3 maj 2024

Redaktionen



 

 

 


Serneke  bygger det egenutvecklade projektet brf. Hemmaplan i stadsdelen Karlslund i Landskrona. De 48 lägenheterna, på ett till fyra rum, kommer att uppföras i en åtta våningar hög huskropp med en total bostadsyta om cirka 3.800 kvm. Fotograf: Kaminsky Arkitektur








Serneke har på nytt fått förtroendet att utveckla bostäder i Landskrona. Denna gång är det genom en nyligen tilldelad markanvisning utmed Idrottsgatan i Karlslund som Serneke får möjlighet att utveckla sitt tredje bostadsprojekt i staden.

Det egenutvecklade projektet brf. Hemmaplan kommer att byggas i stadsdelen Karlslund. De 48 lägenheterna, på ett till fyra rum, kommer att uppföras i en åtta våningar hög huskropp med en total bostadsyta på cirka 3.800 kvm. Byggnationen av bostäderna är planerad att starta under hösten 2022 och de beräknas stå klara under våren/sommaren 2024.

Stadsdelen Karlslund omges av en naturskön miljö och är Landskronas centrum för rekreation och sport. Serneke har sedan länge en tro på Landskrona som en stad med potential och vill med projektet bidra till att öka både stadens och områdets attraktivitet genom en mer blandad bebyggelse.

– Brf Hemmaplan ligger bra, det är nära till allt. Både för den som pendlar med tåg via Landskrona station, eller den som vill njuta av sport och rekreation. I ett område med mest hyresrätter kommer vi och andra aktörer bidra till en ökad bredd så att alla kan välja den boendeform som passar dem bäst, säger Fredrik Melin, projektutvecklare på Serneke.

– Vi på Landskrona stad ser med spänning fram emot att bostadsrättsföreningen Hemmaplan förverkligas. Bostadsprojektet landar väl i stadens övergripande ambitioner om att utveckla stadsdelen Karlslund till att bli en naturlig del av Landskrona. Med ett intressant och brett koncept kommer projektet att tas emot väl av marknaden och blir en viktig pusselbit i arbetet med Karlslund, säger Johan Nilsson, stadsbyggnadschef för Landskrona stad.

Serneke har tidigare utvecklat och byggt 99 bostadsrätter i Norra Borstahusen. I centrala Landskrona utvecklar Serneke för närvarande även kvarteret Jäntan, som kommer att bestå av 144 bostadsrätter och ett trygghetsboende.



onsdag, 28 april 2021 13:47

Scandic förbereder en återhämtning



 

 

 


Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group AB.








För första kvartalet 2021 minskade Scandic Hotels Group AB nettoomsättningen med 72 procent till 930 Mkr (3.343).

Den genomsnittliga beläggningsgraden sjönk till 17,5 procent i kvartalet. Aktivitetsnivån var särskilt låg i de större städerna.

I alla länder har fortsatta restriktioner från myndigheterna i syfte att minska smittspridningen haft en kraftigt negativ effekt på hotellmarknaden.

Justerat EBITDA uppgick till –775 Mkr (-174). Kvartalsresultatet påverkades positiv av erhållna statliga stöd om 247 Mkr samt hyresrabatter om cirka 143 Mkr.

Exklusive IFRS 16 uppgick resultatet per aktie till -4,90 kr (-37,63).


Den 26 mars genomförde Scandic en placering av konvertibler som tillför en bruttolikvid om 1.609 Mkr.

Avtal genomfördes om förlängning av existerande kreditfaciliteter om 6 650 MSEK till 31 december 2023.

I januari 2021 öppnade Scandic Arlandastad med 150 rum.

På den extra bolagsstämman den 21 april godkändes styrelsens beslut om emission av konvertibler.

Den 14 april 2021 meddelade Scandic att Fredrik Wetterlundh har rekryterats till tjänsten som Chief Human Resources Officer. Han påbörjar sin tjänst i augusti.

Under april öppnades Scandic Grand Central i Helsingfors.

I en kommentar till rapporten säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef

– Beläggningen har som väntat varit fortsatt låg i kvartalet. Framförallt har efterfrågan i storstäderna påverkats av avsaknad av affärsresande kombinerat med ett nästan obefintligt nöjesutbud där bland annat restauranger varit stängda eller har haft begränsade öppettider.

– Vi räknar med en återhämtning driven av inhemskt fritidsresande, när restriktionerna nu lättas i takt med att ökade vaccinationer leder till minskade smittotal. Precis som för ett år sedan agerar kunderna med kort framförhållning där bokningarna i stor utsträckning sker i samband med kommunikation om lättade restriktioner. Förra året ökade beläggningsgraden från extremt låga nivåer i april till drygt 40 procent i juli och vi förväntar ett liknande mönster i år. I sommar förväntas dock beläggningen bli högre än föregående år, drivet av bättre efterfrågan i storstäderna. Beläggningen var i början av april på ungefär samma nivå som det första kvartalet, men har därefter ökat något och var den senaste veckan omkring 22 procent. Vi förväntar en påtagligt positiv effekt på efterfrågan så snart restriktionerna lättas.

– Scandics har utvecklat ett hotellerbjudande till breda målgrupper vilket gör oss väl positionerade för återhämtningen. Under åren innan pandemin såg vi en tydlig strukturell tillväxt inom fritidsresande. Vi är övertygade om att den trenden fortsätter när marknaden stabiliseras och vi har högt fokus på att ytterligare anpassa vårt kunderbjudande för det.

– Affärsresandet förväntas till viss del ändra karaktär framöver med högre andel digitala möten, och vi har nyligen lanserat hybridmöten för att möta den trenden. Inför hösten ser vi ett uppdämt behov för möten bland våra kunder, för att återupprätta relationer både inom den egna organisationen och gentemot kunder efter ett år där många arbetat hemifrån. Även om vi så klart påverkas av ett ändrat mötesbeteende, tror vi att relativt stora delar av det inhemska affärsresandet kommer att återgå till de nivåer som rådde innan pandemin. Det gäller inte minst vår försäljning till kunder som är verksamma inom större projekt såsom infrastruktur-, bygg- renoveringsprojekt samt vår ledande position för sportgrupper.

– I slutet av mars genomförde vi en placering av konvertibler samtidigt som vi också kommit överens med våra långivare om att kreditfaciliteterna förlängs till slutet av 2023. Med dessa åtgärder bedömer vi att vi täcker vårt likviditetsbehov fram till att marknaden har normaliserats och Scandic har ett positivt kassaflöde.

– Scandic har en stark marknadsposition med ett välkänt och etablerat varumärke och hög kundnöjdhet. Med kraftigt sänkt kostnadsnivå och en effektiv operationell modell har vi bra förutsättningar att nå goda marginaler när marknaden kommer tillbaka. Med tanke på den begränsade visibiliteten i marknaden på kort sikt, kommer Scandic den 15 juni publicera en uppdatering om marknadsutvecklingen.




 

 

 


Den nya vårdcentralen kommer att ligga i den före detta Mineralvattenfabriken på Hälsingegatan, där Vasastan möter Hagastaden. Mineralvattenfabriken byggdes på 1930-talet och var hem för Apotekarnes produktion fram till 1972. Idag är fabriken ombyggd till en modern kontorsfastighet med industriell karaktär. Foto: Atrium Ljungberg









Kry fortsätter att expandera med fysiska vårdcentraler och har tecknat hyresavtal med Atrium Ljungberg i Hagastaden. Den nya vårdcentralen blir den första i det växande området och väntas öppna senare under året i ikoniska Mineralvattenfabriken.

Sedan starten 2015 har Kry utvecklats till att idag vara Europas ledande digitala vårdgivare. Kry driver även 20 vårdcentraler i sex olika regioner och är den fjärde största privata primärvårdgivaren i Sverige. Under året öppnar Kry även i Hagastaden och kommer bedriva både vårdcentral och barnavårdscentral.


– Vi på Kry vill erbjuda en mer tillgänglig och bra vård för våra patienter, oavsett om det kräver en digital eller en fysisk vårdkontakt. Hagastaden är ett område som växer snabbt med både bostäder och kontor och för många av de som bor och arbetar där kommer det vara viktigt att ha närhet till vård. Därför är vi glada att kunna öppna Hagastadens första vårdcentral och det i Atrium Ljungbergs moderna lokaler, där trygg och kompetent personal kommer vara redo att hjälpa våra patienter, säger Nadine Gerson Flam, regionchef för Stockholm på Kry.

Den nya vårdcentralen kommer att ligga i den före detta Mineralvattenfabriken på Hälsingegatan, där Vasastan möter Hagastaden. Mineralvattenfabriken byggdes på 1930-talet och var hem för Apotekarnes produktion fram till 1972. Idag är fabriken ombyggd till en modern kontorsfastighet med industriell karaktär.

– Vi ser verkligen fram emot att hälsa Kry välkomna till Hagastaden. Med en vårdcentral i området adderas ytterligare en pusselbit i utvecklingen av den nya stadsdelen. Det är otroligt kul att få vara med och utveckla Hagastaden med en mix av både arbetsplatser, bostäder och andra verksamheter och där gamla historiska byggnader möter ny spännande arkitektur, säger Robin Petersson, fastighetschef på Atrium Ljungberg i Hagastaden.

Atrium Ljungberg har funnits i Hagastaden i närmare 25 år och är en av de största fastighetsägarna i området. Rakt ovanpå E4:an byggs också Life City, en mötesplats för alla verksamma inom life science. Därutöver har Atrium Ljungberg flera markanvisningar i Hagastaden för både kontor och bostäder.

Hyresavtalet med Kry är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.


onsdag, 28 april 2021 13:25

JM säljer två hyresrättsfastigheter



 

 

 


Fastigheten i projektet Havreflingan (Järfälla Jakobsberg 2:2853), som JM säljer till SPP, kommer att färdigställas under det fjärde kvartalet 2021.

 

 

 

 


Det sålda projektet Manegen (Täby Månstenen 4) är nu färdigställd.

 

 

 

 

JM har tecknat avtal med SPP Fastigheter AB om försäljning av två hyresrättsfastigheter. Affären uppgår till cirka 1.300 Mkr med ett resultat om cirka 390 Mkr.

Fastigheterna som avyttras är fastigheten i det färdigställda projektet Manegen (Täby Månstenen 4) och fastigheten i projektet Havreflingan (Järfälla Jakobsberg 2:2853) som kommer att färdigställas under det fjärde kvartalet 2021. Båda fastigheterna har ingått i större utvecklingsområden där JM genomför bostadsprojekt – Täby Park i Täby och Söderdalen i Järfälla. Totalt avyttras 320 bostäder.
JLL har varit rådgivare till JM i transaktionen.

 

För Manegen (Täby Månstenen 4) kommer ett resultat om cirka 160 Mkr att redovisas inom affärssegment JM Fastighetsutveckling i samband med frånträde under det andra kvartalet 2021. Full betalning kommer att ske vid tillträdet vilket genererar ett positivt kassaflöde om cirka 550 mkr under det andra kvartalet 2021.

För Havreflingan (Järfälla Jakobsberg 2:2853) kommer ett resultat om cirka 230 Mkr att redovisas inom affärssegment JM Fastighetsutveckling i samband med frånträde under det fjärde kvartalet 2021. Full betalning kommer att ske vid tillträdet vilket genererar ett positivt kassaflöde om cirka 765 Mkr under det fjärde kvartalet 2021.

Manegen har möjliggjort högre takt i bostadsutvecklingen med parallellt genomförda projekt i olika upplåtelseformer i Täby Park och snabbare värderealisering i en god marknad för hyresrättsfastigheter. Havreflingan har framgångsrikt omarbetats från bostadsrättsprojekt till hyresrättsprojekt i syfte att tillvarata de förbättrade marknadsförutsättningarna för utveckling av hyresrättsbostäder.

– Det är glädjande att marknaden fortsätter utvecklas positivt och att efterfrågan är stor för våra nyproducerade hyresrättsfastigheter. Det ger oss möjlighet att avyttra färdigutvecklade fastigheter på egen mark, vilket kompletterar vårt långsiktiga ägande av tomträtter i det samägda bolag som bildades under slutet av förra året. Målsättningen att öka volymerna inom hyresrättssegmentet kvarstår och dessa avyttringar skapar förutsättningar för att investera i nya projekt, säger Mikael Åslund, affärsenhetschef för JM Fastighetsutveckling.

onsdag, 28 april 2021 12:34

Heba ökade resultatet stort



 

 

 


Patrik Emanuelsson, vd för Heba.








Heba Fastighets AB fortsätter att redovisa ett förbättrat resultat. Förvaltningsresultat  för första kvartalets 2021 är 14,9 procent bättre än föregående år. Kvartalets resultat efter skatt ökade till 106,4 Mkr jämfört med 48,1 Mkr föregående år. Bolaget planerar för tillväxt med bibehållen finansiell ställning flera år framöver.

– Det här är starten på en tillväxt som kommer ske under många år framåt. Med vår liggande projektportfölj ska vi årligen kunna leverera en tioprocentig tillväxt på förvaltningsresultatet och samtidigt följa våra finansiella riktlinjer. Vi planerar noga för en tillväxt med bibehållen stark finansiell ställning, säger Patrik Emanuelsson, vd för Heba.

Kvartalets förbättring bottnar i den växande projektportföljen. Kvartalets resultat är helårseffekten av fjolårets tre nya fastigheter – ungdomsbostäder i Hökarängen och hyresbostäder i Silverdal, Sollentuna samt i Täby Park. Under 2021 kommer ytterligare fyra nyproducerade fastigheter i tre för Heba nya kommuner tas i bruk.

Under kvartalet lanserade Heba sitt gröna finansiella ramverk som fick högsta betyg dark green på 5 av 6 kriterier vid oberoende klimat- och miljöforskningsinstitutet Ciceros granskning. Ramverket öppnade för en framgångsrik emittering av bolagets första gröna obligationer på 1.300 Mkr.

Arbetet med energieffektivisering fortsatte framgångsrikt. Under första kvartalet minskade graddagskorrigerade energianvändningen med ytterligare 4 procent.

Kvartalets resultat ökade till 106,4 (48,1) Mkr, vilket motsvarar 1,29 (0,58) kr per aktie, med ett förvaltningsresultatet som steg till 48,6 (42,3) Mkr.

Hyresintäkterna steg till 106,6 (95,4) Mkr med ett driftsöverskottet som ökade till 70,3 (63,0) Mkr.

Värdet på förvaltningsfastigheterna ökade till 12.221,2 Mkr (10.366,8). Värdeförändringar på fastigheter steg till 54,6 (40,3) Mkr.  I balansen minskade soliditeten till 47,4 procent (50,1) med en belåningsgrad som steg till 42,3 procent (34,3). Genomsnittsräntan på skulderna sjönk till 1,13 procent (1,32). 


Substansvärde (NAV) förbättrades till 93,20 (82,88) kr per aktie, vilket motsvarar en ökning med 12,5 procent.

Styrelsen föreslår en höjd utdelning  till 1,30 (1,20) kr per aktie



 

 

 


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.








För första kvartalet 2021 ökade Vasakronan hyresintäkterna ökade med 3 procent och till totalt till 1.818 Mkr (1.764). I ett jämförbart bestånd var hyresintäkterna oförändrade. Intäkterna har påverkats negativt med 9 Mkr till följd av under kvartalet lämnade Coronarelaterade hyreslättnader samt reservering för osäkra fordringar

Nyuthyrningar har gjorts av 18.000 kvm (49.000) med en årshyra på 78 Mkr (278) och nettouthyrningen uppgick till –154 Mkr (143)

Prisförändring vid omförhandlingar steg till 15,8 procent att jämföra med 10,0 procent motsvarande kvartal föregående år

Uthyrningsgraden minskade till 91,5 procent (94,2) vid periodens utgång. Vakansen om 8,5 procent förklaras till 1,8 procentenheter (1,4) av vakans i pågående projekt och utvecklingsfastigheter

Driftöverskottet ökade med 4 procent och till 1.333 Mkr (1.287). I ett jämförbart bestånd var driftöverskottet oförändrat

Resultat före värdeförändringar och skatt steg till 1.011 Mkr (936). Värdeförändring på fastigheter ökade till 1.638 Mkr (–1.786), vilket motsvarade en värdeökning på 1,0 procent (–1,1). Värdeförändringen förklaras av sänkta avkastningskrav.

Fastighetsbeståndets värde uppgick vid periodens utgång till 164.819 Mkr (155.454). Värdeförändring på derivat minskade till 266 Mkr (666) framför­allt till följd av uppgång i längre marknadsräntor.

Belåningsgraden steg till 42 procent (40) med en räntetäckningsgrad som ökade till 4,7 gånger (4,4).

Resultat efter skatt ökade till 2.313 Mkr (–151).

Under kvartalet genomfördes omförhandlingar motsvarande totalt 97.000 kvm (93.000) och en årshyra om 344 Mkr (225), varav kontor stod för 326 Mkr. Detta har resulterat i en genomsnittlig prisförändring om 15,8 procent. Kontor står för större delen av den volymen och där är prisförändringen 19,5 procent.

– Vi levererar ett stabilt resultat för kvartalet. Intäkterna ökar, främst som en följd av att hyresgäster börjar flytta in i våra projekt. Efter en period av få nyetableringar inom handel noterar vi en viss framtidstro med ökat intresse för bra butikslägen, säger Johanna Skogestig, vd för Vasakronan. På kontorssidan funderar många företag just nu över hur man klokast utformar kontoret för att ge verksamheten stöd och inspiration. Väl utformade kontor i bra lägen är det som efterfrågas. För det finns en betalningsvilja. Det syns i de avtal som omförhandlats och tecknats under kvartalet.

Av de kontrakt som har varit föremål för omförhandling har närmare 69 procent (71) valt att förbli hyresgäster hos Vasakronan i befintlig eller i ny lokal i beståndet. Bland dessa finns JM som valt att förlänga sitt avtal om närmare 11.000 kvm på tre år i fastigheten Rosenborg i Frösunda i Stockholm. Även H&M har förlängt sitt avtal i Klara Zenit i Stockholm. Avtalet är fyraårigt och omfattar 4.600 kvm kontor.

onsdag, 28 april 2021 11:05

Sveakvarteren med 500 bostäder invigda



 

 

 


Planeringen av Sveakvarteren påbörjades redan 2005 och under 2020 var allt färdigställt. Kvarteren omfattar totalt tre projekt: Artillerigården, Svea Torn samt det sammanbyggda bostadsprojektet Svea Fanfar/Symfoni och Serenad. Nordr har tillsammans med Selvaag och Veidekke Entreprenad skapat nästan 500 bostäder i området.








Efter drygt 15 års utvecklingsarbete är de så kallade Sveakvarteren på Östermalm äntligen klara. Sveakvarteren är ett av Stockholms största bygg- och utvecklingsprojekt i modern tid och under tisdagen invigdes de officiellt av stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M). Under invigningsceremonin deltog representanter från de aktörer som har utvecklat området och musikanter från Kungliga Musikhögskolan, vars byggnad också är en del av Sveakvarteren, framförde även ett musikaliskt verk som har koppling till de historiska kvarteren.

– Sveakvarteren är ett gott exempel på ett fastighetsprojekt som har tillskapats med både kvalitet, Stockholms klassiska färgskala och platsens unika historik i åtanke. De nya lägenheterna skapar en attraktiv boendemiljö och lyfter hela stadsmiljön längs med Valhallavägen invid Stockholms stadium, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Planeringen av Sveakvarteren påbörjades redan 2005 och under 2020 var allt färdigställt. Kvarteren omfattar totalt tre projekt: Artillerigården, Svea Torn samt det sammanbyggda bostadsprojektet Svea Fanfar/Symfoni och Serenad. Nordr har tillsammans med Selvaag och Veidekke Entreprenad skapat nästan 500 bostäder i området, två lounger, tre garage, restauranger och en tunnelbaneuppgång, men också sammanlänkande passager och utemiljöer av hög kvalitet, bland annat i form av ett torg och en lekpark.

– Vi är oerhört stolta över Sveakvarteren och den här invigningsceremonin summerar över 15 år av intensivt stadsutvecklingsarbete från vår sida. Det är ett unikt projekt sett till omfattning och komplexitet, så vi är naturligtvis glada över att det har blivit så bra när allt nu står klart, säger Baard Schumann, koncernchef för Nordr.
onsdag, 28 april 2021 10:52

NP3 genomför förvärv om 220 Mkr



 

 

 


Andreas Wahlén, vd för NP3 Fastigheter.








NP3 Fastigheter har genom ett flertal transaktioner tecknat förvärv till ett värde om 220 Mkr i enlighet med bolagets tillväxtstrategi.

Förvärven avser industri- och handelsfastigheter i Gävle, Piteå, Västerås samt Borlänge med en uthyrbar area om 21.230 kvm och en tomtareal om 87.257 kvm. Förvärven bidrar med 19,8 Mkr till bolagets hyresvärde och de har en uthyrningsgrad om 96 procent. Tillträdena till fastigheterna sker under andra kvartalet 2021.

Som en del av bolagets fortlöpande renodling av sin fastighetsportfölj har 5 fastigheter primärt för kontorsändamål avyttrats i Borlänge, Orsa och Ovanåker till ett värde om 120 Mkr. Hyresvärdet för de avyttrade fastigheterna uppgår till 12,9 Mkr med en uthyrbar area om 10.519 kvm.

tisdag, 27 april 2021 18:28

Novi hyr ut 3.500 kvm till Spendrups



 

 

 


Grönstedtska palatset, även kallad Vinlagret, på St Eriksgatan 119 (kv Städet 9), som mellan åren 1923-1967 var Vin & Spritcentralens huvudlager. Fastigheten uppfördes 1923 för den nybildade Vin- & Spritcentralen efter arkitekt Cyrillus Johanssons ritningar.

 

 


En arbetare som fyller vinflaskor i Vinlagret.

 

 

 

 

 

 

 

 

Novi Real Estate har tecknat hyresavtal om cirka 3.500 kvm med Spendrups Bryggeri. Spendrups flyttar därmed sitt huvudkontor till det så kallade Grönstedtska palatset på St Eriksgatan 119 (kv Städet 9) som mellan åren 1923-1967 var Vin & Spritcentralens huvudlager.

Spendrups kommer att hyra delar av två våningsplan i fastigheten. Lokalerna kommer att genomgå en totalrenovering och anpassas till moderna kontorslokaler skräddarsydda efter Spendrups nya lokalbehov. Inflyttning planeras till sommaren 2022.


– Efter en omfattande sökprocess och noggrann utvärdering föll valet till slut på St Eriksgatan 119. Huset har en helt unik identitet och historia som matchar Spendrups och rätt förutsättningar för att tillsammans med Novi skapa en dynamisk och attraktiv arbetsplats där man vill jobba och vara. Läget i den framväxande stadsdelen Hagastaden känns helt rätt och vi ser redan fram emot att få välkomna in medarbetare, kunder och partners till vårt nya huvudkontor nästa sommar, säger Fredrik Spendrup, vd för Spendrups Bryggeri.

I delar av fastigheten pågår ett utvecklingsprojekt där tidigare hotellytor konverteras till flera attraktiva och moderna kontorslokaler. I takt med Hagastadens utveckling finns ett allt större intresse för området och för fastigheten och med konverteringsprojektet vill man möta den stadsutveckling som sker i närområdet.

– Det är fantastiskt att Spendrups flyttar till före detta Vin & Spritlagret med tanke på den historia som fastigheten har. Det har länge varit en plats där måltidsdryck varit i fokus och det är kul att få återskapa det tillsammans med Spendrups. Ett gediget arbete från teamet kring fastigheten har gjort det möjligt att möta Spendrups nya lokalbehov och skapa denna unika lokallösning för dem. Det ska bli spännande att se denna skräddarsydda lokal växa fram!, säger Alexander Johansson, uthyrare för Novi Real Estate.




 

 

 


Fastigheten Kronåsen 1:15, som Akademiska Hus säljer till Hemsö, består av 20 byggnader och utgör merparten av det så kallade ITC-området vid Campus Polacksbacken i Uppsala.








Akademiska Hus har tecknat avtal med Hemsö om försäljning av fastigheten Kronåsen 1:15 i Uppsala. Försäljningen sker till en köpeskilling som beräknas på ett underliggande fastighetsvärde om 714 miljoner kronor. Hemsö förvärvar Kronåsen 1:15  i centrala Uppsala för ombildning till skolverksamhet. Samtidigt har Hemsö vunnit en offentlig upphandling med Uppsala kommun och ett 10-årigt hyresavtal om 15.700 kvmtecknas med kommunen. Förvärvet av fastigheten sker till ett underliggande fastighetsvärde om 714 Mkrch den totala investeringen uppgår till cirka 1 Mdr kr.

Fastigheten Kronåsen 1:15 består av 20 byggnader och utgör merparten av det så kallade ITC-området vid Campus Polacksbacken. Efter genomförda projekt får fastigheten en uthyrbar yta om sammanlagt 28.300 kvm och campuset kommer att erbjuda skolplatser för cirka 2.400 elever. Området förhyrs i dagsläget till stora delar av Uppsala universitet. Med start under 2021 kommer universitetet att flytta verksamheten till nya lokaler som ägs av Akademiska Hus.


– Vi är mycket glada över att ha vunnit kommunens upphandling om ett hyresavtal för en ny gymnasieskola i Uppsala. Det innebär att vi kan påbörja projektet med att anpassa området och skapa ett attraktivt gymnasiecampus samt ny grundskola, säger Jonas Jalkander, projektutvecklare på Hemsö.

– Vi behöver fler skollokaler i Uppsala. Genom avtalet med Hemsö får vi en långsiktig och bra lösning. Gymnasieskolan Lundellska får nu större lokaler i det anrika regementsområdet samtidigt som deras nuvarande lokaler kan användas till annan skolverksamhet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den nya kommunala gymnasieskolan kommer att få moderna undervisningslokaler för 1.400 elever och projektet sker i två etapper, den första etappen för 800 elever blir klar sommaren 2023 och etapp två för 600 elever blir klar sommaren 2024. Hemsö tar även över ett annat projekt som innebär en ombyggnation för att skapa en ny grundskola, F-3, för 200 elever. Redan idag driver Academedia två gymnasieskolor för totalt 800 elever i en av byggnaderna på fastigheten.

– Fastigheten passar utmärkt för grund- och gymnasieskoleverksamhet. Vi anser att det är mer lämpligt att en fastighetsägare som har detta som fokusområde tar vid. Hemsö har siktet inställt på ett långsiktigt ägande med ett stort intresse av att bidra till områdets fortsatta utveckling, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus

Området där fastigheten ligger har en lång historia som går tillbaka till slutet av 1800-talet då det användes av militären. Den nuvarande bebyggelsen uppfördes i början av 1900-talet och är kulturminnesmärkt.

 

Hemsö utvecklar för närvarande skolprojekt som innebär att det skapas drygt 10.000 nya grund- och gymnasieplatser i Sverige, Finland och Tyskland. Utöver dessa planeras för ett tiotal skolprojekt som förväntas lanseras under 2021 och som skapar cirka 6.000 nya skolplatser.