23 april 2024

Redaktionen

onsdag, 08 oktober 2014 13:38

NCC bygger för 570 Mkr i Uppsala

alt

Segerstedthuset uppförs i Blåsenhusområdet i Uppsala.


NCC har fått i uppdrag att bygga ett kontor där Uppsala universitet samlar sin förvaltning på ett ställe. Beställare är Akademiska Hus AB, Region Uppsala och ordern är värd 570 Mkr.

 

Den nya byggnaden, Segerstedthuset, namngivet efter Torgny T:son Segerstedt (1908-1999), rektor vid Uppsala universitet 1955-1978. Ansvarig arkitekt är danska 3XN. Huset uppförs i Blåsenhusområdet och blir en mötesplats för hela universitetet med gemensamma stödfunktioner, inklusive kontor för ledning och förvaltning. I dagsläget är dessa funktioner spridda på flera ställen i staden.

 

– Vår förhoppning är att det nya huset ska stödja verksamheten och bidra till mer samverkan och möten, säger Ove Eriksson, projektledare på Akademiska Hus.

 

Byggnaden och består till största delen av administrationslokaler, men kommer också att fungera som mötesplats för hela universitetet. Totalt kommer 600 personer att ha sina kontor i huset, som ska kännas öppet och tillgängligt för såväl studenter och universitetsanställda som för besökare och allmänhet. Byggnaden kommer att inrymma såväl en gemensam reception och som en restaurang.

 

Segerstedthuset kommer att omfatta 22 000 kvm ska uppfylla kraven för Miljöbyggnad silver, som gäller bland annat energiförbrukning, inomhusmiljö och materialval.

 

– Vi välkomnar höga krav på miljö och hållbarhet, så att vi kan använda oss av vårt hållbarhetskunnande och tillsammans med Akademiska Hus och Uppsala universitet, säger Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Construction Sweden.

 

Projektet genomförs i partnering. Byggstart sker nu i oktober och färdigställandet ska ske under våren 2017.

onsdag, 08 oktober 2014 13:34

AMF säljer för 815 Mkr till JM

alt

JM planerar att utveckla cirka 500 bostäder på fastigheten Marievik 15. Bakom planförslaget står det holländska arkitektkontoret SeARCH.


AMF Fastigheter säljer fastigheten Marievik 15 till JM AB. Affären uppgår till 815 Mkr med tillträde och huvuddelen av betalningen beräknat till första kvartalet 2015. Marievik ligger vid Liljeholmen alldeles intill Södermalm i Stockholm. Fastigheten består idag av ett kontorshus i direkt anslutning till vattnet. AMF Fastigheter har under två år arbetat med en ny detaljplan för utveckling till bostäder samt kommersiella lokaler. Det befintliga kontorshuset på fastigheten om totalt cirka 40 000 kvm ska rivas och bostäderna kan börja byggas så snart detaljplanen vunnit laga kraft, vilket bedöms ske årsskiftet 2015/2016.

 

Planförslaget omfattar sju punkthus med varierande höjder upp till 35 våningar med ett öppet torgutrymme mellan husen. En stor andel av bostäderna kommer att ha utsikt över Tantolunden, vattnet och Södermalm.

 

– Marievik, intill vattnet med närhet till Hornstull och allmänna kommunikationer, är ett av Stockholms mest intressanta bostadslägen. Det här projektet kommer att bidra till Marieviks fortsatta utveckling både som arbetsplats- och bostadsområde, säger Fredrik Ronvall, transaktionschef AMF Fastigheter.

 

Han fortsätter:
– Vi ser stor potential för hela området och är glada att JM, som är en marknadsledande bostadsutvecklare, tar över och realiserar projektet.

 

Ifjol genomförde AMF Fastigheter och Stockholms stad gemensamt ett parallellt arkitektuppdrag med tre olika arkitektkontor för fastigheten Marievik 15. Förslaget från det holländska arkitektkontoret SeARCH valdes för vidare utveckling. I nu liggande förslag finns möjlighet till cirka 500 lägenheter av varierande storlek.

 

– Det känns mycket bra att utöka byggrättsportföljen med byggrätter i ett av Stockholms absolut bästa lägen. Projektet kommer att bli en del av Stockholms stadssiluett och är unikt i förhållande till dess fantastiska läge med närhet till både vattnet och innerstaden och med nyskapande arkitektur. Förvärvet ligger helt i linje med JMs strategi att bygga attraktiva bostäder i efterfrågade lägen, säger Mikael Åslund, regionchef på JM Bostad.

 

Projektet blir en fortsättning av utvecklingen av Liljeholmen och Marievik där JM under de senaste åren har byggt 2 500 bostäder.

 

I en kommentar kan sägas att försäljningen i Liljeholmen/Marievik har varit verkligt lönsam för duktiga JM de senaste åren, där JM för närvande har ett halvdussin projekt i allt högre hus. Nu köper JM färdigt kontorshus vid kaj i Stockholms Dockland för drygt 20 000kr/kvm för att nå försäljningspriser som i volatila Londons Dockland. Men än det är bra bit till dessa priser eftersom bästa läge i Docklands nu är minst 175000 kr/kvm. SF

onsdag, 08 oktober 2014 12:59

Castellum utser Ulrika Danielsson till CFO

alt

                                                                          
Ulrika Danielsson utses till en nyinrättad tjänst som ekonomi- och finansdirektör (CFO) för Castellum AB. Utnämningen innebär att hon utökar sitt nuvarande ansvarsområde som ekonomidirektör till att även innefatta koncernens finansiering.

 

Ulrika Danielsson har arbetat på Castellum sedan 1998 i olika ledande befattningar och sedan 2006 varit ekonomidirektör med ansvar även för IT och kommunikation samt ingått i Castellums koncernledning.

 

– Ulrikas långa erfarenhet och breda kompetens är en värdefull tillgång för bolaget i vårt arbete att fortsätta utveckla och effektivisera Castellum. För en kapitalintensiv verksamhet som vår där komplexiteten ökar allt mer, är det viktigt att samordna finansieringen och frågor kring kapitalstruktur, vilket vi gör genom den nya befattningen, säger vd Henrik Saxborn.

tisdag, 07 oktober 2014 17:31

Nyutlåningen ska bromsas för bostadslån

alt
Bostadspriserna i Sverige har verkligen stigit dinosariskt de senaste femton åren. Diagram Cornucopia.

 

Alla nya lån med en belåningsgrad på över 50 procent av bostadens marknadsvärde ska amorteras, enligt en ny rekommendation från Bankföreningens styrelse.

 

Syftet är att enligt föreningens vd, Thomas Östros, att uppnå en sund amorteringskultur.

 

– Vi har även inlett en dialog med berörda myndigheter om i vilken takt amortering bör ske, säger Östros i en kommentar.

 

I våras gick Bankföreningen ut med en rekommendation enligt vilken lån med en belåningsgrad över 70 procent skulle amorteras. Nu skärps således denna rekommendation. Bankföreningen har totalt 27 banker som medlemmar, inklusive fyra svenska storbanker.

 

I en kommentar kan sägas att utlåningen till bostäder har ökat starkt med en årlig tillväxttakt med över 15 procent under de senast femton åren. Och under fjärde kvartalet 2013 steg utlåningen till hushåll med 4,6 procent, vilket var den högsta ökningstakten på nästan två år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Vid årsskiftet uppgick därmed utlåningen till hushåll till 3 104 Mdr kr. Drygt fyra femtedelar av lånen, 82 procent, utgjordes av bostadslån – som under fjärde kvartalet ökade med 34 Mdr kr, vilket enligt SCB är den största ökningen under ett kvartal under de tre senaste tre åren.

 

Enligt SCB ökade hushållens finansiella sparande under kvartalet med 14 Mdr kr till 5 981 Mdr kr – ett sparande som särskilt storbankerna vill att det ska öka nu med hårdare amorteringsregler. Ett problem för spararna är dock att storbankerna endast erbjuder en räntesats om cirka 1 procent.

 

Så slutsatsen blir att våra svenska storbanker aldrig har varit så mäktiga som idag, men samtidigt aldrig så sårbara med nya krav på kapitaltäckning.

 

”Bäst är att sticka värjan i slidan, när den är allt för tung i handen”, sade redan i slutet på 1600-talet professorn, skalden och almanacksförfattaren Andreas Riddermarck. SF

tisdag, 07 oktober 2014 14:29

Balder köper för 575 Mkr av Skanska

alt

Balder köper 118 centralt belägna hyresbostäder från Skanska i Köpenhamn.


Balder har tecknat avtal med Skanska gällande byggnation av 184 lägenheter på Havneholmen, centralt belägen i Köpenhamns hamn. Den uthyrningsbara ytan uppgår till 17 574 kvm och investeringen uppgår till cirka 575 Mkr. Byggnationen har påbörjats och kommer att slutföras under första kvartalet 2016.

 

– Vi ser fram emot att samarbeta med Skanska och är mycket glada över att få utveckla ett bostadsprojekt på ett av Köpenhamns mest attraktiva lägen. Projektet stödjer vår strategi att bygga en portfölj av hyresbostäder i Köpenhamn, säger Erik Selin, vd för Balder.

 

Bostäderna uppförs med hög kvalitet och ligger i ett område fullt av liv och aktivitet. På ena sidan av bostäderna byggs en ​​park med fruktträd och grönområden och på andra sidan en marin miljö med husbåtar och rodd med direkt tillgång till vattnet.

alt

Mall of Scandinavia blir ett kluster för matintresserade. Bild: Wingårdh arkitektkontor


Nu är det klart att Hemköp öppnar livsmedelsbutik på över 3 200 kvm i Mall of Scandinavia. Butiken, som öppnar hösten 2015, blir en av de större hyresgästerna tillsammans med SF Bio Norden och Åhléns citykoncept.

 

− Hemköps etablering är ytterligare ett steg på vägen mot att också göra Mall of Scandinavia till en dagligvarudestination, säger Lars-Åke Tollemark, Managing Director Nordic, Unibail-Rodamco.

 

Unibail-Rodamco räknar med att Hemköp, tillsammans med andra större och mindre butiker inom dagligvaror, dryck och delikatesser, ska bidra till att bilda Stockholms mest spännande kluster för matintresserade kunder i Mall of Scandinavia.

 

− Butiken kommer att bli en matbutik utöver det vanliga. Förutom specialutbildade kockar, kallskänkor, konditorer och matinspiratörer kommer kunderna kunna uppleva det bästa av säsongens råvaror av högsta kvalitet. Vi ser mycket fram emot att öppna en butik med högt upplevt matglädje i ett så spännande område som Mall of Scandinavia nästa höst, säger Thomas Gäreskog, vd Hemköpskedjan AB.

tisdag, 07 oktober 2014 14:05

Fullt uthyrt i första etappen av Torsplan

alt

Olle Forsberg, regionchef NCC Property Development. Foto: Sten Jansin

 

NCC har skrivit hyresavtal med TeamOlmed om 733 kvm butiksyta i det nya kontors- och handelshuset Torsplan i Hagastaden, Stockholm. Nu startar uthyrning av Torsplan etapp 2.

 

TeamOlmed som är Stockholms största och ett av Sveriges främsta ortopedtekniska företag, har länge sökt lokaler för att kunna erbjuda utökad tillgänglighet och service till sina patienter och kunder i norra delen av Storstockholm. I mars 2015 öppnar de sin nya satsning i fastigheten Torsplan.

 

Torsplan är såld till KLP Fastigheter AB som tillträdde i december 2013. Sedan tidigare är det klart att Axfood, Mekonomen, Structor, Centrum för arbets- och miljömedicin, Inspektionen för vård och omsorg, Max Hamburgerrestaurang, Systembolaget, Hemköp och Cykloteket valt att etablera sig i Torsplan.

 

– Vi är stolta över att välkomna TeamOlmed till Torsplan och Hagastaden. TeamOlmeds verksamhet kompletterar LifeScience-utbudet i området och bidrar positivt till klustret Stockholm Life. Detta visar att det är många aktörer som ser potentialen i området och det känns bra nu när vi startat etapp 2 av Torsplan, säger Olle Forsberg, regionchef NCC Property Development.

 

NCC:s första etapp av Torsplan har erhållit miljöcertifikat på den näst högsta nivån Excellent. Idagarna tar Carola Lavén affärsområdeschef, NCC Property Development, emot certifikatet på mässan Expo Real i München.

 

Den andra etappen av Torsplan i Hagastaden uppskattas bli den första svenska byggnad som uppnår den allra högsta nivån, BREEAM Outstanding. Det blir därmed det tolfte kontorshuset med BREEAM Outstanding i Europa.

måndag, 06 oktober 2014 17:08

Nordika rekryterar analytiker

alt

                                                                          

Sebastian Iaconelli (bilden) anställs på Nordika som analytiker. Han kommer närmast från en liknande tjänst på Catella och han kommer stärka Nordikas investeringsteam.

 

Nordika har idag fastigheter för 1,7 Mdr kr varav ena hälften av värdet ligger i Stockholm medan den andra hälften finns i starka regionstäder. Nyligen tillkännagavs Nordikas första förvärv i Finland.

 

Med det nya kapitalet som Nordika tagit in möjliggörs förvärv om ytterligare cirka 2,5 Mdr kr.

måndag, 06 oktober 2014 15:56

ALM Equity bygger i Silverdal

alt
Joakim Alm, vd Alm Equity.

 

ALM Equity tecknade i december 2013 ett villkorat avtal om förvärv av fastigheterna Malajen 1, Manskapet 1 och Markören med flera i Silverdal, Sollentuna, innehållande 9 500 kvm byggrätt vid ny detaljplan. Säljare var Skanska.

 

Området är en av de sista etapperna av Silverdal och är beläget invid Rådanområdet.

 

Inom området fanns redan en gammal detaljplan för 3 500 kvm bostäder som var antagen. Den nya detaljplanen var vid förvärvet överklagad till Mark- och miljödomstolen. I och med att Mark- och miljööverdomstolen nu har meddelat att ärendet inte kommer att prövas vidare, fastställs den nya detaljplanen och vinner laga kraft.

 

Silverdal är ett attraktivt område i Sollentuna, beläget vid Edsviken öster om E4:ans motorväg och ostkustbanans järnväg. År 1989 började planerna för exploateringen av området och Silverdal har sedan dess utvecklats till ett mycket omtyckt område för framförallt barnfamiljer.

 

– Vi ser fram emot att skapa bostäder med hög arkitektoniskt kvalitet i form av rad-, kedje- och parhus i ett populärt område med goda kommunikationer nära flera arbetsplatser i bland annat Kista, Sollentuna, Solna och Sundbyberg, säger Joakim Alm, vd ALM Equity AB.

alt

                                                                        
Sara Hernäng (bilden) har anställts som senior hyresgästrådgivare på Sweco. Hon har under 15 år arbetat med hyresgästrådgivning och kommer närmast från Niras där hon bland annat har suttit med i ledningsgruppen. Tillsammans med Anders Björkestedt ska hon vara stark drivande kraft för att utveckla Swecos tjänsteområde Hyresgästrådgivning.

 

Sara Hernäng har arbetat med både strategiska frågor; såsom att ta fram lokalpolicies och styrdokumentation för företags lokalförsörjning, och med operativa frågor; t.ex. som projektledare i ny- och ombyggnationsprojekt som hyresgästens representant. En stor drivkraft för henne är att förena verksamhetsutveckling och ledarskap med lokalstrategier där lokalbrukaren är i centrum.