19 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 04 november 2020 18:33

Ljusdal Fastigheter seglar vidare i Ljusdal

 

 

 


I bolaget Fastighets AB Seglet som Ljusdal Fastigheter köper finns på Järnvägsgatan i Ljusdal bland annat Ericssons Bokhandel och restaurangen Matstället.

 

 

 

 

 

 




Ljusdal Fastigheter AB förvärvar Fastighets AB Seglet av syskonen Öhman. Seglet äger nio
fastigheter i centrala Ljusdal med en yta på 10.183 kvm, varav ytan för bostäder uppgår till 3.436 kvm.


Fastigheterna kompletterar Ljusdals Fastigheters befintliga fastigheter på ett bra sätt och möjliggör
intressanta framtida förädlingar.

Ljusdal Fastigheter ägs av Bröderna Christer och Stefan Henriksson samt Magnus Fernqvist.

Rådgivare åt säljaren har varit Solweig Lindéll-Sohlberg, Mäklarhuset Uppsala kommersiella.

onsdag, 04 november 2020 13:12

Logicenter bygger för PostNord i Finland

 

 

 


Ett första spadtag har tagits för den fastighet som Logicenters utvecklar i Kurikantie, Pirkkala, cirka 1 mil sydväst om Tampere i Finland, åt PostNord. Från vänster: Marko Määttä (Logicenters), Ville Hilmola (PostNord), Jaakko Hermikoski (PostNord), Jani Ståhlhammar (PostNord) och Jarkko Äikää (Logicenters).

 

 

 

 

 

 

 


Den 23 oktober togs det första spadtaget för den fastighet som Logicenters utvecklar i Kurikantie, Pirkkala, cirka 1 mil sydväst om Tampere i Finland. Den moderna postterminalen om 4.600 kvm kommer att hyras ut till PostNord Oy som logistikfastighetsaktören tecknade avtal med tidigare i år. Logicenters planerar dessutom att utveckla ytterligare ett lager på tomten om 7.000 kvm.

I somras meddelade Logicenters att de tecknat avtal med PostNord Oy i Pirkkala. Avtalet innebar uppförandet av en 4.600 kvm stor postterminal som kommer att stå färdig för inflyttning under tidig sommar 2021. Och nu tas det första spadtaget för den nya fastigheten. Förutom terminalens moderna specifikationer kommer anläggningen även att värmas upp med hjälp av geotermisk värme, samtidigt som energitillförseln kompletteras med solenergi.

– Vi är mycket stolta över att vi nu är i gång med utvecklingen av vår terminalbyggnad för PostNord Oy. Postterminalen kommer att vara utrustad med specifikationer som uppfyller PostNords alla behov. Logicenters ligger i framkant när det kommer till utveckling av fastigheter med hög miljöprestanda och den här fastigheten blir ett tydligt bevis för just det, säger Jarkko Äikää, Commercial Director, Logicenters Finland.

Postterminalen kommer även att förberedas för att kunna vidareutvecklas ytterligare genom ett tillägg om 2.000 kvm. Samtidigt kommer Logicenters även att utveckla ett 7.000 kvm stort fristående lager på tomten.

– Det är glädjande att första spadtaget för vår nya postterminal nu är taget. Anläggningen blir en del av vår satsning att kunna leverera snabbare och mer ansvarsfullt till hela Finland. Vi längtar efter att flytta in i den färdiga terminalen som kommer att stärka vår konkurrenskraft och flexibilitet, säger Jani Ståhlhammar, COO på PostNord Oy i Finland.

Logicenters är en ledande utvecklare och ägare av moderna logistikanläggningar i Norden med närvaro i Sverige, Danmark, Norge och Finland och med över 1,3 miljoner kvm logistikutrymme. Logicenters bildades av NREP år 2015.

onsdag, 04 november 2020 12:54

Skanska bygger i Farsta åt Familjebostäder

 

 

 


Kvarteret Väddö, ligger vid Sunneplan i Farsta, ett par minuters promenadavstånd från Farsta Centrum, där Familjebostäder planerar för cirka 87 hyresrätter inom satsningen Stockholmshusen.

Bild ÅWL Arkitekter

 

 

 

 

 

 

 


I måndags togs första spadtaget för 125 nya hyresrätter som byggs inom ramen för konceptet Stockholmshusen. Det symboliska spadtaget togs av Familjebostäders ordförande, Stockholms bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) tillsammans med Jonas Schneider, vd Familjebostäder och Bengt Staaff, regionchef Skanska Sverige AB som planterade ett magnoliaträd som kommer att få en plats på gården när husen är klara.

– Stockholm behöver fler bostäder, nu får Farsta ett tillskott på ytterligare 125 hyresrätter i ett fint läge mellan Farsta tunnelbana och Farsta Strands pendeltågsstation. Nu ser vi till att den här platsen blir mer trygg och attraktiv, säger Dennis Wedin.

Familjebostäder bygger tillsammans med entreprenören Skanska 87 lägenheter i kvarteret Väddö vid Sunneplan och 38 hyresrätter i kvarteret Järflotta vid Kilsgatan i storlekarna 2-4 rok. Husen beräknas vara klara för inflyttning 2022.

– Det här är Familjebostäders tredje stockholmshusprojekt, vars syfte är att pressa byggtider, produktionskostnader och därmed hyrorna. Ju fler Stockholmshus vi bygger desto större genomslag kan vi få, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder. Det är dessutom fina hus som är ett tidstypiskt inslag i ett starkt växande Stockholm med inbyggda möjligheter för att resa hållbart med både cykel och bilpool.

Stockholmshusen är ett samarbetsprojekt mellan de allmännyttiga bostadsbolagen, privata entreprenörer och stadens tekniska förvaltningar för att snabbt och kostnadseffektivt bygga tusentals nya hyresrätter med god arkitektur och höga krav på hållbarhet. I kvarteret Järflotta och Väddö ges bra förutsättningar för hållbara resvanor med närhet till tunnelbana, tillgång till bil- och cykelpool, ordentligt med cykelparkering och plats för cykelservice.

Markarbeten har pågått under en tid för att förbereda platsen för de nya husen. Vid Sunneplan har en gammal centrumbyggnad rivits och ledningar har flyttats inför att husen kan byggas. De nya husen vid Sunneplan kommer att få en levande bottenvåning med lokaler i bottenplan längs ena sidan av gatan.

Familjebostäder ökar byggtakten

Stockholm växer så det knakar. Det är ett fantastiskt betyg till Stockholm, men det ställer också höga krav – inte minst på fler bostäder. Familjebostäder ökar byggtakten och ligger i produktion just nu med  närmare 1900 hyresrätter, räknat från spadtag till godkänt slutbevis. Det är det högsta sedan miljonprogrammens dagar.

onsdag, 04 november 2020 12:27

Svenska Nyttobostäder noteras

 

 

 


Vid listningstillfället har Svenska Nyttobostäder 320 aktieägare av stamaktier samt 320 aktieägare av preferensaktier. Bolaget har inte genomfört något erbjudande om teckning av aktier inför listningen på Nasdaq First North Growth Market.

 

 

 

 

 

 

 


Idag, den 4 november 2020, inleds handeln i Svenska Nyttobostäders stam- och preferensaktier på Nasdaq First North Growth Market.

– I somras gick 27 investerare och ALM Equity samman och skapade ett större Svenska Nyttobostäder med säkrad tillväxt. Vi är nu mycket glada att ha nått nästa viktiga milstolpe i och med noteringen av bolagets aktier. Vi välkomnar alla nya aktieägare att delta på vår resa mot att bli ett av Stockholms största bostadsförvaltningsbolag, säger Tommy Johansson, vd för Svenska Nyttobostäder.

Svenska Nyttobostäder förvaltningsportfölj består av 5.752 bostäder varav 994 är färdigställda och övriga är i produktion eller ska byggstartas. Svenska Nyttobostäder ägs till 62 procent av fastighetskoncernen ALM Equity.


Vid listningstillfället har Svenska Nyttobostäder 320 aktieägare av stamaktier samt 320 aktieägare av preferensaktier. Bolaget har inte genomfört något erbjudande om teckning av aktier inför listningen på Nasdaq First North Growth Market.

 

 

 


KPL Fastigheter äger Scandic Grand Central på Vasagatan/Kungsgatan i Stockholm som har 390 rum och hotellet inrymmer även restaurang Teaterbrasseriet och Vasateatern. I byggnaden på taket ryms även 18 bostadslägenheter, främst i en påbyggnad till den äldre bebyggelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scandic gör ett katastrofresultat för årets tre första kvartal med en förlust om – 5.424 Mkr (737). I rapporten säger vd Jens Mathiesen:
– Vissa hotell, framförallt i storstäderna, har idag en hyra som överstiger hotellets omsättning, vilket är orimligt. Vi intensifierar nu förhandlingarna med hyresvärdarna och kommer därför reducera hyresbetalningarna fram till att överenskommelser om nya villkor har nåtts.


Det är Corona-pandemin som orsakat den stora förlusten med en beläggningsgrad om endast 36 procent  under det tredje kvartalet 2020, vilket är ungefär hälften av vad som tidigare varit normalt. Och det verkar bli värre. Jens Mathiesen säger:
– I oktober var vår beläggningsgrad ungefär i linje med september och uppgick till 33 procent. Efterfrågan påverkas för närvarande negativt av ökad spridning av coronaviruset kombinerat med skärpta myndighetsrestriktioner på våra marknader. Baserat på nuvarande bokningstakt förväntas beläggningen i november bli lägre än i oktober.

I balansen minskade tillgångarna den 30 september 2020 till 38,6 Mdr kr (44,7) med ett eget kapital som reducerades till 2.810 Mkr (6.597).

Vid periodens utgång hade Scandic totalt 53.159 rum i drift fördelade på 268 hotell, varav 244 med hyresavtal.
Under kvartalet öppnades Scandic Pasila i Helsingfors. Totalt ökade antalet rum i drift med 179 under tredje kvartalet. Under det fjärde kvartalet kommer två finska hotell med totalt 255 rum att lämnas. Scandic planerar inte att öppna några ytterligare hotell under det fjärde kvartalet.

Omkring 15 procent av Scandics hyresavtal löper ut fram till slutet av 2022 och cirka 25 procent till slutet av 2025. Den genomsnittliga återstående kontraktslängden för Scandics hotell uppgår till cirka 11 år.


Det betyder att Scandic nu förhandlar om kraftigt reducerade hyresnivåer med ett flertal fastighetsägare, framförallt med Pandox, men även med Balder, Axfast, Buchardt, AFA Fastigheter, Vasakronan, KLP, Stockholms stad och FO Nordstaden AB.



onsdag, 04 november 2020 10:28

Torslanda köper i Solna av Gelba

 

 

 


Gelba Management AB säljer fastigheten Kansliet 1 i Frösunda, Solna, som är en kontorsfastighet i tre plan med en total uthyrningsbar area om 2.200 kvm med 14 tillhörande parkeringsplatser. Köpare är Torslanda Property Investment AB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torslanda Property Investment AB har idag avtalat om att förvärva Kansliet 1 i Frösunda, Solna. Tillträdet är planerat till den 1 december 2020. Förvärvet finansieras initialt med befintlig likviditet. Säljare är Gelba Management AB, med huvudägaren Per Taube. Förvärvet sker genom bolagsförvärv och det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 95 Mkr. Colliers International AB har agerat rådgivare i affären.

Fastigheten är en kontorsfastighet i tre plan med en total uthyrningsbar area om 2.200 kvm med 14 tillhörande parkeringsplatser. Fastigheten är fullt uthyrd till Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) och den kvarvarande löptiden på hyresavtalet är 5 år. Hyresintäkterna uppgår till 5,3 Mkr per år.

Torslanda Property Investment grundades ursprungligen som ett enfastighetsbolag. Under 2019 förvärvades flera fastigheter i Torslanda i Göteborg och bolaget meddelade en ny strategisk inriktning syftandes till att bredda fastighetsportföljen. Förvärvet av Kansliet 1 är det första som genomförs i enlighet med den nya strategin.

Stefan Berg,  vd för Torslanda Property Investment, säger i en kommentar:
– Fastigheten är fullt uthyrd till en mycket bra hyresgäst. Den har ett utmärkt läge i Frösunda en kort promenad från Solnas pendeltågsstation och Mall of Scandinavia. Förvärvet passar väl in i strategin att förvärva kontorsfastigheter med stabilt kassaflöde i bra lägen nära spårbunden trafik. Fastigheten blir bolagets första tillgång i Stockholm och adderar till bolagets redan starka kassaflöde.

 

Joachim Svedberg, Acting Head of Captial Markets på Colliers, säger:
– Trots viss avmattning och osäkerhet kring den rådande marknaden har Colliers redan genomfört flera transaktioner inom kontorsfastigheter under det tredje kvartalet. Vi kan konstatera att det fortsatt finns ett stort intresse för kontorsfastigheter i bra kommunikationslägen med stabila kassaflöden.

 

Ansvariga projektledare hos Colliers var Gustaf Lettström och Sofia Folstad.

 


 

 

 

 


 

 

 

 


Rekryteringen av Sara Östmark (bilden) innebär att hon har utsetts till ny vd för Sparbössan Fastigheter AB. Hon tillträder sin tjänst den 1 januari 2021 och hon kommer närmast från Fastighets AB Stenvalvet, där hon varit affärsutvecklingschef och vice vd sedan 2017.

Sara Östmark är civilingenjör inom lantmäteri, bygg- och fastighetsekonomi från KTH och hon har gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen. Hon efterträder Leif Garph som efter 12 framgångsrika år lämnar Sparbössan för att gå i pension.

– Vi är glada över att kunna utse Sara Östmark som ny vd. Sara är en kompetent och uppskattad ledare med bred och lång erfarenhet från fastighetsbranschen. Sara kommer nu ta vid och fortsätta utveckla Sparbössan utifrån den långsiktiga strategin, säger Eric Douglas, styrelseordförande och ägare.

– Jag är glad över att få förtroendet att få ta över stafettpinnen från Leif Garph och fortsätta bolagets spännande utvecklingsresa, säger Sara Östmark.

– Under Leif Garphs ledning har Sparbössan haft en stark utveckling med ett flertal fastighetsförvärv i centrala Stockholm. Jag vill tacka Leif för hans värdeskapande insatser och stora engagemang för Sparbössan, fortsätter Eric Douglas.

 

 

 


Magnus Edlund blir nu ansvarig för Sveafastigheters utveckling och förvaltning av skolor och äldreboende.

 

 


Sveafastigheter vann nyligen en markanvisningstävling i Flen för att där bygga ett äldreboende. Bolaget färdigställer vidare 96 trygghetsbostäder i kvarteret Hydran i Västerås samt bygger kvarteret Drabanten för äldreboende, bilden ovan, i Upplands Väsby. Sveafastigheter fick även nyligen en markanvisning för 118 seniorbostäder i Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Magnus Edlund blir nu ansvarig för Sveafastigheters utveckling och förvaltning av skolor och äldreboende. Sveafastigheter har de senaste åren etablerat samarbete i femton kommuner för att bygga, äga och förvalta bostäder och har femtusen lägenheter under utveckling. Som ett led i visionen som kommuners långsiktiga samarbetspartner har Christer Holger sedan tidigare etablerat Sveafastigheter Bilda som utgör utbildningsdelen och Carl Auer har lett utvecklingen av ett flertal boenden för äldre. Magnus Edlund, som senast kommer från rollen som vd för Stenvalvet, blir nu en del av Sveafastigheters satsning på samhällsfastigheter.

Sveafastigheter vann nyligen en markanvisningstävling i Flen för att bygga ett äldreboende, färdigställer 96 trygghetsbostäder i kvarteret Hydran i Västerås, bygger äldreboendekvarteret Drabanten i Upplands Väsby och fick nyligen markanvisning för 118 seniorbostäder i Stockholm.

– Vi vill tillskapa skapa skolor med fantastiska läromiljöer och framtidens boenden för äldre dit man vill flytta efter eget beslut. Våra boende för äldre och skolor kombinerar god gestaltning och hög arkitektonisk kvalité med höga hållbarhetsambitioner, säger Magnus Edlund, ansvarig för äldreboende och skolor.

– Det känns oerhört stimulerande att få bidra till utveckling och långsiktigt ägande av skolor och boenden för äldre i Sverige. Jag ser fram emot att arbeta nära kommuner över hela Sverige för att skapa hållbar stadsutveckling för unga och äldre, fortsätter Magnus Edlund.

– Behovet av attraktiva boende för äldre och rätt lokaler för lärande finns i stora delar av landet och där vill Sveafastigheter vara med och bidra till en hållbar samhällsutveckling. Därför känns det otroligt starkt att Magnus med sin gedigna erfarenhet av samhällsfastigheter blir en del av Sveafastigheter där vi ser att samhällsfastigheter och bostäder är en bra kombination i kommuners utveckling, säger Viktor Mandel, vd för Sveafastigheter Group.

Sveafastigheter startades som fastighetsfond 2003. Sedan 2015 är Sveafastigheter ett långsiktigt aktiebolag med utveckling av bostäder och samhällsfastigheter, förvärv av hyresfastigheter och egen förvaltning. Sveafastigheter har samarbete med ett flertal finansiella institutioner och pensionsförvaltare. Sveafastigheter äger eller utvecklar över 4.000 bostäder och tre vård- och omsorgsboende i Helsingborg, Landskrona, Kalmar, Växjö, Flen, Västerås, Nacka, Haninge, Tyresö, Stockholm, Enköping, Västerås, Vallentuna, Vaxholm, Upplands Väsby och Uppsala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tisdag, 03 november 2020 12:14

Stenhus Fastigheter ska noteras

 

 

 


Elias Georgiadis, vd för Stenhus Fastigheter.

 

 

 

 

 

 

 

Stenhus planerar att genomföra nyemission om 600 Mkr inför en notering den 24 november 2020.
Balder och Länsförsäkringar Fondförvaltning har åtagit sig att teckna sig för 62,5 procent av aktierna i Stenhus den planerade nyemissionen. Syftet med noteringen är att bredda ägarbasen samt öka tillgång till kapital, med målsättning att genomföra förvärv. Idag utvärderar Stenhus Fastigheter potentiella förvärvsmöjligheter till ett värde om cirka 2 Mdr kr.


Stenhus Fastigheter i Norden äger och förvaltar en portfölj av offentliga och kommersiella fastigheter i södra Storstockholm och i Köping till ett värde om om cirka 1,38 Mdr Stenhus planerar att emittera högst 60 miljoner aktier fördelade på högst 57, 5 miljoner aktier i en riktad nyemission till utvalda investerare samt högst  2,5 miljoner aktier i en riktad nyemission till allmänheten i Sverige. Teckningskursen föreslås vara 10 kronor per aktie.

 

Anmälningsperioden för nyemissionen förväntas pågå mellan den 2 november och den 11 november 2020, med beräknad likviddag är den 18 november 2020 och första handelsdag den 24 november 2020.

– Under september månad 2020 togs de första stegen mot att bygga ett nytt fastighetsbolag i Sverige, Stenhus Fastigheter, genom en avknoppning från Sterner Stenhus-gruppen. Nu när grunden är lagd inleds nästa fas i vår tillväxtresa. Vi kommer med tillförsikt sträva vidare, inom ramen för våra strategier, mot våra mål med fokus på nya förvärv och fortsatt utveckling av det befintliga beståndet, säger Elias Georgiadis, vd för Stenhus Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Catella Corporate Finance Stockholm har agerat finansiell rådgivare, Avanza Bank AB Joint Bookrunner, Eminova Fondkommission emissionsinstitut samt Certified Adviser och Advokatfirman Glimstedt Stockholm KB legal rådgivare till Stenhus Fastigheter i Norden i samband med emissionen.




tisdag, 03 november 2020 11:52

Brinova utvecklar Skeppsbron i Karlskrona

 

 

 


Brinova planerar att bygga en modern och klimatsmart kontorsfastighet om cirka 1.450 kvm i 3 våningar.  Fastigheten, Karlskrona Skeppsbron 4, är belägen på stadens bästa läge vid entrén till Karlskrona och i Karlskrona hamn.

 

 

 

 

 

Brinova Fastigheter har tecknat avtal om förvärv av en fastighet med planlagd mark för att uppföra en byggnad i tre plan på Skeppsbrokajen i Karlskrona. Tillträde skedde den 30 oktober 2020.

Fastigheten, Karlskrona Skeppsbron 4, är belägen på stadens absolut bästa läge vid entrén till Karlskrona och i Karlskrona hamn. På fastigheten planeras att, med start under hösten 2021, uppföra en modern och klimatsmart byggnad om cirka 1.450 kvm LOA i 3 våningar. Brinova äger idag ett intilliggande fastighetsområde med hyresgäster som Karlskrona kommun och Försäkringskassan. För att möta det stora intresse som finns att expandera eller att etablera sig inom detta område, blir denna kommande nyproduktion en viktig del för den fortsatta utvecklingen.

Fastigheten förvärvas för 2,6 Mkr, investeringen beräknas till 45 Mkr och beräknat hyresvärde uppgår till 3,3 Mkr.

Vd Per Johansson kommenterar förvärvet:
– Skeppsbrokajen är Karlskronas absolut bästa läge, både med tanke på närheten till infarten till Karlskrona, placeringen på kajkanten och intill vårt befintliga fastighetsområde Lindblad 24. Det blir ett lönsamt tillskott till vår fastighetsportfölj i Karlskrona och en möjlighet för våra befintliga och nya hyresgäster att flytta in i moderna, klimatsmarta lokaler med fantastisk utsikt över vattnet.

Samrådet kommer att pågå från den 2 november till och med den 4 december, därefter väntas detaljplanen gå ut på granskning någon gång under första delen av 2021.