3 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 29 april 2021 14:19

Hemsö bygger skånska idrottshallar



 

 

 


Idrottsanläggningen i Lund blir belägen i Sankt Larsparken på Hemsös fastighet Klostergården 2:9. Anläggningen får en uthyrningsbar yta på 4.600 kvm.

 

 

 

 



I området Vikhem i Staffanstorp utvecklar Hemsö den andra idrottsanläggningen med tillhörande padelhall och gym med en uthyrningsbar yta på 4.300 kvm.






Hemsö startar ett pilotkoncept och utvecklar två fullskaliga idrottshallar med tillhörande gym i Lund och Staffanstorp.  Den totala investeringen uppgår till cirka 230 Mkr. Hmsö har tecknat 10-åriga hyresavtal med Nordic Wellness.

Idrottsanläggningen i Lund
blir belägen Sankt Larsparken på Hemsös fastighet Klostergården 2:9, som idag är fylld med utbildnings- och vårdverksamheter. Anläggningen får en uthyrningsbar yta på 4.600 kvm och idrottshallen kompletteras med verksamhetslokaler, padelhallar och gym.

I området Vikhem i Staffanstorp utvecklas den andra idrottsanläggningen med tillhörande padelhall och gym med en uthyrningsbar yta på 4.300 kvm. Anläggningen blir ett komplement till Hemsös pågående byggnationer av grundskola för Internationella engelska skolan och Kunskapsförskolan. Idrottshallen blir fullskalig och hyrs primärt ut till Internationella engelska skolan och Kunskapsförskolan som har behov av en idrottshall, men även till föreningar under kvällar och helger.

– Det här är ett nytt koncept som vi genomför då det blir en privat aktör som driver både idrottshall och egen verksamhet som padel och gym. Tanken är att idrottshallen ska användas av skolorna på dagtid och utnyttjas av föreningar, företag och privatpersoner på kvällstid. Det blir en ekonomiskt hållbar lösning som dessutom bidrar till ett tryggt och levande område på kvällar och helger, säger Robert Cardell, projektutvecklare för Hemsö.

– Fysisk aktivitet har väldokumenterade hälsofrämjande och förebyggande effekter. Vi är därför glada att vi nu, genom denna satsning, kan ge fler Lundabor ännu bättre förutsättningar att utöva idrott och motion, säger Christian Gehrmann, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Lunds kommun.

Idrottshallen i Lund planeras i tre plan plus 1.900 kvm parkeringsyta på bottenplan. De publika verksamheterna öppnar byggnaden och bidrar till en välkomnande entré till Sankt Larsområdet. Anläggningen i Staffanstorp planeras i två plan med gym och idrottshall på plan ett och padelbanor på plan två.

– Vi är otroligt glada för den här satsningen inom idrott och hälsa. Det är två spännande projekt som i sin helhet bidrar positivt till den svenska folkhälsan, säger Magnus Wilhelmsson, vd för Nordic Wellness.

Byggnaderna kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver med ambition att erhålla Miljöbyggnad Guld för energianvändning.

Samarbetspartner för utveckling av konceptet samt uthyrning har varit Tam Retail.

Byggstart för Staffanstorp sker under tredje kvartalet 2021 och hallen beräknas vara klar till höstterminen 2022. Byggstart för Lund sker under fjärde kvartalet 2021 och hallen beräknas klart årskiftet 2022/2023.


 

 

 










Entreprenad- och projektutvecklingsverksamheten för Wästbygg Gruppens affärsområden Bostad och Kommersiellt, blev en en gemensam organisation i januari 2021. Joakim Efraimsson (bilden) har nu utsetts till vd för den sammanslagna verksamheten inom Wästbygg AB.

 

Han tillträder den 1 juni 2021 och han tar då också plats i koncernledningen. Jörgen Andersson, vd och koncernchef, som tillfälligt gått in som vd för Wästbygg AB, återgår i samband med detta till att helt fokusera på arbetet som koncernchef för Wästbygg Gruppen.

Joakim Efraimsson anställdes i Wästbygg 2010. I och med sin nuvarande roll som operativ chef för Bostad och genom sina tidigare positioner, har han samlat på sig en god kunskap om vår affär och våra interna processer.

– Det är väldigt roligt att få erbjuda Joakim tjänsten som vd för Wästbygg AB. Han har rätt kompetens och erfarenhet för att driva utvecklingen av affärsområdena Bostad och Kommersiellt vidare. Joakim är också väldigt uppskattad för sina goda egenskaper som ledare. Det känns extra bra att kunna utse en intern kandidat. Förutom att det visar att vår successionsplanering fungerar, så innebär det också att vi kan driva arbetet vidare utan en ny uppstartsfas, vilket är bra med tanke på att vi relativt nyligen slog ihop verksamheterna inom Wästbygg AB till en gemensam organisation, säger Jörgen Andersson, vd och koncernchef för Wästbygg Gruppen.



 

 

 


Visionsbild från parken Fållan i Slakthusområdet med den nya skolbyggnaden i söder och bergsryggen mot Lindevägen i bakgrunden som Atrium Ljungberg ska bygga. Illustration: Cedervall arkitekter













Fram till och med 8 juni 2021 pågår samråd för den nya gymnasieskola som ska byggas vid parken Fållan i nordvästra Slakthusområdet i södra Stockholm. Skolan ska inrymma 800 elever, och föreslås bli fem våningar hög med en takterrass och en välkomnande bottenvåning med hög transparens och sittkajer i fasaden.

Detaljplanen omfattar en ny gymnasieskola för cirka 800 elever i nordvästra delen av Slakthusområdet i anslutning till parken Fållan. Skolbyggnaden planeras få en till stor del genomsiktlig bottenvåning för att skapa både livfulla och trygga miljöer i och runt byggnaden. Atrium Ljungberg är byggaktör och arkitekter är Cedervall arkitekter. Gymnasieskolan i Slakthusområdet är den första nya gymnasieskolan som byggs i Stockholm på 37 år. Tensta gymnasium byggdes år 1984.


– Skolbyggnaden föreslås bli fem våningar hög där den översta våningen blir indragen två meter i alla riktningar. Byggnadens femte våning är nättare för att harmonisera med villabebyggelsen längs Lindevägen i väster, vilket även bidrar till att vi får möjlighet att erbjuda en takterrass i söderläge, säger stadsplanerare Stina Bäckström på stadsbyggnadskontoret. Delar av taket ska täckas med sedum (tjockbladiga låga växter) och ängsväxter för dagvattenhantering. Byggnaden får en varierad fönstersättning som tydligt vittnar om insidans moderna utbildningslokaler, och flörtar med de kulturhistoriska miljöerna i närområdet.

– En viktig del i utformningen av bottenvåningen får så kallade ”sittkajer” som skapas längs i markplanet. ”Sittkajerna” är bänkar integrerade i byggnadens fasad som inspirerats av Slakthusområdets karaktäristiska lastkajer och blir ett komplement till takterrassen högst upp i byggnaden, säger Stina Bäckström. Åt väst, mot det gångstråk som planeras längs med berget vid naturparken är fasaden indragen för att skapa extra yta för skolans cykelparkeringsbehov.

En tvärgata, Västra Gatan, ska bli en bilfri gata med plats för både aktiv och stilla samvaro. I gatans soligaste läge i väster planeras en föränderlig miljö över tid där möblering kan bytas ut över årstiderna.


torsdag, 29 april 2021 11:06

Restaurangkedjan Heat hyr i Kopparlunden



 

 

 


Heat kommer att hyra cirka 900 kvm och med Kopparlundens och Castellums framtida expansion i Västerås blir Heat en samarbetspartner och stabil aktör för framtiden.













I månadsskiftet september/oktober 2021 beräknas portarna öppna för en ny restaurang i Kopparlunden. Det blir restaurangkedjan Heat som tar över lokalerna efter nerlagda Les Chambres och Essence.

– Vi har under ett par år haft dialog med Heat om en etablering i Västerås och nu hade vi äntligen den rätta lokalen. Heat blir ett jättefint komplement till området och efterfrågan av denna typ av mat är hög bland hyresgästerna i Kopparlunden, säger Axel Sundquist, fastighetschef för Castellum i Västerås.

Att utveckla Kopparlunden står högt upp på agendan i Västerås och i detta arbete är det viktigt att erbjuda våra hyresgäster ytterligare lunchalternativ. Castellum vill även locka fler besökare till området genom en helhetsupplevelse där du kan avnjuta en god lunch samtidigt som du befinner dig i en industrihistorisk miljö med anor från slutet av 1800-talet.

– Vi fortsätter vår expansiva resa trots tuffa tider inom restaurangbranschen. Vi har märkt att Heatkonceptet med kvalitativ hemlagad lunchbuffé har fungerat väldigt bra efter flera nyöppningar. På Heat vet gästerna att vi alltid har det de vill äta och därför tror vi även att vi har lyckats så bra trots pandemin. Vi ser ödmjukt fram emot öppningen i ytterligare en ny stad som Västerås, berättar Daniel Wärnmark, grundare av Heat.

Lokalen kommer under våren att genomgå en enklare renovering, detta för att anpassas till hyresgästens egna koncept. Heat kommer att hyra cirka 900 kvm och med Kopparlundens framtida expansion blir Heat en samarbetspartner och stabil aktör för framtiden.



 

 

 


En tidig visionsbild/skiss vid Masthuggskajen i Göteborg där Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter AB ska uppföra ett bostadshus om 16 våningar med kommersiella lokaler i de två nedersta våningarna. Riksbyggens del av byggrätten avser våning 8-16 och omfattar totalt cirka 80 lägenheter.













Riksbyggen förvärvar del av byggrätten Masthugget 28:9 vid Masthuggskajen av Elof Hansson Fastigheter AB. Tillsammans kommer Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter AB att uppföra ett bostadshus om 16 våningar med kommersiella lokaler i de två nedersta våningarna. Riksbyggens del av byggrätten avser våning 8-16 och totalt cirka 80 lägenheter.

Vi är mycket glada över att tillsammans med Elof Hansson kunna tillföra fler bostäder i ett av Göteborgs mest attraktiva lägen. Både Riksbyggen och Elof Hansson är sedan tidigare två av aktörerna bakom stadsutvecklingsprojektet Masthuggskajen och huset kommer bli ett nytt landmärke i kvarteren kring Masthuggstorget, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad i Göteborg.

– Elof Hansson Fastigheter har under flera år arbetat med utveckling av fastigheten och nu äntligen hittat den rätta partnern för att utveckla den vidare. Vi är mycket nöjda med vårt beslut att sälja till Riksbyggen och att få möjligheten att tillsammans med dem genomföra en fastighetsbildning och bygga nya bostäder i området, säger Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter AB.

Området runt kvarteret består av Masthamnsgatan, Långgatorna och Järntorget. De är en färgstark och kontrastrik del av stan. Här finns ett aktivt kulturliv och mängder av restauranger, kaféer och butiker. Det kommer att bli ett punkthus som når upp över takåsarna med utsikt mot Masthuggskyrkan, Älvsborgsbron med hamninloppet och in mot de mer centrala stadsdelarna över Göteborg.

Masthamnsgatan, eller Nya Långgatan som den också kallas, blir ett vänligt, grönt och soligt promenadstråk med uteserveringar i bästa läge. En brokig blandning av spännande arkitektur, torg, gator och parker växer fram runt detta kvarter på Masthuggskajen.

Byggrätten omfattar cirka 15.000 kvm BTA vilket motsvarar cirka 150 lägenheter. Ett samverkansavtal är upprättat för att gemensamt uppföra byggnaden i en produktionsteknisk enhet. Tillsammans ska bolagen utveckla och samverka med varsin fastighet i en 3D fastighetsbildning.

Elof Hansson Fastigheter kommer att äga källarplanet och de sju första våningarna ovan mark för kommersiella lokaler och bostäder. Riksbyggen planerar för en bostadsrättsförening med 80 lägenheter i våning 8-16.

Senare under våren planeras ett parallellt arkitektuppdrag för utformning och gestaltning av byggnaden.



 

 

 


Co-workingaktören Genetor kommer att flytta in på 830 kvm på delar av gatuplan samt delar av plan 1 i det totalt 7.000 kvm stora kontorshuset med centralt läge på Hyllie som Peab nu bygger. Illustration: Wingårdhs Arkitekter









Inom kort sätts spaden i marken för Peab Fastighetsutvecklings senaste tillskott på Hyllies kontorsmarknad. Nu står det klart att Genetor blir den första hyresgästen att skriva hyreskontrakt i huset.

Co-workingaktören Genetor kommer att flytta in på 830 kvm på delar av gatuplan samt delar av plan 1 i det totalt 7.000 kvm stora kontorshuset med centralt läge på Hyllie.

– Att knyta en stark aktör som Genetor till huset i det här tidiga skedet känns väldigt roligt. Tillsammans kommer vi att ge våra hyresgäster bästa förutsättningar att lyckas, då Genetor erbjuder en bred variation av tjänster. Vi kommer även att sätta en prägel på atmosfären och skapa ett levande hus, säger Camilla Ahlgren, marknads och -uthyrningschef för Peab Fastighetsutveckling Syd.

Genetor har idag verksamhet på Elverket i Helsingborg, innan sommaren öppnar företaget på Helsingborg C och till hösten öppnar företaget sin första enhet på Centralplan i Malmö.

– Till hösten tar vi steget från Helsingborg och öppnar även vid Malmö Central. Att ha två etableringar i Malmö känns givet och Hyllie är det självklara valet för den andra etableringen. Att valet föll på The Corner avgjordes bland annat av husets centrala och tillgängliga läge, den tilltalande arkitekturen och möjligheten att få vara delaktiga och påverka utformningen tillsammans med Peab säger Fredrik Sköld, ägare av Genetor Coworking.

Genetor beräknas flytta in i samband med att The Corner färdigställs i mars 2023.

– Peab är en stark fastighetsutvecklare på Hyllie, både när det gäller kommersiella fastigheter och bostäder. The Corners läge och arkitektur tilltalar många och det finns ett stort intresse för projektet. Att vi nu tillsammans med Genetor tar nästa steg, känns otroligt spännande. Vi kommer inte bara skapa ett levande hus utan även bidra till ett levande Hyllie, då gatuplanet kommer att fyllas med aktörer som gör huset till en given mötesplats, avslutar Camilla Ahlgren.




 

 

 


Från vänster: Jonathan Karlsson, transaktionsansvarig för Heimstaden Bostad, Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden, Anna Nyberg, vd för  ICA Fastigheter och Anders Stjärnberg, vd för HSB Östergötland.








ICA Fastigheter, HSB Östergötland, Heimstaden Bostad och Stångåstaden har inlett ett samarbete med ambitionen att vidareutveckla Berga stadsdelscentrum och i dess anslutning bygga nya bostäder samt skapa attraktiva och trygga mötesplatser.

– Vi är fyra väletablerade parter som alla har ett lokalt engagemang och brinner för att utveckla staden. Att vi delar ett långsiktigt intresse av att göra Berga till en mer attraktiv och trygg stadsdel är en stark fördel för såväl kommunen som för boende och besökare i området. Med vår gemensamma kunskap kan vi åstadkomma en större förändring tillsammans än om vi agerat var och en för sig, säger Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden.

Avsikten är att genom stadsutveckling skapa ett mer levande och attraktivt stadsdelscentrum genom en mix av handel och bostäder kombinerat med annan samhällsservice. Parterna ser genom samarbetet möjlighet att:

1. Vidareutveckla stadsdelscentrum och ge rum för fler kommersiella inslag och service för både boende och besökare. 2. Parterna ska skapa ytterligare 250–300 nya bostäder i området och bygga trygga och attraktiva utemiljöer och platser där människor vill mötas


Parterna har tillsammans påbörjat arbetet med att analysera platsen för att i nästa steg gå vidare med vad vi vill göra och hur utvecklingsarbetet framåt ska drivas. Under våren kommer parterna gå vidare med att ta fram en detaljerad analys av platsen och gemensamt sätta idé och vision för området. Parterna har även haft dialog med Linköpings kommun som har givit en positiv respons på satsningen.

–  Från kommunens sida välkomnar vi dagens besked om samarbete från fastighetsägarna. Deras ambitioner går väl i linje med vad vi ser behövs för att utveckla hela stadsdelen i Berga. Jag ser fram emot att fortsätta dialogen tillsammans, säger Muharrem Demirok, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Linköpings kommun.

 

 

 










Rekryteringen av Mattias Bergström (bilden) innebär att Alecta Fastigheter fortsätter sin expansiva resa när han anställs som chef för teknikutveckling och säkerhet. Mattias Bergström kommer närmast från Kungsleden där han bland annat framgångsrikt byggt upp en ny teknikorganisation.

Rollen som chef för teknikutveckling och säkerhet är av central betydelse för Alecta Fastigheter som från starten har en ambition att låta digitaliseringen genomsyra verksamheten i stort.

– Vårt mål är att bygga ett långsiktigt och framtidsorienterat fastighetsbolag och ett bärande fundament i den filosofin är givetvis ett stort fokus på digitalisering. Detta gäller alla beståndsdelar, från hur vi bygger vår arbetskultur till hur vi med grön teknik minskar vårt miljömässiga avtryck. Mattias besitter stor kompetens som vi nu får ta del av men har också såväl viljan som visionen att vara en drivande kraft i vår digitala utvecklingsresa, säger Malin Lövemark, chef Fastighetsutveckling och kundrelationer, på Alecta Fastigheter.

I rollen som chef för teknikutveckling och säkerhet på Alecta Fastigheter kommer Mattias Bergström bland annat utveckla och samordna den tekniska kompetensen inom hela bolaget och även ha ett övergripande ansvar för de tekniska frågor som är kopplade till bolagets fastighetsportfölj. Detta omfattar även säkerheten i och runt fastigheterna.

– Jag har arbetat med teknisk förvaltning under närmare tjugo års tid. När jag nu ansluter till Alecta Fastigheter ser jag fram emot att få vara med och bygga något nytt och sätta min prägel på hur bolaget både aktivt och långsiktigt arbetar med digitaliseringen av sitt bestånd, kommenterar Mattias Bergström.


Mattias Bergström tillträder tjänsten som chef för teknikutveckling och säkerhet den 1 september 2021.



 

 

 


Castellums nya hyresavtal med Visma gäller för 6.300 kvm kontorsyta på Sambandsvägen i Växjö, med ett hyresvärde på 147 Mkr över avtalsperioden om 10 år och investeringen uppgår till cirka 49 Mkr.









Castellum i Växjö har tecknat ett nytt tioårigt hyresavtal med Visma om 6.300 kvm kontorsyta. Castellum gör även stora investeringar för att anpassa lokalerna för att ge medarbetarna bättre balans mellan kontors- och hemarbete.

– Det känns bra att få fortsatt förtroende hos Visma och att utveckla Växjös näringsliv med attraktiva kontor som lockar fler medarbetare. Givetvis är det extra positivt att komma överens om ett så långt avtal i dessa tider, säger Jenny Rungegård, affärsområdeschef på Castellum.

Det nya hyresavtalet gäller för 6.300 kvm kontorsyta på Sambandsvägen i Växjö, med ett hyresvärde på 147 Mkr över avtalsperioden om 10 år och investeringen uppgår till cirka 49 Mkr.

Vismas cirka 500 medarbetare har nästan uteslutande arbetat hemifrån sedan pandemin startade. Samtidigt har företaget lyckats fortsätta expandera under hela perioden. Lokalerna anpassas nu till ett flexibelt arbetsliv där många söker en variation mellan distansarbete och närvaro på kontoret.

Arbetet med kontorslokalerna är redan igång och det nya kontoret utformas med fokus på gemensamma utrymmen och flexibla miljöer. Ett nytt cykelgarage ska stimulera till mer hållbart resande. Tillkommer gör även bland annat ett café i entréplan och en padelbana på innergården. Renoveringen pågår under andra halvåret 2021 och lokalerna kommer stegvis att tas i bruk under året.

– Att få nya moderna lokaler känns väldigt inspirerande. Ombyggnaden ger oss ännu bättre förutsättningar att fortsätta växa med våra medarbetares välmående i centrum, säger Charlotte von Sydow, vd för Visma Spcs.

 

 

 










Årsstämman 2021 i Scandic Hotels Group AB, föreslår valberedningen Therese Cedercreutz (bilden) till ny styrelsemedlem. Styrelsen utökas således till sju ledamöter och en arbetstagarrepresentant.

Therese Cedercreutz
är sedan 2016, vd och partner för Miltton Inc, en del av Miltton Group, en av norra Europas mest välrenommerade byråer inom hållbarhet, kommunikation, public affairs och marknadsföring. Hon har en mycket bred erfarenhet av styrelsearbete, ett betydande nätverk inom finskt näringsliv och har som managementkonsult och genom styrelsearbete, framgångsrikt agerat rådgivare till företag i deras arbete att integrera en holistisk hållbarhetsyn som en viktigt del av affärsmodell och strategi.

Therese Cedercreutz
har även 15 års operativ, kommersiell erfarenhet från teknik- och mjukvarusektorn, både som konsult och från styrelsearbete med starkt fokus på varför digitalisering är en viktigt drivkraft för tillväxt och bygger unika kundupplevelser.

Tidigare har Therese Cedercreutz varit vd och COO på 358 Advertising Agency, VP Business Development på Spoiled Milk, Director Global Marketing på F-Secure Oyj, Director Sales and Business Development EMEA på THQ Wireless, samt Styrelsemedlem i HappyOrNot. Hon är idag styrelsemedlem i Tokmanni Oyj, Vieser Oy samt styrelseordförande i EAB Group Oyj.

Scandics årsstämma hålls den 31 maj 2021 på Vasateatern, Scandic Grand Central, Stockholm. Fullständig information om valberedningens yttrande kommer att presenteras på bolagets hemsida i samband med kallelsen till Scandics årsstämma.