20 april 2024

Redaktionen

torsdag, 22 april 2021 09:51

Björn Ulveus säljer aktier i ALM Equity

 

 

 


Björn Ulvaeus säljer aktier för 625 Mkr eftersom han ”skyfflar just nu ner pengar i svarta hål i “live Entertainment”-industrin på grund av pandemin”.










Aeternum Capital, ODIN Fonder och Alcur Fonder har tillsammans med en liten grupp av family offices samt privata investerare förvärvat aktier till ett värde av cirka 625 Mkr i ALM Equity. Säljare av posten är Björn Ulveus genom sitt bolag Kopparnäset AB som efter transaktionen kommer kvarstå som långsiktig ägare med en aktiepost om 200.000 aktier, motsvarande cirka 1,8 procent röstandelar.

– Vi som är verksamma i “live Entertainment”-industrin skyfflar just nu ner pengar i svarta hål på grund av pandemin. Jag är extremt involverad i nöjesbranschen både i Sverige och utomlands och jag har en orubblig tro på att vi ska komma i gång igen.  De här pengarna ska användas till att hålla ut, släcka bränder och till investeringar i anläggningar och projekt. Mitt förtroende för Joakim Alm och ALM Equity är orubbat, vilket visas av att jag ligger kvar med en stor aktiepost, säger Björn Ulvaeus.

Vegard Søraunet, som är Investment Director i det nystartade Aeternum Capital, finansierat av Fredriksen familjens stiftelser, är väldigt positiv till den resa som Joakim Alm och Alm Equity har gjort de senaste 15 åren.

Vegard Søraunet säger:
– Vi ser också positivt på de fortsatta möjligheterna på marknaden för mindre lägenheter både i Stockholm och andra större städer på lång sikt. Vi ser stora dolda värden i Alm Equity och vill vara den långsiktiga aktiva ägaren som stöder företaget på vägen framåt. Vi är positiva till de synliga värdena i Alm Equity, som började med börsnoteringen av Svenska Nyttobostäder, och vi tror att många har missat detta företag på Stockholmsbörsen. ODIN fokuserar på långsiktiga investeringar i högkvalitativa bolag med en stark bolagskultur. Utifrån ODIN-modellen så är det tydligt att ALM Equity har haft en stark historisk prestation. Den nuvarande positionen och kreativiteten som kontinuerligt utvecklar bolaget skapar goda förutsättningar för framtida värdeskapande. En väldigt disciplinerad kapitalallokering och en fantastisk entreprenör i Joakim Alm är något vi gärna är med och stöttar på lång sikt. Vi är därför mycket glada över att få möjligheten att ta del av det framtida värdeskapandet genom våra investeringar via ODIN Fastighet och ODIN Small Cap.

 

 

 










Förvaltningsverksamhet för HSB Stockholm stärks genom nyrekryteringar till huvudkontoret i city och flera lokalkontor. De nyanställda är:

Felicia Nygren
, fastighetsskötare på Haningekontoret. Felicia kommer närmast från rollen som fastighetstekniker på F.L Fastighetsservice & Larmteknik.

Fredrik Näverfelt
, finansspecialist på huvudkontoret i city där han bland annat kommer att arbeta med ekonomiska strategier och analyser riktade till bostadsrättsföreningar. Fredrik kommer senast från rollen som säljansvarig på Nordr.

Louise Ceder
, fastighetsförvaltare på huvudkontoret i city där hon ska arbeta mot bostadsrättsföreningar. Louise kommer närmast från Pandox där hon förvaltade företagets svenska bestånd av hotellfastigheter.

Veljko Vasic, fastighetsskötare på Solnakontoret. Veljko kommer närmast från rollen som belysningsmontör på Bogfelts Installationer och Entreprenad.

Gabriella Krook
, fastighetsförvaltare på huvudkontoret i city där hon ska arbeta med HSB Stockholms nyproduktion. Gabriella är nyexaminerad fastighetsförvaltare från Newton och har tidigare arbetat som fastighetsmäklare på Bjurfors.

Matias Toro Bravo
, fastighetsskötare på kontoret i Alvik. Matias har närmast arbetat som arbetsledare på Menzies Aviation.

 

 

 


På fastigheten Järfälla Veddesta 2:65., markerat med rött, planerar K-Fastigheter att bygga cirka 400 hyresrätter.











K-Fast Holding AB har ingått avtal med Kungsleden om förvärv av fastigheten Järfälla Veddesta 2:65. Affären sker genom bolagsöverlåtelse och är villkorad av att detaljplanen vinner laga kraft senast den 31 december 2025. K-Fastigheter planerar att bygga cirka 400 hyresrätter på fastigheten.

Underliggande totalt fastighetsvärde uppgår till cirka 259 Mkr och förväntad bruttoarea (BTA)  är drygt 32.000 kvadratmeter.

– Detta blir ett betydande projekt för K-Fastigheter i Stockholmsområdet. Vi bedömer att investeringen uppgår till cirka 975 Mkr och marknadsvärdet vid färdigställande uppgår till 1.350 Mkr, säger Jacob Karlsson, vd för K-Fast Holding AB.

– Vi ser fram emot att arbeta med vårt projekt i Barkarbystaden, ett stort område där upp till 50.000 nya invånare ska skapa sina hem. Lägenheterna i våra egenutvecklade Lamellhus kommer att byggas i ett attraktivt område med närhet till såväl kommunikation som natur, handel och service, säger Åsa Fredin, affärsområdeschef för K-Fastigheter Projektutveckling. Säljaren ska driva arbetet med detaljplanen och vi har målet att bygga 400 lägenheter i två etapper, den första med start under 2022 och den andra med start året därpå.

Förvärvet sker genom en bolagstransaktion och underliggande fastighetsvärde uppgår till cirka 259 Mkr, baserat på 8.001 kr per kvadratmeter BTA ovan mark. Transaktionen finansieras genom befintlig kassa. K-Fastigheter tillträder samtliga aktier i Kommstart 3161 AB, ägare till Järfälla Veddesta 2:65, vid lagakraftvunnen detaljplan, vilket bedöms ske i det fjärde kvartalet 2021.

Christian Karlsson, Advokatfirman VICI
, har agerat rådgivare till köparna och rådgivare till på säljarsidan har varit Brick Advokat.

onsdag, 21 april 2021 14:42

Årstaskogens naturreservat utvidgas

 

 

 


Den 29 januari 2018 inrättades naturreservatet i Årstaskogen och Årsta Holmar. Årstaviken med Årstaskogen och Årsta holmar är genom sitt geografiska läge, alldeles vid gränsen mellan Saltsjön och Mälaren, en viktig del av stadens grönstruktur. Utvidgningen av Årstaskogen innebär att naturreservatet växer från 66 till 71 hektar. Foto: Årstaviken. Johan Pontén












Stockholms stad utvidgar Årstaskogen och Årstaholmar naturreservat. Under april och maj fattar exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden beslut om att skicka förslag till utvidgning av gränserna på samråd till länsstyrelsen och berörda nämnder och sakägare.

– Vi gick till val på att bevara Årstaskogen och utvidga naturreservatet, det är ett viktigt grönområde som används för rekreation av många stockholmare och med mycket värdefull natur. Beslutet innebär att naturreservatet utökas med fyra nya områden och att vi säkrar de viktigaste delarna av skogen, säger Karin Ernlund (C), gruppledare och idrottsborgarråd.

Utvidgningen av gränserna innebär att naturreservatet växer från 66 till 71 hektar. Årstaskogen består främst av tallskog och mängden äldre träd gör området till en viktig biotop för barrskogslevande arter som olika hackspettar, mesar och svampen tallticka. Dessutom finns här inslag av ädellövskog. Skogen med dess promenadstigar är ett mycket uppskattat friluftsområde för många stockholmare.

– Det är viktigt att skydda och sköta om Stockholms grönområden, det är uppskattade och väl använda av stockholmarna. Vilket inte minst har visat sig under den pågående pandemin då antalet besökare ökat markant. Därför har den grönblå majoriteten i Stockholm också skjutit till 33 miljoner extra till skötsel av naturreservat, parker och grönområden, säger Karin Ernlund.

Beslutet som nu fattas innebär att förslaget skickas ut på samråd och att beslut om utvidgning fattas i kommunfullmäktige runt årsskiftet 2021/2022.


 

 

 


Praktikertjänst driver idag Odensvi Vårdcentral i närheten av Odensviplatsen i Västerås och till våren 2022 kommer verksamheten ta över Kungsleden lokaler i Isolatorn 3.











Kungsleden hyr ut 1.448 kvm på 1,5 plan i Isolatorn 3, strax utanför city, i Västerås. Praktikertjänst öppnar här Tegnér vårdcentral och planerad inflyttning är vid årsskiftet 2022. Kontraktet löper under 8 år.

– Det är glädjande att vi kan stärka området med något så viktigt som en vårdcentral, både till de boende och företag. I samband med att området moderniseras behöver även serviceutbudet utökas och vi ser därför även över ytterligare möjligheter till utökad service, säger Mats Eriksson, regionchef Mälardalen på Kungsleden.

Området runt Isolatorn 3 är nyetablerat sedan några år tillbaka och består till största del av bostäder. Kungsleden sålde nyligen den närliggande fastigheten Isolatorn 12 som även den planeras bli flerbostadshus. Praktikertjänst driver idag Odensvi Vårdcentral i närheten av Odensviplatsen och till våren 2022 kommer verksamheten ta över lokalerna i Isolatorn 3.

– I över 20 år har vi erbjudit god och nära vård till boende i området, men vi har växt ur våra tidigare lokaler. Därför känns det extra bra att välkomna både nya och gamla patienter till en större mottagning i Tegnérlunden, säger Réka Velle, verksamhetschef på Praktikertjänst.

Kungsleden kommer i samband med anpassning av lokalen även att tillföra ny hiss, bygga om trapphuset, bygga ny entré och göra utomhusmiljön mer tillgänglig för både bilar och cyklar.




onsdag, 21 april 2021 13:14

Regeringen: Stäng Bromma flygplats

 

 

 


Bromma flygplats invigdes den 13 maj 1936 av kung Gustav V. Mellan åren 2012 och 2018 steg antalet årliga passagerare till Bromma flygplats med totalt nio procent till 2.501.589 personer. År 2019 sjönk antalet passagerare med sex procent jämfört med året innan och år 2020 sjönk antalet passagerare med hela 80 procent, till följd av coronapandemin.











Under en pressträff på onsdagen meddelade klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) att regeringen vill avveckla Bromma flygplats.

– Det innebär att attraktiv mark kan frigöras för bostadsbyggande, säger Bolund. Det är bostäder som vi verkligen behöver i Stockholmsregionen.Bolund tror också att det kommer leda till affärsmässiga vinster, som lägre driftkostnader, när man samlar trafiken. I stället för Bromma ska kapacitet öppnas på Arlanda för att koncentrera flygtrafiken dit. En utredare ska ta fram det underlag som behövs för hur en nedläggning av Bromma flygplats ska gå till.

Det är ännu inte klart exakt när det blir verklighet, men klimatministern tror att det kommer att gå snabbt.

– Redan i augusti kommer man komma med förslag på hur avvecklingen ska gå till, meddelade Per Bolund under pressträffen.

I ett pressmeddelande säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

– Stockholms stad har ett avtal med Swedavia om Bromma flygplats och det är viktigt att staden nu för en omedelbar dialog med staten huruvida detta avtal ska hanteras framåt. Nu måste vi analysera förslaget innan vi kan uttala oss kring de avtalsrättsliga frågorna.

– För mig som företrädare för huvudstaden är det viktiga besked att det äntligen finns tydliga besked om Arlandas utveckling. Det har vi saknat under en lång tid. Samtidigt är det viktigt att svenskt inrikesflyg säkras, därför går det inte att diskutera en nedläggning av Bromma flygplats innan det finns en tydlig plan hur nationell och internationell tillgänglighet ska säkras, säger Anna König Jerlmyr (M).

– Stockholmsregionen och Sverige är beroende av internationella direktlinjer till omvärlden. Det är med oro jag kan konstatera att Kastrup tagit allt större marknadsandelar under de senaste åren, Arlanda ska vara norra Europas ledande flygnod och för det krävs investeringar både till och från flygplatsen såväl som en utbyggnad. Vi behöver tydligare besked om hur dessa kapacitetsförstärkningar ska säkras framåt, säger König Jerlmyr (M).

 

 

 


Tobias Dysenius, försäljnings- och affärsutvecklingschef affärsområde Bostad på Riksbyggen.











Under första kvartalet ökade Riksbyggen försäljningen av bostäder med 30 procent jämfört med samma period förra året. Det stora intresset för nya bostäder är inte bara ett storstadsfenomen utan finns även på många mindre orter runt om i landet. Under första kvartalet sålde Riksbyggen 425 bostäder, en ökning med 30 procent jämfört med samma period förra året. Riksbyggen bygger över hela landet med projekt från Malmö i söder till Kiruna i norr.

– Riksbyggens målsättning är en fortsatt hög produktionstakt av nya bostadsrätter och vi ställer inte in utan vi ställer om. Därför har Riksbyggen privata visningar i ett stort antal bostadsprojekt över hela landet. Vi visar projekt i olika faser, från planerade projekt till inflyttningsklara lägenheter, vi har ett drömboende för alla, säger Tobias Dysenius, försäljnings- och affärsutvecklingschef affärsområde Bostad.

I år har Riksbyggen säljstartat många populära projekt. Några exempel är Brf Petunia i Mölndal, Brf Korseberga fjärd i Vänersborg, Brf Fredriks Udde i Kalmar, Brf Slottshamnen i Malmö, par- och kedjehus på Södra Sommarro i Karlstad och Brf Dunungen i Göteborg.

Även i norra Sverige är efterfrågan på bostäder stor.

– Både i Skellefteå, i Kiruna och i Gällivare är det flera projekt som i princip sålt slut under första kvartalet i år. Bara någon enstaka visningslägenhet finns kvar, säger Tobias Dysenius.

Riksbyggen följer myndigheternas rekommendationer för att förhindra vidare smittspridning av coronaviruset (och covid-19) och Riksbyggens medarbetare är helt symptomfria när de träffar kunder vid visningar och i andra kundmöten. Riksbyggen arbetar aktivt med att minska risken för smittspridningen för att skapa trygghet för både dig som kund och våra medarbetare.


 

 

 


Parkhusen kommer totalt att bestå av fyra kvarter som alla angränsar mot Gränbyparken. Från bostadsgårdarna blickar man ut över parken och beteshagarna som bara ligger några steg från ytterdörren. Fotograf: Industriromantik











Atrium Ljungberg fortsätter att utveckla Gränbystaden i Uppsala och bygger nu fler bostäder i området. I april 2021 byggstartar Parkhusens andra kvarter med 98 lägenheter som planeras bli bostadsrätter. Gränbystaden har under de senaste åren utvecklats till en levande plats med kontor, handel, restauranger, bostäder, park och mötesplatser. Nu adderas ytterligare lägenheter till kvarteren Parkhusen som totalt kommer erbjuda cirka 300 bostäder, både hyres- och bostadsrätter.

– För oss är helheten viktig. Vi har utvecklat Gränbystaden under många år, från handelsplats till en levande stadsdel där människor vill bo, arbeta, handla och leva. I detta arbete är bostäder en viktig pusselbit och därför känns det väldigt roligt att vi nu utökar vårt bostadsbestånd, säger Thomas Levander, fastighetschef på Atrium Ljungberg i Uppsala.

Parkhusen kommer totalt att bestå av fyra kvarter som alla angränsar mot Gränbyparken. Från bostadsgårdarna blickar man ut över parken och beteshagarna som bara ligger några steg från ytterdörren.

– Bostäderna har ett unikt läge, mellan pulsen i gallerian och den grönskande parken. Här har man all service man kan tänka sig direkt utanför dörren och samtidigt nära till natur och rekreation, säger Ulrica Thelin, försäljningsansvarig för bostäder på Atrium Ljungberg.

Parkhusen i Gränbystaden:
Parkhusens första kvarter består av 44 hyresbostäder och är klart för inflyttning maj 2021. I det andra bostadskvarteret som nu byggstartar planerar Atrium Ljungberg för 98 bostadsrätter som kommer att stå klara hösten 2023, därefter planeras ytterligare två kvarter att uppföras med cirka 150 bostäder. I det sista kvarteret planeras även en förskola för Gränbystadens yngsta invånare.

Fotograf: Industriromantik

Parkhusen exteriör

 

 

 


Signia by Hilton ska bli ett hotell i 40 våningar med en yta om 114.000 kvm. Hotellet kommer att rymma 975 rum och 7.000 kvm mötes- och evenemangsutrymmen.









Skanska har tecknat avtal med Georgia World Congress Center Authority om att bygga det första nya hotellet Signia by Hilton i Atlanta, Georgia, USA. Kontraktet är värt totalt 308 miljoner dollar, cirka 2.603 Mkr för det av Skanska ledda samriskbolaget SG Contracting, Inc. Skanska kommer att inkludera sin andel på 88 procent värt 271 miljoner dollar, cirka 2,3 Mdr krUSD 271M, cirka 2,3 miljarder kronor, i orderingången för USA för det andra kvartalet 2021.

Signia by Hilton är ett nytt exklusivt varumärke från Hilton Worldwide Holdings Inc. Det 40 våningar höga hotellet, med en yta om 114.000 kvm, kommer att byggas för att uppnå LEED Gold-certifiering. Det kommer att rymma 975 rum och 7.000 kvm mötes- och evenemangsutrymmen. Hotellet kommer också att erbjuda parkeringsmöjligheter, spa- och fitnessanläggningar, en en poolterrass om 620 kvm, evenemangsutrymmen utomhus, butiker och två restauranger.

Byggnationen påbörjas i april 2021 och färdigställandet är planerat till början av 2024.

 

 

 


Nya bostäder ska utveckla Heden till en trygg och inspirerande mötesplats. Med fyra 11-mannaplaner, en multisportarena, fler bostäder och evenemangsytor, skapas underlag för gemenskap och rörelseglädje.









Hans Wallenstam har överlämnat förslaget Heden Live till Hampus Magnusson, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor i Göteborg, i samband med byggnadsnämndens möte. Förslaget, som är framtaget tillsammans med Wingårdhs, är en 400-årsgåva till staden och framtida göteborgare för att manifestera jubileumsåret. En idé om att med nya bostäder utveckla Heden till en trygg och inspirerande mötesplats med idrotten som samlande kraft. Med sammanhängande arkitektur och ett spännande innehåll ska stadslivet förstärkas hela året och dygnet runt.

Vid 300-årsfirandet av Göteborg invigdes Götaplatsen och nu vid 400-årsjubileumet 2021 vill Wallenstam manifestera det med en gåva till staden, göteborgarna och kommande generationer.

– Vi vill medverka i att manifestera Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Vår förhoppning är att genom att lämna över vårt förslag under jubileumsåret 2021 så startar stadsutvecklingsprojektet Heden Live. Med detta förslag vill vi bidra till att utveckla Heden som plats med tillhörande byggnader. Vi har tagit tillvara och förstärkt allt det som är bra idag och adderat mervärde som skapar en fantastisk utvecklingspotential för oss alla göteborgare,  säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

– Den smarta gestaltningen gör det möjligt att fylla Heden med ännu fler funktioner. En lekfull park övergår i en grön, böljande bebyggelse som man kan gå och sitta på. Bostadshusen ramar in och markerar Heden som en av stadens viktigaste mötesplatser. Alla byggnader får ett uttryck av trä vilket sänder en tydlig signal om stadens hållbarhetsambitioner, säger Gert Wingårdh, arkitekt på Wingårdhs.

Heden Live ska vara en jämlik och grön plats i staden som är öppen för alla, en självklar plats för barnen med utrymme för både organiserad och spontan rörelse. Med fyra 11-mannaplaner, en multisportarena, fler bostäder och evenemangsytor, skapas underlag för gemenskap och rörelseglädje. En vision som tar avstamp i tidigare dialoger, stadens strategier och analyser på och runt Heden.

– Områdets starka profil som regional plats för idrott och evenemang kan och bör utvecklas. Heden ska inte bebyggas utan ”markeras” med fyra bostadstorn som blir som kartnålar och tydliggör och utvecklar denna populära idrotts- och kulturaktivitetsplats i Göteborg, tillägger Hans Wallenstam.

Bostadstornens placering skapar plats för stadsliv och grönska. Bostäder där generationer, studenter, äldre och barnfamiljer möts från takterrass till bottenplan.