linjes tåg.

– NCC har byggt flertalet depåer runt om i Sverige, vilket har gett oss en gedigen kunskap och erfarenhet inom området. Här är samverkan a och o för att lyckas då driften och tågoperatörens verksamhet pågår dygnet runt alla dagar i veckan och får inte påverkas av byggstörningar. Vi ser fram emot att få bidra till tunnelbanans utbyggnad i Stockholm, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

Befintlig depå kommer att utvidgas söderut i marknivå för att ge plats åt bland annat nya uppställningshallar, städhallar, klotter- och saneringshallar och en verkstadsbyggnad. Totalt kommer sju byggnader att uppföras inom depåområdet.

Utöver byggnationerna ingår även markarbeten och ledningsomläggningar. För Högdalsdepån innebär utbyggnaden att kapaciteten kommer att öka från dagens 28 uppställningsplatser till totalt 40 tåg ovan jord.

Byggnaderna får en enhetlig gestaltning i enkel funktionell stil så att de tillsammans bildar en tydlig årsring till den befintliga depån. Fasaderna får ljusa färger med klotterresistenta ytskikt.

Projekteringen påbörjas omgående och depån beräknas stå klar hösten 2025.

Affären uppgår till cirka 800 Mkr och orderregistreras i fjärde kvartalet 2020 i affärsområde NCC Building Sweden. Entreprenaden utförs tillsammans med NCC Infrastructure.