2 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Aspelin Ramm säljer till Ragde Eiendom en industrifastighet om 50.000 kvm i Lillestrøm, cirka 2,2 mil öster om Oslo

 

 

 

 

 

 

 


Ragde Eiendom har ingått avtal med Aspelin Ramm för förvärv av Dynea-fastigheterna i Lillestrøm och Hurum. Lillestrøm ligger cirka 2,2 mil öster om Oslo. Försäljningspriset är 650 MNOK.

– Vi förbereder oss för tillväxt och säljer två industriella fastigheter. Fastigheten på Lillestrøm är nästan 50.000 kvm och den säljs med ett mycket långt leasingavtal med Dynea. För oss som utvecklare ligger utvecklingsmöjligheterna lite för långt fram i framtiden. Vi har för närvarande utvecklingsprojekt till ett värde av mer än 13 miljarder norska kronor, varav vår andel är cirka 7 miljarder. Dessa projekt, och förmodligen också några nya, kommer att vara i fokus under de kommande åren, säger Gunnar Bøyum, vd för Aspelin Ramm.

En mindre fastighet på Hurum, som också hyrs ut till Dynea, ingår i transaktionen.

– Dessa försäljningar är en del av vår normala portföljjustering. Detsamma gäller den senaste försäljningen av kontorsfastigheter på Økern tillsammans med OBOS. Vi utvecklas normalt för ett långvarigt ägande, men ibland tycker vi det är lämpligt att sälja för att gå in i nya utvecklingsprojekt, säger Gunnar Bøyum.

– Vårt geografiska fokus är som tidigare Stor-Oslo och Göteborg, varav det senare utgör ungefär en fjärdedel av vår portfölj. Om tillväxten blir starkast i Oslo eller Göteborg beror på vad vi köper. Båda marknaderna är en prioritet för oss, tillägger Bøyum.

Pangea Property Partners har varit finansiell rådgivare till Aspelin Ramm i försäljningsprocessen. Advokatbyrån Haavind har också hjälpt säljaren.

Ragde Eiendom har haft en stark tillväxt de senaste åren med flera stora förvärv i Oslo-regionen.

– Fastigheterna på Lillestrøm och Hurum med Dynea som långsiktig hyresgäst passar vår profil mycket bra, säger Edgar Haugen, vd för och grundare av Ragde Eiendom.

 

 

 


MKB, HSB och Hub Park ska tillsammans utveckla Nya Ellstorp i Malmö. Kvarter 1 och 5: MKB, kvarter 2 och 4: HSB, kvarter 3 och 6: Hub Park.

 

 

 

 

 

 

 


I mars 2020 förvärvade MKB Fastighets AB ett område i Ellstorp vid Värnhemstorget och Östervärns station i Malmö. Avsikten har hela tiden varit att genomföra utveckling av Nya Ellstorp tillsammans med HSB och Hub Park.

MKB, HSB och Hub Park bildar nu Ellstorp Fastighets AB. Bolaget ska utveckla området och arbetar för en detaljplan baserad på det samrådsförslag som tidigare tagits fram.

– Området är intressant eftersom det blir ett första steg att binda samman innerstaden med Kirseberg på ett synligt sätt. Malmös befolkning växer och med 750 nya bostäder kan 1 800 Malmöbor få ett nytt hem i Nya Ellstorp där hållbara val blir en naturlig del av vardagen, säger Gunnar Östenson, affärutvecklingschef och vice vd på MKB.

Bolagen är överens om hur samarbetet i området ska se ut. Det blir cirka 450 hyresrätter, varav MKB bygger 350 och Hub Park 100. HSB kommer att bygga cirka 300 bostadsrätter. Efter uppdelningen kommer MKB, HSB och Hub Park äga sina respektive kvarter och Malmö stad antas ta över allmän platsmark.

– Här kommer flera spännande kvarter att växa fram, som genomsyras av innovativa miljö- och klimatsmarta byggnader samt effektiva mobilitetslösningar. Vi tre aktörer vill tillsammans skapa ett område att bo och trivas i, säger Pär Hammarberg, regionchef på HSB.

Förutom bostäder finns det även planer på förskola och äldreboende. Det kommer också att ges utrymme för kommersiella lokalytor och ett mobilitetshus. Där parkering kombinerat med mobilitetsåtgärder som bilpool, cykelpool och paketutlämning ger minskade transporter inom området och en lokal för till exempel livsmedel kan ge boendenära service.

– Vi tycker att det är spännande att vi är tre bolag som valt att samarbeta på ett sätt som gynnar staden och Malmöbon. De lösningar och den kunskap vi har tillsammans gör att boendelösningar, service och mobilitet kan förverkligas i det Nya Ellstorp, säger Tomas Strandberg, vd för Hub Park.

Nya Ellstorp kommer att byggas i etapper där byggnaderna mot södra Bulltoftavägen är först ut. Den första inflyttningen är planerad till slutet av 2023. Just nu pågår dialog mellan partnerna och Malmö stad kring detaljplan och exploateringsåtagande.


MKB förvärvade området i Ellstorp av Jernhusen tidigare i år till ett underliggande fastighetsvärde om 166 Mkr. Total byggfärdig mark: 72.540 kvm, varav 35.505 kvm hyresrätter, 21.180 kvm,bostadsrätter, 500 kvm, centrumverksamhet, 1.490 kvm,förskola och 13.865 kvm, mobilitetshus. MKB, HSB och Hub Park kommer att utveckla området tillsammans och bebygga de enskilda kvarteren för egen förvaltning/bostadsrättsföreningar.

fredag, 16 oktober 2020 10:49

Tornstaden bygger bostäder i Bandhagen

 

 

 


Visionsbild av Wallenstams bostadshus i Bandhagen Centrum. Foto: SandellSandberg arkitekter

 

 

 

 

 

 

 

 


I Bandhagen Centrum ska det nu byggas ett nytt bostadshus innehållande 84 lägenheter samt kommersiella lokaler i bottenplan. Tornstaden har fått förtroendet av Wallenstam att ansvara för totalentreprenaden. Byggnationen startar inom kort och beräknad inflyttning blir sommaren 2022.

 

Byggnads AB Tornstaden Öst har fått förtroendet att ansvara för totalentreprenaden av de 84 bostäder som ska byggas i korsningen Trollesundsvägen och Mosstenabacken i Bandhagen Centrum. Huset är ritat av SandellSandberg arkitekter och är L-format med fem respektive sju våningar varav en del är suterräng. Det kommer också att bli en gemensam takterrass och innergård för de boende. För att skapa ett levande centrum skapas kommersiella lokaler i bottenplan och under huset byggs ett garage. Inflyttning är planerad till sommaren 2022.

– Det känns väldigt roligt att vi nu är igång med byggnationen av nya fina lägenheter med hög kvalitet, i bästa läget i Bandhagen. Den gemensamma takterrassen och innergården med utsikt blir ett extra värde för de framtida boende, säger Magnus Eklund, avdelningschef Produktion hos Wallenstam.

– Det känns både roligt och utmanande att vi tillsammans med Wallenstam får utföra ytterligare ett projekt genom det väl upparbetade samarbetet vi har, bland annat i Sundbyberg där vi ansvarar för ett antal projekt i Umami Park. Att vi har haft möjlighet att vara med redan i ett tidigt skede även i denna process är nyckeln till att skapa ett lyckat resultat för alla parter, säger Magnus Lundberg som är regionchef på Byggnads AB Tornstaden Öst.

Tornstaden är en bygg- och fastighetskoncern med tre verksamhetsgrenar: projektutveckling, byggnation och fastighet. Företaget omsätter cirka 2 Mdr kr och det har cirka 150 anställda på kontor i Göteborg, i Stockholm samt i Malmö.

 

 

 

 

 




Rekryteringen av Ulrika Grundström (bilden) innebär att hon har utsetts till affärschef för konstruktion på Tyréns. Hon kommer närmast från en roll som avdelningschef på Tyréns där hon framgångsrikt skapat en affär baserat på att hjälpa utländska entreprenörer med projekt på den svenska marknaden.

Ulrika Grundström
, som är konstruktör, har arbetat på Tyréns sedan  år 2014. Först som uppdragsledare, för att år 2017 starta och bygga avdelningen anbud och entreprenad.

– Ulrika har en gedigen erfarenhet inom konstruktion, projektledning och som uppdragsledare både på Tyréns och i tidigare roller. Jag har stort förtroende att hon med sitt resultatinriktade engagemang kommer stärka vårt erbjudande ytterligare, säger Andreas Behm Fredin, divisionschef på Tyréns.

Som affärschef har Ulrika Grundström det övergripande ansvaret för tre avdelningar med medarbetare placerade i Borlänge, Gävle, Järvsö, Örebro, Uppsala och Västerås.

– Jag ser fram emot att utveckla affärsområdet där vi idag förutom byggnadskonstruktion har många uppdrag inom stål- och betongprodukter, och även kompetens inom BIM, storkök och trä. Jag ser ljust på framtiden för våra befintliga kundsamarbeten och att vi har god kapacitet för framtida uppdrag och affärer, säger Ulrika Grundström.

Ulrika Grundström tillträdde sin nya roll som affärschef på Tyréns i Stockholm den 1 oktober 2020..

 

 

 


Katarina Hillberg, konceptutvecklare på Riksbyggen, och Henrik Lindh, kommundirektör Orust kommun.

 

 

 

 

 

 

 


Orust kommun och Riksbyggen inleder ett samarbete för att utreda förutsättningar för bildande av en kooperativ hyresrättsförening och uppförande av trygghetslägenheter i centrala Henån. Husen beräknas stå färdiga för inflyttning i slutet av 2023.

– Det finns ett stort behov av att skapa moderna och attraktiva trygghetsbostäder i centralt läge för våra årsrika medborgare. En kooperativ hyresrättsförening är ett spännande koncept och efter upphandling erhöll Riksbyggen tilldelning av utredning och byggande av trygghetsboende som kooperativ hyresrätt. Det ligger i linje med vårt utvecklingsarbete för boende i kommunen, säger kommundirektör Henrik Lindh, Orust kommun.

Det är på Åvägen, mitt emot kommunhuset, som det är tänkt att första kooperativa trygghetsboendet ska byggas. Där finns i dag två fastigheter, bland annat Borgströms hus, som ska rivas för att ge plats åt nybygget. Exakt hur trygghetsboendet ska utformas är ännu inte klart.

Bostäderna ska vara funktionellt utformade och ha gemenskapslokaler för måltider, samvaro, hobby och rekreation.

– På Riksbyggen är vi mycket glada över samarbetet med Orust kommun. Riksbyggen har under lång tid arbetat med att bygga och förvalta boende för äldre i kooperativa hyresföreningar som är stiftade gemensamt med kommuner. Vi hoppas att lyckas med detta även på Orust, säger Katarina Hillberg, konceptutvecklare boende för äldre på Riksbyggen.

Nästa steg i processen är att i samarbetsform ta fram förslag på utformning och ett beslutsunderlag som kommunfullmäktige har att ta ställning till.

Kooperativa hyresrättsförening för äldre

Riksbyggen har under de senaste 30 åren etablerat kooperativa hyresrättsföreningar i tio procent av landets kommuner. I koncept med kooperativ hyresrättsförening (KHF) boende för äldre, stiftas en förening gemensamt av kommunen och Riksbyggen som i samarbete skapar moderna och värdiga vård- och omsorgsboenden samt trygghetsboende, helt styrt av kommunens behov.

Bildandet av en kooperativ hyresrättsförening är bra för de kommuner som vill ha ett alternativ till traditionellt, kommunalt fastighetsförvaltande, men samtidigt möta ett ökande vård- och omsorgsbehov samt trygghetsboenden. Att bo i en kooperativ hyresrätt ger också de boende ett inflytande över sitt boende och inträdesavgiften är låg, avslutar Katarina Hillberg, konceptsutvecklare boende för äldre på Riksbyggen.


fredag, 16 oktober 2020 10:17

Mapic 2020 i Cannes blir helt digital

 

 

 


Mapic brukar normalt äga rum i Palais des festivals i Cannes varje höst.

 

 

 





På grund av den pågående utvecklingen av COVID19 i hela Europa och för Reed Midems kunders och deltagares säkerhet, kommer MAPIC & LeisurUp 2020 uteslutande vara virtuella evenemang.

MAPIC & LeisurUp med enbart digitala händelser äger rum den 17-18 november 2020. MAPIC som en digital plattform lanseras under tiden den 2 november till 31 december  2020, då även LeisurUp ingår.

MAPIC har normalt cirka med 8.500 deltagare i Cannes, som representerar återförsäljare för restaurangkedjor, fritids- och underhållningsoperatörer, städer och stadsplanerare, shoppingdestinationer, arbetsplatser, hotell och investerare från 80 länder.

 

 

 


Grillföretaget Broil King har tecknat ett hyresavtal om 3.500 kvm i Castellums lokaler i Brunna, Upplands-Bro.

 

 

 

 



Grillföretaget Broil King fortsätter växa och väljer Castellums lokaler i Brunna, Upplands-Bro, för att utveckla sin framgångsrika verksamhet i ett av Stockholmsregionens mest attraktiva logistikområden.

Broil Kings nya lokaler ligger på Mätarvägen 45 i Brunna som är ett modernt och snabbväxande företagsområde i Upplands-Bro kommun med nära anslutning till E18 och E4. Stora välrenommerade bolag som Mekonomen, Bilia, Zalando och Home Furnishing är etablerade i området där Castellum äger drygt 180.000 kvm bebyggd och byggbar mark, fördelat på sex fastigheter.

– Efter 10 år med tillväxt har vi vuxit ur det gamla lagret. Hos Castellum i Brunna fick vi möjlighet att koppla ihop lagret med kontoret vilket är en stor fördel, säger Tobias Minde, vd för Broil King Nordic, som tecknat hyresavtal på 5 år för cirka 3.500 kvm.

Att grilla har länge varit populärt både i Sverige och många andra länder. Grillvärlden utvecklas ständigt med nya innovativa recept och än mer sofistikerad utrustning. Broil King Nordic är dotterbolag till kanadensiska Onward Manufactoring Company med varumärket Broil King. De levererar högkvalitativa grillar och tillbehör till återförsäljare i Norden och Estland, samt marknadsför och utbildar kunder kring produkter och grillteknik.

– Vi hälsar Broil King välkomna till vår nybyggda fastighet i Brunna och vi är glada över att kunna hjälpa företaget att expandera sin verksamhet, säger Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm-Norr.

 

 

 


Det förväntas att det nya Himmerfjärdsverket i Botkyrka kommer att tas i bruk i etapper mellan år 2023  och år 2026.

 

 

 

 

 



Veidekke har ingått ett nytt avtal med Syvab (Sydvästra stockholmsregionens va-verksaktiebolag) för en omfattande ombyggnad och utbyggnad vid Himmerfjärdsverkets reningsverk i Grödinge, Botkyrka. Projektet är uppdelat i ett byggkontrakt för ombyggnaden och ett totalentreprenad för utbyggnaden, där båda delarna utförs parallellt. Kontraktsbeloppet för denna fas av projektet är cirka 1,3 Mdr kr. Projektet avslutas 2026.

Himmerfjärdsverkets reningsverk måste uppgraderas för att kunna tjäna en växande befolkning och för att uppfylla nya reningsbehov. Den nya anläggningen kommer att vara energieffektiv och har minskade kemiska krav.

– Ombyggnad och utbyggnad på Himmerfjärdsverket har planerats och projekterats under lång tid. Vi på Syvab är glada över att arbetet nu kommer att genomföras i samarbete med Veidekke Entreprenad AB. Det säkerställer ett bra samarbete i genomförandet av projektet och ger en framtidsorienterad rengöringskapacitet i världsklass, säger Carl-Olof Zetterman, vd för Syvab.

– Nu går vi in ​​i nästa fas av detta spännande och viktiga projekt. Denna typ av komplexa projekt, som ställer höga krav på förmågan att samarbeta, passar väl in i Veidekkes involverande sätt att arbeta, säger Marcus Andersson, regionchef på Veidekke Anläggning Öst.

Projektet består av två delar – en för ombyggnad av det befintliga reningsverket, som görs som ett byggkontrakt, och en för utbyggnaden, som genomförs som ett totalentreprenad. Dessutom är projektet uppdelat i två faser, där fas ett, som var en studie- och designfas, har slutförts.

 

Projektet går nu in i fas två, som är konstruktionsdesign och produktion. Arbetet inkluderar byggande av en ny membranbyggnad, siktstation, pumpstationer med tillhörande tekniska rum och ombyggnad av befintliga pooler. Det förväntas att nya Himmerfjärdsverket kan tas i bruk i etapper mellan år 2023  och år 2026.

fredag, 16 oktober 2020 09:23

Heba tillträder stadsradhus i Silverdal

 

 

 


Skanska har byggt åt Heba fastigheten Murklan som är uppförd som stadsradhus i Silverdal med 52 hyreslägenheter i två våningar, där de större lägenheterna har en tredje våning i etage.

 

 

 

 

 

 

 


Heba tillträder under fredagen den 16 oktober 2020 den nybyggda fastigheten Murklan i Silverdal, Sollentuna. Fastigheten har förvärvats genom en bolagsaffär med byggherren Skanska Hyresbostäder. Finansieringen sker genom ett grönt lån i SEB.

– Att erbjuda hyreslägenheter i Silverdal stärker ytterligare vår ambition att finnas i attraktiva områden. Vi fortsätter på inslagen väg och finansierar även detta förvärv med ett grönt lån. Det ligger i linje med vår strategi kring hållbarhet, som återspeglas i allt vi gör. Och rimmar väl med vårt långsiktiga förhållningssätt till fastighetsutveckling och förvaltning, säger Patrik Emanuelsson, vd för Heba.

Silverdal i Sollentuna är ett välmående och etablerat område. Fastigheten Murklan är uppförd i gemytliga stadsradhus med 52 hyreslägenheter i två våningar, där de större lägenheterna har en tredje våning i etage. 

Intresset för hyreslägenheterna har varit stort i området, som i övrigt domineras av villor och bostadsrätter. Samtliga hyreslägenheter är uthyrda och inflyttning startar i oktober 2020.

Totalt investerar Heba 179 Mkr i projektet varav 173 Mkr avser avtalet med Skanska. Fastigheten omfattar 3.838 kvm kvm BOA samt 4.690 kvm BTA.

torsdag, 15 oktober 2020 14:00

Scius Partners lanserar FENIX i Hagastaden

 

 

 


Scius fastighet Skålen 24, med konceptet FENIX, i Hagastaden, om 24.000 kvm, kommer med start i oktober 2020 genomgå en omfattande ombyggnation och tillbyggnad med tre våningar fram till Q2 2022, då första hyresgästerna flyttar in.

 

 

 

 


Skålen 24 med konceptet FENIX kommer utgöras av totalt cirka 22.000 kvm, varav cirka 18.000 kvm är anpassningsbara kontorslokaler inklusive en co-working del för de i behov av flexibilitet.

 

 

 

Skålen 24 kommer att få en ny takterrass.

 

 

 

 

 

 

 

 

Scius förvärvade tillsammans med Invesco Real Estate fastigheten Skålen 24 i Hagastaden, Stockholm, i februari 2019 av SEB TryggLiv. Fastigheten består idag av en kontorsbyggnad från 1974 om totalt cirka 18.000 kvm belägen intill den kommande tunnelbanestationen.

Skålen 24 kommer med start i oktober 2020 genomgå en omfattande ombyggnation och tillbyggnad med tre våningar fram till Q2 2022 då första hyresgästerna flyttar in.

– Scius och projektteamet från Studio Stockholm, Arcona och RED Management har sedan förvärvet jobbat på högvarv för att idag kunna presentera FENIX. Vi tar vara på dagens befintliga stomme och utvecklar den nya byggnaden med åtanke på dess historia som ett hantverkshus med höga takhöjder, stora spröjsade fönster och framtagande av de bärande betongpelarna. Receptionsdisken och konst skapas av delar från existerande byggnaden vilket tillsammans med den moderna standarden skapar en unik kontorsbyggnad, säger Mikael Freudmann på Scius, som är ansvarig för projektet.

FENIX kommer utgöras av totalt cirka 22.000 kvm varav cirka 18.000 kvm är anpassningsbara kontorslokaler inklusive en co-working del för de i behov av flexibilitet. I gemensamma ytor finns allt man behöver med öppna områden för spontana möten, konferenscenter, gym, cykelgarage, parkering, restaurang, café samt en takbar för möten eller after work. Pågående BREEAM Excellent certifiering, solceller på taket, concierge service, hälsosam mat, konst, ljus och ljud i gemensamma ytor, är viktiga delar som utgör konceptet FENIX.