2 maj 2024

Redaktionen

 

 

 


Altura ska bygga ett äldreboende med 80 lägenheter med smarta lösningar, samt kontor för hemtjänst och hemsjukvård i Heby kommun.

 

 

 

 

 

 

 

 

Den långsiktiga fastighetsägaren Altura och äldreboendespecialisten Drevviken har nu tecknat både hyresavtal och köpeavtal för mark med Heby kommun gällande ett nytt äldreboende i kommunen. Dessutom har bygglovet nu vunnit laga kraft. Planenär att byggnationen ska påbörjas under våren 2021.

Tidigare i år tecknade Heby kommun ett genomförandeavtal med Altura och Drevviken om ett äldreboende i kommunen. Nu har parterna ingått ett hyresavtal och köpeavtal för tomten som äldreboendet ska uppföras på. Byggnaden ska inrymma 80 hemtrevliga lägenheter med smarta lösningar, samt kontor för hemtjänst och hemsjukvård. Maten på boendet ska lagas på plats i ett tillagningskök som även ska serva boendets café, vilket ska fungera som en social mötesplats där allmänheten är välkommen.

– För oss är det viktigt att utveckla trygga hem för äldre, men att äldreboendena också är en arbetsplats i världsklass för personalen och en lugn och social plats där de anhöriga umgås med sina nära. Jag har själv arbetat inom äldreomsorgen i 25 år och vet vad som krävs för att utveckla ett riktigt bra äldreboende. Nu kan vi förverkliga detta tillsammans med Drevviken och Heby kommun – något jag är både stolt och glad över, säger Dorotea Stellmach, ansvarig för konceptutveckling på Altura.

Nyligen har projektets detaljplan vunnit laga kraft och kommunen genomför för närvarande en offentlig upphandling av byggentreprenör enligt LOU. Planen är att kunna påbörja byggnationen av äldreboendet under våren 2021, för att under hösten 2022 kunna välkomna de boende att flytta in.

– Det är av yttersta vikt för oss på Drevviken att kunna erbjuda högkvalitativa äldreboenden där människan sätts i fokus. Därför är vi glada att få fortsätta utvecklingen av detta äldreboende tillsammans med Altura som delar våra värderingar – och vi vill även tacka Heby kommun för ett fint samarbete, säger Patrik Englund, grundare på Drevviken.

– Precis som i andra kommuner runtom i Sverige har vi i Heby kommun ett allt större antal äldre, vilket gör att vi behöver agera redan nu för att kunna möta framtida behov. För vår del är vi glada att ha hittat samarbetspartners i Altura och Drevviken som delar kommunens värderingar om vikten av att den som bor på ett vård- och omsorgsboende i Heby kommun ska kunna leva i en lugn och trygg miljö, säger Åsa Johansson, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen, Heby kommun.


 

 

 

 

 


Utvecklingen inom handel och kontor innebär att AMF Fastigheter nu stärker sitt uthyrningsteam och tillsätter en helt ny roll. Nyligen tillträdde Yasemin Fallai (bilden t v) som uthyrare inom handel, Jakob Svensson (bilden i mitten) som uthyrare inom kontor och Alice Leffler (bilden t h) till den nya rollen som uthyrare inom pop-ups och korta avtal.

AMF Fastigheter möter hösten med ett förstärkt uthyrningsteam. Med tre nya medarbetare står bolaget nu ännu bättre rustade i en snabbt föränderlig omvärld.

– Förändrade köpbeteenden och den snabbrörliga marknaden som globaliseringen öppnat upp för gör att handeln utvecklas snabbare än någonsin. Vi ser positivt på framtiden och stärker nu upp vårt uthyrningsteam med tre riktigt vassa personer för att på bästa sätt arbeta med handelns utveckling och stärka vår redan starka kontorsaffär, säger Magnus Carlsson, försäljningschef för AMF Fastigheter.

Den 24 augusti började Yasemin Fallai på AMF Fastigheter som uthyrare inom handel, med fokus på Gallerian. Hon kommer närmast från Real Competence där hon var konsult inom uthyrning för handel och kontor med uppdrag hos Vasakronan och Unibail Rodamco Westfield.

Jakob Svensson
tillträdde även han den 24 augusti, som uthyrare inom kontor för marknadsområde Söder. Han kommer närmast från en roll som hyresekonom på Vasakronan och han har sedan tidigare en bakgrund som kommersiell förvaltare från bland andra Colliers International.

Den nya rollen som uthyrare inom pop-ups och korta avtal axlas av Alice Leffler sedan den 1 september. Hon har en bakgrund från bland andra SpoilConcept Communication och hon kommer senast från en roll som marknadskoordinator för MOOD District på AMF Fastigheter.

– Pop-ups är en del av vårt erbjudande som är här för att stanna. Det är ett bra komplement till vårt övriga utbud och förstärker upplevelsen för de som besöker våra handelsplatser. Alice erfarenhet inom marknadsföring passar perfekt för den här rollen och vi är övertygade att hennes kompetens kommer att bli ett bra tillskott till teamet, säger Magnus Carlsson.


tisdag, 06 oktober 2020 09:53

Rejäl försäljningsuppgång för Nordr

 

 

 


Nordrs koncernchef Baard Schumann.

 

 

 

 

 

 

 

 


Nordr sålde 321 bostäder under tredje kvartalet 2020, vilket motsvarar en ökning på 40 procent jämfört med föregående kvartal. Starkast försäljning visar Sverige, och sammantaget såldes bostäder till ett värde av 1,9 Mdr kr under tredje kvartalet.

– Det är stark aktivitet i alla våra prioriterade geografier. Särskilt glädjande är att försäljningen går starkt i Sverige och att Stockholmsområdet gjort ett lyft, säger Nordrs koncernchef Baard Schumann.

Han tillägger:
– Vi har fått väldigt bra mottagande av våra kunder i de projekt som säljstartat under kvartalet och vi kommer snabbt att kunna gå till byggstart.

Försäljningen av 321 bostäder under kvartalet kan jämföras med motsvarande period ett år tidigare, då det såldes 231 bostäder. Föregående kvartal 2020 var siffran 264 bostäder. Antalet bostäder i produktion är 2.028 och försäljningen för bostäder i produktion uppgår till 76 procent.

Nordr, som tidigare hette Veidekke Eiendom, är sedan 1 september i år en självständig bostadsutvecklare
. Koncernen, som har verksamhet i Sverige och Norge, ägs av ett konsortium bestående av Fredensborg AS, Fredensborg Bolig AS, Norwegian Property ASA och Union Real Estate Fund III Holding AS.

Nordr har totalt 18.800 bostäder under utveckling i Sverige och Norge. Koncernen har 180 medarbetare i de båda länderna.
Nordr har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö i Sverige och Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger i Norge.


tisdag, 06 oktober 2020 09:42

Colliers ska hyra ut 30.000 kvm åt Savana

 

 

 


Colliers ska hyra ut 30.000 kvm åt Savana på Sättargatan 1 i Vilsta, Eskilstuna.

 

 

 

 

 

 

 


Colliers har tecknat ett samarbetsavtal med Savana AB om uthyrning av 30 000 kvm lager/logistik i Eskilstuna. Fastigheten är belägen i Vilsta, som är en stadsdel cirka 3 km från Eskilstuna Centrum. Stadsdelen består av ett frilufts- och fritidsområde och ett industriområde.

– Det är med stor glädje som vi får Savanas förtroende att ansvara för uthyrningen av deras fastighet på Sättargatan 1, där Skanlog har huserat under många år, säger Mikael Wallner, Head of Leasing and Industrial & Logistics. Eskilstuna är verkligen ett viktigt nav när det gäller lager och logistik i Sverige. Denna fastighet har mycket att erbjuda aktörer inom denna sektor men den kan även anpassas för att passa andra typer av verksamheter.

– Colliers har ett gott renommé på marknaden inom rådgivning avseende lager/logistikfastigheter. Att de dessutom har visat sig vara såväl drivande som lyhörda för våra tankar och ideér gjorde att vi bestämde oss för att inleda ett samarbete med företaget, säger Christoffer Carle på Savana Holding.

Savana AB grundades år 1983. Företaget började sin verksamhet med att uppföra större kommersiella fastigheter runt om i Sverige som till exempel det kända Montanahuset i Nacka. Under slutet av 90-talet förädlade Savana ett stort antal vindsvåningar i Stockholm – specialdesignade direkt för kunden och företaget har fortsatt med olika vindsvåningsprojekt sedan dess. Savana har de senaste åren breddat sin inriktning till att även köpa fastighetsbestånd med utvecklingsmöjligheter.




tisdag, 06 oktober 2020 09:28

Fabege hyr ut 1.300 kvm till Electrolux

 

 

 


Electrolux Professional skapar ett nytt huvudkontor på Hornsbergs strand i Fabeges fastighet på Franzéngatan 6 i kvarteret Glädjen, som erbjuder både terrasser och showroom i gatumiljö.

 

 

 

 

 

 

 


Electrolux Professional har tecknat avtal med Fabege om flytt till Franzéngatan 6 och kvarteret Glädjen. Nu skapas deras nya koncernhuvudkontor, ett stort showroom för ett brett urval av produkter och demonstrationskök för utbildning. Totalt hyr de 1.300 kvm och inflyttning beräknas ske i juni 2021.

Electrolux Professional huserar redan idag i Stadshagen, men flyttar nu närmare pulsen i Hornsbergs strand. Franzéngatan 6 i kvarteret Glädjen erbjuder både terrasser och showroom i gatumiljö. Intressenterna har varit många och uthyrningsarbetet pågår för fullt för våningsplanen högre upp i huset.

– Som ett nyligen börsnoterat bolag vill vi skapa en tydligare egen identitet, vilket är något som vi kan göra i dessa nya lokaler. Det relativt centrala läget med utmärkta kommunikationer spelar också en viktig roll i vårt val då vi har många både internationella och svenska besökare, säger Jacob Broberg, informationsdirektör för Electrolux Professional.

Hornsbergs villastad var ett område som skapades i slutet av 1800-talet men som aldrig blev någon större framgång trots de romantiska kvartersnamnen som Tillflykten, Glädjen, Lyckan, Kojan, Paradiset och Lustgården. Även vägarna döptes i samma stil som Rosenstigen, Jagarstigen, Ulvstigen och Lärkstigen. Tack vare det stora bostadsprojekt som initierades i början av 2000-talet förändrades hela områdets industrikaraktär till vad Hornsbergs strand är idag, ett populärt bostadsområde med en urban strandkant som lockar besökare från hela Stockholm. Fabege äger idag kvarteren Glädjen, Paradiset 23 och Paradiset 27.

– Vi är väldigt glada att hälsa Electrolux Professional välkomna till Fabege och Franzéngatan 6 i Stadshagen. Det är med stor entusiasm vi nu ska skapa en inspirerande arbetsmiljö för deras medarbetare och ett fantastiskt demonstrationskök för kockar, säger Andreas Malmsäter, uthyrningschef på Fabege.

År 2012 invigdes Hornsbergs strandpark som sträcker sig 400 meter längs Ulvsundasjön på Västra Kungsholmen och möjliggjorde för Stockholmarna att nu promenera Kungsholmen runt längs vattnet. Området är14.000 kvm stort och omfattar promenadvägar, kajparterr, natursten, flertalet bad- och solbryggor samt planteringar med plats för picknick och till och med salsakurser.  Kajens breda strandpromenad med många restauranger och ett fåtal villor på den gröna sluttningen ner mot vattnet är ett naturligt fikastopp för flanören längs Kungsholmen runt. En promenad på drygt en mil med många av Stockholms vackraste vyer.

 

 

 


Annika Edström, Head of What’s Next/Research på Cushman & Wakefield och Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield.

 

 

 

 

 

 

 

 

Under det tredje kvartalet är de internationella investerarna tillbaka som nettoköpare på den svenska fastighetsmarknaden och aktivitet har främst skett i landets storstäder. Enligt Cushman & Wakefields analys av det senaste kvartalets transaktionssiffror har pandemiutbrottet en fortsatt påverkan på marknaden. Q3 2020 visade på en klart lägre total volym (28,4 Mdr) relativt samma period under åren 2018 (52,9 Mdr) och 2019 (71,6 Mdr). Internationella investerare har dock hittat tillbaka till den svenska fastighetsmarknaden och står under kvartalet för ungefär 30 procent av den totala förvärvsvolymen. Främst är det amerikanska och brittiska köpare som varit aktiva under perioden samtidigt som svenska aktörer har utgjort drygt 85 procnet av säljarbasen.

De mest aktiva förvärvarna under perioden har i huvudsak varit svenska och internationella fastighetsfonder och institutioner. Siffrorna visar även på att privatägda fastighetsbolag, börsnoterade bolag och offentlig sektor varit nettosäljare. Huvudsakligen är det affärer i spannet 200-499 Mkr samt 1-1,999 Mdr som gått i mål. 38 procent av volymen är inom bostadssegmentet som fortsätter att gå starkt.

Annika Edström
, Head of What’s Next/Research på Cushman & Wakefield:
– Det är tydligt att marknaden tappade lite fart efter sommaren, mycket säkert kopplat till att nya avyttringsdiskussioner inte påbörjades under sen vår och under sommaren i samma utsträckning som under ett normalår. Vi ser i nuläget att transaktionsvolymen totalt är något lägre under det tredje kvartalet samtidigt som köplusten definitivt är tillbaka.

Stockholm har kommit tillbaka starkt med nära 40 procent av transaktionsvolymen under Q3. Även Västra Götaland och Skåne län har båda större andel av totalvolymen relativt resten av landet, ett klart skifte från det andra kvartalet då majoriteten av affärerna skedde i region- eller mindre städer.

Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory på Cushman & Wakefield:
– Riksbankens prognos om en i det närmaste oförändrad reporänta kommande tre år kombinerad med förbättrade finansieringsmöjligheter och en börs som tangerar rekordnivåer talar för en fortsatt tillgångsinflation. De segment som bedöms utvecklas bäst värdemässigt, och där vi redan sett ökad aktivitet efter sommaren, är de där investerare och finansiärer bedömer driftnetto- och restvärdesrisken som låg. Bland dessa segment kan nämnas samhällsfastigheter, bostäder, logistik samt lager- och lättindustri i och kring Sveriges större städer.

Regioner som sticker ut med höga volymer under årets tredje kvartal är Stockholm (11 Mdr), Västra Götaland (4,7 Mdr) och Skåne (5,3 Mdr), tillsammans utgör de nära 74 procent av underliggande transaktionsvolym.

 

 

 


Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen, planöversikt. Kolkajen är markerat med rött.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Hjorthagen 1:3 till Kärnhem Bostadsproduktion AB. Kärnhem ska efter fastighetsbildning förvärva marken inom ”Koksen” för 32.000 kr per kvm ljus BTA inom ”Terassen V” för 32.000 kr per kvm ljus BTA bostäder och 11.000 kr per kvm ljus BTA för lokaler inom båda kvarteren. Värdetidpunkt är den 1 september 2017.

Försäljningsinkomster beräknas till cirka 510 Mkr. Bolaget ska stå för plankostnader och övriga kostnader som hör till byggnation inom kvartersmark. Framtagande av detaljplan ska bekostas av de exploatörer som är aktiva i planområdet för detaljplaneförslaget. All ekonomisk risk avseende byggherrens del av projekteringen står Bolaget för. Staden har risk för förgävesprojektering.

Kolkajen ligger i Hjorthagen och ingår i stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden. Planarbete för Kolkajen pågår och planområdet innehåller cirka 1.500 bostäder med en preliminär fördelning på 370 hyresrätter och 1.130 bostadsrätter/ägarlägenheter.

Därutöver innehåller planförslaget butiker om cirka 11.000 kvm, publika lokaler i det befintliga Vattengasverket samt två förskolor. Byggstart för de första kvarteren i Kolkajen planeras till 2024. År 2030 beräknas utbyggnadsetappen vara färdigbyggd.

Tidigare har cirka 360 bostadsrätter, cirka 330 hyresrätter och cirka 40 studentlägenheter markanvisats Kärnhem. Markanvisningen som nu föreslås avser ca 160 bostadsrättslägenheter/ägarlägenheter , fördelade på två kvarter, till Kärnhem Bostadsproduktion AB, nedan kallat Kärnhem, inom planområdet Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden.

Kolkajen ingår i etappen Kolkajen-Ropsten i Norra Djurgårdsstaden. Projektområdet ligger i Hjorthagens nordöstra del där gasverksområdet möter Lilla Värtans vatten. Huvuddelen av området saknar detaljplan. I dag finns parkeringsytor, upplag, Stockholm Exergis värmepump och Norra Djurgårdsstadens logistikcentrum på området. Marken har till stora delar låg bärighet och är också kraftigt förorenad. Nästan hälften av planförslagets bebyggelseyta ska byggas på konstgjord ö och konstgjord mark. Genom förslagets utbyggnader i vattnet kan platsen utnyttjas för fler bostäder och lokaler.

Väster om Kolkajen pågår utbyggnaden av etapp Brofästet som innehåller cirka 600 nya bostäder och 3.000 kvm lokaler. I gasverksområdet, sydväst om Kolkajen, planeras för ett större och mer varierat utbud av handel, kultur och utbildningslokaler. Direkt söder om Kolkajen i Hjorthagsberget har det tagits fram en detaljplan för ett bergrumsgarage som möjliggör Stockholm Parkering AB:s utbyggnad av upp till cirka 1.600 parkeringsplatser. Kolkajen ansluter direkt till stadsutbyggnadsetapp Ropsten som avslutar stadsutvecklingsområdet i Hjorthagen. Ropsten blir en stor kollektivtrafikknutpunkt och runt tunnelbanans slutstation planeras en tät handels-, kontors- och bostadsexploatering.

Kärnhem Bostadsproduktion AB ingår i den norska koncernen BWG Homes AS som är helägt av norska OBOS BBL som har verksamheter i Norge, Sverige och Danmark. OBOS är ett kooperativt företag som ägs av mer än 430.000 medlemmar. OBOS är den största husbyggaren i Norge.

Kärnhem har sedan tidigare markanvisats ”Södra Kanalkvarteret” inom Kolkajen för 165 lägenheter. Totalt markanvisades Kärnhem 350 lägenheter under 2019, 165 lägenheter inom Kolkajen och ytterligare 185 lägenheter inom Årstafältet.

 

I en kommentar kan sägas att risken är hög att köpa  ”Koksen” för 32.000 kr per kvm ljus BTA samt ”Terassen V” för 32.000 kr per kvm ljus BTA bostäder, när det tillkommer en hög kostnad för marken som till stora delar har låg bärighet samtidigt som den är kraftigt förorenad. SF

 

 

 

 

 


Sveafastigheter har sedan 2003 arbetat med större stadsutvecklingsprojekt. De senaste fem åren har Sveafastigheter byggt upp en portfölj med över 1.000 hyreslägenheter i förvaltning och mer än femtusen byggrätter för bostäder och vård- och omsorgsboende. Bolaget har idag åtta affärsområden med verksamhet inom både förvaltning och utveckling av bostäder och samhällsfastigheter i 15 kommuner i Mälardalen och södra Sverige. Sveafastigheter har i dagsläget 800 lägenheter i produktion och kommer starta mer än 1.000 lägenheter per år de kommande åren.

Nu tillträder Viktor Mandel (bilden) som vd för hela gruppen. Han är delägare och har suttit i bolagets styrelse de senaste fem åren samt varit partner och senior rådgivare på Brunswick Real Estate och Nordanö.

– Sveafastigheter har gjort en fantastisk resa och byggt upp en imponerande hyresrättsportfölj i bra lägen. Samtidigt har företaget lyckats skapa bostäder i framkant, som plusenergihuset Neptun i Västerås och det vackra Florahuset i Stockholm. Sveafastigheter har goda samarbeten med ett flertal kommuner och är en viktig part i stadsutvecklingsarbetet. Nu ska vi ta nästa steg i organisationens utvecklande,  säger Viktor Mandel.

– Hyresrätter och samhällsfastigheter är ett tryggt tillgångsslag som samtidigt bidrar till att lösa några av Sveriges stora utmaningar: bostadsbrist, brist på vårdboendeplatser och behovet av nya skolor, fortsätter Viktor Mandel.

– Viktor har över 15 års erfarenhet av fastighetsbranschen som analytiker och transaktionsrådgivare. Viktor har i styrelsearbetet visat på en exceptionellt god analytisk förmåga och riskbedömningskompetens med djup marknadskunskap i ett långsiktigt perspektiv.  Med Viktor som Vd kommer Sveafastigheter Group att ta ytterligare steg som ett av de mest innovativa och samtidigt trygga fastighetsbolagen i Sverige, säger Willem De Geer, styrelseordförande i Sveafastigheter Bostad Group AB.

 

 

 


Sjötelegrafen har utvecklats till en levande del av Nynäshamn med ett 15-tal butiker, service och kontor. Kvarteret ryms i en före detta verkstad för Televerket från 1910-talet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KF Fastigheter säljer handelsfastigheten Sjötelegrafen i Nynäshamn till Elisby Fastigheter AB. Sjötelegrafen har en uthyrbar yta på 30.500 kvm och rymmer ett stadsdelscentrum och ett kontorshotell. Bland hyresgästerna finns ICA Maxi, Dollarstore, Friskis & Svettis, Jysk och Elon. Säljarens rådgivare har varit Catella Corporate Finance och Törngren Magnell & Partners Advokatfirma.

– Det känns mycket bra att lämna över Sjötelegrafen till Elisby Fastigheter, som har erfarenhet av att förvalta och utveckla denna typ av handelsfastigheter. I och med affären sätter vi punkt för vårt uppdrag att sälja av KFs handelsfastigheter och vi flyttar nu allt fokus till vår utvecklingsportfölj med bostäder och stadsutvecklingsprojekt, säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter.

Sjötelegrafen har utvecklats till en levande del av Nynäshamn med ett 15-tal butiker, service och kontor. Kvarteret ryms i en före detta verkstad för Televerket från 1910-talet, som expanderade ända fram till slutet av 1980-talet och var under ett helt sekel en av de viktigaste arbetsplatserna i Nynäshamn med omnejd. KF Fastigheter har ägt Sjötelegrafen sedan år 2009.

–  Vi ser med spänning fram emot att ta över Sjötelegrafen efter KF och fortsätta utvecklingen av en av Nynäshamns viktigaste knutpunkter till ett relevant och attraktivt stadsdelscentrum tillsammans med Nynäshamns kommun och våra hyresgäster säger Magnus Löfgren, vd för Elisby Fastigheter.


 

 

 


Riksbyggen ska förvalta 1.200 studentbostäder vid Tvistevägen i närheten av Umeå Universitet. Uppdragsgivare är Campus X, ett bolag grundat av Wallenbergstiftelserna och Fort Knox.

 

 

 

 

 

 

 

 

Från den 1 januari 2021 kommer Riksbyggen att sköta totalförvaltningen av 1.200 studentlägenheter nära Umeå Universitet på uppdrag av Campus X Bostäder AB. Avtalet är 3-årigt med möjlighet till förlängning.

– På Riksbyggen är vi mycket stolta och glada över avtalet med Campus X Bostäder AB. Vi ser nu fram mot ett långsiktigt samarbete där vi tillsammans med Campus X kan utveckla deras fastigheter, säger Monika Larsson, marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Umeå.

Bostäderna ligger vid Tvistevägen i närheten av Umeå Universitet. Campus X är ett bolag grundat av Wallenbergstiftelserna och Fort Knox. Syftet med Campus X är att skapa attraktiva universitetsnära fastigheter för att skapa goda förutsättningar för utbildning och forskning.

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare med verksamhet på cirka 400 orter runt om i landet. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen över 200.000 bostadsrätter och 100.000 hyresrätter samt ett stort antal offentliga och kommersiella lokaler.

På Riksbyggen står hållbarhetsfrågorna i fokus. Riksbyggen har två år på raken utsetts till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.