3 maj 2024

Redaktionen

måndag, 26 april 2021 12:00

Signatur bygger ut i centrala Malmö



 

 

 


Detaljplanen för Hyllie 9:5, nära Pildammsparken i centrala Malmö, medger konvertering och byggnation av upp emot 100 bostäder. Signatur Fastigheter avser dock att utnyttja fastighetens bottenplan till samhällsservice.








Stadsbyggnadskontoret i Malmö Stad har antagit en ny detaljplan för fastigheten Hyllie 9:5 belägen i tätbebyggt område nära Pildammsparken i centrala Malmö. Signatur Fastigheter förvärvade den aktuella fastigheten i slutet av januari och tillträdde densamma per den 31 mars. Detaljplanen medger konvertering och byggnation av upp emot 100 bostäder, Signatur Fastigheter avser dock att utnyttja fastighetens bottenplan till samhällsservice.

Det är mycket glädjande att detaljplaneprocessen redan nu är slutförd och att vi kan starta förädlingsarbetet. Ambitionen är att konvertera fastigheten, som idag inhyser utbildningsverksamhet, till tre våningsplan med ett 70-tal lägenheter samt göra plats för vård och omsorg i bottenplanet. Hyresintäkterna skulle därmed kunna mer än fördubblas från dagens nivå, till cirka 10 Mkr, säger Dan Astrén, vd för Signatur Fastigheter.

Signaturs Fastigheters expansionsstrategi bygger på att förvärva kassaflödesfastigheter med tydliga och värdeskapande utvecklingsmöjligheter. Fastighetsbeståndet har hittills under året ökat med cirka 28 procent och ambitionen är att nå ett fastighetsvärde om 2 Mdr kr under innevarande år. Signatur Fastigheters totala fastighetsbestånd uppgår för närvarande till cirka 1,2 Mdr kr.
måndag, 26 april 2021 11:38

Anette Asklin, ny ordförande i Jernhusen

 

 

 










Årsstämman i Jernhusen AB ägde rum den 26 april 2021. Förutom att Anette Asklin (bilden) valdes till ny ordförande efter Kjell Hasslert valdes också fyra nya styrelseledamöter in i styrelsen; Magnus Jacobson tidigare ekonomi- och finansdirektör Kungsleden, Agneta Kores vd för Stena Fastigheter Göteborg, Martin Lindgren tidigare Director of Operations Nordic, Unibail Rodamco Westfield och Katarina Wåhlin Alm, stadsutvecklingsdirektör för Nacka kommun.

Stämman beslöt att i enlighet med ägarens förslag, för tiden intill nästa årsstämma utse Anette Asklin (omval), Kjell-Åke Averstad (omval), Louise König (omval), Lotta Mellström (omval), Magnus Jacobson (nyval), Agneta Kores (nyval), Martin Lindgren (nyval) och Katarina Wåhlin Alm (nyval). Charlotte Mattsson och Mari Therus är utsedda av akademikerföreningen Sveriges Ingenjörer som arbetstagarrepresentanter.

I enlighet med styrelsens förslag och efter revisorns tillstyrkande, beslöts att ingen utdelning lämnas med hänvisning till den stora påverkan  från coronakrisen på bolagets resultat och hyresgästernas verksamhet samt osäkerhet inför framtiden. 

Revisionsbolaget Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB omvaldes som revisor, för en period om ett år, med auktoriserade revisorn Helena Ehrenborg som huvudansvarig



 

 

 


Stefan Dahlbo, vd för  Fabege.








Fabeges hyresintäkterna minskade till 707 Mkr (711) under första kvaralet 201. I identiskt bestånd minskade hyresintäkterna med cirka 1 procent (+6). Minskningen i jämförelse med föregående period berodde främst på fastigheter som övergått till projekt samt på reserveringar med anledning av pandemin.

Driftsöverskottet uppgick till 506 Mkr (520). I identiskt bestånd minskade driftsöverskottet med 4 procent (+9). Överskottsgraden minskade till 72 procent (73) med ett förvaltningsresultatet som sjönk till 346 Mkr (369).

De realiserade och orealiserade värdeförändringar på fastigheter minskade till 514 Mkr (1.854), vilket medförde att periodens resultat efter skatt uppgick sjönk 863 Mkr (1.574), motsvarande 2:64 kr per aktie (4:78).

Nettouthyrning första kvartalet ökade till 36 Mkr (15).


Soliditeten för perioden uppgick till 51 procent (52)  med en oförändrad belåningsgrad om 35 procent (35).

Första kvartalet präglades av stabila intäkter, högre vinterkostnader och fortsatt värdetillväxt i fastighetsportföljen.Fabege tecknade ett stort 12-årigt avtal med Convendum vilket gav en positiv nettouthyrning. Omförhandlingsvolymen var fortsatt låg men bidrog positivt till hyresvärdet i omförhandlade kontrakt med 12 procent. Projekten fortlöpte enligt plan.

– Vi har en stark balansräkning, en stabil kundbas, ett bra fastighetsbestånd i bra lägen och många utvecklingsmöjligheter. Vi har under kvartalet utnyttjat vår styrka till att återköpa knappt 3 miljoner aktier. Allt med ambitionen att skapa ytterligare aktieägarvärde,  säger Stefan Dahlbo, vd för  Fabege.

Fabege har under första kvartalet 2021 ingått två markanvisningsavtal med Solna Stad respektive Huddinge kommun. Båda avtalen förstärker och kompletterar Fabeges, redan tidigare, stora och intressanta byggrättsportfölj i Stockholmsområdet om totalt över 1 miljon kvm, varav knappt hälften avser bostadsbyggrätter. I dagsläget pågår produktion av knappt 500 bostäder i de JV-bolag som Fabege driver i Solna.
måndag, 26 april 2021 11:01

Skanska bygger kontor i Hammarby Sjöstad



 

 

 


Skanska investerar cirka 390 Mkr i första etappen av kontorsfastigheten om 7.600 kvm Sthlm 02 i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Sthlm 02 ligger längs med Hammarby Allé och kommer att inrymma café och andra servicefunktioner på gatuplanet. I byggnaden, som totalt kommer att omfatta 14.500 kvm,








Skanska investerar cirka 390 Mkr i första etappen av kontorsfastigheten Sthlm 02 i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Den första fasen av den sju våningar höga byggnaden kommer att få en uthyrningsbar yta om cirka 7.600 kvm.

Sthlm 02 ligger längs med Hammarby Allé och kommer att inrymma café och andra servicefunktioner på gatuplanet. I byggnaden, som totalt kommer att omfatta 14.500 kvm uthyrningsbar yta, ryms även en tunnelbaneuppgång. I samband med att Gullmarsplan växer som kollektivtrafiknod, då blå linje öppnar för trafik 2030, nås den ombyggda stationen direkt från Sthlm 02 och restiden till T-centralen beräknas till under 5 minuter.

Projektet kommer att LEED-certifieras med ambitionen att uppnå klassificeringsnivå Guld. Byggnaden planeras med väl genomtänkta utrymmen för cykelparkering i entréplan med trivsamma och funktionella möjligheter till dusch och omklädning.

Byggnadsarbetet inleds under maj 2021 och kontorshuset planeras att stå klart under det fjärde kvartalet 2023.

Sthlm 02 är en del av Skanskas satsning Sthlm New Creative Business Spaces. Området kommer att bestå av sju kontorsbyggnader, varav den femte nu påbörjas, och utgöra arbetsplats för fler än 8.000 människor. I det direkta närområdet har Skanska tidigare byggt cirka 400 bostäder, kajer, gator och bussgarage.



 

 

 


Besqab köper cirka 40 byggrätter för småhus i Fullerö hage, cirka 1,5 mil norr om Uppsala. Säljare är Mecon Bostad.








Besqab har i en bolagsaffär förvärvat cirka 40 byggrätter för småhus i Fullerö hage, cirka 1,5 mil norr om Uppsala. Säljare är Mecon Bostad. Detaljplanen har vunnit laga kraft och Besqab tillträder marken under andra kvartalet 2021.

Fullerö Hage ligger strax norr om Uppsala och har utvecklats till ett helt nytt bostadsområde med varierad bebyggelse i en attraktiv naturmiljö för främst barnfamiljer. Området inbjuder till friluftsliv med stort utbud av sport och kultur där även skola, sporthall, restauranger och service planeras. Kommunikationsmöjligheter med buss och tåg finns och cykelbanor till både Storvreta och till Uppsala.

– Efterfrågan på småhus är stor och då är det extra roligt att vara en del av utvecklingen av Fullerö hage, säger Carola Lavén,  vd för Besqab. På den här natursköna platsen finns stora möjligheter att utveckla en attraktiv boendemiljö för barnfamiljer som underlättar en hållbar och hälsosam livsstil.

– Området är planlagt och till viss del redan utbyggt, säger Lotta Niland, chef för projektutveckling Bostad på Besqab. Nu börjar vårt arbete att tillsammans med våra arkitekter utveckla detta trivsamma bostadsområde med ytterligare småhus.



 

 

 


Studio Stockholm Arkitektur ska utveckla åt Fastpartner ett område  om en bruttoarea på cirka 36.000 kvm i den nya stadsdelen Gavlehov.








Sedan år 2017 har Studio Stockholm Arkitektur haft uppdraget av Fastpartner att utveckla ett nytt område i Gävle motsvarande en bruttoarea på cirka 36.000 kvm. Området planeras för att fungera som en regional knutpunkt och därmed en viktig beståndsdel i kommunens vision om att etablera en ny stadsdel som länkar samman de yttre delarna av staden med city. Nu har detaljplanen vunnit laga kraft.

– Det känns väldigt roligt att ha nått denna milstolpe. Tillsammans med Gävle kommun och Fastpartner har vi lyckats åstadkomma en nära på unik detaljplan och därmed skapat förutsättningar för att platsen ska bli just det nav vi har tagit sikte på sedan start, säger Camilla Nordgren, uppdragsansvarig arkitekt på Studio Stockholm.

Området som är under utveckling är beläget i den nya stadsdelen Gavlehov, mellan de stora sport- och idrottsanläggningarna i utkanten av stan – området Sätra, Stigslund och Gävle stadskärna. En viktig del i Studio Stockholms uppdrag har därför varit att tillvarata den befintliga profilen för närområdet och samtidigt möjliggöra för en ny självständig plats som lockar en bred målgrupp. Genom att koppla samman två tidigare separata stadsdelar blir det nya området också en viktig brygga i den sammantagna stadsbilden och sociala strukturer.

Detaljplanen, som vann laga kraft under fredagen, har fokuserat på att skapa ett aktivt och flexibelt område, något som projektnamnet tjugofyrasju illustrerar. Fördelat på fyra kvarter kommer området att erbjuda plats för ett stort och varierat utbud med handel, vård, för- och gymnasieskola, kontor samt bostäder. Till detta kommer också ett nytt hotell att etableras som del av det kommersiella segmentet och stadsfronten.

– Vi är oerhört förväntansfulla inför det fortsatta arbetet. Vi har velat skapa en dynamisk mötesplats där människor kan bo, leva och arbeta – varje dag, alla dagar – och nu blir nästa steg att se hur vi bäst nyttjar den potential som står till vårt förfogande, säger Fredrik Thorgren, regionchef Gävle, Fastpartner.

Studio Stockholm involverades redan tidigt i processen i och med att analys av platsen genomfördes. Sedan dess har man fungerat som strategisk rådgivare i definieringen av platsen, arkitekturen, innehållet och ekonomi samt i framtagning av DPL där en central aspekt i arbetet har varit att förena intressenternas vision för platsen som helhet.

– God kommunikation har verkligen varit nyckeln i det här projektet. På Studio Stockholm är vi måna om att våra projekt ska skapa värde, både idag och imorgon, och tack vare en god och transparent dialog med samtliga parter så har vi nu lyckats lägga grunden för ett av Gävles mest spännande områden, säger Camilla Nordgren.



 

 

 


Den 13,5 kilometer långa motorvägen mellan Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala inkluderar en 7,5 kilometer lång tunnel.










Skanska har tecknat avtal med Slovakiens nationella motorvägsmyndighet om att bygga en motorväg i Višňové, norra Slovakien. Kontraktet är värt EUR 255 miljoner euro, cirka 2,6 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Europa för det andra kvartalet 2021.

Byggandet av den 13,5 kilometer långa sträckan mellan Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala inkluderar en 7,5 kilometer lång tunnel och sju broar. Projektet delfinansieras av den europeiska regionala utvecklingsfonden, OP Integrated Infrastructure 2014-2020.

Byggstart förväntas ske i april 2021 och färdigställandet är planerat till december 2023.





fredag, 23 april 2021 10:32

Rikshem: Ny fastighetschef i Västerås

 

 

 










Rekryteringen av Kristoffer Holgersson (bilden) innebär att han blir ny fastighetschef i Västerås för Rikshem.

Han kommer närmast från Hallstahem och han tillträder sin tjänst på Rikshem i maj 2021. Kristoffer Holgersson kommer att ansvara för bolagets fastigheter i Västerås omfattande drygt 2 000 lägenheter.   

Rikshem har närmare 400 lägenheter i produktion och planerad produktion i Västerås, som är en av Sveriges mest expansiva regioner.

– Västerås växer i snabb takt och tillsammans med medarbetarna kommer Kristoffer med sin breda erfarenhet och djupa kunskap inom fastighetsförvaltning vara en viktig drivkraft för utvecklingen och förvaltningen av Rikshems fastighetsbestånd i Västerås. Jag är glad att Kristoffer valt Rikshem och ser fram emot att få arbeta tillsammans, säger Fredrik Edlund, förvaltningschef för Rikshem.

– Jag har 15 år i branschen och tar med mig kundservice och effektivisering in i den nya rollen på Rikshem. Jag ser fram emot att bidra till samhällsutvecklingen genom att skapa och förvalta hållbara attraktiva boenden och livsmiljöer i Västerås, säger Kristoffer Holgersson, tillträdande fastighetschef Rikshem i Västerås.

Linda Forsell, tidigare fastighetschef i Västerås, har tillträtt rollen som fastighetschef för Rikshem i Uppsala.

 

 

 










Rekryteringen av Anita Simaza (bilden) innebär att hon blir ny Head of Logistics and Industrial på Newsec.

Sedan år 2011 har Anita Simaza specialiserat sig på logistiksegmentet med ett Paneuropeiskt perspektiv. Hon ansluter till Newsec på konsultbasis och kommer att vara baserad i Amsterdam.


– Anita Simaza är en mycket kompetent och dedikerad person. Med sin spetskompetens och gedigna erfarenhet inom logistik kommer Anita att vara ett utmärkt tillskott i att ytterligare stärka vårt erbjudande inom fastighetsrådgivning till stora internationella investerare och globala hyresgäster, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet.

Anita Simaza kommer närmast från en roll som Head of Logistics and Industrial Europe på BNP Paribas Real Estate och hon var dessförinnan Director of European Valuations på Prologis. Hon är en MRICS-auktoriserad värderare och hon är utbildad i Business of Real Estate vid Oxford Brookes University.

– Under många år har jag haft nöjet att bygga en relation med flera av Newsecs medarbetare och jag är motiverad att arbeta tillsammans för att fortsätta stärka Newsecs marknadsposition inom tillgångsslaget, säger Anita Simaza, segmentsansvarig för logistik och industri inom Newsecs rådgivningsverksamhet.

Hon fortsätter:
– Eftersom logistik är det mest gränslösa tillgångsslaget och Norden är den tredje största marknaden i Europa efter Storbritannien och Tyskland ser jag väldigt mycket fram emot att bidra med min internationella erfarenhet och samarbeta med team från alla marknader och affärsområden.



 

 

 


White London vann nyligen det prestigefyllda uppdraget att gestalta nya Cambridge Children’s hospital samtidigt som nya Moorfields Eye hospital, bilden ovan, håller på att ta form, liksom flera projekt inom stadsplanering och bostäder.

 

 


White Arkitekters Climate Innovation District i Leeds, Storbritannien, har utsetts till ett av årets vinnande program vid Housing Design Awards. Foto Citu

 



Carl Bäckstrand, vice vd för White och ansvarig för bolagets internationalisering.












Trots coronapandemin fortsätter White Arkitekter att vinna internationella tävlingar och få in fler uppdrag utanför Sveriges gränser. Under 2020 var bolaget aktivt på tre kontinenter och den internationella verksamheten stod för drygt tio procent av omsättningen, vilket motsvarar cirka 80 Mkr. En siffra som avses öka ytterligare under 2021 tack vare företagets långsiktiga affärsstrategi och en stor internationell efterfrågan på hållbar arkitektur.

De senaste åren har Whites internationella närvaro ökat kraftigt i linje med bolagets strategiska avsikter. Till grund för den internationella expansionen ligger en robust affärsstrategi som bygger kunskapsutbyte och glokalisering med tydlig lokal närvaro framför den gamla ”fly in, fly out-strategin”. Den ökade efterfrågan på hållbar arkitektur och strävan efter klimatneutralitet har också gynnat bolagets internationalisering, vars innovationskraft är eftertraktad.  

– Vår vision om att all vår arkitektur ska vara klimatneutral från 2030 har gjort att vi ligger i framkant vad gäller hållbarhet, transformation och träbyggande – något som efterfrågas starkt på våra utländska marknader som nu alla kraftsamlar kring klimatet. Att vi dessutom varit mogna i digitaliseringen har varit avgörande i ljuset av pandemin och gjort att vi kan arbeta sömlöst över kontors- och landsgränser, säger Carl Bäckstrand, vice vd för White och ansvarig för bolagets internationalisering. 

Det nyligen lanserade initiativet runt New European Bauhaus, där EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen pekar ut arkitekturens avgörande roll för att åstadkomma den gröna omställningen gör att timingen för Whites expansion är optimal – inte minst i Tyskland där White precis har etablerat sig fysiskt med ett nytt kontor i Stuttgart.

– Den direkta kopplingen till EU:s Green deal och Renovation wave öppnar upp för många intressanta projekt där cirkularitet, klimat och hälsa står i centrum. Det handlar mycket om att ställa om städer till att bli klimatneutrala och mer socialt hållbara. Och det är inom dessa områden vi är konkurrenskraftiga och som varit starkt bidragande till våra framsteg på den tyska marknaden, säger Carl Bäckstrand.

London är Whites snabbast växande kontor. Det vann nyligen det prestigeuppdraget att gestalta nya Cambridge Children’s hospital samtidigt som nya Moorfields Eye hospital håller på att ta form, liksom flera projekt inom stadsplanering och bostäder. Därmed har London har haft ett exceptionellt år bakom sig med rekordomsättning och flertalet nyanställda medarbetare trots pandemin och planande konjunktur.

 

Utöver kontoren i London, Oslo och Stuttgart fortsätter White sin strategiska utveckling av marknaderna i Kanada och Östafrika. Här tar företaget sig an de stora utmaningarna när det gäller hälsa, klimat och urbanisering, vilket är viktiga insteg till de riktigt stora nordamerikanska och afrikanska marknaderna. Exempel som det världsbanksfinansierade Panzisjukhuset som drivs av fredspristagaren Dr Denis Mukwege i den konfliktdrabbade Bukavo-provinsen eller det precis vunna uppdraget för Montréals nya klimatneutrala stadsdel le Hippodrome visar hur starkt det skandinaviska kunnandet är.

– Vår internationella verksamhet har utvecklats markant senaste året. Genom att arbeta i andra länder med annan kontext än vår egen utmanar vi våra synsätt och normer. Men utöver ett värdefullt och ömsesidigt kunskapsutbyte är den internationella expansionen ett sätt att säkra verksamheten framåt genom att sprida våra innovationer på riktigt stora marknader, säger Carl Bäckstrand.