19 maj 2024

Redaktionen

måndag, 02 november 2020 10:46

Newsec förvärvar RIBA

 

 

 


Eric Johansson, Managing Director Newsec Property Asset Management Sweden.

 

 

 

 

 

 

 


Newsec köper RIBA – en ledande aktör inom teknisk förvaltning och projekt i Stockholmsområdet. RIBA omsätter närmare 200 miljoner på årsbasis och har ett femtiotal medarbetare.

Bolaget grundades 1959, som en ingenjörsbyrå och har över tid utvecklat sitt erbjudande att även inkludera fastighetsnära tjänster, fortsatt med ingenjörskonsten som del av sitt DNA. Utöver teknisk förvaltning och drift erbjuder RIBA tjänster inom energi och miljö, projektering och projektstyrning. Genom förvärvet stärker Newsec och RIBA sina kompetenser och kan erbjuda sina kunder ytterligare attraktiva tjänster.

– RIBA är ett mycket fint bolag som gjort en stabil tillväxtresa med hjälp av ett starkt kundfokus och kompetenta medarbetare. Newsec och RIBA kompletterar varandra väl och förvärvet är en viktig pusselbit i Newsecs strategi. Tillsammans kommer vi att kunna erbjuda framtidens fastighetsförvaltning till våra kunder, präglat av en hög grad av teknik- och hållbarhetsfokus. RIBA har särskilt attraktiva tjänster inom VVS-projektering, energi- och miljö samt projektstyrning som vi ser fram emot att erbjuda våra kunder, säger Eric Johansson, Managing Director Newsec Property Asset Management Sweden.

Teknisk service och drift har varit ett växande segment i Newsecs tjänsteutbud de senaste åren. Verksamheten har expanderat via organisk tillväxt som kompletterats med flera förvärv. Efter samgåendet mellan Newsecs drifts- och förvaltningsorganisation består den svenska verksamheten av cirka 600 medarbetare.

– Det känns väldigt stimulerande att bli en del av Newsec. Vi har successivt skapat en relation med varandra under det senaste året och känner att vi kompletterar varandra väl kompetensmässigt såväl som kulturellt. Newsecs tydliga fokus på innovation och digitalisering är särskilt relevant för RIBA och våra kunder. Vi är övertygade om att detta är rätt val för oss när vi nu bestämt oss för att bli en del av något större. Det möjliggör ytterligare expansion av vårt erbjudande samtidigt som vi håller oss relevanta både för medarbetare och kunder, säger Michael Lennse, vd för RIBA.

måndag, 02 november 2020 10:36

Hemsö köper fyra fastigheter i Ystad

 

 

 


Hemsö köper fyra fastigheterna om cirka 9.300 kvm i det gamla regementsområdet i Ystad för 130 Mkr.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hemsö förvärvar fyra fastigheter i det gamla regementsområdet i Ystad. Hemsö äger sedan tidigare två fastigheter i området och planerar att skapa ett kluster för utbildningsverksamheter. Investeringen uppgår till cirka 130 Mkr.

De fyra fastigheterna omfattar en uthyrbar ytan om cirka 9.300 kvm. Tillsammans med befintliga fastigheter och byggrätter är planen att utveckla området inom utbildning och bland annat skapa en ny grundskola.

– Vi är glada över att få möjlighet att utveckla fastigheterna och förstärka platsen som ett campusområde genom den här affären. Vi har ett långsiktigt perspektiv på vår förvaltning och kommer att värna om befintliga hyresgäster minst lika bra som tidigare ägare, säger Berit Christenson, regionchef på Hemsö.

– Det här ger oss bra möjligheter att utveckla området ihop med vårt tidigare förvärv vid Arenan. Vi kan erbjuda lokaler för redan etablerade skolor som vill växa vidare och även skapa helt nya lokaler, säger Robert Cardell, projektutvecklare på Hemsö.

De fyra fastigheterna är lokaliserade 1 km öster om centrala Ystad. Det tidigare regementsområdet utvecklades under tidigt 1900-tal och var i full funktionalitet fram till dess att regementet avvecklades år 1998. Fastigheterna utgörs idag av skola, kommunala enheter, biograf, bageri, museum och kontorslokaler. Ystad kommun är största hyresgäst. 

Säljare är Ystads industrifastigheter AB, ett helägt bolag av Ystad kommun.

 

 

 


White har ritat NCC:s huvudkontor i Solna. Huset har tre karaktäristiska ljusgårdar utformade med bärande och exponerat trä. Den mindre ljusgården har en lugnare utformning för paus och samtal, vilket utgör en skarp kontrast till de öppna landskapen på kontorsplanen och ger en inspirerande, varierad arbetsmiljö.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flexibla arbetstider och -platser och distansarbete var aktuellt långt innan pandemin slog till. Ny teknik och digitalisering har under flera år bidragit till att kontorsgränser suddats ut. Och när många människor är fria att arbeta varifrån som helst och fokuset på hälsa blivit allt viktigare måste arbetsplatsen ställas om för att vara fortsatt värdefull.

Efter drygt åtta månader av hemarbete kan de flesta företag konstatera att det har på många sätt fungerat väl. Det har inneburit många fördelar för medarbetare, såsom ökad frihet och flexibilitet, färre transporter och smidigare livspussel. Men att jobba hemifrån har också inneburit en hel del utmaningar. Det har försatt flertalet människor i ofrivillig ensamhet, medan andra har en bostadssituation där hemarbete inte fungerar, exempelvis på grund av för liten boyta eller småbarn hemma.

Även om vi har olika erfarenheter av distansarbete finns det en gemensam nämnare – hungern efter det sociala samspelet. Småprat med kollegor, kreativa möten och att vara en del av ett sammanhang. Det vill säga de funktioner och behov en modern arbetsplats fyller.

– I flera års tid har vi sett ett utbrett behov bland företag att uppdatera sina arbetsplatser efter nya arbetssätt. Dessa behov eskalerade kraftigt i spåren av pandemin. Kontorets funktion och medarbetarnas behov har utkristalliserats än mer, varpå omställning och anpassning av kontorsmiljöer blivit högaktuellt, säger Daniel Lisskar, arkitekt och utvecklingsansvarig för kontor på White.

Och kanske är det så att matbordet och köksstolen där hemma inte är någon vidare inspirerande arbetsmiljö trots allt. Särskilt inte när disken står på hög en meter bort, träningsväskan ligger slängd på golvet och sambon talar alldeles för högt i ett videomöte vägg i vägg sittandes i sovrummet.

– En modern arbetsplats är inte bara en fysisk plats. Den bör även ses som en tjänst och en känsla. När allt fler människor sett både för- och nackdelarna med att jobba hemifrån ställs detta på sin spets. Arbetsplatsen måste gå ihop med livet, fungera som rum för arbetslust, socialt samspel och vara det identitetsskapande sammanhang som många saknar idag, säger Magnus Lindgren, inredningsarkitekt och utvecklingsansvarig för inredning på White.

Tre perspektiv som ökar kontorets attraktionskraft

En känsla

Arbetslust skiljer sig från individ till individ. För att få ut det bästa av varje medarbetare måste arbetsmiljön erbjuda individanpassade miljöer. Människan och hennes behov är alltid utgångspunkten i vår formgivning. Människor löser uppgifter på olika sätt, därför måste arbetsplatsen ge utrymme för var och en att kunna välja en miljö som passar hens sätt att arbeta. Samtidigt måste den tillfredsställa gruppens behov och skapa en meningsfull helhet.

En kultur

Det kollektiva utgör helheten på en arbetsplats och det är också det vi till stor del har saknat sedan pandemin förvisade många av oss till hemarbete. För att hålla ihop företaget måste kontoret förutom att främja arbetskulturen, spegla varumärket och företagets värderingar även bidra med miljöer som inspirerar till att mötas, dela kunskap och småprata.

En tjänst
Det är inte bara teknik och digitala verktyg som väntas fungera på en arbetsplats. Idag förväntar vi oss även att träningen, ärenden och livet ska fungera ihop med jobbet och allt detta med minimal påverkan på våra ändliga resurser. Genom att skapa en arbetsplats med omsorg om platsen och arbetstagarna kan vi få fastighetsägare och hyresgäster att se fördelarna med att öppna butik, gym i lokalerna eller i området.

fredag, 30 oktober 2020 15:45

Stendörren köper i Eskilstuna

 

 

 


Stendörren köper en fastighet om knappt 8.000 kvm i Vilsta industriområde, i Eslistuna. Säljare var Destomer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stendörren Fastigheter har förvärvat, via bolag, fastigheten Eskilstuna Ljusbågen 7 från Destomer AB. Fastigheten ligger i Vilsta industriområde och kompletterar Stendörrens befintliga bestånd i Eskilstuna på ett bra sätt. New Property Transaktion var rådgivare i affären.

Fastighetsvärdet uppgår till cirka 66 Mkr och den totala uthyrningsbara ytan uppgår till 7.925 kvm fördelade på lätt industri och lager. Fastigheten är fullt uthyrd till en hyresgäst på ett hyresavtal som löper till och med 31 oktober 2032.


 

 

 


Daniel Mühlbach, vd för det växande Footway.

 

 

 

 

 

 

 

 

Footway planerar att under november lansera en helt ny e-handelsplattform med en gemensam global infrastruktur för alla koncernens butiker. Plattformen kommer ha hög skalbarhet och skapar nya förutsättningar för tillväxt. För att säkerställa kapacitet i lager- och logistiklösning i takt med att butikerna expanderar har Footway tagit beslut om utbyggnad av lagret i Eskilstuna. Den totala lagerytan kommer efter utbyggnaden att uppgå till 48.000 kvm jämfört dagens 23.000 kvm.

I den globala infrastrukturen för den nya e-handelsplattformen ingår exempelvis logistik, kundservice, leverantörsportal och checkout-funktionalitet. Butikerna, som i dagsläget omfattar Footway, Sportamore, Brandos och Solestory, representerar samtidigt olika produktkategorier med unika skyltfönster och produkter som behöver lagerhållas.

Utbyggnaden omfattar ytterligare 25.000 kvm, vilket vid färdigställandet resulterar i en total lageryta om 48.000 kvm. Arbetet kommer präglas av en tydlig hållbarhet med fokus på energieffektivitet. Byggnaden kommer att certifieras med GreenBuilding, vilket kräver att den använder minst 25 procent mindre energi än tidigare.

– Utbyggnaden av lagret i Eskilstuna är en viktig satsning för framtiden och ännu en komponent i allt arbete som görs kring vår nya e-handelsplattform. I linje med vårt fokus på data och automation i den nya plattformen ska även det nya lagret präglas av högre automation för att därigenom uppnå ökad effektivitet. Att vi samtidigt dubblerar lagerytan visar tydligt våra tillväxtambitioner, lagret beräknas ha en kapacitet för försäljning på över 10 miljarder kronor, säger Daniel Mühlbach, vd för Footway.

Footway, som grundades 2010, är en e-handel med försäljning av produkter inom sport och mode via Footway.com, Sportamore.com, Brandos.com och Solestory.se med ett flertal andra handelsplatser på internet. Företaget vill påskynda hur internets transparens gör kundernas värderingar inom kvalitet, pris och miljö avgörande för framtidens produktutveckling. För att möjliggöra snabb tillväxt arbetarFootway med globala strukturer, crowdsourcing och hög grad av automatisering. Koncernen finns idag på 24 marknader och omsätter omkring 2 miljarder kronor.

fredag, 30 oktober 2020 12:12

Colliers växer inom Capital Markets

 

 

 

 


 

 

 

 


Rekryteringen av Filip Bodin (bilden) innebär att han anställs som analytiker på Colliers inom Capital Markets med placering i Stockholm. Han är utbildad civilingenjör vid Lunds Universitet och han har har under sin studietid arbetat extra inom fastighetsrådgivning. Sedan examen har han arbetat som förrättningslantmätare på Lantmäteriet.

Joachim Svedberg, Acting Head of Capital Markets på Colliers, säger:
– Vi välkomnar Filip och ser fram emot att utvecklas tillsammans. Colliers fortsätter tillväxtresan och söker ständigt nya duktiga medarbetare.

Filip Bodin
, analytiker på Colliers, säger:
– Jag ser fram emot att exponentiellt kunna växa hos Colliers som är en väletablerad internationell aktör, vilket känns extremt spännande och kul! Jag ser också fram emot att knyta många nya kontakter och lära mig av mina kompetenta kollegor.

Colliers team inom Capital Markets består av 13 medarbetare med gedigen erfarenhet inom köp- och säljrådgivning. Med fokus på att hjälpa kunder genom hela transaktionsprocessen genomför medarbetarna på Capital Markets transaktioner av såväl som enskilda kontors-, handels-, logistik- och bostadsfastigheter, som transaktioner av hela portföljer.

 

 

 


Svenska Bostäders 169 hyresrätterna på 1-6 rum och kök ska vara klara för inflyttning i kvarteret Mangon år på Barnängsgatan till år 2023. Precis intill bygger Stockholmshem 151 hyresrätter i det gamla industriområdet i kvarteret Persikan, där SL:s bussdepå låg tidigare.

 

 

 

 

 

 

 

Svenska Bostäder bygger 169 hyresrätter i kvarteret Mangon på östra Södermalm. Byggstart skedde i september i år 2020. Sedan byggstarten i slutet av september har Svenska Bostäder stängslat in området vid Barnängsgatan och förberett inför sprängningarna som sker från den 29 oktober.

– Vi kommer att spränga i berget och göra plats för nya hyresrätter och ett underjordiskt garage för både bilar och cyklar, säger Emma Eklund, projektledare på Svenska Bostäder. Sprängningarna sker fram till våren 2021 och efter det fortsätter vi med grundläggningen.

Kvarteret Mangon på Barnängsgatan blir ett slutet kvarter med en privat innergård för de boende. Inom kvarteret ryms en förskola med sex avdelningar samt två verksamhetslokaler och ett skyddsrum. De 169 hyresrätterna på 1-6 rum och kök ska vara klara för inflyttning till 2023. Precis intill bygger Stockholmshem 151 hyresrätter i kvarteret Persikan.

– Detta är ett välkommet tillskott av bostäder, och särskilt bra är att detta blir en del av ett helt nytt kvarter som knyts ihop med gång- och cykelstråk och binder samman Södermalm. Här kommer skapas en naturlig kvarterskänsla som tillför butiker och en vacker miljö, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd samt ordförande för Svenska Bostäders styrelse.

Fakta kvarteret Mangon
Byggstart: september 2020. Klart: 2023. Antal lägenheter: 169. Första inflyttning: 2023.

fredag, 30 oktober 2020 11:31

Diös planerar 100 bostäder i Skellefteå

 

 

 


När Sara kulturhus i Skellefteås kvarter Polaris färdigställs ska Diös bygga 100 hyresrätter i två hus om 4 respektive 14 våningar.

 

 

 

 

 

 

 


Intill Sara kulturhus i Skellefteås kvarter Polaris, planerar Diös att bygga två nya hus med 100 nya hyreslägenheter jämte lokaler för olika verksamheter i gatuplan. Huset närmast Torggatan planeras att bli fyra våningar, medan huset på nuvarande parkering på innergården planeras att bli 14 våningar.

Förutom det stora behovet av bostäder för fler Skelleftebor finns även behov att ett mer sammanhängande stadsrum. I centrum finns obebyggd tomtmark, så kallade lucktomter, där kvarteret Polaris med dess parkering är utpekat som en av dem. Genom att bebygga dessa lucktomter sluts kvarteren och gaturummen läks, vilket bidrar till ett mer inbjudande stadsrum. Kommersiella lokaler i gatuplan stimulerar även till bättre stadsliv, allt enligt målbilden för stadsdelen.

Projektet påbörjas i samband med att det nya kulturhuset står klart. Planhandlingarna för kvarteret Polaris är klara för samråd och samrådet startar den 2 november 2020.

Strax intill kvarteret finns gott om restauranger samt närhet till resecentrum. Efterfrågan av boende i Skellefteå är stor och kommer att öka med den utveckling staden står inför. Att skapa fler möjligheter till att kunna bo centralt ökar flöden, och därmed ökade möjligheter för tillväxt i stadskärnan, skriver Diös i ett pressmeddelande.

– Det känns riktigt bra att ta nästa steg för kvarteret Polaris, som blir en viktig pusselbit i att skapa boendemöjligheter centralt. Vi har jobbat med planerna för detta projekt under en tid med målet att stärka centrala Skellefteå och på så sätt ytterligare bidra till utvecklingen av stan. Vi har en mycket bra dialog med Skellefteå kommun och ser fram emot fortsatt planprocess, säger Maria Fjellström, affärschef för Diös i Skellefteå.

 

 

 


Elefanten Mindre på Drottninggatan 25 i Stockholm omfattar drygt 5.000 kvm. Vi som är tillräckligt gamla minns Harald Norbelies radioprogram där han under flera år avslutade programmet med ”För övrigt anser jag att parkeringshuset Elefanten bör rivas”, snarlikt ett annat känt citat från Cato den äldre: ”För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras.” Många tror att Norbelies citat handlade om Elefanten Mindre 1, som revs, men Elefanten Mindre 1 uppfördes 1973 för Uplandsbanken. Parkeringshuset Elefanten revs år 2001 och på platsen färdigställdes ett nytt kvarter med 150 bostäder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Algorithmica och AXA Partners Sweden fortsätter att vara en viktig del av mixen i det före detta bankhuset, Elefanten Mindre 1, på Drottninggatan 25. Fastigheten har idag har ett tydlig fokus på hyresgäster inom kapitalförvaltning, försäkring och arkitektur.

– Vi är glada över att ha förlängt avtalen med två av de befintliga hyresgästerna. Både Algorithmica, som förhyr 465 kvm i huset och har varit vår hyresgäst i många år, och AXA Partners Sweden, som förhyr 339 kvm  är viktiga för den fina sammansättningen i huset. De båda avtalen löper på fyra respektive fem år och ligger i linje med den hyresnivå vi bedömde innan pandemin, säger Marcus Berglund, förvaltare på AFA Fastigheter.

Elefanten Mindre 1, med adress Drottninggatan 25, uppfördes under tidigt 1970-tal samtidigt som det omtalade Parkeringshuset Elefanten. De båda fastigheterna förbands med en gång mellan husen. Parkeringshuset fick ge plats för nya bostäder 2003 men detta hus, som ursprungligen byggdes för bankverksamhet, stod kvar och byggdes om 2005 då även två nya plan tillkom. Huset har sedan dess löpande uppgraderats och har idag en väl fungerande mix med tyngdpunkt på företag inom arkitektur och kapital- och försäkringsförvaltning. I entréplanet finns restaurang och butiker.

– Vi jobbar långsiktigt och är lyhörda för kundernas behov över tid. Med vårt bestånd kan vi tillgodose våra kunders behov även om de förändras och oavsett vad anledningen till förändringen är, säger Per Orrestig, chef Affärsområde Kontor/Bostäder på AFA Fastigheter.

AFA Fastigheter äger, förvaltar och utvecklar kontors-, hotell- och bostadsfastigheter i Stockholm och Malmö. I Stockholms innerstad är AFA Fastigheter en av de större fastighetsägarna vad gäller kommersiella lokaler. Fastighetsbeståndet består av cirka 400.000 kvm till ett värde av cirka 36,5 Mdr  kr. AFA Fastigheter är en del av kapitalförvaltningen på AFA Försäkring.

torsdag, 29 oktober 2020 18:29

White: ˝Guldhuset” klart i Örebro

 

 

 


Tillsammans med Asplunds Fastigheter har White Arkitekter och Peab  förbättrat kvarteret i korsningen Grev Rosengatan och Skolgatan i Örebro med ”Guldhuset”, innehållande 41 flexibla och attraktiva hyresrätter riktade till studenter.

 

 

 

 

 

 

 

 

I dagarna färdigställs det omtalade guldhuset Kvarteret Stenen i Örebro. På fredag den 30 oktober 2020 flyttar de första hyresgästerna in i byggnaden, där ambitionen varit att skapa Sveriges mest attraktiva studentbostäder. Med sin skarpa arkitektur och guldfärgade fasad inrymmer byggnaden 41 flexibla och attraktiva hyresrätter riktade till studenter.

Tillsammans med Asplunds Fastigheter har White Arkitekter förbättrat kvarteret i korsningen Grev Rosengatan och Skolgatan i Örebro. Den utmanande arkitekturen ger stadsbilden ett ansiktslyft och efterfrågan på lägenheterna har varit stor. Utöver det centrala läget och de välplanerade ytorna i lägenheterna kan huset skryta med tre takterrasser i olika plan som bjuder på soliga mötesplatser och dramatiska vyer över centrum. 

– Vår ambition har varit att skapa Sveriges mest attraktiva studentbostäder, med fokus på delningsekonomi, hållbarhet och spontana möten. Vi uppmuntrar hållbart resande genom att erbjuda bilpool och laddningsstationer för elbilar på gården. Uppglasade cykelrum i entréplan gör det bekvämt och tryggt att parkera cykeln. Här finns även tryckluft, arbetsbänk och verktyg att låna vid behov, säger ansvarig arkitekt Fredrik Hedvall.

Mot gatan signalerar byggnaden dynamik, aktivitet och liv med sina utkragande burspråk, stora fönster och uppglasade lokaler. Det blir en varm och distinkt profilbyggnad som knyter an till det kommande framväxande CV-området och ett hundratal meter från Campus USÖ – också ritat av White.

Något som också utmärker lägenheterna är yteffektiviteten och den smarta förvaringen. Det gör att lägenheterna kan hyras av en student, delas med kompisar och fungera som ett permanent boende för par. De största lägenheterna är på 80 kvm, medan de mindre ligger på 37 kvm.

Samarbetet med Asplunds fastigheter, Peab och alla underentreprenörer har varit mycket givande.

– Vore det inte för byggherrens starka tro på vår gemensamt framtagna vision hade projektet aldrig realiserats. Vi ser verkligen fram emot inflytt, så att vi får se hur de boende trivs och utnyttjar dom unika miljöerna vi har skapat, säger Oskar Widlund, kontorschef på White i Örebro.