17 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 01 oktober 2020 14:51

Heimstaden köper Von Dufva Fastighets AB

 

 

 


Heimstaden köper tolv fastigheter i centrala Linköping, innefattande 457 lägenheter med en uthyrbar yta om cirka 31.500 kvm, i beståndet finns även ett äldreboende, en förskola, ett parkeringsgarage samt ett fåtal övriga kommersiella lokaler.

 

 

 

 

 

 

 

 

Heimstaden Bostad AB har förvärvat samtliga aktier i Von Dufva Fastighets AB. Beståndet utgörs av tolv fastigheter i Linköping innefattande 457 lägenheter och en uthyrbar yta på cirka 31.500 kvm.

Beståndet är mycket centralt beläget i Linköping och inrymmer även ett äldreboende, en förskola, ett parkeringsgarage samt ett fåtal övriga kommersiella lokaler. Säljare är Göran Magnusson med familj och Heimstaden Bostad AB tillträdde fastigheterna den 1 oktober år 2020.

– Det här mycket centralt belägna beståndet med attraktiva lägenheter kompletterar vårt tidigare innehav på ett bra sätt och ger oss möjlighet att erbjuda ännu fler hållbara hem till våra hyresgäster i Linköping, säger Fredrik Årman, transaktionschef på Heimstaden.

Heimstaden Bostad AB är sedan tidigare en stor fastighetsägare i Linköping och kommer efter tillträdet att förvalta totalt 1.644 lägenheter i staden. Förutom det befintliga beståndet så pågår produktion av 109 nya hyreslägenheter i Vallastaden. 

– Heimstaden finns idag representerade i 30 kommuner  i Sverige och på varje plats har vi etablerat lokala förvaltningsorganisationer med egen personal. Vår organisation i Linköping ser fram emot att ta över förvaltningen av detta fina bostadsbestånd och samtidigt kunna förenkla och förgylla livet för våra hyresgäster med vårt omtänksamma boende, tillägger Fredrik Årman.

Panreal Property Advisors har i affären agerat som rådgivare till Heimstaden Bostad AB.​

torsdag, 01 oktober 2020 14:31

Trophi köper två finska handelsfastigheter

 

 

 


En av de två handelsfastigheterna som Trophi köper kallas K-Citymarket i Kemi, drygt 2 mil söder om Haparanda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trophi har tillträtt två handelsfastigheter i Kemi, drygt 2 mil söder om Harparanda samt i Pieksämäki, en kommun i mellersta Finland, med dagligvarukedjan Kesko som hyresgäst på långa hyresavtal. Den totala ytan uppgår till 13.000 kvm och Kesko driver konceptet K-Citymarket i båda fastigheterna.

Transaktionen har gjorts tillsammans med Serena Properties AB i en portföljaffär omfattande fem fastigheter, där Serena köper de övriga tre fastigheterna.

– Fastigheterna vi nu köper med Kesko som hyresgäst passar perfekt in i vår finska portfölj. Vi stärker ytterligare Trophis tydliga fokus mot väl presenterande dagligvarubutiker. Kesko är en av Finlands två ledande inom branschen och vi kan nu fördjupa vårt goda samarbete med dem, säger Jan Björk, vd för Trophi.

Med cirka 260 fastigheter i Sverige och Finland, är Trophi ett av Nordens ledande fastighetsbolag inom dagligvaruhandel med ett marknadsvärde om cirka 14,7 Mdr kr. Sedan starten 2012 har bolaget byggt en fastighetsportfölj med långsiktighet i ägandet. Trophi äger cirka 850.000 kvm butikslokaler i sina fastigheter. Trophi Fastighets AB,  som grundades av Redito AB, ägs av Tredje AP-fonden.


torsdag, 01 oktober 2020 14:02

Catella säljer en historisk fastighet

 

 

 


Catella var en exklusiv finansiella rådgivare vid avyttringen av en nyutvecklad historisk kontorsbyggnad om 4.800 kvm samt en andel i en parkeringsanläggning i Silkki-kvarteret i centrala Tikkurila, i Vanda, 15 kilometer norr om Helsingfors.

 

 

 

 

 

 

 

 

Catella agerade som Renor Ltd:s exklusiva finansiella rådgivare vid avyttringen av en nyutvecklad historisk kontorsbyggnad och en andel i en parkeringsanläggning i Silkki-kvarteret i centrala Tikkurila, i Vanda, 15 kilometer norr om Helsingfors. Köpare är Non-UCITS Fund Aktia Commercial Properties (AIF).

Renor Ltd säljer nu en kontorsbyggnad som företaget har utvecklat och renoverat under de senaste åren. Byggnadens uthyrningsbara yta är cirka 4.800 kvm och har ett Leed Gold-certifikat. Fastighetens huvudsakliga energikälla är ekologisk geoenergi. Transaktionen inkluderade också en andel i en parkeringsanläggning bredvid fastigheten.

Byggnaden är helt uthyrd och den har två stora statliga hyresgäster, staden Vanda och Finlands nationella domstolsförvaltning. Hyresgäster flyttade in i sina nya lokaler i början av år 2019.

Fastigheten ligger i centrum av Tikkurila, längs den planerade linjen för Vantaa-tågen. Det historiska kvarteret Silkki, där fastigheten ligger, har en nyckelroll i stadsdelen Tikkurila. Renor kommer att förbli ägare till de andra byggnaderna i kvarteret och bolaget kommer att fortsätta att aktivt utveckla dessa byggnader. I framtiden kommer kvarteret även att innehålla ett brett urval av arbetsplatser, lägenheter samt lokaler för kultur, service och restaurang samt butiker.

 

 

 


Det nya kontoret för Tele2 i IN:Gallerian i hjärtat av Stenstaden i centrala Sundsval kommer att rymma 300 arbetsplatser.

 

 

 

 

 

 

 

 

Diös utvecklar och hyr ut ett nytt modernt kontor till Tele2 i IN:Gallerian i hjärtat av Stenstaden i centrala Sundsvall. Den nya kontorsmiljön kommer att rymma 300 arbetsplatser och etableringen bidrar till ökade flöden av människor i stadskärnan.

Avtalstiden för uthyrningen är 10 år och årshyran uppgår till 9 Mkr. Inflyttning är beräknat till hösten 2021. Tele2 lanserar ett nytt kundservicecenter för fast och mobil uppkoppling samt underhållning, och samlar all verksamhet i Västernorrland i ett modernt kontor mitt i centrala Sundsvall. Etableringen innebär att Diös utvecklar plan två och tre i fastigheten Lyckan 6 och konverterar bland annat en tidigare butiksyta till det nya kontoret, på motsvarande drygt 3.800 kvm. Att öka flödet av människor i centrum är en viktig pusselbit i bolagets utvecklingsplan för IN:Gallerian och det nya stadskvarteret, som även inkluderar det blivande Clarion-hotellet.

– Det känns fantastiskt att äntligen få berätta om Tele2’s etablering i Sundsvall. Det innebär att hundratals människor kommer att arbeta, vistas, äta, shoppa och ta del av stadens utbud – varje dag. Den nya kontorsetableringen skapar tillsammans med PickPackPost, restauranger, caféer och butiker en attraktiv plats med urban service och moderna kontor, helt i linje med vår vision om att göra Sundsvall till en av Sveriges mest inspirerande städer, säger Sofie Stark, fastighetschef, Diös.

– Vi vill vara en så attraktiv arbetsgivare som möjligt i regionen och vi tror att det nya moderna kontoret kommer bli Sveriges bästa kundservicekontor både för våra anställda och för våra kunder, säger Samuel Skott, kommersiell chef, Tele2.

 

 

 


Projektet Norra Vitsippan i Salem, som NREP förvärvat av Skanska tidigare i år, rymmer 108 lägenheter i sju hus som förses med solceller och solvärmepaneler.

 

 

 

 

 

 

 

 


I Salem utanför Stockholm utvecklar Skanska Hyresbostäder ett bostadsområde som blir ett spjutspetsprojekt inom förnyelsebar energi, då Skanska och NREP tar kliv mot klimatneutralitet i sitt första hyreskvarter med netto noll-energihus. En smart kombination av solfångare och bergvärme minskar energiåtgången med 80 procent, vilket kombinerat med solceller blir ett netto noll-energiprojekt.


Projektet Norra Vitsippan i Salem, som NREP förvärvat av Skanska tidigare i år, rymmer 108 lägenheter i sju hus som förses med solceller och solvärmepaneler. Med det innovativa systemet HYSS, Hybrid Solar System från företaget Free Energy Innovation, sammanförs solenergi och bergvärme med ett unikt styrsystem som flyttar energin dit den gör störst nytta, med en kraftigt ökad effektivitet som följd.

– Målsättningen här är att ta ett steg fram i jakten på att bli klimatneutrala och rita om kartan för hur vi löser energifrågan i flerbostadshus. Hittills har de flesta bostadsutvecklare kämpat med att få ner energiförbrukningen genom tätare hus och bättre isolering, men det här är ett nytt steg som hjälper oss att nå ännu längre, säger Anders Degerstedt, affärsutvecklare på Skanska Hyresbostäder.

För blivande fastighetsägaren NREP är Norra Vitsippan ett betydande kliv i en redan utstakad riktning.

– Vi vill vara pionjärer inom hållbarhet och arbetar redan i dag med att ställa om alla våra fastigheter till hundra procent förnyelsebar energi i och med att vi anslutit oss till RE100. Det här är början på nästa steg. HYSS-lösningen som Skanska levererar tycker vi är jätteintressant då den är ett relativt enkelt sätt att kombinera teknik som faktiskt redan finns. Det går att komma ner i en netto noll-lösning, säger Rickard Langerfors, chef för bostäder på NREP.

Funktion för HYSS, Hybrid Solar System
Solpaneler värmer varmvatten som används dels för att effektivisera värmepumpen samt för att återladda värme till berget under sommarhalvåret. På detta sätt motverkas utarmningen av energi i borrhålen och en hög effekt säkerställs i systemet under vinterhalvåret. Sammantaget minskar HYSS behovet av köpt energi för värme och varmvatten med hela 80 procent jämfört med konventionell uppvärmning av flerbostadshus. Systemet når en årsåtervinningsgrad på 5 (SCOP), vilket är unikt för värmepumpsbranschen.

Skanska och NREP har lagt till solceller som alstrar all den el husen kräver under ett år och skickar ut överskottsel till andra användare på elnätet. Resultatet blir Skanskas första hyresbostadsprojektet som når netto noll-energianvändning, det vill säga producerar lika mycket energi under ett år som husen använder.

Med modulhus i trä från BoKlok, husgrunder i Skanskas gröna betong och biobränsleanvändning i maskiner på byggarbetsplatsen bidrar även produktionen av det nya området till ett lågt klimatavtryck.

– Vi jagar fler åtgärder för att nå så långt vi bara kan. Klimatfrågan är en av de största vi har att hantera på Skanska och vi har en stor utmaning framför oss. Fastigheter och byggproduktion står för en stor del av utsläppen i dag och vi måste samverka för att ändra på det. Jag hoppas att det här blir en game changer som förflyttar oss i rätt riktning, säger Anders Degerstedt.

Norra Vitsippan färdigställs under tredje kvartalet 2021.

 

 

 

 

 

 

 



torsdag, 01 oktober 2020 11:39

Sista stenen lagd i Stockholm Norvik Hamn

 

 

 


I slutet av september 2020 lades den sista av elva miljoner markstenar i den totalt 44 hektar stora Stockholm Norvik Hamn.

 

 

 

 

 

 

 


Den sista markstenen är nu på plats och Stockholms Hamnar gör sig redo för att öppna den sista delen, roro-terminalen, av Stockholm Norvik Hamn, som anlagts på Norvikudden strax norr om Nynäshamns oljehamn. Sveriges nyaste hamn är nu lika stor som Gamla stan.

I slutet av september 2020 lades den sista av elva miljoner markstenar i den totalt 44 hektar stora hamnen. Det motsvarar en yta lika stor som Gamla stan i Stockholm. Bygget av Stockholm Norvik Hamn inleddes 2016 och verksamheten öppnade enligt plan i maj 2020 då containerterminalen togs i drift. Den andra delen, roro-terminalen för rullande gods, kommer att öppna under hösten.

– Det känns härligt att snart få öppna roro-delen och välkomna gamla och nya kunder till en hamn med högteknologisk standard, rejäla ytor och en ny effektiv infrastruktur som underlättar hanteringen, säger Johan Wallén på Stockholms Hamnar.

Roro-terminalen består av två kajlägen med ramper för att kunna rulla av och på gods samt en hamnplan på tolv hektar. Där finns fyra kilometer filer för uppställning av incheckade trailrar och fordon inför avgång. Dessutom finns en stor buffertyta för avgående gods och ytterligare ett område har byggts för lastbilschassin inför export.

torsdag, 01 oktober 2020 11:19

Selvaag sålde 209 bostäder under Q3

 

 

 


Rolf Thorsen är vd för Selvaag Bolig ASA. Under Q3 2020 sålde Selvaag Bolig 209 bostäder för 1.104 MNOK jämfört med Q 3 2019 då Selvaag Bolig sålde 159 bostäder för 756 MNOK.

 

 

 

 

 

 

 

 

Selvaag Bolig sålde 209 bostäder för 1.104 MNOK under tredje kvartalet 2020. Hittills i år har Selvaag Bolig sålt 591 bostäder för 3.058 MNOK.

– Det har varit stort intresse för marknaden och vi har sålt bra, särskilt i Stor-Oslo. Stavanger har också bidragit positivt. Våra kampanjer har lyckats och vi har infört en mer personlig kunduppföljning. Vi är optimistiska om den fortsatta utvecklingen av företaget. Bostadsbehovet är lika stort som tidigare, och det är för lite byggande i Oslo-området, säger vd Rolf Thorsen.

Nettoomsättningen, justerat för Selvaag Boligs andel i samarbetsprojekt, slutade vid 178 bostäder för 910 MNOK under tredje kvartalet. Hittills i år är omsättningen 483 bostäder för totalt 2.450 MNOK. Byggandet av 196 bostäder inleddes, 212 bostäder färdigställdes och 212 bostäder överlämnades till köparen. Den 30 september hade Selvaag Bolig 1.342 bostäder som pågående projekt och 19 färdigställda bostäder som inte hade sålts.

Hittills i år har Selvaag Bolig startat byggandet av 242 bostäder, färdigställt 404 bostäder och överlämnat 447 bostäder till köparen.

Under tredje kvartalet 2019 sålde Selvaag Bolig 159 bostäder netto för 756 MNOK. Bruttoförsäljningen under tredje kvartalet 2019 var 192 bostäder för 914 MNOK. Under de första nio månaderna 2019 sålde Selvaag Bolig 613 bostäder netto för 3.048 MNOK. Bruttoförsäljningen under samma period var 739 bostäder för 3.633 MNOK.


torsdag, 01 oktober 2020 10:39

CBRE stärker sitt nordiskt team

 

 

 

 

 


Rekryteringarna av Sofia Sandell, bilden t v,  och Yvonne Ehinger, bilden t h,  innebär att de har utsetts till  CBRE:s chefer i Norden för People och Marketing.

Sofia Sandell
kommer leda CBREs nya nordiska People-team, som består av Stina Hiljanen, Finland, Malou Dalsgaard Ullerup, Danmark och Solfrid Hader, Norge. Sofia Sandell börjar omgående på sin nya tjänst, som hon kommer att dela med sin nuvarande tjänst som Head of People, Sweden.

Sofia Sandell har lett People-teamet i Sverige i nästan fyra år och hon har under den tiden utvecklat HR-arbetet avsevärt. Hon har även ansvarat för avdelningarna Office Management och IT.

Sofia Sandell kommenterar:
– Jag ser fram emot att leda och samarbeta med mina kollegor i det nya nordiska teamet. Det är ett mycket kompetent team med stor drivkraft. Vi kommer fortsätta utveckla och stärka CBRE:s employer brand med ambitionen att vara den bästa arbetsgivaren för fastighetsbranschen i Norden.

Yvonne Ehinger har utsetts till Head of Marketing & Communications för Norden. Hon har i snart tre år arbetat med att digitalisera marknadsföringen för CBRE i Sverige, vilket lett till en branschledande position online.

Yvonne Ehinger säger:
– Det ska bli riktigt kul att arbeta ännu närmare de nordiska kollegorna. Det är ett erfaret team som bekräftar att Marketing på CBRE ligger i framkant. Tillsammans med kollegor i EMEA och Globalt ska vi göra vårt bästa för att öka våra marknadsandelar och stärka CBRE:s varumärke.

Det nya nordiska Marketing Teamet består av Lene Jorgensen, Danmark, Hilde Rusnes, Norge och Miia Mäkinen, Finland. I Sverige arbetar även Eugenia Duarte Walker på People och Anna Flodmark på Marketing. Yvonne Ehinger börjar sin nya tjänst den 1 oktober 2020.

Patrik Kallenvret, vd för CBRE Sweden, kommenterar:
– Jag är glad och stolt över att ytterligare två av våra svenska medarbetare blivit utsedda och fått ansvaret för nordiska team. De har utvecklat vårt arbete med People och Marketing i Sverige med utmärkta resultat. Det sätt vi lyckats lyfta vårt varumärke och våra medarbetare, inte minst via sociala medier, är mycket tack vare Sofia och Yvonne. De har kunskapen och erfarenheten som krävs för att nå våra högt uppsatta mål på nordisk nivå. När året började utsågs också Amanda Welander som Nordic Head of Research.

Utöver CBRE:s nordiska team för People och Marketing kommer även Finance att arbeta i ett nordiskt team, lett av Stian Brunes. Sedan tidigare har CBRE meddelat att bolaget har nordiska team för Capital Markets, Project Management & Building Consulting samt Research.

CBRE har varit aktiv på den nordiska marknaden sedan år 1999 och de nordiska länderna förväntas växa snabbare än de övriga europeiska länderna och alla nordiska länder är bland Forbes topp 15 bästa länder att göra affärer i. Endast tio länder världen över kan ha AAA-betyg från alla de tre topprankade företagen och av dessa tre är i Norden.

CBRE:s nordiska team erbjuder rådgivare och experter på plats för att leda och stärka bolagets affärs- och varumärke. Bolagets mål är att positionera CBRE som marknadsledaren i Norden.

onsdag, 30 september 2020 14:12

Europas tredje största hub för huvudkontor

 

 

 


Anna König Jerlmyr, (M) finansborgarråd i Stockholm.

 

 

 

 

 

 

 


En ny rapport från Invest Stockholm, Stockholms stads näringslivsorganisation, visar att Stockholm är Europas tredje största hub för företag på Forbes Global 2000-lista. Stockholm står för 54 procent av antalet regionala och globala huvudkontor i de nordiska storstadsregionerna. Företag inom ICT-sektorn samt bank- och försäkringssektorn är starkt koncentrerade i Stockholmsregionen med över två tredjedelar av de nordiska huvudkontoren.

– Stockholm är Europas tredje mest attraktiva region för globala storföretag, framför städer som Frankfurt och Zürich. Att vi är särskilt starka inom ICT-branschen är ett kvitto på Stockholms stads digitaliserings- och kommunikationsarbete. Genom stadens bolag STOKAB tillhandahåller vi 1,8 miljoner kilometer konkurrensneutral fiberoptik. Snabb, stabil och säker uppkoppling gör oss till ett självklart val för företag verksamma inom exempelvis IT. Det är sådana branscher som står för framtidens jobb och därmed resurserna till välfärden, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

– Rapporten visar att 85 procent av Stockholms huvudkontor tillhör utländska företag, därmed blir blir regionens internationella tillgänglighet än mer akut. Regeringen måste ge klara besked om hur man tänker säkerställa denna, annars riskerar vi utländska investeringar, svensk ekonomi och vanliga stockholmares arbetstillfällen. För mig är det självklart att Nordens globala företagshub också behöver vara Nordens flyghub. Digital, regional, och internationell infrastruktur är avgörande för Stockholms framtida konkurrenskraft, avslutar finansborgarrådet.

 

 

 


Whilborgs säljer fastigheter som omfattar 24.000 kvm kontor samt 100.000 kvm logistik- och produktionslokaler i Malmö Yttre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wihlborgs har onsdagen den 30 september 2020 tecknat avtal om att sälja 21 fastigheter i Malmö omfattande totalt 124.000 kvm till  fastighetsfonder rådgivna av Blackstone och portföljen kommer att ingå i Mileway, deras europeiska plattform för last mile logistics. Blackstones rådgivare har Cushman & Wakefield varit.


De sålda fastigheterna ligger i Arlöv, Bulltofta och hamnen i Malmö och omfattar 24.000 kvm kontor samt 100.000 kvm logistik- och produktionslokaler.

Försäljningen sker genom en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 1.430 Mkr. Per den 30 juni uppgick fastigheternas bokförda värde till 1.079 Mkr. Hyresvärdet är 110 Mkr, genomsnittlig kvarvarande hyrestid är 31 månader och i nuläget är 92 procent uthyrt.

– Vi ser det som positivt att fler aktörer investerar stora belopp i Malmö. Det är ett bevis på regionens attraktivitet och utvecklingspotential och ett tydligt tecken på att det finns ett stort intresse för långsiktigt stabila hyresflöden, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Hon fortsätter:
–  Wihlborgs strategi är att ha ett starkt fokus på attraktiva delområden med utvecklingspotential och denna affär bidrar till det. Nu kan vi lägga mer kraft i andra områden där vi ser ännu större möjligheter till framtida utveckling och värdetillväxt för oss. Malmö har ett diversifierat näringsliv med såväl tjänsteföretag som produktionsinriktade bolag som växer och det ger oss fortsatt stora möjligheter.

Följande fastigheter omfattas av försäljningen:
Arlöv 17:4, Finngrundet 4, Flintan 3, Flygledaren 9, Flygvärdinnan 5, Fältsippan 1, Gulsippan 4, Hanö 1, Höjdmätaren 1, Kirseberg 31:53, Skevrodret 2, Skjutsstallslyckan 11, Spillepengshagen 1, Spillepengshagen 3, Spillepengsmarken 8, Stenshuvud 3, Stocken 2, Tågarp 16:19, Tågarp 16:42, Utgrunden 8, Åkarp 1:69

Den nya ägaren tillträder fastigheterna den 1 december 2020.