2 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 21 oktober 2020 11:03

NREP köper av Dawasta i Sisjödal

 

 

 


Äldreboendet, som NREP köper i Sisjödal, Göteborg, kommer att inrymma 90 lägenheter och det öppnar i oktober. Dawasta Omsorgsbostäder kommer att färdigställa projektet som utvecklare och det lokala, familjeägda bolaget Astagården kommer att bedriva äldreomsorgen i fastigheten.

 

 

 

 

 

 


Entré till NREP:s äldreboende i Sisjödal.

 

 

 

 

 

 




I Sisjödal, en stadsdel under utveckling i södra Göteborg, blir fastighetsinvesteraren NREP långsiktig ägare av både äldreboende och hyresbostäder. Äldreboendet har en hög standard av välfärdsteknologi för att möjliggöra självständighet för de boende, samt hållbara specifikationer såsom solceller på taket. I oktober öppnar äldreboendet och när även hyresbostäderna står klara 2021 tillträder NREP som ägare till hela projektet som förvärvas från utvecklaren Dawasta Omsorgsbostäder.

NREP har under lång tid fokuserat på att möta den växande bristen på äldreboenden i Sverige genom den dedikerade organisationen Altura, och har även en intensifierad satsning på bostäder i storstadsregioner. Nu blir bolaget delaktigt i att tillföra fler moderna boenden i Göteborg. Inom det omfattande stadsutvecklingsområdet Sisjödal i Askim blir NREP långsiktig ägare av ett projekt som innefattar både ett äldreboende och hyresrätter.

– Behovet av fler, och framförallt bättre, äldreboenden blir allt större. Altura är NREP:s spjutspets inom samhällsfastigheter där vi jobbar hårt för att bidra med moderna och trygga hem för äldre. Viktigt för oss är att de utformas på ett sätt som främjar lugn och välbefinnande för dels de boende, dels för de anhöriga och personalen. Äldreboendet som Dawasta utvecklar i Sisjödal går helt i linje med våra värderingar och vi ser fram emot ett tätt och långsiktigt samarbete med Astagården som operatör, säger Dorotea Stellmach, konceptutvecklare för Altura på NREP.

I syfte att underlätta för de boende att ha en självständig vardag, men även förbättra arbetsmiljön för personalen utvecklas äldreboendet med stort fokus på modern välfärdsteknik och god tillgänglighet. Bland annat installeras moderna belysningslösningar, digital signering av läkemedel samt högteknologiska och justerbara handfat och toaletter.

 

På respektive våningsplan finns sociala ytor, uteplatser och balkonger. Maten tillagas i boendets egna kök och dessutom kommer boendet inrymma flera naturliga mötesplatser såsom bemannad lobby med lounge, gym, bibliotek, café och en stor takterrass med infravärme. Hygien och säkerhet för boende, arbetande och besökande har stått i fokus under utvecklingen, där konsulter inom vårdhygien från Sahlgrenska Universitetssjukhuset har deltagit från ett tidigt skede för att säkerställa att dessa aspekter beaktats vid utformningen.

– Det är med stolthet vi kommer överlämna ett av Sveriges mest moderna och välplanerade äldreboenden till NREP, och Altura, med ett långsiktigt ägarperspektiv. Genom överlämnandet frigör vi resurser för att utveckla och tillföra Göteborgsregionen nya bostäder för äldre, där vi hoppas att tillsammans med NREP hitta nya gemensamma möjligheter, säger David Wallenstam, partner och medgrundare av Dawasta Omsorgsbostäder.

Äldreboendet kommer att inrymma 90 lägenheter och öppnar i oktober. Dawasta Omsorgsbostäder kommer att färdigställa projektet som utvecklare och det lokala, familjeägda bolaget Astagården kommer att bedriva äldreomsorgen i fastigheten.

– För oss är det viktigt att åldrande inte ska begränsa möjligheten till ett attraktivt boende och ett glädjefyllt liv. Astagården är därför mycket stolta och glada att kunna erbjuda ett väldigt fint äldreboende till de årsrika göteborgarna. På Sisjödal ska man känna sig trygg och kunna njuta av livet till fullo, säger Markus Kärrbrand på Astagården.

Utöver äldreboendet utvecklas även 28 angränsande hyresrätter inom projektet. När dessa färdigställs under hösten 2021 tillträder NREP som långsiktig ägare av såväl äldreboendet som hyresbostäderna.

 

 

 


 

 

 

 


Rekryteringen av Magdalena Koistinen (bilden) innebär att hon den första november 2020 blir ny kontorschef för Whites Uppsala-, Västerås- och Umeåkontor. Hon tar plats i Whites företagsledning. Nuvarande kontorschef Martin Ehn Hillberg blir kontorschef på White i Stockholm.

Magdalena Koistinen är projektledare och har arbetat på White i Uppsala i tio år och hon har en bred erfarenhet av projektledning och projekteringsledning inom flera marknadsområden. Hon har sedan många år en aktiv roll i Uppsalakontorets ledning. Hon har också bidragit till att utveckla projektledning på företaget som helhet.

– Det är väldigt roligt att få förtroendet och jag ser fram emot att sätta mig in i arbetet och utveckla dessa tre kontor tillsammans med alla duktiga medarbetare. Fokus kommer att ligga på arkitekturen, byggbarheten i våra uppdrag, transformation och återbruk samt CO2-kalkyler i projekten. Vi vill komma längre, påskynda en grön omställning och tillsammans med våra kunder hitta nya innovativa lösningar i framtidens projekt, säger Magdalena Koistinen, blivande kontorschef för White i Uppsala.

Magdalena Koistinen får nu ledningsansvar för kontoren i Uppsala, Västerås och Umeå som alla är belägna i expansiva städer.

– I Magdalena får vi en kunnig och strategisk ledare som har ett stort engagemang för kunder, medarbetarare och projekt. Med arkitekturen som verktyg bidrar vi till hållbara livsmiljöer och goda affärer för våra kunder. Vi kan realisera arkitektur med höga formgivnings- och hållbarhetsambitioner när vi också har god förståelse för genomförbarhet och projektekonomi. Med Magdalenas bakgrund och kompetens stärker vi ytterligare vårt fokus på kundens affär i företagsledningen, säger Alexandra Hagen, vd för White Arkitekter.

onsdag, 21 oktober 2020 10:26

Convendum utökar till 5.000 kvm på Avenyn

 

 

 


Convendum hyr totalt 5.081 kvm av Wallenstam på Avenyn.

 

 

 

 

 




Convendum utökar sina lokalytor på Avenyn och flyttar in i ytterligare lokaler på entréplan i samma fastighet på Kungsportsavenyen 21. Den nya förhyrningen avser 436 kvm och tillträdet planeras till våren 2021. Den totala ytan för Convendums verksamhet på Avenyn blir därmed 5.081 kvm.

–  Vi är väldigt nöjda med vår verksamhet i Göteborg som har utvecklats bra, och med entréplanet får vi en ny och publik entré mot Avenyn samt en ny konferensverksamhet i bottenvåningen. Efterfrågan har nått nya nivåer och vi behöver mer ytor, varför denna fina möjlighet passar oss väl säger Håkan Jeppsson, vd för Convendum.

Ombyggnationerna av entréplanet för att anpassa lokalerna till den nya verksamheten kommer att inledas under hösten.

– Det är väldigt glädjande att det går så bra för Convendum på Avenyn att de nu väljer att utöka sin verksamhet där. Genom att Convendum flyttar in på entréplan så skapas en välkomnande entré direkt från Avenyn som också blir mer tillgänglig för besökare, säger Marina Fritsche, vice vd för Wallenstam.

 

 

 


Castellums fastighet Tjurhornet 15 har en total uthyrningsbar yta om 23.800 kvm och ligger på gångavstånd till Slakthusområdet och Globenområdet. Läget och de utmärkta kommunikationerna lockar företag att etablera sig i området. De fem nya hyresgästerna hyr totalt 3.000 kvm.

 

 

 

 

 

 

 



Castellum har i dagarna tecknat inte mindre än fem nya hyresavtal i Bolidentriangeln Johanneshov, där även bolagets koncept WorkOUT för platser för utomhusarbete, är tillgängligt för samtliga hyresgäster.

– Det är uppenbart att Bolidentriangeln har en stark dragningskraft med sitt läge attraktiva läge, säger Martin Bjöörn som är vd för Castellum Region Stockholm-Norr.

De fem verksamheter som under hösten flyttar in i sina nya lokaler i Bolidentriangeln är Citymail, Pressens Morgontjänst, Cell Solar Nordic, Degea och Geberit. Den sistnämnda bolaget är en anrik och marknadsledande aktör i Europa inom sanitetsprodukter. Bolaget har 29 produktionsanläggningar med cirka 12.000 anställda i 50 länder.


– Hos Castellum hittade vi en lokal som matchade våra behov väldigt bra. Vårt val påverkades också av det strategiska läget, goda kommunikationer och närheten till Tele 2 Arena med shopping och övriga aktiviteter i området, säger Morgan Forsberg, Manager Sales Force East, på Geberit som hyr cirka 700 kvm i fastigheten.

Fastigheten Tjurhornet 15 har en total uthyrningsbar yta om 23.800 kvm och ligger på gångavstånd till Slakthusområdet och Globenområdet. Läget och de utmärkta kommunikationerna lockar företag att etablera sig i området. De fem nya hyresgästerna hyr totalt 3.000 kvadratmeter.

– Vi upplever en stark efterfrågan på lokaler söder om söder. Johanneshov och Lindetorp lockar med utmärkt läge och goda kommunikationer, vilket talar stort för den potential som finns i området. Vi är också glada över att Geberit som är en marknadsledande aktör i Europa valt att satsa i Bolidentriangeln, säger Martin Bjöörn.

 

 

 


Skandia Fastigheter köper två skolor och en vårdcentral, om totalt 9.340 kvm i Kungsbacka.

 

 

 

 

 

 

Skandia Fastigheter fortsätter att expandera sin samhällsfastighetsportfölj när två skolor och en vårdcentral förvärvas.  Totalt inrymmer det förvärvade beståndet 9.340 kvm lokaler för vård- och skolverksamheter. Fastigheten Tölö 8:20 inrymmer Montessoriskolan Nova med förskola och skola för årskurserna F-5. I fastigheten Fors 1:387 finns Montessori Nova för årskurs 6–9 samt Vittraskolan med F-9. På fastigheten finns också en idrottsanläggning som används av båda skolorna och Kungsbacka kommun. I fastigheten Må 2: 210 bedrivs närsjukvård av Region Halland och här finns också Apoteket. Fastigheterna tillträdes den 20 oktober och säljare var kommunala Eksta Bostads AB.

 

– Kungsbacka är en attraktiv och växande kommun med väl fungerade skola och omsorg, säger Markus Pfister, fastighetschef för samhällsfastigheter och kontor.

 

Han fortsätter:

– Vi är både stolta och glada över förtroendet och möjligheten att förvärva fastigheterna av Eksta. Nu ser vi fram emot att långsiktigt förvalta och utveckla fastigheterna tillsammans med kommunen och hyresgästerna.Vi kommer bland annat att inventera fastigheterna för en eventuell certifiering enligt Miljöbyggnad.

Skandia Fastigheter äger, förutom kontor, bostäder och köpcentrum också samhällsfastigheter. Bolaget innehar sedan tidigare ett bestånd med fastigheter för vård, omsorg och skolverksamheter till ett värde om drygt tre miljarder kronor.

 

 

 


Datscha har tecknat samarbetsavtal med CityMark Analys.

 

 

 

 

 

 

 


Datscha, världsledande software as a service-leverantör (SaaS) av webbaserade tjänster för information och analys av kommersiella fastigheter, har tecknat samarbetsavtal med CityMark Analys. En unik komplettering av Datscha som i och med samarbetet nu kommer ge användarna kartläggning och analys av den kommersiella kontorshyresmarknaden. Samarbetet innebär att lanseringen av ytterligare en ny eftertraktad modul – Kontorshyror - kommer ske under senhösten 2020.

Med CityMark Analy’s data om kontorshyresmarknaden i våra större regionstäder Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala kommer Datschas användare få tillgång till data kring hyresnivåer och kommande utbud för kontor direkt i Datscha, hela vägen ner på fastighetsnivå.

– På Datscha har vi arbetat i 20 år med vår prisbelönta teknik och vi är fokuserade att leverera innovativa lösningar till fastighetsmarknaden. Vi är oerhört glada över vårt samarbete med CityMark Analys. Nu kan vi erbjuda våra kunder ännu mer data för analys av kontorsmarknaden, säger Oscar Strauss, Head of Sales Sweden på Datscha.

Datscha har sedan starten starkt bidragit till att den svenska fastighetsmarknaden har utvecklats och etablerats som en av de mest attraktiva i världen, sin storlek till trots. Datscha har med sitt erbjudande bidragit till ökad transparens på marknaden och gett aktörerna helt nya verktyg och förutsättningar till analys och benchmarking. Ambitionen är att kontinuerligt påverka till utveckling inom fastighetsbranschen, samt öka transparens och digitalisering eftersom det underlättar för aktörer på marknaden.

– Vi är glada över vårt nya samarbete med Datscha som med sin genuina och kvalitativa plattform ger branschen möjligheten att nu få tillgång till delar av vår unika marknadsdata, berättar Lennart Lundblom, analyschef på CityMark Analys.




onsdag, 21 oktober 2020 09:25

Humlegården: Fortsatt positiv utveckling

 

 

 


Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter. Fotograf: Jonas Malmström

 

 

 

 

 

 

 

 



Humlegården Fastigheter visar en fortsatt positiv utveckling under det tredje kvartalet. Pandemin har haft relativt begränsad effekt på resultatet under denna period, detta tack vare en bred och kreditvärdig kundbas, en stark fastighets- och projektportfölj samt ett fortsatt fokus på kassaflöde. Även den robusta finansiella ställningen bidrar till bolagets stabilitet. Under den aktuella perioden har Humlegården lanserat ett nytt grönt ramverk som ska bidra till ett långsiktigt, hållbart värdeskapande. Pandemins framtida effekter på marknadsläget och samhället i stort är fortfarande svåra att förutspå, varför ett ödmjukt förhållningssätt och en nära dialog med kunderna är centralt även fortsättningsvis.

Under årets tre första kvartal ökade hyresintäkterna till 1.175 Mkr (990), en ökning med 19 procent. I jämförbart bestånd minskade hyresintäkterna med 2 procent, minskningen beror delvis på temporärt ökad vakans.

Nettouthyrningen minskade till –10 Mkr (66). Exklusive hyresavtal som sagts upp av Humlegården inför kommande utvecklingsprojekt uppgick nettouthyrningen till –3 Mkr. Hyresnivåerna i omförhandlade avtal ökade i genomsnitt 15 procent (27)Uthyrningsgraden steg till 92 procent (91). Driftöverskottet ökade med 19 procent till 886 Mkr (745). I jämförbart bestånd minskade driftöverskottet med 3 procent. Överskottsgraden uppgick oförändrat till 75 procent.

Finansnettot uppgick till –180 Mkr (–111), ökningen förklaras av ökad skuldvolym som togs upp i samband med de förvärv som gjordes under hösten 2019. Förvaltningsresultatet steg med 12 procent till 671 Mkr (601). Periodens resultat efter skatt minskade till 612 Mkr (982).

Resultatmässigt har pandemins effekter varit relativt begränsade under den aktuella perioden. Avseende hyresfordringar för det fjärde kvartalet har 98 procent betalats per den 20 oktober 2020.

Gröna obligationer om 2.800 Mkr har emitterats under 2020. Andelen hållbar finansiering uppgick därmed till 83 procent av de räntebärande skulderna.

I september lanserades ett nytt grönt ramverk, som ett led i Humlegårdens målsättning om att all finansiering ska vara grön. Ramverket har granskats av Cicero, som utfärdat en second opinion med betyget “Strong medium green” avseende de gröna villkoren samt “Excellent” avseende styrning.

Under det tredje kvartalet har Humlegården Fastigheter emitterat totalt 2.300 Mkr i gröna obligationer. Genom emissionerna uppgår andelen grön finansiering till 83 procent (65). Den genomsnittliga kapitalbindningen har ökat från 4,0 år till 4,2 år, liksom den genomsnittliga räntebindningen som ökat från 4,2 år till 4,4 år. Den genomsnittliga låneräntan minskade vid kvartalsskiftet till 1,5 procent (1,6). Räntetäckningsgraden sjönk till 4,7 gånger (6,3). Nettoskuld/Ebitda ökade till 12,1 gånger (8,9), medan belåningsgraden steg till 38,9 procent (32,5). Ökningen beror på de förvärv som skedde under kvartal 4 2019. Andelen obelånade fastigheter uppgick till 67 procent (61). Fastighetsbeståndet har inte marknadsvärderats per kvartalsskiftet.

– Vi bibehåller den positiva utvecklingen även i årets tredje kvartal och visar stabila nyckeltal, trots utmanande tider. Vi har ett bra utgångsläge och en finansiell stabilitet, men då det fortfarande är svårt att förutspå effekterna av pandemin är ett ödmjukt förhållningssätt viktigt. Jag är övertygad om att kontoret har en betydelsefull roll att spela även framåt, som en mötesplats och för att vårda en företagskultur, skapa energi och utveckla affären. En framtidssäkrad arbetsplats behöver tillgodose flera dimensioner - den digitala, sociala och fysiska miljön - för att stödja verksamheten på ett bra sätt. Vi är väl rustade för att möta framtiden och arbetar vidare enligt vår strategi, där dialogen med kunden och en ständig utveckling av vårt erbjudande utgör grundpelarna, tillsammans med vårt fokus på kassaflöde och ett långsiktigt, hållbart värdeskapande, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter.



 

 

 


 

 

 

 


Rekryteringen av Martin Ehn Hillberg (bilden) innebär att han utses till ny kontorschef för Whites Stockholmskontor. Han tillträder den 1 januari 2021.

Martin Ehn Hillberg är en flerfaldigt prisbelönt landskapsarkitekt. Han har lång erfarenhet av att driva projekt och av att arbeta i ledande roller. I dagsläget är han kontorschef på White för kontoren Uppsala, Umeå och Västerås. Karriären startade han däremot i Stockholm för 25 år sedan.

– Detta känns otroligt hedrande. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla kontoret vidare i en föränderlig och utmanande tid. Jag ser också fram emot att lära känna alla duktiga medarbetare som verkligen får projekten att lyfta och gör att vi kan tänka bredare i vad vi som arkitektkontor kan erbjuda för tjänster, säger Martin Ehn Hillberg, blivande kontorschef för White Stockholm.

Stockholmskontoret är Whites största kontor och har en viktig roll inte bara lokalt utan också i Whites internationella expansion.

– Vår viktigaste fråga är fortsatt att driva omställningen mot ett hållbart samhälle och bli mer konkreta genom våra projekt. Där har vi kompetensen och vi kan bli ännu bättre på att hjälpa våra kunder att förstå kort- och långsiktiga investeringar i relation till projektets samlade klimatpåverkan. För att fortsätta vara ett av de ledande arkitektkontoren är utveckling inom återbruk, innovation och ökad internationalisering exempel på satsningar vi kommer att fortsätta med tillsammans med våra kunder, säger Martin Ehn Hillberg.

– Martin är en skicklig landskapsarkitekt och en uppskattad ledare på White. Med sin strategiska förmåga och erfarenhet av att bygga goda relationer med kunder och samarbetspartners kommer han att bidra till Stockholmskontorets fortsatta utveckling. Vår målsättning är att skapa värde för våra kunders affärer genom hållbar arkitektur i varje projekt. I Martin får vi en ledare som driver verksamheten med stort fokus på teamet och projekten, säger Alexandra Hagen, vd för White Arkitekter. 

 

 

 


 

 

 

 

 

Rekryteringen av Julia Nilsson (bilden), tidigare advokat på Cederquist, innebär att hon anställs av Brick Advokat. Hon är en rådgivare med lång erfarenhet av fastighetsrätt, fastighetsutveckling och fastighetstransaktioner.

Brick Advokat är en snabbväxande byrå med mångårig kunskap inom fastighetstransaktioner, entreprenadrätt, kommersiell hyresrätt, offentlig upphandling samt tvistelösning och process.

– Vi är så glada över att Julia valt att komma till oss! Julia är en otroligt skicklig jurist som är mycket uppskattad av både klienter och kollegor. Med Julia hos oss på Brick Advokat kan vi ytterligare stärka och utöka vårt erbjudande, berättar Louise Bjärgård, partner i Brick Advokat.

– Brick Advokat är en byrå som ligger helt rätt i tiden och det känns otroligt roligt att få ansluta till teamet och få delta i Bricks Advokats fortsatta utveckling, säger Julia Nilsson.

Julia Nilsson tillträdde sin tjänst i oktober i år 2020.

 

 

 


Vy över Skellefteälven  och centrala Skellefteå.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skebo och Dahlgrens Invest har för avsikt att genomföra en bytesaffär av fastigheter i centrala Skellefteå. Enligt förslaget förvärvas del av kvarteret Kapella av Skebo, medan fastigheten Ringduvan 8 inklusive Blomstergårdarna säljer Skebo till Dahlgrens.

– Det här kommer att skapa förutsättningar för fler bostäder i Skellefteå, säger Harriet Classon, styrelseordförande i Skebo.

Det planerade förvärvet avser fastigheterna Kapella 15 och Kapella 1 där Friskis & Svettis samt Karamelltåget i dag har sina verksamheter, samt ett flerfamiljshus som inrymmer sex lägenheter. Friskis & Svettis lokaler berörs inte av några förändringar utifrån den planerade affären i det här läget.

Kapellafastigheterna omfattas dels av en färdig detaljplan som är godkänd för cirka 120 lägenheter, men även av ett framtaget planprogram som ska bli en detaljplan för nya lägenheter.

– Att det är möjligt att snabbt inleda ett bostadsbygge är särskilt intressant för oss. Vi vet att efterfrågan på nyproducerade lägenheter är stor och erfarenheten är att vi hyr ut det vi bygger på en gång. Tack vare Northvolt och de kringeffekter det ger så är det centralt att vi som en stor aktör på Skellefteås fastighetsmarknad tar ansvaret att skapa möjligheter för fler boenden, säger Åsa Andersson.

Den planerade affären  möjliggörs av att Skebo avser sälja fastigheten Ringduvan 8, med en nyare byggnad från 2014, samt Blomstergårdarna, byggda 1962, som båda angränsar till Nordanåområdet. Totalt handlar det om 90 lägenheter som övertas av familjeföretaget Dahlgrens Invest AB.

– Poängen med hela bytesaffären är att vi hittat en givande lösning för alla parter och även Skellefteås hårt ansträngda bostadsmarknad. Skebo får en fastighet där det går att bygga och vi får en fastighet som vi kan förvalta långsiktigt. Alla är vinnare på den här lösningen och vi ser positivt på affären, säger Kenneth Dahlgren.

Kenneth Dahlgren bildar med sin bror Håkan den tredje generationen av ägare till Dahlgrens Cementgjuteri och Byggbetong John Dahlgren, ett bolag som ingår i samma koncern som Dahlgrens Invest AB.

– Det skulle kännas väldigt bra att lämna över Kapellafastigheterna till Skebo som har en plan för hur bostadsbyggandet kan ta fart i Skellefteå nu när det är brist på bostäder. Vi känner inte att det ligger i vår huvudsakliga syssla att agera byggherre. Vår kärnverksamhet är mer att förvalta och utveckla fastigheter och inte minst producera betong och betongvaror som är den tongivande delen i vår koncern, säger Håkan Dahlgren.

Affären förutsätter ett godkännande av styrelsen i Dahlgrens Invest AB.