3 maj 2024

Redaktionen



 

 

 


Den ena fastigheten, Uniq i Vilnius, som Eastnine köper, omfattar cirka 6.900 kvm kontor samt 110 parkeringsplatser.


 

 


Den andra fastigheten som Eastnine köper är Zala 1 i Riga, som inrymmer drygt 3.600 kvm kontor och inkluderar hela 190 parkeringsplatser, varav 170 i underjordiskt garage.

 



Eastnine förvärvar en fastighetsportfölj inkluderande två kontorsfastigheter i Riga respektive Vilnius. Köpeskillingen uppgår till 35,5 MEUR, cirka 361 Mkr.

Sammanlagd kontrakterad årshyra för de båda fastigheterna uppgår till 2,2 MEUR, cirka 22,4 Mkr. Fastigheterna är fullt uthyrda och beräknas tillträdas före halvårsskiftet. Säljare och utvecklare av båda fastigheterna är Vastint.


Den ena fastigheten, Uniq i Vilnius, omfattar cirka 6.900 kvm kontor samt 110 parkeringsplatser. Byggnaden, som uppfördes 2016, hyrs i sin helhet av Danske Bank IT service centre.

Den andra fastigheten, Zala 1 i Riga, inrymmer drygt 3.600 kvm kontor och inkluderar hela 190 parkeringsplatser, varav 170 i underjordiskt garage. Zala 1 byggdes 2009 och bland hyresgästerna finns Microsoft samt CBRE. Båda fastigheterna är LEED Platinum-certifierade.

– Vi fortsätter att addera nya kontorsfastigheter som passar in i vårt befintliga bestånd, säger Eastnines vd Kestutis Sasnauskas. Med dessa fastigheter kommer värdet på fastighetsportföljen att uppgå till nära 410 MEUR, cirka 4.170 Mkr.

Dessa Eastnines förvärv är den största kontorstransaktionen hittills i Baltikum under 2021.

 

 

 








Rekryteringen av Claes Lennartsson (bilden) innebär att han efterträder Jarl Olsson som ny vd för Catella Corporate Finance transaktionsverksamhet i Malmö.

Claes Lennartsson
har lång och bred erfarenhet av svensk fastighetsmarknad och han har varit anställd på Catella Corporate Finance Malmö sedan 2008 är samt sedan 2019 även som partner.

– Jag är givetvis mycket glad och stolt över den här möjligheten och ser verkligen framemot att fortsätta driva och utveckla verksamheten, naturligtvis med samma starka lokala närvaro och med utpräglat kundfokus. Det team om åtta personer som idag arbetar inom Catella i Malmö besitter en lång samlad erfarenhet och stor kapacitet att genomföra mångfacetterade transaktioner inom fastighetssektorn, säger Claes Lennartsson, partner och tillträdande vd.

Avgående vd Jarl Olsson grundade Catellas Malmökontor år 1996
och han har sedan dess varit ansvarig för kontoret som i år också firar 25 år. Jarl Olsson kommer fortsatt att vara verksam i en del av bolaget som senior partner. Claes Lennartson tillträder sin nya roll den 5 maj 2021.

– Det känns både fint och naturligt att Claes nu tar över efter Jarl som framgångsrikt lett i bolaget under många år. Claes kunnande kommer fortsatt att utveckla och bidra till vår verksamhet i södra Sverige, säger Robert Fonovich, vd för Catella Corporate Finance Sverige.



 

 

 


Totalt innehåller det långa sexvåningshuset i Kungsmarken i Karlskrona 212 lägenheter som nu uppgraderas till mer hållbar och energieffektiv standard med bättre ventilation och individuell mätning av vattenförbrukning.

 



Skanska har slutit avtal med AB Karlskronahem om stambyte och renovering av över 200 lägenheter i bostadsområdet Kungsmarken i Karlskrona. Avtalet innebär även markarbeten samt iordningställande av nya fläktrum i vad som är Karlskronahems största renoveringsprojekt hittills. Avtalet är värt cirka 146 Mkr.

Karlskronahems hus i Kungsmarken uppfördes på 1960-talet som en del av det så kallade miljonprogrammet. När det nu är dags för renovering och stambyte sker samtidigt en omfattande upprustning av hela området. Tillsammans gör Karlskronahem och Skanska en samlad satsning för att erbjuda ett bra boende i ytterligare femtio år.


Totalt innehåller det långa sexvåningshuset i Kungsmarken 212 lägenheter som nu uppgraderas till mer hållbar och energieffektiv standard med bättre ventilation och individuell mätning av vattenförbrukning. Därtill kommer husen att förberedas för användning av solceller.

Renoveringen utförs av Skanska Direkt AB som är ett helägt dotterbolag till Skanska Sverige AB med nybyggnad, ombyggnad och tillbyggnad som specialitet.

Renoveringsarbetena påbörjas inom kort och arbetena ska vara färdiga i maj 2025.

 

 

 








Bostadsutvecklingsbolaget Titania är ett snabbväxande bolag specialiserat på stora stadsutvecklingsprojekt. Gunilla Öhman (bilden) har nu valts in som ny styrelseledamot. Hon kommer att ges teckningsoptioner inom ramen för ett aktieoptionsprogram och kommer därigenom att ha ägarintresse i Titania.

Einar Janson
, vd och majoritetsägare i Titania, säger:
– Det känns roligt att välkomna Gunilla till bolaget. Med hennes kunnande och erfarenhet av bland annat frågor om  investor relations i noterad miljö får vi in en viktig pusselbit i uppbyggnaden av styrelsen inför företagets förestående börsintroduktion.

Gunilla Öhman säger:
– Jag är imponerad av Titanias affärsmodell och bolagets sätt att jobba. Det är en kombination av smartness och ödmjukhet. Tingstorget i Alby som exempel visar verkligen hur fint man kan modernisera miljonprogrammet. Det är både snyggt, hållbart och en riktigt attraktiv boendemiljö. Titania har ett sätt att jobba som också gör byggnationen effektiv och därmed prisvärd. Jag ser fram emot att stötta Titanias väg till börsen.

Övriga styrelseledamöter i Titania är Knut Pousette, ordförande, Einar Janson, huvudägare och grundare, Mats Janson och Nikan Ghahremani.

Gunilla Öhman är civilekonom och har en lång karriär inom finans och kommunikation. Bland annat som kommunikationschef på SEB och Riksbanken. Numera är hon konsult och ägare av konsultfirman Carrara Communication. Hon jobbar som IR-konsult åt NCAB och Nimbus och som styrelsemedlem i Atvexa och Fasadgruppen.

Titania
är en av de snabbast växande aktörerna inom fastighetsbranschen som på några få år etablerat sig som en stadsbyggare med kapacitet att genomföra stora stadsutvecklingsprojekt.

Titania genomför i dagsläget projekt främst i Stockholms län. Titania ägs av privatpersoner som arbetar inom koncernen med koncernens vd, Einar Janson, som majoritetsägare. Namnet Titania anspelar på grundämnet Titan som både är ett mycket starkt, men också lätt och användbart material. Titania har funnits sedan år 2005, men verksamheten har bedrivits sedan år 2002, då som enskild firma under namnet Einar Janson Bygg. Titania har idag cirka 2.000 bostadsbyggrätter i projektportföljen.




 

 

 


Skolfastigheten Skytteln 19 i Tranås vid Svartån i Jönköpings län omfattar 8.600 kvm.

 


Gröna Skolfastigheter är ett samhällsbyggarföretag med en inriktning på skolfastigheter. Bolaget har genom en bolagsaffär förvärvat fastigheten Skytteln 19 i Tranås i Jönköpings län. Säljare är  Erik Hemberg Fastighets AB.

Fastigheten är upplåten med äganderätt och har en tomtareal om 18.678 kvm samt en uthyrbar area om cirka. 8.600 kvm. Tranås kommun (utbildning och kontor), TUC (yrkeshögskola), Sommenbygdens Folkhögskola (folkhögskola) hyr huvuddelen av ytorna på längre avtal.

Förvärvet av Skytteln 19 stärker vår förvaltningsaffär och är helt i linje med våra kommunicerade mål. Vi kommer även tillsammans med säljaren fortsatt arbeta med att realisera en möjlig byggrätt på fastigheten här i stadskärnan invid Svartån, säger Martin Malhotra, vd för Gröna Skolfastigheter.

– Vi har under de senaste åren genomfört större ombyggnationer åt de expanderande hyresgästerna och är nöjda med att nu lämna över en fin förvaltningsfastighet till en långsiktig ägare. Samtidigt är vi fortsatt engagerade både genom arbete med en möjlig byggrätt på fastigheten, säger Per Alexanderson, vd och koncernchef på Erik Hemberg Fastighets AB.

– Vi är trygga i att både lämna över fastigheten till en långsiktig fastighetsägare och ser fram emot att ha fortsatt samarbete med Gröna Skolfastigheter framöver, säger Erik Hemberg, ägare till EHF Holding AB.

Rådgivare till Gröna Skolfastigheter i samband med förvärvet inkluderar Advokatfirman Glimstedt Stockholm KB inom legala frågor, Jansa Consulting AB inom teknik- och miljöfrågor och CauseyWestling inom skatt- och momsfrågor. Säljarens rådgivare har varit Colliers International.

Gröna Skolfastigheter är ett samhällsbyggarföretag baserat i Stockholm och Göteborg med en uttalad vision att utveckla och förvalta hållbara skolbyggnader som över tid bidrar till en bättre välfärd och ett hållbart samhälle.

Gröna Skolfastigheters medgrundare och samarbetspartners inkluderar både Söderberg Förvaltning AB och Boet Bostad-koncernen. Söderberg Förvaltning är ett familjeföretag i tredje generationen, grundat 1946, med fokus på fastigheter i Göteborg. Boet Bostad grundades 2015 och fokuserar på prisvärda hyresbostäder i Sverige.
fredag, 30 april 2021 14:49

Restate ombildar i Bagarmossen



 

 

 


Under ombildningsprocessen av tomträtten Näringsministern 1 i Bagarmossen, har det pågått en infekterad debatt med motståndare till ombildning. Trots det valde hela 85 procent av hushållen att köpa sina hem med bostadsrätt

 

Bostadsrättsföreningen Näringsministern i Bagarmossen förvärvade den 28 april tomträtten till fastigheten Stockholm Näringsministern 1. Säljare var Stockholms stads allmännyttiga bostadsbolag AB Svenska Bostäder och Restate Bjurfors Isaksson Partners AB var Brf Näringsministerns ombud.

Bostadsytan uppgår till totalt 4.104 kvm fördelad på 54 lägenheter. Köpeskillingen var 175 Mkr.

Under ombildningsprocessen har det pågått en infekterad debatt med motståndare till ombildning. Trots det valde hela 85 procent av hushållen att köpa sina hem med bostadsrätt och i detta inleda en ny bostadskarriär inom ägt boende.

– Som branschledande får vi ofrånkomligen ses som part i målet, men på det sätt vilket detta resurssätter dessa hushåll och därmed närområdet som helhet är direkt häftigt. Det säger Jan Bjurfors, medgrundare av Restate.

– Brf Näringsministern var dessutom banbrytande genom att vara den första bostadsrättsföreningen att hålla köpstämma via digital plattform i december 2020, säger Nina Almqvist Feodoroff på Restate.




 

 

 








Logicenters stärker sitt norska team genom att rekrytera Jacob Sandberg Gjems-Onstad (bilden). Han tillträder rollen som Development Manager för Logicenters i Norge och han har gedigen erfarenhet av utveckling av logistikprojekt. Han kommer senast från Bulk Industrial Real Estate AS.


Logicenters har höga ambitioner och expanderar i Norge. För att stötta tillväxten och möta den starka efterfrågan på egenutvecklade produkter och build to suite-lösningar rekryterar Logicenters nu Jacob Sandberg Gjems-Onstad.

Jacob Sandberg Gjems-Onstad ansluter till Logicenters norska team som Development Manager och har mångårig erfarenhet inom liknande roller. Bland annat har han varit projektingenjör på Veidekke Entreprenør AS och kommer senast från Bulk Industrial Real Estate AS. Där arbetade han med utveckling och genomförande av logistikprojekt.

– Efterfrågan på våra egenutvecklade produkter växer och vi letar ständigt efter kompetenta personer att ta in i våra team. Vi har höga målsättningar när det kommer till Logicenters utveckling och genom rekryteringen stärker vi upp utvecklingsteamet ytterligare. Pandemin har drivit på efterfrågan av moderna och flexibla logistiklokaler och Jacob blir med sin långa erfarenhet av utveckling inom segmentet ett fantastiskt tillskott till vårt team, säger Eva Sterner, Head of Development på Logicenters.

Jacob Sandberg Gjems-Onstad kommer att ansvara för Logicenters utvecklingsavdelning i Norge. Rollen innebär att hålla en nära dialog med kommunerna gällande detaljplaner och bygglov för att sedan kunna
identifiera mark för nyutvecklingsprojekt och ansvara för upphandling.

– Jag är glad att få ansluta till en så framgångsrik och ledande aktör som Logicenters. Att få vara en del av Logicenters expansiva utveckling är något jag är mycket stolt över. Jag ser fram emot att få bidra till att utveckla verksamheten tillsammans med teamet i Norge där vi fortsätter att erbjuda såväl befintliga som potentiella hyresgäster moderna och hållbara logistikanläggningar, säger Jacob Sandberg Gjems-Onstad.







 

 

 


De 159 lägenheterna i kv. Doktoranden i Uppsala, varierar i storlek, från 1 rok till 4 rok, fördelade på fyra huskroppar med mellan 6 och 9 våningsplan inklusive bottenvåning.









ByggPartner har skrivit kontrakt med Åke Sundvall och Heba om ett nytt bostadsprojekt i Rosendal, i utkanten av centrala Uppsala.

Rosendal är ett expansivt område på cykelavstånd från Uppsala centrum. Här genomför Åke Sundvall Byggnads AB och Heba Fastighets AB tillsammans två bostadsprojekt. Det ena, kvarteret E, har inletts under våren och nu är det dags att starta byggandet av det andra projektet, med namnet kv. Doktoranden.

ByggPartner, som är totalentreprenör för kvarteret E på 146 hyresrätter, har nu även fått startbesked för byggfasen av Kv. Doktoranden som omfattar 159 bostadsrätter.

– Vi är mycket stolta över att få utökat förtroende av Åke Sundvall och Heba. Efter ett gediget projekteringsarbete är vi nu redo att sätta igång på plats i Rosendal, säger Johan Karlsson, entreprenadchef på ByggPartner.

De 159 lägenheterna i kv. Doktoranden varierar i storlek, från 1 rok till 4 rok fördelade på fyra huskroppar med mellan 6 och 9 våningsplan inklusive bottenvåning. Kvarteret byggs tätt med känsla av innergård, men ändå med stora ljusinsläpp. Fasaderna kommer att putsas och taket kläs med sedum samt solceller. Byggnaderna kommer att certifieras enligt Svanen.

Produktionsstart sker våren 2021 med första inflyttning cirka 24 månader senare. 

Entreprenadsumman är cirka 180 Mkr och projektet går in i ByggPartners orderbok för Q2 2021.



 

 

 


I Nyfosas förvärv av bygghandel i Norrland är den dominerande hyresgästen, med 95 procent av hyresvärdet, K-Bygg Fresks med inriktning på professionell bygghandel. Bilden K-Bygg Fresks i Östersund.








Nyfosa har tecknat avtal om förvärv av en fastighetsportfölj med bygghandel i norra Sverige till ett värde om 377 Mkr.

Portföljen utgörs av nio fastigheter om totalt cirka 47.000 kvm med ett hyresvärde om cirka 27 Mkr. Fastigheterna är välbelägna i nio städer i nedre Norrland; Sundsvall, Östersund, Härnösand, Sollefteå, Åre, Funäsdalen, Strömsund, Vilhelmina och Norsjö.

Dominerande hyresgäst med 95 procent av hyresvärdet är K-Bygg Fresks med inriktning på professionell bygghandel. Genomsnittlig återstående avtalstid uppgår till 11 år och uthyrningsgraden uppgår till 97 procent. Fastigheterna beräknas tillträdas den 1 juni 2021. 

– Bygghandel är ett välfungerande handelssegment. Med fastigheter i bra lägen på respektive ort, modesta hyresnivåer och långa avtal är detta en portfölj vi gillar, kommenterar Josephine Björkman, transaktionschef för Nyfosa.




 

 

 


I Ingentingskogen i Solna ritade Gunnar Asplund på 1930-talet för Statens bakteriologiska laboratorier, en anläggning som kom att få stor betydelse för Folkhemmet i Sverige och även för världshälsan genom tillverkningen av flera banbrytande vacciner. I den rollen har området spelat ut sin roll och nu har en förädling skett till en ny livfull stadsdel i Solna, med flera nya kontorsbyggnader och cirka ett tusen nya bostäder. Illustration: AIX








Skanska har sålt en fastighet i Solna för cirka 300 Mkr. Köpare är Specialfastigheter Sverige AB. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling Norden i det andra kvartalet 2021.

Fastigheten Konstnären 2 utgörs av mark med en byggrätt om cirka 16.000 kvm, belägen i Ingentingskogen, mellan Säkerhetspolisens huvudkontor och Postnords huvudkontor.

Skanska och Specialfastigheter Sverige AB har ett befintligt ramavtal för genomförande av totalentreprenader, vilket parterna har för avsikt att arbeta i enlighet med för utvecklingen av Konstnären 2.

Försäljningen av fastigheten utgör den sista pusselbiten för Skanska i ett stort stadsutvecklingsprojekt som fortlöpt i över tjugo år. Området Ingenting är nu en levande stadsdel där de äldre, gula tegelbyggnader ritade av arkitekten Gunnar Asplund har tagits tillvara för kontor, hotell och restaurangverksamhet. Samtidigt har flera nya kontorsbyggnader och cirka ett tusen nya bostäder adderats till platsen.