29 april 2024

Redaktionen

måndag, 27 augusti 2018 11:58

Fastator till börsens huvudlista

alt
Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

Styrelsen i AB Fastator har beslutat att inleda processen för att byta marknadsplats för bolagets aktier från First North till reglerad marknad. Noteringen beräknas kunna ske under 2019.

 

– Fastator har nu, efter ett antal år av stark tillväxt, nått en storlek där bolaget bedöms vara moget för notering på börsens huvudlista. En notering på reglerad marknad skärper kraven på bolaget ytterligare och öppnar därmed upp för nya investerargrupper, exempelvis större institutioner både från Sverige och från utlandet. Det är vår övertygelse att detta skapar bättre förutsättningar för omvärdering av substansrabatten samt förbättrad likviditet i aktien, säger Fastators styrelseordförande Björn Rosengren.

 

Fastators aktie har sedan 2015 handlats på Nasdaq First North och bolaget har sedan flera år tillämpat redovisningsprincipen IFRS. Det senare är ett krav för att kunna handlas på Nasdaqs huvudlista.

 

– En flytt till börsens huvudlista är något som tydligt kommer gynna våra möjligheter att skapa värde för våra aktieägare och portföljbolag, säger Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

Fastator inleder nu en pre-IPO process med PWC för att genomlysa och förbereda bolaget inför den formella granskningen som i ett senare skede kommer att utföras av en av börsen utsedd börsrevisor.

måndag, 27 augusti 2018 09:51

Nytt promenadstråk och bad i Södra Värtan

alt
Byggstart sker tidigast år 2019 för Södra Värtan.

 

Som en del i utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden planeras området Södra Värtan att utvecklas med bostäder, kontor, handel och service. Längs kajen i området (Saltkajen) kommer ett promenadstråk att inrättas och i vattnet utanför kajen planeras för ett utomhusbad.

 

För att genomföra planerna behöver den befintliga kajen byggas om och byggas ut. Dessutom kommer ett grund att förläggas utanför kajområdet och utomhusbadet. Om- och utbyggnaden av kajen utgör vattenverksamhet och kräver ansökan om tillstånd hos mark- och miljödomstolen. De planerade åtgärderna kommer huvudsakligen att koncentreras till de kommunägda fastigheterna Ladugårdsgärdet 1:9 och 1:40, men kan komma att beröra flera fastigheter. Allmänheten bjuds därför in till samråd i Tekniska nämndhuset den 18 september.

 

Byggstart i Södra Värtan kan ske tidigast 2019.

 

Värtahamnen och Södra Värtan ska bli Stockholms nya entré från sjösidan. Här kommer 5.000 personer att bo och lika många att arbeta när området är färdigställt. Södra Värtan är en del av det hållbarhetsprofilerade stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden och kommer att byggas energieffektivt och grönt.

 

I Södra Värtan planeras för 1.900 lägenheter, 26 förskoleavdelningar, 125.000 kvm lokaler, 600 meter ny kajpromenad och 10.000 kvm nya parker och torg. Här kommer bostäder, kontor och parker att samsas med hamnverksamheten. Kajerna blir promenadstråk med butiker och restauranger och ett stort utomhusbad planeras utmed vattnet i Lilla Värtan.

 

Södra Värtan byggs ihop med Gärdet och Frihamnen. Kvarteren kommer att ha en tät struktur med slutna gårdar. Mot hamnpirarna byggs högre hus för att fungera som skärmar mot hamnverksamheten. I bottenvåningarna inryms lokaler med olika verksamheter som skapar en levande stadsmiljö. Bottenvåningarna anpassas för verksamheter av olika slag.

alt
Ett nytt biopalats ska byggas i korsningen Dragarbrunnsgatan-Klostergatan. Ill: Sweco architects

 

Uppsala kommun har godkänt en ny detaljplan som gör att ett nytt, modernt biopalats med 13 salonger kan byggas i hörnet Dragarbrunnsgatan-Klostergatan. Byggherre är Uppsala Akademiförvaltning. Nu väntar beslut i Kommunfullmäktige. Byggstart är planerad till 2019 och invigning till 2021.

 

I december 2016 antogs Uppsalas innerstadsstrategi – Stadsliv i mänsklig skala, ett styrdokument för utvecklingen av Uppsalas centrala delar. Där betonas att det är viktigt att skapa förutsättningar

för ett levande stadsliv, med hjälp av attraktiva offentliga rum och levande bottenvåningar.

 

– Med den här planen som gör det möjligt att bygga en ny bio med flera moderna biosalonger i city kan vi se till att Uppsalaborna även framöver kan njuta av bioupplevelser i en levande innerstad, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

 

Biografen kan bidra till ökat stadsliv på Klostergatan och Dragarbrunnsgatan och läget ger goda förutsättningar för restauranger i entréplanet, och biografbesöken skulle även kunna bidra till fler gäster på de restauranger som redan finns i området.

 

Syftet med planen är att markägaren Uppsala Akademiförvaltning tillsammans med SF ska kunna uppföra en byggnad med flera toppmoderna biosalonger och möjlighet till restauranger i bottenplan. För att det ska vara möjligt, behöver byggnaden vara högre, 28 meter mot dagens tillåtna 22,5 meter, än vad den tidigare detaljplanen tillåtit.

 

Det parkeringsgarage som finns under mark kan vara kvar.

alt

                                                                                                                                    

NREP har anställt den tidigare borgmästaren i Köpenhamn Jens Kramer Mikkelsen (bilden) som Director of Urban Development. Hans uppdrag blir att bidra med visioner och strategiskt ledarskap för företagets urbana utveckling över hela Norden.

 

Jens Kramer Mikkelsens stadsutvecklingserfarenhet innefattar hans banbrytande arbete som borgmästare i Köpenhamn 1989-2004 och därefter tre år vid Ørestads utvecklingsbolag samt elva år som vd för CPH City & Port Development.

 

– Ingen har haft en större inverkan på Köpenhamns utveckling under de senaste 30 åren än Jens Kramer Mikkelsen och vi är glada att välkomna honom som NREP: s nya direktör för stadsutveckling, säger Rasmus Nørgaard, medgrundare av NREP.

alt
Knut Pedersen, vd och koncernchef för Catella.

 

– Andra kvartalet var starkt med hög aktivitet i merparten av Catellas verksamheter. Totala intäkter ökade med 18 procent i jämförelse med föregående år till 691 Mkr och rörelseresultatet var i linje med föregående år och uppgick till 81 Mkr under andra kvartalet, trots investeringar i ett flertal initiativ främst inom Property Investment Management. Förvaltat kapital ökade med 34,4 Mdr kr i jämförelse med föregående år och 11,3  Mdr kr under andra kvartalet, säger koncernchef Knut Pedersen i en kommentar till rapporten.

 

Under första halvåret ökade Catella de totala intäkterna 1.231 Mkr (1.081) med ett resultat som efter skatt minskade till 138 Mkr (156).

 

Under perioden steg det egna kapitalet till 1.588 Mkr (1.577).

 

Rörelseresultatet för Corporate Finance steg till 14 Mkr (4), liksom för Asset Mangement och Banking, med ett förbättrat rörelseresultat om 194 Mkr (175). Affärsområdets förvaltade kapital ökade starkt till 197,5 Mdr kr (163,1).

 

Enligt Knut Pedersen har Catella en struktur och plattform som skapar mycket goda förutsättningar för tillväxt. Catella ska fortsätta öka förvaltad kapital genom att skapa alternativ exponering för Catellas kunder.

fredag, 24 augusti 2018 14:02

Oscar den I:s minne på Söder blir hotell

alt
Huset "Stiftelsen” på Björngårdsgatan 23 på Söder ska byggas om till ett hotell och stå färdigt år 2020.

 

Den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden Oscar den I:s minne, även kallad ”Stiftelsen”, på Björngårdsgatan vid Fatbursparken, ska öppnas för stockholmarna som hotell och restaurang av Vasaparken Fastighets AB. Lokalerna är cirka 2.400 kvm och öppnar enligt plan under första halvåret 2020.

 

– Vi är väldigt glada att denna fantastiska byggnad, mitt på Södermalm, snart kan öppnas för stockholmarna och besökare från hela världen. Detta blir ett värdefullt tillskott för den växande turistnäringen. Hotellet och restaurangen kommer skapa liv och rörelse och bidra positivt till hela området runt Fatbursparken, säger Fastighetsnämndens ordförande Stefan Hansson (S).

 

Stiftelsen uppfördes som vårdbyggnad på 1870-talet och har sedan 1950-talet ägts av Stockholms stad. Lokalerna har sedan ett tag stått tomma och staden har inte längre användning för dem.

 

Målet har varit att hitta en publik verksamhet som passar lokalerna, som kan bidra till att göra platsen tryggare och mer levande dygnet runt. Ett krav har varit att byggnadens stora kulturhistoriska värde ska bevaras vid en försäljning och den framtida användningen ska vara anpassad till byggnadens kulturvärde.

 

Det var Nordier som i våras på uppdrag av Stockholms stad kunde sälja Oscar den I:s minne och köparen blev Vasaparken Fastighets AB.

 

– Vi är glada att få möjligheten att förvärva denna unika fastighet och ser fram emot att påbörja förvandling till hotell och restaurang, säger Jacob Åhman, ansvarig för Stockholmsregionen hos Vasaparken.

 

Huset uppfördes i början av 1870-talet för Stiftelsen Konung Oscar I:s Minne efter ritningar av arkitekt Per Ulrik Stenhammar.

 

Huset har av Stockholms stadsmuseum blivit blåklassat, vilket är den högsta klassningen som innebär att bebyggelsens kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i Kulturmiljölagen. Under åren 2010-2017 byggdes Citybanans Södermalmstunneln under en del av huset. Arbetet krävde omfattande och tekniskt avancerade lösningar.

 

För år 2017 omsatte Vasaparken Fastighet AB 33,6 Mkr med ett resultat om 45,5 Mkr. Bolagets tillgångar steg år 2017 till 609 Mkr (596 Mkr) till en soliditet om 24,26 procent (17,7).

fredag, 24 augusti 2018 11:57

Amasten ökade vinsten till 88 Mkr

alt
Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

För första halvåret 2018 steg Amastens vinst till 87,8 Mkr (51,3) efter en skattebelastning om –16,7 Mkr (15,9). I vinstresultatet ingick orealiserade värdeförändringar av fastigheter med 91,4 Mkr och med derivat med 0 Mkr (0,4).

 

Hyresintäkterna ökade under halvåret till 135,3 Mkr (133,9) med ett förvaltningsresultat som minskade till 11,05 Mkr (13,8).

 

I balansen minskade värdet på förvaltningsfastigheterna till 2,97 Mdr kr (3,0). De långfristiga skulderna minskade starkt till 1.196 Mkr (2.013), medan de kortfristiga skulderna steg till 966 Mkr (263). Det innebar att det egna kapitalet ökade till 980 Mkr (882), vilket fick till följd att soliditeten stärktes till 31 procent (28).

 

Koncernens räntebärande skulder minskade med 252 Mkr genom amorteringar i samband med fastighetsförsäljningar och uppgick vid utgången av perioden till 1.962 Mkr (2.214). Lån från banksektorn var 1.520 Mkr (1.752), fördelat på sju banker och obligationslån. En säljarrevers uppgick till 442 Mkr (462).

 

Belåningsgraden, mätt som de räntebärande skulder, beaktat likvida medel i relation till verkligt värde för förvaltningsfastigheter, minskade sedan årsskiftet och uppgick till 63 procent (66).

 

Den genomsnittliga räntenivån ökade till 2,9 procent (2,8). Ökningen av medelräntan berodde på amortering av banklån i samband med fastighetsförsäljningar. Genomsnittlig räntebindningstid  ökade från årsskiftet från 4,7 månader till 5,0 månader och den genomsnittliga kapitalbindningen ökade från 2,4 år till 5,1 år. Räntetäckningsgraden för perioden stärktes till 135 (131).

 

I en kommentar till halvårsrapporten säger vd Jan-Erik Höjvall:

– I det nya Amasten har det varit full aktivitet under det första halvåret 2018. Inom förvaltningen har vi börjat arbeta mer med egen personal istället för inhyrda konsulter och entreprenörer. Det innebär kostnadsbesparingar och ett mer fokuserat arbete på att renovera lägenheter och hyra ut vakanta lokaler. Vi har renoverat 77 lägenheter och höjt hyran med 3 Mkr på årsbasis. Vi har gjort tre större uthyrningar som inneburit en höjd årshyra om 4 Mkr och det sammanlagda hyresvärdet på kontrakten uppgår till 60 Mkr. Investeringar under perioden uppgick till 40 Mkr. Vakansgraden har gått ned med 0,7 procentenheter till 7 procent. Ekonomiavdelning är från och med den 1 juni i stort sett helt i egen regi, vilket innebär kostnadsbesparingar och en bättre kontroll.

 

Under rapportendagen steg aktien med 1,36 procent till 4,47 som senast betalt. Det betyder att aktien har stigit med cirka 34,5 procent sedan årsskiftet. LE

alt
Benny Thögersen, vd för Catena.

 

Catena inledde sommaren med ett större förvärv av Apoteas lager i Morgongåva. Flera mindre förvärv och försäljningar har sedan genomförts under andra kvartalet och tredje kvartalets inledning.

 

– Vår markreserv omfattar cirka 1,7 miljoner kvm och behöver ständigt kompletteras för att möjliggöra för kommande investeringar när rätt tillfälle och rätt kund finns på plats, konstaterar Benny Thögersen, vd för Catena.


Senast var det bolaget Catena Muskötgatan AB med fastigheten Kroksabeln 17 i Helsingborg som såldes den 14 augusti. Affären gjordes till ett underliggande fastighetsvärde om 21,2 Mkr. Fastigheten är drygt 7.000 kvm och har ett hyresvärde om 3 Mkr vid fullt uthyrd. Även bolaget Catena Borås AB med fastigheten Tappen 1 i Borås såldes den 18 maj till Avere Fastigheter AB. Affären gjordes till ett underliggande fastighetsvärde om 25 Mkr. Fastigheten är på 5.700 kvm och har ett hyresvärde på 2,7 Mkr.

 

– Catenas fokus är logistikfastigheter på strategiska lägen och genom att ständigt utvärdera vår fastighetsportfölj säkerställer vi att vi är stringenta i våra satsningar framåt, säger Benny Thögersen, vd för Catena.

 

I både Umeå och Malmö har Catena slutfört viktiga markförvärv. Fastigheten Magneten 6 i Umeå förvärvades den 2 juli. Affären gjordes som en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 20 Mkr. Fastigheten består av cirka 42.000 kvm mark som idag hyrs ut som uppställningsplats med ett hyresvärde om 0,6 Mkr. Fastigheten är välbelägen intill Catenas andra fastighet i Umeå, Mätaren 6.

 

Den 9 juli tecknades dessutom avtal för två nya fastigheter strax utanför Malmö, en affär som sker som ett bolagsförvärv med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 22 Mkr. Arealen på fastigheterna är cirka 25.000 kvm och har idag en arrendeintäkt om 1,1 Mkr. Fastigheterna är väl belägna intill riksväg 11 och E6/E20 och ligger i anslutning till mark som förvärvades av Catena i början på 2017.

 

fredag, 24 augusti 2018 11:12

SHH och Fabege byggstartar i Kista

alt
I kvarteret Selfoss i Kista planeras totalt 276 bostäder.

 

Efter en framgångsrik försäljning har SHH och Fabege beslutat att byggstarta den första etappen i kvarteret Selfoss i centrala Kista. I etappen ingår 69 bostadsrätter med inflyttning under våren 2020. Över 60 procent av borätterna har sålts med bindande förhandsavtal. Avtal har tecknats med byggföretaget Cobab för entreprenaden.

 

Den första etappen i kvarteret Selfoss heter brf Reykjavik och består i huvudsak ettor och tvåor i storlekar på mellan 26 - 50 kvm. Projektet är välbeläget på Kista Gårdsväg ungefär 500 meter från Kista Galleria och tunnelbana.

 

– Den snabba försäljningen visar att våra bostäder är attraktiva och att vi träffat rätt vad gäller prisbild, behov och efterfrågan i området, säger Fredrik Johansson, projektutvecklingschef, SHH.

 

Hela projektet innefattar tre etapper om totalt 276 lägenheter och ett underliggande garage. SHH:s vision för området är att skapa ett delvis öppet kvarter om 3-8 våningar med uppbrutna fasader i huvudsak utförda som putsade med omväxlande mörkgröna, ljusgrå och gråvita kulörer.

 

För att ge tydligare tyngd och materialkaraktär åt byggnaden utförs basen av tegel med fint bearbetade detaljer runt entréer och öppningar. Gården utgörs av en öppen delvis grön, delvis hårdgjord yta och innehåller såväl privata som gemensamma uteplatser, samt lekplatser och cykelparkering.
  

fredag, 24 augusti 2018 10:51

Cushman & Wakefield rekryterar Elvinsson

alt

                                                                                                                               
Cushman & Wakefield rekryterar Anders Elvinsson (bilden) som ny Head of Valuation & Advisory till verksamheten i Sverige. Han tillträder tjänsten den 1 oktober och därmed också en del av ledningsgruppen på företaget. Elvinsson efterträder SvenErik Hugosson som i närmare 20 år innehaft rollen. Hugosson stannar kvar inom affärsområdet men kommer då att helt fokusera på kundkontakter och uppdrag.
     

Anders Elvinsson kommer närmast från rollen som Deputy Head of Valuation på Newsec i Stockholm. Han är utbildad Civilingenjör vid Chalmers tekniska högskola samt Civilekonom vid Handelshögskolan i Göteborg. Vidare är han MRICS och av Samhällsbyggarna auktoriserad fastighetsvärderare.