28 april 2024

Redaktionen

fredag, 10 augusti 2018 11:05

Vectura får en markanvisning i Hagastaden

alt
Vectura Fastigheter ska bygga en kontorsfastighet i Hagastaden om 25.000 kvm. Färdigställande beräknas ske år 2024 i samband med att den nya tunnelbanelinjen står klar.

 

Stockholms stad föreslår en markanvisning till Vectura Fastigheter som avser kvarter Forskaren, beläget i centrala Hagastaden, Stockholm. Markanvisningen ger Vectura möjligheten att uppföra en byggnad som bidrar till ett forsknings- och innovationskluster i världsklass, samt en plats där stockholmarnas kunskapsutbyten är i fokus.

 

Markanvisningen avser cirka 25.000 kvm BTA avsett för kontor och ytor för allmänheten. Vecturas ambition är att utveckla en signaturbyggnad med anknytning till Life Science. Det är en plats där Vectura vill vara med och skapa en destination som bjuder in till kreativt utbyte mellan människor från olika utvecklingsintensiva företag, institutioner och verksamheter.

 

– Vi är otroligt glada och stolta över att Stockholms stad föreslår markanvisningen till oss och att få vara med och bidra till utvecklingen av Hagastaden genom att etablera en byggnad med anknytning till Life Science i enlighet med Stockholms stads vision, säger Susanne Ekblom, vd för Vectura Fastigheter.

 

– Vi tror att byggnaden och dess innehåll kommer bidra till att skapa en attraktiv och levande plats i Hagastaden. Konceptet följer inriktningen av Hagastaden som en vetenskapsstad med fokus på hälsa. Vi är därför mycket glada över att kunna gå fram med denna markanvisning tillsammans med Vectura Fastigheter AB, säger Stefan Hansson, biträdande finansborgarråd (S).

 

Byggstart för kvarter Forskaren beräknas ske under 2022 och stå färdigt 2024 i samband med att den nya tunnelbanelinjen står klar. Markanvisningsavtalet mellan staden och Vectura ska beslutas i exploateringsnämnden den 23 augusti.

 

Vectura är ett fastighetsbolag, som ägs av Patricia Industries – en del av Investor AB. Vectura fokuserar på ett fåtal fastighetssegment: samhällsfastigheter, kontor och hotell. Vectura grundades i slutet av 2012. Bolagets största kunder är Aleris, Grand Hôtel och Investor AB. Vd för Vectura är Susanne Ekblom och styrelsens ordförande är Gustaf Hermelin.

 

 

torsdag, 09 augusti 2018 19:15

Riksbyggen har solceller i alla nya hus

alt
Riksbyggens Brf Viva i Göteborg byggs just nu och får solceller på taken. I kommande Riksbyggenprojekt blir solceller standard.

 

Nu tar Riksbyggen ytterligare ett steg i arbetet med att bygga mer hållbara bostäder och för att värna om vårt klimat. I all nyproduktion av såväl hyres- som bostadsrätter i flerfamiljshus inför Riksbyggen nu solcellsanläggningar som standard i kommande projekt.

 

– Som kooperativt företag vill vi på Riksbyggen gå i bräschen för ett långsiktigt och mer hållbart bostadsbyggande. Att utöka andelen förnybar energi är en viktig del i arbetet med att minska klimatbelastningen och därför inför vi solceller som standard i våra bostadsprojekt, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

 

Solcellsanläggningar införs i samtliga projekt där det är tekniskt lämpligt.

 

– Både tekniskt, ekonomiskt och regelverksmässigt är det idag möjligt att på ett ansvarsfullt sätt installera solpaneler på bred front. Regelverken kring lokalproducerad el har förenklats de senaste åren men vi efterlyser fler förändringar, särskilt när det gäller hur skatter tas ut på lokalproducerad el. Det skulle öka det ekonomiska incitamentet ytterligare och fler kan följa vårt exempel, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

 

Installationen av solcellsanläggningar i befintliga fastigheter har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2013 och 2017 installerade bostadsrättsföreningar som är kunder till Riksbyggen solcellsanläggningar med en sammanlagd toppeffekt om åtminstone 1612 kW. Omräknat till koldioxid sparar detta med nordisk residualmix ungefär 566 ton koldioxid/år.

 

– Ett viktigt arbete för Riksbyggen är att hjälpa bostadsrättsföreningarna att genomföra hållbarhetsåtgärder som till exempel att installera solcellsanläggningar. Intresset från bostadsrättsföreningarna är mycket stort när det gäller installation av solceller, säger Mårten Lilja.

 

Riksbyggen hade vid årsskiftet 4.988 bostäder i pågående produktion och har pågående/planerade bostadsprojekt i över 60 kommuner, från Ystad i söder till Kiruna i norr. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare och förvaltar över 200.000 bostadsrätter och cirka 100.000 hyresrätter.

torsdag, 09 augusti 2018 19:01

Fabege säljer i Solna för 268 Mkr

alt
Lagern 4 på Parkvägen 4 i Solna, har just byggts om till skola, förskola och LSS-boende med Solna stad som hyresgäst.

 

Fabege har avyttrat fastigheten Lagern 4 i Solna till ett av Pareto nybildat bolag. Försäljningen sker i bolag med ett underliggande fastighetsvärde om 268 Mkr efter avdrag för latent skatt och ger ett resultat om cirka 5 Mkr före skatt vilket kommer att redovisas som en orealiserad värdeförändring i tredje kvartalet.


Cushman & Wakefield företrädde Fabege i försäljningen.

 

Fastigheten är belägen med adress Parkvägen 4, i Solna. Fastigheten är bebyggd med en byggnad som tidigare innehållit kontor och som nu är ombyggd till skola, förskola och LSS-boende med Solna stad som hyresgäst. Råsunda Centralskola, som den nya skolan kommer att heta, öppnar för undervisning till skolstarten hösten 2018.

 

Tillträde kommer att ske under fjärde kvartalet 2018.

 

– Med vårt fokus på kontor är det naturligt att avyttra denna skolfastighet när den är färdigställd och har tagits i bruk. Fastigheten är fullt uthyrt och innebär ingen vidare utvecklingspotential för Fabege. Vi är övertygade om att Pareto som tidigare förvärvat den här typen av samhällsfastigheter kommer bli en bra hyresvärd, kommenterar Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

alt
Bovieran är ett koncept där den stora inglasade vinterträdgården ger de boende möjlighet till gemensamma aktiviteter.

 

Bovierans planerade fastighet vid Fårhagen i Salem har nu vunnit laga kraft. Det innebär att Bovierans planerar en byggstart efter en kommande säljstart i september av totalt 54 lägenheter om 2-3 rum och kök mellan 64-87 kvm. Priserna är ännu inte fastställda.

 

Fårhagen, där Bovieran kommer att byggas, fungerar idag delvis som en hundrastgård. Salems kommun ansvarar för att hitta en ny närliggande lokalisering för befintlig hundrastgård som finns inom planområdet. Bovieran kommer att stå för kostnaden av en ny hundrastgård.

 

– Vi är väldigt glada för möjligheten att få etablera oss i Salem med seniorboendet Bovieran, ett koncept där den stora inglasade vinterträdgården ger de boende möjlighet till gemensamma aktiviteter, trygghet, gemenskap, glädje och nya vänner, sa Sören Runsten, vd för Bovieran AB, när kommunfullmäktige i Salem tog beslut om bygglov i maj i år.

 

Snart finns Bovieran på 20 platser i landet. Bovierans seniorostäder består av tre trevåningshus som ramar in en inglasad vinterträdgård. Miljön och temperaturen på Bovieran har utformats med franska rivieran som förebild.

Bovieran, med huvudkontor i Göteborg, grundades 2005 och är sedan år 2015 ett helägt dotterbolag i Balderkoncernen. Totalt har Bovieran blivit patentskyddat i 22 EU-länder samt i Norge.

Bovieran finns nu i Höganäs, Svedala, Trelleborg, Ystad, Skövde, Eskilstuna, Karlstad, Växjö, Borgholm, Staffanstorp, Södertälje, Vänersborg och Norra Borstahusen.

onsdag, 08 augusti 2018 13:56

Kunskapsporten köper en arena i Malmö

alt
Arenan i Bunkeflo, i södra Malmö, omfattar 4.500 kvm och hyrs av Malmö stad.

 

Kunskapsporten köper Arenan i Bunkeflo av fotbollsklubben LB 07. Kunskapsporten stärker därigenom sin position i södra Skåne med sin första Arena i Malmö, samtidigt som LB 07 får en långsiktig samarbetspartner. Fastigheten kommer att ägas och drivas av Kunskapsporten med Malmö stad som största hyresgäst.

 

Fastigheten om cirka 4.500 kvm är en modern fotbollshall med den senaste generationen konstgräs, stora omklädningsrum och ett café med en konferenslokal. Hallen kan även nyttjas för andra sporter och användningsområden och kan delas in i sektioner. I fastigheten inryms också en grundskola som drivs av Ängsdals skolor. 

 

– Kunskapsporten bygger och äger fastigheter för lärande – också fysiskt! Med vår mix av skolor, kreativa kontor och friskvårdsanläggningar är vi väldigt glada över att få bli partner till LB 07 och kunna stödja idrottslivet i södra Malmö, säger Joakim Ollén, vd och grundare på Kunskapsporten. 

 

Han fortsätter:

– Vårt förvärv av Bunkeflohallen är klockrent i linje med Kunskapsportens strategi. Det ger dessutom goda möjligheter till ett fortsatt gott samarbete med Malmö stad. 

alt
Skanskas projekt Mill Park i Budapest omfattar cirka 36.000 kvm kontorsyta.

 

Skanska har sålt ett kontorsprojekt om två byggnader i Budapest, Ungern, till en fastighetsfond inom Erste Alapkezelő Zrt., ett dotterbolag till Erste Asset Management GmbH, för EUR 100 M, cirka 1,3 Mdr. Transaktionen bokförs av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling Europa i det tredje kvartalet 2018. Tillträdet till de båda byggnaderna är beräknat till det tredje och fjärde kvartalet 2018.

 

Mill Park-komplexet är beläget i det nionde distriktet I Budapest, ett väletablerat kontorsområde nära flera av stadens stora kulturella och akademiska institutioner. Fastigheten består av två byggnader som tillsammans har en uthyrbar yta om cirka 36.000 kvm. Fastigheterna är uthyrda till 80 procent till ett antal olika hyresgäster.

 

Mill Park har också en 5.500 kvm stor parkyta med träningsmöjligheter, arbetsplatser, en amfiteater samt restaurang och café.

 

Mill Park kommer att vara helt färdigställt i tredje kvartalet 2018 och förväntas få miljöcertifieringen LEED Guld (Leadership in Energy & Environmental Design).

.

onsdag, 08 augusti 2018 10:21

Björn Mattsson, ny vd i Skanska Europa

alt

                                                                                                                                    

Den 1 september i år tillträder Björn Mattsson (bilden) som ny vd för Skanskas bostadsutveckling i Europa. Som vd för en av Skanskas affärsenheter ingår han även i den utvidgade koncernledningen (Extended Leadership Team, ELT).

 

Björn Mattsson har erfarenhet från att jobba inom byggverksamhet, liksom bostadsutveckling och kommersiell fastighetsutveckling. Han har arbetat på Skanska sedan 1998 och jobbat I flera olika länder, som Tjeckien, Finland, Norge och Sverige. Han deltog också i det team som förberedde Skanskas introduktion på den polska bostadsmarknaden 2011. För närvarande är han ansvarig för fastighetsutveckling i Norge och Finland. Arbete med att finna en ersättare på den tjänsten pågår.

 

Björn Mattsson ersätter Mikael Matts som tar plats i Skanska Sveriges ledningsgrupp med ansvar för bland annat bostadsutveckling. Mikael Matts har varit ansvarig för Skanskas bostadsutveckling i Centraleuropa sedan starten 2011. Han ersätter nu Håkan Stenström som flyttar till Polen för att delta i det stora omstruktureringsprogrammet som pågår där.

 

– Björn har en omfattande erfarenhet av utvecklingsverksamheter I olika delar av Skanska och är en mycket uppskattad ledare med en imponerande meritlista. Jag är mycket glad för att kunna hälsa honom välkommen i hans nya roll. Jag vill samtidigt rikta ett varmt tack till Mikael Matts som framgångsrikt byggt upp Skanskas bostadsverksamhet I Centraleuropa och önska honom stort lycka till i hans nya roll, säger Claes Larsson, vice vd, Skanska AB.  

alt
Jay Hennick, CEO Colliers International Group Inc.

 

Colliers International rapporterar ett positivt resultat under årets andra kvartal. Colliers EMEA ökade sin omsättning med 24 procent och Colliers Global ökade omsättningen med 14 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

 

Jay Hennick, CEO Colliers International Group Inc, säger:

– Återigen levererar Colliers ett starkt resultat efter andra kvartalet genom en kombination av förvärv och intern tillväxt. Vårt result efter första halvåret, de förvärv vi genomfört hittills i år samt de affärer vi har gång, gör att vi fortsätter vara optimistiska om att leverera ett bra resultat för hela året.

 

Colliers International Sverige består av 40 experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom bolagets expertis och höga servicenivå skapas effektiva lösningar som hjälper Colliers kunder att uppnå framgång snabbare.

 

Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Corporate Solutions samt Real Estate Management Services.

 

Med kontor i Stockholm och Göteborg samt ett starkt skandinaviskt samarbete ser Colliers till att kunderna får professionell rådgivning inom alla delar av fastighetsmarknaden. Den starka globala organisationen stöder Colliers International i Sverige, som en privatägd fastighetsrådgivare.

tisdag, 07 augusti 2018 13:59

Pangea rådgivare i den största affären

alt
Portföljen som Hemfosa, med Pangea som rådgivare, sålde till Starwood, omfattade totalt 51 fastigheter om cirka 460.000 kvm.

 

Pangea var under sommaren säljarens Hemfosas rådgivare i försäljningen till Starwood av en stor svensk lager- och logistikportfölj för cirka 3,6 miljarder kronor.

 

Portföljen består av 51 fastigheter om totalt cirka 460.000 kvm med en brutto årshyresintäkt (inklusive tillägg) om 318 Mkr. Fastigheterna ligger i 17 städer, främst i centrala och södra Sverige, inklusive Stockholm, Malmö, Västerås, Borås och Lund. Viktiga hyresgäster är till exempel DHL, Speed Logistics, Haldex och PostNord.

 

Transaktionen var den största i Sverige i år. Hittills under år 2018 har Pangea varit rådgivare i fler än 30 transaktioner och har haft rådgivande mandat i Norden med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 20 Mdr kr.

tisdag, 07 augusti 2018 13:46

Erika Olsén slutar som CIO på Castellum

alt
Erika Olsén lämnar Castellum vid årsskiftet.

 

CIO Erika Olsén har beslutat sig för att lämna Castellum för nytt jobb utanför koncernen. Hon är anställd till den 31 december och kommer att kvarstå i sin befattning tills efterträdare utsetts.

 

Erika Olsén har sedan november 2015 varit en del av koncernledningen med övergripande ansvar för utvecklingen av Castellums fastighetsportfölj. Hon har varit del i det framgångsrika arbetet med positioneringen av portföljen genom att aktivt initiera, planera och genomföra en rad omfattande investeringar och försäljningar med syfte att ständigt förbättra Castellums geografiska placeringar i storstadsregioner i Norden. Ett exempel är Castellums nyligen genomförda investering i Helsingfors, vilken utgör ett första objekt för fortsatt utvecklig i österled.

 

– Jag tackar Erika för hennes engagemang i Castellum och för hennes insatser i utvecklingen av koncernens fastighetsportfölj och önskar henne allt gott, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef.

 

Processen med att rekrytera en efterträdare har inletts.