24 april 2024

Redaktionen

alt
Efter cirka 90 år som kontorsfastighet kanske Jakob Mindre 5 åter blir en bostadsfastighet. Foto: Åke Gunnarsson

 

AMF Fastigheter förvärvar tomträtten till fastigheten Jakob Mindre 5 invid Jacobs Kyrka och nära Kungsträdgården i Stockholm. Transaktionen sker genom ett bolagsförvärv med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 100 Mkr. Säljare är Stockholms Handelskammares Serviceaktiebolag, som har haft Leimdörfer som rådgivare. I samband med transaktionen har AMF Fastigheter avtalat om ett samarbete med ALM Equity för att utreda möjligheten att återskapa bostäder i fastigheten.

                     

– Fastigheten har ett strategiskt läge som vi bedömer kommer att utvecklas starkt i framtiden. En tänkt utbyggnad av tunnelbanelinjer mot Nacka med Kungsträdgårdens station kommer bland annat ge markant ökade flöden. Hela området gynnas även av den omdaning vi själva genomför i projektet Urban Escape Stockholm och Gallerian, säger Martin Tufvesson, vice vd AMF Fastigheter.

                     

Byggnaden, som omfattar cirka 2 000 kvm, är ritad av arkitekt Adolf Emil Melander och uppfördes i slutet av 1800-talet för bostadsändamål. Sedan 1920-talet används fastigheten till kontor. Byggnaden är idag uthyrd till små och medelstora företag.

                     

I samband med transaktionen har AMF Fastigheter avtalat om ett samarbete med ALM Equity för att utreda möjligheten att återskapa bostäder i fastigheten.

                     

– Att vi utreder bostäder för den här fastigheten är ett led i vår strävan att bidra till visionen om ett mer levande cityområde med en blandning av arbetsplatser, handel, hotell, kultur och bostäder, säger Tufvesson.

                     

I en kommentar kan sägas att Jakobs församling var fram till år 1989 en av Stockholms absolut minsta församlingar med knappt 200 folkbokförda. År 1989 uppgick Jakobs församling i Domkyrkoförsamlingen. SF

alt

Rickard S. Dahlberg, CIO på NREP.


NREP Nordic Strategies Fund har köpt en modern logistikfastighet om 52 000 kvm i Tavastehus, mellan Tammerfors och Helsingfors i Finland. Fastigheten förvärvades i en sale-and-leaseback från förpackningsföretaget Huhtamäki Oyj. Transaktionen är fondens första förvärv i Finland.

 

Fastigheten ligger i anslutning till en motorväg i Tavastehus och når alla de viktigaste centra i södra Finland på mindre än två timmar.

 

– Den här investeringen stärker NREP:s position som största ägare av moderna logistikutrymmen i Norden med en portfölj på över 550 000 kvm, säger Rickard S. Dahlberg, CIO på NREP.

tisdag, 03 juni 2014 18:11

NCC bygger för 430 Mkr i Tammerfors

alt

NCC ska bygga drygt 25 000 kvm för  medicinsk forskning och utbildning åt universitetet i Tammerfors i Finland.

 

alt

Harri Savolainen, affärsområdeschef på NCC Construction Finland.

 

NCC har fått i uppdrag av Finlands Universitetsfastigheter att bygga lokaler för medicinsk forskning och utbildning åt universitetet i Tammerfors i Finland. Byggnaden kommer att omfatta totalt 25 400 kvm, med forsknings- och undervisningslaboratorier samt lokaler för administrativa ändamål. Projektet är värt 430 Mkr.

 

– Vi är glada över att bygga vidare på våra utmärkta relationer med Universitetsfastigheter. NCC har arbetat i området under en längre tid. Den nya byggnaden kommer att upprättas i anslutning till en kontorsbyggnad som NCC slutförde 2009, säger Harri Savolainen, affärsområdeschef på NCC Construction Finland.

 

NCC påbörjar byggnadsarbetet omgående och byggnaden beräknas vara färdig i maj 2016.

alt
AFA Fastigheter är fadder åt 60 000 bin på Kungsholmen.

 

alt

Bikuporna finns på taket till Gångaren 15, Lindhagensgatan 98, som uppfördes 2001 av Skanska. Uthyrbar yta 11 257 kvm.

 

AFA Fastigheter inleder ett samarbete med stadsbiodlarna på Bee Urban, och blir nu faddrar åt en bikupa med totalt 60 000 bin. Kupan är en del i AFA Fastigheters övergripande miljöarbete.

 

– Vi på AFA Fastigheter arbetar målmedvetet med miljö och hållbarhetsfrågor och att vi nu har en egen bikupa på en av våra fastigheter vilket bidrar till en bättre stadsmiljö. Det känns väldigt roligt säger Lars Edberg, chef förvaltning på AFA Fastigheter.

 

Den färgglada rosa kupan kommer att placeras ut i månadsskiftet maj-juni vid fastigheten på Lindhagensgatan 98.

 

AFA Fastigheter är medlemmar i Green Building Council och bedriver ett strukturerat miljöarbete utifrån en särskild miljöpolicy med tydliga mål för energianvändning, källsortering och inköp av varor och tjänster.

alt

Niclas Österberg, uthyrningschef kontor, AMF Fastigheter. 

 

AMF Fastigheter har tecknat hyresavtal med bland annat Sveriges största Folktandvård och Stockholms Syncentral. Därmed är kontorsytorna ovan Västmalmsgallerian om cirka 6500 kvm fullt uthyrda. Inflyttning är planerad till februari 2015.

 

AMF Fastigheter har på kort tid hyrt ut alla kontorsytorna ovan Västmalmsgallerian i kvarteret Trossen. De sista hyresavtalen med Folktandvården (cirka 1250 kvm) och Stockholms syncentral (cirka 3400 kvm) är nu påskrivna. 

 

– Västermalmsgallerian ligger mitt i hjärtat av Kungsholmen och erbjuder ett brett utbud med 50-tal butiker. Intresset för platsen och kontorsytorna har därför varit stort. Vi är mycket glada över de nya och långsiktiga hyresgästerna och att vi kan erbjuda moderna, nybyggda ytor som framförallt Folktandvården är i behov av för sin expansion, säger Niclas Österberg, uthyrningschef kontor, AMF Fastigheter. 

 

– Omdaningen och uthyrningen av kontoren ligger helt i linje med AMF Fastigheters strategi att skapa kontor där företag och organisationer kan utvecklas och växa, fortsätter Niclas Österberg. Antalet besökare till Västermalmsgallerian beräknas öka markant med runt 200 000 per år. Detta i och med att Folktandvården tillhandahåller behandlingsrum, klinik och en akutmottagning och att Stockholms Syncentral erbjuder en specialistenhet för alla personer med synnedsättning i Stockholms län. I september kommer dessutom den totala butiksytan i Västermalmsgallerian utökas med 1000 kvm.

 

Folktandvårdens Akutklinik ligger idag i S:t Eriks sjukhus och kliniken på S:t Eriksgatan 24. I februari kan båda flytta till den gemensamma lokalen i Västermalmsgallerian. Antalet behandlingsrum ökar vilket gör att klinikerna kan ta emot fler kunder i lokalerna som dessutom är mer centralt belägna än tidigare.

 

– Intresset för att bli kund hos oss ökar och vi fick då se över hur vi hanterar kundtrycket. Vi flyttar därför samman klinikerna och utökar antalet rum. Det blir en klar förbättring för både kunder och personal, samtidigt som vi kan välkomna ännu fler intresserade till vår nya klinik, säger Folktandvården Stockholms vd, Ann-Charlotte Frank Lindgren.

tisdag, 03 juni 2014 09:36

Johan Zachrisson, ny vice vd på DTZ

alt

                                                                   

Johan Zachrisson (bilden) har rekryterats till DTZ som vice vd. I rollen ingår att tillsammans med vd Agneta Jacobsson leda och utveckla den svenska verksamheten.

 

Zachrisson har lång erfarenhet inom affärsutveckling och fastighetsföretagande, framför allt från Humlegården Fastigheter där han var fastighetschef. Han kommer närmast från två års egen konsultverksamhet i USA.

Johan Zachrisson tillträder sin nya roll i slutet av augusti.

 

– Jag ser verkligen fram emot att bidra till DTZ:s utveckling, säger Johan Zachrisson. Vägen till en positiv kundupplevelse går genom kompetenta och engagerade medarbetare. Jag är övertygad om att DTZ har vad som krävs i det avseendet. Det ska bli roligt att bli verksam i Stockholm och Sverige igen, denna gång på rådgivningssidan.

 

– Det kommer att hända mycket på DTZ den närmaste tiden, där den globala positionen ytterligare kommer att stärkas samtidigt som betydande satsningar snart blir klara, vad gäller samordningen av den nordiska och baltiska verksamheten säger Agneta Jacobsson, vd för DTZ i Sverige och ansvarig för samordningen i Norden.

 

– Det känns riktigt bra att vi då kan förstärka på ledarsidan i Sverige med en person som har en stark drivkraft och stor kunskap om kommersiella fastigheter. Johan är en naturlig ledare med de rätta egenskaperna och ett oslagbart personligt engagemang. Han har talang för att genom positivitet, motivera och inspirera. Sammantaget kommer detta vara till stor nytta för utvecklingen av verksamheten och våra kunder, fortsätter Agneta Jacobsson.

 

måndag, 02 juni 2014 17:47

Nordin: Markanvisningsmålet snart nått

alt

Exploateringsnämnden i Stockholm ska besluta om markanvisningar

för 290 hyresrätter och 710 bstadsrätter på Kista äng (Akala 4:1).


På nästa sammanträde fattar exploateringsnämnden i Stockholm beslut om 2 619 markanvisningar. Det innebär att staden redan efter halva kalenderåret uppnått 5 188 markanvisningar, vilket är mer än två tredjedelar av det uppsatta målet om 7 000 markanvisningar under 2014.

 

– Det är mycket glädjande att trycket i bostadsbyggande fortsätter vara högt och öka. Vi tänker inte sänka vare sig byggtakten eller ambitionerna bara för att det är valår. Att tackla Stockholms brist på bostäder är vår högsta prioritet, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande Stockholms stad.

 

På sammanträdet ska bland annat beslutas om markanvisningar för 290 hyresrätter och 710 bostadsrätter på Akalla 4:1 (Kista äng) till byggherrarna Mälarholmen AB, ByggVesta, Stockholms kooperativa Bostadsförening, Veidekke Bostad, SSM Bygg och Fastighets AB, Index International samt JM (300 studentbostäder är redan markanvisade). Vidare ska beslut fattas om markanvisningar 320 bostäder (upplåtelseform ej bestämd) för Enskede Gård 1:1, Enskedefältet, till Besqab, Småa och Wallenstam.

 

– Alliansen i Stockholm har antagit ett ambitiöst program för att bygga 140 000 bostäder till 2030. Det behövs när Stockholm växer. Utbyggd tunnelbana och Förbifart Stockholm är andra viktiga pusselbitar för en växande stad som Stockholm, avslutar Sten Nordin.

alt

                                                                                              
I höst tillträder Britta von Schoultz (bilden) som ny kommunikationschef på Riksbyggen. Hon kommer närmast från en tjänst som strategisk kommunikationsrådgivare på Kreab Gavin Anderson. Tidigare har hon bland annat varit pressansvarig på Åklagarmyndigheten och riksåklagarens kansli, press- och t f informationschef på Riksbanken, samt pressansvarig på Nutek.

 

Under hösten lämnar också Mårten Lilja rollen som kommunikationschef för att från den 1 december bli ny chef för företagets affärsområde Bostad. Han tar då över efter Mari Broman som i enlighet med gällande chefsavtal lämnar den 30 november sina uppdrag vid fyllda 63.
    

Britta von Schoultz börjar på Riksbyggen i september och kommer att gå parallellt med Mårten Lilja fram till november, då hon axlar kommunikationschefsposten.

 

– Jag är mycket glad över att Britta von Schoultz vill börja jobba hos oss. Hon kommer som kommunikationschef att ingå i företagsledningen och delta i arbetet med att utveckla Riksbyggens affär och värderingar. Det känns bra att vi kan få henne på plats direkt efter sommaren, säger Riksbyggens vd Leif Linde.

måndag, 02 juni 2014 17:31

Humlegården välkomnar Swedbank

alt

Den danska arkitektbyrån 3XN svarar för formgivningen av Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg.

 

 

För drygt tre år sedan tog Humlegården det första spadtaget till Swedbanks och idag intar 2 500 medarbetare på banken sin nya arbetsplats i centrala Sundbyberg.


Byggnaden har en area om cirka 45 000 kvm och dess arkitektur är av högsta internationella klass vilken är central för det aktivitetsbaserade arbetssätt som Swedbank nu implementerar. Arbetsmiljön är öpen, ljus och varierad vilket inbjuder till rörelse, kommunikation och interaktion.

 

– Att klara genomförandet av ett sådant stort och sammansatt prestigebygge på endast tre år har krävt utomordentlig planering och samordning med alla inblandade parter. Processen innefattade dessutom framtagandet av ny detaljplan, säger Daniel Markström, projektchef på Humlegården Fastigheter.

 

Enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad når byggnaden nivå Guld och en kombination av många smarta tekniska system gör det nya huvudkontoret mycket energieffektivt. Exempelvis används överskottsvärmen från handlarnas datorer till att värma tappvarmvatten och till markvärme framför huvudentrén.

alt

Erik R. Eliasson, Partner och CEO Leimdörfer.

 


Leimdörfer har varit rådgivare åt den holländska pensionsfonden APG vid köpet av 22,8 procent av det privata finska bostadsfastighetsbolaget SATO från finska pensionsjätten Varma. SATO har 24 000 lägenheter och fastigheter för över 21 Mdr kr (2,4 miljarder euro), vilket betyder att det underliggande fastighetsvärdet i affären är omkring 5 Mdr kr.


Affären är den i särklass största i Finland i år och landets fjärde största fastighetstransaktion någonsin.

 

– Vi är stolta över att fått förtroendet att vara rådgivare åt APG som med över 3 200 Mdr kr i tillgångar är en av världens största institutioner. Efter att Leimdörfer under senare tid företrätt bland andra Cornerstone, GE Capital Real Estate och Canada Pension Plan fortsätter vi att genomföra de allra största affärerna i Norden. APG:s investering i SATO ser vi som ett styrkebesked för Helsingfors som Finlands tillväxtmotor, säger Erik R. Eliasson, CEO Leimdörfer.

 

Genom affären blir APG blir den näst största aktieägaren i SATO (efter Varma). Övriga aktieägare i SATO är bland andra Ilmarinen, Soumi och Tapiola.

 

– Varma har under årens lopp ökat sin ägarandel och blivit den största ägaren i SATO. Även efter köpet är vi den största aktieägaren i SATO. Det köp som vi nu avtalat om är ett bevis på SATO:s långsiktiga strategi att bli det ledande bostadsplaceringsbolaget i Finland, säger Reima Rytsölä, ansvarig direktör för Varmas placeringar.

 

Cirka 75 procent av SATO:s fastigheter finns i Helsingforsområdet, medan 15 procent i övriga Finland och 5 procent i S:t Petersburg. Bolaget har som mål att förvärva bostäder om 4 miljarder euro före år 2020.

 

– APG har haft som ambition att utöka sin bostadsförmögenhet i Europa, särskilt i viktiga tillväxtcentrum. APG har varit en viktig placerare på bostadsmarknaden i Nederländerna redan under flera år, och vi gjorde nyligen två placeringar på bostadsmarknaden i London. SATO är ett intressant placeringsobjekt för oss. Den gynnsamma befolkningsutvecklingen i Helsingfors huvudstadsregion stödjer efterfrågan på SATO:s bostäder också i framtiden, säger Robert-Jan Foortse, ansvarig för APG:s fastighetsplaceringar i Europa.