2 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


På sikt planerar Mölndal stad att bygga ut Kållered med cirka 450 lägenheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kållered i Mölndal, söder om Göteborg, står inför stora förändringar. På sikt planerar Mölndal stad att bygga ut området med cirka 450 lägenheter. Först ut att förtäta Kållered Centrum är Victoria Park som tillsammans med Peab bygger 92 nya hyreslägenheter.

Huset, som byggs i åtta våningar och förväntas stå klart under 2022, med lägenheter från ett till fyra rum och kök.

– Vi är mycket glada över att tillföra 92 nya lägenheter i Kållered Centrum. Projektet är en förtätning på befintlig fastighet i Våmmedal där vi idag har 200 hyreslägenheter, som vi ägt sedan våren 2019. Därför känns det extra roligt att starta nybyggnationen. Genom att bygga nya bostäder kan vi skapa ett ännu attraktivare kvarter och bostadsområde, säger Glenn Malmberg, regionchef Victoria Park AB.

Satsningen på Kållered centrum är ett samarbete mellan fastighetsägare och Mölndals stad och tanken är att stärka centrumet genom att bygga fler bostäder på det som idag är markparkering och skapa trevliga utemiljöer. Planförslaget innebär en förtätning med cirka 450 nya bostäder tillsammans med komplettering av befintligt parkeringsdäck och nya parkområden. Projekteringen av de 92 lägenheterna startar omgående och byggstart planeras till våren 2021.

– Vi ser verkligen fram emot att påbörja byggnationen i Kållered och inleda utvecklingen av Kållered Centrum. Det känns också bra att bidra till att utbudet av hyresrätter i Mölndal och Kållered ökar, säger Magnus Insulan, arbetschef på Peab.

 

 

 


Logicenters anläggning i Viared, utanför Borås, omfattar cirka 24.000 kvm, varav Logicenter har tecknat avtal med Care of Carl för cirka 12.000 kvm.

 

 

 

 

 

 

 


Tidigare i år skrev Logicenters ett hyresavtal med e-handlaren och Boråsföretaget Care of Carl. Nu flyttar e-handelsaktören in i Logicenters anläggning i Viared, strax utanför Borås. Ytan som hyrs ut till Care of Carl är cirka 12.000 kvm, vilket är halva fastighetens yta. Resterande yta står därmed ledig för ytterligare hyresgäster.

E-handeln slår för närvarande alla rekord och aktörer inom e-handeln har upplevt en närmast explosionsartad utveckling under 2020.  Care of Carl nya fastighet är utrustad med alla tekniska specifikationer som krävs för att bedriva modern logistikverksamhet. De tekniska lösningarna har även anpassats för att passa just e-handlarens verksamhet.

– Vi vill varmt välkomna Care of Carl till deras nya fastighet. Vi ser att e-handeln har ökat lavinartat under året, när den i än högre grad blivit en del av människors liv. Därför tror vi att Care of Carls nya logistikanläggning kommer möjliggöra för dem att stå väl rustade inför framtiden. Att fastigheten dessutom ligger på ett av Sverige bästa geografiska platser för logistik gör inte saken sämre. Nu ser vi fram emot att på nära håll få följa en snabbväxande och smart aktör inom e-handel på deras resa, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

Viared är geografiskt optimalt beläget för att bedriva logistik. Närheten till Landvetters flygplats samt storstäderna Göteborg och Jönköping gör området attraktivt för många typer av företag – inte minst för snabbväxande e-handlare. Området rankas dessutom som Sveriges främsta område för logistik. Då Care of Carl flyttar in i halva fastigheten innebär det att den andra halvan om cirka 12.000 kvm står till förfogande för ytterligare hyresgäster – med möjlighet till snabb inflyttning.

– Vi ser verkligen fram emot att få flytta in i vår nya logistik- och kontorsfastighet i Borås. Logistiklokalen är perfekt utformad efter våra behov och kontorslokalen är helt nyrenoverad efter våra önskemål. E-handeln har fortsatt öka under året och ställer ännu högre krav på våra interna processer, därför känns det bra att nu få tillgång till en mycket större lageryta. I och med inflytten är vi redo att ta vår verksamhet till nästa nivå, samtidigt som vi fortsätter att bedriva den i vår hemstad Borås, där vår resa en gång startade, avslutar Henning Källqvist, vd för och grundare av Care of Carl.

tisdag, 20 oktober 2020 10:55

Fabege ökade nettouthyrningen

 

 

 


Stefan Dahlbo, vd för Fabege AB.

 

 

 

 

 




Fabege skriver i sin niomånadersrapport att det tredje kvartalet präglades av en fortsatt osäker hyresmarknad, men en stark återhämtning på kapitalmarknaden och en mer positiv syn på fastighetsvärderingarna. Under årets tre första kvartal minskade hyresintäkterna knappt till 2.103 Mkr (2.132). Minskningen berodde främst på fastighetsförsäljningar samt netto 26 Mkr i beviljade rabatter med anledning av covid-pandemin. I identiskt bestånd ökade intäkterna med cirka 5 procent (14).

Driftsöverskottet uppgick till 1.584 Mkr (1.605). I identiskt bestånd ökade driftsöverskottet med cirka 7 procent (17). Överskotts­graden blev oförändrat 75 procent med ett förvaltningsresultat som minskade till 1.104 Mkr (1.138). Nettouthyrningen ökade till 4 Mkr (-92).

De realiserade och orealiserade värdeförändringar på fastigheter minskade till 1.941 Mkr (3.865), vilket medförde att periodens resultat efter skatt sjönk till 2.133 Mkr (3.504), motsvarande 6,50 kr per aktie (10,60).

I balansen minskade de räntebärande skulderna till 26.205 Mkr (26.414), vilka var, inklusive lånelöften, 
finansierade till en genomsnittlig ränta om 1,82 procent (1,80).
Det innebar att det egna kapitalet ökade vid periodens slut till 40.844 Mkr (37.582) till en oförändrad soliditet om 52 procent (52) och till en belåningsgrad om 35 procent (36), liksom till en oförändrad räntetäckningsgrad om 4,3 gånger.

I rapporten säger vd Stefan Dahlbo:
– Jag är glad att Fabege står starkt i den kris vi alla går igenom. Resultatet visar på ett starkt bolag med en stabil verksamhet. Samtidigt fokuserar vi nu på de löpande uthyrningsdiskussionerna med målet att förbättra nettouthyrningen och uthyrningsgraden. Vår övertygelse är att kontor kommer att behövas mer än någonsin för att utveckla bolag, bygga kultur och gemenskap. Vårt mål är att alltid vara en bra partner för våra kunder, att lyssna och att utvecklas tillsammans.

tisdag, 20 oktober 2020 09:52

JM bygger huvudkontor i Karlberg

 

 

 


Exploateringen för JM:s huvudkontor i Karlberg gör det möjligt att med ett stadsstråk i framtiden binda ihop Västra Kungsholmen med Solnas kommande stadsutvecklingsområde Ekelund (Pampas). Platsen för fastigheten är intill Karlbergs slottspark och Karlbergs kanal i Solna kommun, cirka 5 minuters promenad från t-banestation Stadshagen. Foto: Wingårdhs

 

 

 

 

 

 

 

Detaljplanen för JM:s kontorsprojekt K1 Karlbergs Strand har vunnit laga kraft där JM tillträder och erlägger likvid för fastigheten under fjärde kvartalet 2020. Köpeskillingen uppgår till cirka 190 Mkr och byggstart beräknas ske i början av 2021.

K1 Karlbergs strand är en kontorsfastighet om drygt 20.000 kvm ljus BTA, två plan garage och ett aktivt taklandskap. Fastigheten, som kommer att miljöcertifieras enligt LEED Platinum, kommer att inrymma såväl JMs nya huvudkontor som ytor för externa hyresgäster. Stor vikt har lagts vid flexibla lokaler som kan möta morgondagens behov av moderna kontorslokaler, med tydlig inriktning mot hälsa och friskvård.

Mot Karlbergskanalen anläggs ett publikt torg som förstärker kopplingen mellan omkringliggande stadsdelar och parkområden samt utgör en del av en ny entré till Solna. I anslutning till torget planeras för restaurang, café och lokaler.

Samarbetet med Solna Stad och Wingårdhs har bidragit till möjligheten att utveckla hållbara, moderna kontorslokaler med sjöutsikt åt två håll och med rekreationsområden och citypuls runt knuten, endast ett stenkast från tunnelbanan.

– Karlberg är en både delikat och utsatt plats, säger Gert Wingårdh. Det har varit en spännande uppgift att gestalta en byggnad som hanterar kvaliteterna i kulturmiljön och samtidigt pressen från motorleden intill. Jag hoppas och tror att huset ger både JM och Solna goda möjligheter att kunna växa vidare.




tisdag, 20 oktober 2020 09:38

Skanska bygger ut ett bibliotek i Virginia

 

 

 


Alderman-biblioteket byggdes år 1938 och är University of Virginias största bibliotek. År 2017 inledde University of Virginias ett stort projekt för att renovera och bygga ut biblioteket för att skapa en förstklassig forskningsmiljö för universitetets lärare, studenter och forskare över hela världen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat ett tilläggskontrakt med University of Virginia för att renovera och bygga ut det historiska Alderman-biblioteket i Charlottesville, Virginia, USA. Kontraktet är värt 112 miljoner dollar, cirka 990 Mkr, vilket kommer att ingå i orderingången för USA för fjärde kvartalet 2020.

Projektet inkluderar en fullständig rivning av en utbyggnad från 1967 och uppförande av en sex våningar hög utbyggnad, omfattande cirka 11.600 kvm. Det befintliga biblioteket på 9.300 kvm kommer också att renoveras. Detta omfattar förnyelse av byggnadens disposition, planlösning och bättre utnyttjande av utrymme för att göra det lättare att hitta rätt i huset.

Byggnadsarbetena påbörjades i januari 2020 och ett  färdigställande är planerat till december 2022.


måndag, 19 oktober 2020 16:28

Psykiatrin i Borås flyttar in i nya lokaler

 

 

 


Det mest utmärkande med Psykiatrins kvarter i Borås är dess form. Nybyggnationen har ett stjärnformat utseende med lokaler utformade för att ta vara på så mycket dagsljus som möjligt, nästan alla vårdrum ligger mot ljusa väderstreck. Det nya huset är ritat av White arkitekter som vann regionens arkitekttävling för projektet

 

 

 



Att avstigmatisera den psykiatriska vården och dess patienter har varit en viktig del av arkitekternas uppdrag. Ledorden har varit att en vacker miljö uppmuntrar till omtanke om lokalerna och de som vistas där. Foto: Felix Gerlach

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

I början av oktober godkändes slutbesiktningen av Psykiatrins kvarter på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Nu lämnar Peab över den stjärnformade byggnaden mitt inne på sjukhusområdet till verksamheten. Bakom arkitektur och inredning i de nya byggnaderna står Whites specialister på vårdarkitektur, som fått uppdraget av Västfastigheter och Södra Älvsborgs sjukhus. Cristiana Caira är ansvarig arkitekt med lång erfarenhet inom ämnet. Hon är sedan februari 2020 konstnärlig professor i vårdarkitektur på Chalmers.

Tre år har gått sedan spaden sattes i marken för Borås största satsning inom psykiatrisjukvården. Sedan dess har mycket hänt inne på området. I våras lämnade Peab över byggnader för nya infektionsenheten och nu är det dags för psykiatrin att göra sig hemmastadda i nya, verksamhetsanpassade lokaler.

Ove Svanberg, projektchef på Peab, berättar:
– Vi hade väldigt stor respekt för projektet innan vi startade, vi visste att det skulle innebära utmaningar att bygga på sjukhustomten. Vi startade projektet med stora sprängningsarbeten. Vi satsade extra mycket på att planera och följa upp tillsammans med vår beställare Västfastigheter och den pågående verksamheten. Något som vi haft stor nytta av genom hela projektet, säger han. 

Det mest utmärkande med Psykiatrins kvarter är dess form. Nybyggnationen har ett stjärnformat utseende med lokaler utformade för att ta vara på så mycket dagsljus som möjligt, nästan alla vårdrum ligger mot ljusa väderstreck. Det nya huset är ritat av White arkitekter som vann regionens arkitekttävling för projektet.

– Tomten ligger i direkt anslutning till skogen och läget på fastigheten gör att den får lite olika karaktär beroende på var man är. Åt väster får man en känsla av sammanhang, där finns entrén och kontakt med övriga verksamheter. Åt öster känns det lite lugnare eftersom man får kontakt med naturen. Där finns också utegårdar för delar av verksamheterna, säger Andreas Tyrén, projektledare på Västfastigheter.

Psykiatrins kvarter kommer att rymma både öppen- och slutenvård, heldygnsvård och akutmottagning för både barn- och vuxenpsykiatrin. Tanken med utformningen av byggnaden är att den inte ska uppfattas som en storskalig institution med långa korridorer utan vara inbäddad i grönska med en interiör med skiftande vyer mot naturen, naturliga ljusinsläpp och genomtänkt logistik. Fastigheten är anpassad efter verksamhetens behov och har utvecklats i samråd med Södra Älvsborgs sjukhus. Projektet som är den största satsningen någonsin på psykiatrisk vård i Borås är en investering i verksamhetsutveckling med patientens perspektiv som utgångspunkt.

Nio år efter att White Arkitekter började sitt inledande skissarbete, flyttar nu barn- och vuxenpsykiatrin in i sina nybyggda lokaler på Södra Älvsborgs sjukhusområde. De nya byggnaderna är del av satsningen på utveckling av den psykiatriska vården inom SÄS, och inrymmer bland annat avdelningar för heldygnsvård, öppenvård och lokaler för utbildning. Idag välkomnas de första patienterna till avdelningarnas nya lokaler.

Att avstigmatisera den psykiatriska vården och dess patienter har varit en viktig del av arkitekternas uppdrag. Ledorden har varit att en vacker miljö uppmuntrar till omtanke om lokalerna och de som vistas där. De två nya byggnaderna knyts samman av ett torg som fylls av patienter, anhöriga, studenter och personal. Markplan i en av byggnaderna rymmer ett café för möten, avkoppling och samvaro.

– Det är en stor stolthet att nu kunna stå framför byggnaden tillsammans med hela teamet och se att vi har lyckats förvalta väldigt många av de idéer och tankar som fanns redan för nio år sedan. Det är en utmaning att få med alla bra ambitioner i så långsiktiga projekt som detta. Tack vare den goda dialogen med en fantastiskt engagerad verksamhet, en driven projektledning och genom att vi kontinuerligt hämtat stöd från aktuell forskning har hela teamet kunna leverera ett resultat som vi är väldigt stolta över, säger Cristiana Caira, ansvarig arktiekt på White.

I Whites forskningsrapport ”Arkitektur som medicin” framkommer att bältesläggningar, hot, våld och medicineringar inom psykiatrin drastiskt minskar när arkitekturen är utformad efter människans behov av trygghet och säkerhet samt har koppling till naturen*. Det är med utgångspunkt i den forskningen som den nya vårdbyggnaden tagit form – i de nya lokalerna är vårdmiljöerna en del av vården. Träbeklädda väggar, milda färger, stora ljusinsläpp och vackra vyer ska ge en trivsammare vårdtid och ett snabbare tillfrisknande för patienterna.

– Här är relationer mellan människor i centrum. Nu återstår det som vi alla arbetat för under så lång tid, att huset fylls med liv och rörelse!, säger Cristiana Caira.


måndag, 19 oktober 2020 16:06

Återhämtning för Frölunda Torg

 

 

 


Frölunda Torg har ett brett utbud med cirka 200 butiker, vård och service samt cirka 25 matställen.

 

 

 

 

 

 


På Frölunda Torg, som ägs, förvaltas och utvecklas av Skandia Fastigheter, händer mycket i år. Bara i oktober öppnar två nya butiker, barn- och babybutiken Lilla Rummet och butikskedjan Kitch'n med köksprodukter. Successivt märker Frölunda Torg en bättre besökstal och omsättningsutveckling än tidigare under våren och försommaren, och nu vågar man prata om återhämtning. Senaste månadens besökssiffror ligger på –11, 7 procent jämfört med föregående år. I våras var samma negativa siffra nära den tredubbla jämfört med 2019. De senaste helgerna har besöksantalet nästan nått upp till nivåerna från förra året, vilket är extra glädjande då det är på veckosluten mycket av sällanköpshandeln sker.

– Att förnya och anpassa utbudet av butiker på ett köpcentrum till nya vanor är viktigare än någonsin, säger Anders Strand, centrumchef Frölunda Torg, som nu ser att en återhämtning sker trots pandemins konsekvenser: tappet av besökare och omsättning fortsätter att krympa.

Successivt märker Frölunda Torg bättre besökstal och omsättningsutveckling än tidigare under våren och försommaren, och nu vågar man prata om återhämtning. Senaste månadens besökssiffror ligger på -11, 7 procent jämfört med föregående år. I våras var samma negativa siffra nära den tredubbla jämfört med 2019. De senaste helgerna har besöksantalet nästan nått upp till nivåerna från förra året, vilket är extra glädjande då det är på veckosluten mycket av sällanköpshandeln sker.

– Vi är ödmjuka inför den speciella situationen, men nu ser vi en tydlig trend med förbättrade besökstal vecka för vecka jämfört med under våren och försommaren. Från mitten av augusti återgick vi till ordinarie öppettider vilket gjorde att vi kan ta emot fler besökare utan att trängseln ökar, säger Anders Strand.

Och omsättningen kryper också allt närmare 2019 års siffror – senaste månaden var tappet –6.5 procent. I spåren av en fortsatt pågående pandemin är det förstås viktigare än någonsin för ett stort köpcentrum som Frölunda Torg att vara flexibla med en levande mix av butiksutbudet. Två nya butiker öppnar nu inom kort på köpcentrumet.

Den ena nyheten är Lilla Rummet, en barn- och babybutik som säljer såväl leksaker som inredning och maskeradkläder som har funnits i nära två decennier. Butiken på Frölunda Torg blir den tredje butiken i Göteborg.


De två nytillskotten är inte de enda nyheterna på köpcentrumet i år. Restaurangen Glenn Sportsbar, skokedjan Skechers samt zoobutiken Arken Zoo öppnade i våras. Tidigare i höstas öppnade orientaliska livsmedelskedjan Miniprice och kafeét Greek Pastry och i december öppnar Lidl en stor butik.

– Vi måste kontinuerligt reflektera över handeln och hur vi ska utveckla köpcentrumet och möta den nya tidens utmaningar. Det gäller att fortsätta att tänka nytt och inte minst funderar vi mycket på vad vi kan erbjuda utöver handel, för att förstärka Frölunda Torg som en mötesplats i framkant , säger Anders Strand.

måndag, 19 oktober 2020 15:20

Sverre Molvik, ny vd för Selvaag Bolig

 

 

 

 

 


Rekryteringen av
Sverre Molvik (bilden) innebär att blir vd för Selvaag Bolig ASA och han ersätter Rolf Thorsen som avgår som vd med omedelbar verkan. Øystein Klungland har utnämnts till vice vd och COO. Efter en utvärderingsprocess har styrelsen kommit fram till att Rolf Thorsen ska avgå omgående. Rolf Thorsen har lett Selvaag Bolig sedan maj 2019.

– Thorsens tid i företaget blev kortare än vi alla hade planerat. Jag vill ändå tacka honom för hans goda arbete under den tid vi har arbetat tillsammans, säger styrelsens ordförande Olav H. Selvaag.

Sverre Molvik tillträder omgående som vd. Han har varit i företaget i tio år, först som portföljförvaltare och de senaste sex åren som CFO. Han har tidigare varit vd för Skanska Bolig AS och regionchef för Peab Bolig AS. Molvik har en magisterexamen i teknik och han har också en MBA.

– Molvik känner både företaget och marknaden mycket väl. Under sin tid hos oss har han haft toppledningsroller inom både kärnverksamhet och strategisk finansiell verksamhet. Vi är övertygade om att han kommer att leda företagets vidareutveckling på ett bra sätt, säger Olav H. Selvaag.

Øystein Klungland, som för närvarande är vice verkställande direktör för Stor-Oslo, blir vice vd  och COO. Han har arbetat i Selvaag sedan år 2005 och i Selvaag Bolig sedan år 2010. Han har lång erfarenhet av utveckling och genomförande av bostadsprojekt, både från entreprenörs- och kundsidan. Klungland har en magisterexamen i teknik.

– Målet är att rollen som vice vd ska säkerställa fortsatt högt värdeskapande i utvecklingen och genomförandet av projekten. Rollen kommer också att ge företaget en extra drivkraft i konceptutvecklingen för att möta framtida bostadsbehov. Samhället förändras, men Selvaag Bolig kommer att fortsätta bygga bostäder för alla målgrupper på ett kostnadseffektivt sätt, säger Selvaag.

Rolf Thorsen har ett 12-månaders avtal om förtidspension.

 

 

 


Våghuset omfattar cirka 10.000 kvm i 13 våningar på Masthuggskajen i Göteborg. Projektet ska vara klart vid årsskiftet 2022/2023. Illustration: White arkitekter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NCC har tecknat hyresavtal med Mannheimer Swartling i Våghuset på Masthuggskajen i Göteborg. På de tre översta våningarna, totalt cirka 3.000 kvm, får advokatfirman moderna och flexibla arbetsplatser och milsvid utsikt över Göteborg.

NCC utvecklar och bygger just nu Våghuset i den nya stadsdelen Masthuggskajen, mitt i brytpunkten mellan Haga, Linné och Masthugget i centrala Göteborg. Huset byggs i direkt anslutning till Järntorget och är tillsammans med NCC:s projekt Brick Studios de första kontorshusen i den nya stadsdelen. Våghuset, som har ritats av White Arkitekter, har en spektakulär gestaltning med sin glasade, vågformade fasad.

Här etablerar nu advokatfirman Mannheimer Swartling sitt Göteborgskontor. De får moderna och flexibla lokaler på de tre översta våningarna i huset och utsikt över större delen av Göteborg och dess hamninlopp. Till lokalerna hör även en stor grönskande takterrass med utsikt över älven, som delas med husets övriga hyresgäster.

– Som en ledande aktör i branschen har vi både ansvar och möjlighet att påverka och driva frågor som är viktiga inte bara för våra klienter och oss själva, utan även för samhället. Genom vårt val att flytta till Våghuset vill vi visa vår uppskattning för en hållbar utveckling i staden och regionen, säger Niklas Sjöblom, partner på Mannheimer Swartling och kontorsansvarig delägare på byråns kontor i Göteborg. Vi ser fram emot och är stolta över att flytta in i de nya lokalerna.

Mannheimer Swartling har tecknat NCC:s hållbara hyresavtal vilket är en bilaga till hyresavtalet för företag som sätter hållbarhet högt på den affärsmässiga agendan. Avtalet omfattar till exempel åtagandet för energianvändning och materialval men också hur man som hyresgäst ska bidra med samhällsengagemang, innovation samt hälsa och trivsel hos medarbetarna.

– Tillsammans med Mannheimer Swartling kommer vi nu utveckla framtidens moderna och hållbara advokatkontor. Vi är glada att de har valt Våghuset och Masthuggskajen och på så vis bidrar till utvecklingen för området, säger Johanna Hult-Rentsch, regionchef, NCC Property Development.

Mannheimer Swartling tillträder sitt nya kontor i samband med projektets färdigställande, vilket blir vid årsskiftet 2022-2023.

Våghuset kommer även certifieras enligt BREEAM Excellent och Masthuggskajen är Sveriges första hållbarhetscertifierade stadsdel enligt Citylab.


 

 

 



 

 

 


Hebas och Åke Sundvalls gemensamma projektet är uppdelat på två fastigheter, Viggholmen 1 och Loholmen 1. Totalt omfattar projektet cirka 300 lägenheter i varierande storlek från 1-4 rum och kök med ett underliggande garage om totalt cirka 22.500 kvm BTA.

 

 

 

 


Kvarteret ansluter till Vårbergstoppens park där Stockholms stad just nu genomför en stor upprustning i syfte att skapa en stadspark med något för alla.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Åke Sundvall och Heba har tecknat avtal som omfattar ett samägt bolag (50/50) med avsikt att uppföra bostadsrätter på Vårbergstoppen. Projektet är ett storgårdskvarter med en naturlig allmän naturkulle i mitten samt lummiga bostadsgårdar närmast husen.

– Att vårt samarbete med Åke Sundvall fortsätter med detta tredje gemensamma projekt på relativt kort tid är en utveckling vi värdesätter stort. Med gemensamma krafter kan vi tillföra bostäder som är hållbara och skapar trygghet för människor, säger Patrik Emanuelsson, vd för Heba Fastighets AB.

Projektet är uppdelat på två fastigheter, Viggholmen 1 och Loholmen 1. Totalt omfattar projektet cirka 300 lägenheter i varierande storlek från 1-4 rum och kök med ett underliggande garage om totalt cirka 22.500 kvm BTA. Kvarteret ansluter till Vårbergstoppens park där Stockholms stad just nu genomför en stor upprustning i syfte att skapa en stadspark med något för alla.

– Det känns väldigt utvecklande att fortsätta vårt samarbete med Heba även med dessa bostäder i Vårberg. Genom detta samarbete tillför vi Stockholm hållbara bostäder som utmärker sig, samspelar med naturen och får människor att må bra, säger Martin Sundvall, vd för Åke Sundvall Byggnads AB.

Projektet har tagits fram tillsammans med OWC arkitekter och har bearbetats noga för att skapa de bostäder som tillför staden mest värde ur flera olika perspektiv. Prisvärdhet, miljömässig hållbarhet och social hållbarhet är några av de aspekter vi noggrant analyserat. Bostäderna kommer att Svanenmärkas. Planerad byggstart är till sista kvartalet 2020, byggtiden är preliminärt två år.

Genom avtalet äger parterna 50 procent vardera av projektet. Heba kommer att finansiera projektets markförvärv om cirka 83 Mkr. Projektets totala omfattning är cirka 600 Mkr.

Avtalet är tecknat mellan dotterbolaget Heba Fastighetsutveckling AB och ÅSF3 AB.

Dialog om fler framtida projektsamarbeten med olika upplåtelseformer förs kontinuerligt mellan parterna.