3 maj 2024

Redaktionen



 

 

 


Jan Björk, vd för för Trophi.

 

 

 

 

 

 

 

Trophi Fastighets AB, ägt av Tredje AP-fonden, lämnar ett rekommenderat offentligt uppköpserbjudande att förvärva samtliga aktier i Tre Kronor Property Investment AB för 160 kronor kontant per aktie. Aktierna i Tre Kronor är noterade på Nasdaq First North Growth Market. Budet konkurerar Svenska Handelsfastigheters bud som lämnades den 13 april 2021.

Budet motsvarar en premie om cirka 7,4 procent jämfört med det offentliga uppköpserbjudande att förvärva samtliga aktier i Tre Kronor för 148,95 kr per aktie som Svenska Handelsfastigheter lämnade den 13 april 2021 (151.00 kronor före justering för den vinstutdelning om 2.05 kr.

Jan Björk, vd för för Trophi, kommenterar budet:
– Vi har följt Tre Kronors utveckling under lång tid och vi är imponerade över den portfölj av handelsfastigheter som bolaget och dess ledning har byggt upp. Vi på Trophi delar Tre Kronors syn på långsiktig förvaltning och utveckling samt delar målsättningen att skapa attraktiva handelsplatser, och våra respektive bestånd utgör en operationellt attraktiv kombination. Med detta erbjudande ger vi aktieägarna i Tre Kronor möjligheten att realisera sin investering och rekommendationen från styrelsen i Tre Kronor är ett kvitto på att budet är attraktivt för alla aktieägare i Tre Kronor. Tillsammans med vår ägare Tredje AP-fonden bygger vi en ledande aktör inom handelsfastigheter i Norden.

Styrelsen i Tre Kronor har enhälligt rekommenderat aktieägarna i Tre Kronor att acceptera erbjudandet. Uttalandet från styrelsen i Tre Kronor kommer att offentliggöras av Tre Kronor i ett separat pressmeddelande och kommer att återges i den erbjudandehandling som Trophi kommer att upprätta och offentliggöra.

Länsförsäkringar Fondförvaltning som kontrollerar cirka 7,9 procent av aktierna i Tre Kronor har uttryckt att de avser att acceptera Erbjudandet. Även Citifa AB (som ägs av Olof Andersson, Jan Barchan och Mats Cederholm) som kontrollerar cirka 9,6 procent av aktierna i Tre Kronor har uttryckt att de avser att acceptera erbjudandet (förutsatt att Svenska Handelsfastigheter inte matchar erbjudandet). Varken Länsförsäkringar Fondförvaltning eller Citifa AB har genom avtal eller på annat sätt förbundit sig att acceptera erbjudandet.

Trophi är Nordens största fastighetsägare av dagligvarubutiker och bolaget har verksamhet i Sverige och Finland. Verksamheten består i att äga, förvalta och utveckla fastigheter för handel. Trophis fastighetsportfölj hade per den 31 mars 2021 ett fastighetsvärde om cirka 15  Mdr kr och bestod till cirka 83 procent av dagligvaruhandel med cirka 70 procent exponering mot Sverige. Trophis affärsidé är att skapa en stabil avkastning till sin ägare genom långsiktig och aktiv förvaltning.

Trophi har anlitat SEB som finansiell rådgivare och Gernandt & Danielsson Advokatbyrå som legal rådgivare i samband med erbjudandet.



 

 

 


Sagax köper en Ikea-anläggning i  Palma de Mallorca, omfattande 15.400 kvm och 425 parkeringsplatser. Säljare är Orontes B.V. som kommer att hyra samtliga lokaler via dotterbolag.

 

 

 

 

 

 

 

Sagax har förvärvat en Ikea-anläggning för motsvarande 510 Mkr. Hyresvärdet uppgår till motsvarande 32 Mkr per år. Hyresavtalet löper i 25 år med rätt för hyresgästen att säga upp hyresavtalet år 2036 respektive år 2041. Fastigheten är belägen i Palma de Mallorca i anslutning till ringleden (Ma-19) mellan stadskärnan och flygplatsen. Fastigheten utgör den enda kompletta Ikea-anläggningen på Balearerna.

Fastigheten omfattar 23.600 kvm friköpt mark och 425 parkeringsplatser. Den uthyrningsbara arean uppgår till 15.400 kvm varav 65 procent utgörs av butiks- och utställningslokaler samt 35 procent av lager- och kontorslokaler.

Byggnaden uppfördes 1992 då den första Ikea-anläggningen på Balearerna öppnades. Under perioden 2016-2018 har motsvarande 230 Mkr investerats i fastigheten.

Fastigheten förvärvas från Orontes B.V. som kommer att hyra samtliga lokaler via dotterbolag. Hyresgästen har sedan 1981 franchiseavtal med InterIkea Systems B.V. som idag omfattar 6 Ikea-anläggningar i Europa och Amerika. Fastigheten förvärvas genom bolagsförvärv.

I en kommentar till förvärvet säger David Mindus, vd för AB Sagax:
– Ikea är ett exceptionellt starkt varumärke och har, enligt vår bedömning, en särställning för många människor. Det är sällsynt att vi får möjlighet att investera i en sådan anläggning. Investeringen kommer att bidra till Sagax resultat och kassaflöde under överskådlig framtid. Förvärvet bygger vidare på den verksamhet som vi startade i Spanien för 2 år sedan och som idag utgör en framgångsrik och växande del av Sagax.

 

 

 








Kungsleden stärker affärsutveckling genom nyrekrytering av Anders Lind (bilden t v) som ny affärsutvecklingschef för Stockholm och Charlotte Adlerton Gadd (bilden i mitten) som affärsutvecklare i Göteborg. Samtidigt förstärker Kungsleden i Stockholm med Henrik Egnell (bilden t v) som ny marknadsområdeschef.

Anders Lind
börjar sin tjänst den 28 juni 2021 som affärsutvecklingschef med personalansvar för övriga två affärsutvecklare i Region Stockholm. Han kommer närmast från Castellum där han var projektchef och affärsutvecklingschef. Rekryteringen av Anders Lind är ett led i Kungsledens ambition att arbeta än mer aktivt med värdeskapande fastighetsutveckling.

Charlotte Adlerton Gadd
började i april 2021 på en nyinrättad tjänst som affärsutvecklare i Region Göteborg/Malmö. Hon är placerad i Göteborg och arbetar främst med affärsutveckling inom marknadsområdet Göteborg. Charlotte Adlerton Gadd kommer senast från rollen som affärsutvecklare på Skanska. Hon har även erfarenhet från långsiktig förvaltning från sin tidigare roll som marknadsområdeschef på Platzer.

Henrik Egnell blir ny marknadsområdeschef i Stockholm med ansvar för de tre klustren Stockholm City Väst, Stockholm City Öst och Västberga. Han kommer närmast från Lundbergs som marknadsområdeschef och har mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen. Han börjar på Kungsleden den 21 juni 2021.



 

 

 


Joakim Alm, vd för ALM Equity.

 

 

 

 

 

 

 

Järntorget är ett bostadsutvecklingsbolag med bas i Storstockholm som nu förvärvas av ALM Equity. Bolaget har en byggrättsportfölj på över 3.800 enheter varav 775 i pågående produktion med en försäljningsgrad på 94 procent. Inom bolaget finns även entreprenadverksamhet och trämodulfabriken Bomodul i Bodafors.

Förvärvet avser att komplettera och stärka ALM Equitys befintliga affärsområden. Genom tillskottet av Bomodul kommer ALM Equity förstärka det industrialiserade och hållbara byggandet ytterligare. Stora delar av Järntorgets byggrättsportfölj lämpar sig väl för förvaltningsmarknaden vilket skapar affärsmöjligheter för ALM Equitys affärsområde Förvaltning. En affär skulle även ge en positiv resultateffekt för ALM Equity redan under 2021.

– Ett förvärv av Järntorget skulle vara ett viktigt steg i vår resa att göra ALM-koncernen till den ledande bolagsbyggaren inom bostadssegmentet i Stockholmsregionen. Järntorget är ett välskött bolag med en hög kompetensnivå på alla nivåer och ett gott renommé. Med den entreprenöriella andan som finns i Järntorget, ser vi att det finns en stor kulturell matchning med våra bolag i koncernen ALM Equity, säger Joakim Alm, vd för ALM Equity.

Förvärvet avses finansieras med en kombination av likvida medel och finansiella instrument som placeras på kapitalmarknaden.

Förutsatt ett positivt resultat av due diligence är parterna överens om att slutförhandling av ett förvärvsavtal ska ske under andra kvartalet 2021.

Järntorget Byggintressenter

Järntorget är ett familjeägt bostadsutvecklingsföretag med god lönsamhet. Med 30 års erfarenhet av att leda och ansvara för bostadsutvecklingens samtliga faser har bolaget vuxit till en ledande bostadsutvecklare i Storstockholm.

Järntorgets verksamhet omfattar värdekedjans samtliga delar och bolaget utvecklar bostäder för både privatmarknaden och för fastighetsägare. Produktion sker antingen genom den egenägda trähusmodulfabriken eller via bolagets Byggverksamhet. Verksamheten har sedan starten präglats av långsiktig lönsamhet, kostnadsstyrning och stort hållbarhetsfokus där bland annat Svanenmärkning ingår.

Bolaget har över tid startat cirka 400 bostäder per år och byggrättsportföljen omfattar drygt 3.800 byggrätter inkluderande de 775 som är i produktion. Koncernen Järntorget har cirka 70 anställda och förutom Järntorget så ingår även varumärkena Abacus och Bomodul i koncernen.

ALM Equity
ALM Equity är en bolagsutvecklare inom utvalda delar av fastighetsbranschen. ALM Equitys fokus är att utveckla och investera i verksamheter inom fastighetsbranschen och skapa affärsmöjligheter i olika delar av värdekedjan. Koncernens verksamheter bygger på en gemensam idé och målbild om ett attraktivt och yteffektivt boende. ALM Equity är organiserat i fem affärsområden och har totalt 97 anställda. Bolaget omsatte under 2020 1.759 Mkr med ett resultat på 229 Mkr.



 

 

 


Det livsmedels- och logistikcenter som Skanska bygger åt Greenfood ligger i Långeberga utanför Helsingborg, i anslutning till knutpunkten E4/E6/E20 som förbinder Köpenhamn med Oslo och Stockholm.

 

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat hyresavtal med Greenfood om ett 44.000 kvm nytt livsmedels- och logistikcenter i Långeberga, östra Helsingborg. Greenfood är en av norra Europas ledande aktörer inom hälsosam mat. Hyresavtalet löper på 20 år. Skanskas rådgivare vid uthyrningen var CBRE och Christoffer Bladh Nord.

Byggstart för den nya anläggningen beräknas ske i andra kvartalet 2021 med beräknad driftstart under andra kvartalet 2023. Anläggningen kommer att ha stort miljöfokus i allt från materialval till effektiva kylsystem och modern värmeåtervinning. Dessutom ska en solcellsanläggning på taket täcka delar av verksamhetens elbehov.

– Produktionen av hälsosam mat ställer höga krav på lokalerna och logistiken måste fungera i varje led. Hela anläggningen är skräddarsydd för Greenfood och har tagits fram under ett tätt samarbete under de senaste månaderna. Vi är oerhört stolta att få vara en viktig del av Greenfoods framtidssatsning med detta projekt, säger Johan Hedve, uthyrningsansvarig Logistik, Skanska Fastigheter Göteborg.

Långeberga är ett strategiskt logistikläge i Helsingborg, precis i anslutning till knutpunkten E4/E6/E20 som förbinder Köpenhamn med Oslo och Stockholm.

– Skanska har de senaste åren utvecklat logistikfastigheter på över 40 000 kvadratmeter i Helsingborg. I och med Greenfoods superanläggning, som dessutom är det största logistikprojektet vi utvecklat i Norden, adderar vi lika mycket till. Vi fortsätter samtidigt vårt arbete för att skapa ytterligare attraktiva logistikbyggrätter i området, fortsätter Ida Granqvist, marknadsområdeschef Logistik, Skanska Fastigheter Göteborg.

–  Anläggningen är en av Greenfoods större investeringar hittills. Genom att samla flera av våra olika verksamheter blir Greenfood Greenhouse ett modernt ekosystem för innovation, produktion och distribution av mat. Det skapar ett bredare och starkare kunderbjudande och en logistikkedja som möjliggör högre service, bättre flexibilitet och en effektivare och hållbarare varuförsörjning, säger David von Laskowski, vd och koncernchef, Greenfood Group.






 

 

 


Fastigheten Vindtyget 1 på Viared i Borås, omfattar 94.000 kvm och har Ellos som hyresgäst.

 

 

 

 

 

 

Colliers Sverige har tillsammans med Colliers Norge agerat rådgivare då Vatne Real Estate AS förvärvat fastigheten Vindtyget 1 på Viared i Borås. Fastigheten, som har Ellos som hyresgäst, omfattar 94 000 kvm uthyrbar area och består av Ellos huvudkontor och nordiska centrallager. Säljare är Bosjö Fastigheter som färvärvade fastigheten i maj 2016.

Priset är 908 Mkr. Försäljningen är villkorad av att en extra bolagsstämma i Bosjö Fastigheter godkänner försäljningen.

Dan Törnsten
, Executive Chairman & Partner på Colliers, säger:
– Transaktionen har genomförts off market av Colliers Sverige och Colliers Norge. Det har varit en rolig process med ett mycket bra teamwork mellan säljare och köpare, som haft ett bra tempo i affären. Det som gör affären ännu roligare är att kunna genomföra en så pass stor transaktion i dagens digitala struktur.








 

 

 


The Ascot, 407 Park Avenue South i 26 våningar, belägen mellan East 28th Street och East 29th Street, omfattande 147 lägenheter, (co-op), uppfördes år 1984.

 

 

 

 

 

 

Klövern har förvärvat och tillträtt en fastighet på Manhattan med adressen 407 Park Avenue. Transaktionens underliggande fastighetsvärde uppgår till 30 miljoner dollar, cirka 253 Mkr.  Den förvärvade fastigheten ligger bredvid Klöverns planerade framtida projekt på 417 Park Avenue som utvecklas i samarbete med den New York-baserade fastighetsutvecklaren GDSNY. Detta tilläggsförvärv förbättrar utvecklingsmöjligheterna för det projektet ytterligare.


I februari 2020 köpte Klövern förvärvat alla andelarna i en bostadsrättsförening (english: co-op) som äger en 14 våningar hög bostadsbyggnad på Manhattan. Byggnaden, som omfattar cirka 8.300 kvm, har adressen 417 Park Avenue och ligger i hörnet av Park Avenue och East 55th Street. Se länk för detta köp och tre andra förvärv i New York som Klöven genomfört 2018-2019.




 

 

 


Totalt ska 1.500 bostäder ska byggas inom projektet Kolkajen samt 11.000 kvm kommersiella ytor. I området planeras för utomhusbad, båthamnar, parkområden, restauranger och caféer.

 

 

 

 

 

 

Serneke Sverige AB har fått en markanvisning för Norra Pirkvarteret inom projektet Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden. Beslut togs i exploateringsnämnden den 29 april 2021.

Markanvisningen i Kolkajen gäller nybyggnation av totalt cirka 145 bostadsrättslägenheter och cirka 500 kvm lokaler. Gasverket med sina tegelbyggnader från förra sekelskiftet och Ropstens t-bana ligger ett stenkast bort. I Kolkajen möter stadsutvecklingen vattenfronten och området är planerat för att bli ett framtida besöksmål.

Tidigare har cirka 600 bostadsrätter, 330 hyresrätter och 40 studentlägenheter markanvisats i Kolkajen.

Totalt ska 1.500 bostäder ska byggas inom projektet Kolkajen samt 11.000 kvm kommersiella ytor. I området planeras för utomhusbad, båthamnar, parkområden, restauranger och caféer. Det kommer göra området till en plats för stockholmare att umgås och vistas i. Utbyggnaden i vattnet skapar också kanaler och en inre vattenbassäng som lämpar sig för olika aktiviteter.

Projektet Kolkajen har en preliminär och en översiktlig tidplan. Just nu pågår mark och saneringsarbeten och Stockholms stad behöver göra omfattande insatser för att göra marken och även havsbottnen utanför Kolkajen tillgänglig för den framväxande staden. Exploateringskontoret bedömer att granskning av detaljplanen tidigast kan ske under Q2 2021 och ett antagande av planen väntas kunna ske tidigast under Q1 2023.

Exploateringsnämnden beslutade den 7 december 2017 att markanvisa Abacus Bostad för byggande av 75 bostadsrättslägenheter/ägarlägenheter.

Exploateringsnämnden beslutade den 14 februari 2019 att markanvisa AquaVilla och ByggVesta för byggande av cirka 40 flytande studentbostäder, Stockholmshem 150 hyreslägenheter, Åke Sundvall 120 hyreslägenheter samt en förskola med fyra avdelningar och Wåhlin Fastigheter 60 hyreslägenheter.

Exploateringsnämnden beslutade den 12 december 2019 att markanvisa Tobin Properties AB för byggande av cirka 120 bostadsrätter/ägarlägenheter och Obos Kärnhem för byggande av cirka 165 bostadsrätter/ägarlägenheter.

Exploateringsnämnden beslutade den 15 oktober 2020 att markanvisa Obos Kärnhem för byggande av 160 bostadsrättslägenheter/ägarlägenheter.

Exploateringsnämnden beslutade den 12 november 2020 att markanvisa en byggrätt med cirka 8.000 kvm bostadsyta till ett projektbolag som ägs av Among Giants Properties AB och Rico Estate Development AB.

Exploateringsnämnden beslutade den 29 april 2021 att markanvisa Serneke Sverige AB för byggande av cirka 145 bostadsrättslägenheter och cirka 500 kvm lokaler.



 

 

 


Valparaiso ska bli ett hållbart kontorsområde med ett stort fokus på innovation och hållbarhet. Totalt bedöms cirka 150.000 kvm BTA kommersiell bebyggelse tillskapas vilket kan motsvara cirka 5.000 arbetsplatser.
Tidigare låg Tallink Siljas färjeterminal inom planområdet, men 2016 var den nya terminalen och ombyggnationen av Värtapiren klar. Idag inrymmer området i princip enbart anläggningar som tillhör hamnens verksamhet och tillfälliga etableringsytor.


 

 

 

 

 

 

Valparaiso, ett av områdena i Värtahamnen, som ingår i stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden ska markanvisas. Kommande utvecklingen av Valparaiso syftar till att knyta ihop Gärdet och Värtapiren genom att överbygga de barriärer som finns idag. Den nya bebyggelsen kommer till största del att innehålla kontor med inslag av kommersiella lokaler, infrastruktur, logistik och bostäder.

Valparaiso ska bli ett hållbart kontorsområde med ett stort fokus på innovation och hållbarhet. Totalt bedöms cirka 150.000 kvm BTA kommersiell bebyggelse tillskapas vilket kan motsvara cirka 5.000 arbetsplatser.

På grund av områdets storlek och komplexitet samt ett önskemål om att låta marknaden få vara med och påverka kommande verksamheters innehåll kommer Valparaiso att markanvisas genom direktanvisning med jämförelseförfarande.

För att säkerställa att projektidé, kvalitet och genomförandeförmåga uppnås har fyra kriterier sats upp som anbudsgivarna behöver kvalificera sig i. Anbudsförfarandet avses starta innan sommaren och kommer att utvärderas under hösten 2021.

Processen syftar till att teckna markanvisningsavtal med en s.k. ankarbyggaktör som tillsammans med staden utvecklar området fram till samråd varvid byggrätterna markanvisas Ankarbyggaktören garanteras en markanvisning om cirka 75.000 kvm ljus BTA.

Tidigare låg Tallink Siljas färjeterminal inom planområdet, men 2016 var den nya terminalen och ombyggnationen av Värtapiren klar. Idag inrymmer området i princip enbart anläggningar som tillhör hamnens verksamhet och tillfälliga etableringsytor. Det pågår anläggningsarbeten som är anpassningar till den nya Värtapiren och förberedelser för den framtida stadsdelen.

Den nya bebyggelsen kommer att innehålla kontor, kommersiella lokaler, infrastruktur, logistik och bostäder. Marken ägs av Stockholms stad, och kommer att anvisas i enlighet med Stockholms stads markanvisningspolicy. I dagsläget är ingen mark anvisad till någon byggaktör.

Valparaiso har en viktig roll som knutpunkt. Passagerare från färjorna från destinationer runt om Östersjön passerar här för att sedan ta sig vidare till olika platser i Stockholm. Värtabanan passerar också och knyter i ihop Värtahamnen med stambanan. Gång- och cykelstråk mellan Gärdet, Hjorthagsberget, Södra Värtan och Energihamnen kommer att knytas ihop i Valparaiso.

För att i framtiden undvika konflikter mellan hamnens trafikflöde och trafiken i den framväxande stadsdelen, planeras för en ny marknivå genom att gatunätet lyfts upp, så att möjlighet till planskilda flöden skapas.

Idag finns ingen växtlighet av betydelse i Valparaiso. I och med en kommande utveckling av området ser staden möjligheter att förstärka området med ekosystemtjänster.
Tidplan

Byggstart i Valparaiso kan ske tidigast 2024 för kontor, kommersiella lokaler och bostäder.



 

 

 


Kvarter 5, 6 och 7 ligger i ett mycket strategiskt och intressant läge vid den nya noden för kollektivtrafik som växer fram i Barkarby. 2026, när noden står klar med tunnelbana, pendeltåg, buss, regional- och fjärrtåg i direkt anslutning till varandra kommer Barkarby att vara en central stadskärna i regionen och binda samman Stockholm och Mälardalen på ett helt nytt sätt. Visionsbild: White Arkitekter

 

 

 

 

 

 

 

Järfälla kommun bjuder in till tre markanvisningstävlingar för kontor, kommersiell verksamhet, bostäder och förskola i ett mycket strategiskt och intressant läge vid den framväxande noden för kollektivtrafik i Barkarby.

År 2026, när Stockholmsregionens nya kollektivtrafiknod står klar med tunnelbana, pendeltåg, buss, regional- och fjärrtåg i direkt anslutning till varandra kommer Barkarby att vara en central stadskärna i regionen och binda samman Stockholm och Mälardalen på ett helt nytt sätt.

– De här tre kvarteren som vi nu erbjuder ligger i ett av Stockholmsregionens mest intressanta och expansiva lägen och har stor potential. Det är en fantastisk möjlighet att vara med och bidra till utvecklingen i Barkarbystaden, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Markanvisningstävlingarna avser tre kvarter och möjlighet finns att lämna anbud på ett eller flera av dem.

A. Kvarter 5: 13.000 kvm BTA för kontor och/eller centrumverksamheter.
Kvarteret ligger mellan Barkarbys två tunnelbaneuppgångar och 100 meter från den framväxande kollektivtrafiknoden. Kvarteret gränsar till torg, park och ett centralt gångstråk och erbjuder därmed bra kommersiella möjligheter och utmärkta lägen för restaurang- och caféverksamheter.

B. Kvarter 6: 9.500 kvm BTA för kontor, bostäder, förskola och centrumverksamheter. Kvarteret ligger granne med kvarter 5, vid noden för kollektivtrafik och samtidigt granne med torget, parken och stora grönområden. 

C. Kvarter 7: 15.000 kvm för kontor, bostäder och centrumverksamheter.
Kvarteret utgör porten till Barkarby, har ett skyltläge mot E18 och gränsar samtidigt mot ett stort parkområde.

–  Kvarterens läge innebär mycket intressanta möjligheter för kontor och kommersiell verksamhet. Vårt mål med markanvisningstävlingarna är en attraktiv och i viss mån iögonfallande bebyggelse med ett innehåll som tydligt bidrar till en dynamisk, upplevelserik och hållbar stadsmiljö, säger Toni Chmielewski, projektchef för stadsutvecklingsområdet i Barkarby.  

I området pågår en intensiv expansion både vad gäller stadsutvecklingen och infrastruktur. Järfälla har avtal med flera samhällsbyggare med långt framskridna planer i området.

Nordr
äger mark och planerar för sju kvarter med 1.200 bostäder och kommersiella lokaler där första byggstart planeras till hösten 2021.

Serneke
planerar för sju kvarter med stort inslag av idrott och kultur med bland annat Stockholmregionens första skidslinga inomhus i kombination med kontor, hotell, konferens, bostäder, handel och service. Byggstart beräknas till 2021/2022.

Hemsö
har en markanvisning och planerar för Barkarby sjukhus, äldreboende och bostäder. Byggstart beräknas till 2022.

Tricoreal
har en markanvisning och planerar för ett kvarter med stark hållbarhetsprägel med kontor, hotell, service, handel och bostäder. Byggstart beräknas till 2022.

Sagax
äger mark och planerar för två kvarter med kontor och bostäder. Byggstart beräknas till 2022.

Atrium Ljungberg bygger Bas Barkarby, ett multifunktionellt kvarter för kontor, utbildning, vård, idrott och kultur som öppnar i januari 2022.

Skanska
bygger tre kvarter med  kontor, hotell, kommersiella lokaler, äldreboende och bostäder, där det första kvarteret har byggstartat.

Nya tunnelbanan till Barkarby byggstartade 2018. Trafikstart beräknas till 2026.


Veddestabron
byggstartade 2019 och beräknas stå klar för trafik sommaren 2022.

Veddestavägen, som är en viktig länk i området och ansluter till Veddestabron, byggs om och ska stå klar sommaren 2022.

Noden för kollektivtrafik
med tunnelbana, pendeltåg, ny bussterminal och nya plattformar för regional- och fjärrtåg ska stå klar i samband med tunnelbanans öppnande 2026.

Markanvisningstävlingarna pågår mellan den 3 maj och 31 augusti 2021. Detaljplanerna har vunnit laga kraft.

Beslut om godkännande av markanvisningstävlingen Barkarbystaden II, kvarter 7, del av fastigheten Barkarby 2:2 togs av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 12 april 2021.

Beslut om godkännande av markanvisningstävling Veddesta I, kvarter 5 och 6, del av fastigheten Veddesta 2:27 togs av kommunfullmäktige i Järfälla måndagen den 26 april 2021.

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14.000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV, Barkarbystaden X, Veddesta I och Veddesta III samt detaljplanearbete för detaljplanerna Veddesta II och Veddesta IV.