2 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Entréplan för Kista Bright, före detta kontor för Microsoft, på Finlandsgatan i Kista.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fastpartner har tecknat hyresavtal med Infranord AB, Larmia Control AB samt Trimtec AB om totalt cirka 2.100 kvm kontor och lager i Fastpartners kontorskluster Kista Bright på Finlandsgatan i Kista Science City.

Infranord och Trimtec tillträdde sina nya lokaler den 1 oktober och Larmia Control AB:s lokal utvecklas under vintern och beräknas stå klar för inflyttning i början av 2021.

Larmia Control AB är först in i Microsofts tidigare lokal där Fastpartner tagit fram ett nytt koncept med bland annat möblerade och inflyttningsklara kontor samt bemannad reception, lunchrestaurang och café, stora gemensamhetsytor innehållande hörsal, utbildningssalar och konferensrum.

Området kring Finlandsgatan i Kista Science City är under stark tillväxt. Fastpartner och Stockholms stad arbetar fram en ny detaljplan som för närvarande är ute på samråd. Syftet med planen är att utveckla området till en urban stadsdel med en mix av kontor, hotell, service, utbildning och bostäder. Finlandsgatan kommer att utvecklas till en modern stadsgata med cirka 2.000 nya bostäder med tillhörande närservice för de som bor och jobbar i området.

–Konceptet och områdets framtida utveckling har väckt mycket stort intresse i diskussioner med potentiella hyresgäster och vi ser fram emot att utveckla konceptet ytterligare tillsammans med kommande hyresgäster säger Filip Dolata, områdeschef på Fastpartner.

 

 

 


Fredrik Brodin, vd för Offentliga Hus, påbörjar från start arbetet för ett listbyte för Offentliga Hus till Nasdaq Stockholms huvudlista.

 

 

 

 

 

 

 

 

Offentliga Hus i Norden AB noteras idag fredagen den 23 oktober 2020 på Nasdaq First North Premier Growth Market. Erbjudandet har övertecknats och bolaget får över 10.000 nya aktieägare. Erbjudandet tecknades till över 91 procent av nordiska investerare. Priset för aktien har fastställts till 13,4 kronor, vilket motsvarar ett marknadsvärde på bolagets aktier om 2.680 Mkr före noteringen och ett marknadsvärde om 3.430 Mkr efter noteringen.

Erbjudandets totala värde uppgår till cirka 1.500 Mkr och cirka 1.725 Mkr förutsatt att en option om övertilldelning utnyttjas till fullo.

Fredrik Brodin, vd för Offentliga Hus, kommenterar:
– Det är glädjande att intresset för att bli delägare i Offentliga Hus har varit stort, både bland svenska och internationella institutionella investerare såväl som bland allmänheten i Sverige. Jag vill passa på att välkomna alla nya aktieägare. Nu börjar resan som noterat bolag och jag ser fram emot en fortsatt expansion med fokus på samhällsfastigheter. Vi påbörjar dessutom redan nu arbetet för ett listbyte till Nasdaq Stockholms huvudlista.

Offentliga Hus har sedan starten 2011 varit ett transaktionsdrivet bolag med fokus på långsiktig förvaltning av samhällsfastigheter. Bolaget fokuserar huvudsakligen på tre fastighetssegment; vård och omsorg, utbildning samt kontor för offentlig förvaltning.

Säljande aktieägare i är bolagets enda aktieägare Nordact AB. Nordact AB är ägt till 50 procent vardera av Aktiebolaget Fastator och Offentliga Nordic Property Holding SARL. Aktiebolaget Fastator (publ) är noterat på Nasdaq First North Growth Market och dess huvudägare är Joachim Kuylenstierna (genom Skälsö Intressenter AB) och Mats Lundberg (genom Mats Invest AB), vardera med ett innehav om 27,8 procent av aktierna. Offentliga Nordic Property Holding SARL är ägt av Bardeen FCP-SIF till 75 procent och av Pierre Ladow, styrelseledamot i Offentliga Hus, med 25 procent.

Fastator och Offentliga Nordic Property Holding SARL har som ambition att efter noteringen omstrukturera sitt innehav i Offentliga Hus i syfte att bli direkta aktieägare i bolaget.


Styrelsen i Offentliga hus är: Björn Rosengren, ordförande och ledamöterna Carl Bildt, Magdalena Schmidt, Mari Broman, Svante Bengtsson och Pierre Ladow.



 

 

 


Claes Malmkvist är vd för Lansa Fastigheter som ägs av åtta länsbolag inom Länsförsäkringsgruppen.


 

 

 

 

 

 


Lansa Fastigheter, det gröna bostadsbolaget, har vuxit stadigt sedan starten 2016. Nu ska fastighetsportföljen dubblas till 10 Mdr kr.

Idag omfattar Lansas fastighetsportfölj en volym om 5,5 Mdr kr, bestående av förvaltningsfastigheter, pågående förvärv och projekt på regionorter och i kransen till storstäderna runtom i Sverige. Under det senaste året har portföljen expanderat med 1,6 Mdr kr, främst genom förvärv i Västerås och Öresundsregionen.


Lansas mål är att vara marknadens mest gröna bostadsbolag på hyresmarknaden. Och genom att förvärva, förvalta och utveckla moderna hyresrätter, bidra med samhällsengagemang i storstadsområden och regionstäder i tillväxt.

Strategin framåt för de närmaste åren har lagts fast och innebär en ambition att expandera Lansa till 10 miljarder, vilket är en fördubbling.

– Expansionen skall ske genom fortsatta förvärv av förvaltningsfastigheter, pågående projekt och utvecklingsprojekt samt råmark. Vi är även öppna för samarbeten och joint venture för genomförande av projekt, säger vd Claes Malmkvist.

Geografiskt ska företaget växa i anslutning till befintliga etableringar men även genom förvärv i attraktiva nya tillväxtregioner. Kompetens och resurser för såväl utvecklingsprojekt som större förvärv av projekt och förvaltningsfastigheter är säkerställt.

– Lansa Fastigheter ägs av åtta bolag inom Länsförsäkringsgruppen, vilket säkerställer att det finns kapital till den starka tillväxt vi står inför. Vår utmaning nu är att fortsätta identifiera attraktiva projekt att investera i, fortsätter Claes Malmkvist.

Claes Malmkvist är vd för Lansa Fastigheter som ägs av åtta länsbolag inom Länsförsäkringsgruppen.

torsdag, 22 oktober 2020 16:48

Flera nyöppningar i Eurocommercials centrum

 

 

 


I Grand Samarkand i Växjö har Eurocommercial löpande under året tillsammans med sina hyresgäster arbetat med att förfina konsumeterbjudandet, vilket resulterat i nya butiker för bland annat Telenor, 3Butiken, Sushi Yama och Specsavers.

 

 

 

 

 

 

 

 

Glädjande har flera nyöppningar ägt rum inom Eurocommercials svenska fastighetsbestånd under 2020. Ytterligare öppningar kommer att följa inom kort i spåren av ett framgångsrikt utvecklings- och uthyrningsarbete.

Under hela år 2020 har ett omfattande arbete skett i ett tätt samarbete mellan Eurocommercial och dess hyresgäster avseende nyetablering av verksamheter. En viktig parameter har varit en tät och god dialog med hyresgästerna.

– Positioneringen som vi byggt på handelsplatser, i kombination med starka relationer till våra hyresgäster, har varit grunden till att vi har kunnat bedriva ett framgångsrikt uthyrningsarbete. Detta trots effekterna Covid-19 har haft på handeln, säger Alexander Appelsved, Leasing Director, Eurocommercial.

I anslutning till Ingelsta Shopping i Norrköping öppnade den 14 oktober Eko Stormarknad sin 8.200 kvm stora lågprisbutik. Öppningen efterföljs i vår av ytterligare en stor nyetablering inne i gallerian i form av Clas Ohlsons nya butik om totalt cirka 1.200 kvm. Under hösten öppnade Specsavers och snart slår även Lekia och frisören Bearded Lady upp sina portar i Ingelsta Shopping.

I Valbo i Gävle fortgår utvecklingsarbetet med full kraft. Flera butiker har öppnat under året och i tid till julhandeln nyöppnar New Yorker, H&M Full Concept Store, Hemtex och Sushi Yama samt flera andra aktörer så som FixMy Phone och lokala Actlife7 och Hem&Trend.

Elins Esplanad i Skövde har under det senaste året genomgått omfattande förädlingsarbeten och fått sällskap av sju nya butiker i form av Telia, Boligheter, Synoptik, Hemmakväll, Sushi Yama, H&M Full Concept store samt att Nordic Wellness har öppnat ett toppmodernt gym i en tillbyggnad av köpcentrumet.

Nordic Wellness har även valt att etablera ett gym i Bergvik i Karlstad. Nordic Wellness öppnade i september och i samma galleria har bl.a. Gina Tricot tecknat avtal för ny lokal, som är dubbelt så stor som den befintliga, samt att Telia satsar på ny lokal. I oktober öppnar även det populära lokala restaurangkonceptet Happy Belly i Bergvik.

I C4 i Kristianstad öppnade nyligen Lagerhaus och även en ny tandläkarmottagning är på väg att etablera sig här.

I Hallarna i Halmstad öppnar bland annat Normal, Telia och Euronics sina nya butiker under november.

I Grand Samarkand i Växjö har Eurocommercial löpande under året tillsammans med sina hyresgäster arbetat med att förfina konsumeterbjudandet, vilket resulterat i nya butiker för bland annat Telenor, 3Butiken, Sushi Yama och Specsavers.

– Tack vare en tät dialog med våra hyresgäster och många förebyggande åtgärder har vi kunnat bibehålla branschens lägsta vakansgrad, säger avslutningsvis Alexander Appelsved.

 

 

 


Det skånska livsmedelsföretaget Oatly flyttar år 2023 sitt huvudkontoret till Gjuterieti Varvsstaden i Malmö.

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Interiör av Oatlys huvudkontor i Gjuteriet. Visionsbild Kjellander Sjöberg

 

År 2023 flyttar huvudkontoret till Gjuteriet där företaget kommer att hyra cirka 4.600 kvm.Steg för steg sker nu omvandlingen från Kockums klassiska industrimark till en levande stadsdel, mitt i Malmö City. I Varvsstaden uppförs nya bostäder och olika verksamheter och utbildningar väljer att etablera sig. Näst på tur att signera hyresavtal är det skånska livsmedelsföretaget Oatly. År 2023 flyttar huvudkontoret till Gjuteriet där företaget kommer att hyra cirka 4.600 kvm.

Mitt i Malmö utvecklar Peab och Balder en helt ny hållbar stadsdel, Varvsstaden. Här ska 180.000 kvm industrimark omvandlas till en levande stadsdel med bostäder, kontor och andra verksamheter. Tre nya förbindelser över vattnet knyter samman området med Malmö City och ett nytt kollektivtrafikstråk löper genom området.

– Det känns mycket roligt att kunna erbjuda Oatly ett kontorsläge man inte ser på någon annan plats i Malmö; centralt och vattennära i en byggnad som genom sin karaktär skapar en unik kontorsmiljö. Oatly kommer att bidra med liv och rörelse på platsen och hjälpa oss att förverkliga Varvsstadens vision om att skapa en hållbar stadsdel, säger Pia Andersson, vd för Varvsstaden AB.

Den ikoniska byggnaden Gjuteriet, där man tidigare gjöt fartygsdelar, kommer nu omvandlas till en innovativ och sprudlande mötesplats för Oatlys ständiga expansion. Den historiska byggnaden ligger med kajpromenaden, torrdockan och varvsbassängen som närmaste granne. Fastigheten är K-märkt och Varvsstaden har i nära samarbete med Oatly och Malmö stad, tagit fram husets nya utformning där man arbetat vidare på husets robusta industrikaraktär. Man kommer att bevara fasader och stålkonstruktioner och i linje med Oatlys och Varvsstadens hållbarhetsprofil har man valt att bygga stommen i trä. Arkitekten i projektet är Kjellander Sjöberg.

– Vi växer kraftigt och har vuxit ur våra nuvarande lokaler och planen framöver är att fortsätta växa, både globalt och regionalt. Det känns extra roligt att kunna stanna i Malmö och etablera vårt huvudkontor i lokaler som tidigare tillhört ett innovativt lokalt företag och föra det arvet vidare. Fast på vårt sätt. Hållbarhet är vägledande i allt vi gör och det gäller även när vi etablerar våra kontor. Att kunna återanvända en historisk lokal på ett hållbart sätt tillsammans med Varvsstaden känns fantastiskt, säger Johan Girdo, vd för Oatly EMEA.

Oatly kommer innan flytten till Gjuteriet att mellanlanda verksamheten i den snart färdigställda kontorsbyggnaden Magasinet i Varvsstaden. Inflyttningen i Magasinet är planerad till februari 2021.

 

 

 


 

 

 

 


Hårdsatsande Contractor fortsätter att spetsa organisationen med väletablerade branschnamn. Nu har bolaget gjort klart med Balticgruppens Mats Håkansson (bilden), som med start den 1 december 2020, går in som projekteringsansvarig för koncernen Contractor.

– Med Mats Håkansson får vi in en oerhört erfaren kraft, som blir viktig i bland annat de många projekt som vi utvecklar i egen regi runt om i regionen, säger Contractors koncernchef Fredrik Andersson.

Under sina många år inom Balticgruppen har Mats Håkansson jobbat med flera stora projekt, senast i rollen som arbetschef där han har ansvarat för byggproduktion. Han hade bland annat ett övergripande ansvar för det uppmärksammade bostadsprojektet Glitne i kvarteret Forsete i Umeå, ett projekt som pågått i flera etapper och som totalt omfattat 1,5 miljarder kronor. I Glitne-projektet hade Mats Håkansson även ett nära samarbete med Contractor. 

– Mats Håkansson har genom sina erfarenheter ett starkt kontaktnät och kommer att bli viktig i vårt arbete med att utveckla affärer över hela vår region. Vi har kommit långt med våra egenutvecklade projekt i såväl Hemavan som Skellefteå och nu får vi möjlighet att fortsätta utveckla den delen av verksamheten på fler orter, säger Fredrik Andersson.

I och med rekryteringen av Mats Håkansson kommer Contractor att kunna erbjuda hela kedjan från den första tanken om nya lokaler till ett färdigt hus, där bolaget kan äga och förvalta fastigheten, eller överlåta den till någon samarbetspartner.

– Mats kommer att få ta en roll som byggherre i våra interna projekt, där han fungerar som både projekteringsledare och samordnareav installationer. Med sin tidigare erfarenhet av stora och komplexa projekt är han precis rätt man för det jobbet, säger Fredrik Andersson.

– Det känns bra att komma till en offensiv organisation, med en uttalad ambition att växa och utvecklas. Jag känner mig trygg med vart jag hamnar och jag delar verkligen Contractors värderingar och bolagets strävan att göra skillnad för ett levande Norrland, berättar Mats Håkansson.

torsdag, 22 oktober 2020 10:05

Västra bron rivs i Slussen

 

 

 


Västra bron i Slussen var färdigbyggd år 1935 och rivningen av den påbörjas direkt efter att den nya bron, Slussbron (Guldbron), öppnas den 26 oktober i år 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

När Guldbron, formellt Slussbron, öppnas för trafik den 26 oktober 2020, påbörjas rivningen av den Västra bron och de sista delarna av gamla Slussen.

Lars Ericsson, projektledare, Projekt Slussen, beskriver det som att när den nya bron tas i bruk går Projekt Slussen in i fas två i slussenprojektet.

– Bland annat innebär det att vi stänger av Södermalmstorg som kommer att vara avstängt i princip ända fram till att nya Slussen invigs 2025, säger han.

Vid Södermalmstorg rivs sedan ytskikten upp och här kommer man att schakta bort massor ända ner till i nivå med Stadsgårdsleden. Även delar av tunnelbanans överbyggnad kommer att avlägsnas, ett komplicerat arbete då tågen kommer att fortsätta att gå som vanligt. Arbetet med att avlägsna de övre skikten beräknas pågå ungefär till och med april 2021.

– Det är en utmaning eftersom vi kommer att jobba med grundläggning och pålning väldigt nära tunnelbanan. Men vi har bra erfarenhet från tidigare arbeten nära tunnelbanan vid Ryssgården där vi byggt den tillfälliga tunnelbaneentrén och schaktet vid Katarinavägen, säger Lars Ericsson.

Nu ligger även arkeologerna i startgroparna för att undersöka vad som döljer sig i de olika jordlagren under Södermalmstorg. I hålet för utgrävningarna byggs sedan grundläggningen till den byggnad som kallas Mälarterrassen och bredvid den kommer fortsättningen på Stadgårdsledstunneln att byggas.

För den sista resten av gamla Slussens brosystem, den Västra bron, påbörjas rivningen direkt efter att den nya bron tas i bruk den 26 oktober. Arbetet startar med att överdelen rivs och sedan tar arbeten i vattnet och på kajerna vid. Allt sedan den Östra bron revs för snart fyra år sedan, där den nya bron ligger i dag, så har den Västra bron fått ta all trafik.

I vattnet närmast Västra bron pågår arbetet med den nya slusskanalen och sedan påbörjas arbetet med de lågbroar som kommer att förbinda Södermalm med Gamla stan. Över slusskanalen kommer en öppningsbar bro att finnas så att gående och cyklister kan ta sig över den vägen.


torsdag, 22 oktober 2020 09:44

Selhall får bygglov i Eskilstuna och Täby

 

 

 


Selhall har fått bygglov för 10.000 kvm BTA för vårdboende, kontor och centrumverksamhet enligt detaljplanen för Modellfabriken i Eskilstuna.

 

 

 

 

 



I Täby har Sehlhall erhållit bygglov för fastigheten Öreslandet 3 som ingår i det nya stationsområdet Arninge-Ullna. Här ska Selhall bygga ett vårdboende med 90 omsorgslägenheter.

 

 

 

 

 

 

 

Eskilstuna kommun har antagit detaljplanen för Modellfabriken, vilket skapar en central byggrätt om 10.000 kvm BTA för vårdboende, kontor, centrumverksamhet och kontor. Trots platsens komplexitet ingavs inga överklaganden.

Täby kommun har antagit Sehlhalls bygglovsansökan för uppförande av ett modern vårdboende om 90 lägenheter i Arninge.

På bägge platser planerar Sehlhall för omgående byggstart.

Hösten 2021 ska Energy Evolution Center öppna i Sehlhalls lokaler på Väster i Eskilstuna. I lokalerna kommer flera olika aktörer inom energiområdet att bedriva verksamhet.  I direkt anslutning till energicentret planerar Sehlhall även att uppföra ett modernt vård- och omsorgsboende om 66 lägenheter, ett trygghetsboende om 36 lägenheter samt cirka 20 studentbostäder.

– Att vi får vara med och utveckla ett nytt centralt landmärke i Eskilstunas mest spännande stadsdel känns väldigt roligt. Att vi dessutom lyckats arbeta fram ett förslag på en så pass utmanande plats, som tillgodoser sakägarna till den grad att ingen överklagar, känns extra bra. Nu ser vi fram emot den första etappen som innebär byggstart av Energicentrum åt Eskilstuna kommun säger Alexander Lundvall, utvecklingsansvarig för Sehlhall Fastigheter.

I Täby har Sehlhall erhållit bygglov för fastigheten Öreslandet 3 som ingår i det nya stationsområdet Arninge-Ullna. Det nya vårdboendet kommer att erbjuda 90 moderna omsorgslägenheter och få en total volym om cirka 7.500 kvm BTA. Ett hyresavtal är tecknat med Humana.

–Täby växer och med det följer ett ökat behov av modern och tillgänglig socialinfrastruktur. Det nya vårdboendet i Arninge blir ett viktigt tillskott i kommunens försörjningsplan säger Petter Hallenberg, vice vd för Sehlhall Fastigheter.

Fastigheterna i Eskilstuna och Täby kommer att utvecklas och förvaltas inom kompetensområdet Sehlhall Vårdbostäder.

 

 

 

 




 

 

 


Patrizia köper 427 bostäder för drygt 1 Mdr kr av Slättö. Bostäderna ska byggas i fastigheten Valhall i Hyllie, Malmö. Bostäderna beräknas vara färdigställda under fjärde kvartalet  år 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrizia har avtalat med Slättö, om att köpa ett bostadsutvecklingsprojekt i Hyllie, en förort till Malmö, för 100 MEUR, cirka 1.036 Mkr. Projektet omfattande 427 lägenheter om 1-4 rok, omfattande 21.173 kvm uthyrbar area, är planerat att slutföras under fjärde kvartalet 2021

Hyllie är ett välkänt bostads- och kommersiellt distrikt i södra delen av staden. Utvecklingen är strategiskt belägen i närheten av köpcentret Emporia och drar nytta av utmärkta transportförbindelser via den närliggande järnvägsstationen Hyllie.

Jörg Laue, transaktionschef för Patrizia i Norden, säger i en kommentar:
– Det är ett spännande bostadsutvecklingsprojekt i ett starkt område i en av Sveriges större städer. Bostäderna kommer att vara färdigställas till en hög standard och de kommer att möta den växande efterfrågan på moderna lägenheter i Malmö. Vi fortsätter att leta efter möjligheter att öka vår exponering mot bostäder i Sverige, särskilt kring Stockholm, Malmö, Göteborg.

Johan Lagerdahl, chef kapitalförvaltning för Patrizia i Sverige, säger:
– Den svenska bostadsmarknadens defensiva profil innebär att vi kommer att kunna leverera säkra och stabila intäkter till våra investerare. Marknaden stöds av en gynnsam dynamik i utbudsefterfrågan på grund av en växande stadsbefolkning och en begränsad tillgång på lämpliga bostäder.

– Hyllie är ännu ett lyckat projekt med god lönsamhet inom Slättös opportunistiska fond och vi ser fram emot att kunna lämna över attraktiva bostäder till Patrizias i slutet av nästa år. Vi kommer att föra ett tätt samarbete tillsammans med Patrizia för de återstående delarna av projektet, kommenterar Sofie Sihver, transaktionschef på Slättö.

Patrizia fastighetsportfölj i Sverige uppgår nu till 400 miljoner euro under förvaltning,  varav cirka 20 procent av detta portföljvärde utgörs av bostäder. Patrizias förvaltade fastighetsportfölj i Norden uppgår till cirka 1,7 miljarder euro. Patrizia har för närvarande medel och mandat på över 11,5 miljarder euro för förvärv av bostäder.

Patrizias kommersiella rådgivare i affären var Jones Lang LaSalle medan Cederquist var Patrizias juridiska rådgivare.

 

 

 


Fornebubanen är en 8,5 kilometer lång utbyggnad av tunnelbanenätet i Oslo från Fornebu-halvön in till Oslo centrum. Foto: Cowi A/S

 

 

 

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat kontrakt med Oslo stad om markarbeten för en ny tunnelbanestation i Fornebu, strax utanför Oslo, Norge. Kontraktet är värt 497 miljoner norska kronor, cirka 470 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för fjärde kvartalet 2020.

Syftet med projektet är att skapa ett schakt som förberedelse för nästa fas av byggprojektet Fornebu Line. Arbetsuppgifterna innefattar grävning, sprängning, lastning, transport och bortskaffande av massor. Hantering av förorenade massor är en viktig del. Projektet omfattar rivning av befintlig byggnation på platsen samt omläggning av kablar och rör i marken. Spont runt schaktet är också en viktig del i projektet som har ambitiösa klimatmål.

Skanskas kontrakt utgör en del av det största transportprojektet i Oslo stad på över 20 år. Den nya järnvägen till Fornebu kommer att innebära en åtta kilometers förlängning av Oslo Metro. Detta ansluter halvön Fornebu i Baerum till den befintliga utbytestationen Majorstuen T-banen i Oslo.