19 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Detaljplanen för Tumba Skog, Botkyrka, har nu vunnit laga kraft. Den avser omkring 500–700 nya bostäder och SHH:s målsättning är att området ska bebyggas med både bostads- och hyresrätter samt äldreboende.

 

 

 


Detaljplanen berör ett cirka 14 hektar stort markområde, beläget väster om Tumba centrum och som angränsar till befintliga bostäder i söder.

 

 

 

 

 

 

 


Detaljplanen för ett nytt bostadsområde i Tumba Skog, Botkyrka, har nu vunnit laga kraft. Den avser omkring 500–700 nya bostäder och SHH:s målsättning är att området ska bebyggas med både bostads- och hyresrätter samt äldreboende.

Mark- och miljööverdomstolen meddelade den 28 oktober 2020 ett slutgiltigt domslut och detaljplanen för ett nytt bostadsområde i Tumba Skog, Botkyrka, nu har vunnit laga kraft. Detaljplanen berör ett cirka 14 hektar stort markområde, beläget väster om Tumba centrum och som angränsar till befintliga bostäder i söder. Domen innebär att SHH nu kan fortsätta arbetet med att skapa ett attraktivt och naturnära bostadsområde med gångavstånd till Tumba centrum och pendeltågsstation.

– Det var definitivt ett efterlängtat och glädjande besked som mottogs igår. Med en lagakraftvunnen detaljplan i ryggen kan SHH äntligen påbörja utvecklingen av Tumba Skog, ett nytt bostadsområde som ska uppfylla de krav som ställs på ett modernt och hållbart boende idag. Efterfrågan på nya bostäder med närhet till pendeltåg, service och rekreation är hög i Stockholm, säger Misha Moeremans d’Emaus, vd och koncernchef SHH Bostad AB.

– Jag välkomnar beslutet och att det prövats i flera instanser. Nu har vi fått ett avgörande och kan fortsätta utveckla centrala Tumba. Vi kan fortsätta att bygga bostäder för olika målgrupper med hänsyn till miljön. Det här innebär ett stort steg mot vårt mål: i Botkyrka ska olika människor kunna mötas och olika boendeformer finnas, säger Gabriel Melki, (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka.

Enligt den nya detaljplanen för Tumba Skog kommer den största delen av skogsområdet förbli orört och stor hänsyn har tagits till den omgivande skogen och områdets natur. Naturmark kommer även att bevaras mellan bostadshusen och genom att hålla nere höjden på bebyggelsen bevaras områdets landskapsbild.

SHH har sedan start 2010 färdigställt 35 fastighetsprojekt om cirka 140.000 kvm ljus BTA inkluderande cirka 1.600 boenden över hela Sverige. Den totala projektportföljen uppgick per den 30 juni 2020 till 250.000 kvm ljus BTA inkluderande 3.377 boenden varav 789 var i produktion och 2.588 var bedömda byggrätter för bostäder.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


I Kirstinpuisto, som är ett område om 17,7 hektar mellan Iso-Heikkilä och Porta, i centrala Åbo, där Bonava ska bygga 1.400 bostäder. Byggnadsarbeten i området kommer att äga rum mellan 2020 och 2027. De första invånarna kommer att kunna flytta till Kirstinpuisto under hösten 2021.

 

 

 

 

 

 

 


Ett nytt stadskvarter, Kirstinpuisto, har börjat byggas i Åbo centrum. Områdets planering betonar hållbara lösningar samt högkvalitativa offentliga utrymmen och grönområden. Områdets innergårdar vetter mot en frodig centralpark och hjärtat av kvarteret ska vara ett säkert, bilfritt och gemensamt innergårdsområde. De första bostäderna i hela området som byggs av Bonava kommer att vara färdiga hösten 2021.

Bonava bygger 24 hyreshus i Kirstinpuisto, totalt 1.400 nya bostäder. Grundstenen för de första bostäderna i Kirstinpuisto lades av Bonava och samtidigt den första bostadsbyggnaden i hela området  blev klar den 28 oktober 2020. Byggnadsarbeten i området kommer att äga rum mellan 2020 och 2027. De första invånarna kommer att kunna flytta till Kirstinpuisto hösten 2021.

– Bonavas mål är att skapa prisvärda hem och vänliga stadsdelar för så många människor som möjligt. Detta är kärnan i vår strategi och den kräver inte bara en kompromisslös attityd till kvaliteten på konstruktionen utan också kreativt tänkande och en helhetssyn på den omedelbara miljön. Zonering är centralt för helheten. I planeringen av Kirstinpuisto har samarbetet med Åbo stad varit fruktbart och vi har lyckats utmärkt. Kirstinpuistos formel möjliggör högkvalitativa stadsdelar med bekväma kvarter och verkligt kundorienterade bostadslösningar, säger Juuso Hietanen, vd för Bonava Finland.

– Utbyggnaden av stadens centrum till den attraktiva och maritima slottstaden är en enorm möjlighet för Åbo. Kirstinpuistoområdet som en del av Linnakaupunkki, inom gång- och gångavstånd från stadens centrum, är ett imponerande exempel på hållbar stadsutveckling och också framgångsrikt samarbete mellan aktörer, säger Åbos borgmästare Minna Arve.

Kirstinpuisto är ett nytt modernt bostadsområde beläget i Linnakaupunki i centrum av Åbo, vars styrka inkluderar den urbana grönskan på innergården och närliggande parker, bra transportförbindelser och mångsidiga lokala tjänster. I planeringen av området läggs tonvikt på hållbara lösningar samt högkvalitativa offentliga utrymmen och grönområden. Bland annat uppmärksammas välfungerande lätta transportvägar, gemensamhet och intressant arkitektur. Specialiteter i det nya området inkluderar användning av dagvatten, såsom regnvatten, som vattenproblem som ska byggas i kvarter och parker.

På 1920-talet grundades en botanisk trädgård av Åbo universitet i Kirstinpuisto, som lämnades över till Ruissalo år 1956, och området blev ett växande industriområde. Förutom den lilla industrin finns Åbo stads depåverksamhet i området. Under årens lopp har traditionella byggföretag varit verksamma i Solina-kvarteret, som nu byggs av Bonava.

Förberedelserna för zonindelningen började efter Linnakaupunkis partiella huvudplan som trädde i kraft i februari 2012. Ett samarbetsavtal undertecknades mellan Bonava (tidigare NCC) och Åbo stads fastighetsnämnd år 2015 för att förbereda en planändring.



torsdag, 29 oktober 2020 12:57

Lansa köper 175 bostäder av Bonava i Umeå

 

 

 


De bostäder som Bonava bygger åt Lansa Fastigheter ligger vid Tomtebo gård, som är beläget invid ett stort rekreationsområde i Umeå.  Det nya grannskapet kommer att bli barnvänligt med aktivitetsbaserade lekytor och närhet till förskola.

 

 

 

 

 

 

 

 


Bonava säljer 175 svanenmärkta hyreslägenheter i Tomtebo gård till Lansa Fastigheter AB. Sedan tidigare har Bonava kommunicerat att parterna tecknat en avsiktsförklaring, vilket resulterat i den aktuella affären som är villkorad av en beviljad ansökan om investeringsstöd för hyresbostäder. Projektet förväntas överlämnas till kund och resultatavräknas under 2023.

–  Vi har utvecklat Tomtebo gård tillsammans med Umeå kommun genom en konstruktiv medborgardialog. I och med den här affären tar vi ytterligare ett steg i utvecklingen av området där Bonava skapar grannskap med olika upplåtelseform i direkt anslutning till den vackra natur som finns i området, säger Fredrik Hemborg, affärsområdeschef, Bonava.

Då grannskapet Bark uppförs med en hög hållbarhetsprofil och låg energiförbrukning bedöms även det utökade investeringsstödet erhållas.

Tomtebo gård är beläget invid ett stort rekreationsområde och det nya grannskapet kommer att bli barnvänligt med aktivitetsbaserade lekytor och närhet till förskola.

Bonava har som första bostadsutvecklare i Europa fått bolagets klimatmål godkända av Science Based Targets initiative. Fram till år 2030 ska Bonava minska bolagets negativa klimatpåverkan med 50 procent genom fastställda klimatmål i enlighet med FN:s klimatpanels rekommendation om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tanken är att både bostäder och verksamheter ska inrymmas i husen i Hagastadens kv. 38 och 39, som ligger nära E4/E20 och Värtabanan, vilket ställer speciella krav på husproduktionen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hela 23 bolag har på olika sätt visat intresse för Hagastadens sista kvarter, som är kv. 38 och 39 och som ska bebyggas. Följande aktörer har gått vidare till steg två i processen för jämförelseförfarandet för exploateringskontoret: 1. AMF Fastigheter AB, 2. Besqab Projektutveckling AB. 3. Hemsö Fastighets AB. 4. Humlegården Fastigheter AB. 5. Seniorgården AB – AB Borätt. 6. Vasakronan AB och 7. Vectura Fastigheter AB.

I steg två av jämförelseförfarandet kommer aktörerna att vidareutveckla sin projektidé och presentera den för exploateringskontoret under november 2020.

Exploateringskontorets ledningsgrupp kommer sedan att utse en eller fler aktörer som erbjuds teckna markanvisningsavtal inom västra Hagastaden. Beslut om eventuell markanvisning tas av exploateringsnämnden.

– Det har varit ett stort intresse för västra Hagastaden, vilket vi är väldigt glada för, säger Sofi Klingvall, planeringschef Stockholms stad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vid 9000 Wilshire Boulevard i Beverly Hills, Kalifornien, planerar Skanska att utveckla och bygga en kontorsbyggnad med fyra våningar på 4.270 kvm med takterrass och fyra våningars parkering under mark.

 


Marknaden för nybyggda kreativa kontorslokaler är extremt hög i Beverly Hills, menar Skanska.


 

 

 

 


Skanska investerar cirka 65 miljoner dollar, cirka 577 Mkr, i sitt första kontorsutvecklingsprojekt i Beverly Hills i Los Angeles, USA. Byggkontraktet är värt cirka 33,3 miljoner dollar, cirka 296 Mkr, vilket kommer att inkluderas i Skanska USA:s orderingång för fjärde kvartalet 2020.

Vid 9000 Wilshire Boulevard i Beverly Hills, Kalifornien, planerar Skanska att utveckla och bygga en kontorsbyggnad med fyra våningar på 4.270 kvm med takterrass och fyra våningars parkering under mark. Projektet kommer att sikta på att nå LEED Platinum-certifiering.

Byggnadsarbetena beräknas starta i slutet av oktober 2020 och projektet förväntas vara färdigbyggt under tredje kvartalet 2022.

Sedan 2009 har Skanska USA Commercial Development investerat mer än två miljarder dollar i kontors- och flerfamiljsprojekt och har utvecklat kontor för hyresgäster som Waste Management Inc., Bank of America, Brooks Sports, PricewaterhouseCoopers och Tommy Bahama.

– Eftersom det är en stor efterfrågan på nyutvecklade lokaler i Beverly Hills på grund av ett begränsat utbud av nya byggnader och en vakansgrad på mindre än 10 procent, så är marknaden för nybyggda kreativa kontorslokaler extremt hög, säger Clare De Briere, Executive Vice President for Commercial Development i Los Angeles.

 

Hon fortsätter:
– Vår förmåga att självfinansiera våra projekt och utnyttja vår byggproduktion i världsklass ger de oss möjligheten att uppföra en modern ny kontorsbyggnad med speciella, unika hyresgäster till hjärtat av Beverly Hills. Den nya kontorsbyggnaden kommer att ge en ny hyresgäst möjlighet att hitta ett nytt hem bland globala ledare som Google, Morgan Stanley, Live Nation och MGM Studios.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

torsdag, 29 oktober 2020 11:54

Jörgen Eriksson blir till ny vd för Catena

 

 

 

 


 

 

 

 


Styrelsen i Catena har utsett Jörgen Eriksson (bilden) till ny vd. Han tillträder befattningen den 1 november 2020 och han efterträder Benny Thögersen som den 21 september meddelade att han lämnar Catena.

Jörgen Eriksson
har varit anställd i Catena sedan 2016, hans nuvarande roll är vice vd samt affärs- och fastighetschef och han är en del av bolagets ledningsgrupp. Tidigare har han varit Catenas regionchef i Malmö, bland annat med ansvar för att driva utvecklingen av Logistikposition Sunnanå.

– Jörgen Eriksson besitter både den affärsmässighet och det ledarskap som krävs för uppdraget som vd på Catena. Han har under de gångna åren stått i förgrunden i ett flertal av de uthyrningar och affärer som företaget genomfört. Jörgen har vidare visat prov på utomordentligt ledarskap i sin roll som affärs- och fastighetschef på Catena, en förmåga som bland annat har sin grund i hans tidigare erfarenhet som lagkapten och volleybollspelare på elit- och landslagsnivå. Jag är övertygad om att Jörgen är rätt person att fortsätta driva Catenas tillväxtresa i riktning mot visionen att länka Skandinaviens godsflöden, säger Catenas styrelseordförande Gustaf Hermelin.

– Att få förtroendet att tillträda som vd på Catena gör mig både stolt och glad. Catena har en inriktning mot logistikfastigheter som ligger helt rätt i tiden och jag ser fram emot att, tillsammans med kompetenta och engagerade kollegor, leverera effektiva och hållbara logistikanläggningar som matchar behoven när konsumtionsmönster och samhälle förändras, kommenterar Jörgen Eriksson.

Catenas ledningsgrupp består härefter av vd Jörgen Eriksson, vice vd/CFO Sofie Bennsten och finanschef Peter Andersson.

onsdag, 28 oktober 2020 11:55

Andreas Ruck lämnar NCC för Citycon

 

 

 

 


 

 

 

 


Rekryteringen av Andreas Ruck (bilden) innebär att han blir projektutvecklare i Citycons svenska utvecklingsteam. Andreas Ruck har lång erfarenhet av att utveckla kommersiella fastigheter, senast som fastighetsutvecklare på NCC Property Development i Sverige där han arbetade med fastighetsutveckling för kontor-, hotell-, detaljhandel och samhällsbyggnader i Stockholmsområdet. Han har även en gedigen förståelse för dagligvaruhandeln från en lång anställning inom Lidl som butikschef, distriktschef och etablerare.

– Andreas breda kompetens- och affärsnätverk kommer att vara av stort värde för Citycon när vi fortsätter att genomföra vår strategi att utveckla våra centrum till blandade stadsmiljöer med bostäder, kontor och handel, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingsdirektör.

Till att börja med kommer Andreas Ruck främst att ta rollen som projektledare i Jakobsbergs och Kistas utvecklingsteam. Därtill kommer han stödja Citycons projekt i Liljeholmen med sin kompetens inom lokaler för kontor och offentlig service.

– Det känns oerhört inspirerande att få jobba med Citycons fastigheter som alla har fantastiska lägen i urbana knutpunkter med starka flöden, idealiska för centrum, bostäder och kontor. Jag ser fram emot att tillsammans med mina nya kollegor vidareutveckla Citycons fastigheter och tillföra kvaliteter som gör dessa platser ännu starkare, säger Andreas Ruck.

Andreas Ruck är den tredje rekryteringen till Citycons svenska utvecklingsteam som nu består av fyra personer: Veronica Palmgren (stadsutvecklingsdirektör), Lars Ingendoh (byggprojektledare), Anna Mocsáry (marknadsinsikter) och Andreas Ruck (projektutvecklare).

onsdag, 28 oktober 2020 11:38

Colliers: Är kontorsmarknaden död?

 

 

 


Kommer kontoret även i framtiden vara en viktig komponent för att skapa företagskulturer och attrahera duktiga medarbetare?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Mikael Wallner, Colliers uthyrningschef


Kommer kontoret även i framtiden vara en viktig komponent för att skapa företagskulturer och attrahera duktiga medarbetare? Eller är kontorets storhetstid förbi? Colliers uthyrningschef Mikael Wallner har svaren.

Vi kan med bestämdhet hävda att det kommer bli allt viktigare att skapa funktionella och stimulerade arbetsmiljöer med fokus på flexibilitet för medarbetarna. Innebär det kontorsmarknadens död? Definitivt inte. Däremot har pandemin sannolikt fungerat som en katalysator för nya tankesätt hos såväl arbetsgivare som anställda. Arbetsplatsen har nog mer än tidigare blivit platsen där man öppnar sin dator och inte bara när man checkar in på kontoret.

Det stora ledordet för framtida arbetsplatser är flexibilitet, men vi tror att det fasta kontoret fortsatt kommer att vara navet för verksamheten. Med en rätt kombination av lokalutformning och tillgång till digitala lösningar kan den ”nya” arbetsplatsen skapas. Det svenska ”lagom” får man nog säga är applicerbart på den framtida arbetsplatsen. Det ska vara lagom med arbete utanför kontoret och lagom på kontoret. Många studier har visat att man, efter Covid-19, skulle vilja fortsätta arbeta hemifrån ett par dagar i veckan. Den arbetsgivare som kan erbjuda personalen hjälp med att få ihop livspusslet kommer vara framtidens vinnare, och då är flexibilitet men med fasta strukturer vinnaren.

Kontoret har fortfarande en stor betydelse för företagen och dess medarbetare av flera anledningar. En väl ergonomiskt utformad arbetsplats och kontorsmiljö vinner i de flesta fall över den arbetsplats de flesta har tillgång till i hemmet, där kanske köksbordet eller TV-soffan utgör den fysiska arbetsplatsen. Det går heller inte på samma sätt att skapa företagskulturer och teamwork utan fysiska möten. Microsoft Teams och andra lösningar är ett bra komplement, men inte ett fullgott alternativ. Framgångsrika och långsiktiga kundrelationer skapas lättare genom engagerade fysiska möten och inte via digital kommunikation.

Kontoret kommer därför även i framtiden vara den viktigaste komponenten för att skapa företagskulturer, attrahera duktiga medarbetare och bygga framgångsrika företag.
Arbetsgivarna bör ha ett stort fokus på att skapa funktionella och stimulerande arbetsmiljöer, där alla typer av arbeten kan utföras. Aktivitetsbaserat i all ära – men nu gäller det att få ihop helheten med gemensamma ytor, bra mötesrum, små rum för fokuserat arbete och ostörda telefonsamtal, digitala lösningar och inte minst flexibilitet så personalen får ihop livspusslet.

 

 

 


I Genovas förvärv om 246 Mkr i Kista, omfattande en uthyrbar arean om 8.700 kvm, ingår bland en fastighet för Willys.

 

 

 

 

 

 

 

 

Genova köper skola, vårdboende och dagligvaruhandel i Knivsta, ett förvärv som har potential för utveckling av nya bostäder och samhällsfastigheter

Under torsdagen den 29 oktober 2020 avtalade Genova om förvärv av fastigheterna Gredelby 7:89 samt Särsta 3:398 i Knivsta till ett underliggande fastighetsvärde om 246 Mkr (28.300 kr/kvm), före avdrag för latent skatt. Fastigheterna, som även innehåller hyresbostäder, ligger strategiskt belägna i en snabbt växande kommun, och de är fullt uthyrda och har stor utvecklingspotential.

Den totala uthyrbara arean uppgår till cirka 8.700 kvm och fastigheterna omfattar även mark om cirka 50.000 kvm med potential för framtida utveckling av såväl bostäder som samhällsfastigheter. På fastigheten Gredelby 7:89 finns redan idag en lagakraftvunnen byggrätt för bostäder.

Årligt hyresvärde för fastigheterna uppgår till cirka 14 Mkr med ett förväntat driftnetto om cirka 12 Mkr. Den genomsnittliga återstående löptiden för hyresavtalen överstiger sju år. Bland de större hyresgästerna återfinns Knivsta kommun, Vardaga och Willys. Tillträde är planerat till den 1 december 2020.

– Med detta förvärv stärker vi vår närvaro i det växande Knivsta med fastigheter som tillför stabila kassaflöden och långa hyresavtal. Förvärvet ökar Genovas totala andel hyresintäkter från samhällsfastigheter och bostäder till över 50 procent. De förvärvade fastigheterna möjliggör för oss att växa ytterligare i området genom framtida projektutveckling av hyresbostäder och samhällsfastigheter på tillhörande mark, helt i linje med vår strategi att tillskapa byggrätter ur egen fastighetsportfölj, kommenterar Michael Moschewitz, vd för Genova.

 

 


 

 

 


MVB har tilldelats en markentreprenad av Malmö stad i Elisedal som omfattar 19 hektar av terrassering samt nybyggnad av lokalgator. Elisedal är ett industriområde i stadsdelen Husie, Malmö.

 

 

 

 

 

 

 


Nu startar arbetet med att förbereda för byggandet av nya Elisedal i Malmö. För MVB:s markavdelning är detta det största projektet hittills med ett ordervärde på över 44 Mkr. Beställare är Malmö stad.


Markentreprenaden omfattar 19 hektar av terrassering samt nybyggnad av lokalgator. Strax över 1 km av Jägersrovägen byggs om och breddas. Vidare ska 6.500 kvm plattor och 2,5 km kantsten läggas. Området kommer ha 5 hektar grönområden och här ska över 140 nya träd planteras och en ny anläggning för belysning ska byggas.

– Exploateringen av Elisedal kommer många Malmöbor till godo. Det känns därför extra roligt att få vara en del i utvecklingen av det nya området. Med MVB:s rötter i anläggningsentreprenader känns det som en stor bekräftelse på vårt kunnande att vi nu får ta oss an ett så omfattande projekt som Elisedal, säger Thomas Ellkvist, vd för MVB Syd AB.

I området bygger även VA Syd ut sitt VA-nät med huvudledningar, ett större fördröjningsmagasin och en genomgående ravin för hantering av dagvatten.

Hela projektet ska vara klart sommaren 2022.