2 maj 2024

Redaktionen

måndag, 12 oktober 2020 12:15

Energieffektiva hus i Stockholm Norvik Hamn

 

 

 


Byggnaden för rederikunder i Stockholm Norvik Hamn är nu inflyttningsklar och består av kontorsytor för minst tre rederier. Huset är ritat av Wåhlin arkitekter och byggt i samma stil som hamnens övriga byggnader, med rundade hörn, svart fasad och tydliga accentfärger vid ingången.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stockholms Hamnars nya byggnader för rederier och samarbetspartner är nu färdigställda i Stockholm Norvik Hamn. Samtliga byggnader är energieffektiva med kyla och värme från energibrunnar.

Stockholms Hamnar har byggt nya hus som är anpassade för kunder och samarbetspartner i roro-terminalen i Stockholm Norvik Hamn. Byggnaden för rederikunder är nu inflyttningsklar och består av kontorsytor för minst tre rederier. Huset är ritat av Wåhlin arkitekter och byggt i samma stil som hamnens övriga byggnader, med rundade hörn, svart fasad och tydliga accentfärger vid ingången.

– Vi har tagit höjd när det gäller utrymmet i byggnaderna eftersom vi är en hamn i utveckling.Läget med kort insegling i kombination med att Stockholm är en av Europas snabbast växande regioner gör att vi bygger även för framtida behov. Några hyresgäster har redan flyttat in och vi ser fram emot att erbjuda befintliga och nya kunder moderna, ändamålsenliga och energieffektiva lokaler, säger Nicklas Ebersson, marknadsansvarig gods på Stockholms Hamnar.

Stockholms Hamnar har även uppfört en byggnad för Livsmedelsverket som är en av landets tre gränskontroller i hamn för livsmedel. I samma lokaler finns även Jordbruksverket. Byggnaden är placerad mellan roro- och containerterminalen för att effektivt kunna kontrollera gods från båda verksamheterna.

Tullverket har också en byggnad som är avsedd för kontroller av importerat gods.

Totalt har Stockholms Hamnar byggt sex större byggnader i Stockholm Norvik Hamn som nu alla är klara. Samtliga byggnader är energieffektiva och utvinner både värme och kyla från energibrunnar, s.k. bergvärmehål.

måndag, 12 oktober 2020 11:55

CBRE Group investerar 3 miljarder dollar

 

 

 


Andrea Greco, Chief Procurement Officer, CBRE.

 

 

 

 

 




CBRE Group ska investera cirka 1 miljard dollar tillsammans olika leverantörer under år 2021 och samtidigt öka dessa investeringars kostnader till 3 miljarder dollar under fem år.

Genom att uppnå dessa investeringsmål kommer CBRE att öka sitt engagemang och partnerskap väsentligt med företag som är certifierade och som ägs av grupper som är underrepresenterade, inklusive minoriteter, kvinnor, veteraner, HBTQ och funktionshindrade. CBRE har även åtagit sig att öka stödet för småföretag.

– Att ha ett flertal och mångsidiga leverantörer främjar konkurrens och innovationer genom introduktion av nya produkter, tjänster och lösningar, säger Andrea Greco, Chief Procurement Officer, CBRE. Vi ser leverantörsdiversitet som en strategisk skillnad på marknaden.

CBREs funktion av leveranskedjerna hanterar en av de största tredjepartsutgifterna inom den kommersiella fastighetsbranschen genom hundratals yrkesverksamma på fyra kontinenter. Genom att uppnå sina mångsidiga mål strävar CBRE efter att få plats på den prestigefyllda miljontabellen Round Bord (BDR), en grupp som nu består av bara 28 företag som är erkända ledare inom leverantörsdiversitet. Medlemmar i BDR använder sin storskaliga köpkraft och sina upphandlingsmetoder för att påverka leverantörer och driva positiva resultat för lokala samhällen runt om i världen.

– Mångfald hos leverantörer gör att vi kan ge ett ännu större bidrag till den långsiktiga ekonomiska stabiliteten i våra samhällen, säger Tim Dismond, Chief Diversity Officer, CBRE. Vårt åtagande kommer direkt att gynna underrepresenterade företag och i sin tur kommer dessa företag att stärka människorna och områdena där de befinner sig genom att skapa hållbara jobb och skatteintäkter.

måndag, 12 oktober 2020 11:18

Swedish Logistic Property ska noteras

 

 

 


SLP grundades under senhösten 2018 av fastighetsprofilerna från vänster: Erik Selin, Peter Strand och Greg Dingizian.

 

 

 

 

 

 


Huvudägarna till fastighetsbolaget Swedish Logistic Property – SLP – har fattat ett inriktningsbeslut om att börsnotera bolaget och det snabbväxande bolaget har redan påbörjat arbetet med att göra bolaget redo för en kommande notering. Siktet är inställt på Stockholmsbörsens huvudlista och planen är att en notering ska kunna genomföras under början av 2022.

– Vi har på kort tid tagit SLP från att vara en relativt okänd fastighetsaktör till att bli en seriös utmanare på lager- och logistikfastigheter. Vi vill fortsätta stärka SLP:s roll som en självklar aktör inom lager och logistik i Sverige. För att kunna hålla en fortsatt hög tillväxttakt och för att kunna utveckla bolaget på ett optimalt sätt är vi övertygade om att en noterad miljö är rätt väg för bolaget, säger Peter Strand som är en av grundarna av SLP.

Det snabbt växande bolaget har tidigare gjort ett antal personalförstärkningar i den operativa ledningen av bolaget. Bland annat tillträder Tommy Åstrand, med mångårig erfarenhet från noterade bolag, som CFO i SLP vid årsskiftet. Nu genomförs ytterligare förändringar av bolagets styrelse och ledning i syfte att stärka bolaget inför en kommande notering.

Från årsskiftet tillträder Peter Strand som vd i SLP. Peter Strand som sedan starten av bolaget har varit styrelseordförande i bolaget, men tar nu en mer aktiv roll som VD. Peter Strand har haft motsvarande roll i de tidigare börsnoterade bolagen Victoria Park och Tribona. Han har dessförinnan lång erfarenhet från fastighetsbranschen med anställningar i bland annat Annehem och Akelius på meritlistan.

Erik Selin ersätter Peter Strand som styrelseordförande i SLP. Styrelsen som tillträder vid årsskiftet får därutöver flera nya namnkunniga tillskott med gedigna erfarenheter från fastighetsbranschen:

Det betyder att Erik Selin, en av grundarna av SLP, grundare och vd för Balder blir styrelseordförande.
Greg Dingizian, en av grundarna av SLP, grundare och tidigare vice ordförande i Victoria Park, blir vice styrelseordförande.


Styrelsen i SLP komplettras med Sofia Ljungdahl, vd för OBOS Nya Hem, tidigare bland annat styrelseledamot i Victoria Park och regionchef i Besqab, Sophia Bergendahl, delägare i Bergendahls och verksam både i koncernens operativa verksamheter, Unni Sollbe, vd för Stena Fastigheter Malmö, tidigare bland annat vd för Akademiska Hus Syd samt Jacob Karlsson, grundare, vd och delägare i K-Fastigheter.

 

– Det är roligt att SLP får en förstärkt styrelse med så många kompetenta personer. Det har varit viktigt för oss att hitta en bra sammansättning av personer som har ett tydligt entreprenöriellt synsätt. Bolaget har fortsatt mycket höga tillväxtambitioner och där tror jag att enkla och snabba beslutsvägar är en grundförutsättning för att vi ska kunna lyckas, kommenterar Erik Selin som alltså blir ny styrelseordförande i SLP.

En av de nya styrelseledamöterna i SLP blir K-fastigheter grundaren Jacob Karlsson. I samband med styrelseutnämningen har han även valt att investera i SLP.

– SLP är ett av de mest spännande nya fastighetsbolagen i Sverige och har på kort tid gjort en otrolig resa. Det är spännande och stimulerande att få vara en del av SLP och att kunna bidra till den fortsatta utvecklingen i min nya roll som styrelseledamot. Givetvis hoppas jag också att mina erfarenheter från noteringen av K-Fastigheter ska kunna bidra till SLP:s noteringsprocess, säger Jacob Karlsson som blir ny styrelseledamot i SLP.


SLP äger ett 20-tal fastigheter i södra Sverige med en uthyrningsbar yta om drygt 200.000 kvm och med en hyresintäkt omå cirka 100 Mkr per år. Bolaget som har fokus på projektfastigheter har på kort tid lyckats förvärva byggklar mark från kommuner och andra fastighetsägare. På dessa lägen driver bolaget  ett antal utvecklingsprojekt och har flera nya, moderna och effektiva lager- och logistikanläggningar under produktion.

fredag, 09 oktober 2020 11:45

Heimstaden byggstartar Partille Port

 

 

 


Heimstadens och Magnolias Partille Port i Göteborg, som Tornstaden bygger, omfattar 230 hyresrätter. Visionsbild: Arkitema Architects

 

 

 

 

 

 

 


I veckan gick startskottet för byggnationen av det kvarter i Partille Port, Göteborg, som Tornstaden ska uppföra åt Magnolia Bostad och Heimstaden. Kvarteret innehåller cirka 230 hyresrätter samt cirka 3.000 kvm butiksyta i bottenplan och inflyttning planeras till våren 2023.

Under onsdagen den 7 oktober 2020 togs ett första spadtag i Partille Port, vilket innebär att produktionen av ett nytt bostadskvarter innehållande 230 hyresrätter och 3.000 kvm kommersiell yta nu är igång. På plats var representanter från Magnolia Bostad, Heimstaden och Tornstaden.

Det blev en intressant rundvandring i området som växer fram kring Partille Arena och då Erik Olofsson, som är vd för Byggnads AB Tornstaden, berättade mer om kommande byggprocess samt om vikten av att parterna ”krokar arm med varandra” under projektets gång för att få ett resultat som alla tre parter kan vara stolta över.

– Det känns riktigt kul att vara igång med den första produktionen för Magnolia Bostads region Väst. Detta kommer bana väg för många fler spännande projekt framöver, säger Niklas Ohldin, regionchef Väst på Magnolia Bostad.

Projektet ska uppföras enligt Miljöbyggnad Silver och inflyttning beräknas ske under våren 2023. Fastigheten kommer att ägas och förvaltas av Heimstaden.

– Vi ser fram emot ett gott samarbete med Magnolia Bostad och Tornstaden, säger Anna Maj Larsson, projektledare för Nyproduktion på Heimstaden.


fredag, 09 oktober 2020 11:26

Wihlborgs certifierar Miljöbyggnad iDrift

 

 

 


Den byggnad som Wihlborgs nu certifierat enligt Miljöbyggnad iDrift är Syret 6 (Delta 4) på Ideon i Lund, där Axis Communications är den största hyresgästen.

 

 

 

 

 

 

 

 


I dagarna har Wihlborgs fått sin första certifiering enligt SGBC:s nya system för certifiering av befintliga fastigheter – Miljöbyggnad iDrift. Certifieringen blir startskottet för ett omfattande arbete där Wihlborgs långsiktiga mål är att certifiera samtliga kontorsfastigheter i Sverige.

Wihlborgs har länge jobbat med stort fokus på energieffektivisering och bra materialval och det har i många år varit standard att certifiera våra nybyggnadsprojekt med Miljöbyggnad nivå Guld. Det systemet är väl anpassat till svenska förhållanden och passar bra för nyproduktion. Nu fortsätter arbetet med att certifiera även det befintliga fastighetsbeståndet.

– Vi har provat internationella certifieringar för befintliga byggnader men upplever att den administrativa delen ofta väger tungt i förhållande till verklig effekt. Men det är lika viktigt att lägga fokus på minskad miljöpåverkan och en god arbetsmiljö för våra kunder i befintliga fastigheter och en extern certifiering bidrar med viktig systematik i det arbetet. Därför har vi varit aktiva i SGBC:s pilotprojekt med att ta fram en svensk certifiering för befintliga byggnader, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

– Att Miljöbyggnad iDrift nu är igång är en milstolpe i arbetet med att underlätta certifiering av befintliga byggnader och gör det möjligt för oss att öka takten i vårt certifieringsarbete. säger Ulrika Hallengren.

Hon fortsätter:
–  Men vi ska samtidigt vara medvetna om att miljöcertifieringar inte i alla lägen fångar upp alla delar av vår miljöpåverkan på ett rättvisande sätt. Det återstår en hel del utveckling för oss som bransch både när det gäller att utveckla system och beräkningsmetoder och att hitta rätt sätt att göra saker på.

Den byggnad som Wihlborgs nu certifierat enligt Miljöbyggnad iDrift är Syret 6 (Delta 4) på Ideon i Lund, där Axis Communications är den största hyresgästen.

– Hållbarhet är en naturlig del av vår verksamhet, så naturligtvis har vi höga miljökrav både för Axis egna fastigheter och i de fall vi är hyresgäster. Certifieringen är ett tydligt bevis på att Wihlborgs prioriterar miljö och arbetsmiljö för sina fastigheter, säger Carl Trotzig, miljö- och kvalitetsdirektör på Axis Communications.

Utöver Syret 6 ingår två fastigheter i Malmö och en fastighet i Helsingborg i pilotprojektet för Miljöbyggnad iDrift.

 

 

 


RIM och Premico samarbetar kring finska bostadsfastigheter och parterna äger och förvaltar idag tillsammans med sina investerare cirka 1.900 lägenheter genom samägda bolag. Foto: bostadsfastighet i Helsingfors.

 

 

 

 

 

 

 


Finländska Premico etablerar Premico Carbon Neutral Residential Fund (PCNRF) som är den första fastighetsfonden i Norden med fokus på att investera i flerbostadshus med starkt fokus på hållbarhet och minimala koldioxidavtryck i starka lägen. Fonden kommer att investera i klimatsmarta bostadsfastigheter med energiklass A belägna i Helsingforsregionen och bostäderna ska vara koldioxidneutrala under förvaltningsfasen av byggnadernas livstid och med minst BREEAM Excellent certifiering.

RIM ska delta i upprättandet av fonden och David Renger, vd för RIM, kommer att ingå i advisory board tillsammans med Pekka Averio, vd för Kuntarahoitus Oy 2001–2017; Petri Suutarinen, ordförande för Green Building Council Finland och vd för Finreim Oy samt Eero Saastamoinen, f.d. affärsdirektör, fastighetsdirektör för VVO (Kojamo Oy) och vd för Suomen Asumisoikeus Oy.

PCNRF kommer att investera i nybyggda hyresfastigheter och genom att upprätta fonden så kommer Premico att ge möjlighet till en bredare investarbas att ta del av sin expertis inom bostadsfastigheter.

– RIM och Premico samarbetar kring finska bostadsfastigheter sedan 5 år tillbaka och vi äger och förvaltar idag tillsammans med våra investerare cirka 1.900 lägenheter genom gemensamägda bolag. Nu tar vi nästa steg och reser en ny fond tillsammans med högsta tänkbara klimatmål och det ligger oss varmt om hjärtat, säger David Renger, vd för RIM.

Fonden har som mål att ta in 200 miljoner euro, ett mål som ska uppnås under fondens första verksamhetsår. PCNRF:s totala investeringskapacitet kommer att uppgå til cirka 400 miljoner euro.

– Efterfrågan på investeringar inom hyresbostäder som genererar säkra och stabila kassaflöden är hög till följd av det låga förväntade ränteläget de kommande åren, säger Janne Vaula, vd för Premico. Premico har bred kompetens på den finska bostadshyresmarknaden och det kommer vi dra nytta av till fullo genom den nya fonden. Premicos mål är att erbjuda unika investeringsmöjligheter inom hyresbostäder och PCNRF tillgängliggör dessa till en breddad och mer internationell investerarkrets.

Enligt Vaula så har fonden initialt fått stort intresse från olika potentiella institutionella investerare och family office baserade i Norden, Centraleuropa och Asien. Han säger:

– Vår nya koldioxidneutrala bostadsfond gör det möjligt för investerare att investera på en av de mest intressanta bostadsmarknaderna i Europa, sammanfattar Janne Vaula.

– Vi är mycket stolta över att PCNRF är den första nordiska fastighetsfonden som fokuserar starkt på gröna värden och klimatfrågan vid sina fastighetsförvärv. Mer än 60 procent av koldioxidavtrycket från ett bostadshus kommer från energiförbrukningen under förvaltningsfasen, och vi strävar efter att helt eliminera dessa koldioxidutsläpp. Under byggfasen så kommer vi att tillse att noggranna och hållbara val kommer att göras avseende byggmaterial och hur de kan återvinnas. Vi har utvecklat konceptet för fonden i mer än ett år och vi har kunnat samlat ett starkt expertteam för att säkerställa att vi når målen för fonden. Vi avser att vara banbrytande inom något som kommer att styra fastighetsbranschen mot ett mer miljövänligt fokus de kommande åren, säger Samuel Tuomola, CIO för Premico.

 

 

 


Richard Kennedy, CEO, Skanska USA.

 


 

 

 

 

 

 

 

Skanska har tecknat avtal för att designa och bygga ut en befintlig aluminiumbearbetningsanläggning i sydöstra USA. Ordervärdet är 91 miljoner dollar, cirka 805 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för USA i tredje kvartalet 2020.

Kontraktet omfattar design och konstruktion av en 8.000 kvadratmeter stor utbyggnad, samt renovering av en 1.900 kvadratmeter stor redan befintlig anläggning. Anläggningen kommer att använda grön teknik och toppmodern utrustning för att avsevärt öka kapaciteten och den kommer att bli en av de mest avancerade aluminiumbearbetningsanläggningarna i världen.

Byggnadsarbetena förväntas starta under andra kvartalet 2021 och färdigställande är planerat till 2023. PCI Skanska ansvarar för designarbetet.


.

 

 

 


Oscar Lekander, affärsutvecklingschef, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, motiverar fastighetsförsäljningar med att SBB ska uppnå en BBB+ rating.

 

 

 

 

 

 

 


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, säljer i fyra transaktioner till fyra olika köpare, kontorsfastigheter i Fredrikstad i Norge, i Karlshamn och i Karlstad samt 426 bostadslägenheter i Ronneby. Det totala överenskomna fastighetsvärdet på 817 Mkr är i linje med senaste externvärdering.

– Vi upplever en mycket hög efterfrågan på våra fastigheter med starka kassaflöden. SBB:s transaktionsteam fortsätter att leverera försäljningar med ambitionen att SBB ska uppnå en BBB+ rating, säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

torsdag, 08 oktober 2020 12:36

Bonava byggstartar borätter i Sätra

 

 

 


Bonavas 64 bostadsrätter i Sätra kostar mellan 1,65 Mkr och 3,8 Mkr för 1-4 rum, i storlekar mellan 34 och 84 kvm, med månadsavgifter mellan 2.645 kr och 4.934 kr. Inflyttning beräknas ske år 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bonava har byggstartat fyra flerbostadshus i Sätra som föreslås ha två enkla sammankopplade hus med totalt 64 bostadsrätter i storlekar mellan 1 och 4 rok. En smal lägre del vetter mot Björksätravägen och en högre del placeras mot naturreservatets storskaliga trädridå. Den högre delens översta våning inrymmer endast förråd och tekniska installationer. Byggnadskropparna kommer att uppföras i fyra till sex våningar om totalt cirka 64 bostadsrätter

Planområdet ligger norr om korsningen Björksätravägen-Sätragårdsvägen i Sätra. Bostäderna byggs på tidigare obebyggd mark som till större delen bestod av en stor sluttande gräsyta.

Planområdet ligger cirka 700 meter från Sätra centrum där det finns tillgång till vårdcentral, apotek, en mindre dagligvarubutik samt några restauranger. Planområdet ligger cirka 1.500 meter från Skärholmen centrum. Skärholmen centrum har ett stort köpcentrum som utöver vårdcentral, apotek, bibliotek, tandläkarmottagning också erbjuder en stor mängd affärer, restauranger och annan kommersiell service.

I närheten finns ett flertal förskolor och grundskolor och även ridskola med utbildning och ungdomsverksamhet. Dessutom är det endast några minuter med cykel från planområdet till Sätra IP som har bland annat 11-spelsplan med gräs, friidrottshall och ishall. I direkt anslutning till projektet gränsar Sätraskogens naturreservat med möjlighet till det populära Sätrastrandsbadet.

Bostadsgårdar planeras med inspiration av koloniområdens intimitet och småskalighet. Odlingslotter med odlingsbäddar, fruktträd, bärbuskar och växthus planeras. Cykel- och bilparkering kommer att erbjudas i marknivå för boende.

Planområdet finns utpekat i Områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg (2007) som ett område där det är möjligt att komplettera med bostadsbebyggelse, och är även en del i det pågående projektet Fokus Skärholmen med inriktning att skapa minst 4.000 nya bostäder i stadsdelsnämndsområdet.





 

 

 


Johanna Frelin, vd för Riksbyggen och Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Under tredje kvartalet sålde Riksbyggen 232 bostadsrätter, vilket är en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året. Malmö, Helsingborg, Stockholm och Eskilstuna till de städer som sticker ut i försäljningsstatistiken.

– För det tredje kvartalet kan vi glädja oss åt en stabil försäljningstakt trots den pågående coronapandemin. Det finns en underliggande stor brist på nya bostäder och det stabilare läget som präglat samhället under det tredje kvartalet gör att fler kunder vågar avsluta sina bostadsaffärer, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Lägenheter med kort tid till tillträdet är det som sålts absolut bäst. Tidigare under sommaren var det de inflyttningsklara lägenheterna, eller bostäder väldigt nära inflyttning, som sålde bäst.

– Jämfört med i somras ser vi dock att kunderna i större grad även börjar välja bostäder där tillträdet är längre fram i tiden än tidigare. Det som verkligen är avgörande för många kunder är att projektet ska vara byggstartat så att man med säkerhet vet tidpunkten för inflyttning, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Trots säljframgångar under det tredje kvartalet är det fortfarande oklart hur coronapandemin generellt kommer att påverka det framtida bostadsbyggandet. Beroende på utvecklingen kan det bli svårt att uppfylla bankernas säljkrav och då blir det inte byggstart såvida inte byggföretaget kan överbrygga med egna medel.

– Det är inte alla som har möjligheter till detta och för de som kan är möjligheterna begränsade vilket kommer att minska igångsättandet. En statlig garanti för byggnadskreditiv skulle därför under en period kunna hålla uppe nyproduktionen av bostäder, säger Mårten Lilja.