23 april 2024

Redaktionen

söndag, 18 januari 2015 18:39

Skanska i nya USA-uppdrag om 1,3 Mdr

alt

Sett till sin maximala diameter var orkanen Sandy i oktober 2012 den största som någonsin uppmätts över Atlanten. Hela Manhattan (bilden) var strömlöst länge.

 

Skanska har tagit hem tre nya uppdrag tillsammans värda knappt 1,3 Mdr kr, i USA. På uppdrag av Transportdepartmentet i New York City ska bolaget återställa elektriska och mekaniska system på tolv rörliga broar som skadades under orkanen Sandy 2012. Kontraktet cirka 480 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Building för fjärde kvartalet 2014.

 

Arbetet med broarna omfattar upprustning av de mekaniska och elektriska systemen, byte av undervattenskablar, installation av tillfälliga enheter för att driva broklaffarna medan de mekaniska och elektriska systemen repareras, samt att sköta drift och underhåll av broarna under byggperioden. Byggarbetena har påbörjats och beräknas vara avslutade i december 2017.

 

Vidare ska Skanska bygga ut ett sjukhus i centrala Texas för cirka 450 Mkr. Bolaget ska övervaka arbetet med tillbyggnaden som omfattar 22.000 kvm fördelat på sju nya våningar på sjukhuset. Byggarbetena beräknas bli klara i september 2016.

 

Det tredje uppdraget gäller renovering av ett bostadstorn i Philadelphia för cirka 340 Mkr. Uppdraget omfattar totalrenovering av de 239 lägenheter och cirka 2 600 kvm med butiker och rekreationsytor. Byggarbetena har påbörjats och beräknas vara avslutade i november 2017.

söndag, 18 januari 2015 18:35

Byggstart för Stenpiren i Göteborg

alt

Stenpirens resecentrum kommer att innehålla vänthall för resenärer och utrymmen för kommersiell verksamhet. Taket kommer att förses med solpaneler för delvis egenproducerad el.

 

Nu startar bygget av Stenpirens resecentrum vid Skeppsbron i Göteborg. I början av nästa år ska det stå färdigt och blir då en viktig bytespunkt mellan spårvagn, buss och båt. Stenpirens resecentrum kommer att innehålla vänthall, Pressbyrån, blomsterbutik, kafé, sushibar och en uteservering ner mot kajen.

 

– Vi vill att Skeppsbron ska bli en attraktiv plats där man gärna stannar till en stund. Det nya resecentrat blir en citynära mötesplats och knutpunkt för våra resenärer, säger Andreas Almquist, utvecklingschef på Västtrafik.

 

Vid Skeppsbron ska nya bostäder, butiker och arbetsplatser växa fram de närmaste åren. Arbetet med en ny spårvagnslänk i Stora Badhusgatan pågår sedan en tid och i augusti 2015 ska de arbetena vara klara.

 

Stenpirens resecentrum ska byggas i samma stil som Västtrafiks andra resecentrum, till exempel Nils Ericson Terminalen och Frölunda Torg, med glasfasad, trämaterial, natursten och öppna, upplysta ytor.

söndag, 18 januari 2015 18:29

Klövern avtalar med Elite Hotel i Uppsala

alt

Uppsalas första Elite-hotell får ett centralt läge.

 

Klövern tecknar 20-årigt hyresavtal med Elite Hotels i Uppsala. Avtalet omfattar cirka 10.000 kvm och innebär nybyggnation av ett hotell i direkt anslutning till gamla Posthuset. Annordia har varit rådgivare till Klövern.

 

Fastigheten ligger mitt i Uppsala med absolut närhet till Stadshuset, centralstationen samt det nya Resecentrum. Hotellet kommer att ha cirka 200 rum och utföras i en arkitektoniskt spännande stil. Inflyttning planeras till den 1 september 2016 då även koncernens gastropubkedja The Bishops Arms etablerar sig i fastigheten.

 

– Det känns inspirerande att äntligen få etablera Elite i Uppsala. Våra kunder har länge efterfrågat ett Elite hotell i Sveriges fjärde största stad och jag är övertygad om att hotellet kommer att utgöra ett värdefullt tillskott till Uppsalas hotell- och restaurangmarknad, säger Elite Hotels vd och ägare Bicky Chakraborty.

 

– Nu tar vi nästa steg och uppför den andra etappen av vårt pågående projekt vid centralstationen i Uppsala. Det är väldigt glädjande att få välkomna Elite Hotels som hyresgäst och vi tror att detta kommer bidra positivt på flera sätt till stadens utveckling, säger Rutger Arnhult, vd Klövern.

söndag, 18 januari 2015 18:26

Anna-Karin Hatt till Castellums styrelse

alt

                                                                                     

Valberedningen för Castellum föreslår omval av nuvarande styrelseledamöterna Charlotte Strömberg (ordf), Per Berggren, Christer Jacobson, Jan Åke Jonsson, Nina Linander och Johan Skoglund. Marianne Dicander Alexandersson, som varit styrelseledamot sedan 2005, har avböjt omval. Valberedningen föreslår vidare nyval av Anna-Karin Hatt (bilden), statsvetare från Göteborgs Universitet och fram tills nyligen it- och energiminister.

 

Valberedningen i Castellum, som utsågs i enlighet med beslut av årsstämman 2014, består av Björn Franzon (ordförande) representerande familjen Szombatfalvy samt Stiftelsen Global Challenges Foundation, Rutger van der Lubbe representerande Stichting Pensioenfonds ABP, Johan Strandberg representerande SEB Fonder och Castellums styrelseordförande Charlotte Strömberg.

fredag, 16 januari 2015 17:28

Grosvenor köper Skärholmen Centrum av RBS

alt
Efter fler år lyckades RBS finna en köpare till det skuldtyngda SKHLM Skärholmen centrum.

 

Skuldtyngda Skärholmens centrum har efter Boultbees stora insolvens och centrumets stora vakanser slutligen funnit en ägare. Stockholms stad sålde sina 10 köpcentrum i bolaget Centrumkompaniet till Boultbee, i maj 2007, för mycket dyra pengar, cirka 10,4 Mdr kr, motsvarande en direktavkastning om 2-3 procent. Boultbee tvingades redan efter ett par år sälja nio centrum, varav FastPartner köpte fem, Citycon ett och AMF Fastigheter tre. Skärholmens centrum, det värdemässigt största centrumet, var mycket svårsålt i flera år.

 

Ny ägare till SKHLM Skärholmen är Grosvenor Fund Management som nu utökar sin svenska verksamhet med förvärvet av Skärholmen Centrum från Royal Bank of Scotland (RBS). Centrumet har närmare 2 Mdr kr i omsättning och attraherar 14 miljoner besökare per år. Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 100.000 kvm. Tillträde kommer att ske under det första kvartalet 2015. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen. Enligt en brittisk källa är köpeskillingen cirka 4 Mdr kr.


PBB Deutsche Pfandbriefbank står bakom finansieringen. CBRE har varit säljrådgivare tillsammans med PWC, Cederquist, Ramböll, Clifford Chance och TAM Retail.

 

Grosvenor Fund Management äger sedan tidigare Burlöv Center, Haninge Centrum, Väsby Centrum, Bålsta Centrum och ICA Maxi Helsingborg. Företaget, som är inriktat på långsiktigt ägande och utveckling av handelsplatser, har även verksamhet i övriga Europa, USA och Asien. Grosvenor Fund Management har drygt 100 anställda på 12 kontor och förvaltar totalt cirka 40 Mdr kr.

 

– I och med den här affären har vi fått möjlighet göra ett verkligt unikt förvärv, som manifesterar vår satsning och starka tro på Norden i allmänhet och den starka handelsplats som södra Stockholm utgör i synnerhet. Med vår kunskap, erfarenhet och lokala närvaro hoppas vi långsiktigt kunna förvalta Skärholmen Centrum på bästa sätt, och ta vid i den positiva utvecklingsresa som den tidigare ägaren inlett, säger Anneli Jansson, nordisk chef för Grosvenor Fund Management.

 

Att utvecklingsarbetet för centrumet ska kunna fortgå utan avbrott har varit en viktig målsättning för både köpare och säljare. Centrumledningen, som hanterar den dagliga verksamheten och har kontakt med hyresgästerna, kommer att bestå.

 

– Vi har sedan vi tog över ägandet strävat efter att nå en så bra utveckling som möjligt för besökare, hyresgäster och ägare. Med ett nästan fullt uthyrt centrum, en ökande omsättning och flera genomförda och planerade utvecklingsprojekt tycker vi att vi har lyckats, säger Caroline Bertlin, ansvarig från RBS sida.

 

Hon fortsätter:

– Det känns som en naturlig tidpunkt för oss att lämna över till en ny ägare. Vi är glada över att det blir Grosvenor Fund Management och vi önskar dem all lycka med den fortsatta utvecklingen av centrumet.

torsdag, 15 januari 2015 16:39

NCC bygger resecentrum i Strängnäs

alt

Strängnäs nya resecentrum ska stå färdigt under 2017. Bild: Tengbom


NCC har fått i uppdrag av Trafikverket att bygga Strängnäs nya resecentrum. Förutom stationsbyggnad över spåren ingår även parkeringsgarage med 138 platser och ett busstorg. Ordern är värd cirka 209 Mkr.

 

– Resecentrum är ett efterlängtat tillskott för de boende i närområdet. Förutom den ökade kapaciteten med dubbelsspåret som byggs samtidigt, kommer vi att underlätta tillgängligheten för pendlarna med den nya stationsbyggnaden, busstorget i markplan samt garage under mark, säger Susanne Victorin, avdelningschef på NCC Construction.

 

Uppdraget, som är ett samarbetsprojekt med Strängnäs kommun, påbörjas inom kort och beräknas vara klart hösten 2017. Det nya resecentret kommer att byggas över det nya dubbelspåret intill Södertäljevägen i Strängnäs.
    

Nuvarande stationsbyggnad rivs och ersätts av en tillfällig stationsbyggnad som byggs 2015 och ska fungera som vänthall med kiosk under byggtiden. Tågtrafiken kommer att vara oförändrad med undantag för kortare, välplanerade avstängningar. Den nya stationsbyggnaden blir ett modernt inslag i den nuvarande miljön med uppvärmd vänthall, kiosk, café och wc. De nya förutsättningarna ger en säkrare passage mellan tåg, bussar och garage.
    

NCC är även entreprenör för utbyggnaden av Svealandsbanan med dubbelspår samt tunnlar på sträckan mellan Strängnäs och Härad, som startade i höstas.

alt

                                                                        
Stina Ljungkvist (bilden t v) blir BSK Arkitekters nya vd. Hon tar över rollen efter Ulf Mangefors den 9 februari. Samtidigt tillträder Anna Bergström (bilden t h) på en nyinsatt position som vice vd, med fokus att utveckla företagets affärsrelationer. Mangefors fortsätter som arbetande styrelseordförande.

 

Stina Ljungkvist kommer närmast från en roll som kontorschef på BSK Arkitekter och har lång erfarenhet av stora komplexa projekt på företaget, medan Anna Bergström idag är affärsansvarig och uppdragsledande arkitekt.

 

– Jag ser fram emot att leda ett nytt steg i BSK Arkitekters utveckling. Vi vill stärka vår position som en strategisk rådgivare för våra kunder och bidra till framtidens samhällsbyggande. Vårt mål är att utveckla den moderna arkitektrollen, säger hon.

 

BSK Arkitekter har en stark position och bidrar till samhällsutvecklingen med många olika typer av uppdrag. Stadsutveckling, kontorsomvandling med fokus på framtidens arbetsplatser, sjukhus, bostäder och universitetscampus är några exempel där BSK Arkitekter driver utvecklingen.

 

– Vi växer mycket för tillfället, främst inom bostäder. Vi har idag projekt som totalt omfattar nästan 4 000 lägenheter, med uppdrag för bland annat Stendörren, Magnolia och Carlyle, fortsätter Ljungkvist.

 

Arbetet med att utse Ulf Mangefors efterträdare startade i höstas. Utgångspunkten var att få en naturlig övergång i ledarskapet och skapa goda förutsättningar för en generationsväxling inom företaget.

 

– För oss är det en självklarhet att vår nya vd kommer från de egna leden för att kunna bygga vidare på styrkorna i vår samarbetsorienterade kultur. Stina har varit med oss i över 15 år och har en utmärkt plattform att stå på, säger Ulf Mangefors.

torsdag, 15 januari 2015 16:29

Nordika köper Gustavsbergs Centrum

alt

Nordika köper Gustavsbergs Centrum om 6.500 kvm.


Genesta genomför sin andra försäljning i fonden GNBRE genom att avyttra Gustavsbergs Centrum på Värmdö till Nordika Fastigheter. Affären gäller fastigheten Ösby 1:42 med 6.500 kvm uthyrningsbar yta med välkända hyresgäster såsom Coop, Systembolaget och Värmdö kommun. Fastigheten är fullt uthyrd men erbjuder intressanta utvecklingsmöjligheter framåt för Nordika. JLL Tenzing har varit finansiell rådgivare och Kilpatrick Townsend legal rådgivare åt Genesta i transaktionen.

 

– Gustavsbergs Centrum passar väl in i vår handelsportfölj om cirka 45.000 kvm som innehåller en blandning av gallerior och volymhandel. Värmdö är en av de snabbast växande kommunerna i Stockholm och centralorten Gustavsberg ligger strategiskt endast 20 minuter från Slussen. Något som styrks av att det i omedelbar närhet till Gustavsbergs Centrum byggs 2.400 bostäder under de kommande 3-4 åren. Där vill vi vara en del av den utveckling som sker och arbeta aktivt med Gustavsbergs Centrum tillsammans med handlarna och kommunen, säger Jonas Grandér, vd för Nordika.

 

Nordika uppnår genom förvärvet en volym om cirka 2 Mdr kr, varav cirka hälften ligger i Stockholm och resterande delar i starka regionsstäder i Sverige och Finland. Med nuvarande kapitalbas har Nordika möjlighet att förvärva för ytterligare cirka 2 Mdr kr.

 

David Neil, vd för Genesta, kommenterar försäljningen:
– Genom avyttringen av Gustavsbergs Centrum levererar Genesta en stark avkastning på eget kapital till fondens investerare. Realiseringen av fastigheten visar att Genestas professionella förvaltning och aktiva arbete med sina innehav skapat rätt förutsättningar för fonden att leverera god avkastning.

torsdag, 15 januari 2015 16:23

Värmdö Bygg får order om 220 Mkr

alt

Sernekes Stockholmsbaserade bolag, Värmdö Bygg, ska uppföra tio lamellhus i Svedmyra åt Familjebostäder. Bild: Amneby Forslund Arkitekter AB


Värmdö Bygg, som sedan september i fjol ingår i i bygg- och anläggningskoncernen Serneke, har fått Familjebostäders uppdrag att bygga bostadsprojektet kvarteret Brevlådan på Grycksbovägen i Svedmyra, Stockholm. Projektet är värt 220 Mkr och omfattar 126 lägenheter fördelat på tio lamellhus. Husen kommer att byggas i 3-5 våningar och ges en modern arkitektur och området som ska bebyggas är beläget med närhet till både natur och kollektivtrafik.

 

– Vi är glada över att ha fått förtroendet av AB Familjebostäder att utföra ett stort projekt. Familjebostäder är en viktig kund för Värmdö Byggentreprenader AB, säger Patrik Lindh, vd för Värmdö Byggentreprenader AB och regionchef för Serneke region öst.

 

Projekteringen startar omgående, byggstarten av kommer att ske under sommaren 2015 och beräknas vara helt klart sommaren 2017.

 

Värmdö Bygg har tidigare byggt flera bostadshus åt beställaren Familjebostäder och har i och med kvarteret Brevlådan, pågående projekt för närmare 1 Mdr kr åt allmännyttan i Stockholm. Övriga projekt är kvarteret Björnlandet och Sätra Stall för Svenska Bostäder samt Bjällerkransen för Stockholmshem.

onsdag, 14 januari 2015 18:41

Trafikverket hyr 1.350 kvm av Diligentia

alt

Trafikverket etablerar projektkontor på Löfströms allé i Sundbyberg.

 

I vår gör Trafikverkets projekt Förbifart Stockholm med cirka 80 medarbetare en nyetablering i Diligentias kontorsfastighet på Löfströms allé 6A i Sundbyberg. Kontorsytan omfattar 1.350 kvm i markplan och ligger i det som en gång i tiden var Max Sieverts Kabelfabrik.

 

– Vi ser fram emot flytten till våra nya lokaler då vår nyetablering bland annat innebär att vi kommer att jobba i aktivitetsstyrd arbetsmiljö, säger Ronny Petersson på Fastighetsavdelningen, Trafikverket.

 

Diligentias sexårskontrakt med Trafikverket innebär ytterligare ett trevligt nytillskott till området och till vad som är en av Sveriges snabbast växande kommuner.

 

– Sundbyberg är en spännande kommun i tillväxt och vi ser positivt på det ökade intresset för kontorslokaler i området. Vi hälsar Trafikverket, Förbifart Stockholm varmt välkomna, säger Markus Pfister, Fastighetschef Kontor, Diligentia.