4 maj 2024

Redaktionen

fredag, 31 januari 2014 16:34

Klart för 450 bostäder vid Stora Torp

alt
På platsen för TV-huset "Synvillan" blir det 450 bostäder.


Efter överklagan har Mark- och miljööverdomstolen nu kommit med sitt avgörande som innebär att detaljplanen för området kring Stora Torp i Göteborg vinner laga kraft. Tidigare låg här gamla TV-huset ”Synvillan” – nu ska den attraktiva marken användas till 450 nya bostäder. Byggandet beräknas kunna starta i höst med första inflyttning i slutet av 2016.

 

Området ska bebyggas med en blandning av flerfamiljshus och radhus av skiftande karaktär och med olika upplåtelseformer. Byggherrar är Älvstranden Utveckling, HSB, NCC och Skanska.


Katarina Widén Allansson, projektchef Skanska Sverige, säger:

– Vi ser verkligen fram emot att börja bygga här. Läget för våra nya bostäder kan knappast bli bättre, nära till Delsjön och samtidigt väldigt centralt.

fredag, 31 januari 2014 16:30

Selins Collector blir bank

alt
Från vänster: Stefan Alexandersson, Lena Apler och Erik Selin.

 

I samband med att Collector under våren blir bank byter företagets grundare och nuvarande vd Lena Apler roll i företaget till arbetande styrelseordförande. Ny vd blir nuvarande vice vd Stefan Alexandersson, medan nuvarande styrelseordförande Erik Selin, vd Fastighets AB Balder, blir vice ordförande i styrelsen.

 

– Det är viktigt att den nya banken startar upp med en stabil ledning och inte gör snabba skiften i styrelse och ledning. Jag har varit vd sen bolaget startade 1999 och vill efter 15 år få möjlighet att arbeta mer strategiskt med affärsutveckling. Det är en tillfredsställelse att lämna på topp och dessutom till den bäste tänkbara efterträdare. Jag har haft förmånen att jobba tillsammans med Stefan Alexandersson i nio år redan. Perfekt timing tycker jag, säger Lena Apler.

 

Lena Apler kommer att öka fokus och insatser på verksamheterna i Norge och Finland där Collector har stark tillväxt.

fredag, 31 januari 2014 16:26

Fem nya till Port 73

alt
Port 73 i Haninge växer. Foto: Pixprovider

 

Atrium Ljungbergs handelsplatsen Port 73 i Haninge fortsätter att utvecklas starkt. Ifjol ökade antalet besökare med över 40 procent jämfört med 2012 och framgångarna har lockat flera större kedjeföretag och lokala aktörer att etablera sig, bland dem Willys, modekedjan Lager 157, Arken Zoo samt ett antal restaurang- och kafékoncept. Under första kvartalet ansluter ytterligare fem hyresgäster.

 

Nyligen öppnade Nordic Wellness ett träningscenter på 2 500 kvm, och senare i slutet av februari etablerar SmartEyes en glasögonbutik i området. Därefter följer Honeycomb (frusen yoghurt), Partyland (festtillbehör och utklädningskläder) och SEQRET (mode för kvinnor). Samtliga butiker och serviceverksamheter tillför ett sortiment av varor och tjänster som inte funnits i Port 73 tidigare.

 

 – Vi märker en ökad efterfrågan på lokaler och har nu så gott som fullt uthyrt. Det större utbudet har också lockat allt fler besökare. Det här visar att vår satsning att utveckla Port 73 till en regional handels- och mötesplats är rätt och att området har stora möjligheter att fortsätta växa, säger Chris Helin, marknadsområdeschef för Port73.

 

Atrium Ljungberg vill stegvis fortsätta utveckla Port73 till en levande och attraktiv stadsdel som växer ihop och blir en naturlig del av Haninges stadskärna. Utöver mer handel, kultur och service där det i dagsläget finns en gällande detaljplan vill bolaget sikt addera bostäder i anslutning till handelsplatsen.

alt
Slag kommer – se upp för Bommen!

 

Den 6 februari tar ByggVesta och Grön Bostad tillsammans med fastighetsnämndens ordförande Jazmin Pettersson det första spadtaget för ett nytt hyresrättsprojekt omfattande 122 lägenheter i kvarteret Bommen, Östermälarstrand, ett av Västerås mest spännande områden.

 

– Vi strävar efter att öka andelen hyresrätter, och det är glädjande att kunna sätta spaden i marken för ytterligare ett projekt med grön profil, i ett område med stor potential, säger Jazmin Pettersson.

 

Med detta projekt kommer Grön Bostad, som är ByggVestas och AFA Försäkrings hälftenägda fastighetsbolag, upp i totalt 245 nyproducerade lägenheter i Västerås.

 

– Det skapar en stabil bas, med en hög kvalité på vår förvaltning i Västerås, en stad som vi verkligen tror på. Detta är ett område med fantastiska förutsättningar både vad gäller läge och miljö, som tillsammans med marinan och den service som nu växer fram ger ett boende med mycket höga kvalitéer, säger Rickard Backlund, vd för Grön Bostad.

torsdag, 30 januari 2014 19:49

Starkt NCC höjde utdelningen

alt

Peter Wågström, vd och koncernchef för NCC.

 

Med hjälp av ett bra resultat från fastighetsutvecklingen och det starkaste fjärde kvartalet någonsin ökade NCC helårsvinsten efter skatt för 2013 till 1 989 Mkr (1 910), motsvarande 18,40 kr per aktie (17,62). Nettoomsättningen steg till 57,8 Mdr kr (57,2) medan resultatet efter finansiella poster förbättrades till 2 400 Mkr (2 277). I rapporten säger vd Peter Wågström att han inte är nöjd med marginalerna i NCC:s byggverksamhet. I Sverige sjönk den exempelvis till 3,0 procent (3,2) och i Finland och Norge blev den ännu lägre. Men det går att tjäna pengar även på tuffa marknader. Det visar NCC i Danmark där marginalen förbättrades till 5,69 procent (5,6).

 

Inför årsstämman föreslår styrelsen en höjd utdelning till 12,00 kr (10,00) per aktie, denna gång uppdelat på två utbetalningstillfällen, med 6,00 kr den 7 april respektive den 28 oktober.

 

Ett ökat antal startade bostadsprojekt medverkade till att orderingången steg till 57,0 Mdr kr (55,8). Vid årets slut uppgick orderstocken till 47,6 Mdr kr (45,8). Dock föll orderingången i byggverksamheten mot slutet av året, medan bostadsförsäljningen var fortsatt god. Under året sålde NCC 4 876 bostäder, vilket var 500 fler än år 2012. Bäst gick bostadsmarknaderna i S:t Petersburg och i Sverige, medan den norska marknaden var avvaktande, vilket medförde noll byggstarter för bostäder i Norge.

 

Under året resultatavräknade NCC elva fastighetsprojekt och byggstartade fem nya projekt. Samtidigt tecknades hyresavtal för 120 100 kvm (76 400). Rörelseresultatet för Property Development steg till 713 Mkr (295).

 

Vid årsskiftet uppgick balansomslutningen NCC-koncernen till 38,8 Mdr kr (37,7), varav bostadsprojekt 12 625 Mkr (11 738) och fastighetsprojekt 5 251 Mkr (5 321).

 

Nettolåneskulden sjönk med 811 Mkr till 5 656 Mkr (6 467) och medelräntan var 3,3 procent (3,6). Det egna kapitalet ökade till 8 675 Mkr (7 649), motsvarande en höjd soliditet om 22 procent (20).

 

Det starka resultatet medförde att B-aktien steg med nära 7 kr till 221,60 under stor omsättning, cirka en halv miljon aktier. LE

torsdag, 30 januari 2014 19:45

SF Bio öppnar stort på Götaplatsen

alt

Wallenstams fastighet på Götaplatsen 9 välkomnar SF Bio.

 

I mitten av 2015 får Göteborgarna en ny biograf på Götaplatsen. Wallenstam har tecknat ett femtonårigt avtal med SF Bio och en modern biograf med den senaste tekniken kommer att flytta in på Avenyn vid Götaplatsen 9. Biografen kommer att ha tre salonger med totalt 232 platser. Det blir en så kallad Arthousebiograf med fokus på kvalitetsfilm och kommer att erbjuda en repertoar som kompletterar utbudet på Filmstaden Bergakungen och Biopalatset.

 

– Vi är glada att kunna välkomna SF Bio till Götaplatsen och Avenyn. En biograf här går helt i linje med vår Avenyvision och strävan efter att göra hela Avenyområdet till en attraktiv och levande plats. Just stråket kring Götaplatsen har redan idag fokus på konst och kultur, så en biograf blir ett perfekt komplement till det nuvarande utbudet, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.

 

Lokalen på Götaplatsen har en total yta på cirka 1 000 kvm och kommer att genomgå en omfattande ombyggnation som även inkluderar en tillbyggnad på framsidan. I anslutning till bion ska en restaurang och ett kafé öppnas.

 

– Göteborg växer, och vi har sedan en tid känt av att vi har för få salonger för att kunna ta emot alla som vill gå på bio- speciellt på helgerna. Nu får vi både möjlighet att öka kapaciteten och visa fler föreställningar i Göteborg. Läget är också mycket bra, centralt mitt i Göteborgs kulturella hjärta, säger Maria Skoglund, vd på SF Bio.

alt

Träkronan i Piteå. Bild: BSK Arkitekter

 

Skoogs Fastigheter AB väljer Nåiden Bygg AB som partner i projekt Träkronan i centrala Piteå. Uppdraget löper över tre år och omfattar om- och tillbyggnad av köpcentrumet Småstaden samt viss nyproduktion. Byggstarten är planerad till mitten av februari.
    Träkronan innefattar en ombyggnad av köpcentrumet och ett nytt hotell med 70 rum, konferensdel, skybar och relaxavdelning samt 68 lägenheter. Investeringen beräknas till cirka 300 Mkr. I väntan på beslut på en överklagan väljer Skoogs nu att starta arbetet med de delar som byggnadstekniskt inte påverkas av överklagan.
    – Vi har tagit del av överklagan och har stor respekt för den processen, men känner oss trots allt hoppfulla. Överklagan lägger fokus på fornlämningen som hela Piteås innerstad är byggd på och skiljer sig inte nämnvärt från den som tidigare avslagits av Länsstyrelsen. För att inte tappa fart i väntan på beslut, väljer vi att använda denna tid på bästa sätt, säger Christina Skoog, vd för Skoogs Fastigheter.
    I projektet medverkar Ruda Solutions med utveckling av handelsplatsen. För den arkitektoniska utformningen av projektet svarar BSK Arkitekter.

torsdag, 30 januari 2014 18:42

2 341 Mdr – nytt rekord för bostadslån

alt
Brf Sädesärlan, Danderydsgatan i Stockholm. Veidekke Bostad.

 

Enligt SCB uppgick i december 2013 de svenska hushållens lån till totalt 2 898 Mdr kr, varav 2 341Mdr kr var bostadslån. Det innebar att hushållens lån från monetära finansinstitut (MFI) hade en årlig tillväxttakt på 4,9 procent, vilket innebär att tillväxttakten blev oförändrad för tredje månaden i rad.

 

Totalbeloppet hos MFI om 2 898 Mdr kr, innebar vidare en ökning med 134 Mdr kr jämfört med motsvarande månad föregående år. Ökningen kan främst härledas till bostadslånen, som ökade med 117 Mdr kr, motsvarande en årlig tillväxttakt på 5,3 procent i december. SCB definierar bostadslån som lån till hushåll med säkerhet i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter.

 

Hushållens konsumtionslån uppgick i december till 173 Mdr kr, motsvarande en årlig tillväxttakt på 4,6 procent.

 

De ökade bolåneskulderna har inneburit att bolåneräntorna har sjunkit. Hushållens bolåneräntor för nya avtal från monetära finansinstitut (MFI) sjönk under december från 2,62 till 2,54 procent. Detta kan främst härledas av att räntor på lån med bindningstid till och med 3 månader sjönk från 2,56 till 2,48 procent. Begreppet MFI innefattar exempelvis banker och bostadsinstitut.

 

MFI:s genomsnittliga utlåningsränta för nya avtal till icke-finansiella företag sjönk under december månad, från 2,74 procent i november till 2,73 procent i december.

 

I december var hushållens genomsnittsränta på nyinsättningar på bankkonton 0,58 procent, vilket är en minskning jämfört med november då räntan var 0,66 procent. Räntan på konton med bindningstid eller begränsat antal fria uttag var i december 1,27 procent, vilket är en minskning jämfört med november då räntan var 1,41 procent.

onsdag, 29 januari 2014 18:47

NCC bygger 148 hotellsviter i Båstad

alt

Riviera Strand i Båstad är ett av Sveriges första badortshotell.

 

NCC bygger ut Riviera Strand i Båstad – ett av Sveriges första badortshotell – för 200 Mkr. Beställare är AB Himmelslövs Havsbad, som ägs av bland andra entreprenörerna Erik Paulsson, Mats Qviberg och Douglas Roos. I NCCs uppdrag, som genomförs i partnering, ingår bland annat att uppföra 148 nya sviter och att renovera hotellets anrika funkisrestaurang. Färdigställandet beräknas ske sommaren 2015.

 

Hotell Riviera byggdes som ett av Sveriges första badortshotell år 1932 intill stranden i Malen i Båstad. Nu ska hotellet byggas om till ett modernt hotell i tre plan med 148 sviter, ett poolhus, gym samt restaurang och parkeringsgarage.

 

– Det behövs fler hotell på Bjärehalvön och Båstad så det känns bra att bidra till turistnäringen. Just hotell Riviera har många som bott i Båstad minnen av och det är roligt att få återskapa det till den glans som det förtjänar. Det blir en spännande uppgift att hitta en modell så att det gamla blir funktionsdugligt och harmonierar med det nya vi bygger, säger Joakim Stenberg affärschef NCC.

 

Delar av den ursprungliga byggnaden från funkistiden renoveras varsamt och integreras med två nya byggnader i tre plan samt ett poolhus. Ett 50-tal av sviterna säljs som ägarlägenheter. Samtliga sviter får en egen uteplats eller stor balkong och gemensamma takterasser.

 

– Vi är glada att kunna bevara hotellets historia i restaurangen och tack vare de nya byggnaderna kan hotellet ta emot betydligt fler gäster än tidigare. Redan nu har vi en lång intresselista med ett 100-tal namn till ägarsviterna, säger Anders Nelson, vd för Himmelslövs Havsbad.

onsdag, 29 januari 2014 18:40

Huddinge ökar till 5 250 nya bostäder

alt

Tomas Hansson (KD), kommunalråd i Huddinge.

 

För att möta Huddinge kommuns växande befolkning planerar kommunen för ett bostadsbyggande på 5 250 nya bostäder de närmaste fem åren. Det framgår av den projektplan som kommunstyrelsen behandlade i måndags. Jämfört med den tidigare planen innebär det en ökning med mer än 1 500 bostäder för samma tidsperiod. Drygt 70 procent av bostäderna planeras i flerbostadshus och knappt 30 procent i småhus. Cirka 2 300 av bostäderna blir hyresrätter.

 

– Det är en offensiv projektplan med höga ambitioner. Vi har ökat volymen i många bostadsprojekt vilket vi räknar med ska förbättra förutsättningarna för att de också genomförs, samtidigt som vi tillfört några nya. Vi planerar nu för mer än 1 300 student- och ungdomsbostäder, vilket skapar bättre förutsättningar för unga att komma in på bostadsmarknaden, säger Tomas Hansson (KD), kommunalråd och ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

 

Förutom nya bostäder har också planer på förskolor, skolor och handel tillkommit, bland annat i Huddinge centrum och i Kungens kurva.