2 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 22 oktober 2019 13:36

Wallenstams vinst minskade till 1.038 Mkr

 

Hans Wallenstam, vd för Wallenstam AB.

 


För årets tre första kvartal steg Wallenstams hyresintäkter med drygt 6 procent till 1.511 Mkr (1.422). Förvaltningsresultatet för fastigheter ökade med 12 procent till 851 Mkr (758). Värdeförändringar förvaltningsfastigheter minskade till 1.009 Mkr (1.068), liksom resultatet efter skatt som sjönk till 1.038 Mkr (1.769), motsvarande 3,2 kr per aktie (5,5), vilket påverkades negativt av en orealiserad värdeförändring av finansiella instrument om -596 Mkr (861). I resultatet ökade intäkterna av försäljning av exploateringsfastigheter, minus dess kostnader, till 91 Mkr (22).


På bokslutsdagen hade Wallenstam totalt 2.848 lägenheter i produktion.


I balansen steg värdet på förvaltningsfastigheterna till 49.793 Mkr (44.360), samtidigt som de långfristiga skulderna ökade till 12.289 Mkr (11.369), liksom de kortfristiga skulderna, vilka steg till 17.768 Mkr (14.598).

 

Det innebar att det egna kapitalet stärktes till 22.402 Mkr (21.899) med en oförändrad soliditet om 43 procent och en räntetäckningsgrad som minskade till 7,0 gånger (7,4).

 

I rapporten framhåller vd Hans Wallenstam:
– Verksamheten fortsätter att leverera resultat. Vi ser ett högre förvaltningsresultat, som ökar med 12 procent jämfört med förra året, en överskottsgrad om 79 procent i kvartalet och ytterligare ökning i substansvärdet, som nu uppgår till 85,70 kronor per aktie. Vi följer planen och arbetar kontinuerligt med att förekomma och hantera de eventuella utmaningar som dyker upp längs vägen. Vi fortsätter att jobba med det vi gör bra – att skapa efterfrågade hem och arbetsplatser och utveckla områden som är trygga och attraktiva. God kvalitet, kostnadskontroll och effektiva processer i byggande, uthyrning och förvaltning är nycklar till fortsatt framgång, och något som vi förstås fokuserar på även framåt.

tisdag, 22 oktober 2019 13:01

Sagax säljer till Emilshus för 180 Mkr

 

Jakob Fyrberg, vd för Fastighetsbolaget Emilshus AB

 


Sagax har avtalat om försäljning av 8 fastigheter i Småland för 180 Mkr till Fastighetsbolaget Emilshus AB. Emilshus kommer att erlägga köpeskillingen i form av nyemitterade aktier. Emilshus är ett fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter i Småland. Sagax kommer att äga 25 procent av Emilshus.

De överlåtna fastigheterna omfattar sammanlagt 47.000 kvm uthyrningsbar area och är belägna i Aneby, Eksjö, Gnosjö, Nässjö, Sävsjö (2 fastigheter), Tranås och Vetlanda. Hyresavtalens genomsnittliga återstående löptid uppgår till 6,4 år och de årliga hyresintäkterna till 15,3 Mkr.

 

Försäljningen sker i bolagsform och frånträde beräknas ske i november. Fastigheterna har i Sagax finansiella rapportering ingått i segmentet ”Sverige, övrigt”. Transaktionen medför ingen realiserad värdeförändring.

Emilshus grundades 2018 med affärsidé att förvärva, utveckla och förvalta kommersiella fastigheter i Småland. Före affären med Sagax ägde Emilshus 32 fastigheter med en uthyrningsbar yta om cirka 160.000 kvm.

 

Vision över det nya Ideontorget i Lund. Bild: Wihlborgs

 


Med mindre än ett år kvar tills nya spårvägen mellan Lund central och ESS står klar börjar planerna för området runt hållplatsen Ideontorget ta form. Med byggrätter på båda sidor om spåren har Wihlborgs en unik möjlighet att vara med och utveckla den närliggande miljön. Innovation, smart teknik och brett serviceutbud är några av sakerna som kommer känneteckna kontoren som planeras vid Ideontorget.

Hållplatsen Ideontorget ligger mitt i hjärtat av Ideon Science Park. Här har Wihlborgs en byggrätt på cirka 30.000 kvm. Under hösten har vi påbörjat planeringen av de cirka 9.000 kvm som ingår i den första etappen, som ligger direkt norr om hållplatsen. En fastighet som kommer bli Ideons nya ikonbyggnad – ett innovativt kontorshus för framtidens hyresgäster.

– Med de nya husen invid Ideontorget blir hela Ideon en ännu mer attraktiv, hållbar och över dygnet mer levande stadsdel, säger Maria Ivarsson, regionchef för Wihlborgs i Lund.

Innovationsmiljöer med moderna arbetsplatser
Här planeras rum för mer innovationsmiljöer med moderna arbetsplatser. En möjlighet att koppla ihop stora funktionella ytor men även små och spännande lokaler med fina utblickar.

– Vi vill skapa en byggnad som sticker ut och samtidigt tar hänsyn till miljön och människorna som skall arbeta där. Fastigheten kommer uppfylla högt ställda hållbarhetskrav och huset certifieras som Miljöbyggnad Guld, berättar Helena Pålsson, projektledare på Wihlborgs.

Hållbarhet för människa och fastighet
Ambitionen är också att certifiera fastigheten enligt WELL. WELL är en certifiering för byggnader som sätter människans hälsa och välmående i centrum. I WELL-fastigheter har bland annat ljus och belysning, inomhusluft, grönska och utformning som uppmuntrar till rörelse och gemenskap framträdande roller.Det är viktigt med ett hållbarhetsperspektiv som rör både fastigheten och människan. Därför söker Wihlborgs efter smart teknik och innovationer som bidrar till hållbarhet, vilket även speglar identiteten av Ideon i en modern tappning.

– Unikt för projektet är vår ambition om ett klimatneutralt hus. Det händer mycket inom teknik och material inom fastighetsområdet just nu, något vi följer nära. Vårt stora bestånd ger oss möjlighet att testa innovativa lösningar och sedan föra dem vidare till nya projekt, säger Helena Pålsson.

Ideontorget – ett kommunikationsnära centrum
Ideontorget blir ett nytt centrum på Ideon med liv och rörelse dygnets alla timmar. Det nya centrumet med torgkänsla kommer kunna erbjuda ett koncentrerat utbud av service, butiker och restauranger vilket många som arbetar på Ideon saknar idag.

– Här ges unika förutsättningar för att skapa ett kommunikationsnära centrum och en attraktiv mötesplats för hela Ideon, säger Maria Ivarsson.

tisdag, 22 oktober 2019 11:11

CBRE: Ingen avmattning inom externhandeln

 

Patrik Kallenvret, vd för CBRE i Sverige, ser stor aktivitet i retailsegmentet.


Det diskuteras ofta om hur framtiden ser ut inom retail. Det pratas om ehandel och butiksdöden, och vad som då kan tänkas ske med köpcentrum och butiker. CBRE konstaterar att det är ännu starkare efterfrågan på tjänster kring externhandeln inom retailsegmentet och CBRE har fler genomförda uthyrningar än på länge.

Oscar Sandén, Head of External Retail, Advisory & Transaction, kommenterar:

– Vi har precis genomfört två större uthyrningar till Dollarstore och vi har fler rådgivningsuppdrag på gång just nu. Det är kul att se att både ehandel och externhandel växer.

Uthyrningarna som Oscar Sandén nämner är en uthyrning av 2.750 kvm i handelsområdet Hede i Kungsbacka samt en uthyrning om 2.127 kvm i köpcentrumet Port73, i Haninge, strax söder om Stockholm.


Oscar Sandén
tillägger:
– Jag kan glädjande meddela att vi precis signat ytterligare en uthyrning och det är 2.294 kvm till Nordic Wellness, i Jägersro Center.

Patrik Kallenvret, vd för CBRE i Sverige, bekräftar läget för retail:
– Vi ser stor aktivitet i retailsegmentet. Teamet som arbetar inom uthyrning går verkligen för högtryck och de får uppdrag över hela Sverige.

tisdag, 22 oktober 2019 10:51

TL Bygg tilldelas ramavtal med Fabege

 

TL Bygg har nu tecknat ett ramavtal med Fabege om service- och entreprenadarbeten som gäller fram till september 2019. Foto: Martin Kelam


TL Bygg har ingått ett treårigt ramavtal med Fabege avseende service- och entreprenadarbeten inom byggservice.

– Vi är väldigt glada över att ha tecknat avtal med Fabege som är en beställare vi länge velat arbeta med. Nu ser vi fram emot ett framgångsrikt samarbete i många spännande projekt under de närmaste åren, säger Armiche Alonso, projektchef på TL Bygg.

Avtalet gäller från 2019-09-13 och tre år framåt.

TL Bygg är en expansiv byggentreprenör med över 30 års erfarenhet och cirka 120 anställda med verksamhet i Stockholm och Uppsala med omnejd. TL Bygg bildades 1983 med rötter i det bygg- och fastighetbolag som Tage Ljungberg startade i mitten av 1940-talet. Företaget omsätter cirka 700 Mkr med målet att växa med minst 7 procent årligen och det har ett långsiktigt mål om att nå en miljard i omsättning till år 2023.


 

Scandic Avenue ska bli det största kongresshotellet i centrala Helsingfors. Utöver 350 hotellrum planerar Scandic 2.000 kvm konferens- och mötesyta samt en restaurang och bar. Ombyggnaden av hotellet beräknas stå klart under tredje kvartalet 2022.


Scandic har tecknat hyresavtal för ett nytt kongress- och möteshotell i Helsingfors. Hotellet, Scandic Avenue, kommer att ha 350 rum och vara beläget nära Gamla kyrkoparken i hjärtat av huvudstaden. Öppningen planeras till 2022.

 

Det nya hotellet blir det största kongresshotellet i centrala Helsingfors. Utöver 350 hotellrum planeras 2.000 kvm konferens- och mötesyta samt en restaurang och bar. Inhyst i en historisk tryckeribyggnad från 1920-talet och med promenadavstånd till tunnelbane- och tågförbindelser väntas hotellet bli ett efterlängtat tillskott till stadens hotellutbud. Byggnaden ägs av Varma Mutual Pension Insurance Company och inrymmer idag kontor.

– Det har länge saknats ett större konferenshotell i centrala Helsingfors. Med öppningen av Scandic Avenue kan vi ta emot större sällskap av gäster och samtidigt skapa en ny spännande eventyta mitt i staden, säger Aki Käyhkö, Managing Director för Scandic Hotels Finland.

Ombyggnationen av fastigheten kommer att inledas under 2020 och hotellet beräknas stå klart under tredje kvartalet 2022.

 

– Denna historiska byggnad på Annegatan 18 byggdes ursprungligen för Tilgmann Tryckeri och har sedan dess inrymt kontorslokaler. Att hitta alternativa användningsområden och säkra en lång livscykel på våra fastigheter är mycket viktigt för oss som en ansvarstagande investerare. Det känns därför fantastiskt att vi nu kan välkomna Scandic och bygga om fastigheten till ett attraktivt hotell, säger Ilkka Tomperi, Varmas Head of Real Estate.

Med en växande andel internationella gäster och goda flygförbindelser mot öst är Helsingfors en viktig marknad. Scandic är idag den ledande hotellaktören i området och förutom de hotell som drivs under Scandics varumärke inkluderar portföljen även sju IHG och tre Hilton-hotell. Scandic kommer även att stärka sin position ytterligare under de kommande åren. Utöver Scandic Avenue planeras två attraktiva hotell i området med totalt 670 rum, Scandic Pasila som öppnar under våren nästa år och Railway Station som öppnar under 2021.

 

Pontus Werlinder fortsatt förtroende som vd för Telge Bostäder och Telge Hovsjö.


Efter att ha varit tillförordnad vd för Telge Bostäder och Telge Hovsjö sedan februari i år har styrelsen nu beslutat att ge Pontus Werlinder fortsatt förtroende. Han tillträder uppdraget som ordinarie vd på Telge Bostäder och Telge Hovsjö omgående.

– Pontus är en trygg lösning för Telge Bostäder och Telge Hovsjö. Han har prövats relativt lång tid som tillförordnad vd och jag, tillsammans med mina styrelsekollegor, har fullt förtroende för Pontus i den här rollen, säger Telge Bostäders och Telge Hovsjös styrelseordförande Yilmaz Kerimo.

Även Telges koncernchef Juan Copovi-Mena är nöjd över att Telges bostadsbolag har fått en permanent lösning på vd-posten.

– Jag är glad att Pontus har tackat ja till att fortsätta leda Telge Bostäder och Telge Hovsjö. Pontus är en engagerad ledare som under sin tid som, först fastighetschef och sedan tillförordnad vd och affärsområdeschef fått god kunskap om våra bostadsbolag. Jag önskar honom stort lycka till i hans nya tjänst, säger Juan Copovi-Mena, Telges koncernchef.

Pontus Werlinder tillträdde som tillförordnad vd för Telge Bostäder och Telge Hovsjö efter att Juan Copovi-Mena gick in i rollen som vd för Telge AB i februari i år. Han är i grunden arkitekt och har, förutom rollen som fastighetschef på Telge Bostäder, även tidigare erfarenhet från ledande befattningar inom fastighetsorganisationer på Stockholms stad och inom landstinget.

 

Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential Property AB.

 


För årets första nio månader ökade Akelius Residential Property hyresintäkterna var 373 MEUR, cirka 4,0 Mdr kr, en ökning med 5,1 procent för jämförbara fastigheter. Driftsöverskottet var 195 MEUR, en ökning med 3,3 procent för jämförbara fastigheter.

Fastigheterna hade en positiv värdeförändring om 365 MEUR, cirka 3.916 Mkr, motsvarande en värdeökning om 2,9 procent. Vid utgången av september uppgick fastighetsbeståndets värde till 12.177 MEUR, cirka 130,65 Mdr kr.

Soliditeten inklusive hybridkapital uppgick till 50 procent och belåningsgraden till 40 procent. Den säkerställda belåningsgraden var 16 procent. Likviditeten uppgick till 375 MEUR.

I en kommentar till rapporten säger vd Pål Ahlsén:
– Vakansgraden har sjunkit med 1,1 procentenheter.Vi har fått ordning på flaskhalsar inom bygg och därför kunnat leverera fler lägenheter till uthyrning. Sjunkande vakans tillsammans med uppgradering har gjort att hyresintäkterna ökade med 7,7 procent i jämförbart bestånd detta kvartal. Belåningsgraden är nere på 40 procent och den kommer sjunka ännu mer till årets slut. Anledningen är emission av D-aktier i början av oktober och avtalade fastighetsförsäljningar, vilket är steg i vår ambition att nå BBB+ rating.

 


Miljardtillväxten i Lindbäcks innebär att företaget förstärker sin ledningsfunktionen med att Stefan Lindbäck (bilden tv) kliver upp i rollen som vd för Lindbäcks Group. Ny vd för Lindbäcks Bygg blir Magnus Edin (bilden th), idag vd på SunPine AB.


– Vi är glada över att hälsa Magnus välkommen till Lindbäcks. Magnus har god erfarenhet och kunskap av att leda ett företag i tillväxt. Hans bakgrund som företagsledare i ett bolag som utvecklar och förvaltar förnybar energi och där hållbarhet är en hög prioritering känns också rätt, säger Anders Svensson, styrelseordförande i Lindbäcks Group.

Lindbäcks har investerat i en ny produktionsanläggning i Lindbäcks Bygg som inneburit ökad verksamhet i hela bolagskoncernen. Nu utvecklar företaget ledningsstrukturen.

Anders Svensson, styrelseordförande i Lindbäcks Group, tillägger:
– På kort tid har Lindbäcks Group vuxit med över en miljard, det ställer helt nya krav på ledningen. Därför sker nu en större förändring i ledningsorganisationen.Stefan Lindbäck lämnar rollen som vd för Lindbäcks Bygg och kliver upp som vd för Lindbäcks Group för att fokusera på affärsutveckling. Magnus Edin tar över som vd för Lindbäcks Bygg och kommer att fokusera på bolagets operativa lönsamhet.

Stefan Lindbäck, ny vd för Lindbäck Group, säger:
– Jag tar ett större ansvar för utvecklingen av helheten i koncernen som vd för Lindbäcks Group. Nu kan jag lägga fullt fokus på affärsutveckling, företagskultur och ledarskap. Jag kommer att ansvara för detta tillsammans med Linda Rosén som får fortsatt förtroende som koncernstrateg samt ägarna Anna Bergsten, digitaliseringschef och Annica Lindbäck, hållbarhetsansvarig, som nu också är aktiva i företaget tillsammans med mig och Hans Lindbäck, vd för Lindbäcks Fastigheter. Parallellt förstärker vi också vårt fokus på operativ lönsamhet med rekryteringen av Magnus Edin som vd för Lindbäcks Bygg. Tillsammans skapar vi en stark ledningsfunktion.

Magnus Edin ser fram emot att ta sig an utmaningen som vd för Lindbäcks Bygg. Han säger:
– Jag tycker att Lindbäcks Bygg är ett fantastiskt företag. Det är ett företag som har en expansiv resa som jag följt på nära håll och som gjort intryck på mig. Jag är glad, hedrad och ödmjuk inför uppdraget och ser fram emot att få bli en del av teamet som ska fortsätta utveckla Lindbäcks Bygg. Det känns inspirerande att ett så anrikt företag är redo att satsa offensivt och kontinuerligt utveckla sitt erbjudande.

Magnus Edin har varit vd på SunPine AB i snart sju år. Han tillägger:
– Nu är det viktigt för mig att avsluta mitt uppdrag för SunPine på ett bra sätt fram till den 14 januari. Med start 15 januari 2020 kommer jag att vara motiverad och ge hela mitt engagemang till Lindbäcks Bygg

måndag, 21 oktober 2019 13:16

ByggPartner bygger vidare med Danvikshem

 

Flygfoto över Danvikshem i Nacka innan ByggPartner uppförde projekten södra Slänten och övre Varis.

 


Nu är ombyggnationerna av A-huset och G-huset på Danvikshem i Nacka påbörjade. I oktober byggstartades projektet som vi pressmeddelande i slutet av 2017.  Projektet är att i partnering tillsammans med stiftelsen Danviks hospital där vi skall tillgänglighetsanpassa huskropparna A med 30 vårdboende och G med 58 vårdboende. Lägenheterna kommer att byggas om, nya installationer kommer att göras med ett nytt fläktsystem samt att ni planlösning är framtagen, mindre åverkan kommer också göras på den K märka fasaden. Delar av huskropparna kommer samtidigt att vara i drift under produktionen.

I september avslutades nybyggnadsprojekten på Danvikshem där vi uppfört 2 nya huskroppar, Södra slänten med 36 lägenheter som ligger i sluttningen mot söder och Övre Varis med 30 lägenheter i sluttningen mot norr.

ByggPartner är ett renodlat byggföretag som verkar i Stockholm/Mälardalen och Dalarna. Bolaget finns representerade i Borlänge, Avesta, Hedemora, Falun, Stockholm, Uppsala, Eskilstuna och Västerås. ByggPartner har cirka 440 medarbetare och omsatte drygt 1,6 Mdr kr år 2018. ByggPartner är noterade på Nasdaq First North Premier och aktien handlas med kortnamn BYGGP.