3 maj 2024

Redaktionen



 

 

 


Med vattnet som närmsta granne, Göteborgs innerstad byggs nu Geelys nya hotell på campus “Uni3 by Geely” på Lindholmen. Hotellet, som ska öppna hösten 2022, får 254 rum, varav 23 är longstay.








På en pressträff på Lindholmen presenterades Nordic Choice Hotels som operatör för ett nytt hotell som byggs på Geelys nya campus “Uni3 by Geely” i Göteborg. Hotellet som öppnar hösten 2022 blir en ny internationell mötesplats i hjärtat av det Göteborgska innovationsklustret på Lindholmen.

Med vattnet som närmsta granne, Göteborgs innerstad som utsikt och med kreativiteten som läget i ett innovationscenter innebär byggs nu ett helt nytt hotell på Geelys campus på Lindholmen i Göteborg. Hotellet som beräknas öppna hösten 2022 kommer att ha 254 hotellrum, två restauranger, två barer, konferensytor och avdelning för wellness.

– Jag sa för några år sedan att Nordic Choice skulle fördubbla kapaciteten i Göteborg. Det är ett löfte till Göteborgarna som vi levererat på och överträffat med råge. Lindholmen är kanske en av världens mest intressanta innovationshubbar just nu inom trafiksäkerhet och grön utveckling och som nu får ytterligare kraft genom Geelys satsning på ett campus som kommer erbjuda både teknikutveckling och evenmangsupplevelser. Det som växer fram är oerhört spännande och i den vill Nordic Choice Hotels finnas med och bidra till att utveckla platsen så att den lever året och dygnet runt, säger Petter Stordalen, ägare till Nordic Choice Hotels.

Hotellfastigheten om 12.745 kvm är redan under uppförande och hotellet beräknas öppna hösten 2022. Fastighetsägare är Geely.

– Lindholmen och Göteborg är oerhört viktigt för oss och därför vill vi ha en stark hotelloperatör som kan marknaden och som genom åren bevisat att man framgångsrikt kan bedriva en uppskattad verksamhet som lyfter området och skapar populära mötesplatser. Uni3 by Geely kommer att fortsätta att utvecklas de kommande åren och campuset kommer år för år bli en allt viktigare plats för innovation än vad vi ens kan föreställa oss idag. Ska vi lyckas med det så behöver vi göra platsen attraktiv för entreprenörer från hela världen. I det arbetet blir hotellet oerhört viktigt, säger Gang Wei, vd för Geelys fastighetsbolag GIC Management AB.

Ambitionerna för hotellet är stora och inte minst märks det i planerna för hotellets restaurangverksamhet.

- Fastighetsägaren var väldigt tydliga med att de sökte en hotelloperatör som skulle ha kunskapen och kraften att etablera en restaurangverksamhet i huset som skulle hålla internationellt hög nivå. Vi har antagit den utmaningen och kommer när hotellet öppnar nästa år kunna ge stan dess absolut bästa och mest autentiska kinesiska á la carte restaurang. Enbart restaurangen kommer vara en anledning att besöka Göteborg och hotellet, säger Petter Stordalen.

Fakta
Antal rum: 254 varav 23 är longstay. Restauranger: 2 varav en med takterrass. Barer: 2-3 inkl bar i Restaurang plan 10 och terassen. Gym/relax: Wellnessavdelning. Konferensavdelning: 7 rum för totalt 230 personer. Arkitekt: Arkitektbyrån Design AB, Göteborg. Inredningsarkitekt: Mod arkitekter, Stockholm. Rådgivningsbyrå Geely: Annordia Hospitality Consulting. Öppning: hösten 2022.

 

 

 










Strategisk Arkitektur har sedan starten år 1991 vuxit till ett av Sveriges 20 största arkitektkontor. Som en naturlig del i företagets tillväxt och utveckling har vd Johanna Munck af Rosenschöld (bilden) gått in som ny delägare i företaget.

Strategisk Arkitektur är en partnerägd arkitektbyrå med cirka 60 medarbetare i Stockholm verksamma inom fastighetsutveckling, handel, stadsutveckling, bostad och interiör arkitektur. Företaget startade 1991 med två grundare och ägare. År 2016 togs ytterligare fyra delägare in och nu, när företaget firar 30 år, tas nästa steg. Sedan årsskiftet är även vd Johanna Munck af Rosenschöld partner i Strategisk Arkitektur.

– Detta är en lösning för framtiden där vi säkerställer ett starkt företag som kan leva vidare och som vi fortsatt kan vara stolta över. Med Johanna som ny delägare blir vi fler som driver viktiga frågor framåt och vi får in mer energi i bolaget, säger Göran Ekeroth, en av Strategisk Arkitektur grundare och partner.

Johanna Munck af Rosenschöld har varit vd för Strategisk Arkitektur sedan 2018 och har sedan starten bidragit till ökat sälj och höga ambitioner i företagets resa framåt.

– Jag är tacksam för förtroendet att ingå partnerskap. Det känns utvecklande att gå in som delägare i detta fantastiska bolag och jag ser fram emot att bidra till att utveckla Strategisk Arkitektur för framtiden, säger Johanna Munck af Rosenschöld.

Grundarna Göran Ekeroth och Andreas Fries är fortsatt majoritetsägare och övriga fem partners är minoritetsägare. Målet är att fortsätta att växa med ökad kvalitet och omsättning och med fler delägare som följd.

– Våra partners har stort säljansvar, ansvar för idéer och viljan att ständigt låta medarbetare växa i takt med företagets ambitioner och långsiktiga mål. Som partner är man en del av bolaget med allt vad det innebär. Vi ser ljust på framtiden och är öppna för både interna och externa krafter framåt, säger Göran Ekeroth.

tisdag, 27 april 2021 12:53

SPG satsar på nya bostadskoncept



 

 

 


Från vänster: Line Graff Nesse anställs som Associate i Investment & Asset Management på SPG i Oslo. Anton Carlsund har anställts till Stockholmskontoret som Analyst inom Investment & Asset Management och Camilla Leknes-Monssen tillträder sin tjänst i juni 2021 som Finance Director på kontoret i Oslo.








Scandinavian Property Group, SPG, anställer för fortsatt tillväxt  och satsar på nya bostadskoncept. SPG anställer tre nya medarbetare till kontoren i Oslo och Stockholm. Camilla Leknes-Monssen och Line Graff Nesse börjar på SPGs kontor i Oslo, och Anton Carlsund anställs till Stockholmskontoret.

Camilla Leknes-Monssen
tillträder sin tjänst som Finance Director i juni 2021. Hon har arbetat i åtta år som revisor i BDO med kunder inom huvudsakligen fastighet och investeringar. Hon har en MSc i Applied Economics and Finance från Copenhagen Business School samt en Master från Handelshøyskolen BI. 

Line Graff Nesse anställs som Associate i Investment & Asset Management på SPG i Oslo. Line Graff-Nesse är civilingenjör från Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i industriell ekonomi med bred erfarenhet inom fastighetsinvesteringar. Hon har de senaste åren arbetat i Bærum kommun och var Partner och medgrundare av Dignia Eiendom, som arbetar med utveckling av bostäder för äldre. Hon börjar hos SPG i augusti 2021. 

Anton Carlsund har anställts till Stockholmskontoret som Analyst inom Investment & Asset Management. Han har en examen i MSc of International Business från Copenhagen Business School och han har tidigare varit anställd på Nordic Microfinance. Han börjar sin anställning hos SPG i juni 2021.

– Det är glädjande att vi lyckats rekrytera tre nya medarbetare och som vi nu kan hälsa välkomna till vårt SPG-team. Med deras breda erfarenhet inom ekonomi, finans, fastighetsutveckling och förvaltning, stärker vi kompetensen på flera områden i organisationen. SPG har en ambition om att vara en ledande aktör i utvecklingen av framtidens bostadskoncept med fokus på bostäder för aktiva äldre och förstagångsköpare. Vi har stor tro på att våra nya resurser kommer bidra till att SPG når sina strategiska mål, säger Carl Zetterqvist, partner & COO för SPG.


tisdag, 27 april 2021 11:54

McCann till Sjömansinstitutet



 

 

 


Sjömansinstitutet är en byggnad mellan Stadsgården och Katarinavägen på Södermalm i Stockholm. Huset var ursprungligen uppfört för Järnvägs AB Stockholm-Saltsjön mellan åren 1913 och 1914. Byggnaden nyttjades efter 1942 av Sjömansinstitutet och fram till år 2008 även av Sjömanskyrkan Stockholm. Fastigheten, som ägs av Atrium Ljungberg, är grönmärkt av Stadsmuseet i Stockholm. Foto: I99pema








Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med McCann i Sjömansinstitutet. Reklambyråns vd Jacob Stjärne ser fram emot att samla sina kreatörer innanför väggarna som tidigare hyst stora konstnärer som Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald.

Flerfaldigt guldäggsbelönade reklambyrån McCann flyttar in i Sjömansinstitutet under maj 2021. Reklambyrån har letat efter en plats att arbeta tillsammans på i ett hus med själ och historia. I sökandet efter nya lokaler föll valet på Sjömansinstitutet och Slussen, tack vare pulsen och folklivet.

–  Slussen är en plats med större innehåll än bara arbete och restaurangbesök. Värden som kommer att inspirera och gynna vår kreativa verksamhet, säger Jacob Stjärne, vd för McCann. Nu längtar vi efter att börja arbeta tillsammans på riktigt igen i våra nya lokaler.

Atrium Ljungberg är en av de största fastighetsägarna vid Slussen med ett stort fokus på att höja platsens utveckling och attraktivitet. Anrika Sjömansinstitutet och Glashuset erbjuder redan idag lokaler med Stockholms bästa utsikt, medan Katarinahuset totalrenoveras och beräknas vara färdigt 2023. Slussens kommunikationsnav utvecklas och blir smidigare. Gående och cyklister får mer plats och Slussen blir en attraktiv mötesplats med nya torg och närhet till vattnet när trafiken flyttas under mark.

– Vi är mycket glada över att få McCann som hyresgäst. Det är lätt att se att Slussen kommer att bli en av Stockholms mest attraktiva platser med läget vid vattnet, utsikten och de fantastiska kommunikationerna, säger Kristina Örvill som är fastighetschef för Atrium Ljungberg i Slussen.

Hyresavtalet med McCann är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.




 

 

 


SpaceRenters fastighet på Ödegärdsgatan i Borås.








Colliers Leasingteam har i ett exklusivt uppdrag med fastighetsbolaget SpaceRenter agerat rådgivare i en uthyrning i Borås. Uthyrningen avser en logistiklokal om 5.600 kvm på Ödegärdsgatan 16 på attraktiva Viared. Tillträdande hyresgäst är Kerry Logistics som levererar tjänster inom transport, spedition och logistik.

Mikael Wallner
, Head of Leasing and Industrial & Logistics på Colliers, säger:
– Vi är glada över möjligheten att presentera Kerry Logistics som ny hyresgäst i SpaceRenters fina fastighet. Detta var en lagprestation där Leasingteamet tillsammans med Marknadsteamet arbetade tätt ihop för att hitta en stark tagare till de vakanta ytorna i fastigheten på Viared. Även vår uppdragsgivare SpaceRenter var en aktiv och en viktig part i att nå framgång i uthyrningen.

Johan och Sofia Sandgren, SpaceRenter, säger:
– Vi har funnit ett samarbete i ett team på Colliers som gjort vårt arbete i att förvalta, drifta och hyra ut våra fastigheter ännu roligare. Med ett lyhört öra för våra värderingar och önskemål kring vilket fokus vi skulle ha, så arbetade Colliers sig systematiskt framåt tillsammans med oss vilket ledde till att Kerry Logistics AB går in med ett hyresengagemang hos SpaceRenter mitt i Sveriges i särklass bästa företagspark, Viared. Vi är stolta över att få vara en del i Kerrys framtidsplaner och ser med spänning fram emot att få följa deras framfart på marknaden.

Kenny Rutgersson på Kerry Logistics säger:
– Vi är väldigt nöjda med att vi slutit ett avtal gällande en ny lokal som passar väl in i våra expansionsplaner gällande 3-PL verksamhet i Borås. Denna nya lokal blir ett bra komplement till våra 15 000 kvm som vi sedan 1999 bedrivit vår verksamhet i. Avtalsförhandlingarna har gått väldigt smidigt och vi ser fram mot ett fortsatt fruktsamt samarbete.

SBS har genom köpprocessen varit representerade av Pareto Securities. Bech Bruun, Plesner och Grant Thornton har agerat rådgivare i samband med transaktionen.


tisdag, 27 april 2021 11:09

SBS köper studentbostäder i Köpenhamn



 

 

 


Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Sverige.

 

 


Sofia Folstad, finans- och transaktionschef för Studentbostäder i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

Studentbostäder i Sverige, SBS, expanderar till Danmark i ett förvärv av nyproduktionsprojekt med 578 studentlägenheter i Köpenhamn för cirka 1,6 Mdr kr. Avtal har ingåtts med Gefion Group om projektet med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 1 175 miljoner danska kronor, motsvarande cirka 1.600 Mkr. Förvärvet avses finansieras med tillgängliga likvida medel och skuldfinansiering, inklusive finansiering via det danska realkreditsystemet med en belåningsgrad om cirka 64 procent.

Nybyggnationsprojektet är attraktivt beläget i Amager Øst; ett centralt beläget område cirka 5 km sydost om Köpenhamns stadskärna och ett par minuter från den populära kustremsan Amager Strandpark. Projektet ligger intill tunnelbanestation Femøren som möjliggör tidseffektiv transport till Köpenhamns många lärosäten, innerstadskvarter och sevärdheter. Dörr-till-dörr nås Köpenhamns centrumkärna på dryga 10 minuter och stadens två största universitet nås på dryga 18 minuter.

– Köpenhamn är en attraktiv stad för studenter där det likt många studieorter i Sverige finns en omfattande brist på studentbostäder. Det här projektet byggs enligt vårt nya koncept där studentbostaden är mer än bara en bostad. Gefion Group har lyckats med att ge studenterna tillgång till ett unikt studentboende med välplanerade gemensamma ytor att umgås på, takterrasser, gym, café och livsmedelsbutik i fastigheten. Detta med ett av de bättre lägena i Köpenhamn, vilket bidrar till en livskvalité utöver det vanliga, kommenterar Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Sverige.

Projektet består av upp till 578 ungdoms- och studentlägenheter samt fyra kommersiella enheter. Total uthyrbar area är 21.217 kvm. De 578 studentlägenheterna har en genomsnittlig yta om 31 kvm (bruttoarea)som är utrustade med privat kök och badrum. Nybyggnationsprojektet är skräddarsytt för studentbostadsändamål, med direkt access i byggnaden till bekvämligheter som livsmedelsbutik, gym och café. Huskomplexet har även ett flertal delade takterrasser med havsutsikt, gemensamma köksutrymmen och parkering.

Fastigheten väntas generera årliga hyresintäkter om cirka 50 miljoner danska kronor varav över 90 procent hänförligt till hyresintäkter från studentlägenheter. Bland de till kommersiella ytorna återfinns ett 15-årigt avtal med Netto; Danmarks största dagligvaruaktör. 206 av de totalt 578 studentlägenheterna är blockuthyrda på ett 10-årigt avtal till den ideella stiftelsen Housing Foundation Copenhagen-fond.

– Vi fortsätter att vara ett transaktionsintensivt bolag och skapar tillväxt både genom vår egen projektutveckling samt genom attraktiva förvärv, som det här projektet i Köpenhamn. Vi har som mål att bli det ledande studentbostadsbolaget i Norden, att göra vårt första förvärv utanför Sverige endast fyra månader efter att vi börsintroducerades visar vår styrka. Det här förvärvet ger oss en effektiv förvaltningsenhet med ett stabilt kassaflöde vilket är ett bra komplement till vår projektportfölj. Genom detta skapar vi både stabilitet och tillväxt till våra aktieägare, kommenterar Sofia Folstad, finans- och transaktionschef för Studentbostäder i Sverige.

Gefion Group har utvecklat projektet och är ansvariga för slutförandet av byggnationen, initial uthyrning samt nyckelfärdig leverans. Byggnationen sker i två etapper och kommer att tillträdas efter färdigställande av respektive etapp. Etapp ett planeras tillträdas i augusti 2021, där ingår 302 studentlägenheter varav 206 är blockuthyrda, en livsmedelsbutik uthyrd på 15 år till Netto samt en förskola. Etapp två planeras tillträdas i april 2022, där ingår 276 studentbostäder, ett gym samt café.



 

 

 


Johan Lindberg, projekt- och affärsutvecklare på M3 Bygg AB.








Järfällahus och M3 Bygg AB har tecknat samverkansavtal att genomföra hållbar renovering av sitt bestånd i strategisk partnering. Totalt handlar det om cirka 2.600 lägenheter och upphandlingens uppskattade värde är cirka 1 Mdr kr.

En stor del av Järfällahus bestånd är byggda på 1960-70 talet och har därmed passerat den tekniska livslängden. Fastigheterna är i stort behov av renovering, vilket orsakar bolaget stora kostnader för skador i beståndet, främst vattenskador. Järfällahus har genomfört en upphandling av hållbar renovering i strategisk partnering och nu valt att teckna avtal med M3 Bygg AB.

– Vi gläder oss åt samarbetet med M3 Bygg AB på vår hittills största helhetsplan för hållbar renovering av vårt fastighetsbestånd. Med M3 Bygg som totalentreprenör får vi en trygg samarbetspartner som är beredd att ta ett helhetsansvar och som vi verkligen kan diskutera de olika lösningarna för renoveringen med under projektets gång, säger Jennie Sahlsten, vd för Järfällahus.

Uppdraget omfattar inventering, projektering och renovering av uppskattningsvis 2.600 lägenheter med tillhörande arbeten. Järfällahus har som målsättning att renovera 300-400 lägenheter per år. Entreprenaden kommer att delas upp i huvuddelar, som kommer att beställas var för sig. Antal och indelning av huvuddelar kommer att arbetas fram under inventeringsfasen.

– Vi har lämnat ett genomarbetat anbud på ett spännande uppdrag som vi är mycket glada över att ha vunnit. Projektet stärker vårt fokus och vår strategiska inriktning inom både bostadsombyggnader och samverkansentreprenader, vilket ligger helt i linje med vår affärsplan. Från M3 Byggs sida ser vi fram emot att få inleda detta långsiktiga samarbete med Järfällahus, säger Johan Lindberg, projekt- och affärsutvecklare på M3 Bygg AB.

Järfällahus kommer att jobba i samverkansformen partnering tillsammans med M3 Bygg. Det innebär ett tätt samarbete tidigt i processen, så att de kommande renoveringarna kan genomföras på ett mer kostnadseffektivt sätt. Efter inventering och statusbesiktning formas ramarna för samarbetet och den kommande renoveringen planeras tillsammans med entreprenören och hyresgästerna. Allt med fokus att ge värde för hyresgästerna och skapa bättre boendemiljöer.

– Vi brinner för samverkan och delaktighet och ser verkligen fram emot att arbeta tillsammans i denna entreprenad. Dialogen med våra hyresgäster är viktiga för oss. Delaktighet och tydlig information längs hela vägen är viktiga parametrar i vårt genomförande och som vi kommer arbeta aktivt med tillsammans, säger Jennie Sahlsten.

Inventeringen och statusbesiktningarna som inleds redan i vår och kommer ligga till grund för det fortsatta arbetet. Efter inventeringen påbörjas projekteringen och därefter startar renoveringen utifrån det med mest akut behov. Projektet kommer därför kräva ett parallellt arbete i olika områden under produktionen, där även hyresgästerna är med och påverkar vad som kan komma att ingå i entreprenaden.

 

 

 










Rekryteringarna av Venke Osnes (bilden t h) och Niklas Larsén (bilden t v) innebär att MER Arkitekter får två nya vd:ar. Det efter att Cecilia Bejdén slutar som vd för MER efter 20 år och hon antar nu nya utmaningar inom koncernen för Arkvision.


Venke Osnes
(bilden t h) och Niklas Larsén (bilden t v) ingår sedan 2016 i MER Arkitekters ledningsgrupp. I verksamheten har Venke Osnes varit HR-och konsultansvarig och Niklas Larsén varit ansvarig för arkitektkontorets kreativa utveckling. Nu formar de tillsammans en ny vd-duo på MER.

– Vi är stolta och jätteglada inför att nu ta över vd-skapet tillsammans eftersom vi kompletterar varandra väl och delar syn på vad MER Arkitekter ska vara i framtiden. Vi har också fått kanonbra stöd och många hurrarop från våra kollegor, vilket kanske är det viktigaste av allt, säger Venke Osnes som är ny vd på MER Arkitekter.

Under Cecilia Bejdéns vd-skap har bolaget vuxit till ett av Sveriges ledande arkitektbolag inom inredningsarkitektur. Idag finns en omsättning på omkring 60 Mkr.


– Jag har hört att man ska sluta när man är på topp! Min resa på MER har varit spännande hela tiden. Vi har ju specialiserat oss på kontor och arbetsplatser, och vad har förändrats mer på tjugo år än sättet vi leder på och platserna vi jobbar på? Nu lämnar jag över med varm hand till Venke och Niklas – de är helt rätt personer att ta MER vidare in i framtiden, säger Cecilia Bejdén.

Och framtidsplanerna för MER Arkitekter är många. Den nya vd-duon tror på en hög tillväxtfas i anslutning till pandemin, där många företag nu nysatsar eller anpassar miljöer och lokaler efter nya arbetssätt.

– Vi är mitt inne i en spännande fas där den ”nya” sortens arbetsplatser går helt i linje med den arkitektoniska och organisatoriska filosofi som MER har jobbat in hos våra kunder i tjugo år – vikten av anpassningsbarhet och flexibilitet. Vi ligger steget före i detta segment och våra kunder vet att vi kan leverera hållbara lösningar, både miljö- och designmässigt. Men vi håller även på att utveckla våra övriga affärsområden, som exempelvis retail, digital arkitektur och våra erbjudanden gentemot fastighetsägare som är ett av våra starkare ben, säger Niklas Larsén som är ny vd på MER Arkitekter.

Venke Osnes
1. Arbetsplatsstrateg, förändringsledare och HR-ansvarig på MER Arkitekter sedan 2015. 2. Studerat HR på Stockholms universitet och Lunds universitet. 3. Tidigare HR-chef på Stim, arbetade dessförinnan på eventbyrån Creator Momentum och på IT-företaget Spray. 4. Älskar att ha gäster och att hänga på torpet i Sörmland. 5. Exempel på projekt: Bambora, Kicks, Göteborgs universitet.

Niklas Larsén

1. Arbetat på MER Arkitekter i tio år, började 2011. 2. Inredningsarkitekt och kreativt ansvarig på MER Arkitekter. 3. Studerat modedesign i Milano, Istituto Marangoni och Inredningsarkitektur i Milano ISAD, Master Domus Academy. 4. Även bakgrund som skidlärare, stridsbåtskapten och plutonchef. 5. Exempel på projekt: Whispr Group, Bravura, Bolon.

Cecilia Beijdén
1. Vd på MER Arkitekter sedan tjugo år, började 1998. 2. Har hela livet jobbat i designrelaterade branscher såsom konfektion, pr och arkitektur. 3. Reseentusiast, musikfantast och nybliven trädgårdsnörd.4. Exempel på projekt: Aller Media, ATG, O’Learys, Arbetsförmedingen, AFA Fastigheter.


 

 

 










Sehlhall Fastigheter rekryterar Mikaela Malmgren (bilden t h) som förvaltningsansvarig och Kristoffer Lidbrandt (bilden t v) som ny förvärvsansvarig. Mikaela kommer närmast från Genova Property Group och Kristoffer från Serafim Fastigheter.

Sehlhall utvecklar och äger hållbara förskolor, skolor, gruppbostäder och vårdboenden. Den förvaltade fastighetsportföljen växer snabbt och Sehlhall har som mål att byggstarta fjorton nya omsorgsfastigheter per år.

 

Mikaela Malmgren anställs nu som ansvarig för fastighetsförvaltningen. Hon är utbildad fastighetsförvaltare och har arbetat med fastighetsförvaltning hos Einar Mattsson, Rikshem och Genova Property Group.

– En modern och högkvalitativ fastighetsförvaltning utgör en central del i Sehlhalls erbjudande för hållbar social infrastruktur. Jag ser fram emot att vidareutveckla funktionen och framför allt att vara del av ett så utpräglat entreprenörsteam, säger Mikaela Malmgren.

Kristoffer Lidbrandt axlar rollen som förvärvsansvarig med huvudfokus på tidiga skeden. Kristoffer är utbildad fastighetsmäklare och har de senast fem åren arbetat som transaktionsansvarig på Serafim Fastigheter. 

– Jag älskar Sehlhalls höga tempo, vilket är nödvändigt med tanke på det stora behovet av omsorgsfastigheter, säger Kristoffer Lidbrandt.

Mikaela Malmgren och Kristoffer Lidbrandt tillträder sina nya befattningar den 3 maj 2021.



 

 

 


NCC:s projekt Kineum i Gårda, Göteborg, omfattar cirka 42.000 kvm i en befintlig byggnad samt en nybyggnation av ett 27 våningar högt hus med spännande design, innehållande kontor, hotell, mötesplatser och service. Fotograf: Markus Esselmark








Uthyrningen i NCC:s projekt Kineum i Gårda, Göteborg, som utvecklas tillsammans med Platzer Fastigheter har uppnått en milstolpe. Det gör att ägandet kan gå över till Platzer i fjärde kvartalet 2022.

Som tidigare kommunicerats utvecklar NCC tillsammans med Platzer projektet Kineum i Gårda, Göteborg. Utvecklingen sker i ett bolag som ägs 50/50 av parterna och där Platzer kommer förvärva NCC:s andel vid färdigställandet. Projektet har nu nått en uthyrningsgrad som gör att ett viktigt villkor för avtalet uppfyllts och att ägandet kan gå över till Platzer i fjärde kvartalet 2022.

Projektet omfattar cirka 42.000 kvm i en befintlig byggnad samt en nybyggnation av ett 27 våningar högt hus med spännande design, innehållande kontor, hotell, mötesplatser och service. Inom några veckor kommer både stommen och fasaden för samtliga våningar vara monterad.

– Det är mycket glädjande att vi hyrt ut en stor del av projektet och därmed nått en viktig milstolpe i utvecklingen av vårt gemensamma projekt tillsammans med Platzer. Med sina 27 våningar kommer Kineum i Gårda bli ett självklart landmärke i staden och vi ser fram emot att färdigställa detta utvecklingsprojekt, säger Joachim Holmberg, affärsområdeschef NCC Property Development.

Sedan tidigare har bland annat ESS Group tecknat hyresavtal för etablering av ett nytt unikt hotellkoncept om cirka 230 hotellrum med ambition att skapa en dynamisk och attraktiv destination för upplevelser och möten. Hyresavtalet är på 20 år och omfattar cirka 15.000 kvm. Även NCC:s Göteborgskontor och flera andra kontrakterade hyresgäster kommer att inrymmas i det nybyggda huset.