3 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 20 april 2021 13:45

Per Uhlén, ny ordförande för Rikshem

 

 

 










Bolagsstämman den 20 april 2021 valde ordinarie styrelseledamoten Per Uhlén (bilden) till ny styrelseordförande i Rikshem AB  efter att Bo Magnusson meddelat att han önskar frånträda sitt uppdrag som styrelseledamot och styrelseordförande. Samtidigt valdes Peter Strand till ny ordinarie ledamot.

– Vi vill rikta ett stort tack till Bo Magnusson för hans tid som ordförande i Rikshem. Med hans stöd har bolaget utvecklats mycket väl vilket bidrar positivt till vårt uppdrag gentemot dagens och morgondagens pensionärer, säger ägarrepresentanterna Katarina Romberg, AMF Pensionsförsäkring, och Jenny Askfelt Ruud, AP4.  

Per Uhlén är född 1948 och civilingenjör från KTH i Stockholm samt civilekonom från Stockholms universitet. Han har tidigare bland annat varit vice vd för Skanska Sverige och vd för Diligentia (numera Skandia Fastigheter). Han har även varit tf vd för Rikshem. Per Uhlén har haft styrelseuppdrag för bland annat Vasakronan och Bonnier Fastigheter.

Peter Strand är född 1971 och civilingenjör från Lunds Tekniska Högskola. Han är idag vd för Swedish Logistic Property och har tidigare bland annat varit vd för fastighetsbolagen Victoria Park, Annehem Fastigheter och Tribona. Peter Strand är styrelseledamot i bland annat Diös Fastigheter.

Rikshems styrelse består sedan den extra bolagsstämman av Per Uhlén (ordförande), Pernilla Arnrud Melin, Liselotte Hjorth, Andreas Jensen, Ulrica Messing, Per-Gunnar Persson och Peter Strand.

 

 

 










Rekryteringen av Johan Lindqvist (bilden) innebär att han blir ny inköpsdirektör för NCC. Han kommer närmast från Volvo Bussar AB och han kommer att ingå i NCC:s koncernledning. Johan Lindqvist tillträder sin nya tjänst senast i november 2021.

 

– Jag ser fram emot att i höst börja på NCC och då lära känna företaget och projekten. I byggbranschen har inköp stor betydelse för slutresultatet men på ett delvis annat sätt än i ett tillverkande företag, och jag ser fram emot att vara med och utveckla det som NCC har definierat som ett av sina strategiska områden. Jag tar med mig min erfarenhet av den projektspecifika bussbranschen men också av många år i ett stort företag och en internationell miljö, säger Johan Lindqvist, tillträdande inköpsdirektör på NCC.

Johan Lindqvist har arbetat med inköp under 20 år, närmast som inköpschef för Volvo Bussar AB:s affärsenheter i Nordamerika och Mexico där han under några år också varit bosatt i Kanada. Liksom byggbranschen så domineras bussindustrin av offentligt upphandlade kundprojekt.

– NCC:s verksamhet karaktäriseras av tusentals projekt som alla har sina unika behov av material och tjänster. Här spelar inköpskedjan en stor roll och en av våra viktigaste uppgifter framåt är att skapa en effektiv integration av dessa flöden i vår verksamhet. Johan Lindqvist kommer bidra med erfarenhet både som ledare och inköpsexpert för att driva det arbetet. Jag välkomnar honom till NCC, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef för NCC.

Johan Lindqvist tillträder senast i november 2021. Klaus Kaae, tillförordnad inköpschef, kommer vid tillträdet gå tillbaka till sin roll som senior rådgivare.


 

 

 


Telegrafkollegiet, som är 10.226 kvm stor fastighet, ligger i Ballerup, Köpenhamn och den byggdes ursprungligen 1971 för kommersiella ändamål. Fastigheten totalrenoverades 2020 och omvandlades till ett toppmodernt studentboende.









Berlinbaserade Catella Residential Investment Management (CRIM) har förvärvat Telegrafkollegiet studentbostäder i Köpenhamn för 45 miljoner euro, cirka 456 Mkr, för Catella European Student Housing Fund II (CESHF II). Förvärvet görs på grund av en framgångsrik tredje kapitalanskaffning under första kvartalet 2021, där tyska institutionella investerare investerar 40 miljoner euro, cirka 405 Mkr till fonden. Det förvärv ökar fondens förvaltade tillgångar till 170 miljoner euro, cirka 1.722 Mkr.

Under de 18 månaderna sedan lanseringen av CESHF II har fonden förvärvat sju fastigheter bestående av nästan 2.000 bostäder i fem europeiska länder. Fonden erbjuder investerare en beräknad intern avkastning (IRR) på mer än 5 procent per år. CESHF II efterträder CRIM: s första europeiska studentfond, som har genererat en avkastning (IRR) på mer än 6,5 procent per år sedan lanseringen år 2013 fram till första kvartalet 2021.

Michael Keune
, vd för CRIM, säger:
– I början av Covid-19-pandemin väntade vi att värdena på studentbostäder skulle minska något, liksom som på resten av marknaden, men detta hände inte trots minskad likviditet och lägre transaktionsnivåer . Även om de flesta universitet för närvarande är stängda med online-seminarier som dominerar utbildningsprogrammen, är hyresintäkterna fortfarande ganska höga. Detta gäller på alla marknader, med undantag för Storbritannien som är mycket beroende av internationella studenter och som därför har drabbats hårdare av resebegränsningar. Motståndskraften på marknaden på studentbostäder illustreras av det faktum att alla färdiga tillgångar i CESHFII-fonden, till exempel i Mannheim, Linz, och det nya förvärvet i Köpenhamn, är fullt uthyrda.

Telegrafkollegiet, som är 10.226 kvm stor fastighet, ligger i Ballerup, Köpenhamn och den byggdes ursprungligen 1971 för kommersiella ändamål. Fastigheten totalrenoverades 2020 och omvandlades till ett toppmodernt studentboende, designat av arkitekten Over Byen. Telegrafkollegiet består av 262 lägenheter, mellan 36 och 54 kvm, och alla har egen toalett, dusch och eget kök. I källaren ingår gemensamma faciliteter som tvätt- och torkrum, gemensamma kök och träningsrum. Fastigheten har också 40 parkeringsenheter och är kopplad till fjärrvärme med ett avancerat energicertifikat.

Alexander Brüning
, fondförvaltare på CRIM, säger:
– Den här nya tillgången är perfekt anpassad till vår prisvärda hyresstrategi. I Danmark finns statliga bidrag tillgängliga för alla heltidsdanska studenter som deltar i ett erkänt utbildningsprogram och vars inkomst inte överstiger ett definierat belopp. Studenter som lever självständigt får ett månadsbidrag på 840 euro, cirka 8.509 kr och under år 2019 fick cirka 92 procent med personer med kandidatexamen och 77 procent med personermed masterstudenter, statliga utbetalningar.

Ballerup är en ledande kommun i Stor-Köpenhamns med bra infrastruktur när det gäller privat- och kollektivtrafik, med enkel tillgång till Köpenhamns centrum och resten av Själland. Det är en kommun med ett stort antal kluster med företag inom teknik, life science, och ekonomi. På ett gångavstånd från en lokal järnvägsstationen har Telegrafkollegiet totalt studenter fråm 54 olika utbildningsinstitutioner, varav majoriteten studerar vid Köpenhamns universitet.

CBRE rådde säljaren Gefion Group, en specialiserad bostadsutvecklare baserad i Köpenhamn. Thylander Gruppen var rådgivare åt CRIM i transaktionen.

 

 

 










Rekryteringen av Helena Karlsson (bilden) innebär att hon har utsetts till ny HR-chef för Nordr Sverige. Hon efterträder Carina Larsson, som beslutat sig för att gå i pension.

Helena Karlsson har lång erfarenhet av HR, organisationsutveckling, förändringsledning, friskvård, arbetsmiljö och säkerhet och har bland annat arbetat som HR-chef på NCC, Skanska och Bombardier. Hon kommer närmast från eget bolag och var dessförinnan Chef för HR, HMS, Hållbarhet och Säkerhet på Veidekke Sverige.

– Helena är väldigt erfaren och har djup kunskap om vår bransch och vår verksamhet. Dessutom är hon en stark, modig och väldigt professionell HR-chef som kommer att få en central roll i vårt fortsatta arbete, säger Leif Danielsson, vd för Nordr Sverige.

Helena Karlsson tillträder sin tjänst 1 juni.

– Detta känns som att komma hem! Så kul att få vara tillbaka på bostadsutvecklingssidan och att få vara med i det uppbyggnadsskede som Nordr nu är i. Med min erfarenhet hoppas jag kunna bidra till att skapa en framgångsrik verksamhet och bidra till att Nordr ska upplevas som en attraktiv arbetsgivare, säger Helena Karlsson.

 

 

 


Christopher Högberg, Tove Gunnarsson, Sebastian Roos och Nils Synnes.









Transaktionsteamet på Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, både mid och large cap, stärks med fyra nya medarbetare baserade i Stockholm, Göteborg och Malmö, för att möta den stora efterfrågan från marknaden.

– Året har börjat starkt och det är mycket glädjande att se en fortsatt ökad efterfrågan på våra tjänster inom transaktionsrådgivning, såväl antalet uppdrag som genomförda transaktioner. För att möta våra kunders behov utökar vi nu teamet med flera nya drivna och kompetenta medarbetare, säger Mattias Andersson, Head of Capital Markets mid cap, Newsec.

Christopher Högberg ansluter till teamet som Associate Director och Tove Gunnarsson, Sebastian Roos samt Nils Synnes som Associates. Sammanlagt har Newsec nu 28 medarbetare inom Capital Markets i den svenska rådgivningsverksamheten och 74 över hela Norden och Baltikum.

– Vi har många större och strategiska mandat, både pågående och nya uppdrag och ser därför ett starkt behov av att expandera Newsec Capital Markets ytterligare, bland annat vill vi även rekrytera en senior affärsdriven person med rätt profil för vårt team inom large cap-segmentet, säger Dan Sandstedt, Head of Capital Markets large cap, Newsec.

Christopher Högberg ansluter som transaktionsrådgivare med fokus på transaktioner inom mid cap-segmentet i Stockholm och Mälardalen. Han har internrekryterats inom Newsec och har tidigare varit verksam inom chefsrekryteringar samt som konsult och affärsutvecklare. Han har en master inom Management Studies från Stockholm Business School.

Tove Gunnarsson kommer närmast från Colliers International där hon har arbetat som analytiker och varit delaktig i ett flertal transaktionsprocesser. Han har en examen i Samhällsbyggnadsteknik från Chalmers och kommer att arbeta som transaktionsrådgivare inom mid cap baserad på Göteborgskontoret.

Sebastian Roos har nyligen tagit en civilingenjörsexamen i Lantmäteri med specialisering inom fastighetsekonomi från Lunds Tekniska Högskola och har under sin studietid varit verksam som studentmedarbetare på Newsec.Han kommer att arbeta som transaktionsrådgivare inom flera segment med södra Sverige som upptagningsområde.

Nils Synnes kommer att arbeta inom large cap och ansluter till Stockholmskontoret i augusti efter avslutade studier vid Handelshögskolan i Göteborg. Han har tidigare arbetat på Collector Bank.

 

 

 


Eatery etablerar sig på Ideon i den nya stadsdelen Brunnshög som växer fram nära forskningsanläggningarna MAX IV och ESS i norra Lund. Fotograf Alexander Olivera









Wihlborgs har tecknat avtal om 1.500 kvm med restaurang- och konferensaktören Eatery om etablering i Cube på Ideon Science Park i Lund. Etableringen blir den första för Eatery i Skåne och öppnar preliminärt i september 2021.

Eatery är en snabbt växande restaurang- och konferenskedja som i nuläget har åtta etableringar i Stockholmsområdet. Eatery har som mål att kunna erbjuda en miljö som bjuder in till möten och avkoppling såväl under som efter arbetsdagen. En plats dit man går för att äta och inspireras, antingen själv eller tillsammans med sina vänner, kollegor och affärspartners. Eatery har även ambitionen att bli sektorns mest attraktiva arbetsgivare senast år 2022.

– Vi är glada att vi äntligen kommer till Lund och Skåne. Tillsammans med Wihlborgs vill vi skapa en härlig atmosfär där vi över tid strävar efter att bli en destination för alla som arbetar och bor i en av södra Sveriges mest spännande och expansiva stadsdelar, säger Martin Forsmark, en av delägarna i Eatery.

Eatery etablerar sig på Ideon i den nya stadsdelen Brunnshög som växer fram nära forskningsanläggningarna MAX IV och ESS i norra Lund. Med satsningar på god infrastruktur, service, arbetsplatser och bostäder pågår bygget av en mångfacetterad och innovativ stadsdel där närmare 40.000 människor kommer att bo och arbeta.

Kontorshuset Cube är en LEED Gold-certifierad ikonbyggnad på Ideon-området. Ideon Science Park är en välkänd och innovativ forskningshubb med över 400 företag och 10.000 arbetsplatser.

Ideon Science Park är en del av Wihlborgs DNA. Ett modernt matkoncept förstärker Ideon Science Parks attraktivitet inte bara för våra hyresgäster utan för hela området. Här blir Eatery ett viktigt tillskott för mer liv och lust i hela norra Lund, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Eatery kommer att hyra 1.500 kvm, ha plats för 300 sittande och restaurang- och konferenskedjan öppnar i september 2021.

Ideon Science Park
Ideon grundades för drygt 35 år sedan precis intill Lunds universitet och var då den första forskningsparken i sitt slag i Sverige och i norra Europa. Idag finns här en bredd av kompetenser inom connectivity, ICT, life science, cleantech, energi, hälsoteknik och smarta material. Wihlborgs är den största fastighetsägaren på Ideon med 180.000 kvm lokaler för kontor, labb och utveckling.




 

 

 


White Arkitekter har vunnit en tävling att designa ett nytt omsorgsboende i Liederbach, cirka 15 km väster om Frankfurt am Main.









I slutet av 2020 vann White Arkitekter den inbjudna tävlingen om att designa ett nytt omsorgsboende i Liederbach, cirka 15 km väster om Frankfurt am Main, för Cronstett and Hynspergian Evangelical Foundation. Stiftelsens styrelse har nu godkänt det reviderade designförslaget, vilket innebär att det är fritt fram att ansöka om bygglov. Med detta projekt och det internationella expertteamet går den 250 år gamla stiftelsen in i nytt territorium – inte bara regionalt utan också när det gäller arkitektur.

Whites tävlingsförslag, som nu är på väg att realiseras, knyter samman stadens centrum med Oberliederbacher Park. De två välproportionerade byggnaderna fokuserar på den mänskliga skalan och främjar en aktiv och socialt hållbar livsstil.

– Designen bygger på en hälsofrämjande arkitektur som bidrar till hyresgästernas välbefinnande och oberoende. Byggnaden främjar sociala och fysiska aktiviteter som grund för samhörighet. Närheten till parken, de ljusa lägenheterna och trä som byggmaterial ger de boende optimala förutsättningar för en hög livskvalitet i samvaro med naturen, säger David Saand, ansvarig arkitekt på White Arkitekter.

Stor vikt har lagts vid den visuella kopplingen till parken. Alla lägenheter har stora fönster i minst två väderstreck, vilket ger fin utsikt och hälsosamt dagsljus. Byggnadens entré ligger i skärningspunkten mellan stad och park – ett lågt galleri som leder in besökare och boende till byggnadens alla funktioner. Projektens höga hållbarhetsmål uttrycks genom en synlig KL-trästomme på insidan och cederträ som fasadmaterial på utsidan.

– Projektet är en ny milstolpe för oss i Tyskland, där vi nyligen etablerade en studio i Stuttgart. Vi är särskilt glada över att vår kund stödjer vår ambition att bygga högkvalitativ arkitektur i trä. Vi är övertygade om att vi tillsammans med vårt internationella team kan bidra på ett relevant sätt till New European Bauhaus, säger Max Zinnecker, uppdragsledande arkitekt på White Arkitekter.

 

 

 


Ursvik Entré, Rissneleden 110, Sundbyberg. Fotograf: Per Erik Adamsson









Det finns i dagsläget ett begränsat utbud av vårdcentraler i Sundbyberg. Emad Issa, legitimerad läkare, drar nu sitt strå till stacken för att ändra på det genom att öppna en vårdcentral om 1.000 kvm i Ursvik Entré. Han har lång erfarenhet av att framgångsrikt driva vårdcentraler. Med Ursviks och Rissnes kraftiga tillväxt av nya bostäder samt Ursvik Entrés utveckling med nya kunder och närservice ser Emad Issa det karaktäristiska huset som en perfekt plats för en vårdcentral. Inflyttning sker vid årsskiftet 2021–2022.

– Vi är mycket glada att få möjligheten att etablera en toppmodern vårdcentral i Ursvik Entré. Fastighetens strategiska läge och fina byggnadskvalitéer gör Ursvik Entré till vårt prioriterade val, säger Emad Issa, legitimerad läkare, som valt att skriva ett hyresavtal som löper över 10 år.

Den kvalitativa och tidlösa arkitekturen i Ursvik Entré möjliggör att på ett hållbart vis skapa moderna, flexibla och trivsamma lokaler i huset. Just nu pågår redan anpassningar för Sida och Visma EssCom. Nästa fas i utvecklingen är inledd, närservicen i huset är under vidareutveckling och etableringen av den nya vårdcentralen är ännu ett viktigt steg.  

– Att Ursvik Entré väljer att satsa inte bara på kontor utan även på service för de boende runtomkring gynnar hela området, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

– Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete med Emad och den nya vårdcentralen. Etableringen är i linje med Ursvik Entrés mål att vara en dynamisk plats där fler människor, företag och organisationer kan utvecklas och växa och bidra till närsamhället, säger Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting.

Om Ursvik Entré

Ursvik Entré invigdes 1992, då för SEB:s verksamhet och känt som Bankhus 90, och består av totalt cirka 60.000 kvm. Ursvik Entré ligger i Rissne, Sundbyberg som är Sveriges just nu starkast växande stad. Intill Ursvik Entré finns den växande stadsdelen Stora Ursvik som omfattar planering av fler än 5.000 bostäder och 5.000 arbetsplatser samt kraftigt utbyggd infrastruktur med bland annat Tvärbanan som komplement till tunnelbana i Rissne och bussar. Med sin närhet till kommunikationer samt byggnadens flexibilitet, storlek och välkända profil är Ursvik Entré en spännande plats med service samt liv och rörelse. Detta i form av Kalaset konferens och event och matcafét Chotto. Till detta kommer träningsmöjligheterna i Sats nya gym på cirka 2.000 kvm samt Stayaround co-working. Bland befintliga hyresgäster finns också Storstockholms Lokaltrafik AB (SL), Ambulanssjukvården i Storstockholm AB samt SEB. Nyligen kommunicerades att Sida och Visma EssCom kommer att etablera sina kontor i Ursvik Entré. Efter att hyresavtalet avseende en vårdcentral har undertecknats finns det lediga ytor om cirka 17.000 kvm i Ursvik Entré.



 

 

 


 

 

 

 

 

 










Cushman & Wakefield förstärker Valuation & Advisory med Susanne Hörnfeldt (bilden t v).

Anders Elvinsson
(bilden t h), Head of Valuation & Strategic Advisory, Cushman & Wakefield, säger:
– Vi är glada och stolta över rekryteringen av Susanne som har en gedigen erfarenhet och ett mycket gott anseende i branschen. Susannes breda kompetens kommer vara till stor nytta båda vad gäller utveckling av verksamheten men även vad gäller högkvalitativa leveranser mot kund. För mig personligen blir detta ett kärt återseende då jag tidigare arbetat tillsammans med Susanne.

Susanne Hörnfeldt har mer än 25 års erfarenhet från fastighetsbranschen och kommer närmast från Klövern där hon ingått i bolagets ledningsgrupp, senast med titeln chef för Affärsstöd. Innan hon började på Klövern arbetade hon på Newsec som senior värderare och Partner.  Susanne Hörnfeldt har anställts som Partner på Cushman & Wakefield och ansluter till teamet i oktober.

Karl Persson (bilden i mitten), Head of Sweden, Cushman & Wakefield, säger:
– I och med rekryteringen av Susanne befäster vi vår position som Sveriges ledande leverantör av högkvalitativa värderingar och strategiska analyser. Vi välkomnar Susanne och ser fram emot att hon börjar!

Susanne Hörnfeldt, tillträdande partner, Cushman & Wakefield, säger:
– Det ska bli roligt att komma tillbaka till konsultbranschen efter sju intressanta och lärorika år på Klövern. Jag ser fram emot att lära känna mina nya kollegor på Cushman & Wakefield samt deras kunder och hjälpa till att utveckla affären ytterligare. Det känns spännande att få vara med och bidra till Cushman & Wakefields fortsatta tillväxtresa.

Cushman & Wakefield är marknadsledande inom fastighetsvärdering och strategisk rådgivning. Årligen värderar teamet över 5.500 fastigheter till ett sammanlagt värde på över 1.500 miljarder kronor på den svenska marknaden. Dessutom utförs ett stort antal rådgivningsuppdrag av olika slag åt såväl privata som offentliga aktörer inom affärsområdet Strategic Advisory.



 

 

 


Den 4 maj 2021 tar nya Clarion Collection Hotel Uppsala emot de första gästerna.









Hotellkedjan Clarion Collection öppnar den 4 maj 2021 sitt första hotell i Uppsala. Konceptet har blivit mycket populärt då det förutom härlig familjär atmosfär också utöver frukost bjuder gästerna på fika och kvällsmat vilket blir någonting unikt på hotellmarknaden i Uppsala.

Nordic Choice Hotels utökar sitt samarbete med Winn Hotel Group. Genom ett franchiseavtal mellan de båda företagen så kommer från och med den 4 maj hotellgruppens existerande hotell på Storgatan 30 i centrala Uppsala omvandlas till ett Clarion Collection och därmed omfattas av Nordic Choice Hotels portfölj av hotell runt om i Norden.

– Äntligen måndag och äntligen dags att berätta att Uppsala får tillökning. Jag har varit många gånger i Uppsala och alltid tänkt att det finns plats för ytterligare Nordic Choice Hotels i stan. Tack vare ett väldigt bra samarbete med Winn Hotel Group så kan vi nu erbjuda våra hotellgäster ytterligare en hotellpärla på bästa läge i stan, säger Nordic Choice Hotels ägare Petter Stordalen.

Med 95 hotellrum, 5 konferenslokaler, restaurang och lobbybar samt relax med bastu så kommer hotellet bli ett populärt tillskott i Clarion Collection.

– Det här kommer bli Uppsalas charmigaste hotell med boutiquekänsla som vi nu ger en ny nordisk identitet. Det känns spännande att få tillföra ett hotellkoncept som saknas i Uppsala. Vi knyter med detta ännu starkare band med Nordic Choice Hotels då detta blir vårt femte hotell som franchisetagare, säger Anders Junger, koncernchef för Winn Hotel Group.

Hotellet i Uppsala blir det växande Clarion Collections 83:e i Norden och blir en del av en hotellportölj som omfattar några av Sveriges absolut populäraste hotell som t ex Victoria i Jönköping, Packhuset i Kalmar, Drott i Karlstad och Borgen i Örebro. Särskilt affärsresenärer som tillbringar mycket tid på hotell uppskattar den familjära känslan på hotellet och att gästerna bjuds på fika och kvällsmat.

För hotellet och restaurangen innebär förändringen en ny kostym där målet är att erbjuda en upplevelse som överträffar gästernas förväntan och detta i en spännande och avslappnad miljö, centralt i Uppsala.

– Vi inspireras av dansken och “hyggefierar” restaurang och lobby och boostar vårt redan fantastiska service crew med både nyheter och omättad energi, säger Jill Ekström Stjernqvist, tillförordnad Operational Manager på Clarion Collection Uppsala.

Fakta Clarion Collection Uppsala
Hotellrum: 95 st (inklusive familjerum och hundrum). Konferens: 5 konferensrum och en festvåning.
Restaurang. Lobbybar. Gym och relax med bastu. Adress: Storgatan 30, Uppsala.