19 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Flygvy över torget och skolan i den nya stadsdelen Fredriksdal, öster Västerås centrum.

 

 

 

 

 

 

 

 


I ett kuperat skogsområde intill Gäddeholms herrgårdsmiljö, öster om Västerås centrum, börjar den nya stadsdelen Fredriksdal ta form. Planerna för området, med cirka 500 nya bostäder, förskola, service och grundskola, går nu ut på samråd.

Planområdet, som omfattar cirka 50 hektar, ägs idag av Västerås stad och Geddeholms AB. Hälften av bostäderna planeras bli småskaliga flerfamiljshus och resterande radhus, parhus och villor samt en till två gruppboenden. Vidare föreslås en förskola och en större grundskola.


– Att planlägga ett orört naturområde är alltid ett stort ingrepp i ett naturligt system, säger Matilda Olsson, landskapsarkitekt på Archus, som tillsammans med AL-Studio och Västerås stad lett arbetet med planprogrammet. Vi tycker själva att vi har uppnått ett förslag med bra balans för hur mycket bebyggelse platsen tål utan att tappa sin karaktär och resiliens, säger hon.

Entrén till Fredriksdal ligger intill Gäddeholmsvägen. Här ligger skolan som en fond intill torget och bidrar med liv och rörelse till stadsrummet samt är en viktig målpunkt för både dags- och kvällsaktiviteter och stark dragmagnet för målgruppen barnfamiljer. Bebyggelsen är tät, låg och anpassad efter den naturliga terrängen. Med inspiration från den småskaliga trästadens täthet formas små kringbyggda kvarter längs områdets större gator. Stadsbyggnadsidén är att låta skogen få ta plats och sätta karaktär på hela området.

Behovet av nya bostäder i Västerås är stort och därför planerar staden för att på sikt bygga totalt 5.000 bostäder på Gäddeholm. Herrgårdsängen och Malmen har redan byggts och nu är det dags för Fredriksdal, som innebär cirka 500 nya bostäder.

Samrådet kommer att pågå från den 2 november till och med den 4 december, därefter väntas detaljplanen gå ut på granskning någon gång under första delen av 2021.


tisdag, 03 november 2020 11:24

Scandic tar över hotell i Arlandastad

 

 

 


Scandic har kommit överens med fastighetsägaren Arlandastad Holding om ett 15 års hyresavtal för tidigare First Hotel Arlanda. Hotellet byggdes 2015 och har varit stängt under de senaste månaderna efter att den tidigare hotelloperatören inom koncernen First Hotel, gått i konkurs. Scandic räknar med att öppna hotellet under namnet Scandic Arlandastad den 10 januari 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scandic har tecknat avtal om att ta över driften av ett hotell med 150 rum i Arlandastad, i nära anslutning till Stockholm Arlanda Airport och i direkt anslutning till nya internationella mötes- och eventarenan Scandinavian XPO.

Scandic har kommit överens med fastighetsägaren Arlandastad Holding om ett 15 års hyresavtal för tidigare First Hotel Arlanda. Hotellet byggdes 2015 och har varit stängt under de senaste månaderna efter att den tidigare hotelloperatören gått i konkurs. Scandic räknar med att öppna hotellet under namnet Scandic Arlandastad den 10 januari 2021
.

Då hotellet är modernt och i gott skick, kommer Scandics initiala investering vara begränsad till byte av varumärke och omprofilering till Scandic. På grund av rådande pandemi har parterna kommit överens om ett omsättningsbaserat hyresavtal med rimlig riskfördelning mellan Scandic och Arlandastad Holding.

– Det är mycket positivt att vi nu kan etablera oss nära Arlanda, där Scandic tidigare har saknat närvaro. Detta blir ett utmärkt komplement till våra övriga hotell i Stockholmsområdet, säger Peter Jangbratt, chef för Scandic Sverige.

Hotellet är beläget i Arlandastad, fem minuter från Stockholm Arlanda Airport och med placering mitt i den växande flygplatsstaden Airport City Stockholm. Arlandastad är ett expansivt område där en ny internationell mötes- och eventarena, Scandinavian XPO, öppnas i januari 2021. I området finns också DRIVELAB Stockholm som är en av norra Europas mest framstående mötesplatser för fordonsindustrin.

– Det är väldigt roligt att äntligen få välkomna Scandic till Arlandastad. Med tanke på den möjlighet som gavs i och med First Hotels konkurs är det helt naturligt att Scandic kliver in som ny operatör. Vi är glada över det stora intresset som visas för området. Scandics närvaro kommer att bidra till den fortsatta utvecklingen och framför allt erbjuda våra besökare en fin upplevelse på plats, säger Dieter Sand, vd för Arlandastad Holding.

– Hyresavtalet för Scandic Arlandastad ger en rimlig riskfördelning mellan oss och fastighetsägaren. Jag är övertygad om att vi kommer att se fler avtal som detta framöver. År 2020 har som bekant varit ett mycket utmanande år för hotellbranschen, inte minst för många mindre aktörer, och jag utesluter inte att det kan dyka upp fler liknande möjligheter för Scandic, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group

tisdag, 03 november 2020 11:04

Profi hyr ut 1.150 kvm i Kista

 

 

 


Profi Fastigheter förvärvade nordicForum i Kista, omfattande 44.000 kvm, i november 2016 med relativt stora kontorsvakanser och har sedan dess drivit ett aktivt uthyrnings- och förvaltningsarbete. Fastigheten består av två huskroppar och 1.000 parkeringsplatser.

 

 

 

 

 

 

 


Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med fyra nya hyresgäster om totalt 1.150 kvm kontor. Avtalen innebär att Seliro, Hanza, Auxilirec och Inspectis flyttar sina respektive verksamheter till nordicForum på Torshamnsgatan 35 i Kista.

Profi Fastigheter har genomfört en omfattande uppdatering av nordicForum och skapat en konceptfastighet med stora loungeytor, gym, cykelrum och flexibla kontorslösningar i form av det egenutvecklade konceptet C/O.  Samtidigt har reception, restaurang och konferensytor totalrenoverats i samarbete med Sabis. Under hösten färdigställs en helt ny entré, uppdaterade fasader och ny närmiljö med bland annat utegym och möbler för möten utomhus.


Thomas Jonasson
, uthyrnings- och marknadschef på Profi Fastigheter, säger:
– Oerhört roligt att välkomna fyra nya företag till nordicForum som anammat vår idé med en fastighet där vi verkligen tillgodoser såväl medarbetarnas som verksamheternas behov på bästa sätt.

Kajsa Arvidsson
, vd för Seliro AB, säger:
– Profi har varit mycket smidiga att samarbeta med och lokalernas placering mitt i hjärtat av Sveriges centrum för ICT industri och akademi, är perfekt för oss som utvecklar mjukvara för det uppkopplade, säkra och väl-supportade smarta hemmet. Att vi förutom skräddarsydda, nyrenoverade lokaler nu även ger våra medarbetare reception, restaurang, gym samt inomhus cykelgarage i byggnaden har mottagits otroligt positivt.

Profi Fastigheter förvärvade den 44.000 kvm stora fastigheten i november 2016 med relativt stora kontorsvakanser och har sedan dess drivit ett aktivt uthyrnings- och förvaltningsarbete. Fastigheten, som består av två huskroppar och 1.000 parkeringsplatser, ligger i bästa kommunikationsläge med gångavstånd till såväl Kista Centrum med tunnelbana som Helenelunds pendeltågsstation. Övriga hyresgäster är bland annat Sabis, DirektPress, Asus, Kofax, Hamamatsu och Strongpoint.

 

 

 

 


 

 

 

 


Cushman & Wakefield förstärker ledningen och Capital Markets genom att rekrytera Katarina Sonnevi (bilden) till rollen som Partner och Deputy Head of Capital Markets.

 

Kristoffer Sandberg, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield, säger:
– Vi är glada och stolta över att kunna attrahera Katarina Sonnevi som har en gedigen erfarenhet och ett starkt track-record inom branschen. Vår målsättning är alltid att leverera de bästa tjänsterna till våra kunder, vilket vi med denna rekrytering nu stärker ytterligare, framförallt mot bostads- och kontorssegmentet. Nu lägger vi i ytterligare en växel och gasar!

Katarina Sonnevi har anställts som Partner och ansluter till teamet den 1 december 2020. Hon kommer, tillsammans med Kristoffer Sandberg, att ansvara för Capital Markets. Katarina Sonnevi kommer närmast från Nyfosa där hon varit transaktionschef. Hon har gedigen erfarenhet i bagaget såväl från ägarsidan som rådgivningssidan. Hon har haft nyckelpositioner på Nyfosa, Heimstaden, Natwest, Tenzing och Ericsson.

Karl Persson, Head of Sweden, Cushman & Wakefield, säger:
– I slutändan handlar allting om att skapa maximalt värde till våra kunder, utvecklas och samtidigt ha så roligt som möjligt på vägen både som individ och i teamet. Genom den här rekryteringen så tar vi ännu ett steg i att befästa att vi som bolag är i framkant och vill göra något extra. Vi välkomnar Katarina och ser framemot att hon börjar!

 

Katarina Sonnevi, tillträdande Deputy Head of Capital Markets säger:
– Jag har alltid sett Cushman & Wakefield som en av de främsta fastighetsrådgivarna och ser verkligen fram emot att, tillsammans med Kristoffer, ansvara för Capital Markets. Det ska bli spännande att vara en del av ett stort internationellt bolag och få vara med och bidra till ytterligare framgångar och goda affärer för våra kunder.



måndag, 02 november 2020 15:11

Ny markanvisningen för Kolkajen

 

 

 


Föreslagen markanvisning för cirka 80 lägenheter i ” Kanalkvarteret Norra” i Norra Djurgårdsstaden har föregåtts av en markanvisningstävling, med fast pris om 33.500 kr per kvm ljus BTA för bostäder och 11.000 kr per kvm ljus BTA för lokaler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Hjorthagen 1:3 till Among Giants Properties AB och Rico Estate Development AB.  Markanvisningen som nu föreslås avser cirka 80 bostadsrättslägenheter/ägarlägenheter, till Among Giants Properties AB (nedan kallat AG) och Rico Estate Development AB (nedan kallat RED) inom planområdet Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden.

Kolkajen ligger i Hjorthagen och ingår i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden. Planarbete för Kolkajen pågår och planområdet innehåller cirka 1.500 bostäder med en preliminär fördelning på 370 hyresrätter och 1.130 bostadsrätter/ägarlägenheter. Därutöver innehåller planförslaget butiker om cirka 11.000 kvm, publika lokaler i det befintliga Vattengasverket samt två förskolor.


Byggstart för de första kvarteren i Kolkajen planeras till 2023. År 2030 beräknas utbyggnadsetappen vara färdigbyggd. Tidigare har cirka 520 bostadsrätter, cirka 330 hyresrätter och cirka 40 studentlägenheter markanvisats.

Bolagen har valts genom anbud vilket bedömts enligt de kriterier som definierats i markanvisningstävling med fast pris och med inriktning på social hållbarhet. Efter fastighetsbildning ska bolagen förvärva marken för 33.500 kr per kvm ljus BTA för bostäder och 11.000 kr per kvm ljus BTA för lokaler. Värdetidpunkt är den 1 september 2017. Lokaler/butiker ska anordnas i enlighet med detaljplanen.

Kontoret bedömer att exploateringen ger ett överskott till staden. Kolkajen-Ropsten ingår i det förnyade inriktningsbeslut för Hjorthagen som kommunfullmäktige fattade beslut om 6 november 2017. En ny revidering av inriktningsbeslutet för Hjorthagen har godkänts av Exploateringsnämnden den 14 november 1019 och planeras att underställas kommunfullmäktige för godkännande Q4 2020. Projektets inkomster och utgifter ryms inom det nya inriktningsbeslutet.

Exploateringen kräver en ny detaljplan. Detaljplanarbete för Kolkajen pågår. Planen var på samråd Q2 2016 och planen förväntas kunna antas tidigast Q1 2022.

måndag, 02 november 2020 12:34

Wästbygg bygger 223 studentbostäder i Lund

 

 

 


AF Bostäders 223 studentbostäder på Kämnärsrätten i Lund ska vara inflyttningsklara under hösten 2023.

 

 

 

 

 

 

 


AF Bostäder har tecknat entreprenadavtal med Wästbygg om att bygga kvarteret Pireus, med 223 studentlägenheter, som en del av AF Bostäders expansion på Kämnärsrätten i Lund. Lägenheterna ska vara inflyttningsklara under hösten 2023 och ordervärdet är 180 Mkr.

– I ett flerårigt projekt bygger AF Bostäder om studentbostadsområdet Kämnärsrätten till en långsiktigt hållbar stadsdel, säger Henrik Krantz, vd för AF Bostäder. Två av sju nya kvarter står klara, ett tredje närmar sig inflyttning och nu inleds byggnationen av Pireus – ett Svanenmärkt bostadsområde som har fått sitt namn efter den grekiska hamnstaden utanför Aten. Det här blir ett aktivt och socialt kvarter som samtidigt är planerat så att var och en får utrymme för lugn och integritet.

Pireus omfattar fem huskroppar med plåtfasad där stuprör i avvikande färg utgör en del av fasadens utsmyckning. Kvarteret bildar entré till hela Kämnärsrätten och blir starten på Campuskilen, ett långsträckt promenad-, cykel och umgängesstråk genom området. Några av husen får suterrängplan som ska utnyttjas till tvättstuga, cykelgarage och gemensamma studierum. Huvuddelen av lägenheterna är på 1 rum och kök men i kvarteret kommer det även att finnas större lägenheter för kompisboende.

AF Bostäder och Wästbygg har projekterat fram systemhandlingar för Pireus i samverkan, ett arbete som har pågått sedan i somras. Under den fasen har företagen gemensamt lagt stort fokus på hållbarhet och bestämt att de fem bostadshusen ska Svanencertifieras. Märkningen görs utifrån ett livscykelperspektiv där hänsyn tas till låg energianvändning, höga miljö- och hälsokrav på material och produkter, en god inomhusmiljö, låga emissioner samt en kvalitetssäkrad byggprocess. Solceller ska monteras på taken.

– Pireus är ett utmärkt exempel på hur samverkan i projektets tidiga skede skapar både mervärden för projektet och en större samsyn kring utförandet mellan beställare och entreprenör. Det finns en stor samhällsnytta i att tillföra ytterligare 223 hållbara studentlägenheter i denna dynamiska stad och vi ser nu fram emot ett fortsatt gott samarbete med AF Bostäder under produktionsfasen, säger Susanne Liljedahl, vd för Wästbygg AB.

 

 

 


Cirka 3 km norr om Motala centrum ligger handelsområdet Bråstorp.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyfosa har förvärvat en portfölj innehållande sju handelsfastigheter, i externhandelsområdet Bråstorp i Motala, till ett totalt värde om cirka 175 Mkr. Förvärvet bidrar med starka hyresgäster och stabila kassaflöden.

Fastigheterna har en yta om totalt cirka 17.000 kvm, med ett årligt hyresvärde om cirka 17 Mkr. Portföljen är belägen i externhandelsområdet Bråstorp strax utanför Motala med flera etablerade aktörer som hyresgäster. De största hyresgästerna utgörs av Rusta, Jysk, ÖoB, Swedol och Dollarstore. Den ekonomiska uthyrningsgraden är till 93 procent. Total genomsnittlig avtalstid uppgår till 3,5 år. Säljare är en grupp privata investerare. Tillträde äger rum den 16 november 2020.

– Vi förvärvar fastigheter med starka hyresgäster i ett etablerat och välfungerande externhandelsområde. Förvärvet genererar god avkastning, kommenterar Stina Lindh Hök, vd för Nyfosa.


 

 

 


I början av oktober i år 2020 öppnade Atrium Ljungberg hälsohuset Curanten i Sickla med vårdcentraler, tandläkare, barnklinik, hudklinik, fysioterapeuter och babysim.

 

 

 

 

 

 

 

 

Efterfrågan på lokaler i det nya hälsohuset Curanten har varit stor och nyligen tecknades avtal med Friskis&Svettis som öppnar till våren. Avtal har också tecknats med Hudvårdshögskolan IBS som väljer att flytta sin utbildningsverksamhet med tillhörande elevklinik till Sickla.

I det nybyggda Curanten, som ligger precis vid Sickla station, samlas olika aktörer inom vård, friskvård och hälsa. I början av oktober öppnade huset för sina första besökare och nu fylls Curanten i rask takt med vårdcentraler, tandläkare, barnklinik, hudklinik, fysioterapeuter och babysim.

Ett av det senaste tillskottet är Hudvårdshögskolan IBS, en välrenommerad yrkeshögskola inom specialiserad och behandlande hudvård. Skolan flyttar från Kungsholmen och öppnar i Sickla lagom till terminsstart hösten 2021. Vägg i vägg med utbildningsverksamheten öppnar en klinik som erbjuder ansikts-, spa- och kroppsbehandlingar utförda av elever på Hudvårdshögskolan.

Friskis&Svettis är ett annat välkommet komplement i Curanten. Friskis&Svettis har funnits i Sickla sedan 2009 och väljer nu att flytta in i större lokaler i det nybyggda hälsohuset. Gymmet kommer att omfatta drygt 1.500 kvm och öppnar i maj nästa år.

– Vi ser fram emot att hälsa både yrkeshögskola och gym välkomna till Curanten. I takt med att stadsdelen växer kommer också behovet av vård och hälsa att öka och där har Curanten en viktig funktion att fylla, säger Charlotta Gustafson, Head of Leasing på Atrium Ljungberg.

Hyresavtalen med Hudvårdshögskolan och Friskis&Svettis är så kallade gröna hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.

 

 

 


Balder ska bygga 650 bostäder i Långströmsallén på Hisingen i Göteborg.

 

 

 

 

 

 

 

 

I mittpunkten mellan Lundby och Biskopsgården, Tolered och Eketrä Kyrkby, i Göteborg, växer en ny stadsdel fram – nämligen Långströmsallén. Här kommer totalt 650 nya bostäder tillföras, såväl bostadsrätter som hyresrätter. Så här långt står tre nya huskroppar på plats med totalt 102 nya bostadsrätter. De flesta bostäderna är sålda och inflyttade, endast 8 bostäder finns idag kvar till försäljning.

Innan årsskiftet startas byggnation av ytterligare två huskroppar och en tredje förväntas starta i början av nästa år. I de nya huskropparna planeras en tredjedel av de nya bostäderna bli hyresrätter.

– Vi är glada och stolta över att se Långströmsallén växa fram. Det känns väldigt bra att bidra till områdets, Hisingens och hela stadens utveckling. Långströmsallén blir en grön, social och trivsam stadsdel med närhet till centrum, säger Balders vd Erik Selin.

Utöver nya bostäder rustas Balders befintliga hyresfastigheter upp, nya utemiljöer har skapats och Balders ambition är att bygga in naturen i bostadsområdet. Förutom Långströmsparken, strövområden och andra naturliga grönytor kommer området erbjuda bilpooler, odlingsplatser, utegym, lekplatser, grillplatser och olika former av samlings- och aktivitetsytor.

De nya husen certifieras enligt det svenska systemet Miljöbyggnad. Det innebär höga krav på exempelvis energianvändning, innemiljö och materialval. I alla Balders projekt är hållbarhet en viktig grundläggande fråga, både när det gäller att bidra till mindre påverkan på miljön och att bidra till ökad social hållbarhet.

– Att få planera och följa med på den här förvandlingsresan av Långströmsallén är väldigt givande. Det är fantastiskt roligt att få följa alla satsningar som Balder gör i området. Det är också en ynnest att få vara med att utveckla ett så här stort område i denna del av staden, säger Karin Henström, fastighetsutvecklare på Balder.

Långströmsgatan ersätts av en stadsallé med bredare trottoarer samt bättre cykelvägar och hastighetsbegränsningen för biltrafik sänks. Förflyttningen av Långströmsgatan möjliggör också för fler bostäder i framtiden och även ett nytt litet torg.

 

 

 


Etapp 2 i Limhamns Sjöstad, Malmö.

 

 

 

 

 

 

 


Skanska bygger totalt 297 lägenheter och parkeringshus i tre etapper och i mars 2020 färdigställdes etapp 1 som Axcell förvaltar åt Länshem Skåne. Nu tillkommer även etapp 2, med 101 lägenheter, där Axcell fått förtroendet att leverera fastighetsskötsel, lokalvård samt ansvara för tekniken, så som värme och ventilation.

Sedan 2019 äger Länshem Skåne Gängtappen 1 i Västra hamnen, Malmö. Gängtappen är ett känt landmärke med sin unika form och historia och Axcell Fastighetspartner har förmånen att ta hand om förvaltningen av fastigheten. Under året har samarbetet med Länshem Skåne utökats ytterligare i samband med nybyggnationer i Limhamns Sjöstad.

– Vi är väldigt glada över att få fortsatt förtroende och ser fram emot att få fortsätta leverera fastighetsförvaltning till Länshem Skånes fastigheter, säger David Andersson, filialchef på Axcell.