2 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 15 oktober 2020 13:09

SBB köper finska äldreboenden för 2,3 Mdr

 

 

 


Ett äldreboende på Elisabetinkatu i Åbo.

 

 

 

 

 

 

 


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB,  förvärvar en portfölj i Finland med i huvudsak äldreboenden och vårdboenden för EUR 222 MEUR, cirka 2,30 Mdr kr. Portföljen omfattar cirka 71.000 kvm uthyrningsbar yta med en hyresintäkt om 13,6 MEUR och ett driftnetto om cirka 13,1 MEUR. Den genomsnittliga löptiden i portföljen uppgår till 7,6 år.

Transaktionen är den största någonsin i Finland inom vårdsegmentet. SBB:s förvaltningsresultat på 12-månaders rullande basis väntas öka med 136 Mkr. JLL har varit rådgivare åt säljaren, fonden eQ Care och Avance Attorneys var fondens juridiska rådgivare.


Överenskommet fastighetsvärde för portföljen uppgår till 222 MEUR. Fastigheterna är framförallt lokaliserade i södra och västra Finland med 25 procent av fastighetsvärdet i Helsingforsregionen. Äldreboenden utgör 60 procent av portföljen, följt av 20 procent särskilda vårdboenden och 20 procent utbildning.

Tillträdet beräknas ske under fjärde kvartalet 2020 och är villkorat av att finska konkurrensverket godkänner transaktionen, ett beslut som förväntas hösten 2020. Affären finansieras med egna medel.

Jennifer Eloheimo
, investeringsdirektör för eQ Care på eQ Asset Management, säger:

– I samband med denna affär stärker fonden sin position som ägare och utvecklare av större och centralt belägna vårdfastigheter samtidigt som effektiviteten i sin verksamhet förbättras. Efter denna transaktion äger fonden 107 fastigheter, värda 1,1 miljarder euro, varav 66 procent ligger i Helsingfors-regionen. Fonden fortsätter att investera i vård, hälsocentra, skolor och andra offentliga fastigheter. Målet är också att öka den nuvarande andelen om 45 procent offentliga hyresgäster i framtiden. Vi är glada över att ha hittat ett bra hem för tillgångarna som nu avyttras och vi litar på att SBB kommer att ta hand om dem väl.

Ilija Batljan
, vd för SBB, säger:
– Vi fortsätter att stärka vår position i Finland och i linje med vår strategi att öka antalet äldreboende under egen fastighetsförvaltning

Thomas Persson
, chef för Capital Markets Nordics, JLL Sverige, säger:
– Det är fantastiskt att se att våra ansträngningar att bygga en marknadsledande plattform för pan-Nordic Capital Markets och att den fortsätter att ge resultat.

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Magnus Åkesson (bilden) innebär att han har utsetts till ny vd för Fastators innehavsbolag Point Properties. Han tillträder den 1 februari 2021 och ersätter då Joachim Kuylenstierna som varit tillförordnad vd i Point sedan sommaren 2020.

– Jag är mycket stolt över att kunna presentera Magnus Åkesson som ny vd för Point. En riktig höjdarrekrytering,  kommenterar Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

Point äger idag 14 fastigheter i södra och mellersta Sverige med framtida bostadsbyggrätter om totalt 70.000 kvm.  I Motala och Trelleborg har ansökan om planbesked för båda fastigheterna lämnats in. I Motala handlar det om 114 lägenheter och i Trelleborg om 138 lägenheter och 6 radhus med en sammanlagd boarea om 18.000 kvm. De kommande halvåret kommer nya projekt att lanseras i rask takt på flera orter.

Magnus Åkesson är civilingenjör inom fastighetsekonomi och juridik, och han har i närmare två decennier arbetat på olika ledande bolag inom förvaltning och projektutveckling. Främst med inriktning på handelsfastigheter, centrumanläggningar och stadsdelscentrum. Genom åren har han varit ansvarig för ett tjugotal centrumanläggningar, huvudansvarig för Solna Centrums ombyggnation och även arbetat med Mall of Scandinavia. Idag är han delägare i Urban Retail och han kommer att ha en fot kvar i den verksamheten.

- Det ska bli otroligt spännande att få leda och vidareutveckla Point och bolagets unika koncept. Centrumfastigheter brukar nästan gömmas undan i fastighetsportföljerna, här handlar det istället om att lyfta fram och utveckla fastigheterna som ett nav för små- och mellanstora städers utveckling. Ett koncept som väckt mycket stort intresse i strategiska diskussioner med ankarhyresgäster, kommenterar Magnus Åkesson.

 

 

 


Flerbostadshusen i Riksten byggs i svenskt trä och Götenehus AB har kontrakterats att utföra husentreprenaden. Inflyttning planeras ske från slutet av 2021 till och med våren 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

SHH har erhållit lagakraftvunnet bygglov och byggstartar nu Brf Kaptenen i Rikstens friluftsstad i Botkyrka. Cirka 70 procent av projektet, som omfattar 54 bostadsrätter, har innan byggstart sålts med bindande förhandsavtal.

Stadsdelen Riksten är belägen söder om Tullinge och rymde tidigare ett militärt flygfält. Idag pågår en betydande utveckling av området, där en levande stadsdel med nya bostäder, arbetsplatser samt skolverksamheter och service växer fram. Rikstens friluftsstad omfattar idag runt 1.000 bostäder och den färdigbyggda stadsdelen kommer att rymma totalt 3.500 bostäder till år 2030.

Flerbostadshusen byggs i svenskt trä och Götenehus AB har kontrakterats att utföra husentreprenaden. Inflyttning planeras ske från slutet av 2021 till och med våren 2022.

–  Rikstens friluftsstad är en fantastisk stadsdel som erbjuder de boende ett attraktivt och naturnära bostadsläge i ett växande Stockholm. Det har varit ett stort intresse för vårt projekt Brf Kaptenen, som består av moderna och välplanerade hem nära Stockholm city, säger Ann-Louise Gustafsson, försäljningschef SHH Bostad.

torsdag, 15 oktober 2020 10:59

Humlegården hyr ut till fler i Solna strand

 

 

 


De senaste månaderna har Humlegården Fastigheter tecknat hyresavtal med ett flertal nya kunder om totalt cirka 2.300 kvm.

 

 

 

 

 

 

 

Goda kommunikationer och attraktiva kontorslokaler gör Solna strand till en stark kandidat när bolag letar nya kontorslokaler. De senaste månaderna har Humlegården tecknat avtal med flertalet nya kunder. Totalt har lokaler om cirka 2.300 kvm hyrts ut. Bland etableringarna återfinns den populära restaurangen Oh Poké.

Humlegården Fastigheter är den största privata fastighetsägaren i Solna strand. I stadsdelen kombineras både goda kommunikationer och närhet till natursköna områden, vilket har skapat ett stort intresse bland lokalsökande företag.

De senaste månaderna har Humlegården hyrt ut cirka 2.300 kvm i Solna strand. Bland de nytillkomna kunderna återfinns Dryft Sverige AB, Global Maskinservice, Källmarkskliniken och Tritech Solutions AB. Även helt inflyttningsklara lokaler har hyrts ut. I Humlegårdens koncept ”Startklart” erbjuds lokaler med flexibla avtalstider, där alltifrån inredning och teknik till försäkringar ingår och finns på plats när kunden flyttar in. Konsultbolaget Addovation Sweden AB har valt att teckna avtal avseende en Startklar lokal om cirka 200 kvm, belägen på Vretenvägen 2 i kvarteret Smultronet.

Ny restaurang – Oh Poké
Flera restauranger har etablerat sig i stadsdelen de senaste åren, och nu stärks utbudet ytterligare genom etableringen av snabbväxande Oh Poké som öppnar en restaurang på Solna strandväg 3. Oh Poké, kända för sitt fokus på hawaiiansk street food, slår upp sina portar i oktober 2020.

– Solna strand lockar spännande företag från olika branscher. Området är attraktivt ur många aspekter, där läget och de mycket goda kommunikationerna utgör en viktig del. Humlegården kan erbjuda ett brett spektrum av flexibla lokaler i området. Vi har gjort stora satsningar i kvarteren de senaste åren, såsom den nya kontorsfastigheten Grow och det intilliggande Grow Hotel. Solna strands närservice och restaurangutbud har utvecklats starkt, med etableringar såsom K-Märkt och Reload Superfood, och det är mycket roligt att vi nu kan presentera ytterligare ett spännande koncept i form av Oh Poké, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården.

torsdag, 15 oktober 2020 10:49

Atrium Ljungberg ökade omsättningen

 

 

 


Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

 

 

 

 

 

 

 

 


För årets första nio månader ökade Atrium Ljungberg nettoomsättningen till 2.166 Mkr (2.073), varav hyresintäkterna minskade till 1.789 Mkr (1.933). Uthyrningsgraden var oförändrat 92 procent), inklusive projektfastigheter. Nettouthyrningen för perioden uppgick till -2 Mkr (-75), varav 17 Mkr (-42) avsåg projektfastigheter.

Driftöverskottet från fastighetsförvaltningen minskade till 1.205 Mkr (1.339). Överskottsgraden sjönk till 67 procent (69).

Resultatet före värdeförändringar minskade till 842 Mkr (945). De orealiserade värdeförändringar förvaltningsfastigheter minskade för perioden till -742 Mkr (1.597). För det tredje kvartalet var motsvarande siffra 467 Mkr (283). Orealiserade värdeförändringar derivat uppgick till -285 Mkr (-554).

Periodens resultat minskade till 177 Mkr (1.762), vilket motsvarade 1,37 kr/aktie (13,55).

Investeringen i egna fastigheter ökade till 1.809 Mkr (1 217). Förvärv av fastigheter minskade till 266 Mkr (1.166). Försäljning av fastigheter ökade till 3.979 Mkr (1.031)

Under perioden uppgick tillfälliga Coronarabatter till netto 39 Mkr, varav 1 Mkr var hänförligt till det tredje kvartalet.

I balansen minskade värdet på förvaltningsfastigheterna till 44.668 Mkr (46.199). De långfristiga räntebärande skulderna minskade till 23.395 Mkr (26.861) medan de kortfristiga räntebärande skulderna ökade till 1.533 Mkr (0). Det innebar att soliditeten steg till 46,1 procent (45,5) med en räntetäckningsgrad som ökade till 4,4 gånger (3,8).

I rapporten säger vd Annica Ånäs:

– Vi ser en ökad aktivitet på marknaden under det tredje kvartalet. Det är glädjande att försäljningen av våra nyproducerade bostadsrättslägenheter går så bra.

 

På en svag börs blev Atrium Ljungberg en kursvinnare då aktien steg med 8,43 procent till 162 kr som senast betalt. SF

torsdag, 15 oktober 2020 10:24

Castellum ökade förvaltningsresultatet

 

 

 


Henrik Saxborn, verkställande direktör för Castellum AB.

 

 

 

 

 

 

 

 

För årets nio första månader ökade Castellum förvaltningsresultat med 9 procent. Intäkterna för perioden januari-september 2020 uppgick till 4.488 Mkr (4.343).

Förvaltningsresultatet steg till 2.588 Mkr (2.380), motsvarande 9,48 kronor (8,71) per aktie. Värdeförändringar på fastigheter minskade till 816 Mkr (2.505) och på derivat till -212 Mkr (-417).

Periodens resultat efter skatt sjönk till 2.549 Mkr (3.637), motsvarande 9,33 kronor per aktie (13,31). Det långsiktiga substansvärdet (EPRA NRV) steg till 200 kr (186) per aktie, en ökning med 8 procent.

Nettouthyrningen för perioden ökade till 191 Mkr (-38). Nettoinvesteringarna steg till 1 1.996 Mkr (741), varav 317 Mkr (2 789) avsåg förvärv, 1.800 Mkr (2.061) ny-, till- och ombyggnationer och 121 Mkr (4.109) försäljningar.

I balansen steg värdet på förvaltningsfastigheterna till 98.076 Mkr. De räntebärande skulderna ökade till 42,486 Mkr (40.637) med ett eget kapital som steg till 44.502 Mkr (41.775). Det innebar en belåningsgrad om 44 procent (43) och en räntetäckningsgrad om 505 procent (502).


– Trots extrema omvärldshändelser har Castellum utvecklats stabilt under årets första nio månader. Vi förblir ödmjuka inför oroliga tider men den goda starten på året gör att våra aktieägare kan se fram emot höjd utdelning för 23:e året i rad, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum AB. Hyresinbetalningarna för det fjärde kvartalet går utmärkt och vår portföljsammansättning med geografisk spridning, växande logistikmarknad och hög andel myndigheter och statliga verk ger tillväxt och stabilitet för att kunna möta sämre tider.


 

 

 

 

 


Rekryteringen av Jessica Zetterquist (bilden) innebär att hon har utsetts till COO för Brick Advokat. Jessica Zetterquist ingår i byråns ledning där hennes fokus kommer att vara på den operativa driften, utvecklingen av byrån och den ekonomiska uppföljningen tillsammans med delägarna.

Jessica Zetterquist  kommer närmast från en liknande roll vid Advokatfirman Westermark Anjou och har även en gedigen bakgrund som auktoriserad revisor och stor erfarenhet av att leda och stötta konsulter.

– Jag har arbetat med Jessica tidigare och känner väl till hennes kvaliteter. Jessica är en oerhört kompetent person som går hem i alla läger. Med den tillväxt vi haft under året behöver vi förstärka kompetensen på organisatorisk nivå. Jessica är helt rätt person för den nya roll som vi skapar och vi är därför oerhört glada över att hon valt att ansluta till Brick Advokat, berättar Niclas Lifsten, styrelseordförande för Brick Advokat.

– Det känns väldigt roligt och inspirerande att få möjligheten att vara med och utveckla en nystartad advokatbyrå som Brick Advokat. Jag hoppas att kunna bidra med mina kunskaper inom ekonomi, ledarskap, effektivisering och HR. Att få vara med och bygga upp en byrå är en stimulerande möjlighet och samtidigt väldigt utvecklande och spännande. Jag ser fram emot att börja jobba med alla duktiga medarbetare på Brick Advokat, säger Jessica Zetterquist.

Brick Advokat är en affärsjuridisk byrå med mångårig kunskap inom entreprenadrätt, fastighetstransaktioner, kommersiell hyresrätt, offentlig upphandling samt tvistelösning och process.


 

 

 


Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen. Foto: Evelina Carborn

 

 

 

 

 

 

 


Värst drabbade av ungdomsbostadsbrist är Lund, Stockholm och Göteborg, där cirka 90 procent av 20-30 åringar inte kan köpa en etta. Men ungdomsbostadsbristen är inte bara ett storstadsfenomen. I 67 av Sveriges kommuner råder allvarlig ungdomsbostadsbrist, visar en ny rapport från Riksbyggen. Riksbyggen vill att det införs ett statligt, CSN-liknande Ungbolån för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden.

– Ungdomsbostadsbristen är ett utbrett samhällsproblem som kräver politiska lösningar. Det största hindret för en ung vuxen att köpa sin första bostad är kravet på kontantinsats om 15 procent av bostadens marknadsvärde. Därför har Riksbyggen utarbetat ett konkret förslag om hur ett statligt Ungbolån kan utformas, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

I var femte kommun har hälften eller fler av ensamboende 20-30 åringar inte möjlighet att köpa en etta i den egna kommunen, enligt Riksbyggens rapport. Värst drabbade är storstadsregionerna och studentstäder som Lund och Uppsala. Men även många mindre och medelstora kommuner finns med på listan där det är ungdomsbostadsbrist.

– Kombinationen av bostadsbrist med stor konkurrens om små och billiga bostäder, stigande bostadspriser och hittills införda kreditregleringar gör det svårt för många unga vuxna att köpa en bostad. Ett Ungbolån skulle möjliggöra för tusentals unga vuxna att kunna köpa en lägenhet, säger Johanna Ode.

Riksbyggens förslag om ett statligt Ungbolån
1. Lånet riktar sig till unga vuxna i åldern 18-35 år. 2 Lånet omfattar maximalt tio procent av bostadens marknadsvärde med ett tak på 300.000 kr per person. 3 Låntagaren står själv för de återstående 5 procenten av kontantinsatsen. 4.Banker kan precis som tidigare bevilja lån upp till 85 procent av marknadsvärdet. 4. Räntan på lånet består precis som studiestödet av statens upplåningskostnad plus avgiften för administration och är inte avdragsgill. 5. Lånet är amorteringsfritt under maximalt fem år 6. Amorteringskrav två tillämpas inte

Nya boendeformer för unga vuxna

Riksbyggen har de senaste åren börjat prova nya boendeformer som dellösningar för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden.

Riksbyggens Hyrköp

Riksbyggen erbjuder i vissa bostadsprojekt Hyrköp av bostadsrätt för personer som är under 35 år. Hyrköp innebär att den person som inte har något förstahandskontrakt eller äger en bostad får hyra en lägenhet med möjlighet att köpa den inom fem år. Riksbyggen har hittills Hyrköp i Brf Brandstationen i Järfälla och på gång i Brf Branddammen i Bandhagen, Brf Körsbärslunden i Helsingborg och Brf Korseberg Fjärd i Vänersborg.

Riksbyggens Ungdomsettor

Riksbyggen erbjuder i vissa bostadsprojekt så kallade Ungdomsettor till personer som är mellan 18 och 30 år. Riksbyggen har hittills Ungdomsettor i Brf Viva och på gång i Masthuggskajen, båda i Göteborg. Ungdomsettorna har låg insats och en något högre månadsavgift än vad den skulle ha varit för en motsvarande lägenhet med sedvanlig insats. I Brf Viva var insatsen för en lägenhet om 30 kvm totalt 95.000 kronor och månadsavgiften 4.748 kr/mån för 2018.

 

 

 


Lars Fröjd är civilingenjör, lantmäteri och jur. kand. Han arbetar sedan 25 år tillbaka på Bryggan Fastighetsekonomi, ett företag med inriktning på fastighetsvärdering och rådgivning inom fastighetsekonomi och fastighetsjuridik. Under de senaste trettio åren har han till övervägande del arbetat som utredare och ombud i ärenden rörande tomträtter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Lars Fröjd

CBRE har i sin blogg anlitat Lars Fröjd som gästförfattare. I en artikel går Lars Fröjd igenom vad som är en skälig avgäldsränta och hur markvärdena och därmed avgälderna har utvecklats över tid i Stockholm. Lars Fröjd har till övervägande del arbetat som utredare och ombud i ärenden rörande tomträtter under de senaste trettio åren.


Vad är en skälig avgäldsränta?
Som alla vet skall tomträttsavgäld motsvara en skälig ränta på marknadsvärdet för den upplåtna tomten i hypotetiskt obebyggt skick.

Vad som är skälig ränta har lagstiftaren överlämnat åt praxis att lösa. Fram till mitten av 1980-talet låg avgäldsräntan i domstolspraxis i nivån 5 á 6 procent (tioårig avgäldsperiod). I ett rättsfall från 1986 fastslog HD att räntan för realvärdesäker mark skulle baseras på en långsiktig realränta, vilket har lett till den avgäldsränta om 3 procent, som idag tillämpas i praxis vid tioårig avgäldsperiod.

Dagens praxis

Dagens praxis utgår före tillägget för s k triangeleffekt från en långsiktig realränta om 2,75 procent. Är detta en skälig direktavkastning på markkapitalet? Bo Nordlund och Stellan Lundström har i branschorganet Fastighetsnytt redovisat en undersökning som pekar mot ett driftnetto på bebyggda kontorsfastigheter i nivån 3 procent, när avkastningen har rensats inte bara från löpande utan även från periodiskt underhåll, så att avskrivningsbehovet på byggnadskapitalet har minimerats.

Ett genomsnittligt driftnetto om 3 procent för summan av mark- och byggnadskapital således. Det är rimligt att avkastningskravet på markdelen bör vara något lägre. Om just 2,75 procent är en rimlig avkastningsnivå eller inte kan man ha olika uppfattning om, men det förefaller ändå ligga i rätt härad. Det finns därför anledning att förvänta sig att räntan kommer att ligga fast på denna nivå under överskådlig tid framåt.

Markvärden och avgälder i Stockholm över tid

Upplåtelse av mark för bostäder sker ofta, såväl i Stockholm som annorstädes, mot avgälder, som beräknas enligt mer eller mindre väl genomtänkta schabloner. För kommersiella tomträtter är avgälden däremot i allmänhet en förhandlingsfråga var tionde år. Hur har då markvärdena och därmed avgälderna i Stockholm utvecklats över tid?

 

Industritomter i Lunda och Ulvsunda
Enligt ett par äldre ortsprisutredningar avseende obebyggda industritomter i Lunda och Ulvsunda låg prisnivån på 1940 – 50-talen i storleksordningen 15 á 20 kr per kvm tomtyta. Idag ligger motsvarande markvärden, enligt vad som diskuteras i tomträttsmålen, i nivåer mellan 1800 och 2.500 kr per kvm tomtyta. Det innebär en genomsnittlig markvärdestegring om nominellt 6,5 à 7 procent per år motsvarande realt ca 2,5 procent per år.

Kontorsbyggrätter i Stockholm city

Enligt en ortsprisutredning utförd av Stockholms kommun 1962 avseende kontorsbyggrätter i Stockholms city låg prisnivån då i storleksordningen 600 kr per kvm BTA. Idag ligger motsvarande markvärden, enligt vad som diskuteras i tomträttsmålen, i nivån 30.000 – 35.000 kr per kvm BTA. Det ger en genomsnittlig markvärdestegring om nominellt 10 à 11 procent per år eller realt cirka 5 procent per år.

Summering markvärden och avgälder

Möjligen var prisnivån i Stockholms cityområde i periodens början lite pressad på grund av stort utbud efter 1950-talets zonexpropriationer och rivningar i gamla Klara, så att den kraftigare stegringen i city än i industriområdena delvis är skenbar. Jämförelserna avser ju också olika perioder och är därför inte helt kompatibla.

Facit för Stockholm under de senaste 60 – 80 åren tycks alltså vara en real markvärdestegring om genomsnittligt 2 - 4 procent per år. Om Stockholm fortsätter att växa som hittills finns anledning att tro på en liknande utveckling även framgent. Eftersom avgälderna vid oförändrad avgäldsränta är en direkt funktion av markvärdena, kommer i så fall även tomträttsavgälderna att utvecklas i samma takt.

 

 

 


Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory. Annie Lilja, Senior Consultant, Strategic Advisory och
Staffan Dahlén, Head of Strategic Advisory.

 

 

 

 

 

 

 


Värden som uppgår till hundratals miljarder finns dolda i kommunernas fastighetsbestånd, enligt Cushman & Wakefields rapport Välfärdsutmaningen. Rapporten, som är den enda i sitt slag, rankar Sveriges kommuners möjligheterna att genomföra investeringar i skola, vård och omsorg. Bland kommunerna som placerar sig bäst, utöver storstäderna Stockholm och Göteborg, finns till exempel Luleå, Helsingborg, Nykvarn, Linköping, Västerås och Nacka.

Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory, Cushman & Wakefield säger:
– Utöver de utmaningar som en växande och åldrande befolkning medför så ser vi att det finns ett betydande och, i många fall, akut investeringsbehov i kommunernas fastigheter. De skulle vara betjänta av att lägga ett större fokus på sitt fastighetsbestånd. Här finns en bortglömd skattkista. Ett aktivt arbete med fastighetsinnehavet och noggrann analys av vad som bör ägas och drivas i egen regi är viktiga nycklar för kommunerna ekonomi.”

Rapporten Välfärdsutmaningen kartlägger och rankar Sveriges samtliga 290 kommuner och deras förutsättningar att finansiera investeringar i skola, vård och omsorg. Rankingen är baserad på officiell statistik från ett flertal myndigheter och branschaktörer. Rapporten är utformad tillsammans med flera av Sveriges ledande utvecklare av social infrastruktur och personer inom den kommunala sektorn.

Annie Lilja, Senior Consultant, Strategic Advisory, Cushman & Wakefield säger:
–Inte helt överraskande så kan vi se att ett stort antal av de kommuner som får höga poäng i rankingen återfinns i något av Sveriges storstadslän eller utgör en av de större regionstäderna. På dessa platser hittas i allt högre utsträckning arbetstillfällena inom tjänstesektorn. Där har en hög andel av befolkningen eftergymnasial utbildning, låg medelålder, hög medelinkomst och kommunen har lägre arbetslöshet.

Gemensamt för de kommuner som placerat sig högt i rankingen är god ekonomi i form av låga nettokostnader per invånare, låga stadsbidrag, stora skatteintäkter och positiv befolkningstillväxt. Andra faktorer som inverkar positivt på en kommuns placering i rankingen är låg medelålder, hög andel med eftergymnasial utbildning och hög medelinkomst. Antalet kommuninvånare och befolkningstäthet i kommunen har liten påverkan på en kommuns placering.

Rapporten visar att många kommuner står inför stora ekonomiska utmaningar. Främst som ett resultat av en försvagad konjunktur och merkostnader orsakade av pandemins utbrott, men även som följd av förändrade demografiska förutsättningar.

Det finns ett ökande behov av investeringar i skola och omsorg och ett allt mer omfattande och akut renoveringsbehov av både fastigheter och infrastruktur för att upprätthålla en god service till kommuninvånarna. För att kunna bibehålla en sund balans i den kommunala ekonomin kommer det bli allt viktigare att prioritera investeringar och hitta alternativa lösningar.

Staffan Dahlén
, Head of Strategic Advisory, Cushman & Wakefield säger:
– Det finns många olika sätt att frigöra kapital ur det kommunala fastighetsbeståndet som kan underlätta nödvändiga investeringar i skola, vård och omsorg. Vi kan erbjuda Sveriges kommuner fastighetsrelaterade rådgivningstjänster kopplat till dessa åtgärder.