2 maj 2024

Redaktionen

 

John Ödman, utvecklingsansvarig för Lansa Fastigheter.


Lansa Fastigheter har gjort ytterligare ett markförvärv med en färdig byggrätt som säljs av HSB. Planerad byggstart av minst 80-talet lägenheter sker under första halvåret 2020.

– Det blir vårt första bostadsprojekt i Västerås. En stad i stark tillväxt och där vi vill vara med och bidra till den fortsatt positiva utvecklingen, säger John Ödman, utvecklingsansvarig för Lansa Fastigheter.

Det finns ett fortsatt stort intresse för nyproducerade hyreslägenheter. Det är grunden till att bolaget nu etablerar sig i ytterligare en expansiv stad och region. Sammanlagt omfattar projektet ett 80-tal lägenheter fördelade på två huskroppar i stadsdelen Ängsgärdet, Västerås.

 

– Vi har förvärvat fastigheten Sågklingan 7 från HSB MälarDalarna. Samverkan med HSB kommer fortsätta genom att vi längre fram anlitar företaget för förvaltning av uppförda bostäder och vi räknar med byggstart under första delen av 2020, säger John Ödman.

 

Området berikas av att drivas fram av flera parter. Vi ser det som ytterligare ett steg i utvecklingen av Ängsgärdet. Vi är också glada över förtroendet kring kommande förvaltningsuppdrag, säger Sara Almcrantz, byggchef för HSB MälarDalarna.

Det tidigare industri- och handelsområdet är nu på väg att omvandlas till en kvartersstad med möjligheter att på sikt uppföra närmare 500 bostäder i området. Med HSB och Lansa som aktörer blir det garanten för en blandstad.

Området ligger öster om Västerås centrum och det är gång- och cykelavstånd till allmänna kommunikationer, handel och nöjen.

Under de senaste tio åren har Västerås ökat sin folkmängd med över 15.000 personer. År 2017 passerades gränsen 150.000 invånare, vilket gör att staden kvalar in som sjätte största staden i landet. Den snabba expansionen kräver fler bostäder och Ängsgärdet är en av de stadsdelar med närheten till centrum som nu projekteras och utvecklas.



 

Skanska byggstartar Högsbo specialistsjukhus, omfattande 24.000 kvm. Bild: Sweco Architects


Fredagen den 18 oktober tar Västra Götalandsregionen och Skanska ett första spadtag för byggnationen av Högsbo specialistsjukhus. Sjukhuset planeras få fem plan och ska omfattar totalt cirka 24.000 kvm. Dessutom uppförs ett parkeringshus och en försörjningsbyggnad i anslutning till det nya sjukhuset.

Bygget av ett specialistsjukhus på Högsbo sjukhusområde är ett steg i att utveckla och modernisera Västra Götalandsregionens sjukvård, för att möta det ökande behovet av vård i ett växande Göteborg.

Arbetet med Högsbo specialistsjukhus är ett regiongemensamt projekt och drivs av Sjukhusen i väster, Västfastigheter, Regionservice och VGR IT. Sweco Architects har ritat specialistsjukhuset och Skanska är huvudentreprenör för byggnationen som inleddes i augusti 2019.

Högsbo specialistsjukhus kommer att stå klart för att ta emot de första patienterna i slutet av 2023. Då ersätter det nya sjukhuset bland annat Frölunda specialistsjukhus, och tar också över annan verksamhet inom dagkirurgi i Göteborg.

Vid spadtaget talar representanter för fastighetsnämnden i Västra Götalandsregionen, Sjukhusen i väster, Västfastigheter och Skanska.

måndag, 14 oktober 2019 10:21

CLS köper Pacific House i Reading

 

CLS har köpt Pacific House, omfattande 5.303 kvm, i Reading, cirka 6 mil väster om London.

 

CLS har slutfört förvärvet av kontorsfastigheten Pacific House, omfattande 5.303 kvm,  i Reading, cirka 6 mil väster om London.  Förvärvspriset är 14,9 miljoner pund (cirka 173,3 Mkr), exklusive kostnader. Förvärvet har en  en initial avkastning om 7,3 procent.


Fastigheten, som ligger söder om Reading, är uthyrd till 92 procent  till 7 hyresgäster med en genomsnittlig återstående hyrestid om 4 år. Fastigheten är väl belägen nära motorvägen M4 och den planerade tågstationen Green Park. Reading har en etablerad och växande kontormarknad.  Pacific House hyrs ut för närvarande till 226 pund per kvm, cirka 2.800 kr per kvm


CLS avser att genomföra ett antal uppgraderingar av byggnaden samtidigt som bolaget fokuserar på att hyra ut vakanta ytor i fastigheten under de närmaste åren.

 

Fredrik Widlund, vd för CLS, säger i en kommentar om förvärvet:
– Reading är ett spännande ort för kontor eftersom företag fortsätter att leta efter mer prisvärda alternativ till London. Särskilt dataföretag har etablerat sig i Reading och vi ser fram emot att samarbeta med hyresgästerna för att uppgradera lokalytorna.

Han fortsätter:
– CLS fortsätter att fokusera förvärva tillgångar med attraktiva avkastningar på den brittiska marknaden och med starkt kassaflöde.

 


 

Rekryteringen av Anna Jepson (bilden) innebär att hon bli ny CFO för Svenska Handelsfastigheter. Hon har haft ledande poster som ekonomi- och controllerchef i bygg- och fastighetsbranschen på bland annat Skanska och Arwidsro, fd Granen och hon kommer närmast från rollen som CFO för fastighetsbolaget Exerton. Anna Jepson tillträder sin nya befattning i februari 2020.

– Vi är glada över att kunna rekrytera Anna som med sin kunskap och erfarenhet utgör en rejäl förstärkning i det fortsatta arbetet med att utveckla bolaget. Anna har över tio års erfarenhet som ledare och ansvarig inom ekonomi och finans samt portfölj- och investeringsanalys, säger Lennart Sten, vd för Svenska Handelsfastigheter.

– Svenska Handelsfastigheter har ett starkt entreprenörsdriv och spännande framtidsmöjligheter. Bolaget har stabila och långsiktiga ägare och med en ambitiös tillväxtagenda ser jag verkligen fram emot att få ansluta till teamet, säger Anna Jepson.

 

Skanskas fastighet i Långeberga är belägen i östra delen av Helsingborg, i ett strategiskt logistikläge precis i anslutning till knutpunkten E4/E6/E20 som förbinder Köpenhamn med Oslo och Stockholm.

 

 

Skanska utvecklar och bygger en kyl- och frysterminal samt fryslager i Långeberga i Helsingborg för Bring Frigo AB. Hyresavtalet löper på 10 år.

Anläggningen, som totalt omfattar cirka 10.800 kvm, möter alla de höga krav som hyresgästen ställer på en modern kyl- och frysterminal.

– Det känns fantastiskt inspirerande att kunna utveckla en terminal tillsammans med Bring Frigo AB för deras framgångsrika livsmedelslogistik, samt att starta första etappen av vår utveckling av Långberga-området i Helsingborg, säger Ida Granqvist, ansvarig marknadsområdeschef Logistik, Skanska Fastigheter Göteborg.

Fastigheten i Långeberga är belägen i östra delen av Helsingborg, i ett strategiskt logistikläge precis i anslutning till knutpunkten E4/E6/E20 som förbinder Köpenhamn med Oslo och Stockholm. Det är även ett av Skandinaviens viktigaste logistikområde för distribution av livsmedel.

– Vi ser fram emot en spännande höst där vi fortsätter att utveckla Frigos verksamhet och förädla vårt kunderbjudande med utgångspunkt att leverera en hållbar och effektiv livsmedelslogistik, säger Peter Haveneth, vd för Bring Frigo AB.

Byggstart sker under oktober 2019 och fastigheten beräknas vara färdigställd under det fjärde kvartalet 2020.

måndag, 14 oktober 2019 09:13

Catena säljer logistikmark i Nykvarn

 

Maths Carreman, Catenas regionchef i Stockholm.

 

 

Catena säljer fastigheten Mörby 5:28 i Nykvarns kommun, en tomt som omfattar cirka 95.400 kvm, i fastigheten ingår också en mindre byggnad om 186 kvm. Köpare är Söderenergi, som i sitt hyresavtal, haft möjligheten att förvärva den aktuella marken och nu har Söderenergi nyttjat denna rättighet. Försäljningen kommer att ske som en bolagsförsäljning till ett underliggande värde om cirka 83 Mkr med tillträde under kvartal fyra, 2019.

– Vi har länge haft en god relation med Söderenergi och fullföljer nu det avtal vi haft, kommenterar Maths Carreman, Catenas regionchef i Stockholm.

Köparen Söderenergi är en av Sveriges största fjärrvärmeproducenter.

måndag, 14 oktober 2019 08:59

Stena utvecklar ny stadsdel i Göteborg

 

District Bearing blir en ny stadsdel som Stena Fastigheter ska bygga på SKFs historiska område norr om Säveån i Göteborg. Antagen detaljplan för området kan bli klar hösten 2020 och byggstart kan ske under 2023.

 

 

Stena Fastigheter Göteborg förvärvar SKFs historiska område norr om Säveån i Göteborg. I District Bearing skapas en unik stadsdel i hjärtat av Göteborg, en stadsdel som adderar, kompletterar och förstärker den nu pågående stadsutvecklingen i Gamlestaden.


– Vi kommer att skapa en pulserande stadsdel, där historien samexisterar med en mix av bostäder, restauranger, butiker, arbetsplatser och parker i anslutning till Säveån. Här har vi en möjlighet att skapa en unik miljö och känsla och det känns fantastiskt, säger Agneta Kores, vd för Stena Fastigheter Göteborg.

Stena Fastigheter har, liksom SKF, sina rötter och sitt hjärta i Göteborg. Båda är industriföretag som är stolta över sitt ursprung och värnar historien. Företagen är mycket glada över att tillsammans kunna utveckla och framtidssäkra en av Göteborgs mest unika och historiska fabriksmiljöer.

Förvärvet innebär att Stena Fastigheter tar nästa steg i strategin att vara en ledande och långsiktig stadsutvecklare. Fabriksområdet har under flera sekler andats liv, dynamik och utveckling och den känslan kommer att värnas när framtidens District Bearing ska utvecklas.

– Vi vill skapa en intressant, mänsklig stadsdel mitt i Göteborg. I District Bearing ska du kunna leka med barnen och ha din arbetsplats i samma område som du bor. Här kan du köra ett träningspass utomhus efter jobbet, gå en visning i ett galleri eller köpa hem dina matfavoriter hos en lokal leverantör. Här ska du enkelt kunna sno en pratstund med grannarna över ett glas vin, säger Agneta Kores, vd för Stena Fastigheter Göteborg

SKF har valt Stena Fastigheter som utvecklare och ägare av SKF:s historiska plats vilket innebär att de båda företagen och Göteborgs stad nu kan fortsätta arbetet med detaljplanen. Parterna hoppas på en antagen detaljplan hösten 2020 och byggstart under 2023.

I och med förvärvet i Gamlestaden kontrollerar Stena Fastigheter cirka 12.500 byggrätter för bostäder och cirka 40.000 kvm kommersiella byggrätter. Med sina tre större utvecklingsområden i Gamlestaden, Masthuggskajen och Humlestaden intill Änggårdsbergen i väster stärker företaget nu sin position i Göteborg som en långsiktig och hållbar stadsutvecklare. Dessutom pågår ett flertal nyproduktioner runt om i landet intill befintligt bestånd bland annat på Hisingen och i västra Göteborg.

fredag, 11 oktober 2019 15:15

Twilfit försätts i rekonstruktion

 

I rekonstruktionshandlingarna till Stockholms tingsrätt uppges att butikskedjan ska lägga ned ett antal av sina 57 butiker. Foto: Twilfit.

 

 

Underklädeskedjan Twilfit försattes på fredagen i rekonstruktion vid Stockholms tingsrätt enligt Dagens Handels och dess systertidning Habit. Twilfit har 57 butiker i Sverige och en webbutik samt totalt cirka 370 anställda.

Orsaker till att kedjan nu ansöker om rekonstruktion uppges vara bland annat en negativ försäljningstrend under både 2018 och 2019, dyra och långa hyreskontrakt och satsningar på nya affärssystem och webbplattform med dålig lönsamhet. Bolagets skulder, som enligt rekonstruktionsansökan uppgår till omkring 70 Mkr är  förfallna leverantörsskulder, löner, skatter och avgifter. Bolaget ska även ha en skuld till moderbolaget R12 kapital om 32 Mkr. Varulagret värderas till 46 Mkr.

För att lösa Twilfits ekonomiska problem behöver följande huvudåtgärder genomföras, enligt rekonstruktionshandlingarna: Kostnadsbesparingar i bolagets butiksnätverk. Butiker ska läggas ned. Kostnadsbesparingar i bolagets centrala funktioner. Framgår inte hur många personer som berörs på huvudkontoret. Minska på lager och därmed kapitalbindningen. Utveckla webbshopen. Automatisera ekonomi och IT-funktioner. Förändra inköpsvillkor med nya leverantörer. Öka antalet B2B-kunder genom att sälja Twilfits produkter till andra butiker.  Med dessa åtgärder tror Twilfit att det går att nå ett positivt resultat redan våren 2020.

Vid senaste räkenskapsåret 2018 uppgick nettoomsättningen till 311 Mkr, vilket är en minskning från 364 Mkr med ett rörelseresultat om –9,9 Mkr (1,3 Mkr).

Enligt Wikipedia var skaparen bakom Twilfit affärsmannen Anders Andersson (1859-1929), en bondpojke från Skåne som blev förmögen genom sitt företag Havanna-Magasinet som handlade med cigarrer. 1903-1904 var han Kubas konsul i Stockholm, varpå han titulerade sig ”konsul”. När han den 1 januari 1913 sålde sin verksamhet till statliga AB Förenade svenska tobaksfabriker fick han en generös kompensation. År 1912 lät han bygga den påkostade fastigheten Riddaren 17 i hörnet Riddargatan/Nybrogatan vars arkitekt var Cyrillus Johansson. Riddaren 17  ägs idag av Humlegården Fastigheter. Andersson och familjen flyttade själv in i en av husets paradvåningar.

På bottenplanet i Riddaren 17 fanns butikslokaler där Anders Andersson hade sina tre företag: Auktionshallen som drev auktionshandel med antika möbler, AB Bilutställningen som sålde begagnade bilar i Auktionshallens lokaler och så AB Twilfit som sålde damunderkläder. Twilfit hade fått sitt namn från en huvudleverantör av korsetter och bysthållare, fabriken Leethems Ltd. i Portsmouth med varumärket Twilfit. Namnet är en ordlek hämtad ur frasen It Will Fit (det kommer passa).

 

Totalt ska Riksbyggen uppföra 8 hus i Berga Park i Linköping, vilka ska färdigställas till våren 2022. Entreprenör för projektet är NCC

 

 

Den 16 oktober sätter Riksbyggen spaden i marken för 182 hyresrätter och 43 bostadsrätter i Berga Park, Linköping. Med och tar det första spadtaget är Muharrem Demirok, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, Linköpings kommun, Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och Mårten Rydell, affärschef NCC.

– Linköping växer och Riksbyggen vill i rollen som en långsiktig samhällsbyggare både bidra till stadens tillväxt och utveckla området Berga Park. I Berga Park bygger Riksbyggen både hyres- och bostadsrätter samt i varierade storlekar i samma kvarter. Det ger många möjligheten att efterfråga de nya bostäderna, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

De 43 bostadsrätterna i Brf Riddaren i Berga Park är yteffektiva med insatser från 915.000 kronor. De minsta lägenheterna kan passa perfekt som studentlägenhet. I kvarteret kommer det främst att byggas mindre lägenheter med 1-2 rum och kök, men även lägenheter med 3 rum och kök. Lägenheterna är ljusa och välplanerade och husen är utformade så att de ska vara beständiga och lättskötta över tid.

Sammanlagt handlar det om åtta hus, miljömärkta med Svanen, som kommer att uppföras i Berga Park. Entreprenör för projektet är NCC och byggnationen beräknas vara klar våren 2022.

 

Ilija Batljan, vd för SBB, fortsätter i hög takt att förvärva samhällsfastigheter.


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, fortsätter att växa inom samhällsfastigheter genom ett förvärv av tre portföljer där säljarna kvarstår som hyresgäster i de förvärvade fastigheterna. Portföljen innehåller LSS och gruppboenden med en genomsnittlig hyreslängd om 16 år.

 

Förvärvet omfattar 20 fastigheter, femton i Sverige samt fem i Finland med en total uthyrningsbar yta om 11.600 kvm.

Överenskommet fastighetsvärde för portföljen uppgår till 320 Mkr med en hyresintäkt om 21 Mkr och driftnetto om 19 Mkr.

– SBB visar igen att vi är Nordens ledande aktör inom social infrastruktur, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.