2 maj 2024

Redaktionen

 

Stockholms Stadshus AB meddelar att resultat efter finansnetto för perioden januari-augusti uppgår till 1.828 Mkr att jämföra med budgeterat resultat för perioden om 1.143 Mkr. Investeringsutfallet per 31 augusti  uppgår till 8,3 Mdr kr, vilket ska jämföras med periodens budget om 10,4 Mdr kr. Soliditeten prognostiseras uppgå till nästan 42 procent per 2019-12-31, vilket är något lägre än vid förra årsskiftet. Utsikt från Stadshuset. Foto: Björn Olin, mediabank.visitstockholm.com


Koncernen Stockholms Stadshus AB, redovisar ett prognostiserat resultat efter finansnetto för koncernen, inklusive resultatandel för intressebolagen, Mässfastigheter i Stockholm AB och Stockholm Exergi Holding, beräknas till 1 834 Mkr per den sista augusti 2019. Det är knappt 100 Mkr bättre än koncernens budgeterade resultat om 1.736 Mkr.

 

Det förbättrade resultatet gentemot budget är främst hänförligt till realisationsvinster i S:t Erik Markutveckling AB. Även flera andra helägda bolag redovisar positiva avvikelser, däribland Micasa Fastigheter, Stockholms Stads Parkering, Stockholmshem och Stockholm Globe Arena Fastigheter.Intressebolagens resultatandel beräknas uppgå till 308 Mkr, vilket är väsentligt lägre än budgeterad resultatandel om 437 Mkr.

 

Bolagens totala rörelseintäkter beräknas enligt prognos till knappt 16 Mdr kr vilket är något högre än budgeterat och cirka 1 Mdr kr högre än föregående år. De ökade intäkterna gäller flera bolag och omfattar bl.a. ökade hyresintäkter. Även koncernens rörelsekostnader ökar något relativt budget och i jämförelse med föregående år.

Koncernens resultat efter skatt prognostiseras till 1.462 Mkr. Soliditeten prognostiseras uppgå till nästan 42 procent per 2019-12-31, vilket är något lägre än vid förra årsskiftet. Resultat efter finansnetto för perioden januari-augusti uppgår till 1.828 Mkr att jämföra med budgeterat resultat för perioden om 1.143 Mkr. Investeringsutfallet per 31 augusti  uppgår till 8,3 Mdr kr, vilket ska jämföras med periodens budget om 10,4 Mdr kr.

I prognosen ingår endast realisationsvinster där alla erforderliga beslut genomförts. S:t Erik Markutvecklings realisationsvinster är en effekt av en av flera försäljningar från staden till Atrium Ljungberg i Slakthusområdet.
Försäljningen genomfördes under sommaren 2019. Genom försäljningen avyttrade S:t Erik Markutveckling dotterbolaget Fastighets AB Runda Huset med tillhörande tomträtt i området. Försäljningen genererade en realisationsvinst om drygt 200 Mkr.

 

Ytterligare försäljningar som medför  reavinster har skett under året och planeras ske under årets resterande del, bl.a. genom  Micasa Fastigheters planerade försäljning av det tidigare äldreboendet Vintertullen på Södermalm. Eventuella resultateffekter av detta redovisas i årets bokslut.


Bolagens totala rörelseintäkter beräknas enligt prognos till knappt 16 Mdr kr vilket är något högre än budgeterat och cirka 1 Mdr kr högre än föregående år. De ökade intäkterna  gäller flera bolag och omfattar bl.a. ökade hyresintäkter. Även koncernens rörelsekostnader ökar något relativt budget och i jämförelse med föregående år.


Koncernens resultat efter skatt prognostiseras till 1.462 Mkr. Soliditeten prognostiseras  uppgå till nästan 42 procent per 2019-12-31, vilket är något lägre än vid förra årsskiftet.  Resultat efter finansnetto för perioden januari-augusti uppgår till 1.828 Mkr att jämföra  med budgeterat resultat för perioden om 1.143 Mkr. Investeringsutfallet per 31 augusti uppgår till 8,3 Mdr kr, vilket ska jämföras med periodens budget om 10,4 Mdr kr.

Stora investeringar och projekt
Koncernens investeringsvolym prognostiseras uppgå till 13,5 Mdr kr Den relativt sett  höga investeringsnivån är en följd av beslut om nyproduktion och infrastruktur för att stödja ett växande Stockholm. I de stora projekten ingår även nyproduktion och  ombyggnad av skolor och andra samhällsfastigheter. Totalt bedrivs ett sextiotal projekt med en prognostiserad investeringsutgift om mer än 300 Mkr. Den prognostiserade investeringsvolymen är cirka 1,7 Mdr kr lägre än årets budget om 15,2 Mdr kr. Den största avvikelsen gentemot budget är hänförlig till Skolfastigheter i  Stockholm AB (SISAB), Stockholmshem och SVOA. Orsaken till fastighetsbolagens  avvikelser är bl.a. förskjutningar i planrelaterade ärenden och andra projektförseningar.

 

Av dessa investeringar avser cirka 4 Mdr kr nyproduktion,  som är en följd av koncernens mål om nya bostäder. Utöver detta genomför bostadsbolagen både strategiska investeringar för att öka intäkterna och investeringar  som huvudsakligen är ersättningsinvesteringar för att bibehålla befintligt skick och  funktioner. De större projekten som bostadsbolagen bedriver under året avser bl.a. kv. Rösträknaren i Årsta och kv. Algoritmen i Hagastaden (Familjebostäder), Syllen i  Liljeholmen och kv. Linaberg i Mariehäll (Stockholmshem) samt kv. Albano i Norra  Djurgårdsstaden (Svenska Bostäder).

 

SISAB:s investeringar beräknas till 2,2 Mdr kr, vilket är cirka 400 Mkr lägre än budget.

 

Den relativt sett mycket låga räntenivån bidrar också starkt till bolagens fortsatt goda resultat, samtidigt som efterfrågan på de tjänster och verksamheter som koncernens bolag tillhandahåller är fortsatt hög. Detta gäller såväl efterfrågan på bostäder och lokaler från fastighetsbolagen, som de tjänster som exempelvis infrastrukturbolagen tillhandahåller. Samtliga helägda bolag prognostiserar resultat i enlighet med eller över budgeterat utfall, med undantag för Stockholm Vatten och Avfall (SVOA). Resultatet för SVOA försämras till följd av lägre VA-intäkter, högre driftskostnader för avfallsverksamheten samt högre avskrivningar.

 

Det långsiktiga målet om att bygga 140.000 lägenheter till år 2030 har kompletterats med ett delmål om att bygga 70.000 bostäder mellan 2019 och 2025. Det innebär att takten för bostadsbyggandet ska öka och 10.000 klimatsmarta bostäder ska byggas varje år. För bostadsbolagen beslutade kommunfullmäktige i budget 2019 ett årsmål på mellan 1.500 och 2.000 påbörjade lägenheter per år. Prognosen för helåret i bolagens  tertialrapportering summerar till cirka 1.500 påbörjade lägenheter, att jämföra med 1.811 lägenheter i föregående rapportering. Enligt prognosen kommer 300 av de påbörjade bostäderna vara studentbostäder. Samtliga bostadsbolag avviker från bolagens egna årsmål för bostadsbyggandet men ser sammantaget ut att nå nivån för kommunfullmäktiges årsmål.


För att bostadsbolagen långsiktigt ska kunna upprätthålla en jämn produktionstakt och bidra till att nå stadens mål om nya hyresrätter har bolagen ett behov av att ackvirera nya projekt. I huvudsak behöver detta ske genom att bolagen får mark anvisad från exploateringsnämnden. Hittills under året har 455 lägenheter markanvisats till Stockholmshem medan Svenska bostäder och Familjebostäder ännu inte tilldelats någon mark för framtida projekt i år.


fredag, 18 oktober 2019 12:09

Peab bygger badhus i Kristianstad

 

Det nya badhuset i Kristianstad kommer innehålla bland annat två 25-meters bassänger och tre varmbassänger. Illustration: WeGroup


Peab har fått uppdraget att bygga ett badhus på Näsby i Kristianstad. Beställare är Kristianstads kommun och kontraktssumman uppgår till 468 Mkr.

 

Fastigheten uppförs på Näsby i nordvästra delen av Kristianstad. Badhuset kommer att innehålla två 25-meters bassänger, tre varmbassänger, familjebad, hoppbassäng, vattenrutschbana, relaxavdelning, omklädningsrum och storkök. Det handlar totalt om cirka 14.100 kvm.

Uppdraget är en totalentreprenad i samverkan. Projekteringen är påbörjad och slutbesiktning beräknas till sommaren 2022.

Projektet orderanmäls i det fjärde kvartalet 2019.

– På Peab har vi stor erfarenhet av badhusprojekt och nu ser vi fram emot att få påbörja bygget av Kristianstads nya badhus som när det står färdigt kommer att bli ett av södra Sveriges finaste badhus. Spännande och betydelsefull satsning av Kristianstad kommun och som vi på Peab kommer att se till att förvalta väl, säger Bratislav Marjanovic, regionchef på Peab.

– Vi är glada över att nu vara ett steg närmare byggstart för Kristianstads nya badhus. Vi ser fram emot att genomföra det här projektet tillsammans med Peab, säger Bengt Olsson, förvaltningschef för tekniska förvaltningen i Kristianstads kommun.



fredag, 18 oktober 2019 11:18

Pandox köper två hotell för 895 Mkr

 

Pandox köper Novotel Den Haag World Forum i Nederländerna, med 216 rum, (bilden t v) och Novotel Hannover i Tyskland, med 205 rum.


Pandox har ingått avtal om förvärv av två hotellfastigheter inklusive drift i Haag, Nederländerna och Hannover Tyskland med totalt 421 rum. Totalt transaktionsvärde uppgår till cirka 83 MEUR, cirka 895 Mkr, exklusive minoritet. Förvärvet finansieras av befintliga kreditfaciliteter. Hotellen kommer att drivas av Grape Hospitality genom managementavtal med Pandox under det nuvarande varumärket Novotel. Helår 2020 förväntas hotellen bidra med cirka 16 MEUR i omsättning och cirka 5,4 MEUR i driftnetto. Förvärvet förväntas slutföras i det fjärde kvartalet 2019 och hotellfastigheterna kommer att redovisas under affärssegmentet Operatörsverksamhet.

– Förvärvet bidrar till en ytterligare geografisk och varumärkesmässig diversifiering av Pandox portfölj. Novotel Den Haag World Forum, med 216 rum,  har ett starkt läge i en stad med en väldiversifierad efterfrågan från affärs-, mötes- och fritidssegmenten, tillsammans med en tydligt växande internationell efterfrågan. Novotel Hannover, med 205 rum, drivs i huvudsak av inhemsk tysk efterfrågan från affärs- och mötessegmenten. Både Haag och Hannover är starka kongress- och mässdestinationer. Vidare är hotellen är välinvesterade med goda gästomdömen och erbjuder god tillväxtpotential, säger Anders Nissen, CEO för Pandox.

– Vi är nöjda över att ha förbättrat prestationen för dessa två hotell de senaste tre åren och är mycket stolta över att kunna avyttra dem till Pandox som är en av de ledande hotellinvesterarna i Europa. Grape Hospitality kommer även fortsättningsvis att driva hotellen under managementavtal med Pandox. Med detta nya avtal stärker Grape Hospitality sin position som en värdeskapande aktör inom hotelldrift i Europa, säger Frédéric Josenhans, CEO för Grape Hospitality.

Transaktionen sker genom förvärv av aktier i bolag. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 83 MEUR på skuldfri basis. Direktavkastningen för den förvärvade portföljen uppgår till cirka 6,5 procent före transaktionskostnader. Säljare är Grape Hospitality som är en pan-europeisk hotellägare och operatör. Som del av transaktionen kommer Pandox att ingå avtal med Eiendomsspar AS genom ES Hotellus AS om minoritetsägande om 5,1 procent för Novotel Hannover.

Förvärvet förväntas slutföras och tillträde ske i det fjärde kvartalet 2019 förutsatt att samtliga villkor i aktieöverlåtelseavtalet har uppfyllts.

fredag, 18 oktober 2019 10:55

Infranode finansierar stor solcellsspark

 

Carl-Emil Lindholm, Sverigechef på Infranode.


Nu är avtalet undertecknat och klart – inom kort tas spadtaget för Sveriges största solcellspark. Parken kommer att ligga utanför Linköping och producera lika mycket el som 2.300 villor gör av med på ett år. Infranode finansierar och äger parken tillsammans med Eneo Solutions som bygger, driver och underhåller den.

Det var i juni som Swedbank tillkännagav att de tecknat en avsiktsförklaring med Infranodes partner Eneo Solutions att bygga en solcellspark. Nu är energiköpsavtalet påskrivet och byggnationen av Sveriges hittills största solcellspark påbörjas inom kort.

– Det här projektet är en viktig milstolpe i vår gemensamma satsning med Eneo Solutions. Vi står inför en stor omställning inom energisektorn och samhället i stort och Infranode vill med samarbetet vara med och bidra till den, säger Carl-Emil Lindholm, Sverigechef på Infranode.

Infranode och Eneo har ett partnerskap sedan 2017 i syfte att finansiera, bygga och sköta driften av hållbara energilösningar. Sedan augusti i år har samarbetet utvidgats till en unik satsning att bygga hållbar infrastruktur för en halv miljard kronor de närmsta åren.

Solcellsparken blir ett viktigt steg, där flera krafter samverkar för att möjliggöra projektet.

– Med starka samarbeten från flera aktörer har vi nu avtalet på plats och är helt redo att börja bygga, säger Joar af Ekenstam, sälj- och marknadschef på Eneo samt projektledare för solcellsparken.

Markområdet för solcellsparken ligger norr om Linköping intill Gärstadverket och är ungefär 13 hektar stort. Installerad effekt kommer vara ungefär 12 MW. Det motsvarar en årsproduktion på cirka 11.500 MWh solel.

Från Swedbanks sida innebär solcellsparken att man adderar grön el till nätet samtidigt som man vill inspirera andra aktörer att satsa på förnybar energi och hållbarhet.

– Vi har sagt det tidigare men det tål att upprepas: hållbarhetsarbete är ingen tävling, alla måste bidra. Vi hoppas såklart fler aktörer gör liknande satsningar i framtiden. Att aktivt tillföra ny förnyelsebar kapacitet i elnätet är en viktig del i klimatomställningen, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank.

Infranode

Infranode är en svensk infrastrukturfond som gör investeringar i Norden med en investeringshorisont på minst 25 år. Infranode investerar i och äger infrastruktur tillsammans med andra, vilket möjliggör en säker avkastning och en positiv utveckling för verksamhet och samhälle. Fokus ligger på att investera i tillgångar inom energi, transport, telekom och samhällsfastigheter. Investerare i Infranode är ledande institutionella aktörer och pensionsfonder som KPA Pension, Fjärde AP-fonden, Folksam och Europeiska Investeringsbanken. Infranode förvaltar cirka 4,5 miljarder kronor och har utöver sitt delägande i Eneo och Eneos projekt, genomfört åtta ytterligare investeringar i infrastruktur såsom elnät och fjärrvärme runt om i Norden. Infranode har kontor i Stockholm, Helsingfors och Oslo.

 

 



Rekryteringen av Petter Green (bilden) innebär att han blir chef för Whites Digital Business Hub, som är en tvärgående affärsenhet med fyra grupper som kommer att vidareutveckla och växa Whites erbjudanden inom områden som BIM, computational design, visualisering, simulering och analys.

Petter Green kommer senast från den digitala byrån Valtech där han var affärsutvecklare och försäljningsansvarig. Han har en lång erfarenhet av strategisk samverkan, tjänstekoncept och digitala lösningar. Under åren har Petter även arbetat nära research- och konsumentpåverkansfrågor.

– Att komma till White i detta skede är en rolig utmaning. Jag vill bidra med stärkt digital affärsutveckling i linje med Whites vision och värden kring kvalitet och hållbarhet. Då skapar vi mervärde för kunderna och en starkare position på marknaden, säger Petter Green, ny chef för Digital Business Hub på White Arkitekter.

– Petter Green bidrar med ny kunskap som kommer att stärka oss. Genom enheten Digital Business Hub utökar vi satsningen på digitalisering. Vi skapar bättre förutsättningar för samverkan mellan våra kompetenser. De digitala modeller vi skapar i våra projekt nyttjas för analys, kommunikation och förvaltning, och är en produkt i sig. Digitaliseringen är ett viktigt verktyg för att vi skall kunna skapa hållbar arkitektur, och nya värden för våra uppdragsgivare, säger Alexandra Hagen, vd för White arkitekter.

– Jag tror på framgång genom effektivt samarbete med engagerade medarbetare. Resultat skapas i ett klimat där man utmanar varandra och med verktyg som engagerar och inkluderar, säger Petter Green.

Petter Green tillträdde som chef för Digital Business Hub den 7 oktober.

 

Magnus Colling, avdelningschef för upphandling på SISAB. Foto: Niklas Palmklint



SISAB:s projektportfölj lockar internationella företag till Stockholm. Ett trettiotal europeiska företag inom byggsektorn samlades i Stockholm för att närma sig den svenska marknaden. Initiativtagare för marknadsdagen var SISAB och de kommunala bostadsbolagen tillsammans med Invest Stockholm.

Inom de närmaste åren ska SISAB investera 29 miljarder i utbildningsmiljöer för Stockholms barn och unga. Projektportföljen omfattar hundratals projekt med stor bredd. Omfattningen gör att fler entreprenörer behövs i området.

– Det är viktigt att vi som byggherrar och upphandlare arbetar för ökad konkurrens. Samtidigt är det avgörande att konkurrensen sker på rättvisa villkor, säger Magnus Colling, avdelningschef för upphandling på SISAB.

En del i marknadsdagen, den 16 oktober 2019, var en presentation av krav och förväntningar som Stockholms stad ställer på sina entreprenörer. Initiativet Rättvist byggande, som syftar till att motverka fusk och verka för sund konkurrens på lika villkor inom byggsektorn, presenterades också.

– Som entreprenör för Stockholms stad ska man veta att det lönar sig att göra rätt, säger Magnus Colling.

Dagen avslutades med ett mingel där SISAB tillsammans med Svenska bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem presenterade sina projekt för de besökande företagen. Detta var andra gången som SISAB bjuder in marknaden till dialog och första gången det sker på engelska. En marknadsdag på svenska kommer att arrangeras i SISAB:s egen regi i april nästa år.

 

Flygbild öven centrala Pasila som har ett kollektivtrafiknav med snabba förbindelser till Helsingfors centrum och flygplatsen.

 

Catella har agerat som rådgivare för statliga Senatfastigheter vid försäljningen av en fastighet om 37.000 kvm i centrala Pasila, norr om Helsingfors. Köparen är Skanska


Skanska och Senatfastigheter har tecknat ett preliminärt avtal om en fastighet i centrala Pasila bredvid Pasilas järnvägsstation och Tripla shoppingcenter. Fastigheten omfattar totalt 37.000 kvm byggrätt för kontor-, bostads- och detaljhandel. Transaktionen kräver regeringens godkännande.

Enligt Skanskas preliminära byggplaner kommer tomten att omfatta kontors- och detaljhandelslokaler samt både subventionerade och icke-subventionerade lägenheter. Dessutom kommer en parkeringsplats att byggas. Byggprojektet beräknas starta under andra hälften av 2021.

Pasila är ett kollektivtrafiknav med snabba förbindelser till Helsingfors centrum och flygplatsen. Pasilas järnvägsstation förnyas just nu och när den är klar 2020 kommer den att vara den mest trafikerade stationen i Finland med cirka 47 miljoner passagerare årligen. År 2040 kommer Pasila att vara hem för cirka 30.000 invånare och ge jobb för mer än 50.000 människor.









 



Cushman & Wakefield har utsett Lisa Bentley (bilden) till partner för bolagets Global Occupier Services (GOS), logistik- och industristeam. Hon arbetar idag med ledarskap inom GOS, både i Storbritannien och i Europe and the Middle East (EMEA), med transaktioner.

Bentley kommer till Cushman & Wakefield från GE där hon under de senaste tio åren har verkat inom Northern Europe Region som Portfolio Manager. Det betyder att hon fått omfattande erfarenhet av att optimera portföljer, avyttra företag, genomföra konsolideringar och hantera besparingar. Innan denna roll var Bentley fastighetschef på Ford Motor Company i flera år.

Rob Hall, International Partner, Logistics & Industrial – EMEA på Cushman & Wakefield, säger:

– Lisas globala erfarenhet av att integrera och optimera portföljer för stora amerikanska företag ger ett djup och en bredd till vårt kunderbjudande när vi fortsätter att utöka vårt team.

Under 2018 agerade Cushman & Wakefield i transaktioner för mer än 34 miljarder dollar över hela EMEA.

Cushman & Wakefield har stärkt sin kapacitet inom logistik och industri under de senaste månaderna och fastighetskonsulten har rådgett företag i att utforma sina fastighetsportföljer på en ständigt utvecklande marknad definierad av M&A, e-handel och en tillväxtmiljö.

Nya anställningar inom Cushman & Wakefield de senaste tiden inkluderar: Tim Crighton, inom specialistlogistik och detaljhandeln, Hendrick Jung, för hyresgästrepresentation i Tyskland; sektorsspecialisterna Kristoffer Sandberg och Nils Eriksson i Sverige; flera ledande utnämningar i Storbritannien, inklusive Richard Evans som chef för UK Logistics & Industrial, samt Chris Knight i London och Dave Robinson i Leeds.

torsdag, 17 oktober 2019 11:20

LiseLott Nilsson lämnar Telge Fastigheter

 

LiseLott Nilsson började som vd på Telge Fastigheter 2007. Bolaget har under hennes ledning vuxit från tolv medarbetare till i dag nästan hundra.



Efter tolv år som vd lämnar LiseLott Nilsson Telge Fastigheter. Rekryteringen av en ny vd påbörjas inom kort.

LiseLott Nilsson började som vd på Telge Fastigheter 2007. Bolaget har under hennes ledning vuxit från tolv medarbetare till i dag nästan hundra. Via ett nära samarbete med Södertälje kommun har Telge Fastigheter bidragit till att Södertäljeborna har fått nya och ändamålsenliga lokaler, bland annat flera nya förskolor, skolor, äldre- och omsorgsboenden.

– LiseLott har gjort ett utmärkt arbete som vd för Telge Fastigheter och utvecklat bolaget till ett modernt fastighetsbolag. Vi önskar LiseLott all lycka framöver, säger Juan Copovi-Mena, vd för Telge AB, och Lars Greger, Telge Fastigheters styrelseordförande, i ett gemensamt uttalande.

– Det har varit jätteroligt att vara med och bidra till Södertäljebornas vardag, att se att det vi gör på Telge Fastigheter har en så stor påverkan. Vi har också gjort en egen spännande resa tillsammans i bolaget. Jag kommer naturligtvis att sakna alla fantastiska medarbetare i bolaget och i Södertälje kommun men nu har det blivit dags för mig att lämna stafettpinnen vidare. Jag känner mig stolt över det vi har gjort tillsammans och jag är laddad för att utforska nya utmaningar, säger LiseLott Nilsson.

LiseLott Nilsson slutar den 1 november. En tillförordnad vd kommer att utses och rekryteringen av en ny, ordinarie vd startar inom kort.











torsdag, 17 oktober 2019 10:55

Anbudstävling om Östra Fyrislund, Uppsala

 

På bilden är 1 och 2 industrifastigheter och 3-5 är centrumfastigheter. Bild Uppsala kommun



Uppsala kommun bjuder nu in till markanvisningstävling för fem fastigheter, varav två har planbestämmelse centrum och tre har industri, kontor och handel. Området ligger vid Kumlamotet och är till stor del obebyggt idag.

 

Resten av marken i området är redan såld eller reserverad till bolag inom bland annat logistik, transport, handel, bygg, verkstad och produktion av allt från högteknologisk utrustning till bröd. Området beräknas tillhandahålla närmare 3.000 arbetstillfällen. Platsen har ansetts vara mycket lämplig för verksamheter tack vare sitt läge nära påfarterna på E4 mot norr och söder mot Arlanda, samtidigt som anknytningar till andra viktiga leder inom staden finns intill.

I området finns inslag av historiska bymiljöer, moderna verksamheter och villabebyggelse. Grönstråk kommer att anläggas och det kommer även finnas plats för restauranger och serviceverksamheter. För att hantera den ökade trafiken i området har kommunen redan breddat väg 282, Almungevägen. En ny större gata, Söderhällbygatan, har byggts i nord-sydlig riktning och ansluter det nya verksamhetsområdet till väg 282 och Rapsgatan.

– Det här är viktigt för hela stadens utveckling. Det skapar fler jobb för Uppsalaborna och är en viktig pusselbit för att vi ska nå vårt mål om 2000 nya jobb varje år, säger Erik Pelling (S), ordförande mark- och exploateringsutskottet.

Utvärdering av anbuden kommer att ske genom en sammanvägd bedömning av markpris och projektbeskrivning. Anbuden ska vara inskickade senast den 20 februari.