19 april 2024

Redaktionen

onsdag, 08 februari 2017 18:31

Humlegården byggstartar Grow med Forsen

alt

Humlegårdens projekt Grow om 36.500 kvm uppförs i Solna strand. Arkitekt är Tham & Videgård Arkitekter (TVARK).

 

Humlegården har startat uppförandet av Grow, en kontorsfastighet med en bruttoarea på hela 36.500 kvm. Som ansvarig för projekt-, projekterings- och produktionsledning har bolaget utsett Forsen.

 

– Vi var projektledare då Humlegården uppförde Swedbanks nya huvudkontor och har nu även fått uppdraget att ansvara för projektledningen av Grow, som är beläget strax intill Swedbank. Vi driver även projektledningen för syskonprojektet Grow Hotel, vars första spadtag togs 8 september, säger Olivia Eldh, biträdande projektledare Forsen.

 

Grow har ritats  av Tham & Videgård Arkitekter (TVARK) och består av åtta kontorsvåningar plus två källarplan med cirka 80 p-platser och cirka 300 cykelparkeringar. Planlösningen har utformats för att främja samarbete och god kommunikation mellan människor. I entréplanet planeras en restaurang öppen för allmänheten med möjlighet till en stor uteplats under sommarhalvåret.

 

Klart sedan tidigare är att Arbetsförmedlingen blir fastighetens största hyresgäst. Den kommer att flytta sitt huvudkontor och samlar 1.200 medarbetare i Solna strand. Inflyttning sker under 2019.

alt

Riksbyggens StegEtt-lägenheter i brf Ljuspunkten uppförs intill Upplands Väsby centrum.

 

I juni månad ska Riksbyggen starta bygget av 95 kvadratsmarta bostads-rätter i Brf Ljuspunkten i Upplands Väsby. Avtal har nyligen skrivits med Zengun som blir Riksbyggens entreprenör i projektet.

 

– Det finns en stor efterfrågan på mindre lägenheter i Upplands Väsby, inte minst från unga personer, och Brf Ljuspunkten byggs därför enligt Riksbyggens StegEtt-koncept. Vi ser nu fram emot att samarbeta med Zengun vid genomförande av projektet, säger Stefan Högman, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

 

StegEtt-konceptet innebär välplanerade 1:or och 2:or. Läget i det här fallet är mycket centralt, precis intill Upplands Väsby centrum och med närhet till pendeltågstationen.

 

– Huset är planerat så att de boende både ska kunna skapa sin egen värld men också möjlighet till spontana möten. Till exempel planerar vi för kafé, restaurang och gym i markplan och en lounge med WiFi, för både arbete och umgänge. Precis öster om grannhusen anlägger kommunen en stor grönskande park, säger Stefan Högman

 

Säljstart sker under våren och inflyttningen är planerad till våren 2019

alt

Brf Gamlestads Brygga kännetecknas av en nyskapande arkitektur och närheten till Säveån och så småningom det nya handelskvarteret Kulan.

 

Peab är med och utvecklar stadsdelen Gamlestaden i Göteborg. Med nyskapande arkitektur och ett unikt läge intill Säveån planeras för 117 lägenheter fördelade på tre huskroppar. Projektet heter Gamlestads Brygga och har formgivits av Arkitektbyrån är QPG, som även ligger bakom Peabs storsatsning Partille Port med närmare 800 lägenheter. Inflyttning sker vid årsskiftet 2019-2020.

 

Synen på Gamlestaden har på senare år förändrats. Från att ha varit en typisk arbetarstadsdel har upprustning av landshövdingshusen bidragit till att bevara småskaligheten och charmen. Byggnationen av Gamlestadens Resecentrum är ett tydligt exempel på den framtidstro och expansiva planer Göteborgs Stad och byggherrar har för stadsdelen. Inom de närmaste tio åren kommer det att produceras cirka 3.000 nya lägenheter.

 

De som flyttar in i Gamlestads Brygga kommer ha ett par minuters promenad till Gamlestadens Resecentrum och en väl utbyggd kollektivtrafik. Sedan är det bara en hållplats till centralstationen.

onsdag, 08 februari 2017 12:33

Skanska investerar 310 Mkr i Budapest

alt

Skanskas Mill Park i Budapest kommer totalt att omfatta 36.000 kvm kontor.


Skanska investerar cirka 310 Mkr (33 MEUR) i den andra fasen av Mill Park, ett kontorskomplex i Budapest, Ungern. Denna fas kommer att erbjuda en total uthyrningsbar yta på cirka 17.700 kvm fördelat på sju våningar ovan mark samt tre våningar parkeringsgarage. Samtliga ytor är uthyrda för förhand. Byggarbetet har påbörjats och beräknas vara slutfört under det andra kvartalet 2018.
    

Kontorskomplexet Mill Park, som ligger på Pest-sidan av Donau, kommer totalt att erbjuda 36.000 kvm kontorsyta. Utöver sina användarvänliga aspekter och kvaliteten på byggnaden är Mill Park attraktiv på grund av sin tillgänglighet. Komplexet, som kommer att bli certifierat enligt LEED Gold, har olika hållbarhetslösningar för att minimera byggnadens miljöpåverkan och avsevärt minska driftskostnaderna.

onsdag, 08 februari 2017 12:23

ALM vill köpa Småa för 870 Mkr

alt

Joakim Alm, vd för ALM Equity.


ALM Equity har tecknat ett villkorat avtal med JM och HSB Projektpartner om köp av deras andelar om 35,7 procent i bostadsutvecklaren Småa AB. Avtalet omfattar således totalt 71,4 procent av aktierna och rösterna i bolaget. Köpeskillingen uppgår till 620,3 Mkr och för att affären ska fullföljas krävs att en betydande andel av övriga aktieägare i Småa säljer sina andelar.


    

ALM har lämnat erbjudande till resterande aktieägare om köp av övriga aktier i Småa, vilket gör att det totala förvärvspriset uppgår till 870 Mkr. Förvärvet ska finansieras genom banklån om 600 Mkr och preferensaktier. Tillträde och betalning ska ske under första halvåret i år.
    

– Småa är ett stabilt företag med stark kompentens, gott rykte och fina byggrätter. Vi kompletterar varandra i erbjudande och DNA och vi ser goda möjligheter att utvecklas tillsammans genom att kunna jobba närmare varandra. Med ett gemensamt erbjudande kommer vi kunna utvecklas väl framöver. För aktieägarna i ALM Equity innebär detta ett positivt resultattillskott framgent, säger Joakim Alm, vd för ALM Equity.
    

Om affären fullföljs kommer ALM och Småa tillsammans ha över 1.600 bostäder i produktion och byggrättsportfölj på 10.600 bostäder i Stockholm med omnejd. Omsättningen i den nya koncernen kommer att överstiga 2 Mdr kr per år baserat på 2015 års bokslut. År 2015 hade Småa, med cirka 80 anställda, en omsättning på 1.037 Mkr och ett resultat efter skatt på 79 Mkr, medan ALM omsatte på 934 Mkr och gjorde en vinst efter skatt om 161 Mkr.
    

– Den nya ägarstrukturen kommer att ge Småa AB bättre förutsättningar att fortsätta den starka tillväxt som bolaget är inne i. Tillsammans med ALM Equity kommer vi att bli en av de ledande aktörerna på bostadsmarknaden i Stockholmsområdet vilket känns mycket spännande och stimulerande, säger Fredrik Arpe, vd för Småa.
    

Småa startade 1927 under namnet Småstugebyrån och har varit en viktig aktör i Stockholms utbyggnad och satt stark prägel på stadens utveckling genom mer än 23.000 byggda bostäder. År 1994 ombildades Småstugebyrån/Småa till ett självständigt bolag. Vid ombildningen ägde Stockholms stad, JM och HSB var sin tredjedel och år 2003 köpte Småas personal ut Stockholms stad.
    

– Det är glädjande att vi träffat avtal med ALM Equity som har goda förutsättningar att bli en långsiktigt bra ägare av Småa. JM har sedan 1994 ägt aktier i bolaget och har tillsammans med övriga ägare framgångsrikt utvecklat bolaget till att idag vara en självständig samhällsutvecklare av kvalitativa bostäder, säger Johan Skoglund, vd för JM.
    

För JMs del skulle en genomförd affär medföra ett positivt resultat om 275 Mkr, vilket skulle bokföras som en finansiell intäkt. Under de senaste åren har JM redovisat i snitt redovisat finansiella intäkter om 9 Mkr från Småa.
    

I en kommentar säger Magnus Ekström, tf vd HSB Projektpartner:
– Genom försäljningen fokuserar HSB Projektpartner mer på den egna verksamheten som är bostadsproduktion till HSBs medlemmar och bosparare. Målet är att öka produktionen de kommande åren för att svara mot behovet på marknaden.

tisdag, 07 februari 2017 18:50

Stor lönsamhet för JM

alt

Johan Skoglund, vd för JM.

 

Under fjolåret ökade JM antalet produktionsstartade bostäder till 4.187 (3.731) samtidigt som lönsamheten höjdes. Enligt segmentsredovisningen steg intäkterna till 15.752 Mkr (14.447) medan rörelseresultatet ökade till 2.011 Mkr (1.590) och rörelsemarginalen förbättrades till 12,8 procent (11,0), och i JM Bostad Stockholm steg den till 18,1 procent (17,2). Koncernens helårsvinst efter skatt steg till 1.478 Mkr (1.085), motsvarande 20,40 kr (14,50) per aktie. I detta resultat ingick reavinster från fastighetsförsäljningar om 15 Mkr (56). Inför årsstämman föreslår styrelsen en höjd utdelning till 9,50 kr (8,25) per aktie samt förnyat återköpsbemyndigande.

 

I bokslutskommunikén gläder sig vd Johan Skoglund över en positiv efterfrågan i Stockholm och en i övrigt stabil efterfrågan, vilket stödjer en fortsatt hög nivå av produktionsstarter. Vidare kan bolaget se tillbaka på en stor värdeökning av bolagets exploateringsfastigheter, där övervärdet beräknades till 7,0 Mdr kr (4,2).

 

Under året ökade JM antalet sålda bostäder till 3.843 (3.770), varav 1.552 (1.600) i Stockholm, 1.318 (1.273) i JM Bostad Riks, 973 (843) i JM Utland och 0 (54) i JM Fastighetsutveckling. Antalet bostäder i pågående produktion steg till 7.984 (7.212), varav 416 (338) var hyresrätts- och vårdbostäder.

 

I balansomslutningen om 12,5 Mdr (12,0) ingick exploateringsfastigheter om 7,1 Mdr (7,1). Den totala räntebärande skulden minskade till 1.959 Mkr (2.273), varav 1.239 Mkr (1.129) utgjordes av pensionsskuld.

 

Skuldsättningsgraden minskade till 0,1 ggr (0,3) och medelräntesatsen var 2,4 procent (2,3).

 

Det egna kapitalet uppgick till 4.951 Mkr (4.521), motsvarande en soliditet om 40 procent (38). Räntabiliteten på eget kapital för de senaste tolv månaderna ökade till 31,2 procent (23,7).


Marknaden gladdes över rapporten då aktien steg drygt 4 procent till 280,80 kr. LE

tisdag, 07 februari 2017 18:44

Bostadsbolaget tar över projekt i Kortedala

alt

White Arkitekter har ritat huset som Bostadsbolaget ska uppföra vid Kortedala Torg.

 

Som ett led i Framtidenkoncernens geografiska samordning tar Bostadsbolaget över systerbolaget Familjebostäders nyproduktion på Kortedala Torg i Göteborg. På platsen planeras ett punkthus med cirka 75 lägenheter stå klart våren 2019. Byggprocessen styrs liksom all nyproduktion av hyresrätter inom Framtidenkoncernen, sedan mars 2016, av Framtiden Byggutveckling AB. Arbetet sker i samarbete med Bostadsbolaget som tar över och förvaltar den färdiga byggnaden.

 

Kortedala Torg är ett av Göteborgs mest levande stadsdelstorg och i området har Bostadsbolaget idag runt 2.000 hyresrätter, uteslutande från 1950-talet.

 

– Jag är väldigt glad över att vi får ta över detta projekt. Familjebostäder och White Arkitekter har ritat enspännande och genomtänkt byggnad som blir ett välkommet tillskott till området, säger Joakim Stagemyr, nyproduktionsansvarig på Bostadsbolaget.

 

Bostadsbolaget behåller det framtagna utseendet med lägenheter från ett till tre rum och kök. Utöver lägenhetsbalkong får hyresgästerna en gemensam takterrass med vidsträckt utsikt.

 

Lägenheterna kommer att hyras ut via Boplats Göteborg och Bostadsbolagets omflyttningsplats, med planerad start våren 2018.

tisdag, 07 februari 2017 17:24

Newsec förmedlade för 0,5 Mdr till NRP

alt
Från vänster: Mattias Wilson, styrelseordförande för Wilfast Förvaltning och Mattias Andersson, vd för Newsec Investment.

 

Lars Falkeskog och Mikael Tholin har genom FastLogik AB sålt fastigheten Hede 3:122 i Kungsbacka till ett investerarkonsortium lett av Ness Risan och Partners AS (NRP). Wilfast Förvaltning AB, med styrelseordförande Mattias Wilson, ingår i investerarkonsortiet, som kommer att förvalta fastigheten. Newsec var tillsammans med Morris Law säljarens rådgivare i affären som omfattar en uthyrningsbar area om cirka 45.000 kvm med lager- och logistikytor samt tillhörande kontor. Transaktionen genomfördes som en bolagsaffär till ett fastighetsvärde om drygt 500 Mkr.

 

Fastigheten Hede 3:122 har nyligen genomgått en omfattande om- och tillbyggnation. Den största hyresgästen är Santa Maria som tecknat ett långt avtal.
    

– På ett framgångsrikt sätt har vi utvecklat fastigheten för Santa Maria och vi kommer även efter försäljningen vara delaktiga i den fortsatta om- och tillbyggnaden av fastigheten. Vi är glada att NRP är köpare av fastigheten eftersom det säkerställer den långsiktiga förvaltningen, säger Lars Falkeskog, styrelseordförande i FastLogik.
    

– Den här affären har varit rolig på många sätt. Det är stor efterfrågan på lager- och logistikfastigheter i bra lägen och en stabil och långsiktig hyresgäst bidrog till att det fanns många intressenter. Vi har utvärderat både svenska och internationella alternativ och vår stora räckvidd har varit en viktig framgångsfaktor, säger Mattias Andersson, vd på Newsec Investment.


   

tisdag, 07 februari 2017 12:23

Humlegården välkomnar Bolon till T-House

alt

Designföretaget Bolon etablerar showroom i T-House på Birger Jarlsgatan 32A i Stockholm.


Det välkända designföretaget Bolon har valt att etablera ett showroom om 360 kvm i Humlegårdens lokaler på Birger Jarlsgatan 32A. Fastigheten, som också går under namnet T-House, är ett av Stockholms landmärken och Bolons nya showroom, som går under namnet Bolon Lab Store, planerar att öppna i början av sommaren 2017. Verksamheten öppnar tillfälligt dennna vecka i samband med Stockholm Design Week.
    

Bolon tillträdde lokalerna hos Humlegården den 1 november 2016 och har anlitat arkitekturbyrån Codesign för uppdraget att utforma lokalerna. Anpassningarna har genomförts i samarbete med Humlegården.
    

– Etableringen av Bolon kommer att bidra positivt till gatumiljön och skapa ett intressant blickfång. T-House är en fastighet med mycket karaktär, och vi tror att Bolons starka formkänsla och spännande innovationsfokus kommer att gifta sig väl med denna byggnad från det tidiga 1900-talet, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården.
    

T-House uppfördes 1907-1910 på uppdrag av Svenska Livförsäkringsanstalten Trygg. Byggnaden är mycket karaktäristisk för arkitekten Erik Lallerstedt (1864-1955) med sina stora lugna ytor, sparsamma dekorering och ett stort dominant yttertak. Många av fastighetens utsmyckningar, både exteriöra och interiöra, är skapade av den kända skulptören och bildhuggaren Carl Eld (1873-1954). Den stora entréhallen, som är klädd i marmor och glaserat kakel, bjuder på många fina detaljer.
    

Namnet T-House har funnits med ända sedan husets uppförande, då professor Lallerstedt själv kallade fastigheten ”Trygg-House” och bokstaven ”T” går igen i dekor såväl invändigt som utvändigt.
    

Idag innehåller fastigheten kontor, butiker och ett fåtal bostadslägenheter på en yta om totalt 12.000 kvm.

tisdag, 07 februari 2017 12:18

NCC bygger för 95 Mkr åt Uppsalahem

alt

NCC och Uppsalahem uppför 64 centralt belägna lägenheter med inflyttning hösten 2018. Illustration: Arcum arkitekter


NCC ska i samverkan med Uppsalahem bygga 64 nya hyreslägenheter vid Råbyvägen, ett citynära läge inte långt från Uppsala Resecentrum och på gångavstånd från Kvarnengallerian med dess utbud av butiker och service av olika slag. Ordervärdet är 95 Mkr.
    

– Uppsala växer så det knakar och efterfrågan på hyresrätter är stor. Med NCC som partner kommer vi nu tillföra ytterligare ett antal mycket efterfrågade hyresrätter, säger Daniel Eklund, projektledare på Uppsalahem.
    

Lägenheterna fördelas om tre hus på 6 våningar och varierar i storlekarna 1-4 rum och kök. Samtliga lägenheter får balkong eller terrasser in mot gården. Husen förses även med källare och garage samt tre lokaler. Arbetet startar under februari månad och inflyttning beräknas till hösten 2018.
    

– Vi är glada att återigen fått förtroendet att bygga bostäder tillsammans med Uppsalahem.  Projektet genomförs i partnering, vilket tryggar genomförandeprocessen och leder till en bra och hållbar slutprodukt, säger Niklas Malmfors, affärschef på NCC Building.