19 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 28 oktober 2020 10:40

Skanska utvecklar sin verksamhet i Luleå

 

 

 


I Galärens kvarter Hägern i Luleå öppnar Skanska ett nytt kontor år 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skanska Sverige väljer att hyra lokaler av Galären i det nya kontorshuset i kv. Hägern. Kontorslokalerna utgör ett samlat kontor för verksamheterna i Norrbotten.

Den nya lokalen om crka 400 kvm ska anpassas för Skanskas verksamhet och kommer att inrymma cirka 30 medarbetare. Inflyttning sker den 1 mars 2021. Det nya hyresavtalet är tecknat på 5 år.

– Det är roligt att få en kollega i branschen både som granne och lokalhyresgäst. Vi har länge velat se mer av Skanska i Luleå och är otroligt glada att detta blir verklighet, inte minst då Galären och Skanska delar visionen om ett hållbart samhälle, berättar Gunnar Tåhlin, vd för Galären.

– Vi ser stora framtida affärsmöjligheter i Norrbotten. Som den samhällsbyggare Skanska är vill vi vara delaktiga i samhällsutvecklingen av Luleå och Norrbotten. Jag ser att vårt fokus på hållbarhet kommer att vara viktigt i denna expansiva region, säger Örjan Kallin, distriktschef Hus Norra Norrland på Skanska.

– Galärens erbjudande av lokaler innefattade både ett bra läge och attraktiva, moderna kontorsytor. I och med de nya lokalerna har vi hittat en helhetslösning för alla våra verksamheter och dess medarbetare. Lokaliseringen blir en naturlig knutpunkt för att nå alla delar av Norrbotten och Norra Västerbotten, berättar Örjan Kallin vidare.

I kvarteret Hägern där Skanska flyttar in under nästa år finns cirka 2.600 kvm lokaler, 127 bostadslägenheter, en Coopbutik, 100 parkeringar under mark, varav 32 med elbilsladdning, samt en fullt utrustad konferens- och rekreationsvåning med terrasser i alla väderstreck som kan nyttjas av hyresgästerna i huset.

– Vi har i nära samarbete med vår nya hyresgäst tagit fram den optimala lösningen för deras verksamhet med allt ifrån läge, planlösning och utformning till övriga faciliteter såsom ytor för konferens och elbilsladdning. Allt med noggrann hänsyn till deras önskemål och kravbild, berättar Jimmy Westerlund, försäljningschef på Galären.


 

 

 


Under tredje kvartalet 2020 var det flest besökare i Eurocommercials köpcentrum i Sverige med 94 procent av besökare jämfört med antalet besökare under  tredje kvartalet år 2019. På bilden Grand Samarkand i Växjö.

 

 

 

 

 

 

 

 

Under tredje kvartalet 2020 var antalet besökare i Eurocommercials köpcentrum totalt 82 procent jämfört med antalet besökare i samma kvartal under förra året 2019. Det innebar att antalet besökare under tredje kvartalet 2020 nådde 74 procent i Belgien, 86 procent i Frankrike, 75 procent i Italien och flest i Sverige med 94 procent, allt jämfört med tredje kvartalet år 2019.

I sin senaste rapport för en period om 15 månader 2019/2020, meddelar Eurocommercial att 96 procent av hyresgästerna har kommit överens om villkor för COVID-19 under perioder av nedstängning. Hyresintäkterna nådde 91 procent för Q2 2020 och 90 procent för Q3 2020 efter överenskomna villkor.

Försäljningsomsättningen under det tredje kvartalet 2020 var 97 procent jämfört med nivåerna för 2019, medan omsättningen i Frankrike var över fjolårets nivåer och Sverige på samma nivå som förra årets nivåer.

En stark efterfrågan på hyresgäster resulterade i 11,3 procent höjning av hyrorna vid förnyelser och omflyttningar, med många affärer undertecknade under eller efter tiden för nedstängning.

Bruttohyresintäkterna för tredje kvartalet var 48,8 miljoner euro jämfört med 52,1 miljoner euro för 2019, främst till följd av delförsäljningen av Passage du Havre (2,1 miljoner euro) och rabatter för COVID-19 (2,4 miljoner euro).

Nettoresultatet för femton månaderna fram till den 30 september 2020 blev 148,6 miljoner euro, något lägre jämfört med samma period 2018/2019. Nettoresultatet var 3,01 euro per depåbevis under 15 månader fram till 30 september 2020, jämfört med 3,03 euro per depåbevis för samma period förra året.

Vakanserna i slutet av september uppgick till 1,6 procent  av den årliga hyran.

Under perioden såldes Moraberg köpcentrum i linje med en oberoende värdering den 30 juni 2020


 

 

 


Den totala byggnadsytan är 500.000 kvm för en ny High-Tech Park som Sweco ska utveckla på ön Hainan i södra Kina.

 

 

 

 

 

 

 

 


Sweco har fått i uppdrag att utveckla en ny High-Tech Park på ön Hainan i södra Kina. Området blir ett nytt landmärke för Kina och en föregångare inom innovation, hållbar design och teknik, som ska attrahera internationella tech-företag.

– Vi är såklart mycket stolta över att få möjlighet till att bidra med vår kompetens inom arkitektur och hållbar stadsutveckling i ett uppdrag som kommer påverka väldigt många människor under lång tid, säger Daan Cedergren tf. vd för Sweco Sveriges arkitektverksamhet.

Sweco vann uppdraget i en internationell tävling, och projektet beräknas bli invigt under 2024. Swecos arkitekter utformar både planering och landskap, samt ritar alla byggnader inom området. Den totala byggnadsytan är 500.000 kvadratmeter.

– Detta är ett gigantiskt projekt, med extremt höga krav. Att genomföra det mitt under en pågående pandemi är en utmaning utöver det vanliga. Våra arkitekter har en integrerad och involverande planeringsprocess som ger unika hållbarhetsvärden. Samtidigt lär vi oss hela tiden av kinesernas effektivitet och utvecklingsambitioner, säger Daan Cedergren.

Uppdraget omfattar förutom en “Future Office Park” även byggnader för forskning och utveckling, bostäder, handel, skolor och ett sjukhus. Flera av Swecos kompetenser är involverade och närmare 100 arkitekter från Sweco arbetar i uppdraget.

– Sweco har arbetat med hållbara stadsutvecklingsprojekt i Kina under 20 år, och vi har varit ansvariga för många uppmärksammade stadsplaneringar runt om i landet. Att vi som i detta projekt har möjlighet att arbeta med helheten från planering till landskap, arkitektur och inredning känns extra roligt, säger Christer Stenmark, utlandschef för Sweco Sveriges arkitektverksamhet.

Uppdragsgivaren är Hainan Future Office Park Investment and Holding co, Ltd. Uppdraget uppgår till cirka 85–100 Mkr i den första etappen.

Sweco har 17.500 medarbetare och bolaget genomför uppdrag i 70 länder varje år. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning om cirka 20,6 Mdr kr. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm.

tisdag, 27 oktober 2020 13:34

Nytt storfängelse till Kalmar

 

 

 


Marken öster om Halltorp. omfattande 47,4 hektar, kan bli det nya fängelseområdet i Kalmar kommun. Halltorp ligger cirka 3 mil söder om Kalmar. Foto: Kalmar kommun.


 

 

 

 

 


Kalmar får ett nytt storfängelse och ett häkte efter att Krimalvårdens generaldirektör Martin Holmgren under måndagen den 26 oktober 2020 fattade ett initieringsbeslut om en etablering av en ny anstalt ska inriktas mot Kalmar kommun. Inriktningen är ett häkte i anslutning till centralorten Kalmar samt en anstalt på lämplig plats inom Kalmar kommun. Om rätt förutsättningar ges ska även en gemensam anläggning för häkte och anstalt övervägas.

– En ny anstalt och ett nytt häkte i Kalmar innebär ytterligare en viktig del i arbetet med att modernisera vår infrastruktur och samtidigt öka vår platskapacitet långsiktigt. Valet att etablera den nya anstalten i Kalmar innebär att vi kan ta tillvara på den kompetens som redan idag finns i Kalmar vilket är en stor fördel jämfört med att bygga upp en verksamhet helt från grunden, säger ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg på Kriminalvården.

– Vi är jätteglada för det. Det innebär ju ett antal hundra nya jobb och investeringar på över en miljard i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson, (S) till TT.

Idag finns en anstalt i klass två med 60 platser i Kalmar, ett häkte med 35 platser samt ett frivårdskontor. Anstalten byggdes 1852 och bedöms ha begränsade förutsättningar för en modern anstaltsverksamhet. Lokalerna saknar också möjligheter till expansion eller annan större anpassning. Häktet invigdes 1974 och var fram till 2007 samlokaliserat med polisen som då flyttade till nya lokaler. Efter det har nya hyresgäster flyttat in vilket inneburit vissa säkerhetsmässiga problem.

Nu följer ett intensivt arbete med överläggningar med Kalmar kommun och kompletterande utredningar inför nästa viktiga milstolpe. Planen är att teckna en avsiktsförklaring med kommunen kring årsskiftet

 

En inledande målsättning är att den nya klass två-anstalten i Kalmar ska kunna tas i bruk 2027. Tidigare i år skrev Kriminalvården ett samverkansavtal med Trelleborgs kommun som blir platsen för en ny anstalt i södra Sverige. De nya anstalterna ska ha minst 300 ordinarie platser vardera.

– Tanken är att vi ska bedriva de två projekten på ett sätt som ger oss möjlighet att effektivisera genomförandet, till exempel genom att överföra lärdomar och erfarenheter mellan projekten, säger Björn Myrberg.

.

tisdag, 27 oktober 2020 12:55

Global vaccinaktör flyttar till Tomteboda

 

 

 


Spårhallen i Tomteboda med sin unika arkitektur, takhöjd och stora ytor möjliggör etableringen av en modern och helintegrerad produktionslinje med högsta kapacitet. Visionsbild/Walk the room

 

 

 

 

 

 

 


Valneva Sweden AB, ett dotterbolag till vaccinföretaget Valneva SE, har tecknat ett tioårigt hyresavtal om cirka 4.000 kvm i Tomtebodas tidigare spårhallen.  I lokalerna kommer det svenska bolaget att fylla vialer med COVID-19-vaccin och Koleravaccinet DUKORAL®, samt distribuera paketerad produkt. Inflyttning är planerad under första kvartalet 2021. JLL har uthyrningsuppdraget för Tomteboda som ägs av av Terminal RE Tomteboda AB, delägt av Areim till 20 procent och av Blackstone till 80 procent. Bolaget förvaltas av Obligo Real Estate.

Valneva SE driver ett globalt vaccinprojekt för COVID-19. API (Active Pharmaceutical Ingredient) produceras i Valnevas anläggning i Skottland och skickas till Sverige. Fyllning i vialer samt slutlig packning och logistik av vaccinet kommer att hanteras av Valneva Sweden AB i de nyrenoverade lokalerna i Tomteboda. Här ska även bolagets produkt koleravaccinet DUKORAL® fyllas, paketeras och distribueras för den globala marknaden. Valneva Sweden AB har idag 170 anställda.

– På Valneva har vi hela värdekedjan, från tillverkning av API till färdig produkt samt paketering och distribution för olika marknader. Förutom den kommersiella produktionen av eget vaccin tillverkas kliniskt prövningsmaterial för vacciner på kontraktsbasis i Sverige. Spårhallen med sin unika arkitektur, takhöjd och stora ytor möjliggör etableringen av en modern och helintegrerad produktionslinje med högsta kapacitet. Närheten till vår befintliga produktionsanläggning, lokalens utformning samt ett bra samarbete med vår nya hyresvärd för att åstadkomma verksamhetsnödvändiga anpassningar var avgörande för vårt val, säger Janet Hoogstraate, Chair Management Board Valneva Sweden AB.


Tomteboda har de senaste åren genomgått ett omfattande moderniseringsarbete. Stort fokus har lagts på service och hållbarhet för hyresgästerna. För närvarande pågår till exempel arbetet med att etablera den största enskilda anläggningen för solceller i Stockholms län.

– Vi är stolta över att vara del av ett så spännande och framgångsrikt fastighetsprojekt som Tomteboda och bidra med långsiktiga hyresgäster. Efterfrågan efter bra ytor inom industri-och logistiksegmentet har den senaste tiden ökat kraftigt och nu fortsätter uthyrningsarbetet med de få ytor vi har kvar i fastigheten, säger Theodor Jarnhammar, Head of Office and Industrial Leasing på JLL.


När Valneva Sweden AB flyttar in gör de bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Thorengruppen med fyra skolkoncept och PostNord sällskap. Under 2021 flyttar även SL in.

– Vi är mycket glada över att ha tecknat ett långsiktigt hyresavtal med Valneva Sweden AB. De har en gedigen historia inom sitt verksamhetsområde och vi ser fram emot att välkomna dem till Tomteboda. De passar väl in den mix av hyresgäster som vi vill ha här, säger Morten Wettergreen, Head of Asset Management på Obligo Real Estate i Sverige med ansvar för den övergripande utvecklingen av Tomteboda.

 

 

 


Utveckling av ett nytt stadskvarter i västra delen av S:t Eriks-området i samband att S:t Eriks ögonsjukhus flyttar. Nya bostäder, lokaler och offentliga platser planeras. Ett nytt kvarter längs Fleminggatan enligt ett förslag från Tengbom.

 

 

 

 

 

 

 

 


Försäljningen av byggrätter om drygt 40.000 kvm på f.d. S:t Eriks Ögonsjukhus är nu inledd. Det betyder att Stockholms mest spännande bostadsprojekt lanseras nu. Pangea Property Partners har Region Stockholms uppdrag att genomföra en försäljning av byggrätterna.

S:t Eriks Ögonsjukhus har nyligen flyttat från Fleminggatan på Kungsholmen i Stockholm till nya lokaler i Hagastaden. Se länk. I samband med detta slutförs ett detaljplanearbete som möjliggör en omfattande bostadsbebyggelse på platsen.

– Det här är 20-talets mest attraktiva bostadsbyggrätter i innerstaden. Det fantastiska läget och storleken gör det till ett unikt stadsutvecklingsprojekt som väldigt sällan kommer ut på marknaden, säger Joakim Arvius, vd på Pangea Sverige och ansvarig för transaktionen.

Planeringen innebär att sjukhuset kommer att rivas och ge plats för två nya kvarter innehållandes drygt 40.000 kvm för bostäder, kontor, förskola och andra verksamheter.

– Vi förväntar oss ett stort intresse, främst i Sverige, men även bland internationella aktörer, säger  Joakim Arvius.

Målsättningen är att slutföra transaktionen under början av nästa år.


tisdag, 27 oktober 2020 11:40

Strategisk Arkitektur inreder Elektas hk

 

 

 


Visionsbild av ljusgården i Kv Forskaren ritad av husarkitekten 3XN. Illustration: 3XN.

 

 

 

 

 

 

 


Tidigare i höst tecknade Elekta ett hyresavtal med Vectura Fastigheter om att etablera sitt huvudkontor i kvarteret Forskaren i Hagastaden, Stockholm. Strategisk Arkitektur har fått förtroendet att vara Elektas inredningsarkitekter för uppdraget.

Med över 4.000 medarbetare världen över leder Elekta utvecklingen av precisionsbaserad, individanpassad strålbehandling för människor som lever med cancer. På kontoret i Stockholm arbetar cirka 300 personer som idag sitter i relativt anonyma lokaler på Kungstensgatan.

Tidigare i höst tecknade Elekta ett grönt hyresavtal som avser 5.700 kvm för kontor, showroom och labb i Vecturas fastighet Kv Forskaren (www.forskaren.nu), ritad av 3XN, i Hagastade
n. Området har ambitionen att bli ett av världens främsta inom Life Science, vilket går helt i linje med Elektas innovativa verksamhet inom strålbehandling mot cancer.

Strategisk Arkitektur har under våren 2020 bistått Vectura Fastigheter och Elekta med program- och inplaceringsarbete i kvarteret Forskaren.
Nu fortsätter Strategisk Arkitektur arbetet med att som inredningsarkitekter gestalta Elektas nya lokaler. Uppdraget utförs tillsammans med Tenant & Partner.

Tillsammans med Elekta formger Strategisk Arkitektur det nya huvudkontoret i Stockholm till att bli ett effektivt och nytänkande kontor, samt en hållbar och attraktiv arbetsplats för företagets medarbetare, kunder och besökare. Elektas nya kontor kommer att bidra till att skapa en innovativ miljö och är en viktig del i utvecklingen av Hagastaden som en “vetenskapsstad i världsklass”. Inflyttning planeras till årsskiftet 2023-2024.

Strategisk Arkitektur

Med cirka 65 medarbetare i Stockholm verkar Strategisk Arkitektur  inom områdena fastighetsutveckling, stadsutveckling, handel, bostad och interiör arkitektur.

Bolaget som grundades 1991, är partnerägt och har en omsättning på cirka 90 Mkr. Aktuella uppdrag är bland annat ny simhall med kontor i Solna, omdaningen av NK, stadsutveckling av Bredden, utveckling av Bobergs tegelbyggnader i Gasverksområdet, nytt huvudkontor för Tele2 och nya bostäder i Västerås, Täby och Eskilstuna.


måndag, 26 oktober 2020 17:36

Riksbyggen förvaltar Ulveaus Slottsholmen

 

 

 


Slottsholmen on Water  är ritat av SandellSandberg och byggnaden uppförd med träfasad på en flytande ponton. Foto: David Wall för Zap PR

 

 

 

 

 

 

 

 


Slottsholmen on Water i Västervik är ett flytande hotell, som ägs till 70 procent av Björn Ulveaus och till 30 procent av ALM Equity. Hotellet är till stor del är självförsörjande vad gäller färskvatten och energi. Riksbyggen har fått uppdraget att sköta den ultramoderna tekniska utrustningen runt avsaltning, solelproduktion, ventilation och tillvaratagande av spillvatten.

– På Riksbyggen är vi väldigt glada och stolta över uppdraget som vi fått av Slottsholmen on Water. Det är en spännande teknik att utvinna dricksvatten av saltvatten som bidrar till minskad påverkan på grundvattnet, säger Niklas Karlsson, arbetsledare på Riksbyggens fastighetsförvaltning.

På många håll runt om i landet är grundvattennivåerna låga.

– Slottsholmen on Water är nog världens mest miljövänliga hotell. Ostkusten brukar ha problem med lågt grundvattenstånd när solen lyser som mest på sommaren och just då kan vi inte använda all el som taket producerar. Vi gör vatten med hjälp av överskottsenergin, tänkte jag, och så blev det. Östersjöns bräckta vatten lämpas sig väl för avsaltning, säger Björn Ulvaeus.

Avtalet med Slottsholmen on Water är på ett år med möjlighet till förlängning. Förutom att sköta avsaltningsanläggningen kommer Riksbyggen att sköta ventilationen och har tillsyn av hotellets driftutrymmen. Slottsholmen on Water har 33 rum och ligger vid hamnen i Västervik.

– Tanken med Slottsholmen on Water har från början varit att erbjuda något extra, både när det gäller gästernas upplevelse men även när det gäller hållbarhet. Med en egen avsaltningsanläggning och solpaneler för produktion av egen el vill vi minska hotellets påverkan på miljön. Underhållet av dessa är avgörande för att vi ska få full effekt av våra hållbarhetssatsningar, säger Anna Ulvaeus, vd för Slottsholmen.

Arbetet med avsaltningsanläggningen innebär bland annat att byta filter och göra provtagningar på vattnet.

– Sedan är jouren en viktig del eftersom det handlar om hotellets och restaurangens vattenförsörjning och det måste förstås alltid finnas vatten på hotellet och i restaurangen, om något händer med avsaltningsanläggningen finns beredskap för att säkerställa vattenförsörjningen med kommunalt vatten, säger Niklas Karlsson.



 

 

 

 


 

 

 

 


Rekryteringen av Sandra Isberg (bilden), idag vd för Libitum Sverige, innebär att hon blir verksamhetutvecklingschef på Rikshem. Tjänsten är nyinrättad och den ingår i ledningsgruppen. Sandra Isberg tillträder sin  tjänst den 11 januari 2021.

Sandra Isberg
har lång erfarenhet av verksamhetsutveckling. Hon kommer senast från en tjänst som vd för Libitum som arbetar med digitala bostadslösningar. Dessförinnan har hon arbetat länge i bygg- och fastighetsbranschen i flera roller på Skanska, bland annat som inköpschef Hus Skanska Sverige.

– Sandras erfarenhet från bland annat inköp, verksamhetsstyrning och utveckling av gemensamma arbetssätt kommer bidra till att vi kan utveckla och dra nytta av de skalfördelar som finns i bolaget och bli effektivare. Jag ser verkligen fram emot att få välkomna henne till Rikshem i denna, för bolaget, nya roll, säger Anette Frumerie, vd för Rikshem.

– Jag har en stark drivkraft att förbättra verksamheter och se hur vi kan underlätta för medarbetare i deras vardag. Att få kombinera det med att bidra till en hållbar samhällsutveckling som en del av Rikshem känns mycket inspirerande, säger Sandra Isberg, tillträdande verksamhetsutvecklingschef på Rikshem.

Som verksamhetsutvecklingschef på Rikshem kommer Sandra Isberg att ansvara för avdelningarna Hållbarhet, Digitalisering och Inköp.

 

 

 


Kontorshuset Hall 7, som ligger vid Masttorget i Västra hamnen, Malmö, ägs av Skandia Fastigheter och fastigheten är certifierat enligt Miljöbyggnad och den är en del av Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsdel.

 

 

 

 

 

 


I början av år 2021 flyttar techbolaget Arduinos till kontorshuset Hall 7 ägt av Skandia Fastigheter. I den före detta industribyggnaden invid Masttorget i Västra hamnen, Malmö, kommer företaget hyra 750 kvm för ett kontor och en tech-studio som nås via en egen entré i gatuplan och som ger plats för utbildningar och workshops.

Arduino arbetar med open source-utbildningar och interaktiv design, med både mjukvaru- och hårdvarudelarna. Man skapar innovativa lösningar som görs tillgängliga också för mindre verksamheter, och bolaget har alltsedan starten sett en kontinuerlig tillväxt.

– Idag sitter vi i en startupmiljö, men har nu nått en punkt då det är dags att skapa ett eget hem åt bolaget, säger David Cuartielles, medgrundare till Arduino. Både för att vi blir fler men också för att kunna bedriva utbildningar och workshops för våra kunder i en miljö som stöttar verksamheten. Vi gillar Hall 7 och läget med allt som finns runtomkring i form av service, restauranger, butiker och folkliv. Från start till mål har vi känt oss hemma med Skandia Fastigheter och nu ser vi fram emot att flytta in.

– Vi är väldigt glada att kunna välkomna Arduino till Hall 7, säger Tim Prevolnik, marknadsområdeschef på Skandia Fastigheter i Malmö. Arduino är ett spännande tillväxtbolag med goda framtidsutsikter och vi ser fram emot att bidra till deras fortsatta framgångar genom att erbjuda lokaler och ett sammanhang som stöttar deras verksamhet.

Fakta Hall 7
Kontorshuset Hall 7, som ligger vid Masttorget i Västra hamnen, är certifierat enligt Miljöbyggnad och en del av Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsdel. I kvarteren runt den moderniserade industribyggnaden finns service, restauranger, butiker, bostäder och arbetsplatser. När Arduino flyttar in blir de grannar med bland andra IBM, Telenor, If och Niras.

Skandia Fastigheters kontor, köpcentrum, bostäder och samhällsfastigheter är samlade i 122 fastigheter – eller 1,1 miljoner kvadratmeter – huvudsakligen i de tre storstadsregionerna och med ett sammanlagt värde av cirka 59 miljarder kronor. Skandia Fastigheter har 150 medarbetare med uppdraget är att leverera en långsiktigt god avkastning till Skandias 1,4 miljoner ägare.