2 maj 2024

Redaktionen

måndag, 05 oktober 2020 11:18

EQT stänger fond om 1 miljard euro

 

 

 


Robert Rackind, partner och chef för EQT Real Estate.

 

 

 

 

 

 

 


EQT Real Estate II överträffar sin målstorlek på 750 miljoner euro med 33 procent efter starkt stöd från både nya och befintliga internationella investerare. Fonden följer en tematisk investeringsstrategi som fokuserar på investeringsmöjligheter med hög kvalité och mervärde, främst inom logistikfastigheter och
bostäder. Fonden har stängt på hard cap on 1 miljard euro i förvaltat kapital, motsvarande cirka 10,5 miljarder kronor. Efterfrågan från både befintliga och nya investerare var stor, med åtaganden från en diversifierad grupp investerare i Europa, Norden, Asien, Nordamerika och Mellanöstern.


Fonden drar nytta av EQT Real Estates ”locals with locals”-tillvägagångsätt med 25 investeringsrådgivare på EQT:s kontor i London, Stockholm, Madrid, Milano och Paris.

EQT Real Estate II kommer att göra direkt och indirekt kontrollerande investeringar i fastighetstillgångar, portföljer, operativa företag och joint ventures, och kommer att fokusera på investeringar i storlek från 40 miljoner euro upp till 200 miljoner euro.

Robert Rackind, partner och chef för EQT Real Estate, säger i en kommentar:
– Vi vill tacka alla investerare – både nya och befintliga – för deras stöd för EQT Real Estate II. När vi nu går in i en ny investeringscykel ser vi en stark pipeline av attraktiva investeringsmöjligheter med förädlingsvärde som passar EQT Real Estates tematiska tillvägagångssätt. Fokus ligger på att investera i så kallade ’beds and sheds’-tillgångar i europeiska nyckelstäder som gagnas av positiva tillväxtdrivande faktorer och sekulära trender.

måndag, 05 oktober 2020 10:35

SBB köper tre nyproducerade skolfastigheter

 

 

 


I SBB:s förvärv av tre skolfastigheter i Storstockholm ingår Skapaskolan, med årskurserna F-9, som är en fristående skola i Rosenhill i Huddinge med närhet till centrala Huddinge. Foto: Matias Hamren

 

 

 

 

 

 

 

 

SBB köper nyproducerade  skolfastigheter i Storstockholm från Turako för ett överenskommet fastighetsvärde om 283 Mkr. Fastigheterna har 13 års genomsnittlig kontraktslöptid. Turako AB avyttrar tre skolfastigheter i Huddinge och Nacka till SBB, bland annat den flerfaldigt byggnadsprisnominerade Skapaskolan. Genom försäljningen skapat Turako finansiell styrka för fortsatt tillväxt och produktion av moderna och hållbara skolmiljöer

Portföljen består av tre fastigheter i Nacka respektive Huddinge med cirka 6.942 kvm uthyrbar area innehållandes lokaler för både förskola och grundskola. Hyresgästerna är ledande privata offentligt finansierade utbildningsoperatörer. Bedömt årligt driftnetto är 14,1 Mkr och genomsnittlig kontraktslöptid är 13 år.

– Vi har flera stora skolprojekt i produktion för inflyttning under nästa år och många i projekteringsfas
för färdigställande under 2022–23. Genom den här försäljningen skapar vi utrymme för fortsatt
långsiktig och stark tillväxt. Det känns bra att det är SBB som tar över då det också är en långsiktig
och stabil ägare, säger Ola Klinterhäll, vd för Turako.

– Stockholmsregionen är en av Europas absolut starkaste regioner där vi nu fortsätter stärka vår redan ledande position inom social infrastruktur. Turako har utvecklat tre högkvalitativa fastigheter som vi är glada över att få förvärva och fortsätta förvalta., säger Oscar Lekander, affärsutvecklingschef för SBB.

fredag, 02 oktober 2020 15:57

Drygt 600 nya bostäder i Vårberg

 

 

 


Ny bebyggelse längs Vårbergsvägen, inom Hasselholmen och Stångholmsbacken. Bild: Olof Eriksson, Oevis

 

 

 

 

 

 

 

 

Drygt 600 nya bostäder planeras i området vid Stångholmsbacken, Vårbergsvägen och Vårholmsbackarna. Ny förskola vid Falkholmsgränd och upprustning av park och gator ingår också i projektet. I projektet är följande aktörer inblandade: Anders Ivarsson AB, Brf Hasselholmen 1 , Fastighets AB Senator, Olov Lindgren AB, M2 Asset Management AB, Våtrumsteknik i Skandinavien AB och SISAB (Skolfastigheter i Stockholm)

Syftet är att tillföra drygt 600 lägenheter i blandad upplåtelseform, och med lokaler i bottenvåningarna samt möjliggöra för trygghetshöjande åtgärder. Inom området prövas även möjlighet att uppföra en förskola med åtta avdelningar. Projektet är initierat av befintliga fastighetsägare och tomträttshavare som gemensamt gått samman för att ta ett helhetsgrepp kring Stångholmsbacken.

Projektet är ett kompletteringsprojekt i befintlig miljö. Utgångspunkten är att skapa attraktiva stadsrum, i kombination med fler bostäder. Bebyggelse, i form av flerbostadshus med lokaler i bottenvåning, prövas längs Stångholmsbacken, Vårholmsbackarna och Vårbergsvägen. Gatorna kompletteras med gång- och cykelbanor. Befintliga parkeringshus längs Stångholmsbacken och garagelängor längs Vårbergsvägen rivs och ersätts av bostadshus. Parkering löses under mark.

Stångholmsparken tas i anspråk men parken kommer att ersättas inom planområdet, dels genom en parkyta vid Vårholmsbackarna, dels genom ett torg vid skärningen mellan parkstråk och Stångholmsbacken. Befintliga tunnlar avses tas bort och gatorna kommer utformas utifrån att passagerna över gatan ska bli trafiksäkra. Förslaget för Stångholmsbacken (Fokus Skärholmen) har bearbetats sedan samråd och ställs ut för granskning 23 september till 20 oktober. Granskningsförslaget innebär i huvudsak cirka 620 nya bostäder kring Stångholmsbacken, Vårbergsvägen, Vårholmsbackarna och ny förskola vid Falkholmsgränd (8 avd). Utveckling av parkmiljöer och gator ingår också. Det är sista tillfället att lämna synpunkter på detaljplanen innan den beslutas. Granskning pågår 23 september till 20 oktober 2020.

Med anledning av de synpunkter som framförts under samrådet har följande korrigeringar gjorts:

Minskat antal punkthus inom Lillholmen. Sänkt antal våningar på bebyggelse kring Vårholmsbackarna. Skyfallshantering har utvecklats. Utredningar avseende markföroreningar och geoteknik har fördjupats, liksom parkeringsefterfrågan för befintliga boende som påverkas genom att befintliga garage rivs.


fredag, 02 oktober 2020 14:52

AFA Fastigheter rekryterar arkitekt

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Mohamad Kawati, arkitekt SAR/MSA, innebär att han tillträder en helt ny roll och anställning på AFA Fastigheter i oktober 2020.  Med över 300.000 kvadratmeter kommersiell yta i Stockholms innerstad och med en förståelse för hyresgästernas förändrade behov över tid, ser AFA Fastigheter stora möjligheter i att rekrytera en specialistkompetens inom arkitektur.

Lars Edberg
(bilden), chef för Förvaltning på AFA Fastigheter, ser många fördelar med den nya funktionen:
– Vi är väldigt glada över att kunna välkomna Mohamad Kawati till oss. Den nya funktionen är en del i vår verksamhetsutveckling och syftar till att stötta och avlasta både projektledning och förvaltning samt att hålla vårt ritningsarkiv uppdaterat och à jour. Mohamads mångåriga erfarenhet av projektering, CAD-strukturer och hyresgästanpassningar blir en stor tillgång.

– Kraven på utformning av lokalerna och hyresgästernas behov förändras ständigt över tid. Just nu funderar till exempel många på hur erfarenheterna från den rådande pandemin ska kunna tas till vara i utformningen. En arkitekt inhouse med beställarkompetens mot entreprenörer och externa arkitekter ger oss även ett snabbfotat expertstöd i vår uthyrningsverksamhet, fortsätter Lars Edberg.


AFA Fastigheter äger, förvaltar och utvecklar kontors-, hotell- och bostadsfastigheter i Stockholm och Malmö. I Stockholms innerstad är bolaget en av de större fastighetsägarna vad gäller kommersiella lokaler. Fastighetsbeståndet består av cirka 400.000 kvm till ett värde av cirka 36,5 Mdr kr. AFA Fastigheter är en del av kapitalförvaltningen på AFA Försäkring

 

 

 


Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgersson-gruppen och energiexpert på Sveriges Allmännytta.

 

 

 

 

 

 

 

 

På ett år har priset för vatten och avlopp, VA, ökat med i genomsnitt nästan fyra procent i landets kommuner, betydligt mer än inflationen. Skillnaderna mellan kommunerna är stora. Dyrast är Nordanstig med en årskostnad på 8.680 kronor medan Solna är billigast med drygt 1.640 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens kartläggning av VA-priserna. Riksbyggen är en av aktörerna bakom Nils Holgerssongruppen.

– Det finns ett investeringsbehov i många kommuner för att underhålla systemen för vatten och avlopp. Organisationen Svensk Vatten konstaterar i en rapport att investeringsbehovet motsvarar en höjning på fyra procent per år. Trots det har priserna ökat med mer än tio procent i 38 kommuner, säger Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Vad konsumenten betalar för vattnet i kranen varierar kraftigt från kommun till kommun. Invånarna i Nordanstig har den dyraste årskostnaden för vatten och avlopp på 8.680 kronor. De betalar fem gånger mer än i invånarna i den billigaste kommunen, Solna, där kostnaden är drygt 1.640 kronor per år. Medelårskostnaden för landets kommuner är 4.880 kronor för en lägenhet i Nils Holgerssongruppens typhus.

Generellt är VA-kostnaden som högst i kust- och glesbygdskommuner som Strömstad, Tjörn, Norrtälje och Nordanstig, medan den är som lägst i tätbebyggda kommuner som Stockholm, Huddinge och Västerås. De fem kommuner som höjer mest i landet är Pajala, Alingsås, Sala, Vindeln och Gävle.

Prisutvecklingen varierar stort över landet och i vissa kommuner skiftar priset från år till år. Det kan innebära många hundralappars höjning från ett år till ett annat för konsumenterna.

– Vi måste komma bort från ryckigheten i prissättningen. Det behövs en förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar bör göras över tid. En vattenräkning som plötsligt skenar kan bli en rejäl smäll för den enskilda plånboken, säger Hans Dahlin.

Sedan 2015 har VA-priset ökat med 14,6 procent, medan den allmänna prisutvecklingen endast har legat på 6,6 procent. Årets rapport visar även att cirka en fjärdedel av kommunerna lämnat taxan oförändrad samt att 14 kommuner sänkt taxan.

Klimatförändringarna kommer att föra med sig både fler skyfall med översvämningar och fler fall av akut vattenbrist framöver. Det ställer stora krav på en modernisering och klimatanpassning av Sveriges VA-nät – vilket sannolikt kommer innebära höjda avgifter för hushållen framöver.

– Att VA-taxor ska täcka förbrukning, drift och underhåll är självklart. Och det är viktigt att VA-näten klimatanpassas. Men den stora frågan är hur kostnaderna för klimatanpassning av offentlig infrastruktur ska finansieras. Vi behöver en ordentlig diskussion om hur kostnaden för uppgraderingen av VA-systemen ska fördelas, säger Hans Dahlin.

Om undersökningen
Sedan år 1996 ger Nils Holgerssongruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.

Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. Jämförelsen av VA-priserna i denna delrapport bygger på Svenskt Vattens taxestatistik för 2020.


 

 

 


Hemsö bygger kommunhus och hotell i Trelleborg  med en uthyrningsbar yta om cirka 10.500 kvm som inkluderar konferensanläggning och café i Thelinska magasinet. Kommunhuset får en yta på cirka 3.000 kvm fördelat på reception och kontor på de nedersta fyra planen. Hotellet får 132 hotellrum varav flertalet har havsutsikt

 

 

 

 

 

 

 


Hemsös planerade nybyggnation av ett kommunhus kombinerat med en hotell- och konferensanläggning i centrala Trelleborg börjar ta form. Byggnaden får en särpräglad arkitektonisk utformning och blir 16 våningar hög med panoramautsikt över havet och Trelleborg stad. Det historiska magasinshuset kommer också att renoveras och kopplas ihop med huvudbyggnaden.

Den nya byggnaden får en uthyrningsbar yta om cirka 10.500 kvm som inkluderar konferensanläggning och café i Thelinska magasinet. Kommunhuset får en yta på cirka 3.000 kvm fördelat på reception och kontor på de nedersta fyra planen. Hotellet får 132 hotellrum varav flertalet har havsutsikt och några med privata balkonger. De gemensamma ytorna på plan 10 och 14 har panoramavy över havet och Trelleborgs stad. På dessa våningar planeras SPA med pool, jacuzzi, bastu, behandlingsrum och gym samt en dubbel takterrass på plan 10. Plan 14 kommer att inrymma en skybar med takterrass och ett glasat burspråk. Andra faciliteter inkluderar lobby, restaurang och bar med uteservering på markplan.

– Kommunen har efterfrågat både restaurang och möteslokaler och behovet av logi förväntas öka i staden. Vi är därför stolta över att kunna bidra till kommunens utveckling genom den här byggnationen som också blir ett landmärke för Trelleborg. Den nya toppmoderna hotell- och stadshusbyggnaden blir en plats som både invånarna och besökare kan glädja sig åt, säger Robert Cardell, projektutvecklare på Hemsö.

– Det här skall bli väldigt spännande. Byggnation på just denna plats blir ju inte mindre än en milstolpe i Trelleborgs stadsbyggnadshistoria. Otroligt roligt och härligt att är just Hemsö som gör satsningen, som känns som en långsiktig och hållbar aktör i kommunen, säger Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun.

Hotell- och kommunbyggnaden ligger i Trelleborgs centrum, nära centralstationen och Trelleborgs hamn. Cirka 1,8 miljoner passagerare reser via hamnen varje år, vilket leder till en betydande efterfrågan på hotellrum. Den expansiva företagsmarknaden Hyllie ligger dessutom bara 20 minuter bort med bil.

 

Trelleborg genomför även en större omvandling då hamnen kommer att flyttas strax öster om stadens centrum och nya stadsdelar utvecklas.

Planen är att byggnaden miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver med nivå GULD på energianvändning.           


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


Wihlborgs köper en fastighet, nära Roskilde, med ett bra logistikläge och med snabb tillgång till hela Storköpenhamn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wihlborgs köper en logistikfastighet, nära Roskilde i Danmark. Köpeskillingen är 58 MDKK, cirkai 87,6 Mkr och säljare är Pitzner. Tomtytan omfattar drygt 55.000 kvm och den uthyrningsbara lokalytan uppgår till cirka 6.300 kvm.

Baldersbuen 5 ligger mellan Taastrup och Roskilde och har ett bra logistikläge med snabb tillgång till hela Storköpenhamn. GSV Materialudlejing A/S bedriver idag verksamhet på fastigheten och har tecknat ett nytt, tioårigt hyresavtal med Wihlborgs med tillträde den 1 januari 2021.

Vid tillträdet den 1 oktober 2020 är fastigheten fullt uthyrd. Wihlborgs kommer att riva och renovera vissa byggnader samt bygga nytt på fastigheten. Per den 1 januari 2021 kommer det årliga hyresvärdet att uppgå till 5 MDKK och avkastningen beräknas till 8 procent.

– Wihlborgs äger redan ett antal fastigheter i närliggande Høje Taastrup så detta blir en fin komplettering till vårt bestånd. Vi fokuserar på fastigheter i goda kommunikationslägen och Baldersbuen 5 är just en sådan fastighet där också hyresgästen är långsiktigt intressant, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

 

 

 


Morabergs Handelsplats, som ligger på motorvägen E20/E4 utanför Södertälje och omfattar cirka 18.800 kvm, är helt uthyrd. Foto: Eurocommercial.

 

 

 

 

 

 

 

 


Eurocommercial har sålt Moraberg Handelsplats i Södertälje till Serena Properties. Transaktionen baseras på ett försäljningspris om 431 Mkr (41,1 MEUR), vilket motsvarar den senaste oberoende värderingen av fastigheten per den 30 juni 2020. CBRE har varit Eurocommercials rådgivare i transaktionen. Köparen Serena Properties, är en fond som förvaltas av Redito på uppdrag av två investerare, där Balder Fastighets AB äger 56 procent av fonden, den finska pensionsfonden Varma 43 procent och Redito äger 1 procent av fonden.

 

Morabergs Handelsplats, som ligger på motorvägen E20/E4 utanför Södertälje, omfattar cirka 18.800 kvm, är helt uthyrd.

Eurocommercial köpte Morabergs Handelsplats i april 2006 av ett danskt kommanditssällskap för 350 Mkr.
Serena Properties tillträdde Morabergs Handelsplats den 30 september 2020.

I ett pressmeddelande säger Eurocommercial att försäljningen stärker bolagets balansräkning och Eurocommercial förväntar sig att andra försäljningar av bolagets köpcentrum kommer att ske i framtiden.

Eurocommercial Properties N.V. är ett fastighetsinvesteringsföretag noterat på Euronext och en av Europas större investerare i detaljhandelsfastigheter. Eurocommercial grundades år 1991 och bolaget äger för närvarande 27 detaljhandelsfastigheter i Belgien, Frankrike, Italien och Sverige, med totala fastighetstillgångar om drygt 4 miljarder euro.


torsdag, 01 oktober 2020 15:45

Nya Slussbron öppnas

 

 

 


Bilister, cyklister och gångtrafikanter kommer att märka av förbättrade väg- cykel- och gångbanor när nya Slussbron öppnas måndagen den 26 oktober, klockan 05:00 i år 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

En stor milstolpe har nåtts i projekt Slussen med en ny bro och nya förutsättningar. I slutet av oktober öppnas nya Slussbron och det innebär att trafiksituationen också blir förändrad. Alla trafikslag kommer att kunna ta sig till och från Södermalm och Hornsgatan via Skeppsbron och den nya bron. Dessutom öppnas Katarinavägen för kollektivtrafik igen.

Öppningen av den nya Slussbron sker den 26 oktober, klockan 05:00 och är en av de stora milstolparna i Projekt Slussen. Även om mycket återstår att göra innan hela Slussen kan invigas 2025 så blir mycket till det bättre med trafikomläggningen i samband med brons öppnande. Bland annat kommer bilister, cyklister och gångtrafikanter att märka av förbättrade väg- cykel- och gångbanor och innerstadsbussarna kommer återigen att stanna vid Ryssgården. Samtidigt kommer det fortsatt att finnas en del utmaningar.

All trafik via Slussen kommer nu att ledas över den nya bron samtidigt som den västra bron stängs och rivningen påbörjas. Bilar kommer att kunna köra till och från Södermalm via Skeppsbron. Det går dock inte att vika av västerut då vägen via Slussplan och Munkbron prioriteras för kollektivtrafiken. Ett spårviddshinder kommer att placeras i höjd med Kornhamnstorg.

Även på Katarinavägen prioriteras kollektivtrafiken och ett spårviddshinder kommer att placerat strax väster om infarten till parkeringsgaraget i Katarinaberget. Garaget kan fortsatt nås österifrån via Katarinavägen.

Den största förändringen för gående sker för dem som går till och från Stadsgårdsleden, Söder Mälarstrand och Gamla stan. De hänvisas till trappor och hissar vid den tillfälliga bussterminalen.

Även för cykeltrafiken till och från Stadsgårdsleden och Söder Mälarstrand in mot city sker en förändring. Cyklister kommer att kunna ta sig till och från den nya bron via en ramp och vidare upp en på- och avfartsväg som är placerad mitt i bron, för att sedan kunna fortsätta mot Skeppsbron eller Munkbron.

Området vid Södermalmstorg, vid Hilton hotell, stängslas in och där fortsätter arbeten med en ny torgyta och nya byggnader. Här blir det också en stor arkeologisk utgrävning under våren 2021. Samtidigt skapas en gågata närmast husen mellan Hornsgatan och Guldgränd.

Antalet resenärer som åker med kollektivtrafik, gående och cyklister ökar för varje år medan biltrafiken har minskat under de senaste årtiondena. Därför anpassas nya Slussen till den minskade biltrafiken, med färre bilfiler än tidigare.

Kollektivtrafiken får mer plats, precis som gående och cyklister som kommer att få nya och trevligare stråk längs kajerna. Drygt 100.000 människor beräknas dagligen komma att cykla och promenera i Slussenområdet år 2030. Det är dubbelt så många som idag.

 

 

 


År 2022 ska över 200 nya studentlägenheter stå klara på Opaltorget i Tynnered. Fastators innehavsbolag Offentliga Hus är initiativtagare till projektet, och ett 20-årigt hyresavtal är tecknat med Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder (SGS) för lägenheterna.

 

 

 

 

 

 

 

 


Under torsdagen den 1 oktober 2020 togs första spadtaget till det som ska bli Göteborgs nästa stora studentboende. År 2022 ska över 200 nya studentlägenheter stå klara på Opaltorget i Tynnered. Fastators innehavsbolag Offentliga Hus är initiativtagare till projektet, och ett 20-årigt hyresavtal är redan tecknat med Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder (SGS) för lägenheterna.

Idag finns det drygt 11.000 studentbostäder i Göteborg, men för att möta den stora efterfrågan behövs ytterligare 7 .000 bostäder. Lägenheterna, som byggs i ett tio våningar högt hus vid Opaltorget, är därför ett mycket välkommet tillskott.

– Genom det här projektet gör vi verklig skillnad för studenterna och bidrar till att stärka Göteborgs attraktivitet som studentstad. Projektutveckling är en viktig del av Offentliga Hus verksamhet och tillväxt. Opaltorget är ett typexempel på hur vi jobbar med nybyggnation – mot tydliga beställare i långa kontrakt, på attraktiva orter, säger Offentliga Hus vd Fredrik Brodin.

Lägenheterna planeras att stå klara i fjärde kvartalet 2022. Byggentreprenör är Brixly AB.

–  Lägenheterna kommer att vara i storleken ett till fyra rum, alltså lagom för en eller två personer att hyra, eller om man vill bo i ett kompisboende eller minikollektiv i de större lägenheterna, förklarar Markus Brink, vd för Brixly.

Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder (SGS) kommenterar avtalet:

– Vi är väldigt glada över att ha ett så långsiktigt avtal med Offentliga Hus. Bostäderna är centralt belägna med god service och kommunikationer. Här finns allt man kan behöva som student, säger Magnus Bonander, fastighetschef på SGS Studentbostäder.