19 maj 2024

Redaktionen

fredag, 06 november 2020 12:00

Sveafastigheter Bostad blir en del av SBB

 

 

 


Ilija Batljan, vd för SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden och Viktor Mandel, vd för Sveafastigheter.

 


 

 

 

 

 



Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, förvärvar 100 procent av aktierna i Sveafastigheter Bostad för en köpeskilling om 2.770 Mkr. Affären finansieras till hälften genom emission av 44.533.762 B-aktier till en teckningskurs om 31,10 kronor per aktie, och resterande del finansieras genom att SBB realiserar vissa finansiella tillgångar. SBB äger redan idag, inklusive pågående projekt, cirka 2.000 lägenheter i Stor-Stockholm och med detta förvärv växer portföljen till cirka 8.000 lägenheter. Sammantaget gör detta SBB till en ledande privat ägare av hyresrätter i Stor-Stockholm. Sveafastigheter är redan idag ett av de mest hållbara bostadsbolagen i Stockholm och det arbetet kommer att fortsätta inom ramen för SBB. Förvärvet omfattar totalt cirka 7.100 lägenheter inklusive utvecklingsportfölj och pågående projekt, vilka utöver Stor-Stockholm är belägna i Öresundsregionen och i svenska universitetsorter.

I Sveafastigheter, som kommer att fortsätta verka som ett helägt dotterbolag till SBB, finns idag: 1. En utvecklingsportfölj med cirka 40 projekt i primärt Stockholm med cirka 5.000 lägenheter. 2. Ett förvaltningsbestånd om 1.128 lägenheter i Stockholm och Öresund med ett årligt driftnetto om 87 Mkr. Pågående genomförandeprojekt om cirka 1.000 lägenheter med ett årligt driftnetto om 104 Mkr

Sveafastigheters organisation kommer inte att förändras som en följd av affären, men vissa resurser kommer även att användas i SBB:s övriga verksamheter. Sveafastigheters Viktor Mandel kommer att ingå i SBB:s ledningsgrupp, Fredrik Cronqvist kommer att arbeta som affärsutvecklare med fokus på tillväxt i Skåne och Danmark, och Harry McNeil kommer att bidra till SBB:s hållbarhetsteam.

– Hållbarhet och tillväxt inom hyresreglerade svenska bostäder i Stor-Stockholm är prioriterat för SBB, vilket vi nu visar när vi kraftigt förstärker vår position genom förvärvet av Sveafastigheter. Som Europas ledande bolag inom social infrastruktur är det viktigt att vara en tydlig spelare på Stockholmsmarknaden, som är norra Europas mest likvida och attraktiva fastighetsmarknad. Personalen på Sveafastigheter är oerhört erfaren och skicklig, och vi ser mycket stor potential till fortsatt tillväxt av projektportföljen samt att vi nu tillför ytterligare genomföranderesurser till vår utvecklingsportfölj som redan idag är den största i Norden efter Obos, kommenterar Ilija Batljan,  vd för SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

– Sveafastigheter har byggt upp en stark förmåga att utveckla attraktiva hyresrättsprojekt, och tillsammans med SBB:s starka finansiella ställning kommer vi att kunna öka takten och utveckla fler bostäder med hållbarhet i fokus. Vi har länge inspirerats av SBB:s utveckling och ser fram mot att jobba tillsammans, säger Viktor Mandel, vd för Sveafastigheter.

– Vi är väldigt stolta över Sveafastigheter nu blir en del av SBB. Tillsammans kommer vi att bli en viktig samarbetspartner åt kommuner över hela Sverige. Vår kompetens inom både klimatsmart bostadsbyggande, socialt hållbar stadsutveckling och innovation får nu ännu större spridning, säger Willem De Geer, styrelseordförande i Sveafastigheter.

Transaktionen finansieras till hälften genom emission av 44.533.762 nya B-aktier i SBB till en teckningskurs om 31,10 kronor per aktie, motsvarande ett totalt värde av cirka 1,39 Mdr kr. Teckningskursen har fastställts på förhand och motsvarar aktiens marknadsvärde med en premie om cirka 11,2 procent jämfört med B-aktiens stängningskurs om 28,16 kronor på Nasdaq Stockholm den 5 november 2020. Beslut om nyemission kommer att fattas av styrelsen i SBB i samband med tillträdet, vilket innebär en utspädning för existerande aktieägare om cirka 3,0 procent, och sker med stöd av bemyndigande från årsstämman 2020. Emissionen kommer att riktas till Sveafastigheter Bostad Group AB. De nyemitterade B-aktierna kommer vara föremål för överlåtelsebegräsningar, så kallad lock-up, under en period om 6 månader.

torsdag, 05 november 2020 16:22

Hotellens gästnätter rasade med 54 procent

 

 

 


Radisson Collection, Strand Hotel i Nybroviken. Foto: Visit Stockholm

 

 

 

 

 

 

 


Coronapandemin fortsätter att påverka redan låga siffror för hotellövernattningar. 612.000 gästnätter genomfördes under september i Stockholms län. Cirka 82 procent av dessa övernattningar gjordes av svenskar boende på kommersiella boenden, enligt Visit Stockholm. Det är en minskning med 53,9 procent mot september 2019. De svenska gästnätterna i Stockholm backar därmed med 42 procent. De utländska ligger kvar med väldigt låga nivåer och minskar med 77 procent, något bättre än föregående månader (minus 84 procent i augusti och minus 88 procent i juli). Enligt siffror från SCB och Tillväxtverket.

Totalt ligger Stockholm på minus 54 procent för perioden januari-september i år, jämfört med samma period förra året. Det betyder 5,4 miljoner gästnätter, vilket ska jämföras med 11,8 miljoner år förra året vid samma tidpunkt. Det visar på en fortsatt tuff situation för besöksnäringen. Med de nya restriktionerna med anledning av den nyligen ökade smittspridningen är det troligt att återhämtningen dröjer ytterligare.

Benchmarking Alliances data för oktober på nationell nivå visar också på en fortsatt nedgång i beläggning på 39 procent. Siffrorna visar också på en nedgång i snittpris på 17 procent jämfört med förra året för Sverige som helhet.

Storstäderna var extra hårt drabbade under sommarens semestermånader. Mönstret för storstäderna upprepar sig och de ligger alla bland de destinationer som utvecklas sämst, även om tappet på både snittpris och beläggning procentuellt sett mot oktober 2019 var lägre än vad det var i september. Stockholm, Malmö och Göteborg ligger i botten på både snittpris och beläggning. Flera marknader med stark dragning för privatresande, inklusive barnfamiljer, gick däremot starkt i oktober i Sverige, så som Visby och Varberg.

 

 

 

 


 

 

 

 


Karlshamns stadsarkitekt, arkitekt SAR/MSA Emina Kovacic (bilden), är Sveriges Arkitekters valberednings förslag till förbundsordförande. Med henne får förbundet en välkänd branschprofil som tidskriften RUM utsåg till Årets makthavare 2019. Emina Kovacic brinner för demokratifrågor, kulturmiljö som kvalitetsstämpel och allt som bubblar bortom storstadshorisonten.

Valberedningen har haft målet att hitta en kandidat med kunskap om befintlig förtroendeorganisation. Emina Kovacic har varit aktiv i Sveriges Arkitekters verksamhet på olika sätt och har varit ledamot i Sveriges Arkitekters akademi för arkitektur sedan 2017.

– Valet av Emina Kovacic motiveras av hennes breda och djupa kunskap inom kårens och förbundets frågor. Som stadsarkitekt är hon van att diskutera och driva arkitekturpolitik och hon brinner för att skapa inkluderande samtal om vår byggda miljö i olika sammanhang, säger arkitekt SAR/MSA Ylva Åborg, valberedningens ordförande.

Den föreslagna ordföranden är utbildad på arkitektskolan i Lund och sedan 13 år stadsarkitekt i Karlshamn. Hon ser sig som en demokratisk länk mellan invånare och beslutsfattare, som med hjälp av pedagogiska insatser gör komplicerade stadsbyggnadsprocesser begripliga. Arkitekturveckan i Karlshamn som hon och övriga stadsbyggnadsförvaltningen startade 2019, är ett exempel. Den har som mål att skapa ett inkluderande samtal om arkitekturens betydelse.

Arkitekturveckan visar också på en annan av Emina Kovacics hjärtefrågor – det pågår mycket utanför storstäderna som är värt att sprida nationellt. Att lyfta små och medelstora kommuners fördelar men också utmaningar kommer att vara en av hennes mest prioriterade frågor som ordförande. En annan prioriterad fråga är hur kulturmiljöer utvecklas så att de bidrar till spännande samtida arkitektur – ansvarsfull förvaltning måste innehålla både bevarande och hållbarhets-, gentrifierings- och samhällsekonomiska aspekter.

Som ledamot i akademin för arkitektur har Emina Kovacic även följt delar av avgående styrelses arbete tex frågan om yrkestitlarna där akademierna varit remissinstanser. Emina har också engagemang och kunskap om våra kulturhistoriska miljöer vilket hon bland annat praktiserar genom sin plats i Riksantikvarieämbetets insynsråd.

– Som ordförande vill jag vara med om att ingjuta mod i kåren att säga ifrån när visionen om ett projekt inte går enligt plan. Om jag samtidigt kan bidra till att öppna för olika synsätt i plan- och byggprocessen och fler gränsöverskridande samtal skulle jag sätta ett avtryck jag är nöjd med, säger Emina Kovacic.

Valet till förbundsordförande sker på Sveriges Arkitekters stämma söndag den 22 november. Emina Kovacic är den enda föreslagna kandidaten. Om hon väljs efterträder hon Tatjana Joksimović som varit ordförande sedan 2018.

torsdag, 05 november 2020 15:54

Ökad orderingång för Skanska

 

 

 


Anders Danielsson, vd för Skanska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För årets tre första kvartal minskade Skanska intäkterna med 9 procent till 114,6 Mdr kr (125,4), justerat för valutaeffekter minskade intäkterna med 8 procent. Det innebar att rörelseresultatet sjönk med 2 procent till 5,3 Mdr kr (5,4), justerat för valutakurseffekter minskade rörelseresultatet med 1 procent.

Resultatet per aktie sjönk med 6 procent 10,09 kr (10,75). Det operativa kassaflödet från verksamheten steg till 4,9 Mdr kr (–4,5), enligt IFRS.

Justerad räntebärande nettofordran/nettoskuld steg till 8,0  Mdr kr (30 juni 2020; 6,8), enligt IFRS.

Orderingången i Byggverksamheten ökade starkt till 110,0 Mdr kr (96,8), justerat för valutaeffekter ökade orderingången med 15 procent. Orderstocken uppgick till 182,9  Mdr kr (30 juni 2020; 189,0).

Rörelseresultatet i Byggverksamheten minskade till 2,4 Mdr kr (2,7) med  en rörelsemarginal som blev oförändrat 2,3 procent (2,3).

Rörelseresultatet i Projektutveckling ökade till 3,3 Mdr kr (2,8), vilket medförde att avkastningen på sysselsatt kapital i Projektutveckling steg till 11,0 procent (10,6).

Styrelsen föreslår en utdelning om 3,25 kronor per aktie (6,00).

I rapporten säger vd Anders Danielsson:
– Under tredje kvartalet har vi till viss del upplevt en återhämtning efter pandemins inledande effekter. I vår verksamhet, fortsätter Byggverksamheten alltjämt att stadigt förbättra sin lönsamhet. Inom Bostadsutveckling var volymerna starka och inom Kommersiell fastighetsutveckling är investerarnas intresse för våra utvecklingsprojekt på en bra nivå men leasingmarknaden utmanande. Både kassaflöde och balansräkning är fortsatt starka. I slutet av tredje kvartalet föreslog styrelsen en utdelning som godkändes vid en extra bolagsstämma och distribuerades till våra aktieägare i oktober.

Marknaden gillade rapporten då aktien steg med 3 procent till 186,60 kr per aktie. SF





 

 

 


Balder bygger Pekdonet 1, Hedin Bils nya huvudkontor i Mölndal med ett beräknat färdigställande år 2022.
Illustrationsbild: Liljewall arkitekter

 

 

 

 

 

 

 

 

För årets tre första kvartal gjorde Balder ett resultatet efter skatt, hänförligt till moderbolagets aktieägare, om 3.063 Mkr (4.473), motsvarande 17,02 kr per aktie (24,85). Resultatet före skatt påverkades av värdeförändringar för förvaltningsfastigheter med 817 Mkr (2.953), resultat från försäljning av exploateringsfastigheter med 65 Mkr (95), värdeförändringar avseende räntederivat med -231 Mkr (-473) samt resultat från andelar i intressebolag med 475 Mkr (726).

Hyresintäkterna för perioden steg  till 6.079 Mkr (5.577), vilket medförde att förvaltningsresultatet, hänförligt till moderbolagets aktieägare, ökade till 3.146 Mkr (2.970), vilket motsvarade en ökning per aktie med 6 procent till 17,48 kr (16,50).  Aktiens långsiktiga substansvärde steg till 362,77 kr per aktie (311,10)

I balansen steg det samlade redovisade värdet på Balders förvaltningsfastigheter den 30 september 2020 till 148.072 Mkr (130.802). Den orealiserade värdeförändringen under perioden minskade till 801 Mkr (2.933) och var hänförligt till förbättrat driftsöverskott och färdigställda projekt. Värdet på exploateringsfastigheterna steg till 3.047 Mkr (2.370).

 

Under perioden investerade Balder totalt 5.675 Mkr (9.092) för förvaltningsfastigheter, varav 2.908 Mkr (4.550) avsåg förvärv och 2.767 Mkr (4.542) avsåg investeringar i befintliga fastigheter och projekt för egen förvaltning. Totalt har ägarlägenheter och mark sålts till ett försäljningsvärde om 339 Mkr (310). Resultatet från försäljningarna uppgick till 15 Mkr (20).

Vid periodens slut  ökade nettolåneskulden till 81.183 Mkr (72.968), vilket medförde att soliditeten steg till 37,1 procent med en räntetäckningsgrad om oförändrat 5,7 gånger. Det innebar att det egna kapitalet steg till 62.235 Mkr (52.404).

I en kommentar till niomånadersrapporten säger vd Erik Selin:
– Sedan början av våren har världen präglats av den pågående pandemin. Balder har vidtagit en rad åtgärder för att hantera den rådande situationen. Hyresintäkterna under kvartalet har erhållits på liknande nivå som tidigare kvartal. För det fjärde kvartalet har cirka 99 procent av de hyror som hade förfall den 30 september betalats. Den fortsatta utvecklingen är osäker och det är väldigt viktigt att verksamheten är flexibel och beredd på nya utmaningar. Den dagliga verksamheten anpassas efter rådande omständigheter och alla våra medarbetare bidrar på många olika sätt vilket jag vill passa på att särskilt tacka för. Förutom de som direkt drabbas (dvs blir sjuka) är det på det ekonomiska planet väldigt ledsamt att se alla som helt oskyldigt drabbas i sina verksamheter i särskilt påverkade delar av näringslivet. Varje storm får så småningom slut på regn och jag hoppas innerligt att situationen förbättras inom en inte allt för lång tid.

torsdag, 05 november 2020 13:09

Heba förbättrade förvaltningsresultatet

 

 

 


Patrik Emanuelsson, vd för Heba Fastighets AB.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Under årets tre första kvartal 2020 uppgick Hebas hyresintäkter till 291,1 Mkr (295,2) med ett driftsöverskott som ökade 205,6 Mkr (201,0). Förvaltningsresultatet steg till 141,3 Mkr (139,4). Det innebar att periodens resultat steg till 271,5 Mkr (259,3) efter att värdeförändringar på fastigheter ökat till 234,5  Mkr (157,7). Substansvärde (NAV) steg till 85,23 kr per aktie (75,91), vilket motsvarade en ökning med 12,3 procent.

Under perioden har Heba tecknat ett samarbetsavtal med Åke Sundvall Byggnads AB avseende ett bostadsrätts- och hyresrättsprojekt i Uppsala om totalt 304 lägenheter. Vidare har Heba tillsammans med Åke Sundvall tecknat ett gemensamt grönt lån om 400 Mkr för finansiering av projektsamarbetet i Bredäng. Detta är Hebas första gröna finansiering.

Heba redovisar en soliditet på 50,6 procent och en belåningsgrad på 36,3 procent. Räntebindningstiden är 3,4 år och kapitalbindningstiden 4,2 år. Den genomsnittliga låneräntan är 1,31 procent. Nyckeltal som stärker bolagets fina long term rating på A- med stable outlook. Under perioden tecknade Heba sitt första gröna lån och bolaget arbetar intensivt för att få klart ett grönt ramverk inför kommande finansieringar.


Heba har även fortsatt arbetet med utvecklings- och ROT-projekt. Den totala investeringen för perioden motsvarar 517,3 Mkr. Vid slutet av perioden har fastighetsbeståndet ett värde om 10.786,1 Mkr.

Närmare 600 lägenheter är under produktion, varav cirka 200 kommer att färdigställas under sista kvartalet 2020.

– Marknaden för bostäder och samhällsfastigheter är fortfarande het. Den strategiska planen som styrelsen fattade beslut om 2018 börjar nu bära frukt. År 2020 har vi jobbat ikapp fjolårets omfattande försäljningar. Nu har vi en pågående projektportfölj på cirka 3 miljarder kronor och från 2021 kommer vi se de positiva ekonomiska effekterna. Ett omfattande arbete pågår för att hitta nya byggrätter för att säkra vår långsiktiga tillväxt. Med styrelsens nya beslut att vi numera kan jobba över hela Mälardalen och inte bara i Stockholmsregionen och Uppsala ökar vi möjligheterna, kommenterar Patrik Emanuelsson, vd för Heba Fastighets AB. 

torsdag, 05 november 2020 12:43

Byggnadstekniska Byrån stannar i Slussen

 

 

 


Glashuset i Slussen, med Katarinahuset till höger. Foto: Erik Lefvander

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


När Atrium Ljungberg evakuerade Katarinahuset inför renoveringen som precis påbörjats, lyckades Byggnadstekniska Byrån hitta nya lokaler i intilliggande Glashuset.

– Att kunna sitta kvar i Slussen är prio för oss. säger Erik Löb, vd för Byggnadstekniska Byrån.

Byggnadstekniska Byrån är ett konsultbolag inom byggnadsteknik med 170 anställda och huvudkontor i Glashuset i Slussen. De hade tidigare kontor på Mosebacke, innan de flyttade till Katarinahuset 2008. Där har bolaget kunnat växa och utöka lokalerna i takt med att Byggnadstekniska Byrån från 25 till 170 medarbetare på tio år. När Katarinahuset skulle evakueras inför renovering sökte de nya lokaler i Slussen.

– Det är svårt att hitta en plats i Stockholm som kan konkurrera med tillgängligheten och utsikten som Slussen erbjuder, säger Erik Löb. Det är klart att byggprojekten bullrar emellanåt, men det visar också att vi befinner oss på en plats med framtidstro.

Idag hyr Byggnadstekniska Byrån 1.700 kvm i Glashuset, en yta som upplevts stor när många medarbetare arbetat hemifrån under våren. Erik Löb märker att personalen saknat de fysiska mötena och under hösten har de blivit fler på kontoret igen. De trivs i sina nya lokaler men kan mycket väl tänka sig att flytta tillbaka till Katarinahuset när det är klart 2023. Eftersom de är involverade i ombyggnaden så vet de hur det kommer att se ut.

– Vi är såklart glada att behålla Byggnadstekniska Byrån som hyresgäst, säger Kristina Örvill, fastighetschef på Atrium Ljungberg. Att tomställa en fastighet på 22.000 kvm är både svårt och sorgligt på grund av alla relationer som vuxit fram. Nu ser vi fram emot att fylla upp Katarinahuset till nyinvigningen 2023.

Atrium Ljungberg förvärvade Katarinahuset 2018. I mars 2020 fattades beslut om att starta ett ombyggnadsprojekt och nu har arbetet kommit igång. Katarinahuset kommer att innehålla moderna kontor med en unik utsikt, hotell och flera restauranger. Renoveringsarbetet beräknas vara klart i sin helhet under första kvartalet 2023 och investeringen uppgår till 980 miljoner kronor.


Hyresavtalet med Byggnadstekniska Byrån är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.

torsdag, 05 november 2020 11:14

Logicenters köper logistik i Landskrona

 

 

 


I och med förvärvet av NA-KD:s logistikanläggning fördubblar Logicenters sin närvaro i Kronan Logistikpark i Landskrona med totalt närmare 50.000 kvm logistikyta.

 

 

 

 

 

 

 


Logicenters att stärka sin position i södra Sverige genom ett förvärv av en logistikanläggning i skånska Landskrona. Det är e-handelsföretaget NA-KD:s nya och 23.000 kvm stora logistiklager som har förvärvats av logistikfastighetsaktören. Ehandelsföretaget kommer fortsatt att bedriva sin verksamhet i fastigheten.

NA-KD, som nyligen flyttade in i fastigheten, kommer att fortsätta bedriva sin verksamhet på plats. Vidare finns det även möjlighet att bygga ut anläggningen med upp till 9.000 kvm till utöver den yta som nu hyrs av NA-KD.

– Vi är mycket glada över det nya samarbetet med en växande e-handlare. Logicenters har vind i seglen och vi är mer än redo att hjälpa NA-KD att optimera sin logistikhantering och ehandel genom att förvärva den här fastigheten. Kronan Logistikpark ligger dessutom beläget på ett oslagbart läge för logistik med närhet till såväl Malmö som övriga Öresundsregionen. Vi ser fram emot ett gott samarbete och det ska bli spännande att få följa NA-KD:s utveckling i en kraftigt växande e-handel, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

I och med förvärvet av NA-KD:s logistikanläggning fördubblar Logicenters sin närvaro i Kronan Logistikpark med totalt närmare 50.000 kvm logistikyta. Tidigare i år färdigställdes en 24.000 kvm stor anläggning i parken som också ingår Logicenters fastighetsbestånd.

– Vi är glada över att nu kroka arm med en logistikfastighetsaktör i framkant som har god kännedom om våra behov. Logicenters är enkla, flexibla och professionella att arbeta med och vi ser ljust på att de tar över förvaltningen av vår fastighet. Nu kan vi fortsätta att fokusera på att effektivisera våra interna processer och ta vår verksamhet till nästa nivå, säger Oscar von Konow, COO för NA-KD.

torsdag, 05 november 2020 10:56

Willhem köper 405 bostäder i centrala Malmö

 

 

 


Mikael Granath, vd för Willhem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Willhem utökar nu sitt fastighetsbestånd i Malmö genom förvärv av ytterligare 405 lägenheter.

Willhem har ingått avtal om förvärv av 13 hyresfastigheter belägna i attraktiva A-lägen i centrala Malmö. Den totala uthyrningsbara arean uppgår till 37.778 kvm fördelat på 34.147 kvm bostäder och 3.631 kvm lokaler. Fastigheterna inrymmer även totalt 343 parkeringsplatser. En av fastigheterna är under produktion med beräknat färdigställande i Q3 2021. Affären innebär även att Willhem kommer att ta över befintlig förvaltningsorganisation.

− Vi är glada över att kunna förvärva ett fastighetsbestånd med så fina kvaliteter i centrala Malmö. Portföljen tillför en bra volym till vårt befintliga bestånd och ger oss en allt starkare marknadsposition i Malmö, kommenterar Willhems vd Mikael Granath.

Tillträde beräknas ske den 1 december 2020. Det är en privat säljare och överenskommelse har träffats om att inte kommunicera köpeskillingen. Catella har varit säljarens rådgivare i affären.



onsdag, 04 november 2020 19:22

Vasakronans resultat minskade starkt

 

 

 


Marknaden är avvaktande säger Vasakronans vd Johanna Skogestig i rapporten för årets första nio månader 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För årets tre första kvartal 2020 minskade Vasakronans resultat till 1.448 Mkr (7.215).  Hyresintäkterna uppgick till totalt 5.234 Mkr (5.232). I ett jämförbart bestånd var ökningen 1 procent (7). Intäkterna påverkades negativt med 59 Mkr till följd av lämnade hyresrabatter under Q2 relaterade till Covid-19.


Resultat före värdeförändringar och skatt minskade till 2.520 Mkr (3.716). Förändringen förklaras främst av ett lägre resultat från joint venture, –294 Mkr (887), till följd av minskad förväntad byggrättsvolym.


Nyuthyrningar genomfördes med 100.000 kvm (170.000) med en årshyra om 453 Mkr (706), med en nettouthyrningen som minskade till 119 Mkr (298). 

Uthyrningsgraden minskade till 92,6 procent (93,1) vid periodens utgång. Vakansen om 7,4 procent förklaras till 1,5 procentenheter (2,3) av vakans i pågående projekt och utvecklingsfastigheter

Driftöverskottet uppgick till totalt 3.876 Mkr (3.875). I ett jämförbart bestånd var ökningen 1 procent (7)

Under perioden genomfördes återköp av 228.000 kvm (230.000), motsvarande en årshyra på 642 Mkr (772). Omförhandlingsresultatet för hyreskontrakt relaterat till kontor uppgick till 9,6 procent (15,1). Av de kontrakt som har varit föremål för omförhandling har närmare 60 procent (68) valt att förlänga sina hyreskontrakt. I fastigheten Nattugglan på Söder i Stockholm har Tillväxtverket omförhandlat sitt hyresavtal om 4.000 kvm i 5 år och i Köpmannen i Göteborg har Intersport omförhandlat sitt avtal om närmare 1.500 kvadratmeter på 6 år.

I balansen sjönk värdeförändring på fastigheter till –863 Mkr (6.769), vilket motsvarade en värdeförändring om –0,5 procent (5,0). Värdenedgången avser väsentligen segmentet butiksfastigheter.

 

Fastighetsbeståndets värde steg vid periodens utgång till 158.641 Mkr (147.385). Det egna kapitalet ökade under perioden till följd av periodens totalresultat på 1. 451 Mkr (7.215) till 71.610 Mkr (70.156). Det innebar en oförändrad soliditet om 41 procent och belåningsgraden till 37 procent (38) vid perioden slut.

Värdeförändring på derivat stärktes till 292 Mkr (–1.713) framförallt till följd av sjunkande långa marknadsräntor i Norge.

Vasakronan föreslår en vinstutdelning till svenska staten om 3.000 Mkr (4.000) för verksamhetsåret 2019.

Marknaden är avvaktande säger vd Johanna Skogestig i en kommentar till niomånaders rapporten:
– Marknaden är av begripliga skäl avvaktande. Trots det kan jag konstatera att det finns både efterfrågan och betalningsvilja för bra produkter i rätt lägen. Det speglas i de uthyrningar som genomförts under kvartalet.
På kontorssidan ser vi att de flesta företagen fortsätter att erbjuda sina medarbetare möjligheten till distansarbete. Det utmanar den traditionella synen på vad ett kontor är och ställer krav på både chefer och medarbetare att anpassa sina arbetssätt. Detta märks i dialogen med våra kunder som visar ett ökat intresse för en av Vasakronans kärnfrågor – hur man kan utforma sitt kontor för att det på ett bättre sätt ska möta kraven på samverkan och flexibilitet.

 

– Distansarbetet har tydliggjort behovet av kontoret som mötesplats, en utveckling vi sett ett tag men som nu förstärks. Att många jobbar hemma märks i våra citykärnor. Även om besöksflödena på våra handelsstråk har ökat under tredje kvartalet är det endast under helgerna som flödena tangerar de nivåer vi såg före pandemin. Det är en utmaning för handeln som redan tidigare befann sig i en strukturomvandling. Samtidigt står det klart att den akuta kris vi såg under andra kvartalet har dämpats. Diskussionerna om hyresrabatter är få och hyresinbetalningarna är i stort tillbaka på samma nivå som före pandemins utbrott