2 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 17 oktober 2019 10:04

NCC och Micasa bygger vårdboende i Rinkeby

 

NCC ska bygga ett vård- och omsorgsboende med 90 lägenheter åt Micasa Fastigheter i Rinkeby. Illustration: Winroth arkitekter



NCC och Micasa Fastigheter ska tillsammans uppföra ett nytt och modernt vård- och omsorgsboende med 90 lägenheter i stadsdelen Rinkeby i Stockholm.

Behovet av nya vård- och omsorgsboenden i Stockholmsregionen är stort. Det aktuella projektet kommer drivas som ett utvecklingsprojekt då det är först ut av totalt sju vård- och omsorgsboenden som Stockholms stad beslutat att Micasa Fastigheter ska bygga fram till 2030.

–Vi ser mycket fram emot att nu få starta projekteringen av ett nytt och modernt vård- och omsorgsboende i Rinkeby. Erfarenheterna från detta projekt kommer ligga till grund för kommande nyproduktion av övriga boenden som planeras runt om i Stockholm, säger Karl Frisell, projektchef på Micasa Fastigheter AB.

Projektet är en totalentreprenad som genomförs i så kallad partnering, där parterna innan byggstart tillsammans planerar, budgeterar och projekterar uppdraget i syfte att komma överens om en riktkostnad för uppdraget.

– Det är glädjande att vi får vara med och genomföra detta nya vård- och omsorgsboende i Rinkeby. NCC har lång erfarenhet av entreprenader där vi i samverkan med kunden och hittar de mest moderna, effektiva och långsiktigt hållbara lösningarna. Inte minst med tanke på den framtida driften av vårdverksamheten, säger Kim Tornell, affärschef NCC Building.

Den totala kostnaden för projektet arbetas fram mellan parterna under projekteringsfasen. Affären orderregistreras i affärsområde NCC Building Sweden vid byggstart som är planerad till hösten 2020. Boendet beräknas stå klart för inflyttning under andra kvartalet 2022.











 

Skanska köper mark nära den offentliga stadsparken Discovery Green i centrum av Houston, Texas. Parken ligger intill i Houstons centrala affärsdistrik och George R. Brown Convention Center. I Discovery Green finns bland annat en sjö och utomhusscener.



Skanska har köpt fyra tomter, inkluderat ett helt kvarter, om totalt cirka 14.200 kvm i centrala Houston, Texas, USA.

 

Säljaren är en privatperson. Den totala investeringen uppgår till 55 miljoner dollar, cirka 539 Mkr. De fyra tomterna är belägna intill Discovery Green i Houstons centrala affärsdistrikt. Skanska planerar att utveckla en blandning av kontor, flerfamiljshus och ytor för detaljhandel på platsen.

Sedan 2009 har Skanska investerat mer än 2 miljarder dollar, cirka 19,6 Mdr kr, i kontors- och flerfamiljsprojekt i USA, bland annat för huvudkontor till Waste Management Inc, Bank of America, Brooks Sports, PricewaterhouseCoopers och Tommy Bahama.













 

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.



Kommunstyrelsen i Uppsala har godkänt försäljningen av fyra fastighetspaket. För att skapa attraktiva paket har fastigheterna grupperats i de fyra ”paketen” Industripaketet, Storvreta centrum och de två fastigheterna kontorskvarteret Cykelfabriken och Samhällsfastigheten var för sig.


För kommunen är det viktigt att Storvreta centrum säljs till ett marknadsmässigt pris och till en aktör med rätt ambitioner för att skapa goda förutsättningar för en sammanhållen utveckling av centrumet. Fastigheterna har en sammanlagt uthyrbar yta på drygt 4.200 km och en av fastigheterna är oexploaterad och utgör en byggrätt.

– Allt fler kommuner runt om i landet ser över sina fastighetsbestånd. I vårt fall kan en försäljning tillföra resurser, erfarenhet och utvecklingskraft som möjliggör utveckling av Storvreta centrum. För mig är det tydligt att kommunen inte behöver äga en fastighet för att kunna påverka hur en stad ska utvecklas, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Industripaketet består av fem industri- och kontorsfastigheter i Boländerna, två kontors-, industri- och lagerfastigheter i Librobäck och en fastighet med lager, produktion och lättare industri i Vaksala-Eke. Alla fastigheter har nära anknytning till centrala Uppsala. Industripaketet innehåller en attraktiv mix mellan utvecklingsfastigheter och fastigheter med ett befintligt kassaflöde. Sammanlagt består paketet av cirka 49.000 kvm uthyrbar lokalyta och stor utvecklingspotential i byggrätter.

Kontorskvarteret Cykelfabriken och Samhällsfastigheten har bedömts vara mest fördelaktiga att säljas enskilt. Cykelfabriken är en attraktiv kontorsfastighet på drygt 19 400 kvm uthyrbar yta med ytterligare cirka 4.000 kvm under utveckling fördelat på fyra byggnader i centrala Uppsala. Till detta kommer även två byggrätter på sammanlagt cirka 3.800 kvm uthyrbar yta. Samhällsfastigheten är belägen strax norr om Uppsalas stadskärna. Fastigheten är på cirka 2.000 kvm och har Uppsala kommun som enskild hyresgäst med en uthyrningsgrad på 100 procent.

Den formella försäljningsprocessen bedöms starta den 29 oktober och budprocessen kommer pågå under november till januari. De genomförda försäljningarna bedöms vara klara under första halvåret av 2020.












 

Under torsdagen den 17 oktober öppnar Mall of Triple i Helsingfors som är Finlands största köpcentrum om 85.000 kvm lokalyta, med 250 butiker  och minst 60 nya restauranger och kaféer. Köpcentrumet har Helsingfors första sandstrand inomhus och ett surfcentrum,  Foto: Castrén & Snellman



Under torsdagen den 17 oktober öppnar Mall of Tripla, med 85.000 kvm lokalyta, vilket är Finlands största köpcentrum i Helsingfors med 250 butiker  och minst 60 nya restauranger och kaféer.  Köpcentrumet, som ligger strax norr om stadens centrum, i Pasila. Ägare till köpcentrumet är Tripla Mall Ky är ett JV med YIT Corporation, Etera Mutual Pension Insurance Company, Onvest Oy och Fennia Mutual Insurance Company.

– Vi är övertygade om att folk kommer att älska det här. Vårt mål är att utveckla Mall of Tripla till en ny typ av stadscentrum som verkligen är en del av våra kunders vardag. Detta är den bästa platsen för en ny ”stad i en stad”, eftersom Mall of Tripla är lätt att nå från var som helst. Det viktigaste för oss är dock att människor kommer och tillbringar tid här och känner sig hemma och vill komma tillbaka, säger Kati Kivimäki, vd för Mall of Tripla.


Mall of Tripla har fler än 60 restauranger och kaféer – som erbjuder allt från vardagsrätter till mat av högsta kvalitet. Det omfattande utbudet av upplevelser inkluderar också Helsingfors första sandstrand inomhus och ett surfcentrum, Surf House Helsinki och Biitsi.fi, på bottenvåningen, liksom Finlands musikhall of Fame.

Mall of Tripla tar också med sig en mängd nya märken till den finska marknaden, till exempel populära europeiska klädmärken Reserved, Mojito, Sinsay, House och Cropp. Totalt har Mall of Tripla fem våningar för shopping, full av mode- och livsstilsvarumärken. Första våningen är hemmet till det största stormarknadsnavet i Finland (K-Supermarket, Lidl, Prisma och Alko) och Market Zoo-matmarknaden. Den andra, tredje och fjärde våningen erbjuder ett omfattande urval av mode-, design- och specialbutiker.


Tripla ligger i ett transportnav som är unikt även på global skala. Det är anslutet till Pasilas järnvägsstation, en av de mest trafikerade stationerna i Finland. Stationen ligger i Mall of Tripla, på 4:e våningen. På samma våning finns nya kaféer och restauranger samt mode- och livsstilsbutiker, som Kekäle och TRE. Den översta femte våningen inbjuder till att besöka restauranger och hälsocenter.


– Stadslivet i Helsingfors, i alla dess former, kommer att finnas i Mall of Tripla. Lokala invånare, pendlare, tågpassagerare, ungdomar och familjer och utländska besökare – är alla välkomna. Detta stadscentrum är levande dygnet runt, avsliutar Kivimäki glatt.












 

Space, ägt av Pop House, har som ambition att öppna under 2021 en hubb för musik, gaming och content creation i Femte Hötorgshuset.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från vänster: Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter och Björn Ulveaus, huvudägare i Pop House, som nu hyr 7.500 kvm i AMF:s 5:e Hötorgshus.

 

 

 

 


Space kommer öppna en scen för ett digitalt kulturcenter under 2021 med plats för en publik om cirka 800 personer.

 

 

Entré till Space.

 

 


Entrén till Space sedd från Sergels torg.

 

 

AMF Fastigheter och Pop House presenterade under onsdagen den kommande satsningen i 5:e Hötorgshuset på Sergels torg. Nu har Space ägt av Pop House  tecknat avtal om hyra 7.500 kvm i 5:e Hötorgshuset. Space grundades av Gustav Käll, Per Sundin och Lars Blomberg, veteraner med många års erfarenhet inom spel-, musik- och medieindustrin. Huvudägare är Pop House Sweden, där Björn Ulvaeus och Conni Jonsson är majoritetsägare.


Pop House äger Företagsgruppen äger och driver ABBA the Museum, Pop House Hotel, Cirkus, Hasselbacken och Space. Med Space i 5:e Hötorgshuset betyder det att delar av huset kommer att bli en given mötesplats för den digitala generationen när destinationen Space – en hubb för musik, gaming och content creation – slår upp portarna. Verksamheten vill bland annat stärka Stockholm som kultur- och musikstad. Space har som ambition att öppna under 2021.

I över ett decennium har AMF Fastigheter studerat och fördjupat sig i olika branscher i syfte att skapa trygga, trivsamma och levande miljöer för människor och företag. Nu vill AMF Fastigheter bidra till att ytterligare stärka Stockholms musik- och kulturliv.

AMF Fastigheter äger 5:e Hötorgshuset vid Sergels torg och ser området som ett självklart nav för kultur. Det är portalen in till Stockholm och leder alla de som bor, arbetar och besöker innerstaden vidare till kultur, handel, möten och upplevelser. Space, som öppnar på Sergels torg, har som ambition att bli den givna mötesplatsen för den digitala generationen och kommer att bland annat att inrymma musik, dataspel och content creation.

– Kulturella och kreativa näringar stärker stadens puls, identitet och attraktivitet. Därför är vi väldigt glada och stolta över att Space blir en del av Sergels torg och fyller 5:e Hötorgshuset med ett spännande innehåll. Deras fokus på skapande, gemenskap och scenkonst inom allt från musik till gaming hoppas vi ska gjuta nytt liv i Sergels torg under fler av dygnets timmar. Samtidigt bidrar det till att stärka Stockholm som kultur- och musikstad, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.

På cirka 7.500 kvm kommer besökare till Space att kunna uppleva och producera musik, spela sina favoritspel, umgås och skapa olika typer av innehåll. Huvudägare är Pop House.

– Space är en satsning där ett flertal starka aktörer samverkar i att skapa en ny destination för den digitala kulturen, i hjärtat av Stockholm, säger Per Sundin, vd på Pop House och medgrundare av Space. Space kommer att möjliggöra en mötesplats för nästa generation och därmed lägga grunden för den framtida kultur- och samhällsutvecklingen.

Kulturella och kreativa näringar har en stor betydelse för Stockholms konkurrenskraft och attraktivitet. De har en naturlig plats i Sergels torgs utveckling, vilket bland annat lyftes i samband med satsningen ”Sommar på Sergels torg”.

– Sergels torg är en av Stockholms mest besökta platser, och vi arbetar långsiktigt tillsammans med fastighetsägare och andra aktörer för att skapa en trivsam och trygg miljö. De kulturella och kreativa näringarna spelar en viktig roll i detta arbete. Därför är vi väldigt glada att Stockholm får en ny spännande destination för digital kultur med en tydlig framtidsvision på platsen,  säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad.

Space
Space är ett digitalt kulturcenter som öppnar under 2021. Det unika konceptet kombinerar gaming, musik och content creation, de viktigaste delarna av den digitala kulturen, på ett och samma ställe. Space syftar till att skapa en miljö som gör det möjligt för människor att mötas, samarbeta och skapa communities - som påverkar ungdomar, kulturen och samhället i stort.

Pop House
Pop House grundades av Björn Ulvaeus och Conni Jonsson 2014 med en vision av att bygga en nöjesdestination i världsklass på Djurgården i Stockholm, samt att skapa kulturella upplevelser för en bred publik i Sverige och resten av världen. Företagsgruppen äger och driver ABBA the Museum, Pop House Hotel, Cirkus, Hasselbacken och Space.

AMF Fastigheter
AMF Fastigheter är ett av Sveriges största fastighetsbolag med 36 kommersiella fastigheter i Stockholm och Sundbyberg. Genom att utveckla och förvalta våra kontor, handelsplatser och kvarteren runtomkring bidrar vi till en levande och attraktiv stad. AMF Fastigheter är ett helägt dotterbolag till pensionsbolaget AMF. Fastighetsportföljen som AMF Fastigheter förvaltar har idag ett marknadsvärde om cirka 72 Mdr kr.

 



Rekryteringen av Louise Bergqvist (bilden) innebär att Unibail-Rodamco-Westfield Nordic har utsett henne till ny Head of Leasing, vilket innefattar ett helhetsansvar för kommersiella avtal med hyresgäster i Unibail-Rodamco-Westfields samtliga nordiska köpcenter. Hon tillträdde sin tjänst den 1 oktober.


– Vi gjorde en gedigen genomlysning av marknaden för att hitta lämpliga kandidater för vår Leasingavdelning och det är jättekul att konstatera att vi hade den bästa personen för uppgiften i vårt eget bolag, säger Martin Lindgren, Director of Operations Unibail-Rodamco-Westfield Nordic.

Louise Bergqvist har de senaste åren varit ansvarig för uthyrningen av Mall of Scandinavia och hon har med sitt team framgångsrikt utvecklat butiksutbudet med nya internationella varumärken. Hon har en bred erfarenhet inom Unibail-Rodamco-Westfield, hon har bland annat varit centrumchef för Mall of Scandinavia och Täby Centrum. Förutom sin breda erfarenhet och kunskap inom försäljning/detaljhandeln har hon även arbetat som managementkonsult på Capgemini Consulting och har en magisterexamen i företagsekonomi.

– Det känns otroligt spännande att anta utmaningen att leda ett av Sveriges största leasingteam och vi tittar nu på att ta in fler kompetenser. Dessutom står branschen inför stora förändringar och jag ser fram emot att vara med och bidra till utvecklingen av den, säger Louise Bergqvist, Head of Leasing på Unibail-Rodamco-Westfield Nordic.

 

I en kommentar kan sägas att det är fortfarande oklart om Serneke lyckas färdigställa Karlastaden på Hisingen i Göteborg med Karlatornets 73 våningar och 245 meters höjd eftersom någon finansiell plan med en ny partner ännu inte har presenterats.



Den 18 augusti i år meddelade Serneke att det pågår en förhandling med en internationell aktör med syfte att få in en partner i projektet Karlastaden, en förhandling som förväntas bli klar under tredje kvartalet i år. Namnet på denna partner har ännu inte namngivits. Men Karlatornets grundläggningsarbetena färdigställdes i början av sommaren i samband med gjutningen av bottenplattan till tornet och Serneke fortsätter med byggnadsarbetena ovan mark.

 

Men nu är Karlatornet över ett år försenat och flera kunder som har ingått förhandsavtal på lägenheter vill nu ha pengarna tillbaka, vilket Serneke nekar till eftersom bolaget anser att betalningen är bindande – trots förseningen. Serneke meddelar att det under tisdagen förekom olika, och stundtals helt felaktiga, uppgifter i media angående de förhandsavtal som tecknats för lägenhetsköpen i Karlatornet. Korrekta uppgifter är, enligt Serneke, att cirka 80 procent av lägenhetsköparna i Karlatornet har godkänt den uppdaterade tidplanen. Ett fyrtiotal har uttryckt önskemål om att häva avtalen på grund av ändrade förutsättningar.

Nu har 487 av Karlatornets totalt 594 lägenheter funnit köpare som tecknat bindande förhandsavtal, meddelar Serneke. I augusti i år kommunicerade Serneke en uppdaterad tidplan för Karlatornet som innebar att inflyttningen startar under andra halvåret 2022. Till dags dato har 390 av köparna genom ett tilläggsavtal godkänt den nya tidplanen och en framflyttad upplåtelsetid. Cirka 60 köpare har valt att stå kvar med ett ursprungligt bindande avtal och cirka 40 köpare har uttryckt önskemål om att häva sitt kontrakt.

– Vi är väldigt glada att kunna konstatera att en stor majoritet av köparna är med oss i detta unika projekt, visar förståelse för den uppdaterade tidplanen och ser fram emot sitt boende i Karlatornet. Detta är förstås oerhört positivt och har varit en förutsättning för att komma vidare i projektet och även ett krav från bank och kommande JV-partner att tidplanen konfirmerades av köparna. Nu kan vi fortsätta resan mot de 73 våningarna enligt en låst tidplan, säger Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke Group och initiativtagare till Karlastaden med Karlatornet.

I en kommentar kan sägas att det är fortfarande oklart om Serneke lyckas färdigställa Karlastaden på Hisingen i Göteborg med Karlatornets 73 våningar och 245 meters höjd eftersom någon finansiell plan med en ny partner ännu inte har presenterats. Detta efter att Serneke tvingades förvärva samtliga NREP:s aktier i Karlastaden Holding i december 2018, då Serneke/NREP inte funnit någon ny partner till Karlastadens byggrätter, vilket innebar att NREP lämnade projektet helt och hållet, med en betydande förlust. Om nu Karlatornet färdigställs blir det möjligen 50 till 60 våningar högt. SF











 

NCC ska bygga en ny stadsdel på Christiansholm på Papirøen som är det sista kajområdet som ännu inte har utvecklats i Köpenhamns inre hamn



NCC ska utveckla en ny attraktiv stadsdel med bostäder, hotell, butiker och restauranger på ön Papirøen i centrala Köpenhamn åt utvecklingsföretaget CØ P/S. Ordern uppgår till 1,7 Mdr kr.


– Projektet är ett av våra mest mångfasetterade uppdrag hittills. Vi utnyttjar verkligen vår kompetens och innovationskraft inom grundläggning, stommar och konstruktion, säger Palle Bjerre Rasmussen, chef för NCC Building Nordics i Danmark.

Christiansholm på Papirøen är det sista kajområdet som ännu inte har utvecklats i Köpenhamns inre hamn. Här hade under många år Danske Presses Fællesindkøb sitt lager för tidningspapper. Nu får området nytt liv med ett unikt projekt som täcker in hela ön och omfattar bostadsrätter, hyresrätter, ett hotell och en saluhall för butiker, kaféer och restauranger.

– Vi har mycket stora förväntningar på vad Christiansholm kan bidra med tack vare sitt helt unika läge. Vi vill att projektet ska bli till glädje och nytta för både christianshavnborna, de framtida invånarna och hela Köpenhamn, säger Klaus Kastbjerg, administrativ chef på Unionkul Ejendomme, för utvecklingsföretaget CØ P/S räkning.

NCC har i projekteringen bland annat bidragit till att lösa den logistiska utmaningen med att upprätta en byggarbetsplats på en ö mitt i staden och förverkliga idén om en okonventionell fasad bestående av betong och tegel, som påminner om Papirøens industriella förflutna och de gamla packhusen längs hamninloppet.

Tillsammans med byggherren ska NCC nu utforma detaljerna i projektet för att få bygglov. Byggstart är 2020 och projektet förväntas vara klart 2024. Avtalet är villkorat av bygglovet. Bakom utvecklingsföretaget CØ P/S står Danica Ejendomsselskab (50 procent), Unionkul Ejendomme (37,5 procent) och Nordkranen (12,5 procent).







 

Riksbyggens första etappen i det västra kvarteret i Mölndal innerstad blir Brf Lobelia som kommer att innehålla 60 bostadsrätter med en beräknad försäljningsstart i slutet av 2019.



Riksbyggen inleder nu markarbetena för 180 nya lägenheter i det västra kvarteret i Mölndal innerstad. Den första etappen i det nya kvarteret blir Brf Lobelia som kommer att innehålla 60 bostadsrätter med en beräknad försäljningsstart i slutet av 2019. Tidigare har Riksbyggen byggt tre bostadsrättsföreningar i Mölndal innerstad med sammanlagt 145 bostäder.

– Riksbyggen fortsätter nu sitt långsiktiga arbete med att utveckla Mölndal innerstad genom att bidra med fler attraktiva och hållbara bostäder. Hela det västra kvarteret får ett mycket bra läge precis intill Mölndal Galleria och vi ser fram emot att snart kunna starta försäljningen i Brf Lobelia, säger Bodil Jönsson Ganesh, sälj-och marknadsansvarig Riksbyggen Storgöteborg.

Under vecka 43 kommer pålningsarbetet att inledas. Totalt skall 332 pålar slås eller borras ner i leran och snittlängden på varje påle är 22 meter. Den totala längden på pålarna är 7.304 meter.

– De nya bostäderna kommer att stå på en stadig grund men det kommer att låta en del under arbetets gång och vi hoppas på överseende med det. Det kommer att bli ett fantastiskt fint bostadskvarter där vi kommer att använda Riksbyggens stora kunskaper om ett mer hållbart bostadsbyggande, berättar Fredrik Ståhlberg, projektledare på Riksbyggen.

Nyligen utsågs Riksbyggens Brf Viva i Göteborg till Årets Miljöbyggnad och Riksbyggen har även utsetts till det mest hållbara företaget inom fastighetsbranschen.







onsdag, 16 oktober 2019 10:22

NP3 köper nio fastigheter i Skellefteå

 

Andreas Nelvig, vd för NP3 Fastigheter.

 



NP3 Fastigheter har förvärvat nio fastigheter i Skellefteå för ett underliggande fastighetsvärde om 124 Mkr. Fastigheterna omfattar en uthyrningsbar area om 16-000 kvm och hyresvärdet uppgår till
11,2 Mkr.

De fullt uthyrda fastigheterna inrymmer industri- och lagerlokaler och är belägna i Hammarängens- och Hedensbyns industriområden vilka är två områden där NP3 sedan tidigare äger fastigheter. Den genomsnittliga återstående löptiden för hyresavtalen uppgår till 3,5 år. Fastigheterna har en markareal om 51.000 kvm. Säljare är Bo Mårtensson genom bolag. Tillträde har skett under fjärde kvartalet.

I och med detta förvärv äger NP3 nu 51.000 kvm uthyrningsbar area i Skellefteå och det årliga hyresvärdet uppgår till 38,9 Mkr. Skellefteå tillhör affärsområde Umeå.

Den 30 juni 2019 omfattade NP3:s fastighetsbestånd cirka 1,27 miljoner kvm uthyrningsbar area fördelat på 336 fastigheter inom segmenten handel, industri/logistik, kontor och specialfastigheter. Fastighetsbeståndet är indelat i sex marknadsområden: Sundsvall, Gävle, Dalarna, Östersund, Umeå och Luleå. Fastighetsvärdet per den 30 juni 2019 uppgick till 10,3 Mdr kr.