4 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 29 januari 2014 15:11

Optimal tar Subway till Galären i Luleå

alt

Perspektivskiss på byggnaden där Subwway flyttar in till sommaren. Skiss av Tirsén & Aili Arkitekter.

 

 

Optimal har på uppdrag av Galären i Luleå tecknat avtal med Subway på en restauranglokal i Storhedens handelsområde. I samma fastighet öppnar inom kort Myrorna. I och med detta har Optimal nu hyrt ut fastigheten till 100 procent.

                     

– Efterfrågan på mer matutbud är stor och med många goda grannar och med den goda tillgängligheten till området är vi säkra på att Subway kommer att kunna få en positiv utveckling, säger Lena Wikman, Norrlandschef på Optimal.

                    

Optimal räknar med att Subway ytterligare kommer att öka handelsplatsens attraktivitet och vi räknar med att restaurangen kommer att öppna till sommaren, efter att lokalen rustats upp och anpassats för verksamheten med bland annat ett nytt entréparti och utvändiga markarbeten.

 

– Luleå har blivit en handelsdestination och behovet av service ökar ständigt, säger Veronika Johansson, som arbetat med uthyrningen på Galären.

                   

onsdag, 29 januari 2014 14:42

Index satsar stort på äldreboende i USA

alt

Bjarne Borg, medgrundare och CEO på Index Investment LLC.

 

Svenska bostadsutvecklaren Index International fortsätter sin ambitiösa expansionsplan på den nordamerikanska fastighetsmarknaden. Nu meddelar bolaget ett samarbete med Floridabaserade Watercrest Senior Living Group om att gemensamt utveckla seniorboenden över hela USA. Avtalet är initialt värt 3,2 Mdr kr.


Watercrest Senior Living Group har specialiserat sig på seniorboenden på den nordamerikanska marknaden, en marknad som just nu har en dramatiskt ökad efterfrågan.

– I vårt uppdrag som bostadsutvecklare ingår även äldreboenden. När vi beslutade oss för att satsa på seniorboenden i USA träffade vi många tilltänkta partners. Med Watercrest Senior Living Group får vi en partner som överensstämmer med vår verksamhetskultur, säger Bjarne Borg, medgrundare och CEO på Index Investment LLC.

– Partnerskapet med Index ger oss en möjlighet att snabbt reagera på den otroliga efterfrågan på seniorboenden med nya och innovativa samhällen, säger Marc Vorkapich, vd för Watercrest Senior Living Group. Nu höjer vi kvalitetsribban genom att kunna betjäna fler seniora hyresgäster och skapar större möjligheter för såväl nuvarande som framtida medarbetare.

Samarbetet med Watercrest Senior Living Group ingår i den nya affärsplan där Index har beslutat sig för att expandera sin roll som bostadsutvecklare och fokusera på att producera hyreslägenheter i Sverige och Nordamerika.

tisdag, 28 januari 2014 20:47

Rezidor växer stort

alt

Wolfgang M. Neumann, vd och koncernchef för Rezidor.

 

Rezidor Hotel Group avslutade 2013 med totalt 32 nya hotellavtal (6 400 rum) och 14 hotellöppningar (3 300 rum). Enbart under fjärde kvartalet avtalades om fyra nya hotell med 2 150 rum. Dessutom öppnades fyra hotell med 950 rum.

 

– Vi har uppnått vårt mål för nya hotellavtal och fortsatt att växa ”asset-light” genom managementavtal på tillväxtmarknader och valda fokusländer. Av de nytecknade avtalen återfinns 75 procent i våra viktigaste regioner och destinationer, med en bra balans mellan våra kärnvarumärken Radisson Blu och Park Inn by Radisson, säger Wolfgang M. Neumann, vd och koncernchef för Rezidor.

 

Av de nytecknade rummen återfinns 35 procent i omvandlade eller ej färdigställda hotell som enligt planerna ska öppnas inom de närmaste 18 månaderna. En noggrann sammanställning i samband med årsslutet visar att Rezidors nuvarande pipeline innehåller 19 500 rum under utveckling.

 

– Vi har analyserat vår pipeline av rum under utveckling, och gjort väl övertänkta justeringar i linje med vår strategi och vårt kommersiella tillvägagångssätt, säger Elie Younes, SVP och chef för koncernutvecklingen på Rezidor.

 

Trenden för antalet nyöppnade hotell dämpades något under året. Detta på grund av Rezidors fokus på tillväxtmarknader, där det är vanligare att byggprojekt försenas. Bland de viktigaste hotellöppningarna var Radisson Blu Hotel i stadsdelen Pera i Istanbul i Turkiet, Radisson Blu Hotel i Maputo i Mocambique, och Radisson Blu Paradise Resort & Spa i Sotji i Ryssland.

 

– Med totalt fem hotell i Sotji med omnejd är vi väl förberedda inför vinter-OS 2014. Detta kompletterar vår växande närvaro i Moskva, där vi nyligen slöt avtal med två nya kongresshotell med över 1 000 rum, säger Elie Younes.

tisdag, 28 januari 2014 20:45

Samråd för ett utbyggt Backa

alt

Backa i Göteborg förtätas. Illustration: Erséus arkitekter.

 

Nu planeras utveckling av Selma Lagerlöfs torg i Backa, Göteborg, med bland annat 800 nya bostäder och en ny idrottshall. Och det är bara början. När stadsarkitekt Björn Siesjö på onsdag klockan 13 tar täten för en vandring runt Selma Lagerlöfs torg är det startskottet för en långsiktig komplettering och förtätning utmed Litteraturgatan och en del av Skälltorpsgatan.

 

– Hela Selma Lagerlöfs torg är ett kraftsamlingsområde i vår strategi för utbyggnadsplanering, säger planarkitekten Carolina Grabowska på stadsbyggnadskontoret.

 

Detaljplanen är den första etappen i en mer omfattande och övergripande utbyggnad som i och med onsdagens stadsvandring nu går ut på samråd. Under samrådstiden, som pågår sex veckor och avslutas den 11 mars, uppmanas alla intresserade att ta del av förslaget, ställa frågor och skicka in sina synpunkter.

 

– Vi räknar med 550-600 lägenheter i flerbostadshus, 35 radhus och dessutom cirka 200 ungdoms/studentlägenheter, säger Carolina Grabowska.

 

Byggandet av en ny idrottshall prioriteras för att kunna stå färdig före de nya bostäderna som väntas vara inflyttningsklara från 2017. Idrottshallen kommer att ”kläs” med ungdoms- och studentlägenheter enligt ett nytt koncept som Backa kan bli först i landet med att genomföra.

tisdag, 28 januari 2014 20:42

NCC:s Torsplan fullt uthyrd

alt

NCC har hyrt ut samtliga kontor i Torsplan, Hagastaden.

 

NCC har skrivit hyresavtal med Stockholms läns landsting om 2 478 kvm för Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) i det nya kontors- och handelshuset Torsplan i Hagastaden, Stockholm. I och med detta avtal är fastighetens samtliga kontorsytor om 22 000 kvm uthyrda. Fastigheten Torsplan är sedan tidigare såld till KLP Fastigheter AB som tillträdde i december 2013.

 

– Vi är stolta och glada över att Centrum för arbets- och miljömedicin väljer Torsplan för sin verksamhet och att samtliga kontorsytor är uthyrda. Det känns extra bra att ytterligare en life scienceinriktad verksamhet väljer Torsplan och Hagastaden, vilket även ger oss positiv energi i arbetet med att under 2014 byggstarta vårt andra hus kring Torsplan, säger Olle Forsberg, regionchef NCC Property Development.

 

Axfood, Mekonomen, Structor, Inspektionen för vård och omsorg, Max Hamburgerrestaurang, Systembolaget och Hemköp är några av de företag som valt att etablera sig i Torsplan.

tisdag, 28 januari 2014 14:59

Newoffice hyr ut 6 500 kvm i Värtahamnen

alt

Newoffice har bistått SVT i en uthyrning om totalt 13 000 kvm på Hangövägen 18-20 i Värtahamnen.

 

Newoffice har hyrt ut 6 500 kvm för SVT:s räkning i Vasakronans hus på Hangövägen 18-20 i Värtahamnen, Stockholm. Mossutställningar kommer att bedriva ateljéhus för konstnärer vid namn Studio Verksamma Tillsammans och annan kulturell verksamhet på cirka 4 000 kvm och Thoréngruppen flyttar in på 2 500 kvm med sitt yrkesgymnasium.

                     

I och med dessa uthyrningar åt SVT, är alla 13 000 kvm uthyrda. Tidigare har HD Resources och Bilda hyrt studioytorna. SVT har knappt 4,5 år kvar på sitt hyresavtal och alla underhyresgäster har tecknat hyresperioden ut.
                     

– Nu kommer huset att fyllas upp med kreativ verksamhet igen som har varit vår vision från början, det sitter liksom i husets väggar att det ska vara så, säger Ulrika Rosén på Newoffice, som har ansvarat för uthyrningsprojektet.

                     

Marcus Fond på Newoffice är också glad att ha lyckats hitta lokaler åt ännu en skola. Uder de senaste året hjälpt sju skolor till nya lokaler.

alt

Dong är världens största operatör av havsbaserade vindkraftsparker.

 

Över 100 000 danskar har nu protesterat på internet mot att den danska staten ska tillåta att den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs får köpa in sig i den statskontrollerade energikoncernen Dong Energy, som är världens största operatör av havsbaserade vindkraftsparker. Bolaget prospekterar även för olja och naturgas i Nordsjön.

 

Men Dong har förlorat stora pengar, cirka 8 miljarder DKR under de två senaste åren.

 

I oktober 2013 blev det klart Goldman Sachs Group Inc. ska förvärva 19 procent av aktierna i Dong Energy A/S för 8 miljarder DKR. Därutöver har de danska pensionsfonderna ATP och PFA förbundit sig att köpa aktier i Dong för 2,2 miljarder DKR och 800 miljoner DKR för 5 procent respektive 2 procent av aktierna.

 

I affärerna har de nya investerarna en option att sälja sina innehav till regeringen före år 2017, och fram till det årtalet får den planerade börsintroduktionen Dong inte äga rum.

 

Försäljningarna är inte klara, men de ska behandlas i Folketingets finansutskott under torsdagen.

 

Kritikerna menar att Goldman Sachs tänker äga aktierna via skatteparadis, vilket gör att staten går miste om skatteintäkter på utdelning och vinster. Det befaras också att Goldman Sachs, som genom sin ägarandel i Dong om cirka 19 procent, får för stor makt över bolaget genom sin vetorätt.

 

 

måndag, 27 januari 2014 19:47

Aspholmen tecknar nya kontrakt i Uppsala

alt
Etapp 1 av Svalan.

 

alt

Etapp 2 av Svalan.

 

Aspholmen Fastigheter AB har tecknat avtal med Semantix Språkcentrum AB och CompuGroup Medical Sweden AB. I februari flyttar CompuGroup Medical Sweden AB in i det centralt belägna kvarteret Svalan på Vaksalagatan 10 i Uppsala. Avtalet är femårigt och gäller 1 200 kvm kontorsyta. Kvarteret Svalan hör till en av Aspholmen Fastigheters största satsningar i Uppsala.

 

– Vi fortsätter att se en stor efterfrågan på centrala kontor och har därför valt att utveckla kvarteret Svalan genom att bygga både om och till. Totalt lägger vi 200 Mkr på att anpassa fastigheten efter våra och hyresgästernas önskemål, säger Björn Johansson, fastighetschef på Aspholmen Fastigheter i Uppsala.

 

Sedan tidigare är MySafety som säljer säkerhetslösningar för både företag och privatpersoner och advokatfirman Lindahl klara som hyresgäster i fastigheten. Aspholmen håller även på med byggandet av en etapp på fastigheten. Det blir en ny huskropp på fyra våningar. Tillträde till de ytorna är beräknat till slutet av 2014.

 

Aspholmen har även tecknat hyreskontrakt i Fyrislund, närmare bestämt i fastigheten Kristallen. I vår flyttar Semantix Språkcentrum in på 1 050 kvm på ett femårigt avtal.

 

– Fyrislund är det perfekta området för företag som är i behov av stora anpassade ytor och dessutom ligger det lättillgängligt vid E4:an. Vi ser stor potential där och märker absolut ett ökat intresse, framhåller Björn Johansson.

måndag, 27 januari 2014 19:31

Allt fler bostäder i Upplands Väsby

alt

Per-Erik Kanström (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby.

 

Upplands Väsby kommuns bokslut för 2013 visar ett positivt resultat på 59,9 Mkr, vilket kommunen anser utgör en stabil grund för utmaningar i skola, tillväxt och hållbar utveckling.


Befolkningsökningen håller i sig och Väsby växer i något högre takt än hela Stockholmsregionen. Under året ökade kommunens med 721 invånare eller 1,8 procent.

 

Den ökande befolkningen är ett resultat av ett ökat bostadsbyggande och att Väsby blivit ännu mer attraktivt. Under året påbörjades bygget av 600 bostäder i kommunen. Till den ökade attraktiviteten bidrog även utökningen av pendeltågstrafiken till åttaminuterstrafik.

 

– Jag är nöjd med resultatet. Den stabilitet vi har i ekonomin ger oss möjlighet att fortsätta satsa på Väsbys utveckling och högst upp på agendan står skolan. Det känns skönt att ha ordning och reda i ekonomin i Väsby trots den osäkerhet som fortsätter i världsekonomin, säger Per-Erik Kanström (M), kommunstyrelsens ordförande.

 

Under året har kommunens konsolidering av ekonomin har fortsatt utan att stor ekonomisk belastning har förts på framtiden. Fortsatt prioritet är skola, nytt vårdboende och upprustning av kommunens lokaler.

fredag, 24 januari 2014 20:24

Östenson slutar på Briggen

alt

                                                                                          

Gunnar Östenson, till höger på bilden, slutar på egen begäran som vd för Castellums dotterbolag Fastighets AB Briggen. Tage Christoffersson, till vänster på bilden, affärsutvecklare på Castellum, träder in som tf vd.

 

Gunnar Östenson tillträdde som vd för Briggen i september 2006 och har sedan dess arbetat med att utveckla bolaget inom service och värdskap, med kunden i centrum. Under hans tid har Briggen bland annat färdigställt Edison Park i Lund, Fullriggaren 4 i Västra Hamnen i Malmö, Pumas nya lager i Helsingborg. Dessutom har Briggen etablerat sig i Danmark med en verksamhet som fortsatt väntas växa.