18 april 2024

Redaktionen

söndag, 25 maj 2014 15:44

Scandic Rubinen vid Avenyn nyinvigt

alt
Scandic Rubinen har fått en ny takbar.

 

alt

Scandic Rubinen har utökats med 5 600 kvm.

 

Utbyggnaden av Hotell Scandic Rubinen vid Avenyn i centrala Göteborg är klar. Därmed har hotellet fått drygt 100 nya dubbelrum, en ny lobby, ny takbar, utökade konferensytor och ett nytt gym. Hotellfastigheten, som ägs av Diligentia, har gått bra och hotellet kan därför öppna tre månader tidigare än beräknat.

 

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med Scandic och dessutom landat på en kostnad under budget, säger Bo Jansson, Diligentias chef för Köpcentrum och Bostäder.

 

Satsningen på en utbyggnad och modernisering av fastigheten är ett led i Diligentias arbete med lönsamma projekt som är förmånliga både för hyresgästerna och för hyresvärd.

 

Hotellets nya design har tagits fram i samarbete med Doos Arkitekter.

 

Scandic Rubinen ska bli miljöklassat och målet är en guldcertifierad Miljöbyggnad. Framförallt har företagen satsat på ett bra klimatskal och ett bra inomhusklimat.

 

Diligentia har ett tioårigt avtal med Rubinen.

söndag, 25 maj 2014 15:38

Högre rankning för svenska marknader

alt

Karin Witalis, Head of Research för DTZ i Sverige.

 

Enligt DTZ:s Fair Value Index fortsätter de europeiska fastighetsmarknaderna att erbjuda  intressanta investeringsmöjligheter. För hela Europa steg index till 74 första kvartalet 2014 mot 72 sista kvartalet 2013.

 

I Europa görs mätningen för 127 stycken marknader och resultatet Q1 2014 blev att 65 marknader klassades som ”heta” (underprissatta), 42 klassade som ”varma” (korrekt prissatta) och 10 som ”kalla” (överprissatta). Nio marknader nedgraderades detta kvartal, medan 11 marknader uppgraderades.

 

Exempel på uppgraderade marknader är kontorsmarknaden i Barcelona, Amsterdam och Köpenhamn som samtliga gått från ”varma” till ”heta”. Andra marknader, såsom kontorsmarknaderna i Stockholm och Marseille, gick från ”kalla” till att bli ”varma”.

 

– I Stockholm och Göteborg har kontorsmarknaden gått från ”kallt” till ”varmt” och fastighetsinvesteringar har blivit mer attraktiva i jämförelse med andra placeringar, säger Karin Witalis, Head of Research för DTZ i Sverige.
Hon fortsätter:
– Industri i Göteborg är fortsatt en ”het” marknad, vilket innebär att marknaden fortfarande anses vara underprissatt.

 

DTZ bedömer att efterfrågan på fastigheter kommer att vara fortsatt stark de kommande tolv månaderna. Stigande obligationsräntor kommer dock att minska möjligheterna till överavkastning från fastigheter. DTZ:s förväntning är att Fair Value Index i Europa gradvis kommer att sjunka i år.

alt

ByggVesta ska uppföra 199 lägenheter i storlekar från 35 kvm till 94 kvm.

 

alt

Görel Hällqvist, projektledare på Byggvesta.

 

I fredags flyttade de första invånarna in i centrala Barkarbystaden. Det är 20 hyreslägenheter uppförda av Byggvesta som står klara för inflyttning. Lägenheterna är de allra första av de 10 000 bostäder som kommer att finnas i staden när den är färdigbyggd. I år kommer hela 500 lägenheter i Barkarbystaden att bli klara för inflyttning. Och byggtakten kommer att fortsätta vara hög under de närmaste 15 åren.

 

– Vi har valt att investera i Barkarbystaden eftersom den har potential att bli en riktigt bra modern stad med allt vad det innebär från hållbara kvarter, kommunikationer, handel, arbetsplatser och samtidigt nära till naturen. Stadsdelen har från början haft ett tydligt hållbart mål som har utvecklats tillsammans med byggherrar och kommunen, säger Görel Hällqvist, projektledare på Byggvesta.

alt
                                                            

Klaus Hansen Vikström, (bilden) affärsutvecklingschef och medlem av koncernledningen sedan 2009, har även utsetts till vice vd i bolaget.

 

– Klaus har med sitt goda affärsmannaskap starkt bidragit till Fabeges framgång. Med denna utnämning får han ännu bättre möjligheter att utöva det, säger Christian Hermelin, vd Fabege.

 

I och med utnämningen har bolaget två vice verkställande direktörer, då Åsa Bergström kvarstår i sin befattning som ekonomi- och finanschef samt vice vd.

fredag, 23 maj 2014 12:45

Willhem rekryterar Tommy Grek

alt

                                                                           

Tommy Grek (bilden) har tillträtt som ny fastighetschef för förvaltningen och utvecklingen av Willhems fastigheter i Jönköping. Han kommer närmast från det kommunalägda bostadsbolaget AB Bankerydshem, där han under de senaste tre åren varit fastighetschef. Han har även många års erfarenhet från relining-branschen inom bolaget Proline AB som ägs av Lifco koncernen, där han satt i koncernstyrelsen.

 

I Jönköping äger och förvaltar Willhem 1 083 hyresbostäder med ett hyresvärde om drygt 79 Mkr. Fastigheterna ligger på Ekhagen, Lerhagen, Rosenlund, Öster, Dalvik, Hisingstorp, Bäckalyckan, Trollberget, Gräshagen, Kaptensbo och i centrala Jönköping.

torsdag, 22 maj 2014 18:11

Niam säljer till AXA i Kista

alt

Fastigheten Blåfjäll 1  i Kista säljs för 546 Mkr.

 

Niam säljer kontorsfastigheten Blåfjäll 1 i Kista till AXA Real Estate, på uppdrag av pensionsfonden ERAFP (Etablissement Retraite Aditionnelle de la Fonction Publique.) Fastigheten omfattar knappt 19 000 kvm och är fullt uthyrd till Ericsson på ett längre avtal. Försäljningen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om 546 Mkr.

 

– Niam har moderniserat lokalerna och uppgraderat installationerna så att fastigheten motsvarar Ericssons högt ställda krav samt investerat i en LEED certifiering av byggnaden. Det har skapat förutsättningar för en lyckad försäljning. Investeringsmarknaden blir allt starkare och den här affären är ett tecken på det stora intresse som finns för våra fastigheter inom alla segment, säger Stefan Albinsson, Fund Manager på Niam.

alt

Balder förvärvar fastigheten Inom Vallgraven 16:21.

 

Kungsleden fortsätter att renodla och optimera sitt fastighetsbestånd i enlighet med strategin och avyttrar fastigheterna Inom Vallgraven 20:8 och Inom Vallgraven 16:21 för en total köpeskilling om 157 Mkr. Försäljningen beräknas ge en vinst om drygt 40 Mkr. Köpare av Vallgraven 20:8 är familjen Bräutigam och köpare av Inom Vallgraven 16:21 är Fastighets AB Balder.

 

– Det har varit ett stort intresse för fastigheterna och vi är nöjda med att ha genomfört försäljningarna enligt plan till bra och långsiktiga fastighetsägare. Försäljningarna frigör kapital som kan återinvesteras i strategiska fastigheter, säger Ylva Sarby Westman, transaktionschef på Kungsleden.

 

Fastigheten Inom Vallgraven 20:8 är belägen på Östra Hamngatan 37, snett mitt emot NK och har en uthyrningsbar area om 1 100 kvm. Fastigheten säljs för 51 Mkr. Familjen Bräutigam har tidigare ägt fastigheten mellan åren 1891-1921.

 

Fastigheten Inom Vallgraven 16:21, mer känd som Antikhallarna, ligger i korsningen Västra Hamngatan/Drottninggatan och har en uthyrningsbar area om 2 980 kvm. Fastigheten säljs för 106 Mkr.

 

– Vi vill tacka Kungsleden för att vi får köpa en sådan fin fastighet, säger Erik Selin, vd för Balder.

alt

Pål Ahlsén, vd Akelius Residential.

 

Till följd av kraftig efterfrågan utökas erbjudandet till att omfatta teckning av 3,4 miljoner preferensaktier. I och med detta kan Akelius tillföras upp till 1 020 Mkr före emissionskostnader.

 

Anmälningsperioden för institutionella investerare förkortades till kl 17.00 igår den 22 maj, det vill säga samtidigt som anmälningsperioden för allmänheten löpte ut. Teckningskurs samt övriga villkor i erbjudandet var oförändrade.

 

– Extra glädjande är den starka efterfrågan från investerare med djup fastighetskompetens. Efterfrågan är hög från såväl stora institutioner som privatpersoner. Emissionslikviden ska användas till fortsatta investeringar i attraktiva bostäder i expanderande storstäder, säger Pål Ahlsén, vd Akelius Residential.

alt

Efter flera års överklaganden byggstartas Svea Fanfar.

 

I går tog Stockholms finansborgarråd Sten Nordin första spadtaget för konceptboendet Svea Fanfar, beläget på Valhallavägen, granne med den nya Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Här planeras inom de närmsta åren runt 350 nya lägenheter.

 

Det är första gången på fyra år som stadsdelen Gärdet på Östermalm får ett tillskott av nya bostäder. Bakom den första etappen står bostadsutvecklarna CA Fastigheter, Panorama och Veidekke Bostad.

alt

I Masthusenområdet i Västra Hamnen, Malmö, planeras 18 kvarter med drygt tusen bostäder och ytterligare 30 000 kvm kommersiella lokaler.

 

Stadsdelen Masthusen i Malmö, som utvecklas av Diligentia, har nu fått sin certifiering enligt systemet Breeam Communities.

 

– Det är den första stadsdelen i Norden som hållbarhetsklassas enligt systemet Breeam. Genom detta gör vi skillnad och påverkar stadsutvecklingen i rätt riktning, säger Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef på Diligentia.

 

Programmet för området Masthusen innehåller en stor mängd olika krav på hur området och husen ska byggas. Det handlar till exempel om hur mycket energi byggnaderna får förbruka och om att byggnaderna själva ska producera egen energi med hjälp av till exempel solceller. Alla bostadshus ska även ha plats för odling på tak eller innergård. Området ska kunna stå emot regn och översvämningar i framtiden.

 

Arbetet har genomförts i samarbete med Riksbyggen, IKANO Bostad, Hökerum Bygg samt Malmö Stad. Alla förutsättningar och krav har samlats i ett hållbarhetsprogram som gäller för allt byggnadsarbete inom Masthusenområdet. I hela Masthusenområdet planeras 18 kvarter med drygt tusen bostäder och ytterligare 30 000 kvm kommersiella lokaler. Området ligger i Västra Hamnen på den gamla varvs-, Saab- och mässmarken.